Med norsk makker i Australia

Gold Coast Congress i Broadbeach Australia (Surfers Paradise) pågår for fullt denne uken. Parturneringen er avsluttet etter tre dagers spilling. Det deltok ikke langt unna 1000 par fordelt i fire klasser. I «Open» spilte 228 par, og kun 28 av dem – et nåløye - kunne etter kvalifiseringen belage seg på A-finale.

Surfers Paradise, Australia

Det gikk bra i kvaliken for langveisfarende Terje Lie og meg (7.plass) med litt under 60%.

Her er et spill fra finalen hvor poengene fort blir fordelt brutalt, enten et kanonspill inn eller (delt) bunn.

Hvilken kontrakt ville du likt å spille?

Det er naturlig å havne i slem, og etter at sparsitsen oppdages kom mange i 6 spar. Men er ikke 6 grand en bedre slem? Den kan godt stå selv om sparen sitter skjevt, og både i 6 spar og 6 grand vil du normalt være avhengig av kløverfargen.

Terje Lie og undertegnede lå bra an før den siste sesjonen i parfinalen, på 4.plass med 27 spill igjen å spille. Dessverre startet siste sesjon forferdelig, og man kan si vi var skuffet over kløverknektens plassering i to av den første rundens spill. I det ene meldte motparten en knallhard utgang som avhang av en trumffinesse, to 3-2 sitser og hvor kløver knekt befant seg. Alt satt, tredelt bunn for oss.

Så kom slemspillet over. Vi meldte 6 grand som jeg skulle spille. Det kom hjerter ut og mer hjerter da kløver til tieren røk til knekten. Dermed talt taket i hodet på meg da den andre kløverfinessen røk – tre bet og nok en tredelt bunn.

Her var det bra sjanser om kløveren hadde gitt minst fire stikk, og som du ser var 6 spar sjanseløst med denne sitsen. Men alle de som spilte 6 spar gikk bare to bet. En rask kalkulasjon viser at de to kløversitsene i den runden kostet ca. 7%, nok til en plassering helt i toppen, men med en blytung siste sesjon falt vi til 9.plass. Vi klager ikke på uflaks egentlig, for i flere andre sesjoner hadde vi god flyt.

Det spilles fra tirsdag morgen lagturneringer i mange klasser i tillegg til en rekke sideturneringer. Alt om festivalen i Australia kan de som er interesserte finner her.

Imponerende av Livgård-Aa

Allan Livgård og Terje Aa vant en knallsterk seier i Slava Cup i Moskva. Det er en sterk internatsjonal turnering hvor det deltok 64 par.

Erik Berg og Christer Kristoffersen ble nr. 17 og Jon Egil Furunes-Nils Kåre Kvangraven kom på 24. plass.

Her er et spill fra siste runde hvor det handlet om å ha gode avtaler. Hvordan ville du og din makker meldt kortene?

.

Syd må få spurt om ess, og da må ruter være trumf hvis de bruker Key Card Blackwood. Det er kanskje mulig rett og ssvare 4 grand direkte over nords 1 kløver i åpning, men da må N/S ikke ha den "late" avtalen at "alt" er Key Card Blackwood (for eksempel sist meldte farge som trumf). Med vanlig 4-ess Blackwood får syd vite om kløver ess og ruter ess, og da bør det vel være mulig å ta sjansen på storeslem? Nord kan ha spar dame, hjerter dame eller et mulig ekstra kløverstikk som vil gi det trettende stikket. Her hadde han hjerter dame og da var det tretten toppstikk i grand.

Som foreslått tidligere her i bloggen er det en grei avtale å si at direkte hopp til 4 grand over 1 i farge IKKE er Key-Card, men spør etter ekte ess. Hvis det oppfattes som Key-Card blir det gjetting, for det ene "esset" (nøkkelkortet) kan jo i så fall være kløver konge.

 

 

 

Spill fra serieavslutningen

Vi tar med et par «showhender» fra seriemesterskapets avslutning i helgen.

De små gleder

Vi går først til 2.divisjon Ivar Berg forteller: «Det gikk berre middels i divisjonen, men spill 8 i siste kamp redda hele helga».

Javel sier vi, men joda, det var en ganske morsom historie, og her er den:

Trønderen satt øst og vest var giver med ingen i sonen. Både vest og nord passet. Å finne på noen i tredje hånd er jo en ganske vanlig og populær ting å gjøre. Ville du funnet på noe her?

Berg åpnet med 1 spar med ess-dame tredje! Etter pass fra syd kom makkeren litt overraskende med svaret 2 ruter. Toronto 2 kløver (spartilpasning) ville vært litt mer kinkig, men da måtte Berg antagelig funnet seg i å spille 2 spar på 3-3 tilpasning. Makkeren hadde tydeligvis ikke tre spar, og Berg passet ganske så fornøyd på 2 ruter som ble kontrakten.

Slik så hele spillet ut:

Joda, N/S var bløffet vekk fra sparkontrakten sin hvor det satt veldig snilt. Utgang i spar N/S fyker fort hjem, men det er uansett hardt meldt, og hvordan melde det når motparten har åpnet med 1 spar?

Det står riktignok kun ni stikk i sparkontrakt hvis motspillet sitter. Vest må spille ut hjerter som fører til at øst kan få seg en stjeling.

I 1. og 2.divisjon samlet meldte 12 av 48 N/S-par 4 spar og vant den. Bak der kom en haug med delkontrakter i spar med fra ni til elleve stikk. Kun fem par gikk bet i 4 spar.

Ved Ivar Berg og Arnfinn Helgemos bord var ikke sparkontrakt tema, og sistnevnte spilte 2 ruter med åtte stikk, +90 til Ø/V.

Spill 4 i samme kamp var også et showspill med endel nokså uvanlige resultater:

Topp?

I de fire puljene (12 lag i hver) noterte 12 par +750 for 5 ruter doblet. Utgang i ruter kan alltid vinnes. Men den scoren (+750) for vunnet doblet utgang var ikke i nærheten av topp.

Tre par noterte +950 for 5 ruter doblet med ett overstikk som trolig skjedde etter kløver ut som satte opp stikk hos nord i den fargen, og øst klarte ikke å ta for hjerter ess da han var inne (?) så hjertertaperen forsvant. Det er fortstt noe arbeid, men de tre parene fikk i alle fall tolv stikk.

Pluss 950 var imidlertid heller ikke topp!

Ved fem bord var N/S i 5 ruter og ble doblet, men da sendte de det tilbake med redobler! Alle de fem vant den og noterte den uvanlige scoren +1000 for 5 ruter doblet med elleve stikk.

Bilder fra seriemesterskapets siste helg (oppdatert)

Her er noen bilder fra avslutningen av sesongens seriemesterskap, 1. og 2.divisjon.

Gull- sølvlaget fra innbyrdes oppgjør i runde 7. Fra venstre Thomas Charlsen, Jan Petter Svendsen, Thor Erik Hoftaniska og Erik Sælensminde

Seriemesterne Hordaland 1 (Charlsen) vant klart i det innbyrdes oppgjøret mot nr. 2, Rogaland 1 (Hauge). Marginen fra den kampen (14 VP) var god å ha til slutt da Rogaland 1 var ca. 6 VP bak vinnerne.

Opp i toppserien, Østerdal 1: Stig Martinussen, Jon Halvard Skoglund, Tore Skoglund og Vegard Brekke.

Medaljegrossistene Hordaland 2 blir å finne i det ypperste selskap igjen neste sesong. Fra venstre: Tor Bakke, Jim Idar Høyland, Sven Olai Høyland, Magne Eide og Trond Hantveit.


Romerike og Glåmdal 1 tok seg av 2.divisjon avd. B og spiller i 1.divisjon neste sesong. Fra venstre: Håvard Jensen, Cato Sundeng, Jørn Ringseth, Per Ove Grime, Lars Allard og Marius Haga. Jan Kristensen var ikke tilstede da bildet ble tatt.  

Seriemesterskapet: Medaljedryss, opp- og nedrykk

Det ble Hordaland 1 (Charlsen) som vant seriemesterskapets 1.divisjon. Dermed er Martin Andresen seriemester i bridge så vel som i fotball! Lagkameratene hans var Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen og Fredrik Helness.

Sølv gikk til Rogaland 1 (Hauge) med Rune Hauge, Erik Sælensminde, Erik Berg, Christer Kristoffersen, Tor Helness og Jan Petter Svendsen.

Møre og Romsdal (Kindsbekken) avsluttet med en storseier og knep bronsen. På det laget spilte Asbjørn Kindsbekken, Roar Voll, Ole Berset, Bjørn Olav Ekren, Nils Kåre Kvangraven og Ulf Tundal.

Ned i 2.divisjon rykket tre lag som normalt er med i den andre enden av resultatlista, Oslo 1, Oslo 2 og stjernegalleriet fra Heimdal BK, Midt-Trøndelag 1 .

Østerdal 1 blir neste sesong å finne i 1.divisjon igjen med 2 x Skoglund, Brekke og Martinussen. De vant 2.divisjon avd. A.

Romerike og Glåmdal 1 vant avdeling B og rykker opp i toppserien. På det laget spilte Grime, Kristensen, Allard, Jensen, Sundeng, Haga og Ringseth.

2.divisjon avd. C ble vunnet av et annet lag som til vanlig har vært å finne i toppserien, Hordaland 2 med Høyland, Høyland, Bakke, Eide og Hantveit. Alle resultatene finner du her.

Seriemesterskapet går mot slutten

Her er et par interessante spill fra kampen mellom Hordaland 1 - lederlaget etter første helg - og Møre og Romsdal.

Hva bruker du og din makker svaret 4 grand som etter makkers åpning med 1 i major?

Noen bruker Key Card Blackwood, alltid. Det kan nok ikke være beste avtale når du går direkte fra 1 i farge til 4 grand. Poenget er at hvis du ønsker å spørre med Key Card med makkerens åpningsfarge som trumf kan du bare fastsette den fargen som trumf på en eller annen måte, for eksempel med Stenberg 2NT, og så spørre med 4 grand i neste melderunde. Det tar bare noen få sekunder mer, og du har tid til det.

Hvorfor?

Jo, fordi en sjelden gang kan du få en hånd hvor du ikke er det minste interessert i kongen i makkers åpningsfarge som Key Card, du ønsker å vite antall ESS! Her var det sånn.

Ekren gikk  over Berset sin 1 hjerter direkte i 4 grand og fikk to virkelige ESS. Ikke to Key Cards som jo kunne vært A-K i hjerter. Har nprd det er det ingen storeslem. Syd må vite at det er hjerter ess og kløver ess makkeren sitter med. Så kom 5 grand - storeslemsinvitt - og åpneren skal da melde av spesfikk konge (eller melde 7 med mye ekstra). Her viste nord ruter konge, og det er nok. Kløver konge ville vært like bra. Syd kunne telle tretten stikk og sa 7 grand.

Godt meldt, men F. Helness og Andresen fant også frem til storeslemmen, dog etter en helt annen meldeserie.For 1. og 2.divisjon samlet viser resultatene at vel 40% av N/S parene meldte storeslem i grand eller spar.

I det neste spillet fant Berset-Ekren en fin 5 kløver.

Det er først og fremst om å gjøre å unngå 3 grand hvor forsvaret kan ta seks ruterstikk og kløver ess med det samme. Å spille 4 spar på 4-3 er ikke så dumt når 3 grand er håpløst, men det blir vanskelig her idet det kommer ruter ut og mer ruter, og spillefører må trumfe på den lange trumfhånden. Han blir trumfmatt. Hordalands N/S spilte 4 spar, men gikk bet.

Ekren var altså i 5 kløver som heller ikke er nedlegg, men kontrakten har gode sjanser siden hjerterfinessen går. Det kom hjerter 8 ut til liten-liten, og syd vant stikket. Så trumf, og vest vant andre gang for å fortsette med hjerter som igjen gikk til liten - liten og syds dame. Den siste trumfe ble tatt ut med nords tier, så ruter mot syd. Øst stakk med esset og fortsatte med ruter dame da syds konge kom på under esst. Nå tok spillefører for hjerter ess før den siste trumfen ble tatt idet det så slik ut:

En skvis oppstår, og den ville fungert om vest hadde hatt fire spar også siden han nå satt med Kn-10 i ruter og var alene om holdet i den fargen. Men skvisen som skjedde i dette tilfellet var mot øst som hadde fire spar og måtte holde hjerter konge i det de alle skulle ned på fire kort.I det vest følger på kastes ruter 9 og øst kan ikke finne noe godt avkast. Det er klart sparfargen kan løses uten å skvise øst, ved å spille to runder spar og så ta finesse over øst. Det kan gå galt om vest har knekten tredje. Og skvisen er både tryggere og morsommere...

Å vinne 5 kløver var sammen med en bet i 4 spar ved det andre bordet verd 10 IMP for Møre og Romsdal som vant kampen. Hordaland 1 (Charlsen) leder imidlertid mesterskapet forstatt, med en halvrunde og en hel kamp igjen å spille på søndag. I bunnstriden er det fortsatt (som vanlig) jevnt, og hvem som rykker ned )og opp fra 2.divisjon) blir ikke avgjort før siste kort er spilt. 


Resutlatene finner du her.

 

 

SERIMESTERSKAPET AVGJØRES

I helgen skal seriemesterskapet avgjøres for de to høyeste divisjonene.

Tredje- og fjerdedivisjon skulle vært avsluttet 2.februar, men jeg er ikke sikker på om alle puljene er ferdigspilte (?). Resultater for samtlige puljer finner du her.

Søndag avsluttes altså de to overste divisjonene, toppserien (12 lag) og tre puljer (12 lag i hver) i 2.divisjon. Tre lag rykker ned fra toppserien, og vinnerne i hver av puljene i 2.divisjon blir å finne i det gjeveste selskapet neste sesong. Som alltid blir det et rotterace både med hensyn til medaljer og opp- eller nedrykk.

I toppserien leder lag Hordaland 1 - CHARLSEN med Thor Erik Hoftaniska, Fredrik Helness, Thomas Charlsen og Martin Andresen. I bunnsjiktet befinner det seg en haug med kjente navn, både landslagsspillere og tidligere landslagsspillere. Det viser hvor jevnt det er i toppserien. Som alltid kan det bli flere lag som enten kan ta medalje, eller stå i fare for å rykke ned mot slutten.

Det er spilt seks kamper, og hele fem kamper gjenstår. Det kan derfor bli store svingninger i helgen. 

Skulle imidlertid Hordaland 1 holde unna og ta tittelen vil det (meg bekjent) faktisk være en historisk begivenhet, men ikke fordi det laget vinner, det har de gjort mange ganger før - men pga. at Martin Andresen spiller på laget.

Martin kan bli den første i Norge som har vunnet seriemesterskapet både i fotball og bridge (korriger meg hvis det ikke er riktig). Han er ikke den første som har vært god i begge deler. Den legendariske Lillestrøm-spilleren Tom Lund spilte bra bridge og jeg tror jeg faktisk har spilt mot han i en parfinale en gang (?). Steinar Nilsen har spilt lagfinaler og vært med i norsk toppbridge en stund, men tidligere var han toppspiller på Rosenborg. Og det er sikkert andre som har vært god i begge disse så forskjellige grenene. Men å vinne serien i begge vil være noe ganske spesielt.

Det gjenstår imidlertid å se om det skjer, så følg med på seriespillingen i helgen! (Jeg antar det vil bli BBO overføring fra helgens spilling).

   

 

Et par spilleprøver

Dette første spillet er fra en lagkamp.

Du har havnet i 4 hjerter som nord uten motmeldinger fra Ø/V. Øst spiller ut kløver ess og fortsetter med kløver konge i andre stikk.

Hvordan spiller du?

En lynanalyse er ganske grei her, i tillegg til kløverstikket forsvaret har fått kan du på en svart dag tape tre ruterstikk om ruter ess sitter bak kongen. Om vest har det kortet er det enkelt, men det er selvsagt en god sjanse til, sparfargen kan sitte 3-3. I så fall gir syds fjerde spar et avkast for ruter, og det spilles deretter for overstikket som du får om ruter ess sitter foran.

Her behøver du egentlig ikke tenke mye i starten (selv om det alltid er lurt å planlegge), du bare tar ut trumfen (sitter 2-1) og forsøker sparen. I tredje sparrunde kaster vest en kløver. Den sjansen med sparstikk for den fjerde lyktes altså ikke, men nå er det du må være litt våken. Merk det var øst som har den største sparen nå!

Slik (omtrent) ser hele spillet ut om ruter ess sitter hos øst, noe som er det eneste problemet:

Merk det klassiske fordelingsmønsteret her; sidefargene (utenom trumfen og den «farlige» fargen ruter) begynner å bli eliminert. Da er det av og til duket for et innspill.

Du behøver ikke (og bør ikke) i dette tilfellet eliminere sparen ved å stjele den fjerde. Dette er situasjonen:

Du simpelthen spiller spar 4 og kaster en ruter fra nord da du vet hvem som kommer inn!

Øst får et stikk han ikke forventet å få, men da er han innspilt og må gi favør. Hvis han spiller ruter får du for kongen og taper kun ett stikk i ruter, ett i kløver og ett i spar (!). Sparstikket du ga bort var kun et bytte mot en av rutertaperne, men effekten av å gi bort det stikket utgjorde forskjellen på vunnet kontrakt og en bet.

Om ruter ess sitter foran har du ikke tapt noe på å gi bort sparstikket (i den for deg fordelaktige situasjonen). Ved heller å spille ruter og ventuelt finne esset foran får du uansett to rutertapere, men slik det her sitter, altså, får du i så fall tre rutertapere og må notere en bet!

I det neste spillet har du forflyttet deg til øst og har blitt spillefører i 4 spar, igjen uten at motparten har meldt noe annet enn pass.

Syd spiller ut ruter dame.  Spilleplan?

Nå er du sikkert i «innspillsmodus» siden du er i ferd med å lese denne artikkelen, men det er veldig viktig å kjenne igjen mønsteret for denne typen spill også når du sitter ved bridgebordet.

Her er det parturnering, og idet du vinner med ruter ess og legger ned trumfesset viser det seg at fargen sitter 2-1 (nord har damen singel), så utgangen er ikke i fare. Det er da du ikke skal slappe av, spesielt i parturnering, men lete med lys og lykte etter muligheter for ekstra stikk.

Hvis hjerter ess sitter foran er det enkelt å vinne elleve stikk. Er det noen mulighet for overstikk om syd har hjerter ess?

Igjen er det et typisk mønster for eliminasjon og innspill. Det mønsteret er:

- Mange trumf på hver hånd.

- Typisk en farge som er (litt) kritisk, en farge du ikke ønsker å spille selv.

- Muligheter for å eliminere frikort for motparten slik at de blir nødt til å gi favør idet de spilles inn.

Det må (som regel) være trumf igjen på begge sider etter eliminasjonen siden et av alternativene for forsvaret vil bli å spille en av fargene du har eliminert, men det blir da til dobbeltrenons som gir deg ett ekstra stikk, stjeling på den ene siden og avkast av en taper fra den andre.

I forrige eksempel eliminerte motparten kløveren for spillefører i de to første stikkene. Her må spillefører gjøre en liten jobb selv. La oss si hele spillet ser slik ut:

Ruter ess vinner første stikk. Så tas to runder trumf. Spillefører ønsker å vente så lenge som mulig med den farlige fargen (hjerter) og går i gang med eliminasjon. Ruter til kongen og ruter til stjeling (begge følger). Så kløver konge og kløver til esset for å ta bort forsvarets frikort i den fargen. Dette er igjen:

Nå spilles den fjerde ruteren fra vest. Idet nord kaster en kløver har du det klart! Syd har jo den siste, største ruteren, og du kaster elegant en hjerter på ruter 5. Syd kommer inn, og det liker han ikke selv om han fikk ett «gratis» ruterstikk. Han må gi deg for hjerter konge. Alternativt må han spille kløver, men da trumfes hos vest mens en hjerter til forsvinner fra øst. Det blir kun to tapere, en i hjerter og en i ruter (!).

Hvis hjerter ess hadde vært plassert hos nord vil det blitt elleve stikk uansett hvordan du spilte. Det er i slike spill de flinke spillerne håper hjerter ess er plassert hos syd, for da blir det flere poeng siden de svakere spillerne ikke ser innspillet og ramler ned på ti stikk.

Da spillet forekom satt hjerter ess hos syd, og de som fikk elleve stikk via innspillet fikk 78% score. De som ikke tenkte på det og spilte hjerter mot kongen fikk ti stikk og kun ca. 20%.

Hva om nord har fire ruter og syd tre?

Da hjelper det ikke å kaste hjerter på den fjerde ruteren for det er den "farlige" motstanderen som kommer inn. Hvis nord følger i fjerde ruterrunde bør spillefører trumfe. Da er det fortsatt to sjanser for elleve stikk, hjerter ess foran, selvsagt, men også med denne sitsen fra start:

Spillefører trumfer altså i dette tilfellet den fjerde ruteren da det ikke gir noe ekstra for han å la nord, den farlige motstanderen (nord) vinne det stikket. Nå er dette igjen:

Spillefører må nå spille hjerter og lar forsvaret vinne første hjerterrunde med liten fra begge hender. Hvis hjerter ess sitter hos nord sitter det der i andre hjerterrunde og!

Hvis syd hadde vunnet det første hjerterstikket ville han vært innspilt, men her vinner nord det stikket og spiller en stor hjerter. Nå må spillefører forsøke kongen, for nord kan jo godt ha esset, det er primærsjansen i dette tilfellet. Her "slakter" imidlertid syd hjerter konge med esset i andre hjerterrunde, men det hjelper ikke forsvaret siden syd har kun to hjerter. Han er innspilt! 

Spillefører sitter etter to runder hjerter tilsynelatende med en håpløs hjertertaper til, men den forsvinner. Avslutningen blir kløver fra syd til dobbetrenons, og da kastes en hjerter fra den ene siden mens det trumfes fra den andre.

Å omhyggelig eliminere sidefargene før den farlie fargen røres ga altså ekstra sjanser. Som vi så, hvis syd har fire ruter er det "enkelt" som beskrevet under diagrammet med den sitsen, men ekstrasjansene om nord har fire ruter er at syd har dobbelton hjerter, eller at han har for eksempel AQJ i hjerter og blir tvunget til å vinne det første hjerterstikket etter at alt av frikort i sidefargene er eliminert. 

 

Dejlig å være dansk, på Island

Det ble dansk bridge som fikk mest grunn til å glede seg over resultatene i Reykjavik Bridgefestival. Etter at Anders Hagen og Jonas Houmuller vant parturneringen ble det et danskpreget lag (Ballebo) som vant lagturneringen.

Med uavgjort i siste kamp mot et heldansk lag som kunne vunnet med storseier holdt det til seier for Dorte og Morten Bilde sammen med Auken-Welland (de to siste representerer riktignok Tyskland). De danske konkurrentene i siste runde ble nr. 5, og det ble også dansk på 9. og 10.plass.

Glade danske drenge, Anders og Jonas vant parturneringen

For Norge ble det resultatmessig ikke så mye å glede seg over denne gangen i festivalen hvor norske spillere har vært ganske dominerende flere år. Beste nordmann i lag ble Tor Erik Hoftaniska på det engelske laget De Botton (nr. 4). Alt om Reykjavik Bridgefestival 2020 kan du finner her.

Tor Eivind Grude vant SKEIDARPRISEN

Norsk Bridgepresse sin pris for beste spill i 2019 - SKEIDARPRISEN - gikk til Tor Eivind Grude.

Nyheten er behørig omtalt flere steder, men det tåles å bli nevnt her også. Det er flott å se at de unge, talentfulle norske spillerne så ofte viser hva de er gode for, og også hans makker Christian Bakke fikk jo tildelt juniorprisen forleden. 


Lekker spilleføring ga Tor Eivind Skeidarprisen 2019

Artikkelen om Grude sitt spill ble ført i pennen av Kristian Barstad Ellingsen som dermed får journalistprisen. Juryen bestod av Leif-Erik Stabell, Agnethe Hansen Kjensli og Harald Berre Skjæran.

Du kan lese om utdelingen og vinnerspillet her.

 

Over til ISLAND!

Som vanlig har en god del norske bridgespillere tatt turen til Island for å spille Reykjavik Bridge Festival. Den startet torsdag og pågår resten av helgen.

 

Reykjavik Bridgefestival 2020 spilles i spektakulære Harpa Concert Hall and Conference Centre

Først var det parturnering for 142 par. Ingen norske nådde helt opp der, men noen danske par gjorde det bra. Anders Hagen-Jonas Houmøller gikk helt til topps foran Sabine Auken-Roy Welland (Tyskland) med et islandsk par på 3.plass. Resultater og annen informasjon finner du på festivalsiden, her. Lørdag starter lagturneringen.

Her er et spill fra parturneringen hvor det var litt overraskende at mindre enn 10% av N/S parene meldte slem:


Det er vel ikke unaturlig å havne i slem med dette? Hvis syd åpner med en sterk 2 kløver og de senere finner spartilpasningen har nord gode kort mot en gameforcing 2 kløver. Man kan si det var godt gjort å stoppe, for flertallet av N/S-parene hadde rett i at det ikke skulle meldes slem - i teorien. For i 6 spar blir det bet om det spilles ut hjerter. Med annet utspill får spillefører godspilt ruteren ved å presse ut esset og stjele en ruter. Det må imidlertid gjøres før trumfen tas ut (og stjele høyt hos syd), for spar dame må senere være inntaket til godspilte ruterstikk.

Seks par vant 6 spar, seks par gikk bet.

Toppen gikk imdilertid til et lavt plassert islandsk par som meldte og vant 6 grand. I den kontrakten er det enda dårligere sjanser enn i 6 spar, for det kan jo ikke stjeles ruter for å godspille ekstra stikk i fargen. Men det satt som det skulle for at det var håp. Riktignok kan 6 grand betes, men etter kløver ut må motspilleren med ruter ess være veldig nøyaktig om ikke spillefører skal få tolv stikk.

Kløverutspillet stikkes. så ruter dame som vest må stikke med esset. Ligger han unna (typisk "feil" lasjering) kommer esset på luft i neste stikk, og da er det fire ruterstikk. Så vest stikker, og da har spillefører kun to ruterstikk siden øst fortsatt har stopper i fargen. Hvis vest nå fortsetter med kløver eller spar vinnes 6 grand. Spillefører får tatt de fem sparstikkene tidlig nok, og kaster en hjerter og en ruter fra nord. Så ruter til nords knekt, og dette er igjen:


Kløver dame spilles og øst er "toast". Han nå holde hjerterne sine om ikke spillefører skal ta de to siste med A-J, og hvis han kaster ruter vil nords ruter 6 gi stikk.

Hvordan bete kontrakten?

Det er litt trøbbel med overganger. Hvis vest idet han er inne på ruter ess fortsetter med ruter får ikke spillefører til skvisen. Han må nemlig få tatt de fem sparstikkene først. Bare prøv selv, det går ikke.

Skift til hjerter idet vest er inne på ruter ess bryter også forbindelsen, i det tilfellet blir det ikke noen overgang til syds hånd i sluttpossen.  Det har han (i hjerter) i diagramsituasjonen. 

 

Gammelt, men nyttig?

Litt "historietime" i denne artikkelen…

Siden det snek seg inn en liten trykkfeil i forrige innlegg (er rettet opp nå) får du her en presisering med hensyn til STORE FRIE 5NT som jeg nevnte, og har fått noen henvendelser fra nysgjerrige lesere om. Det er en gammeldags konvensjon som nesten ingen bruker lenger. På engelsk heter konvensjonen Grand Slam Force og den ble oppfunnet av Ely Culbertson i 1936!

Konvensjonen kan imidlertid ha en god funksjon også i dagens bridge. Det er i noen situasjoner hvor Roman Key Card Blackwood ikke vil hjelpe, og hvor Exclusion Blackwood ikke er tilgjengelig.

Det er imidlertid klart at nytteverdien for 5NT som trumfspørsmål for å undersøke storeslem var mye større før «fem ess Blackwood», Roman Key Card Blackwood og Exclusion Blackwood ble oppfunnet.

I situasjoner hvor flere slemmer er mulige kan man bruke 5NT som PICK A SLAM som for de fleste i moderne bridge er meningen med meldingen 5NT i veldig mange situasjoner. Når det er PICK A SLAM, og når det er STORE FRIE må man ha klar avtale for hvis man ønsker å ha "gamle gode" Store Frie på repertoaret.

Store frie 5NT (normalt et hopp til 5NT) spør utelukkende om trumfkvaliteten, og siden vi allerede har meldt så høyt at vi må spille slem er det med henblikk på mulig storeslem. Det er en forskjell med hensyn til rom for svarene på 5NT alt etter hvilken farge som er trumf.

Svar på STORE FRIE 5NT

Opprinnelig var 5NT brukt bare for å spørre om makkeren har en eller to honnører i trumf, og man meldte 7 hvis man hadde to honnører. Konvensjonen ble modernisert for å kunne bruke den også med andre trumfkombinasjoner enn en honnør selv, for eksempel med J10xx og slikt, og derfor ble svaret 6NT innført for å vise to honnører. Man kan i så fall «buklande» i 6 grand noen ganger hvis to honnører ikke er nok for storeslem.

Slik kan det for eksempel avtales (det er imidlertid mange muligheter for å definere dette):

Kløver er trumf:

6 kløver = ingen honnør, eller en honnør (A, K, Q)

6NT = to honnører

7 kløver = tre honnører

________________________

Ruter er trumf:

6 kløver = Ess eller konge

6 ruter = maks damen

6NT = 2 honnører

7 ruter = tre honnører

________________________

Hjerter er trumf:

6 kløver = ess eller konge (6 ruter spør da etter ekstra trumflengde)

6 ruter = damen

6NT = to honnører

7 hjerter = tre honnører

________________________

Spar er trumf

6 kløver = ess eller konge

6 ruter = damen

6 hjerter = ess eller konge med ekstra trumflengde

6NT = to honnører

7 spar = tre honnører

________________________

Med majorfarge som trumf har man plass til å differensiere dette med ekstra lengde. Det gjøres for at man kan noen ganger skal kunne finne ut at storeslem er bra selv uten trumfdamen, med for eksempel esset sjette mot kongen fjerde eller lignende (ti eller flere trumf til sammen med både esset og kongen). Her er det beste eksemplet på STORE FRIE som jeg kan huske fra "the Old Days":


Dette er fra en turnering i Kristiansand en gang på 80-tallet. Makker var Pål Haga (som dessverre døde bare noen få år senere), og han satt med disse kortene. Jeg åpnet med svake 2 ruter. To gamle stjernespillere satt i mot og han ene spurte: "Hva er 2 ruter"?

Pål sa: "Gamle, gode svake 2".

Motparten lo litt av det, og han ene sa: "Gamle, ja, men jeg vet ikke helt med hensyn til det der Gode?"

Han måtte sekunder senere ta i seg de ordene da Pål sa 5 grand, og jeg lydig meldte 7 ruter med KQ-sjette i ruter, slutt (vi brukte steinalderversjonen, hopp til 7 med to topphonnører).

Spilleføringen var en formalitet, kløverfargen gikk, men kunne også ha blitt godspilt med en stjeling. Merk at her ville ikke Roman Key Card Blackwood gjort nytten (det ene nøkkelkortet som vises av åpneren kan jo være hjerter ess), men Exclusion Blackwood i hjerter ville gjort samme nytte som 5NT. Uansett, nedlegg storelsem meldt på en og en halv melderunde med 21 HP til sammen, ved hjelp av de to gamle, men nyttige konvensjonene "Svake 2 ruter" og "Store frie 5NT". 

  

 

NM FOR KLUBBLAG - rundekampene

NM for klubblag er godt i gang, og lagene har kommet til 4.runde. Det skal spilles seks utslagskaper (vinn eller forsvinn) før finalen som i år skal spilles i Larvik med Larvik BK og Horten BK som arrangører. Det skjer i mai, men før det må altså finalelagene vinne noen flere kamper.

NM for klubblag – rundekampene – har alltid vært en prestisjetung turnering, på høyde med seriemesterskapet. Det er omtrent som cupen i fotball, og det er stor stas for alle å komme seg til LAGFINALEN.


På Quality Grand Hotel Farris skal lagfinalen spilles i mai.

Resultatene har begynte å tikke inn fra 4.rundekampene, og et par av kampene så langt ble avgjort uten særlig spenning. Bergen Akademiske 2 gikk videre til 5. runde med 116 IMPs margin, og Klepp BK 3 var ikke mye dårligere da de vant med 106 IMP. Du finner "alt" om NM for klubblag her.

Store spill er ofte avgjørende i lagkamp selv om det står mange IMP på spill også i utganger og delkontrakter. Jeg spurte Jon Helge Herland (Klepp BK 3) om han hadde noen artige spill fra deres kamp. Det ville vært merkelig om han ikke hadde det med så mange IMP scoret, og joda, han fortalte et par store svingspill som han innrømmet kunne gått motsatt vei. Som han sa, det var gjetting på «høyt» nivå, noe som ofte kan være en ganske tilfeldig greie.

Har du noe i ditt system som løser denne spesielle hånden, eller blir det bare gjetting?


Ingen i sonen. Makkeren åpnet med 1 ruter før Herland til høyre hoppet til 3 spar, sperremelding. Hva ville du meldt nå?

Det skal ikke mye til før 7 ruter er nedlegg. Om makkeren har god ruter står det storeslem. Det skal ikke mer enn esset femte til før det er en veldig bra syver, og selv med AJxx er det en brukbar sjanse. Hvis åpneren har kun esset fjerde i ruter er 7 ruter for hardt da det i så fall avhenger av 2-2 sits i ruter.

Makker har trolig noe bra i åpningsfargen, for han har sannsynligvis ikke noen poeng i spar. Men det kan jo hende han sitter med mange poeng i hjerter slik at ruterfargen er tynn. Det er kanskje en mulighet å melde 4 spar som sleminvitt først. Det vil neppe føre til noe særlig da makker aldri kan se for seg hva du sitter med.

Ved bordet tok spilleren med disse kortene en ikke urimelig sats da han hoppet rett i 7 ruter. Da nestemann (Jomar Lygre Undheim) doblet innså storeslemmelderen at han nok hadde satset feil. Og det var da også skivebom da makkeren hadde åpnet med dette:


Spilleføringen var ikke særlig interessant, de manglet jo trumfesset i storeslem.

Ved det andre bordet passet Jan Erik Olsen med den brukbare 11-poengeren (smak og behag/stil), og Fred Arne Moen sa 4 grand med monsterhånden – begge minor – over motstanderens 2 hjerteråpning som viste begge major (han satt med 6-4 i spar og hjerter). Over 4 grand meldte Olsen 6 ruter med den passede 11-poengeren. Dermed vant Klepp 14 IMP på spillet.

Hvis det er noen løsning på den meldeprøven han som sa 7 ruter fikk er det kanskje gode gamle Store Frie 5 grand som spør etter trumfkvaliteten.

Den konvensjon har gått av moten, mest pga. at at Roman Key Card dekker de fleste av de hendene Store Frie er nyttig. Men i noen situasjoner vil ikke Key Card Blackwood hjelpe. Her er kun ruteren interessant. Problemet er at de fleste har helt slettet Store Frie fra systemkortet og spiller 5 grand som «Pick a slam», en konvesjon som også kan være nyttig.

Med ruter som trumf er svarene på 5NT - Store Frie - slik jeg lærte det på 70-tallet litt forskjellige etter hva som er trumf. Med ruter som trumf viser 6 kløver kongen eller esset, 7 ruter meldes med to honnører (noen brukte 6 grand som 2 og 7 i fargen som 3 trumfhonnører).

Her får han 6 ruter til svar på 5NT. Da har åpneren benektet esset, og de er høyt nok. De vil ved hjelp av denne konvensjonen melde 7 ruter enkelt om åpneren har A-Q i ruter, men det vil fortsatt bli gjetting hva som er riktig om åpneren viser esset med 6 kløver. Uansett, Store Frie kunne vært tingen, enten direkte over motstanderens 3 spar, eller via 4 spar først.

Herland forteller videre at det var store kort i et annet spill hvor makkeren hans (Jomar Lygre Undheim) hadde dette som svarer til Herlands åpning 1 spar (egen side utenfor sonen, motparten i sonen):


Han svarte 2 hjerter og hørte en uvanlig gjenmelding fra åpneren, 5 kløver!

Hva betyr det?

Mange spiller et slikt hopp til fem-trinnet som Exclusion Blackwood. Det gir ingen mening i at et slikt hopp til 5 kløver skal være naturlig. Hva slags hånd skulle det innebære hvis det er naturlig? Nei, man vil aldri hoppe forbi andre mulige utgangskontrakter som 3 grand eller 4 spar, så en slik melding kan med fordel avtales som Exclusion. Med kløver meldes 3 kløver som krav over 2-over-1 svaret 2 hjerter.

Exclusion er normalt med renons i fargen. Som svar vises antall Key-Cards med siste farge som trumf (her hjerter), men esset i den meldte exlusion-fargen er uinteressant. Med andre ord skal ikke kløver ess regnes med her, og han viste kun ett Key Card. Herland sa da 5 grand som er storeslemsinvitt og bekrefter at alle nøkkelkortene er på plass. Da hadde jo unektelig Olsen mye ekstra, og han meldte 7 hjerter. Det er nok en sats, for det kan godt være at det er i spar det er et «hull» (mangler kongen), og det kan ikke tettes når åpnren jo har minst fem kort i fargen. Det kan hende åpneren har slike kort at han "ser" 7 hjerter er plankekjøring hvis svareren har spar konge.

Denne storeslemmen var også av den friske sorten, men denne gangen ikke uten sjanser da åpneren hadde:


Hullet var i spar, og 7 hjerter var avhengig av sparfinessen. Det var Klepp sin kamp det her, og sparfinessen lyktes! Ved det andre bordet stoppet fornuftig nok motstanderlaget i 6 hjerter, og en dramatisk dobbelsving var et faktum. Klepp vant 11 IMP på spillet, men de ville ha tapt 14 IMP om spar konge satt på den andre siden – 25 IMP i sving.

UVANLIG SPILLEFØRING (rettet)

(dette innlegget ble lagt ut noen minutter med noe rot med hensyn til spar/hjerter, men her er korrekt versjon)

Noen spillere har en tendens til å gjennomføre spilleføringer utenom det vanlige. Christian Bakke er et sånt talent, og fortjent fikk han nylig Norsk Bridgepresse sin juniorpris for beste spilleføring i 2019 (se omtale av det spillet her.)

Min nye makker (fra oktober) Nick Jacob (30) er også en sånn spiller. Han gikk for en stund siden lei av bridge. Frustrert tok han nesten et to års opphold fra spillet da han var bare 28 år. Nå er han tilbake og satser for fullt, og han har allerede etter noen måneder vist at han er en toppspiller.

I Summer Festival of Bridge I Canberra i januar spilte Nick bare bedre og bedre utover uken. Det ble dessverre som tidligere meldt et smertelig nederlag med 1,1 IMPs margin i semifinalen. Men mye gikk veien i den langvarige turneringen. Her skal du få se et spill hvor jeg synes Nick viste talentet sitt.

 

Da syd doblet og doblet igjen før han meldte ruter måtte han ha en monsterhånd. Jeg var ikke sikker på at det var riktig å løfte til 5 ruter, men trekorts trumf og en dobbelton var fine verdier selv om 3HP (hjerter konge) er bortkastet.

Og utgangen var god, men hvordan spille den?

Vi var fornøyde med å komme oss i utgang, men ved det andre bordet meldte den uhyre farlige spilleren Michael Courtney (kjent av noen nordmenn, bl.a. fra robberklubben TGR i London) slem uten egentlig å vite om noen verdier hos nord i det hele tatt! Men han greide ikke å vinne den.

Her skal du se hvordan Nick Jacob på en uvanlig måte vant tolv stikk i 5 ruter. Spilleføringen kunne godt vært den eneste måten å vinne elleve stikk på. Etter hjerterutspill som trumfes ser det naturlig ut å forsøke å trumfe kløver hos nord. Det er imidlertid farlig om øst har to kløver og kan trumfe over. Da risikeres to trumftapere, eller en trumftaper og en kløvertaper, og det blir det kun ti stikk om det også er en spartaper.

Slik så hele spillet ut:

I 6 ruter ved det andre bordet ble det spilt to store kløver og kløver til stjeling. Så hjem til syd via trumffinesse, og den fjerde kløveren måtte forsøkes trumfet nå da det kun var igjen en trumf hos nord. Men øst stjal over, og det ble senere en spartaper - en bet.

Nick’s spilleplan i 5 ruter er spesiell. Han trumfet hjerterutspillet, og i andre stikk spilte han kløver knekt!

Det virker helt merkelig å gjøre noe slikt med en sånn kløverfarge, men det er godt spilt, og ikke minst vakkert da han «så» hvordan fortsettelsen ville bli.

Vest tok for kløver dame og spilte mer hjerter som syd trumfet. Nå kunne spillefører gå over på kløver 10 og ta trumffinesse fulgt av esset. Han vinner da 5 ruter selv om øst har tre trumf, for han fortsetter med to store kløver og kaster to spar fra nord. Så A-K i spar og den siste sparen trumfes med nords siste trumf! Hvis trumfen sitter 3-1 tapes kun til kløver dame (!) og ett trumfstikk, selv om øst har dobbelton kløver, altså 3-2 fordeling i ruter og kløver i stedet for 2-3.

Siden trumfen ga null taper førte den spektakulære manøveren i kløver til tolv stikk. Etter to runder trumf som rensket trumfen kunne han ta to store kløver og kaste to spar, så stjele syds siste spar hos nord.

For å få ett stikk mer enn de andre måtte altså Nick Jacob gi bort ett stikk i kløver (!) med denne fargekombinasjonen. (Han må for øvrig spille knekten, for spiller han liten hopper vest på med damen og i så fall blir ikke tieren inntak med blokkerende AKJ igjen på hånden) .

Sjeldent?

EM KVALIK for mixlag

I juni er det EM for nasjonslag på Madeira i klassene Open, Women, Senior og Mix. Turneringene er som vanlig kvalifisering for VM året etterpå.

I helgen spilles kvalifisering for mixlaget. Ti lag deltar, og etter fredagens spilling leder et lag bestående av Ranja Sivertsvik, Tom Høiland, Egil og Marianne Homme.

Resultater, spill og butler finner du her.

I runde 2 fikk noen av de som var i slem et kinkig valg.

Vest åpnet ved mange bord med 3 kløver. Nord bør etter min mening melde inn 3 grand. Da er det ikke umulig at de ender i lilleslem i spar. Hvis vest ikke åpner med 3 kløver er det antagelig lettere å finne slem da nords innmelding 3 grand kan innebære mange forskjellige håndtyper, ikke alltid en balansert grandhånd.

Det verste utspillet spillefører i 6 spar kan få er ruter. La oss si vest spiller ut ruter 7. Hva ville du gjort da?

Det er to muligheter, og begge innebærer et umiddelbart valg. Du kan jo ikke gå opp med ruter ess og spille trumf, da har motparten trumfesset og ruter konge - en bet. Enten må det legges liten ruter fra nord og satse på at utspillet er unna ruter konge, eller man må gå opp og forsøke å kvitte seg med sine ruter på hånden umiddlebart. I så fall må det stikkes med ruter ess, kaste en ruter på kløver ess, så hjerter til esset fulgt av hjerterfinesse med det samme. Om den går bra forsøkes hjerter konge med avkast av den siste ruteren. Dette forutsetter at hjerteren sitter 3-3 i tillegg til finessen, ikke en veldig stor sjanse.

Løsningen var å satse på hjerteren som satt som bestilt. Med ruter ut vinnes, kløver ess, så hjerter til esset og hjerter til finesse fulgt av kongen med avkast av syds siste ruter. Så først, trumf.

Hvis kontrakten spilles av nord (etter grandåpning fra nord og overføring) er det tryggere. Da kan man trumfe en hjerter og fargen blir godspilt slik at ruter kan kastes. Ruterutspill fra øst er jo ikke truende. Likevel gikk ett par bet i 6 spar spilt av nord. En spillefører gikk bet i 6 grand som alltid er bet om det kommer kløver ut som godspiller ett stikk til forsvaret i den fargen, og spillefører må innom spar ess. En spillefører gikk bet i 6 spar som syd. To par vant 6 spar, og resten spilte utgang. 

Flott bridgeferie på Tenerife!

BRIDGE FOR ALLE som er en spesialklubb innen NBF arrangerer nå i januar en av sine bridgereiser/festivaler på Tenerife. Det er en slik festival i januar og en i november.

Akkurat nå går januar-festivalen mot slutten og avsluttes lørdag.

Mye av aktivitetene foregår på Paradise Park Fun Hotel (4 stjerner), men på disse turene kan imidlertid bridgespillerne gjøre mye mer enn det de liker aller best, spille bridge. Så oppholdene blir varierte. Foruten bridge (hver dag, men man kan selvsagt ta seg en fridag fra kortspillingen) er det mange aktiviteter å velge mellom: golf, sol og bading på gode strender, shopping, god mat, vennskap og sosiale aktiviteter, quiz, bridgepub (m/facitbridge), kurs og fotturer er blant det man kan få med seg. Alle stortrives! For mange er det jo godt for en periode bare å komme seg unna vinteren unna i Norge.

Bridge for alle: Bridge og andre aktiviteter i flotte omgivelser

Knut Kjærnsrød har sendt meg et leserbrev fra Tenerife og forteller:

//

Interessen for festivalen her nede er bare økende, og i år hadde vi over 330 påmeldte. Den første uka spilte vi i to puljer med et snitt på litt over 40 bord totalt. Den andre uka var det betydelig flere, og snittet lå på rundt 55 bord pr dag, fordelt på to-tre puljer. Vi spiller mix hver onsdag, med åpen pulje ved siden av, og en dag pr uke spilles det handikapp-turnering. Vi deltar også i alle simultanturneringer NBF arrangerer, og torsdag 16.1. tapetserte vi pallen. Rolf Lassen Lersbryggen - Wenche Austad Lersbryggen var alle best på landsbasis blant de 424 parene med den formidable scoren 72.57 %.

//

Kjærnsrød forteller videre at han ikke har fått med seg så mange spill fra deltakerne, men han og makker var i alle fall fornøyde med dette spillet i hovedturneringen uke 2:


.

Kjærnsrød satt vest og Bridge for alle sin leder Per Bryde Sundseth øst. Det var god motstand med nordtrønderne Ragnar Davidsen (nord) og Robert Althe (syd).

Mot 2 grand spilte nord ut kløver ess og skiftet til hjerter som gikk til liten fra øst og esset. Kløver fra syd gikk til nieren hos nord, og nok en hjerter derfra ble vunnet med knekten. Når nord ikke skiftet til spar, antok Kjærnsrød det var odds for at han hadde kongen. Han tok med seg hjerter konge før ruterstikkene ble innkassert. Hvis du da ringer rundt kortene som har blitt spilt ser du at nord kommer i trøbbel med hensyn til avkast. Han måtte kaste kløver og ble spilt inn i den fargen bare for å måtte spille unna spar konge til kombinert saks (damen på hånden mot esset hos øst) for åtte stikk.

Det er spilt en haug med turneringer disse ukene på Tenerife, og er du interessert i det kan du gå inn på klubbens hjemmeside å finne alt der.

Hvis du er en av de som fortsatt ikke har forsøkt en slik tur, men er interessert, kan du finne kontaktinformasjon og all annen informasjon på klubbens hjemmeside, her. Bridge for alle har dessuten en facebook-side.

En kløvernier unna finalen...

Det er vel ikke helt riktig at semifinalen i National Open Teams i Australia ble avgjort bare pga. den manglende kløvernieren – i siste spill – men når en semifinale tapes med 1,1 etter 64 spill IMP blir det naturlig å se på de siste spillene.

Vi hadde kløver 8 i kampens siste spill, men en av oss måtte hatt kløver 9 slik motspillet gikk. At det var nødvendig var dog etter at motspillet klikket.

Før det siste spillet ledet vi kampen med 8,9 IMP (desimaler pga. carry-over 0,1 IMP, så kampen kunne ikke ende uavgjort…).

Vest var i 4 spar og jeg spilte ut kløver ess. Denne kløverkombinasjonen viser med all mulig tydelighet at lavt som styrke på honnørutspill ikke alltid er bra. For hvis syd legger toeren som styrke vil nord fortsette fargen og forære vest stikk for damen. Idet syd i stedet legger kløver knekt under esset har spillefører fått seg en kombinasjon med saks Q-9 over 10-2, og det gir ett kløverstikk!

Med lavt kort som svakhet er det enkelere. Da legges toeren – svakhet – og nord fortsetter ikke fargen. Syd har J-10 i behold som gjør at de senere kan fange opp damen.

Vi bruker lalavt som styrke og da må nesten syd legge svakhet, og det gjorde makker med knekten.

Etter kløver ess, liten, knekten og liten er det fortsatt bet i 4 spar. Forsvaret har jo to kløverstikk, hjerter ess og en hjerterstjeling.

Jeg skiftet til hjerter i andre stikk, men det er nok en motspillsfeil når makker har hjerter ess og ikke kløver 9. Hvis nord vet at det er slik (at makker har hjerter ess) bør kløver ess innkasseres i andre stikk, så hjerterskift. Da kan ikke motspillet gå galt, syd vet det skal spilles hjerter tilbake i fjerde stikk. Men da han kom inn på esset i andre stikk var det ikke så enkelt. Nord kunne jo godt hatt dobbel hjerter og AK10x i kløver, og da må kløver gjennom til for å bete kontrakten.

Makker kan ikke klandres for at han stakk med hjerter ess og spilte kløver. Syd la nieren, og kongen kom på. Dermed stod 4 spar, 10 IMP ut mot den fornuftig delkontrakt ved det andre bordet, og dermed ble det tapt kamp med 1,1 IMP.

Hadde bare en av oss hatt kløver 9 ville det blitt finale selv med den motspillsfeilen.

Surt…

Canberra: Første lagturnering avsluttet

Lagturneringen South-West Pacific Open Teams Championship i Australias hovedstad Canberra ble avsluttet torsdag etter fire dagers spilling. De åtte beste går videre til National Open Teams (NOT) som spilles med cupkamper.

Uken endte som en skuffelse for Espen Erichsens  forsteseedete lag Leibowitz som har vunnet de to foregående årene. De manglet noen få IMP på å gå videre (10.plass). Erichsen bør ikke få skylden for det da makkeren hans (sponsoren) bestemte at de to skulle stå over de to siste kampene hvor avansement skulle sikres. De skjedde ikke, de to seiersvante parene som spilte gikk på et klart tap i nest siste kamp. .

Erichsen-Leibowitz kom for øvrige høyere på butleren enn de to andre parene på laget.

Det gikk bedre for oss selv om det var små marginer. Det endte med 6.plass og plass i NOT hvor det skal spilles 64-spills kamper.

Å spille her med ny makker, Nick Jackob har vært en fornøyelse. I oktober/november startet et nytt makkerskap i håp om å få representere New Zealand. Jacob er kun 30 år, men har lenge vært å regne som en toppspiller. For et par år siden fikk han imidlertid nok av bridge og lenge rørte han ikke kortstokken. Inspirasjonen kom heldigvis tilbake, og i denne lagturneringen har han vært fantastisk.


Nick Jacob (30) - en luring

Her et motspill i siste kamp som var helt jevn, og vi kunne røket ut med et tap.

Øst, han med kun tre trumf var spillefører i 4 spar og Nick valgte et utspill jeg personlig ikke liker fra en sånn beholdning, trumf. Han visste vest hadde fem og øst trolig tre spar samt at øst hadde en balansert hånd med 9-11 poeng..

Husk at østs kort er skjult motspillet. Spillefører stakk sparutspillet og dro ruter 10 som fikk seile. Det gikk liten, liten og Nick (syd) la liten i helt normalt tempo. Nå burde nok spillefører vært forsiktig og spilte kløver til kongen for å få trumfet en kløver. Men han ble grisk og tok ut trumfen fulgt av nok en ruterfinesse. Da den andre finessen røk ramlet taket i hodet på han.

Syd stakk og spilte hjerter. Spilleførers sjanse var nå at han fant kløver ess hos nord slik at ruteren kunne hentes, men da syd stakk kløver konge med esset var det slutt, østs hånd var en ørken. Spillefører kunne ikke unngå en taper i hjerter og en taper til i kløver til nord som sammen med ruter konge ga beten. Det er nok svakt spilt, men likevel et fint motspill av makker. ¨

MELDEPRØVE (korrigert versjon)

Her er et spill som avgjøres mye av hvor godt system og gode avtaler man har.

Spillet er fra nest siste dag i den store lagturneringen i Canberra. Den avsluttes torsdag, og selv om de fire dagene som da er spilt teller som et eget australsk mesterskap er det også kvalifisering til en ny "eliteturnering" , et sluttspill for de åtte beste lagene som spiller utslagskamper.

Disse kortene kom i kveldskampen onsdag. Hvordan ville du og din favorittmakker meldt? Det er lett å se at dette er en storeslem, men tydeligvis ikke så lett ved bordet.

Hvis N/S spiller sterk kløver (for eksempel Presisjonskløver) bør det være ganske greit.

For de som spiller naturlig starter det med 1 spar - 2 ruter. Hva bør syd melde da? Hvis paret spiller med 2-over-1 svar som rundekrav (10+) må syd hoppe til 3 spar og da våkner nok nord?

Å bruke 2-over-1 som utgangskrav gjør at det med mange store kort er enklere, man slipper å stresse fordi man kan risikere å bli passet ut i delkontrakt. Likevel fikk faktisk de som spiller 2-over-1 som utgangskrav større problemer flere steder idet mange sa kun 2 spar i andre melderunde. I det systemet brukes av mange hopp til 3 spar i andre runde som fastsettelse av trumfen (suit-set), dvs. helt solid farge, eller en farge som har maks en taper. Det har jo syd, men han ser også at det kan være en god ruterkontrakt her med kongen tredje selv, hvis nord ikke har noe i spar og fem eller sekskorts ruter. I så fall vil muligens hoppet til 3 spar skape problemer, mens 2 spar gjør at en eventuell rutertilpasning enklere kan finnes.

Av de 110 lagene meldte ett par 7 grand, syv par var i 7 spar og fire lag 7 ruter. Det var 36 som meldte lilleslem, og det ga dem +6 på butleren (!) selv om spilleføringen tok 0 sekunder, tretten stikk. Hele 62 lag spilte i utgang...

Dette var kampens første spill, og jeg likte ikke det som skjedde...men må inrømme jeg liker våre motstanderes meldingsforløp:

Syd valgte altså å hoppe til 3 spar. Nords 4 ruter og syds 4 hjerter var kontrollmeldinger (cuebids), og 4NT Roman Key Card Blackwood. Syd viste 0 eller 3 nøkkelkort, ikke 4 som jeg i halvsøvne skrev da jeg først postet dette innlegget før frokost... Poenget er imidlertid det samme, det må her være 3, dvs. nord "ser" syds A-K i spar og kløver ess. Nå kom 5 grand som er storeslemsinvitt og ber syd vise en konge hvis han har det. Syds 6 ruter viste kongen, og nord kunne telle til tretten stikk (Han kunne nok ha meldt 7 grand som er beste kontrakt, men...).

I vår kamp ble vi "reddet" av lagkameratene våre som var ett av de få parene som meldte storeslem - uavgjort spill. På butleren var det imidlertid brutalt, -12 IMP.

(Ps. merk at spillefører må ha fem ruterstikk. Eneste problem er 5-0 sits. Det er fem sikre selv om ruteren skulle sitte 5-0, hvis spillefører tar det første ruterstikket hos nord. Da ville han oppdage hvis en motstander har fem og kan enten spille ruter tilbake til syds konge og ta ruterfinesse over vests tier femte, eller spille ruter til åtteren hvis øst har tieren femte.)   

 

 

 

 

Vellykket NYTTÅRSCUP

Den poplære nyttårscupen i Letohallen ble avsluttet søndag. Til topps i den 68 lag store lagturneringen gikk lag ROBÅDANE som bestod av Jan Petter Svendsen, Fred Arne Moen, Karl Christian Baumann og Jan Erik Olsen. På 2.plass kom lag Aa (Karlberg, Thomassen, Livgård og Aa) og på 3.plass Vikings (Digre, Græsli, Grøtheim og Tøndel). Hele resultatlisten finner du her.

I Canberra ble den første hovedturneringen avsluttet søndag. Det var Swiss Pairs (parturnering med IMP beregning) for 204 par. Mandag starter lagturneringen som pågår hele uken. For meg og den andre nordmannen (Espen Erichsen) i feltet ble det en dårlig avslutning i par. Nå er det nye sjanser, og Erichsen er på laget som er ranket som nr. 1. Det laget består av en australer (sponsor) og fire fra New Zealand.

I siste runde i Swiss Pair hadde jeg sjansen til å finne et motspill som ville gjort at vi ble plassert 5-6 plassere høyere enn vi gjorde. Ser du motspillet?

Du, motspiller:

Du sitter nord og skal spille mot vests 5 ruter etter at han har åpnet med 1 ruter og senere meldt kløver. Da øst ga preferanse til ruter hoppet vest til 5 ruter. Du spiller ut hjerter konge som vinner stikket, vest følger med tieren. Hva gjør du i andre stikk?

Jeg spilte mer hjerter, men det var ikke godt nok med denne sitsen:


Spillefører stjal og dundret i vei med ruteren. Før den siste ruteren var det syv kort igjen, og jeg måtte kvitte meg med hjerterne for å holde fire kløver og tre spar. Da kom den siste trumfen og jeg var ubønnhørlig skviset i spar og kløver. HVis en spar kastes går den fargen ved å stikke over kongen. KAstess kløver godspilles den fargen med kun en taper.

Motspillet som beter?

Sparskift i andre stikk bryter forbindelsen og spillefører må tape to kløverstikk - en bet.

Vanskelig? Kanskje, men det mer en tenker på det, dess mer logisk blir det at sparskift ikke kan være galt.