Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Norsk suksess i ISLAND OPEN (RealBridge)

Årets Reykjavik Bridgefestival ble flyttet til RealBridge og fikk navnet Island Online Bridge Open 2022.

I lagturneringen har det gått veldig bra for de norske og idet kun finalen gjenstår er det klart at det blir norsk seier.

Lørdag var tre av de fire lagene norskpregede i semifinalene.

Et lag med tre norske + Simon Gillis (England) møtte et islandsk lag. Det «norske» laget som kalte seg the Crazies så slik ut:

De lå noe under i starten, men i spill 13 som jeg skal fortelle om litt snudde det og momentum var plutselig norsk. Til slutt slo de de islandske laget med 70-64.

Den andre semifinalen var helnorsk med disse to lagene:

Norway Juniors ledet klart i første halvdel av kampen. Det ble litt jevnere mot slutten, men det blir Norway Juniors som skal møte The Crazies i finalen på søndag da de til slutt vant kampen med 81-64.

Det nevnte spill 13 var interessant og ga stort utslag i begge kampene.

La oss si du er i 6 hjerter som nord og får ruter 9 i utspill.

Giver nord. Alle i sonen

Spilleplan?

Det utspillet fikk både Christian Bakke (Norway Juniors) og den islandske spilleføreren i kampen mot The Crazies. Lag Helmax stoppet i 3NT.

Marianne Harding fikk spar ut mot 6 hjerter. Hun la tieren som vant stikket. Så spilte hun kløver til esset og lot deretter hjerter knekt seile. Vest stakk med damen og spilte kløver til nords konge. Den tredje kløveren ble stjålet med hjerter konge. Nå måtte hun velge om hun skulle stikke over syds siste trumf for å få tatt en tredje runde trumf, men da gjør hun seg avhengig av 3-2 i trumf, eller ta for den siste trumfen hos syd og spille spar til kongen. Det er trygt om spar ikke sitter 6-1, og da blir hun ikke avhengig av trumfen 3-2.

Hun tok for den siste trumfen hos syd og stakk ikke over. Da likte hun kanskje ikke helt at begge fulgte slik at trumfen satt 3-2, for nå måtte hun altså spille seg hjem i spar. Og sparen satt 6-1! Men heldigvis hadde ikke vest som hadde singel spar fra start den siste trumfen. Så inne på spar konge fikk hun tatt ut østs tredje trumf og kunne kaste to ruter på spar etterpå, +1430.

Slik så hele spillet ut:

Ved det andre bordet kom ruter 9 ut som setter litt mer press på spillefører. Islendingen tok finessen, men vest stakk med kongen. Kontrakten står nå om spillefører gjetter trumfen. Men det var visstnok ikke helt den spillerens dag, for han fant en mystisk spilleplan. Da han stjal sin tredje kløver kastet øst sin siste ruter. Så prøvde spillefører spar før han gikk på trumfen, men vest sjal andre gangen - en bet. Så fikk øst ruterstjeling, den andre beten. Som om det ikke var nok (to bet) tok han en merkelig trumfinsse med nieren etterpå slik at vest fikk for den singel damen og kunne gi øst enda en ruterstjeling! Vel, når det rakner så rakner det av og til skikkelig. Det ble altså hele fire bet -400! Spillett ga The Crazies en hyggelig 18 IMP’er.

Lag Helmax spilte altså 3NT og fikk tretten stikk.

Bakke var i 6 hjerter og fikk det utspillet som satte mest press på han, ruter 9. Han stakk opp med esset som nok som oftest er riktig selv om en listig øst kan ha ruter konge noen ganger. Det er imdilertid mer sannsynlig at ruter 9 er singelton, og i så fall blir det raskt bet om damen prøves.

Inne på ruter ess valgte Bakke å spille ess-konge i hjerter. Det er fargen isolert sett litt mindre sjanse å toppe en slik farge i håp om damen dobbel enn å ta finesse, men i den konteksten det var her er det en bra spilleplan. Han tåler jo ikke slippe dem inn som skjer hvis han bommer hjertervalget (de har ett ruterstikk), og om hjerter dame ikke faller er det fortsatt ikke over. Sparfargen kan jo gi to avkast for ruter.

Idet trumfdamen ble toppet ut var det ingen problemer, +1430 og 12 IMP til Norway Juniors.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.