Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Utspillsproblem - brutalt svingspill

Her på den sydlige halvkule spilles nå en stor bridgefestival som normalt foregår i Australias hovedstad Canberra hvert år. Covid tvang arrangøren til å kjøre turneringene på RealBridge denne gangen. 

South West Pacific Teams (SWPT) er et mesterskap med 90 lag. Det er en egen turnering, men hovedturneringen er egentlig den som følger etterpå som er for de 16 beste lagene i SWPT. De spiller et sluttspill med lange utslagskamper, egen tittel og medaljer i turneringen som kalles NOT (det australske National Open Teams). Så SWPT er på en måte en kvalifisering. 

Kvalifisingen startet tirsdag. Da kom et spill av typen jeg hater, men heldigvis spilte ikke makker og jeg den kampen og var ikke involvert. Det er sånne slemspill hvor ofte enten eget lag eller motparten er i slem ved det ene bordet, og motsatt ved det andre. Da koster det  ofte IMP i bøtter og spann (dobbelsving), og i jevne kamper over kun 12 spill betyr det en haug med VP hvis et valg, eller utspill avgjør det hele. Brutalt. 

Prøv deg selv med syd sine kort:

         SYD

 

Meldingsforløpet:

Østs 3 ruter blir forklart som kortfarge (singelton eller renons) og kløvertilpasning. Vests 3 hjerter viste sekundærstøtte i hjerter. Da smalt etter hvert øst til med slem, og merk deg, uten å spørre om antall ess/nøkkelkort. Kontrakten er 6 hjerter, og det er din tur. Hva gjør du?

Du har to ess mot en slem, ofte en gunstig situasjon. Men mye tyder vel på at øst er renons i ruter, for hvis ikke ville han trolig ha brukt Key Card Blackwood?

Det er mye som tyder på at øst har sparkontroll (kongen), men det er et annet faremoment her, vests kløverfarge. Den kan godt gi flere avkast. Og kanskje har øst gamblet uten spar konge, men med noe kløvertilpasning og renons i ruter?

Min lagkamerat tenkte vel omtrent sånn og spilte ut spar ess. Det kom to små spar hos blindemann, en god kløverfarge, hjerter dame og ruter konge fjerde. Dessverre var makkerenss kort i stikk en spar 9, svakhet. Så øst har spar konge. Da prøvde simpelthen syd ruter ess. Men øst stjal (som ventet). Det var uansett for sent etter utspillet:

6 hjerter er ikke noen dårlig slem, men uten hjelp fra syd avhenger den av spar ess foran.

For å bete 6 hjerter må syd unngå å røre essene sine i utspill. Hvis han i stedet for spar ess spiller ut ruter ess stjeler øst, og ruter konge er godspilt. Da gir den femte kløveren og ruter konge to avkast for to spar hos øst.

Merk at slemmen som vinnes er 6 kløver, men spilt av øst! Da er spar konge beskyttet. I kløverkontrakt gir østs hjerter mer enn nok avkast. Spilt av vest er 6 kløver avhengig av at nord ikke finner spar i utspill.

Det ble altså +1430 til Ø/V, et nitrist resultat for oss.

Ved det andre bordet stoppet vårt lag i 4 hjerter, spilt av vest pga. en spesiell systemvariant. De noterte +650 etter spar ut fra nord, og de var nok på en måte fornøyde med å ha stoppet i utgang siden spar ess satt bak. Men det var ingen grunn til å være fornøyd, spillet kostet 13 IMP.

Hvis syd unngår å løfte på et av essene blir det 13 IMP inn i stedet, 26 IMP i sving. Kampen ble likevel vunnet med 6 IMP (12.01 VP), men om slemmen hadde blitt betet ville det blitt en hyggelig seier med 17,71 VP.

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.