Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Norsk ledelse i svensk eliteserie

Den svenske elitserien (Swedish Premier League) for lag kan sammenlignes med norsk 1.divisjon, tolv lag spiller serie. Etter helgens spilling har de spilt fem av elleve kamper (en kamp mot hver av de andre lagene), og mesterskapet avsluttes i oktober.

I årets mesterskap deltar endel norske spillere, og lederlaget Överums BK har med disse fire norske: Ole Marius Myrvold, Lasse Aaseng, Sam Inge Høyland og Arve Farstad. Laget tok ledelsen etter den femte kampen hvor de knuste Ludvikabygens BK som har med to nordmenn, Kjell Gaute Fyrun og Sven Gunnar Karlberg. 

Resultater fra dette mesterskapet finner du her.

I den nevnte kampen med norske spillere på begge lagene kom dette spennende spillet i den første halvrunden:

Slike spill får ofte stor innvirkning på kamperresutatene. Noen ganger blir det sving på 25-30 imp hvis det tråkkes feil og blir stort tapsspill i stedet for stort gevinstspill. Og det er ofte umulig å vite sikkert hva som er riktig i denne type spill.

Her finner Ø/V spartilpasningen, og normalt finner også N/S sin flotte hjertertilpasning. Det går ofte fort opp til de store høyder, og så spørs det hvem som skal gi seg.  

Høyeste kontrakt har N/S, de kan vinne tolv stikk i hjerterkontrakt. Det er bare en spartaper, men det er klart at øst med A-K i to farger ikke har så stor tro på at det er riktig å stampe over 6 hjerter. Det tror nok vest, men han vil også være usikker i slike spill hvis makkeren har vist bra kort og kanskje kan ha to stikk mot hjerterkontrakt. Det har han ikke her hvor N/S har så fantastisk fordeling og kortene passer perfekt mot hverandre.

Så Ø/V bør stampe, men som sagt, det er ikke så lett.

Farstad-Høyland stampet imidlertid i 6 spar. Det ser til å være kun to bet der, i så fall kun -500 mot mulig -980 i 6 hjerter fra lagkameratenes bord. Det var imidlertid -800 i 6 spar doblet da motspillerne fant motspillet; to kløverstikk, ett hjerterstikk og ruter til stjeling hos nord - tre doblede bet. Minus 800 er likevel ok, N/S har jo 980 i kortene.

Ved det andre bordet var N/S i 6 hjerter med syd som spillefører. Øst trodde ikke på den og doblet. Dobling av slem er imidlertid såkalt Lightnerdobling, og det ber om annet utspill enn det normale som her sikkert var spar som Ø/V nok hadde meldt og støtte. Men vest visste ikke om han skulle spille ut ruter eller kløver. Det var trolig klart for vest at nord hadde lang kløverfarge ved siden av hjerteren, og ikke av den grunn ikke unaturlig, kanskje, å forsøkt kløver ut mot den doblede slemmen. Men da ble det tretten stikk, +1310 til Överums BK sitt N/S-par, og 11 IMP.

Skummelt spill, men det kunne blitt enda skumlere. Hva om Ø/V stamper i 6 spar og N/S tar sjansen på 7 hjerter. Det er mest sannsynlig nord som tar den sjansen. Med renons i ruter og den gode kløverfargen ser han at det er fort et sånt spill hvor de får tretten stikk om motparten ikke finner utspillet. 

Akkurat det skjedde i en annen kamp hvor N/S ikke hadde klaff ved det ene bordet, de spilte 5 kløver doblet med elleve stikk, +550 som nok er i minste laget i dette tilfellet. Ved det andre bordet gikk altså N/S på til 7 hjerter, også der med syd som spillefører. Øst doblet. Og vest spilte ut....?

Kløver!

Da var det claim ganske raskt, tretten stikk og +1770. Det ga 15 IMP. Om vest hadde funnet sparutspillet og tatt beten ville det blitt 12 IMP andre veien, 27 IMP i sving på utspillet.

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.