Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

LAGFINALEN, tredje kamp (1.halvrunde)

Den tredje kampen i lagfinalen er altså oppført som runde 2 i resultatene fordi det ble en endring i programmet fra start. Fra og med den fjerde kampen stemmer kampnummer med rundenummer.

Fredag morgen møttes Gudbrandsdal BK og Klepp 1, og det ble den BBO-overførte kampen.

Det startet med en interessant meldesituasjon:

Hvordan melder du og din favorittmakker her som vest? Hva betyr dobler? 2 hjerter? 3 hjerter?

Noen bruker dobler for å vise spar. Det er jeg uenig i, med spar er det vel greit å melde spar på det trinnet man har styrke til? Dette er ikke det samme som en negativ doblingsituasjon hvor makker har åpnet, for etter opplysende dobling vet vest omhan har en majorfarge at de har tilpasning. Makker kan godt ha bare trekorts spar, selvsagt, men han lover minst tre kort i hver majorfarge hvis doblingshånden er en normal åpningshånd. Så hvis syd ikke hadde meldt hjerter ville vi jo meldt spar uansett?

Det har mye for seg å bruke dobler som hjerter i denne meldesituasjonen. Det er en klassisk bløffmeldings-situasjon, men det er ikke bare det. Selv om syd har fire hjerter kan godt Ø/V har hjerterkontrakt, kanskje med ni eller ti trumf til sammen til og med. Selv liker jeg at også 2 hjerter, og 3 hjerter har samme betydning som om syd ikke hadde meldt. Dette er kanskje litt smak og behag.

Hvis det hadde startet slik i BBO-kampen kunne det kanskje blitt litt vanskeligere for Ø/V, dog litt avhengig av avtalene deres. Men syd hadde ikke helt nok til å melde selv om noen svarer 1-over-1 med slik hånd som syd hadde fått utlevert. 

Spillet ble udramatisk.

Ved begge bord sa syd pass som selvsagt er korrekt nok, og vest meldte simpelthen det han trodde stod, 4 hjerter. Uavgjort spill da begge fikk elleve stikk.

Litt senere kom det en annen meldesituasjon hvor det er viktig å ha samme oppfatning, men det som skjedde var litt overraskende.

Hva betyr 2NT?

Her tror jeg det blir et ganske unisont svar; begge minor. Om vest for Klepp er enig i det hadde han neppe noe stort problem? Men han sa 3 hjerter der 3 kløver ville vært nokså trygg melding.

Begge nordspillerne (Erik Berg og David Ueland) var disiplinerte og passet på 2 spar der noen ville vurdert en utgangsinvitt. Det er imidlertid vanskelig å vinne mer enn åtte stikk i sparkontrakt.

For Gudbrandsdal sa Frode Johnstuen (øst) pass på 2 spar. Det er antagelig det beste, selv om det kan noen ganger være en bra minorkontrakt Ø/V. Men det er fare for at makker har hjerterfarge, og da behøver det ikke være mer enn dobbelton kløver og trekorts ruter der borte. Å melde nå er langt i fra ufarlig, men kan selvsagt bli gull. Det er ofte slik at å melde første gangen er tryggere. Men det er heller ikke korrekt å melde første gangen, dvs. melde inn 2 kløver i sonen med kun A-J femte, selv om noen gjør det med slike hender.

Ved det andre bordet meldte øst 2 NT i siste hånd etter starten den samme startetn, 1 spar - 2 spar.

Det hadde antagelig gått bra med balanseringen 2NT om vest hadde sagt 3 kløver, siden han altså hadde trekorts kløver. Men det ble et stygt resultat da makkeren sa 3 hjerter og Erik Berg doblet.  

Klepp sin nordspiller vant åtte stikk i 2 spar, +110. Det resultatet manglet en null for å butte spillet da det ble +1100 til N/S mot vests 3 hjerter doblet (spillefører kunne nok ha berget med -800). Dermed noterte Gudbrandsdal 14 IMP. 

I denne kampens første halvrunde ble det endel svingspill, begge veier.

Ved pause ledet Gudbrandsdal kampen med 16 IMP.

 

 

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.