Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

STORKAMP I NM FOR KLUBBLAG (4.runde)

Allerede I 4.runde (av seks utslagskamper) møttes to av de store favorittene i NM for klubblag, Sunndalsøra og Bergen Akademiske 1.

Kampen ble spilt på Realbridge onsdag kveld. Med åtte av landets aller beste spillere på plass lå det an til en skikkelig fin kamp og toppbridge. En rask gjennomgang av kampen etter den var ferdig viste da også det ble spilt mye god bridge av begge lag.

Da undertegnede våknet (torsdag morgen NZ) og logget meg inn på Realbridge var den litt over halvspilte kampen (totalt 36 spill) ganske jevn. Det første spillet jeg fulgte med på var imdilertid en skikkelig ulykke for Sunndalsøra.

Å nevne et slikt spill er ikke for å gjøre narr av noen, for slike ting skjer i de beste selskap. For eksempel i hvert eneste VM kan de som sitter hjemme i godstolen og følger med se «katastrofer», hvis en kan bruke et slikt ord om bridge. For eksempel, det er alltid noen som har spilt 4 hjerter med sin singelton mot ingenting i fargen på den andre siden, og slike ting. Det er den typiske meldefeilen hvor selv etablerte, internasjonale par ikke har klar avtale om hva et hopp til 4 hjerter betyr etter sparmelding fra makkeren. Er det spillemelding eller Splinter (kortfarge)! Slike fæle kontrakter i «Splinter-fargen» har forekommet utallige ganger.

I NM-kampens spill 20 gikk meldingsforlpet slik ved det ene bordet med SUNNDALSØRA som N/S :

(1 hjerter viste enten sparfarge, eller kunstig utgangkrav)

Finn en feil?

Det er ikke nødvendigvis noen feil idette meldingsforløpet. Det kan godt være helt normalt, og 5 ruter kan vel værer en fin-fin kontrakt. Men merk at det står et * bak 5 ruter. Det betyr at syd har alertert sin egen 5 ruter-melding, men det er det kun øst og vest som ser når man spiller med skjermer, eller i skjermmodus som brukes i lagkamper på Realbridge.  

Joda, dette var hva en kan kalle en «Exclusion Blackwood» katastrofe.

Exclusion er normalt når man hopper til fem-trinnet i en farge man er renons i for å spørre om antall Key-Cards UTENOM renonsfargen. Syd mente 5 ruter som Exclusion med spar som trumf, nord var av en annen oppfatning og trodde det var stoppmelding.

Å spille 5 ruter som N/S ble selvsagt en ren tulle-kontrakt, og det ble fem bet i faresonen, Bergen AK +500.

Dette viser at å bruke avanserte (gode!) konvensjoner medfører en viss fare om ikke alle tenkelige situasjoner er helt avtalt – et tankekors for alle dere som ønsker å forbedre systemet deres med gode konvensjoner.

Dette er en «nesten slem» i sparkontrakt, men N/S mangler ett nøkkelkort (spar konge) og trumf dame. Da holder en seg normalt unna slem. Men med slik trumf, eller litt bedre (for eksempel om de også hadde hatt spar 10) kan slem være bra noen ganger.

Ved det andre bordet spilte Bergen AK utgang i spar og vant fem trekk, +650 som sammen med +500 var verd hele 15 IMP.

Her er et motspillproblem fra noe tidligere i kampen. Vest satt med dette:

Nord har åpnet med 1 kløver, og makker på østs plass meldte inn 1 spar. Syd hoppet til 3 ruter, lang, bra farge, men ikke krav. Etter pass fra deg (vest) foreslo nord 3NT før det gikk pass rundt.

Øst spiller ut hjerter ess (A fra A-K). Dette kommer ned hos blindemann:

SYD

Hva legger du som vest - styrke eller svakhet?

Makkers utspill ser bra ut, du er positiv til det. Men kan du legge styrke?

Ved det ene bordet med Sunndalsøra som Ø/V la vest hjerter 3 - styrke. Det ble feil da øst fortsatte med liten hjerter fra A-K-10-2 som kan være godt motspill om vest har damen tredje (eller dobbel). Slik så hele spillet ut:

Nord vant i andre stikk stikk for hjerter dame og tok resten av stikkene i løpet av sekunder siden ruterfargen også var gående, Bergen Ak. +690.

Om vest burde lagt svakhet, eller om øst muligens kunne unngått å spille liten hjerter i andre stikk kan kanskje diskuteres (?). Men ved det andre bordet la i alle fall vest hjerter 6. Øst fortsatte med hjerter konge, og siden damen falt tok forsvaret raskt fire hjerterstikk og spar ess, en bet. Spillet ga 13 IMP til Bergen AK. 

Etter dette spillet og litt senere ytterligere 15 IMP for Exclusion-spillet - hele 28 IMP i løpet av minutter - ledet Bergen Akademiske med litt mer enn den marginen idet en tredel av kampen var spilt. Da tok Bergen Ak kommandoen og hadde bra kontroll. Sunndsalsøra avsluttet bra, men Bergen Ak vant kampen likevel med vinnemarginen 36 IMP. De skal gjennom en 5. og 6. runde også, men dette laget blir utvilsomt store favoritter videre i dette mesterskapet.

I Bergen Ak 1 sin lagoppstilling står disse spillerne oppført: Thomas Charlsen, Christian Bakke, Tor Eivind Grude, Geir Helgemo og Thor Erik Hoftaniska (de fire førstnevnte spilte i 4.rundekampen)

Kommentarer

Det bør vel kanskje nevnes at å passe 5 ruter (som ikke kan være naturlig siden alle meldinger på 3-trinnet ville ha vært krav) ikke kostet mer enn 2 IMP denne gangen. Hvis Nord viser et Ess, kan jo ikke Syd gi seg under 6 spar, som ikke kan vinnes slik det sitter. Med sparen 2-2, derimot, ville det ha kostet 28 IMP å passe.

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.