Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

NEDRYKKSSPØKELSET

Som fortalt tidligere denne uken var det en steintøff kamp mellom lagene som til slutt vant gull og sølv i seriemesterskapets 1. Divisjon. Nesten hver sesong er kampen om å unngå en av de tre siste plassene som gir nedrykk til 2.divisjon like tøff. Mesterskapets som ble avsluttet i helgen var ikke noe unntak.

Oslo 1 (Aaseng) var et av lagene som den siste helgen lå urovekkende nær nedrykkstreken og måtte kjempe hardt for å holde seg. Det fantastiske spillet vi tar med idag kom i andre halvrunde av den viktige kampen mellom Telemark 1 (Hogstad) – et annet lag som kjempet samme kamp mot nedrykksspøkelset – og Oslo 1 i runde 9 av 11. 

Tom Johansen (Oslo 1) er en spiller som av og til får til ting veldig få andre får til, ikke sjelden ved å skape en illusjon for motparten. Det går ikke altid bra, men det er ikke få ganger merkelige resultater har forekommet akkurat ved det bordet Tom spiller.

Før vi ser på hele spillet kan du vurdere denne situasjonen – første stikk - i kontrakten 3NT hvor du er spillefører:

Alle fire fargene er meldt, og blindemann har underveis meldt av kløveren. Øst spiller ut kløver knekt. Du dekker med kongen som vinner stikket. Hvordan tror du dette sitter?

Det ser unektelig ut som om utspillet er fra en kort farge, typisk J-x som kan være et bra utspill i mangel av noen annet, gjennom bordets meldte farge. Det er egentlig oftere man mot 3NT spiller ut fra en kort farge gjennom bordets farge enn fra egen langfarge som man vet det sitter lengde bak. Utspilleren håper makkeren sitter bak bordets lengde med noe bra i den fargen. Og her ser det ut som utspilleren har truffet blink, han bak blindemann har lagt liten i første stikk fra noe sånt som A-Q-9-x-x for å sikre seg fire stikk med nok en kløver gjennom bordets 10-x-x hvis øst kommer inn.

Her er spillet hvor det var nord som skulle spille 3NT med Tom Johansen som utspiller (øst) og Lasse Aaseng (vest).

Syd (Ida Marie Øberg) åpnet med 1hj og nord (Sondre Laabraten Hogstad) svarte 1NT. Syd meldte da 2kl, nord 2ru, og syd gikk på med 2NT som nord løftet til 3NT.

Tom (øst) tenkte at med kløver konge sannsynligvis hos syd var det ikke noe godt argument for ikke å angripe kløverfargen. Men hvilken kløver funker best? Med 12 honnørpoeng selv, og minimalt hos makker, tenkte Tom at tiden var inne for å skape litt forvirring. Valget falt på kløver knekt i utspill!

Kongen ble lagt fra blindemann, og vest fulgte med liten kløver. Dermed var illusjonen skapt for spillefører, han tenkte nok at det var vest som satt med «kløverboka» bak, og i så fall ville det blir fire kjappe kløverstikk til vest om øst fikk komme inn.

Det er ved å se på hele spilldiagrammet vanskelig å se for seg hvordan det skal kunne gå galt i denne 3NT’en. Kløveren er ufarlig, men det vet altså ikke spillefører. Hjerteren sitter slik at det ikke går an å tape mer enn ett stikk i fargen. Kontrakten 3NT ble stort sett vunnet overalt med fra ni til 12 (!) stikk.

Å skape slike illusjoner kan funke best mot gode spillere som ser for seg en uheldig og farlig utvikling. Utspillet og første stikk viste seg være en blink mot en førsteklasses spillefører. Illusjonen om J-x hos øst og A-Q-9-x-x hos vest var skapt.  

Utfordringen slik spillefører trodde det satt var altså at han ikke kunne slippe inn øst. Ruteren ble testet først med kongen, spar til kongen og to store ruter (kastet en spar og en hjerter fra syd). Siden ruteren ikke satt 3-3 måtte spillefører sette sin lit til hjerteren som jo satt veldig snilt. Kontakten så ut til å kunne vinnes ved å sette opp hjerterstikk med hjerter 6 fra nord og stikke billigst mulig fra syd. Da ville den farlige hånden øst (trodde spillefører) holdes ute, og 10xx i kløver ville være beskyttet mot gjennomspill. Det ville i så fall gi 2+3+3+1 = 9 stikk. Alt dette sett fra spilleførers synsvinkel...

Nord fikk nok et lite sjokk da vest kom inn på hjerter knekt og spilte liten kløver til østs dame. Disse kortene var igjen:

Det satt altså helt annerledes enn spillefører trodde, og nå hadde spilleplanen hans satt opp en perfekt situasjon for forsvaret – de kunne utføre et skvisinnspill i motspill!

Da øst kom inn på kløver dame hadde forsvaret to stikk, og nå kom en triumferende ruter knekt fra øst, forsvarets tredje stikk. Hva skal spillefører kaste fra syd? Han må jo beholde spar ess, og kastes en kløver tar øst to kløverstikk. Så den lille, godspilte (!) hjerteren måte kastes. Men da kommer hjerter fra øst og syd blir innspilt bare for å måtte spille unna kløver 10-4 til slutt, rett inn i østs A-9 – en bet og +100 til Oslo 1!

Luringen Tom J.: "Og hva kaster du fra bordet nå, da?"

Og den beten var viktig. Ni stikk ville gitt 1 imp til Oslo 1 (N/S hadde +630 ved det andre bordet), men nå ble det 12 IMP til Oslo 1. Hvis 3NT hadde blitt vunnet ville Oslo 1 vunnet kampen med 6 imp, eller 11,46-8,54 VP. Nå vant de med 13,72 – 6,28 VP. Som vi har nevnt flere ganger blir slik spekulering litt vel mye «dersomhvisomatte», men hvis 3NT hadde blitt vunnet og alt annet senere hadde gått som det faktisk gjorde ville Telemark 1 havnet 0,8 VP foran Oslo 1 til slutt. Telemark 1 ville i så fall sikret fornyet kontrakt mens Oslo 1 ville blitt 2.divisjonslag neste sesong!

I neste innlegg skal få et annet morsomt spill fra kampen om nedrykk.

Kommentarer

Trollmannen fra Stavern slår til igjen :-)

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.