Endelig ordentlig US NATIONALS igjen

Det har gått to år siden forrige US Nationals med face-to-face spilling. Det meste har jo foregått online en god stund nå. Nå har imidlertid et "ordentlig" FALL NATIONALS startet i Austin, Texas og foregår fra 25.november til 5.desember.

De amerkanske NATIONALS er både massemønstinger og mer prestisjetunge turneringer for den amerikanske eliten. De får normalt bryne seg på tilreisende fra en rekke land, flere av dem proffer som spiller på sterke lag. Vanligvis har mange nordmenn tatt turen over dammen, både proffer og andre. Det rapporteres at det i tillegg til de amerikanske stjernene er svært mange internasjonale spillere på plass i Austin til tross for usikkerhet omkring Covid.

Vi har ikke på dette tidspunkt helt oversikt over hvilke nordmenn som skal delta i Austin. Men da jeg var i kontakt med Boye Brogeland sa han at han gledet seg stort til Fall Nationals. Boye skal spille med Christian Bakke på profflaget ROSENTHAL. 

Nils Kåre Kvangraven og Geir Brekka er med på et sterkt lag som muligens i siste liten har hentet inn italienske Bocchi-Sementa. Dessuten tror vi bestemt at Geir Helgemo og Tor Helness kommer til å spille for et av storlagene, LEVINE.

Vi vil følge utviklingen i Austin. Mange turneringer skal spilles. Det blir flere store lagturneringer, og det spesielle i FALL NATS er at det stor sett spilles BOARD A MATCH, et svært krevende format hvor det handler om å vinne hvert spill i forhold til det andre bordet uansett margin. Vunnet spill gir samme gevinst uansett hvor liten margin det er.

Hovedturneringen i FALL NATIONALS er REISINGER som spilles den siste uken. Det blir også flere store partuneringer, og en haug med sideturneringer for dem som ønsker å spille det. 

Hvorvidt de norske også deltar i de store parturneringene vet vi ikke sikkert, men noen av dem gjør nok det.

I dag fredag starter den første store parturneringen, NAIL LIFE MASTER. Samtidig spilles en utslagsturnering for lag, SOLOMON KNOCKOUT TEAMS. 

Vi kommer tilbake med mer fra USA senere, og vill forsøke å oppdatere både med resultater og spill fra Austin. 

Informasjon om FALL NATIONALS kan du finne her. 

 

Valg av åpningsmelding (2)

Et sprekt spill fra en lagturnering

I forrige innlegg argumenterte vi for grandåpning heller enn 1 i farge med enkelte hender som ikke er helt perfekte grandhender. Hånden vi vurderte så sånn ut:

 

Ved et av bordene syd åpnet med 1NT gikk meldingene slik:

3 kløver var Puppet Stayman (for å sjekke om fire- eller femkorts majorfarge). Syd fortalte med 3 ruter om en eller begge major, fire kort. Nords 3 hjerter viste fire spar, og syd sa med 3NT at spar har jeg ikke (følgelig har syd vist fire hjerter). Nå hoppet nord til 7NT, og syds pulsrate hoppet sikkert også en del hakk.

Nords siste melding er ganske vill. Hun vet at de mangler 4, 5 eller 6 poeng og 7NT kan være helt håpløst. Men siden syd hadde de perfekte ruterkortene Q-J var 7NT ganske bra. Det er tre sikre sparstikk, to hjerterstikk, to kløverstikk og normalt fem ruterstikk = 12. Det trettende kan komme via flere mulige skviser, og hjerter 10 gjør at det er en mulig hjerterfinesse også.

Men i første stikk kom et lite sjokk da vest spilte ut ruter 10 og øst kastet kløver! Dermed var det kun fire ruterstikk og kun elleve i alt. Men det var fortsatt håp, og slik det satt måtte spillefører faktisk rote seg bort om hun ikke skulle vinne 7NT!

Siden ruteren viste seg å gi kun fire stikk og det ikke er mer enn elleve fra topp må spillefører få tak i to stikk til på en eller annen måte.

Ruter 10 gikk altså til syds dame, øst kastet kløver. Den gode nyheten er at hjerterfinessen går. Men øst har fire hjerter, og ved å dekke hjerter knekt får han fortsatt en hjerterstopper. Med åpne kort kan riktignok spillefører rulle opp alle øst sine hjerter: knekten først, dekket, så åtteren fra bordet som øst må dekke, og syveren faller fra vest!

Men spillefører behøver ikke spille så akrobatisk i hjerter. Øst har alt for mye å passe på her. Han begynner å føle presset allerede i første stikk, skviset i tre farger!

Syd tar i andre stikk den andre ruterhonnøren sin, øst kaster nok en kløver. Nå bør syd ta for en stor hjerter. Siden øst har ingen ruter og vest seks, er det ikke usannsynlig at øst har femkorts hjerter, og da kan jo av og til vest ha singel hjerter dame. I så fall er det tretten enkle.

Uansett går det med denne sitsen nesten av seg selv å vinne denne hardmeldte storeslemmen så lenge hjerterfinessen går.

For eksempel, over på bordet på kløver ess og to store ruter til, nå med avkast av kløver fra syd. Allerede i tredje ruterrunde er øst ferdig. Han har jo kastet to kløver og fulgt på med en under kløver ess, så han har igjen kun Q-J dobbel idet ruter spilles fra nord. Så hvis øst kaster en kløver i tredje ruterrunde vil syds Konge ta ut østs siste kløver, og syds kløver står. Hvis øst kaster et majorkort vil den majorfargen gi fire stikk (hjerteren via en finesse).

7NT kan stå her selv om øst har kun fire kløver og ikke Q-J, sånn at vest har en kløverstopper. Øst vil bli (relativt) enkelt skviset i majorfargene. De variantene kan spesielt interesserte pusle litt med selv. Gi for eksempel øst denne hånden: J-x-x-x-x – Q-9-7-x – renons – J-x-x-x. Med litt forsiktig spilling og riktig rekkefølge (og en hjerterfinesse underveis) vil øst bli skviset for det trettende stikket.

Vanlig kontrakt var korrekt nok 6NT i dette spillet. To par var i 7NT og begge vant den. Mange flere par stoppet i utgang! Det skjedde etter at syd åpnet med 1 kløver og viste 12-14 i andre melderunde. Nord bør vel ha slemambisjoner likevel, men med helt minimum 12-14 NT hos syd behøver det ikke være noen god slem. Men her hadde altså syd verdier gode nok for grandåpning. 

Valg av åpningsmelding (1)

Å velge åpningsmelding, typisk 1 i farge eller 1NT handler om å få fortalt kortene best mulig. Ikke sjelden får man kort som ikke er helt perfekte for noen meldinger, det blir vrient å få fortalt akkurat hva man har. Det som bør tenkes på da er NESTE MELDING. Hvordan blir det med gjenmeldingen min etter forskjellige svar? Det er derfor viktig å tenke litt først, planlegge meldingene før du setter i gang.  

La oss si du spiller et vanlig system med sterke grander (15-17). Øst er giver og alle i sonen. Øst passer.

Hva ville du åpnet med etter pass fra øst?

Jeg synes det er en soleklar grandåpning og mange er vel enige i det? Da spillet forekom i en lagturnering åpnet ca. 30% med 1NT, resten sa 1 kløver.

Enkelte kvir seg for å åpne med 1NT med 4-5 hender om ikke de ikke har to gode dobbeltoner. Fordelene med grandåpning er imidlertid flere. Du får fortalt styrken med det samme. Enda viktigere er det kanskje at med noen håndtyper og typisk rundt 15 poeng kan det bli et vanskelig problem i andre melderunde. Hva kan for eksempel syd melde med dette å ha åpnet med 1 kløver og fått svaret 1 spar?

Å si 1NT andre gangen er en klar undermelding. Det viser 12-14 balanserte, og her er det ikke bare 15 poeng, men også to bra farger som gir stikkpotensiale. Makker passer (eller bør passe) ofte på 1NT gjenmelding  med 11 flate poeng idet han tror de har maks rundt 24 balanserte som ikke gir utgang.

Å melde 2 hjerter andre gangen er også feil, det er revers og blir en klar overmelding av kortene med dette.

En tredje mulighet er 2 kløver andre gangen, men det er kanskje det mest ufyselige alternativet. Det bør nesten alltid være med sekskorts farge. Hvis makker passer på 2 kløver for eksempel med en singelton (kan godt være en fornuftig melding med hennes kort) blir det fort en fryktelig kontrakt hvor vi skulle ha spilt 1NT, eller 2 major (etter overføring). Nord kan ikke se for se en hånd som dette etter den starten.

Den beste løsningen er å åpne med 1NT og få det overstått.

Merk at å åpne med litt «skjeve» grander er ikke noe som gjøres for å være «tøff i trynet». Mange gjør det nokså ukritisk med alle slags semibalanserte hender. Det er imidlertid ikke vinnende bridge i seg selv. Det må være en grunn til at man gjør det, og det er som regel at en annen start på meldingsforløpet gjør det håpløst å få vist kortene senere.

Grandåpning med slike kort som dette og lignende kort gjør at vi i alle fall er i nærheten av riktig beskrivelse av kortene. De ekleste hendene med hensynt til gjenmeldingsproblemet er når vi har 4 hjerter og femkorts minor, eller 4 ruter og fem kløver og styrke til en minmums grandåpning. Med fire spar og femkorts minor er det oftere at vi kan få sagt 1 spar andre gangen. 

Slik jeg ser det er flertallet bridgespillere litt for redde for å åpne med 1NT med hender som ikke er helt perfekte grandhender, men det er også en gruppe som gjør det altfor ofte.

Hele spillet der den nevnte syd-hånden forekom får du i neste innlegg litt senere i kveld.

"Ta nån stikk så forsvinn det nån stikk..."

Alle bridgespillere kjenner til den ubehagelige følelsen idet spillefører kjører i gang med langfargen sin og du som motspiller må gjøre mange avkast. Og det er ikke bare en følelse, i mange tilfeller er du rett og slett skviset, for mye å passe på. 

Skvis kan for mange virke komplisert. Og det er mange varianter av skvis som er komplisert, men det som alle bør tenke på som spillefører er akkurat den ukomfortable situasjonen motspilleren(ne) ofte havner i idet langfargen blir spilt.

Ikke sjelden oppstår en situasjon hvor en som har godspilt nok stikk til å bete en 3NT og har et ess som inntak også må passe på noe annet, og på et tidspunkt må han kanskje kaste ett av de godspilte stikkene for å holde stopperne i de andre fargene. Så snart han kaster et av de godspilte langfargestikkene sine kan du godspille deg de stikkene du behøver ved å presse ut det esset han har, for motspilleren har ikke nok stikk til å bete kontrakten din lenger. 

Prinsippet er altså: "Ta nån stikk så forsvinn det nån stikk". Hos motparten...

Noen ganger har motspillerne mulighet for å sake fornuftig, men alle vet hvor ofte det sakes feil i sånne situasjoner. Så "å ta nån stikk"- prinsippet er et enkelt, men viktig parturneringsvåpen også. Utallige ekstra stikk kommer på denne måten. 

Husk at det ikke alltid er sånn, og at du kanskje selv kan få trøbbel med å kaste på motsatt side av din egen langfarge. I noen tilfeller må du rett og slett slippe dem inn ganske tidlig i spillet og håpe at den som har inntaket og kommer inn ikke har de godspilte stikkene. Men veldig ofte er et altså lurt å ta stikkene i lanfargen.

Her er et spill fra en lagturnering i helgen hvor motspilleren på syds plass så optimistisk på det tidlig i motspillet, men så ble han utsatt for et voldsomt press. Da er det om å gjøre for motspilleren å finne ut raskt hvordan det ser ut og forsøke å villede spillefører. For i sånne spill dreier det seg for spillefører ofte om å "lese" sitsen mot slutten.

Nord spiller ut spar 8 mot vests 3NT. Syd ligger unna med esset, og vest vinner med kongen. Syd håper at vest har K-Q dobbel i spar. Hvis syd (eller nord) kommer inn tas i så fall for spar ess og alle sparene står. Men vest setter i gang med ruterfargen. Makker (nord) følger to ganger, så siden vest har femkorts farge må syd planlegge tre avkast. Nord hjelper til så godt han kan og legger styrke i hjerter. Syd vet at nord nepper har noe særlig mer. 

Hva bør syd kaste? Det er jo ikke særlig morsomt å blanke sine konger i sidefargene. 

En hjerter forsvinner raskt fra syd. Han kan kaste et par spar, for han behøver kun fire spar for å bete 3NT hvis han får komme inn på kløver konge, eller hvis nord får komme inn i hjerter og spiller sin siste spar.

Så hvis syd holder igjen fire spar blir det seende slik ut:

 

Spillefører vinner nå 3NT hvis han leser sitsen korrekt. Da tar han for hjerter ess og frir seg deretter elegant med spar 10. Syd kan ta fire sparstikk, men det er alt forsvaret får. Med to kort igjen må syd spille unna kløver konge slik at både damen og esset gir stikk, og spillefører vinner i alt 1+1+5+2=9.

Syd kunne holdt igjen fem spar, men da må han blanke begge kongene sine. I så fall kaster han en hjerter, en kløver og kun en spar på ruterstikkene. Hvis spillefører da leser sitsen feil og tror spillefører startet med seks spar og følgelig har igjen kun fire, kan han kanskje satse på det innspillet med hjerter ess fulgt av spar. Men det blir lang nese, syd tar fem sparstikk, og spillefører får kun det siste stikket for kløver ess. 

Syd kan altså bli offer for et slags skvisinnspill. Derfor kan det se ut som om det er bedre motspill å stikke med spar ess og spille nok en spar i starten. Men syd blir uansett utsatt for et kraftig press og kan ikke holde nok sparstikk. Blanker han kløver konge kan den toppes ut. Blanker han hjerter konge kan spillefører ta for esset og kongen kommer på, så simpelthen godspille hjerteren ved å gi nord som ikke har flere spar for hjerter dame. 

 

 

 

Sol, bridgespilling og opplæring på Tenerife

Fra Sofie Græsholt Sjødal har vi fått mer informasjon om bridgefestivalen som Bridge for Alle arrangerer på Tenerife nå i november. Det blir også festival der i januar. Her er hva Sofie fortalte:

På Tenerife får man mulighet til å kombinere sol, svømming, bridge og mye mer. Det er bridgespilling alle dager utenom søndager, og kurs alle hverdager.

Det er gode muligheter til å kombinere sol med bridgespilling, da spillingen ikke begynner før klokka 16. Etter 24 spill kan man gå ut og nyte god mat. Hver kveld spilles det 24 spill, og det er både enkeltkvelder, simultan, handicap og hovedturnering som er en sammenlagt turnering over to kvelder.

På formiddagen fra klokka 10-12 er det kurs for de som ønsker. Kursene er temaforelesninger og kursholdere er Knut Kjærnsrød og Sofie Græsholt Sjødal. Temaene som har blitt gjennomgått er svar på 1NT og hvilken informasjon man får fra motstanderne under spillingen og meldingene. Neste uke vil det være fokus på 2. og 3. melding og motspill.

Det har vært 10-11 bord hver kveld på spillingen og omtrent 3 bord på opplæring. Stemningen har vært god, og latteren sitter løst.

I tillegg til bridge har det også vært hjernetrim og quiz. Den første hjernetrimmen ble vunnet av Dag Stefansen og Gerd Marit Harding. På quizen ble det uavgjort mellom de to lagene som var i ilden.

Det begynner allerede å fylle seg opp i januar, men det er fortsatt ledige plasser, så her anbefaler vi alle å bli med på en morsom festival. I januar begynner det mandag 10.1 og varer til og med lørdag 29.1, og man kan være med på 1, 2 eller 3 uker, eller enkeltturneringer.

Mer informasjon finner man på bridgeforalle.org 

____________________ 

Vi tar med et spill fra en av turneringene i forrige uke.

Du sitter øst og hører 1NT (15-17) fra nord. Hva melder du?

Du kan slik de fleste spiller doble hvis det er sterkt og straffebetont. Skulle det gå pass rundt er grunn til optimisme, men slik det var ville syd tatt ut i hjerter (eventuelt overført til hjerter), og makker ville antagelig meldt 2 spar. Hva gjør du da?

Det er ikke så ofte man tenker på utgang når motparten åpner med en sterk grand. Men her har øst en hånd som godt kan produsere ni stikk helt alene. Så det er ikke noen dum ide å ta sjansen på 3NT. 

Der Sofie Græsholt Sjødal satt nord og åpnet med 1NT kom den sjeldne innmeldingen 3NT fra øst! Syd, Sofies mor Elisabeth sa 4 hjerter. Nå visste ikke Sofie sikkert om det viste hjerter eller om det var overføring til spar. Men hun passet, og tenkte at hvis det går pass rundt og syd har spar så kan det kanskje være en bra stamp uansett hvor mange udoblede bet syd går. Og om de dobler kan syd ta ut hvis hun mente 4 hjerter som overføring til spar. 

4 hjerter ble doblet, og det gikk pass rundt. Det var en god stamp:

Sofies 1NT var i følge moderne meldestil. Alternativt kan det åpnes med 1 ruter og så simpelthen melde ruter en gang til senere. Men med så god farge og 14 poeng er det mange som velger å oppvurdere til 15.

Det ble to bet i 4 hjerter doblet, -300. Og Ø/V har faktisk ti stikk i grand siden vest har spar konge og kløver knekt som inntak til å hente det stikket. Så i teorien kunne Ø/V ha meldt 4NT. Maksimalresultatet på spillet - i teorien - er derfor at N/S stamper i 5 hjerter over 4NT og går tre bet, -500.

I turneringen ga 300 til Ø/V akkurat middels, slått av noen som vant utgang, men bedre enn de som var i delkontrakt Ø/V. 

 

Meldes hardt må det spilles godt

"Bridge at the Edge" er tittelen på boken Boye Brogeland ga ut for noen år siden. Det handler en del om en modig melde- og spillestil, om å ikke være redd for å gjøre andre ting enn de de fleste gjør hvis man tror på det. En sånn stil skaper selvsagt sving. Og det kan gå galt noen ganger, det må man være forberedt på. En spillestil hvor man tyner ut alt i meldingene kan godt bli kostbar hvis man ikke finner gode spilleføringer.

Vi tar med et spill fra en lagturnering denne helgen, et eksempel på å være i en kontrakt som ingen andre er i. Her var stort sett hele feltet i utgang, men ved et bord meldte Ø/V storeslem! Det ambisiøse paret regnes som et av de beste parene i turneringen, farlig å møte, de kan knuse hvem som helst. Men av og til faller de for eget grep med en stil litt for mye på grensen, eller kanskje over.

Giver syd, Ø/V i sonen

Syd åpnet med 2 ruter som viste under åpning og begge major. Vest sa 3 ruter, og da så øst for seg mange stikk. Det er ofte seks ruterstikk, og kløveren kan gi mange stikk og. Han gikk rett i 4NT - Key Card Blackwood - og da vest viste to nøkkelkort og trumf dame storeslemsinviterte han med 6 kløver. Vest tok det som spørsmål om tredjekontroll i kløver - damen eller dobbelton - og sa 7 ruter!

I storeslem går det ikke å godspille kløveren med stjeling, fire kløverstikk er ikke nok. For å komme til tretten må det vinnes fem kløverstikk som sammen med seks ruterstikk og to ess gir 13.

Dermed blir spørsmålet om man skal spille på at kløver dame faller hos syd, eller ta kløverfinesse. Det må være klart med oddsen å ta finessen. Etter to runder trumf oppdages at den fargen sitter 2-2, og det betyr at syd ikke har mer enn to kløver, og han kan ha kun en. Så kløverfinessen må tas. Det er sannsynlig at nord har minst fire kløver, og derfor må en direkte finesse tas slik at en finesse til kan tas, så en bør ikke ta esset først. Det betyr at finessen på en helsvart dag kanskje ryker til damen singel. Det får ikke hjelpe, en får spille med oddsen her. 

Det kom spar ut til esset. Spillefører startet litt klønete med trumfesset. Det er ikke nødvendig her, selv om det er en vanlig teknikk med lignende fargekombinasjoner fordi man ønsker å få med seg 4-0 sits. Men her mangler ruter 9, så om nord har fire trumf kan den ikke fiskes opp uansett, han har i så fall sikkert trumfstikk.

Da han spilte ruter ess og ruter til kongen kunne faktisk ikke kontrakten vinnes lenger, for kløveren satt 5-1 så det må tas to kløverfinesser.

Riktig spill er ruter til kongen i andre stikk, så ruter til hånden og kløverfinesse med tieren. Det lysner da finessen går bra, men som du sitter kløveren 5-1. En kløverfinesse til kan tas, men selv det gir kun fire stikk i fargen. Men det er en tilleggsmulighet, skvis! 

Etter en kløverfinesse er tatt behøver ikke spillfører spille seg over til hånden for å ta nok en kløverfinesse med det samme. Hvis kløver sitter 4-2 (eller 3-3) står resten mot slutten, kløverfargen går ved hjelp av en finesse til.

For å ta med seg skvismuligheten bør alle trumfen tas først. Og for oversiktens skyld tas hjerter ess. Hjerter dame er trusselen hvis nord har fem kløver og hjerter konge, og det har han!

Så etter kløver til tieren tas hjerter ess. Så alle trumfene. Før den siste ser det slik ut:

Idet ruter 5 spilles med avkast av hjerter 10 er nord ferdig mann. Han må nord kaste en kløver, for kaster han hjerter konge tas for hjerter dame med avkast av kløver 5, så kløverfinesse og resten står. Hvis nord kastes hjerter 10 og  kløver står ved hjelp av en finesse med knekten. 

Siden spillefører startet med ruter ess og ruter til kongen var han ferdig. Nå var det ikke to overganger nok til både få tatt to kløverfinesser og også tatt alle trumfene. Han kunne dog ha vunnet storeslemen etter ruter ess hvis han hadde tatt kløverfinessen i neste stikk mens han var inne hos vest, så ruter konge, hjerter ess og all ruteren. 

Å gå bet i 7 ruter (han rotet seg for sikkerhets skyld to bet) mot 800 ved det andre bordet (stamp i 5 spar mot 6 ruter) ved det andre bordet kostet 14 IMP. Å vinne storeslemmen som altså står med riktig spill ville gitt 11 IMP inn, en sving på 25 IMP i kampen. Det kostet hele 6 VP i kampen, 12 VP i sving med det laget de møtte.

Så dette var en god påminneles om at melder du hardt må du spille godt!

 

 

 

   

 

Bridgefri helg?

Undertegnede så frem til en bridgefri helg, selv om det i helgen spilles sluttspill i en av de store turneringene her i New Zealand, Interprovincial Teams. Det er litt sammenlignbart med seriemesterskapet i Norge, lagene representerer hver sin sone (7 soner), men her nede er det strengere med hensyn til hvor du bor. Så makker og jeg kunne ikke stille i kvalifiseringen fordi han har flyttet til en annen sone. Fruen derimot, Faith Tislevoll stilte i kvaliken med NZ bridge sin Grand Old Lady, Jan Cormack som er over 80 år. De kom seg med på Auckland sitt damelag, og derfor blir det til at jeg følger med på bridge hele helgen likevel.

Jan som var en toppspiller i åpen klasse i mange år er en nokså spesiell gammel dame, en morsom og interessant karakter, veldig sta, men fortsatt en god bridgespiller selv om hun nok naturlig nok var bedre før. Så vidt jeg vet har hun spilt i internasjonale mesterskap i mer enn 50 år, og en gang vant hun visstnok en medalje i VM damepar. I dette spillet viste hun at gamle kunster ikke er glemt:

(Giver vest, alle i sonen)

Jan var i 4 spar som syd. Vest spilte ut en liten hjerter til esset. To runder trumf ble fulgt av den andre hjerterhonnøren, så hjerter til stjeling og kløver dame. Nå lå vest unna. Det ville vært litt bedre motspill å stikke og fri seg med kløver, men det kan gå bra for spillefører likevel.

Kløver konge i neste stikk ble stukket av vest som spilte mer kløver til tieren, knekten og stjeling. Cormack spilte seg nå over til nord i trumf, og dette var igjen:

Vest var ferdig, for nå fulgte liten ruter til nieren og vest sin tier. Hun måtte gi syd for ruter konge. Om vest hadde hatt en kløver eller hjerter til ville det ikke hjulpet forsvaret, for kløver/hjerter derfra ville vært til dobbeltrenons som ville gitt stjeling på den ene siden og ruteravkast fra den andre.

Det ble altså kun to rutertapere og en kløvertaper, +620 som Jan Cormack helt sikkert ville notert på samme måte i 1970.

 

 

Bridge og ferie på Tenerife

BRIDGE FOR ALLE (BFA) har denne uken kommet i gang med en av sine to årlige arrangement på Tenerife. Novemberfestivalen pågår i to uker. Pga. av Covid er det nå to år siden forrige gang. I januar blir det også festival i regi BFA på Tenerife, og da varer den tre uker for dem som ønsker å være der hele perioden.

Masse informasjon om dette kan du finne på BFA sin hjemmeside på internett, her. 

Under menyen øverst på den siden finner du "Brosjyrer" og ved å åpne dem får du all slags informasjon, inkludert alle aktivitetene under festivalene. Det ser ut til å være mange andre ting enn bridge å finne på og gode muligheter for en kanonferie, i tillegg til daglige bridgeturneringer og litt mer uformelle turneringer. 

Spillestedet hvor norske bridgespillere koser seg denne og neste uke

Vi har vært i kontakt med arrangørene og vil her i bloggen komme med mer fra det som foregår nå på Tenerife i tiden 14. - 27. november.

Det lages også bulletiner og velkomst/informasjons-bulletinen ligger allerede ute på hjemmesiden (klikk på bulletiner i menyen).

Aller først var det en velkomst-turnering. Den ble vunnet av Klaus Flatøy - Dag Stefansen (Søvik/Sandnessjøen). Her er et spill fra åpningsturneringen hvor det var mange stikk i begge retningenger uten av verken N/S eller Ø/V hadde så mange HP til sammen.

Man kan si at N/S har kortene, for de har 24 HP til sammen. Altså er det akkurat på grensen til ugtang for N/S. Men HP er som kjent ikke så godt mål på hva som kan vinnes når det er god fordeling og tilpasning. 

Her er det vest som er giver, og merk, Ø/V er i gunstig sone. Vest åpner normalt med 1 ruter. Da har øst fine kort til å hoppstøtte med (3 ruter) hvis han får anledning til det, og en slik melding er avtalt som sperr. Hvis man får meldt sånn er det ikke så enkelt for motparten å finne ut sikkert hvordan det ser ut, og de må gjette. Men i dette tilfellet har vel nord en innmelding 1 hjerter selv om det er i sonen? I så fall endrer syds kort seg fra gode kort til monsterkort! Men å finne ut alt er ikke enkelt likevel, spesielt om Ø/V er aktive som soneforholdene innbyr til. 

Som du ser bør det ikke være noen problemer for N/S å vinne tolv stikk i hjerterkontrakt. Ø/V bør ikke få får mer enn spar ess, og etter det er det mer enn nok stikk. Men å melde slem er noe annet enn å få tolv stikk. Derfor er det ikke så merkelig at ingen i åpningsturneringen meldte 6 hjerter. Litt under halvparten av N/S-parene (deriblant vinnerparet) noterte +680 som de delte toppen for N/S. Noen spilleførere må ha rotet det til for seg i hjerterkontrakt og fikk ikke tak i tolv stikk. Det kan skje fordi trumfen sitter 4-0 så en må være litt forsiktig å godspille sparfargen i tide.

En må kunne se for seg at flere Ø/V-par var med å stampet her. Kun ett par fikk spille doblet stamp i ruter, og de var i 6 ruter doblet. I ruterkontrakt er det kun tre tapere så de slapp unna med -300 som var nært toppen blant Ø/V-parene, kun noen få par hadde lavere N/S-score for pessimistiske delkontrakter i hjerter. Det spørs hva paret som stampet i 6 ruter over 5 hjerter ville gjort hvis N/S gikk på en gang til og meldte 6 hjerter?

N/S har altså teoretisk sett +1430 i hjerterslem. Men "par", eller maksresultatet på spillet teoretisk sett hvis alle gjør det riktige er +500 til N/S for å spille mot 7 ruter doblet. Hvis Ø/V stamper hele veien til 7 ruter er det ikke noe mer N/S kan gjøre enn å ta  det de kan få. Så hvis N/S melder slem, og Ø/V stamper i 7 ruter blir N/S avspist med en score som er lavere enn det de som stoppet i utgang får.   

 

 

Småfeil koster

I et spill fra finalen i det australske butlermesterskapet ble en utgang som egentlig ikke har noen sjanse vunnet ved to bord (av 6). Det handlet om å "sove i timen", og noen ganger koster det flesk.

 

Øst skulle spille 4 spar etter at syd hadde vært innpå med en rutermelding. Syd tok for A-K i ruter og skiftet ved ett av bordene til kløver.

Som du ser er det nå to hjertertapere, og det gir en bet i utgangen. Men det er ikke over før det er over...

Spillefører kom inn i tredje stikk og og tok for trumfesset som avslørte trumfsitsen. Så ble kløver dame trumfet, og en markert trumffinesse tatt over nord. En tredje trumf rensket den fargen og spillefører tok for den tredje kløverhonnøren sin. Så spilte han hjerter mot vest. Da var det at syd - en toppspiller - sov et lite øyeblikk, for han la liten hjerter. Da hadde spillefører fått lillefingeren. Og han tok hele hånda....

Hjerter ess vant stikket, og det å slik ut:

De to hjerterstikkene forsvaret egentlig hadde var nå frosset, dvs. de får ikke tak i dem. Hjerter ble spilt fra vest, nord måtte legge tieren og stikket gikk til syds single dame. Syd måtte avslutte til dobbeltrenons som ga stjeling hos vest og avkast av østs siste hjerter. Pluss 620!

Det er fin sluttposisjon, men selvsagt (?) burde syd unngått dette og klasket i hjerter dame i fargens første runde. Da er et ikke mulig å vinne 4 spar, nord får to hjerterstikk.

Så sent i spillet bør helt klart syd se dette, spilllet er egentlig omtrent som en åpen bok på det tidspunktet. Derfor ville det kanskje vært litt bedre å spille hjerter etter trumfesset. Da er det ikke så lett å se at damen må legges på med det samme. Hjerter ess vinner, så trumfinesse og ut med trumfen fulgt av kløverstikkene og hjerter til syds single dame. Men om syd etter den utviklingen ikke ser det i første hjerterrunde kan det hende han ser sluttspillet litt senere og kan kaste hjerter dame i den andre eller tredje trumffrunden.

Det er en alternativ spilleføring som ikke fører frem her. Det er å satse på at syd har K-Q-x i hjerter. I så fall må det spilles liten hjerter til knekten. Men da stikker nord og fortsetter med sin lille hjerter til damen, og forsvaret får to hjerterstikk.

Han andre som vant 4 spar fikk også to runder ruter ut, men der skiftet syd til liten hjerter. Spillefører stakk med esset. Spillet videre gikk på lignende måte og syd ble til slutt innspilt på den single hjerterdamen. Ved det bordet hadde syd sjansen til å kvitte seg med hjerter dame i en av trumfrundene. 

 

Utrolig drama da Bergen Akademiske vant Champions Cup!

Det ble en avslutning verdig selveste Alfred Hitckock da BAK vant finalen i Champions Cup mot Bridge Contact (Sveits). Det er et motstanderlag som ville være favoritt til gull i et hvilket som helst VM, og de måtte regnes som favoritter i denne finalen. Men det ble jevnt, og helt mot slutten så det ut som det skulle bli et lite og surt tap for det norske laget. Men så kom en avslutning det luktet krutt av og BAK kom seg foran på målstreken! Vi kommer tilbake til hvordan det skjedde litt lenger ned, først spoler vi tilbake til semifinalen mot danske One Eyed Jacks. 

Danskene tok ledelsen i det første av to sett (16 spill i hvert av dem). I andre sett var BAK klart best og vant de 16 spillene med 45-11. Det var på de spillene kun en tosifret gevinst, resten var en rekke spill med småimp som ble plukket gjennom god, nøyaktig spilling. Kampen ble vunnet med 14,9 IMP. (Danskene hadde carry over med 0,1 IMP pga. av at de vant grunnspillet. Det er for å sklille lagene hvis det blir uavgjort.) 

Dermed ble det finale om storlaget Bridge Contact. 

I første sett hvor Bakke-Charlsen og Ekren-Berset spilte var det helt jevnt med BAK noe foran mesteparten av tiden. Men et skummelt svingspill til slutt gjorde at Bridge Contact tok ledelsen med 1,9 IMP (I denne kampen hadde BAK carry over og denlille fordelen av ledelse med 0,1 IMP fra start).

Andre og siste sett startet med 5 IMP til BAK og ledelse med 3,1 IMP. Det holdt seg gjennom syv uavgjortspill før de norske økte til 4,1 IMPs ledelse. 

Så så det ut til å gå galt for BAK. En utgang føk hjem som kanskje ikke skulle gjort det, 10 IMP. Helt mot slutten ble det en delkontraktssving i favør Bridge Contact som dermed ledet kampen med 16,9 MP idet kun to spill gjenstod. Det så ganske mørkt ut med norske øyne, men så kom dette spillet:

Bakke-Charlsen meldte den ganske hardmeldte, men fine slemmen. Det satt veldig snilt, og Bakke fikk tretten stikk, +1010. Det klarte ikke Gawrys-Klukowski å kopiere, og med kun utgang og +510 Ø/V ved det bordet var det 11 IMP til BAK. BAK lå 5,9 IMP bak før aller siste spill! 

Det er nå det ikke skal komme et helt flatt spill. Kortene som kom opp så ut som et nokså uinteressant delkontraktsspill, men sånne spill jo gi 6 IMP. Eller noen ganger 5 IMP som ville vært 0,9 for lite i dette tilfellet. 

Nord fikk en slags hovedolle her.

Drijver åpnet med 2 ruter som for dem er svake 2 ruter. Det gikk to passer før Charlsen meldte 2 hjerter. Drijver meldte igjen, 2 spar! Det ble korrigert av Brink (syd) til 3 ruter som nord fikk spille.

Charlsen valgte altså å passe i første hånd. Det blir litt i tynneste laget for 1 hjerter, og kortene er ikke riktig håndtype for 2 hjerter (svake 2). Den fine sparen hans er også et poeng, pass gjør at det er mye bedre sjanse for å finne sparkontrakt om makker har den fargen.

Kontrakten 3 ruter gikk en bet, BAK +50. 

For å få fatt i de nødvendige 6 IMP'ene måtte Hoftaniska-Charlsen få inn minst +200 N/S. 

Ved det bordet BAK satt N/S startet med tre passer før Martin Andresen (syd) åpnet med 1NT. Hva som ville skjedd nå om ikke Ø/V melder er ikke godt å si. Men merk at vunnet delkontrakt N/S pluss de 50 fra det andre bordet blir for lite, 4 eller 5 IMP, finalen kanskje tapt med 0,9 IMP! 

Men nå ville Klukowski innpå og sa 2 hjerter. Hoftaniska hadde til en negativ dobling, primært for å finne sparkontrakt. Men hvis han ikke treffer makkeren med spar og han sier for eksempel 3 kløver kan nord si 3 ruter og spille der. Så han hadde en plan, men den behøvde han ikke:

Andresen så ned på monsterkort i motspill og gjorde om doblingen til straff ved å passe. Kontrakten gikk to doblede bet +500, og enda en 11 IMP'er inn! (Merk at +200 ville vært akkurat nok)

To ganger 11 IMP i de to siste spillene i en finale - nesten utrolig.

Kampen ble altså vunnet med 5,1 IMP.

Dette resultatet er en gigantisk triumf for Christian Bakke, Thomas Charlsen, Ole Berset, Bjørn Olav Ekren, Thor Erik Hoftaniska og Martin Andresen.

GRATULERER!

   

CHAMPIONS CUP: BAK TIL SEMIFINALE

Før siste runde så det ved første øyekast ut til at BAK var sikret topp-4. De ledet med bra margin til 5.plassen. Men English Champions (med Espen Erichsen på laget) som lå på 5.pass utgjorde en liten trussel hvis også resutaltene i en rekke andre kamper gikk galt for det norske laget i siste runde.

BAK møtte i den siste kampen Zimmermanns profflag (Bridge Contact) med to nederlandske og to polske stjernespillere på laget. For at topp-4 plassen skulle ryke for BAK måtte de tape den kampen stort og bli forbigått av Bridge Contact. Samtidig måtte de to andre skandinaviske lagene komme seg forbi BAK, og i tillegg måtte English Champions få til en storseier. Med så mange forutsetninger så var det nesten bare teori, men en vet jo aldri.

Og det ble faktisk litt spenning. BAK tapte mot Bridge Contact, men akkurat med en sånn margin at det norske laget holdt seg foran dem. Og det var det tryggeste, for English Champion fikk til storseier og havnet like bak topp-4 til slutt. Slik ble tabellen seende ut til slutt, med Danmark foran Sverige og Norge like bak på 3.plass:

Dette er en meget sterk prestasjon av laget som består Christian Bakke, Thomas Charlsen, Bjørn Olav Ekren, Ole Berset, Thor Erik Hoftaniska og Martin Andresen. I morgen blir det semifinale, og etter det vi har hørt blir det mot danske One Eyed Jacks.

Tapet i siste runde skyldes først og fremst at veteranen Gawrys fant frem til en litt heldig, men ganske god utgang.

Giver nord, alle i sonen

Nord åpnet med 1 hjerter, Gawrys sa pass, og syd høynet til 2 hjerter før vest (Klukowski) doblet opplysende. Hva ville du meldt nå etter pass fra nord?

Det står mellom en litt forsiktig 3 kløver, eller gå for utgang. Hvis øst er optimistisk kan han melde 3 hjerter som krav, normalt for å sjekke om vest har hjerterstopper. Det ble hva Gawrys gjorde. Vest meldte 3 spar. Hva nå?

Polakken løftet til 4 spar, en tøff melding for å prøve en utgang på 4-3 tilpasning. Og vest hadde de riktige kortene:

4 spar var en silkekontrakt da vest hadde de riktige kortene, bl.a. spar 10(!). Siden spar gir fire stikk uten problemer er det 4+0+1+5 = 10 enkle stikk.

Om ikke spar knekt hadde vært en dobbelton ville spillefører vært nødt til å gjette trumfen om begge følger med småtrumf på A-Q. Her ble det ikke noe valg, +620 til Bridge Contact. 

Ved det andre borde spilte BAK 3 kløver med ti stikk. Det ser greit ut. Det er nesten styrke til utgang, men uten hjerterstopper er det normalt fint med delkontrakt i minorfarge. Men denne gangen var det 10 IMP ut. 

The show must go on! - BAK kjemper i toppen

Torsdag kveld var det en viss fare for at EBL Champions Cup kunne bli stoppet da en spiller hadde testet positiv på Covid. Fredag morgen ble deltakerne testet. Da det ikke ga noen positive resultat fortsatte turneringen. 

Bergen Akademiske lå på 3.plass etter den første dagen. Fredag startet de med en liten seier (4 IMP) mot BK Onstein 1 som er det nederlandske landslaget. Deretter ble både det slovakiske arrangørlaget og de bulgarske mestrene feid av banen. Før runde 10 (av 11) lå BAK på 2.plass bak svenske LAVEC. I skrivende stund ser det bra ut for BAK i runde 10 mot BK Onstein 2, og samtidig ser svenskene ut til å ha problemer mot Bulgaria. Dermed er det norske laget i teten akkurat nå. Og det ser ganske lysegrønt ut nå med hensyn å bli på topp-4 og få spille semifinale/finale om plassene 1 til 4. I siste runde skal BAK møte Zimmermanns profflag som i øyeblikket ligger på 4.plass.

Informasjonssiden finner du her.

BAK slo altså BK Onstein med 4 IMP, men med litt flaks kunne det vært mye mer. Her ble det pga. en 50% sjanse 13 IMP ut i stedet for det samme inn, 26 IMP i sving!

Synes du dette er en slem eller er det best å stoppe i utgang?

Det er en 50% sjanse, kanskje litt mindre fordi det mangler inntak til øst for å kutte opp sparen om syd har alle fire (K-9-8-4). Likevel, det er et sånt spill som er omtrent hipp som happ, slem står omtrent halvparten av gangene. Men om Ø/V melder i fred kan de finne ut det mangler to nøkkelkort (spar konge og hjerter ess). Slem kan jo godt stå likevel ve hjelp av en finesse når det er ett ess og trumf konge som mangler, men når to nøkkelkort mangler stopper man normalt i utgang fordi det kan jo være to ess som mangler. Og så er det slik da at det ikke er alltid slik at man får anledning til å finne ut om hvor mange nøkkelkort som mangler.

Med BAK som Ø/V gikk meldingene slik med syd som giver og Ø/V i sonen:

Nord viste hjerter og kløver (minst 5-5) og N/S var med helt til sekstrinnet. Det ble vanskelig for Ø/V å vite hva som var riktig. Da det norske paret prøvde slemmen var de avhengige av trumffinessen. Slik så hele spillet ut:

Jada, med åpne kort er det "bare" å ta for trumfesset og notere vunnet slem idet kongen kommer deisende. Men i praksis er det ikke slik, beste sjanse er å ta finessen. Så det ble en bet i 6 spar, og med kun utgang meldt ved det andre bordet ble det 13 IMP ut for BAK. Bytt spar konge med en av syds små spar og det hadde blitt 13 IMP inn.

 

Dramatikk i Champions Cup: Koronasmittet spiller!

Det vi rapporterte tidligere i kveld om at turneringen i Slovakia fortsetter i morgen behøver ikke skje. Det er etter det vi har fått vite en  spiller (ikke norsk) som viser seg å være smittet av Covid-19. 

"Det er litt kaos her nå", forteller Christian Bakke fra Slovakia.

Sent på kveld torsdag er alt usikkert. Spillerne vil bli testet kl. 07.00 i morgen. Hvis flere er smittet vil helt sikkert resten av turneringen bli kansellert. Og det er også en fare for å måtte bli igjen i karantene. 

Utrolig kjedelig, og selvsagt verst for han som er smittet, og eventuelt andre som er det. Men også surt for spillerne som endelig skulle få spille en internasjonal turnering face-to-face. 

Vi håper det beste, og spesielt får vi håpe at ingen flere blir smittet.

Saken blir oppdatert så snart vi får flere opplysninger.

 

 

 

 

Champions Cup - SISTE: storseier mot danskene!

I torsdagens siste kamp møtte Bergen Akademiske det danske laget ONE EYED JACKS. Det endte med storseier til nordmennene, 32-1 IMP (18-2 VP).

Etter det er BAK oppe på 3.plass. 

Turneringen fortsetter i morgen med fem kamper før det blir sluttspill. Det er overføring av flere kamper på BBO.

Alt om mesterskapet finner du her.

 

EBL CHAMPIONS CUP

I Pezinok, Slovakia startet EBL Champions Cup torsdag og avsluttes lørdag ettermiddag. Det er en slags bridgens Champions League da deltakerlagene er nasjonale mestere fra de best rangert nasjonene i Europa samt fjorårsvinnerne og arrangørlandets mesterlag.

Informasjonssiden for dette mesterskapet finner du her.

Fra Norge stiller Bergen Akademiske Bridgeklubb (BAK) som har vunnet NM for klubblag de to siste sesongene. På laget spiller Ole Berset, Bjørn Olav Ekren. Thomas Charlsen, Christian Bakke, Thor Erik Hoftaniska og Martin Andresen.

Feltet som består av 12 lag er naturlig nok råsterkt. Størst favoritter er nederlandske BK Onstein og laget som representerer Sveits, Zimmermann sitt profflag. Espen Erichsen er med på England sitt lag.

Lagens skal spille en kamp (10 spill) mot alle de andre lagene. Etter 11 runder blir det så plasseringskamper hvor de fire best plasserte spiller semifinale og finale. De andre spiller samtidig utslagskamper i grupper om plasseringene fra 5. til 8.plass og 9. til 12.plass.

BAK startet med en liten seier mot PESCARA (Italia) før det ble et tilsvarende lite tap mot de England sitt lag. Så ble det uavgjort mot Israels lag før det i runde 4 ble tap med 13 IMP (5,72 VP) mot svenske BK LAVEC. I runde 5 ble Hungary slått med (13,72 VP), og med en kamp igjen i kveld ligger BAK på 5.plass, litt over middels. Kveldskampen er mot danske One Eyed Jacks. I morgen spilles altså fem kamper til. 

Det spilelt vi tar med i denne omgang er fra BAK sin kamp mot det israelske mesterlaget. Giver øst, alle i sonen.

 

Her tok sannelig Thomas Charlsen ansvar, men han fikk vel litt hjelp fra makkeren Christian Bakke og?

Charlsen hadde fått utlevert en hyggelig hånd, men før han rakk å glede seg til å melde den stille og rolig for å få vist kortene sine åpnet vest foran han med 3 hjerter etter pass fra øst og syd. Hva ville du meldt da?

Det er en ekkel meldesituasjon, spesielt hvis en får utlevert sterke hender med to farger. Å doble opplysende er en mulighet, men hva som blir rett å melde neste gang om makker sier for eksempel 4 ruter er ikke godt å si, det blir vanskelig å få vist hva man har. Derfor er såkalt «Non-Leaping-Michaels» en god konvensjon når en får utlevert slike kort.

«Leaping Michaels» er hopp til 4 kløver eller 4 ruter over en svak 2 åpning, og det viser minst fem kort i den meldte minorfargen samt minst fem kort i den umeldte majorfargen. Og meget sterke kort, selvsagt. Noen bruker også "Non-Leaping Michaels", dvs. innmelding 4 kløver eller 4 ruter mot åpning 3 i major for å vise sånne kort. Det man mister ved å bruke denne konvensjonen er naturlig innmelding på fire-trinnet, men det kan man leve med når det man i stedet får er å kunne melde slike kort på en god måte. 

Det (4 kløver) ble hva Charlsen meldte. Bakke sa 4 spar som kun er preferanse, og han kan jo ha absolutt ingenting. Men Charlsen mente det skulle veldig lite til for slem her, og gikk på med 5 hjerter. Øst doblet, og det gjode at syd fikk sjansen til å vise litt om hva han har. Han kan jo for eksempel ha xxx – xxxx – xxx – xxx eller noen lignende som er helt ubrukbart. I så fall er det trøbbel allerede i 5 spar. Men i den situasjonen (øst doblet 5H) vil han slå av med 5 spar direkte. Og han muligheten til å melde 6 spar med bra kort, eller pass. Pass må vel vise bitte litt kort, men ikke nok til å melde slem selv. Bakke passet, men slo av med 5 spar idet nord redoblet. Da hoppet hoppet Charlsen til 6 spar.

Syd hadde akkurat det nord håpet på, «bitte litt»: fire bra trumf, og en dobbelton i makkerens andre farge.

Christian Bakke spilte 6 spar på en elegant måte. Det er ingen overraskelse, som mange har fått med seg vant bergenseren Juniorprisen under IBPA sin kåring av årets spill. Den prestasjonen kan du lese mer om her.

Mot 6 spar spilte vest ut hjerter konge som ble stjålet hos nord. Det kan jo sitte skjevt her (for eksempel 5-1 i kløver). Men nords hånd må godspilles. Hvis det spilles A-K i kløver og vest kan stjele en honnør andre gangen begynner det å se veldig mørkt ut. Christian tok for kløver ess, så en trumfrunde vunnet hos syd fulgt av kløver opp mot nord. Om vest har singel kløver og kan trumfe får i alle fall spillefører fulgt på med liten kløver i det stikket og har fortsatt en sjanse. Vest fulgte kløver andre gangen og kongen tok stikket. Så kløverstjeling, ruter til nord og nok en kløverstjeling. Kløverfargen var godspilt, og nå ble det tretten stikk ved å spille ruter til den andre honnøren, trumfe nords lille ruter, trumfe en hjerter og ta ut trumfen -  BAK +1460!

Ved det andre bordet åpnet også Martin Andresen med 3 hjerter. Mange vil synes det er tøft med slike kort og velger svake 2-åpning. Blant eksperter er det ikke uvanlig å velge 3 åpning med god sekskorts farge og en ganske spillesterk 6-4 fordeling, spesielt i tredje hånd hvor makkeren har sagt pass så motparten må ha kortene.

Mot Martin og Hoftaniska doblet nord vests 3 hjerter, og syd som hadde fem trumf valgte å passe. I 3 hjerter doblet er det vel egentlig bare seks stikk (-800), men Martin fikk tak i syv. Minus 500 var sammen med +1460 verd 14 IMP for BAK.

Utspillsprøve og dypere analyse

I en parturnering med IMP beregning på mandag kom et slemspill hvor utspillet var avgjørende. Om kontrakten spilles på riktig hånd er det imidlertid en sjanse uansett utspill, men vinnervarianten er nok litt for mye med åpne kort. Den interessante, men veldig teoretiske analysen kommer til slutt.

Først utspillsproblemet:

      NORD

Du sitter nord med dette og har hørt at øst har sekskorts spar og åpningsstyrke. Vest har meldt 2 kløver, 2-over-1 utgangskrav som egentlig ikke garanterte kløverfarge. Deretter har vest bare meldt grand og underveis til 6NT spurt om antall nøkkelkort med spar som trumf. Øst viste tre nøkkelkort (av fem, essene og spar konge).

Hva spiller du ut?

Hvis utspiller har mange HP selv er det sjelden noen god ide å spille ut offensivt (fra honnører) fordi makker ikke har så mye, og det er derfor liten sjanse for å treffe han hjemme med noe hjelp i din utspillsfarge. Her har nord kun 3HP og da kan det noen ganger være greit å spille ut offensivt (her: hjerter) fordi makker må ha noen poeng og det er større sjanse for a du er heldig, de poengene han har er kanskje i den fargen du spiller ut. Men motparten er i slem i NT, så makker har heller ikke mange poeng. Så hvis du spiller ut hjerter må helst makker ha en hjerterhonnør, eller han må ha tieren. Hvis ikke kan hjerterutspill være favør og gi spillefører ekstra stikk i fargen.

Da spillet forekom spilte flere ut hjerter dame, men det forærte spillefører det tolvte stikket på et sølvfat:

Det er åtte stikk i minorfargene, spar ess og to hjerterstikk, totalt elleve. Med liten hjerter ut vinnes enkelt tolvte stikket for hjerter 10 (eller 9) med det samme. Med damen ut kan spillefører bare stikke og godspille ett ekstra i hjerter ved å presse ut hjerter knekt med 10-9.

Det som er skremmende, er at i et felt bestående stort sett av ganske erfarne klubb- eller turneringsspillere gikk tre spillere som fikk hjerter dame i utspill bet i 6NT! De tok umiddelbart sparfinesse som kunne gitt det tolvte hvis kongen satt i saks, men å spille slik var å ta en finesse i stedet for rett og slett å godspille ett sikkert, ekstra hjerterstikk. De gjorde seg altså avhengige av en 50% sjanse heller enn en 100%-variant.

Etter stor hjerter i utspill til esset har 10-9 blitt omtrent som om du har K-Q i en farge og motparten har esset, det er kun ett kort er høyere hos motparten. Og da bør det vel ikke være så vanskelig å godspille ett stikk?

Det handlet kun om å telle antall sikre stikk og så se på hvor ekstra stikk kan godspilles.

Det ble altså et pluss-spill til noen som kanskje ikke fortjente det fordi de forærte spillefører kontakten i utspillet, men fikk beten likevel. Vel, det er vel slikt som beviser at bridge er og blir bare et spill…

Egentlig ganske triste saker, for i tillegg de som gikk bet i en sikker slem (etter det utspillet) var det mange som fikk bare elleve stikk i utgang etter hjerterhonnør ut fra nord. Ikke akkurat fortjent fikk de et lite pluss-spill fordi en rekke par gikk bet i den normale slemmen med 33 HP til sammen.

Har 6NT noen sjanse med annet utspill?

Det ser håpløst ut hvis vest er spillefører, spesielt om nord spiller ut spar.

Hva om øst er spillefører?

Det ser ikke enkelt ut da heller, for nord kontrollerer hjerteren, og syd har alt i spar. Men computeranalysen som forteller «double dummy» hva som teoretisk sett (åpne kort) kan vinnes ser sånn ut:

Det står i 6 ruter. Det er en grei kontrakt å spille, men ikke så enkelt å melde. I 6 ruter kan spillefører før han tar ut trumfen ta for A-K i hjerter og trumfe en hjerter høyt hos øst (på den korte trumfhånden = ekstra stikk). Så ut med trumfen. Med ett ekstra trumfstikk blir det fem ruterstikk og tolv i alt. I 6NT er det kun fire ruterstikk, men den kan likevel vinnes hvis øst er spillefører. Ser hvordan det kan skje?

I praksis (6NT) er det naturlig å enten ta en sparfinesse, eller enda bedre er det nok å gå for dobbelfinessen i hjerter med liten hjerter til nieren først, så liten til tieren neste gang. Det gir omtrent 75% sjanse, du må bare finne ett av to kort, enten hjerter dame eller knekt (eller begge) hos syd.

Som du ser, det går galt. Alt går galt.

Men 6NT kan vinnes, står det.

Når jeg ser slikt i sånne computeranalyser, må jeg frem med «tenkehetta». Jeg liker slike puslespill selv om det ikke har så mye med praktisk bridge å gjøre. Selv bruker jeg aldri noe computerprogram, det pleier jeg å si er for latsabber.

Det er fint å la de grå små får prøve seg litt. Så får andre holde på med sudoku eller kryssord. Og at jeg gjør det på denne måten og av og til skriver om det etterpå gir dessuten Klagenemda en sjanse, for medlemmene i den er som kjent veldig gode på analyser.

Prøv å finne vinnervarianten(e) selv før du leser løsningen.

La oss si syd spiller ut hjerter, ruter eller kløver mot 6NT. Det som skal til er et innspill, eller mer korrekt et skvisinnspill. Syd blir faktisk skviset i spar og kløver (!), selv om han ikke har stopper i kløver. Han blir skviset så han ikke har noe kort å fri seg med idet han blir innspilt mot slutten.

La oss si syd spillet ut ruter (det blir det samme spillet med hjerterutspill fra syd). Jeg tror altså dobbelfinesse i hjerter er beste sjanse, men vi ser heller på hvordan det går med først å spille fire runder ruter i stedet. Syd må kaste to kort. Hvis han kaster en «verdiløs» kløver er det enkelt med åpne kort. Du tar fire runder kløver, ess-konge i hjerter og med kun tre kort igjen har syd kun spar. Da spilles spar til nieren. Syd vinner stikket før han med to kort igjen må spille spar fra K-J til østs A-Q.

Så syd må holde sine fem kløver. Da kan ikke kløverstikkene tas, for mot slutten kommer i så fall syd inn i spar og har ett kløverstikk.

Syd må altså i tredje og fjerde runde ruter holde kløverne. Han kan kaste en spar og en hjerter, eller to hjerter. Samme hva han velger kan tolv stikk vinnes.

La oss si han kaster sine to hjertere. Da ser det slik ut etter at ruterstikkene er tatt:

Nå innkasseres A-K i hjerter. På den første kan syd kaste en spar, men hva skal han kvitte seg med på den andre hjerterhonnøren?

Hvis han kaster en kløver tas fire runder kløver og det avsluttes med det samme innspillet som allerede er nevnt med tre kort igjen og spar til nieren-tieren fulgt av spar fra syd rett opp i A-Q til slutt.

Så syd må kaste en spar til og holde fem kløver. Men da sitter sparfargen 2-2. I så fall rører ikke spillefører kløveren, men spiller spar til for eksempel damen og kongen. Deretter står spilleførers spar, for den sitter 1-1 på det tidspunktet!

Kløverutspill gjør dette vanskeligere, for det blokkerer seg litt for spillefører. Han må jo ha inntak til sparen mot slutten hvis det går som nevnt i den siste varianten. Og om han vinner første kløver hos vest og beholder esset singel blir det blokkering.

Så med kløver ut må kanskje noe annet til, for 6NT står med åpne kort sier computeranalysen.

Med kløver ut er det nord som kan bli utsatt for innspill.

På fire runder kløver og fire runder ruter må han finne to avkast. Hvis han kaster to hjerter har han kun en hjerter-stopper. Da blir det enkelt, spillefører gir simpelthen bort ett stikk i den fargen og får senere tre hjerterstikk.

Så nord må holde fire hjerter og kaste en spar. Da innkasseres spar ess, og nord har kun hjerter igjen! Da spilles hjerter til nieren som nord kan stikke over, men bare for å være nødt til å avslutte fra den andre hjerterhonnøren rett opp i vests A-K-10.

Dette er et sjeldent spill hvor det er mulig å velge hvilken motstander som skvises og spilles inn, og begge kan bli skviset selv om de i den ene fargen de gjerne skulle holdt ikke har noen stopper!

Og for å gjenta det, dette er sannelig med åpne kort. Men teoretisk sett kan altså 6NT vinnes om øst er spillefører, og om nord er spillefører kan også 6NT vinnes på samme elegante måte med kløver eller ruter ut. Hjerterutspill fra nord forærer som nevnt kontrakten på et sølvfat. Det eneste som garanterer bet i 6NT er spar ut fra nord.

Venter med spenning på eventuelle kommentarer fra Klagenemda.

Eventyrkort og gamle konvensjoner

Vi har nylig tullet litt om spilleres alder, unge spillere, veteraner, mellomgenerasjonene og slikt her i bloggen. Forleden fikk jeg en hyggelig melding fra Olaf Torgeir Strand, populært kalt «Laffen» som er en superveteran. Han har ganske sterke meninger om nymotens system og konvensjoner, og sverger til metoder som var populære før, ja jeg vil si for veldig lenge siden. Jeg kan være enig med han i mye, men er vel selv litt mer åpen for mer moderne varianter.

Primærstøtte (4+ trumf) og et klart og tydelig støtteopplegg er en av «Laffen» sine kjepphester. Han fortalte også et artig spill hvor et gammeldags opplegg for slemundersøkelser fungerte bra.

Etter 1 spar – 2NT som for «Laffen» viser minst invitt til utgang med minst fire trumf gikk åpneren naturlig nok på med en sleminvitt. Øst hadde ingen ting å kontrollmelde over 4 kløver, følgelig ingen ess eller konge i de røde fargene. Vest gikk videre med 4NT. Og det var gamle gode Culbertsons 4/5NT hvor 4NT lover kontroll i alle farger og at han har minst tre ess-verdier (essene og trumf konge). Øst kunne da kontrollmelde kløver som vest visste måtte være meldt med kongen (2NT benekter kortfarge i "Laffen" sitt system). Vest gikk på med 5NT som storeslemsinvitt, og han lovte dermed en ess-verdi til. Øst hadde trumf dame og aksepterte storeslemsinvitten: 7 spar!

Vel, det er vel ikke garantert at 7 spar må stå her, men Ø/V hadde i alle fall ganske god kontroll i meldingene.

I turneringen som ble spilt var mange i utgang, noen få i lillleslem, og kun Laffen og makkeren hans var i 7 spar som var nedlegg (trumfen satt 3-1). To hjerter kunne kastes hos øst på kløveren, og vests hjerter 4 trumfes hos øst etterpå. Spilleføringen var over på sekunder.

Som sagt, fordelingen behøvde ikke vært helt slik, og det behøvde som sagt ikke stått 7 spar med disse ressursene (øst kunne for eksempel hatt 4-4-2-3 fordeling, og så fall blir det ikke nok avkast på kløveren). Men historien forteller at det godt går an å få veldig bra kontroll med konvensjoner som mange turneringsspillere i dag ikke hørt om en gang!

Det må nevnes at omtrent den samme informasjonen ville vest fått om paret brukte nåtidens nesten enerådende konvensjon for ess-spørring, Key-Card Blackwood kombinert med etterpå å få beskjed om kløver konge (viser spesifikk konge, så her ville fått øst vist kløver konge).

Det neste spillet ser ut som et oppdiktet «eventyr», men det forekom faktisk i en klubbturnering denne uken. Du sitter syd og er giver med disse kortene:

Tretten kort i to farger!

Ja, det skjer av og til, og i dette tilfellet er ikke den ekstreme fordelingen det eneste spesielle, fargene er knallgode og.

Du har egentlig en sannsynlig slem på egen hånd. Det kan selvsagt være to tapere i spar av og til, men det skal uhyre lite til før det står slem. Og spar konge hos makker gjør at det er veldig sannsynlig at det er tretten stikk.

Hva åpner du med?

Mange liker å åpne med 1-melding med to lange farger og omtrent utgang på egen hånd, men ikke med dette uhyret. Det har dog generelt sett noe for seg. For de første går det når du har crazy foredeling nesten aldri pass rundt sånn at du ikke kommer deg i utgang. For andre blir det litt mer komfortabelt i neste runde når du har fått varslet fra om den ene fargen allerede. Men i dette tilfellet har du nesten slem på egen hånd!

Så dette er en 2 kløveråpning i mitt hode i alle fall.

Da går det 3 kløver fra nestemann, og makker viser verdier med den meldingen du og makker har avtalt for det. Etter innmelding over vår 2 kløver er svarhåndens fargemelding positivt svar og naturlig melding (minst femkorts farge). En kan bruke pass eller dobler for å vise svake kort (for eksempel 0-5 poeng). Noen bruker pass for å vise verdier (5+) og relativt balansert hånd, andre bruker dobler.

Du melder uansett 3 spar, og litt overraskende høyner makker til 4 spar.

Hva nå?

Hvis makker har spar konge står det 7 spar. Hvis han har høynet med støtte uten kongen skal du kun i 6 spar.

Å spørre med 4NT – Key Card Blackwood vil ikke hjelpe i det hele tatt her, for han har helt sikkert ikke tre nøkkelkort (Key Cards, essene og spar konge) siden han kun løftet til 4 spar. Han har neppe to heller, men har han to eller ett nøkkelkort blir det gjetting. Det kan være spar konge han har, men kan like gjerne være at han har ett ess i en minorfarge.

Det blir altså gjetting.

Her er det at en annen steinalder-konvensjon ville løst problemet. Gamle, gode 5NT for å spørre om trumfen. Det lærte jeg om midt på 70-tallet en gang, lenge før Key Card Blackwood ble oppfunnet.

Key Card løser de aller fleste håndtyper, både når det gjelder antall ess og trumfkvaliteten. Men det løser ikke slike eventyrhender.

I dagens bridge brukes et hopp til 5NT som «pick-a-slam» i mange situasjoner hvor man ikke er sikker på hvilken slem som skal spilles og det kan være vanskelig å finne det ut. Det er imidlertid ikke særlig nyttig når vi allerede har avtalt en trumffarge. Så å ha spørsmål om trumffargen som betydningen av 5NT på repertoaret hvis trumffargen allerede er avtalt ville vært glimrende denne uken for de som fikk utlevert denne superhånden. Men om du og din makker innfører det kan det godt gå minst 10-15 år til neste gang dere får bruk for det. Så denne artikkelen er ikke ment for å foreslå at vi bør gå tilbake til gammeldagse metoder. Bridgen har utviklet seg, og spesielt når det gjelder system og konvensjoner er det funnet på mye bra av forskjellige, skarpe bridgehoder de siste 30 årene.

Men altså, 5NT som «Grand Slam Force» (spørsmål om trumfen).

Svarene på 5NT handler kun om topphonnørene i trumffargen (A, K og Q) og er slik når spar er trumf:

6 kløver = trumf dame

6 ruter = ess eller konge i trumf

6 hjerter = ess eller konge i trumf og ekstra trumflengde (så vi kan melde 7 selv om vi mangler damen hvis vi har ti trumf til sammen) 

6 spar = avslag, ingen trumfhonnør

7 spar = to topphonnører i trumf

(Noen brukte 6NT som to topphonnører)

På RealBridge hadde makker kongen tredje i spar og noen verdiløse poeng i minorfargene. Så 7 spar var helt nedlegg, men ingen fant ut av det med sikkerhet. Å melde 6 spar ga derfor nesten 60% score. Det var en del «point-countere» som var kun i utgang. Ett par gamblet 7 spar og ble naturlig nok doblet da den ene motstanderen hadde to ess! Men spilleføringen tok ett sekund, utspillet kom og så «claim». Det ble en fortjent topp til paret som noterte +1770. 

RETTELSE, datoer for MSIBT

I et innlegg her i bloggen onsdag ("Juniorarbeidet") snek det seg dessverre inn en feil når det gjelder datoer for Sveaasturneringen (MSIBT) og de forskjellige arrangemenene i forbindelse med det. Det ble sagt i "en langhelg i mars 2022", men det riktige er selvsagt i mai.

Heldigvis er dette en god stund til så annonseringen av feil datoer forhåpentligvis ikke medfører noen skade.

Alt i forbindelse med MSIBT foregår på Lillehammer. De riktige datoene er:

LIVE AUKSJONSTURNERING: 26.mai 2022

MSIBT, parturnering: 27-29.mai 2022

NORSK SKOLEMESTERSKAP: 27-28.mai 2022

Auksjonsturneringen til inntekt for juniorarbeid som skal spilles på RealBridge vil som korrekt annonsert foregå 2.januar 2022.

Feilen er nå rettet opp i den opprinnelige innlegget.

Beklager.

 

 

 

Full fres i juniorarbeidet!

Mens vi «modne» (ikke gamle!) bridgespillere og også den tidligere nevnte mellomgenerasjonen driver med vårt, fortsetter det det gode arbeidet i norsk bridge for å få med de yngste.

De mange ildsjelene landet rundt slakker ikke av på innsatsen i dette arbeidet. Det er nå juniorklubber og fine, aktive miljøer mange steder i Norge.

Helgeland Juniorbridgeklubb (HJBK) med Kurt Ove Thomassen i spissen hadde stor suksess med juniorcampen på Lovund i september. Den fikk internasjonal oppmerksomhet.

HJBK har ikke tenkt å ligge på latsiden fremover. De kjører nå i gang et samarbeid med NBF med mål om enda flere juniorbridgeklubber og bridge-miljøer en rekke steder i landet. Konseptet ligner på det de har gjort på Helgeland. De ønsker derfor å komme i kontakt med enkeltpersoner og klubber som ønsker å gjøre en innsats for å få på plass junioravdelinger.

De har også overtatt Sveaas-turneringa (MSIBT). Det blir en stor auksjonsturnering på nett (RealBridge) 2.januar 2022. Inntektene fra auksjoneringen av norske og utenlandske stjerner går til juniorarbeidet.

I en langhelg i mai (26.-29. mai 2022) spilles MSIBT, og i tillegg blir det skolemesterskap og en liveauksjonsturnering.

Det skjer en god del når det gjelder juniorbridge og for å få barn og ungdom med i bridgen flere steder i landet. OS BK innbyr for eksempel til juniorturnering 11-13.mars 2022.

De håper på å få med juniorer fra fjern og nær. Deltakerne er sponset.

Det blir inndeling i klasser etter alder og premiering i hver klasse. Yngre spiller kan delta i en klasse for eldre spillere enn seg selv, men ikke motsatt.

Dette vil foregå på Os Ungdomskule/Os Aktiv hvor det er tilgang til en rekke fritidstilbud som biljard, bordtennis, gaming, håndball, basketball, fotball med mer.

Norsk bridge kjører så definitivt på for å få flere barn og ungdommer inn i bridgen.

Bravo!

KLAGENEMDA KREVER DEMENTI!

Det har kommet en klage fra noen spillere i 1.divisjon, spesielt noen trøndere. Forhåpentligvis ble klagen fremlagt med et glimt i øyet, men man vet jo aldri. Så jeg behandler det veldig seriøst.

De sårede forlanger et dementi.

Årsaken er en formulering her i bloggen forleden («Generasjonsskifte?») angående alderen på spillerne i toppen.

Jeg skrev:

Under seriemesterskapets første helg var det ikke akkurat ungdommer som gjorde det skarpest... 

Det ble ikke godt mottatt. «Dementi, takk», sier trønderne.

Men nei, det kommer ikke noe dementi herfra.

Nærmere undersøkelser viser at de som føler seg såret med få unntak er rundt 40 år eller mer. Så vidt jeg vet er det en professor blant dem (per definisjon: IKKE UNG), og noen som har hatt grått hår lenge. Jeg tror nesten det er noen som har (litt) måne og?

Altså: Ikke ungdommer (eller «ungdommar» som de skriver, de bruker gjerne nynorsk flere av disse folkene).

De som føler seg såret bør få med seg en setning litt lenger ned i artikkelen som skiller dem fra de virkelige veteranene:

Nedover på listen er det en haug med navn på spillere som var i toppen allerede i forrige årtusen.

Og sannheten må frem. På de første plassene i 1.divisjon er det med unntak av Grude og Bakke (kanskje Hegge?) som faktisk er ungdommer (men har ikke kommet med noen klage!), bare folk som bør være svært fornøyde med å bli plassert i mellomgenerasjonen.

Lykke til videre.

Det blir sikkert noen år til jeg kaller dere veteraner, men ikke bli overrasket når det plutselig skjer, for tida flyr fort.

Ps. Av personvernhensyn (sensitivitet) kan jeg ikke nevne navn på de sårede. Men det går jo an å se på resultatlisten og gjette litt..