Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Spilleprøve

Her er en spilleprøve fra en lagkamp. Ikke av de vanskeligste spillene kanskje, men en spilleføring hvor handler om å utnytte den informasjonen man har, og å kunne se hva som er spillets problem. 

Giver nord, alle i sonen.

Nord åpnet med 1 i minorfarge, øst meldte inn 1 spar, og syd viste hjerteren. Da han fikk hjerterstøtte avsluttet han med 4 hjerter. 

Fra vest kom spar 8 i utspill. Hvordan ville du spilt?

Det første en bør gjøre er å forsøke å finne ut hva som kan gå galt her hvor det spilles en helt normal utgang. Det er ikke så vanskelig å se for seg at det kan bli tre kløvertapere i tillegg til trumfesset, i så fall en bet. Er det noe en kan gjøre med det? 

Ja det er det, og østs sparmelding kombinert med utspillet gjør at det er en ganske safe spilleplan om ikke vest får komme inn å spille kløver gjennom, og kløver ess sitter bak. 

På utspillet legger spar 9, øst dekker med knekten og syd vinner med kongen. Så trumf. Øst kommer inn og frir seg med trumf eller ruter. Trumfen viser seg å sitte 2-2. Nå har spillefører, forutsatt at øst som forventet har spar dame, et safe innspill mot øst. Ruterstikkene tas først for eventuelt å ta bort frikort fra østs hånd, og innspillet bør være greit å se for seg idet en tror det sitter omtrent slik fra start:

Om vest viser seg å ha kløver ess tapes ingenting på innspillet som gir kontrakt selv om det sitter slik som dette, altså øst har kløver ess. Etter at Ø/V sine trumfer er tatt ut og ruterstikkene innkassert ser det slik ut:

Nå spilles simpelthen spar til esset og spar 10. Øst legger damen, og den får han for idet en kløver forsvinner fra syd. Det er bytting av stikk, Ø/V får ett sparstikk i stedet for ett stikk i kløver de ellers måtte ha fått. Forskjellen nå er at øst er inne og må gi kløver tilbake, eller spille til dobbeltrenons som stjeles hos nord med avkast av en kløver til fra syd. Dermed blir det kun en kløvertaper og en spartaper (!) i dette spillet i tillegg til at Ø/V får for trumfesset, dvs. tre motspillstikk totalt og utgang til notering. 

(Ps. kløver knekt i utspill beter 4 hjerter spilt av syd, men vest kan neppe klandres for å spille ut makkerens farge)

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.