Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Beste spilleplan og prosentsjanser

Ikke sjelden er det lett å se minst et par muligheter for å få tak i de nødvendige stikkene som skal til for å vinne sin kontrakt. I noen spill er det dog slik at det ikke går an å få prøvd alt, en må velge hva det skal satses på. Da er det best om man vet noe om hva som gir best sjanse, for å spille med oddsen vil i det lange løp gi flest poeng. Det er dog ingen garanti i enkeltspill, en 30% sjanse kan være den som fungerer, mens 70% sjansen går galt. 

I dagens spill som er fra en australsk turnering i helgen er det veldig gode sjanser, og det handler om å få med seg mest mulig av dem.

Du er i 6 spar som syd uten at motparten har meldt noe. Vest spiller ut ruter konge og fortsetter med liten ruter i stikk 2 som du stjeler hos nord. 

Spilleplan?

Det ser lovende ut, en veldig fin slem.

Kløverfargen kan gi full uttelling. Hvis ikke kan hjerterfinessen gå. Dessuten kan den femte kløveren godspilles med en stjeling hos syd om knekten sitter fjerde. Det forutsetter dog at det er inntak til å hente den femte kløveren etterpå. Å godspille den gir fire stikk i den fargen. Vi har fem sparstikk på hånden og har allerede ett trumfstikk fra da vi stjal ruter. En ruter til kan trumfes hos nord, og det gir i så fall syv trumfstikk i alt. Så du kan få 7+1+0+4 = 12.

Det er dog en liten hake ved det prosjektet. Hvis en ruter til trumfes hos nord blir det kun to trumf igjen der, og om sparen sitter 3-1 går det ikke å hente godspilt kløver med trumf som inntak. En får i så fall ikke tatt ut forsvarets tredje trumf idet nord er inne (kun tro trumf der). Hvis det ikke stjeles en ruter til er spar ess et mulig inntak i tredje trumfrunde, men med kun en ruterstjeling hos nord blir det kun seks trumfstikk totalt, altså 6+1+0+4 = 11. Så i så fall blir du avhengig av hjerterfinessen.

Her er et par aktuelle spilleplaner, men det er sikkert noen variasjoner av dette som er like bra.

1.

Jeg tror en bra spilleplan er å spille K-Q i spar. Hvis fargen sitter 2-2 kan spar ess få ligge der borte en stund til, og det spilles kløver A-K-Q. Om knekten sitter dobbel er det fire kløverstikk, og en ruterstjeling til hos nord gir det tolvte stikket. Om kløveren sitter 4-3 godspilles den femte med en stjeling, og den andre ruterstjelingen gir inntak til kløverstikket (trumfen er tatt ut hvis det satt 2-2 i spar) samt at den ekstra ruterstjelingen gir ett ekstra stikk, det tolvte. 

Hvis derimot sparen sitter 3-1 går det ikke å godspille kløverstikk og også få tatt en andre ruterstjeling. Så hvis det oppdages i andre trumfrunde at spar sitter 3-2 tror jeg den tredje trumfen bør tas, så forsøkes kløveren. På de to siste store kløverne kastes syds siste ruter og en hjerter. Hvis kløveren går (knekten tredje) er det tolv stikk fra topp. Hvis ikke kløveren går må hjerterfinessen prøves. Alt i alt meget bra sjanser. 

2.

En annen variant er å spille på at om kløveren ikke går så kan kløverstopperen sitte sammen med hjerter konge.

Etter denne spilleplanen trumfes den tredje ruteren. For eksempel, i stikk tre spar til kongen. Begge følger. Så trumfes den tredje ruteren med spar ess (spar sitter jo ikke verre enn 3-1). Deretter trumfen til bunns. Du kan nå velge på at vest har blitt skviset mot slutten, eller du kan ombestemme deg og ta hjerterfinessen hvis kløveren ikke går.

Du kan også trumfe den tredje ruteren lavt, så ta for trumfesset og spille hjerter til hånden. Da bør du i så fall spille hjerter dame, for om øst har kongen er det ganske sannsynlig han vil dekke siden har ser Q-10-x hos nord. Men om han ikke dekker bør du spillle esset, for her er det mange flere sjanser enn at hjertersaksen går. For du du har altså oppdaget skvissjansen. Og kløveren kan jo gå fra start. Etter å ha trumfet to ruter behøver du kun fire kløverstikk.

Etter å ha fulgt denne spilleplanen ser det slik ut før den siste trumfen tas fra syd (N/S):

Spar 8 spilles med avkast av hjerter 10. Som du ser blir det kun fire kløver igjen hos nord. Hvis en av motstanderne var utstyrt med kløver knekt minst fjerde sammen med hjerter konge fra start er han ferdig. Ingen kan ikke holde fire kløver og hjerter konge med kun fire kort igjen.

Da spillet forekom så jeg på en spiller som måtte ha talt opp stikkene sine feil. Hun fulgte på en måte den siste planen, men tok ikke de to siste trumfene. Så den mulige skvisen var ikke gjennomført. I stedet ble det sagt "claim" (forlangte resten), men det er jo feil for på det tispunktet var det kun elleve sikre stikk! Så da (etter misclaim) får man ikke gjennomføre noen skvis lenger og må spille kløveren fra topp. Den eneste sjansen i et spill med så mange sjanser ble pluteslig at kløver knekt faller. Og bridgegudene var velvillige:

Slik det satt ville enhver spilleplan ført frem. Men bytt kløver knekt over til øst og et annet lite kort derfra tilbake til vest. Da vil øst bli skviset i sluttposisjonen. Men da går jo hjerterfinessen, sier du? Ja, det er riktig, men med denne spilleplanen vinnes det også om det er vest som har hjerter konge sammen med kløver knekt minst fjerde.

Claimeren som ble avhengig av kløver knekt tredje (!) fikk altså også tolv stikk. Og når regnskapet skal gjøres opp er +980 verd akkurat det samme om du har spilt på en 15-20% sjanse som om du har spilt perfekt å fått med alt, la oss si 80% vinnersjanse.

Det er ikke prosentsjansen som teller, det er antall stikk.... 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.