Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Tilbakeblikk fra VM - ingen katastrofer ved bordet

Enkelte ting er er mer alvorlig enn bridge. Vi ble vel idet VM var ferdigspilt minnet om at å snakke om katatrofer i selve bridgespillet er veldig feil.

Om det var dramatisk bridgemessig under VM i Marrakech ble det enda mer dramatisk, og mye mer alvorlig enn bridge noen gang kan bli like etter at de fleste VM-deltakerne hadde forlatt den Marokkanske byen. Det tragiske jordskjelvet skjedde idet mange bridgespillere akkurat hadde rukket å dra derfra, mens noen var i ferd med å finne veien hjem, og andre spillere og ledere fortsatt var i landet. Vi føler alle med marokkanenerne, men håper selvsagt samtidig ingen av våre bridgespillende venner kom i virkelig trøbbel. Det vi i New Zealand Bridge vet er at alle kiwier som var i Marrakech er i god behold, men i alle fall noen av dem var der fortsatt da jordskjelvet slo til. De måtte bo på gaten et par netter før de kom seg ut av landet. 

Merkelig sammentreff, egentlig, katastrofer har skjedd noen ganger nå de siste årene akkurat idet bridge-VM var i ferd med å avsluttes. I 2019 var undertegnede sammen med bridgespillere fra hele verden i Wuhan, Kina. Avreisen etter mesterskapene var i begynnelsen av oktober, og de fleste vet nå hva som da var i ferd med å skje, at Wuhan ble ettertrykkelig plassert på kartet fordi covid startet der omtrent da med noen etterfølgende år med pandemi. 

VM i bridge er over med sterke norske resultater. Ingenting blir så fort historie som en fotballkamp", sa salig Nils Arne Eggen. Det kan nok overføres på bridge, snart er det nye turneringer og mesterskap. Men det som skjedde under mesterskapene huskes godt av både spillere og tilskuere. Vi tar med et spennede spill fra siste spilledag.

De norske damene hadde kjempet tappert for å komme til finalen. Det gikk ikke, men de samlet seg og kjempet tappert to dager til for å komme på pallen da de møtte Kina i bronsekamp. Det gikk dessverre heller ikke, det ble en meget hederlig fjerdeplass til slutt. 

I bronsekampens fjerde og siste sett måtte Norge opp på stolen, det måtte skje noe om Kinas ledelse skulle kunne innhentes. Scorene ved de to bordene i dette spillet kunne tyde på at det nå var det crazy satsing. Men egenlig var det som skjedde ganske normalt selv om tallene på listene så "stygge" ut.

Hva som er riktig å gjøre med vest sin hånd er ikke så godt å si. Noen passer, andre åpner med 1 hjerter, mens andre igjen prøver seg med et forsøk på en strategisk 1 spar i håp om senere å kunne få vist minst 5-5 i alle fall. Jeg synes 1 hjerter i åpning er greit, men hva som blir riktig i enkeltspill med slike kort er nokså tilfeldig. 

Marianne Harding hadde 2 ruter - Ekrens - på repertoaret, begge major og under åpnings styrke. Hun valgte den åpningen. Hun hadde det forskrevne, men spillestyrken er nok mye bedre enn de fleste slike 2 ruteråpninger. Nord doblet, og Ann Karin Fuglestad (øst) redoblet som sa, "meld din lengste major". Syd passet, og nå ville Marianne vise at det var en litt spesiell hånd hun hadde og hoppet til 3 hjerter. Deretter var N/S innom 3NT som øst doblet, så heiste de seg opp i 5 kløver med syd som spillefører. Ann Karin tenkte nok er nok, og doblet. For en frekkhet, mente nord og redoblet!

Det ble en veldig marginal redoblet bet. Vest måtte spille ut sin single ruter og få seg en stjeling med sin single trumf! Det fant det norske paret, NORGE +400 som unektelig så ut som en glimrende score. 

Men så skjedde noe veldig uheldig ved det andre bordet etter pass fra vest, 1 kløver fra nord, pass fra øst og 1 hjerter som viste 4+ spar fra syd. Vest gikk innpå med 2 hjerter, og det gikk pass-pass tilbake til syd. Er det noe rart hun har lyst til å melde en gang til?

Nei, det er ikke så rart. Det kan godt være N/S har kontrakt, men på den annen side vet syd at Ø/V har (minst) ni hjertere til sammen. Likevel, om N/S har en kontrakt og kanskje kan presse dem opp et hakk kan muligens delkontrakten deres gå bet?

Hva bør syd melde?

Opplysende dobling ser ikke så dumt ut. Faremomentet er at makkeren straffepasser, for syd har ikke så mye i motspill selv om et par konger er bra. 

Syd doblet opplysende. Må det ikke være fristende å passe ut den med nords kort, spesielt i en kampsituasjon hvor noen gladspill kunne passe godt akkurat da?

Nord passet, og 2 hjerter doblet ble kontrakten. 

Det ble fryktelig for Norge. Nord prøvde sin singel spar i utspill, og idet røyken hadde lagt seg hadde spillefører tapt kun to hjerterstikk og ett stikk i kløver, to redoblede overstikk. 

Det som de norske ved det andre bordet (+400) trodde var et bra spill var en alt for liten score, for Kina noterte +1070, og spillet ga dem 10 IMP på veien til pall-plassen de norske spillerne så gjerne skulle hatt.  

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.