Christian Bakke - medaljesankeren!

Christian Bakke fra Bergen er et av de største bridgetalentene Norge har hatt på mange år, og denne uken fikk han veldig god uttelling under Ungdoms VM i Lyon.


Christian Bakke plukket med seg to medaljer i Lyon!

Bakke spilte sammen med Shivam Shah (England) og på lag med spillere fra Uruguay og Argentina! Denne firenasjoners (!) kombinasjonen gjorde det kjempebra. De tok bronse i Junior-teams og i juniorenes BAM-turnering ble det sølv.  

Nesten pallen for de norske "KIDSA"

Mens undertegnede og mine kiwi-venner sitter og roter (og vi roter fælt nå) og sannsynligvis ikke kan ta medalje i Bermuda Bowl fortsatte Norge U-16 ("KIDSA") å spille godt i BAM finalen i Det Åpne VM for Ungdom. Det så lenge ut til å kunne bli pall-plass, men uten seiere mot slutten og ett stort tap i siste runde holdt det ikke helt inn. Det endte med en flott 4.plass! Gratulerer til Sofie Græsholt Sjødal, Ida Marie Øberg, Marius Dalemark Austad og Christian Fredrik Johnsen!

Resultater fra Undoms VM som nå er ferdigspilt finner du her.

I Bermuda Bowl er kiwiene (inkludert norsk-kiwien) tilsynelatende sluttkjørte nå etter en overraskende bra innsats tidligere i mesterskapet. Semifinalen gikk som mange vet rett vest, og i bronsefinalen ser det mørkt ut med 48 spill igjen. Bulgaria leder med 58 IMP. Det er ikke helt umulig å ta igjen, men det ser ut til at ingen av New Zealands par har mere krefter igjen. Vi skal uanseett gi alt i dag! Tross alt slo vi Bulgaria med 36 IMP over 16 spill i Round Robin, så en skal aldri si aldri. 

I går kveld møtte jeg danke Lars Blakset, og han fortalte at han en gang vant bronse i et VM, og da lå danskene under med mer enn 60 IMP før de siste seksten i bronsekampen, men vant kampen med 20! Sånt skjer, men ikke her i Lyon uten at vi hever spillet vårt betraktelig.

I finalen er det helt likt mellom USA 2 og Frankrike etter første dag. De skal spill 48 spill i dag, men fortsetter i morgen med 32 spill til - totalt 128. 

I damenes turnering (Venice Cup) leder Sverige sin bronsekamp mot Polen,  mens Kina har overtaket mot England i finalen.

Selv om ikke "Kidsa" fikk fatt i medalje, og det ikke ser lyst ut for NZ, blir det antagelig en norsk medalje til her i Lyon, i tillegg til hva Christian Bakke har oppnådd i juniorklassen med sitt Transnasjonale lag (Se egen artikkel om hans flotte innsats, den kommer om litt).

Den neste norske medaljen kan komme, Geir Helgemo på Zimmermanns lag gikk til semifinalen. I skrivende stund vet ikke jeg sikkert om det er delt bronse i World Transnational, eller om de tapende semifinalistene skal spille bronsekamp sånn som i Bermuda Bowl. Men først skal ZIMMERMANN spille semifinale, så de kan jo gå helt til topps! På det laget spiller foruten Geir Helgemo italienerne Lauria-Versace, Martens, Multon og Zimmermann.

Det kan være litt vanskelig å finne reglene på noen av turneringene som går samtidig med de offisielle VM-turneringene, men norske Boye Brogeland, Erik Sælensminde og Espen Lindqvist sammen med engelske Simon Gillis toppet i alle fall listen i BAM-turneringen etter torsdagens spilling. Det siste jeg har hørt er at det er tre sesjoner i dag også før turneringen er ferdigspilt, men innsatsen så langt i den turneringene har i alle fall vært glimrende! 

 

Knallsterkt av Norge U-16 i BAM turneringen!

I VM for Ungdom spilte Norges U-16 lag knallsterkt i Board-A-Match (BAM) kvalifiseringen og ble på 2.plass. Dermed blir det finalespill på de fire norske ungdommene! Link til resultater, her. 

Gratulerer! F.v. Sofie Græsholt Sjødal, Marius Dalemark Austad, Ida Marie Øberg og Christian Fredrik Johnsen.

LYON - oppdatering onsdag

I Lyon er kvalifiseringen i VM Transnational ferdig. Team Zimmermann ledet lenge, men et par tap mot slutten gjorde at de ble på 2.plass i kvaliken.

Resultatene så langt i Transnationals finner du på mesterskapssiden, her. 

I Bermuda Bowl ble Frankrike alt for sterke for New Zealand som dermed skal spille bronsefinale fra torsdag morgen. Den blir mot Bulgaria som ble slått av USA 2 i semfinalen. Amerikanerne blir Frnkrikes motstander i finalen. Det er to knallsterke lag, men mitt tips for finalen er at Frankrike tar hjem dette på hjemmebane. 

I dameklassen blir det Kina-England i finalen. Sverige skal spille bronsefinale mot Polen.

I seniorklassen er det Italia og USA 2 som møtes i finalen, mens India og Sverige skal kjempe om bronsen.  

Ganske så symptomatisk for vår semifinale-kamp hvor vi ble skikkelig utspilt av franskmennene er dette spillet:

Merk at slik som kortene sitter fordelt kan N/S vinne 4 hjerter med sine 16 hp. Ved begge bord var det imidlertid Ø/V som fikke spille utgang. New Zealands vest var i 4 grand og nord skulle spille ut. Han valgte ruter dame, og da gikk motspillet fort etterpå. Syd kom inn på ruter ess i andre stikk og skiftet til hjerter gjennom vests konge. Frankrike tok seks hjerterstikk og tre i ruter, seks sonebet! 

Ved det andre bordet valgte Whibley (nord) å spille ut hjerter dame i et håp om at makkeren kanskje hadde et inntak og dobbel hjerter. Det var feil, spillefører vant for hjerter konge og tok 11 stikk på mindre enn 11 sekunder. Med +600 i beteplukk og +660 ved det andre bordet var det bare å notere 15 IMP til Frankrike. 

 

 

 

 

 

VM semifinale - Grusomme spill

På marerittdagen i går var det mange spill som sikkert ser hårreisende ut for tilskuerne da Frankrike dundret inn haugevis av IMP mot oss. Og ja, vi spilte svakt og de spilte godt. Men det er ikke så enkelt ved bordet alltid. Her er et par eksempler på forspilte muligheter for oss.


Dette ser veldig enkelt ut slik spillet gikk, men bare hvis man ser alle kortene. Mot 4 spar spilt av nord (etter Multi 2 ruteråpning av syd) spilte jeg ut ruter ess og mer ruter. Makker viste seg å ha kongen dobbel i ruter, og nord trumfet andre gang. Så spilte han spar til esset og hjerter knekt fra syd. Makker fulgte med hjerter 9, svensk fordeling, dvs. han har nok trekorts hjerter. Jeg vant med hjerter ess. Hva nå?

For meg så det ut som makker har ett stikk i trumf, og for å bete må han også ha kløver ess. Hvis det ikke skiftes til kløver nå kan det hende at spillefører får kastet kløver 7 på den fjerde hjerteren. Så jeg spilte kløver. Det var skivebom:

Betevarianten er å spille en ruter til. Vest kan stjele med spar 8 og nord kan ingenting gjøre. Vest får enda ett stikk i trumf - en bet. Med kløver tilbake kunne nord cashe den andre store kløveren og kaste syds siste ruter - ti stikk og en fet +620 til Frankrike. 

 

Det neste eksempelet er enda verre.

Syd for Frankrike åpnet med 2 spar som var spar + en minor. Nå meldte nord dårlig etter min mening da han sa 3 ruter som viste minst invitt med sparstøtte. De fleste mener 4 spar er riktig melding med det samme for å ta bort rom for Ø/V hvis øst har en vanskelig hånd. Men sier nord 4 spar så melder øst med disse koretene 4 grand (to farger), og de finner 5 ruter. Over 3 ruter valgte jeg å si 3 hjerter, og tanken var å melde ruter neste gang da det neppe går pass rundt på 3 hjerter. Makker meldte 3 grand på vests plass, og nord passet. Jeg tok ut i 4 ruter som må vise en veldig ubalansert hånd. Vest meldte 4 hjerter, og nå kom nord med og sa 4 spar. Jeg har en veldig spillesterk hånd, men vet ikke sikkert om vi har god tilpasning i noen farge, vest kan vel godt ha 4-2-2-5 fordeling for eksempel. Så jeg passet og overlot avgjørelsen til makker. Han burde nok sagt 5 ruter selv om han føler seg nokså sikker på at 4 spar vil gå bet. Å melde 5 ruter vil fra hans ssynspunkt trolig føre til utgang inn i sonen (vests to røde honnører må være gullkantede). Men han doblet.

4 spar kan betes, men da må motspillet gå hjerter ut og hjerter tilbake. Da har ikke syd noe inntak til å dobbelfiske trumfen, og vest kan få seg en stjeling med en tredje runde hjerter fra øst. Men jeg trodde ikke makker hadde fire ruter og skiftet til ruter konge. Da var det for sent, syd hadde fått muligheten til å stjele seg over til syd to ganger og dobbelfiske vests spar. Pluss 590 til Frankrike og 15 IMP til den da derers Ø/V-par spilte 5 ruter med elleve stikk.

I begge disse spillene var det altså en stjeling ved å spille en av våre farger tre ganger, en av de en åttekorts tilpasning, den andre en nikorts tilpasning! Det klarte vi ikke, og i det siste spillet hadde vi dessuten dummet oss ut i meldingene. Og sånn bare fortsatte kampen...Huff, dette var en helsvart dag, altså...

 

 

 

Beklager...

Plutselig spilte hele laget vårt (New Zealand) svakt, og semifinalens første dag ble et mareritt mot velspillende Frankrike. Hvorfor vet jeg ikke, men det kan vel hende veldig mye adrenalin ble brukt i kvartfinalekampen mot Nederland. 

Vi har fått enormt med støtte fra hele verden, ikke minst fra hundrevis av nordmenn. Etter den elendige innsatsen i går får jeg lyst til å sik BEKLAGER til alle dere som har fulgt med og støttet oss. Semifinalen er ikke tapt, men det ser ut til at Frankrike får revansje for det som skjedde i Polen i fjor.

Vi lover å forsøke å ta oss sammen og spille anstendig bridge igjen i morgen, i bronsekampen.

 

Eventyret som ikke tar slutt...

For lille New Zealand, laget med kanskje de dårligste forberedelsene av alle i Bemuda Bowl, ser det ikke ut til at den deilige drømmen skal ta slutt. Å kvalle inn til kvartfinale var enormt for oss, men så slå regjerende verdensmestere Nederland over 96 spill og gå til semifinale var nesten i overkant.

Sensasjon! The Bridge Blacks er i semifinalen. F.v. Michael Ware, GeO, Ashley Bach, Michael Whibley, Matt Brown og Michael Cornell

Leserne av denne bloggen får ha meg unnskyldt, men det blir litt korte artikler her nå disse hektiske og råspennende dagene i Lyon. Jeg lover å komme tilbake med noen interessante spill i neste uke. Nå er det semifinale og Frankrike som gjelder. Vi er underdogs i hver kamp, men virker å ha en enorm støtte omtrent fra hele verden. Alle liker når David slår Goliat!

All informasjon om resultater, bulletiner og sånn finner du på mesterskapssiden, her. Knock-out kampene blir selvsagt overført på BBO.

Samtidig som det tynnes ut i rekkene i Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl spilles VM Transnationals. Resultater fra den turneringen finner du også på mesterskapssiden.

VM TRANSNATIONALS STARTER

I dag (mandag) starter VM Transnationals med (slik det ser ut nå) 115 lag, 584 spillere fra 41 nasjoner. I Transnational er det ikke nasjonslag, så et lag kan ha spillere fra flere nasjoner. På startlisten finner vi kun to lag med norsk innslag: LAG GILLIS med Brogeland, Lindqvist og Sælensminde sammen med engelske Gillis. Et lag som kaller seg NORDEN skal spille med  Ann Birigitte Fossum og Gunn Helness, to danske spillere og en italiensk. Det ser ut til at også Tor Helness skal spille for det laget.

Dette mesterskapet fortsetter hele uken samtidig med at Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl skal avgjøres. 

UNGDOMS VM

Laget med Christian Bakke (VILLA FABBRICHE) ble nr. 3 i kvalifiseringen i Ungdoms VM for lag og skal i dag ut i kvartfinale.

Det norske laget i KIDS-klassen ble nr. 10 (av 26) i kvalifiseringen.

 

For et stress...

Det er nesten uvirkelig for undertegnede å spille kvartfinale i Bermuda Bowl. I dag møtte jeg i to sett på rad et av verdens beste par, Simon de Wijs og Bauke Muller. Det er tøft. Vi spilte svakt i første sett, men i andre sett fikk vi en haug med slemavgjørelser. Vi traff på 2 eller 3 av dem (av fire), og hadde ett par bra andre spill. Men på slutten av andre sett var jeg helt utslitt. Da spilte jeg ut mot en delkontrakt og visste ikke engang hva kontrakten var! Det ble et veldig pinlig spill (6 IMP ut), men sånn som det står nå, halve kampen ferdig, så er vi bare 10 IMP bak storfavorittene fra Nederland. Da er inkludert 6 IMPs straff som mine lagkamerater fikk for sen spilling i første sett.

PHEW... dette blir nervepirrende!

SVERIGE får det til...

Under VM i Lyon har Sverige gjort en formidabel innsats så langt. De kvalifiserte seg til kvartfinale i alle klassene, Bermuda Bowl (4.plass), Seniors Bowl (5.plass) og i dameklassen (Venice Cup) toppet svenskene kvaliken! 

Vi i Norge har vel i alle år regnet oss som ganske jevngode med Sverige i bridge og ikke sjelden slått dem i nordiske mesterskap. Men Norge har i mange år nå slitt med å kvalle til VM i det hele tatt, og vi har aldri klart det i dameklassen. Hva er det svenskene driver med for tiden som gjør at de ser ut til å ha fått et klart forsprang på norsk bridge internasjonalt? 

Ungdoms VM - lag: God norsk start!

I det åpne VM for ungdom spiller Christian Bakke på et transnasjonalt lag med Maximo Crusizio (Argentina), Guillermo Minutti (Uruguay) og Shivam Shah (England). Etter første spilledag i lagturneringen ligger deres lag på en sterk 2.plass. Laget heter VILLA FABBRICHE.

Resultatsiden finner du her. 


Norge U-16 trente før lagturneringen. Fra venstre Sofie, Marius, Christian Fredrik og Ida Marie

I KIDS klassen spiller Norge U-16 med Ida Marie Øberg, Marius Dalemark Austad, Christian Fredrik Johnsen og Sofie Grasholt Sjødal. Det fikk også en god start og ligger på en pen 4.plass etter tre kamper. 

Heldig?

Hvis man kan få lov å være litt "self-absorbed" en sjelden gang, er det vel i kveld, hvor undertegnede sammen med mitt lag fra New Zealand, against all odds sånn som det så ut med en spilledag igjen, klarte å kvalle til kvartfinalen i Bermuda Bowl.

De gikk akkurat veien for oss siste spilledag i kvaliken, og vi er - tro det eller ei (Monaco er ute) - i kvartfinalen!

En nøkkelmatch for oss var mot Italia i nest siste kamp, og de var også helt klart i den situasjon at de kunne kvalle.

  Italia Italia - New Zealand , viktig kamp mot slutten i RR.

Vi møtte en levende legende, Benito Garozzo - 90 år gammel. Det var nesten så jeg fikk frysninger (og egentlig ser han vel ikke 30 år eldre ut enn artikkelforfatteren?)

Say no more, we Kiwis are happy tonight!


 

LYON UPDATE - fredag

ÅPENT UNGDOMS VM

I parturneringen i Ungdoms VM ble Christian Bakke nr. 6 i finalen (14 par i A-finalen) sammen med sin egelske makker Shivam Shah. De var 1,9% fra bronseplassen. Det ble svensk seier i denne klassen ved Simon Ekenberg og Linus Dahlstrøm. 

Sofie Grasholt Sjødahl - Christian Fredrik Johnsen kjempet bra i KIDS-klassens finale og var ikke langt unna topp-10. Det ble til slutt 11.plass (26 par i finalen). Marius Dalemark Austad - Ida Marie Øberg spilte 53,55 % i B-finalen, og det holdt til 15.plass av 52. 

Det befinner seg en uvanlig stor delegasjon fra Kina som satser enormt på ungdomsbridge. I KIDs-finalen for par var 20 av 26 par fra Kina og de hadde med hele 50 par i den klassens kvalifisering! I lag er det visstnok 17 av 27 lag som består av kinesiske spillere i den klassen. Alle resultater og annen info fra Ungdoms-VM finner du her.

Bermuda Bowl - håpet som brast?

Mitt New Zealand måtte ha en bra dag mot tre knallsterke motstandere fredag. Det startet bra og håpet om kvarfinale voks da vi slo USA 2 i første kamp. Det så langt i fra håpløst ut. Men så fikk vi grisebank av velspillende, men også veldig heldige Frankrike som fikk en solid revansje etter at vi slo dem ut i Round of 16 i Polen i fjor. I dagens siste kamp tapte vi knepent for Monaco, og avstanden opp til topp-8 er nå antagelig litt for stor med bare tre kamper igjen å spille. Det er fortsatt et lite håp, men da må det scores voldsomt på lørdag.

Monaco med Helness-Helgemo på laget fikk altså litt pluss mot oss, og før det tapte de knepent mot India, men en storseier mot Guadeloupe i morgenkampen gjør at de er bare 4VP bak 8.plassen.

Resultater, bulletiner og annet fra VM finner du her.  

 

 

 

 

 

Bermuda Bowl: Blir det for hardt?

BERMUDA BOWL

Det kan kanskje se ut som det blir for tøft for mitt lag å kvalle til kvartfinalen. Det er dog seks kamper igjen i Round-Robin, og 13 VP opp til 8.plassen, så det er muligheter.

I går var vårt lag bra i første kamp da Sverige ble slått i morgenkampen, men så kom to kamper hvor vi var alt for unøyaktige, og det gjaldt alle tre parene. Det ble to strake tap. Selv var jeg helt utafor i et par spill i andre kamp, spesielt da jeg var så sint fordi vi ikke hadde meldt utgang at jeg helt glemte helt å spille den kontrakten jeg var i. Plutselig hadde jeg surret bort en delkontrakt, og det kostet 5-6 IMP, kostbart i jevne kamper. Vårt lag har igjen tre topplag i dag (fredag), litt mer overkommelig motstand i de tre siste kampene i morgen. Spillet vårt må løftes kraftig i dag om det skal være noen sjanse til å klare målet - kvartfinale.

Monaco er også litt i trøbbel. De ligger kun ett 1 VP foran oss, men har vel et noe lettere program de to siste kvalifiseringsdagene.

UNGDOMS VM

Sofie Grasholt Sjødal- Christian Fredrik Johnsen spilte godt også andre dag i parturneringen og scoret 54,17 % totalt, og det holdt til 16.plass i KIDS-klassens kvalifisering.

Marius Dalemark Austad -Ida Marie Øberg spilte også bra og kom litt over middels i kvalifiseringen med 50,71%.  

I juniorklassens kvalik ble Christian Bakke nr. 8 med sin engelske makker. 

 

LYON - OPPDATERING ONSDAG

Under ÅPENT UNGDOMS EM i Lyon var det onsdag første dag av to i par-kvalfiseringen, finalen spilles på fredag.

I juniorklassen (U-26) deltar 35 par, og norske Christian Bakke ligger på 4.plass sammen med Shivam Shah fra England.

I klassen "KIDS" scoret Sofie Grasholt Sjødal-Christian Fredrik Johnsen 55,05 % som holdt til 17.plass blant 78 par. Det er svært jevnt på plassene foran dem. Marius Dalemark Austad - Ida Marie Øberg spilte bitte litt under middels første dag. 

Mesterskapssiden for ungdsoms VM finner du her.

I BERMUDA BOWL fikk ikke mitt lag New Zealand helt den uttellingen vi håpet på i går, men en pen seier i siste kamp gjorde at vi ligger på 11.plass. Det er litt over 11 VP opp til 8.plass som etter Round Robin vil gi kvartfinale. Monaco med norsmennene Helness-Helgemo ligger på 9.plass kun litt over 3VP bak 8.plass.

Dagens hånd

Disse kortene fra runde 11 i Bermuda Bowl så ut til å ha vært gitt med bokserhansker (Syd giver, ingen i sonen):

Hva ville du åpnet med?

I kampen mellom Sverige og Monaco åpnet svenske Mikael Rimstedt med 4 grand, spørsmål etter spesifikke ess. Det tror jeg ikke er helt riktig bruk av konvensjonen, for hva har han tenkt å gjøre om makkeren viser spar ess? Han kan ikke godt melde 7 hjerter, for om spar ess er alt makkeren har er ikke 7 hjerter noen godt kontrakt. Merk at hvis makker har to eller tre små spar er det ikke sikkert du får mer enn de ni hjerterstikkene, utgang går bet på en helsvart dag! På den annen side kan det godt være en nedlegg storeslem, for eksempel om makkeren har A-Q i spar og ingenting annet står 7 hjerter med bare 20 hp til sammen!  Alternativt kan man åpne med 1 hjerter, det går aldri pass rundt når du selv har slike kort. Men hva oppnås med det? Å åpne så lavt gjør at motparten helt sikkert kommer med, og resten blir bingo. Det blir det kanskje uansett med slike kort, og å åpne med 4 hjerter virker også helt feil. Kortene er alt for spillesterke til det.    

Over svenskens 4 grand fikk han vite at makkeren hadde spar ess! Men så kom Zimmermann med fra vingen (øst) med 5 grand (typisk en tofarget hånd). Da Ø/V var med til 7 kløver over syds 6 hjerter tok syd sjansen på 7 hjerter. Makkeren la opp kun A-10-x i spar og ingenting annet. Sparen måtte tippes. Svensken spilte på at vest hadde damen da han trodde øst hadde en ekstrem minorhånd, men det var feil. Slik så hele spillet ut:


Siden Rimstedt bommet sparen ble det +50 til Monaco. Helness-Helgemo noterte +1310 i 6 hjerter doblet med ett overstikk (ikke så uvanlig resultat rundt omkring i salen), og det ga 16 IMP til Monaco. Sverige vant likevel kampen og leder Round Robin etter tolv runder. De blir for øvrig vår motstander i morgenkampen torsdag. 

Resultater for Bermuda Bowl, Venice Cup (damer) og Seniors Bowl finner du her. 

5th World Youth Open Championships

I dag startet det åpne verdensmesterskapet for ungdom. Det forgår i tiden 15.8 til 24.8 på samme sted hvor Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl spilles, i Lyon, Frankrike. I ingdomsmesterskapet blir det både par- og lagturnering. Dette er et såkalt åpent mesterskap, dvs. man kan spille med en spiller fra en annen nasjon.

I klassen "KIDS" deltar for Norge Sofie Grasholt Stjødahl - Christian Fredrik Johnsen og Marius Dalemark Austad - Ida Marie Øberg. I juniorklassen spiller Christian Bakke med Shivam Shah fra England.  

Vi kommer selvsagt tilbake til dette mesterskapet etter hvert som resultatene begynner å tikke inn.

Link til mesterskapssiden får du her.

 

UPS and DOWNS...

Mitt lag New Zealand var ganske høyt oppe etter gårdagen hvor det gikk bra mot gode motstandere. Etter første kamp i dag (tirsdag) som vi vant mot bunnlaget Guadeloupe var vi på 8.plass, akkurat der vi ønsker å være etter Round Robin (eller høyere) da det gir kvarfinaleplass. Men så ble det nedtur...

Først ble vi rundspilt av et meget velspillende India. Det laget kan være sånn selv om de normalt ligger rundt middels eller noe under, og vi møtte definitivt på feil tidspunkt. I tillegg spilte vi ikke bra selv. Så virket det som vi skulle få juling mot Sør-Afrika også, men heldigvis ordnet det seg en del mot slutten. En liten seier gjorde at vi i alle fall ikke er hektet av.  

Monaco med Helness og Helgemo har vunnet sine kamper i dag, men ikke med så mye i de to første mot Mexico og Sør Afrika. Så slo de Taiwan ganske klart i siste kamp for dagen.

Etter det ligger fortsatt de to "norske" lagene ganske brukbart an:

Monaco som nr. 11 bare 3VP bak 8.plassen og New Zealand nr. 13 med 4VP mindre enn Monaco.

Det er spilt bare ni kamper...dette kan bli spennende, men det er altså ikke før etter to kamper i morgen at vi er halvveis i Round Robin!  

Alle resultatene og annen informasjon fra VM finner du her.

Her er et instruktivt spill fra en av kampene i VM:


De fleste var i delkontrakt i hjerter, men noen var i 4 hjerter spilt av øst. La oss si du får kløver10 og vinner med esset. Nord legger kongen. Du tar vel tre runder ruter og kaster en spar så du slipper å risikere to spartapere. Så trumfnieren? Noen gjorde det og lot en seile, og den stod. Hva nå? Fornøyd spilte de nok en hjerter, men da var det for seint. Slik så hele spillet ut:


Selvsagt burde nord etter den beskrevne starten stukket opp med trumfesset i første runde, tatt av seg kløverhonnøren sin og spilt spar til makkerens ess. Da får han kløver derfra og kan trumfe med damen - en bet. Å legge lavt i trumf fra nord var en feil. Og da spillefører vant første hjerterrunde kunne han gjort det hos øst og spilt spar! Da står 4 hjerter.

Det er et slags Scissors Coup (kutte, eller om du vil klippe bort) overgangene mellom nord og syd. Da kan de ikke få til det kløverspillet hvor nord får for trumfet over vest med hjerter dame fordi kløveren fortsatt er blokkert, og syd har ikke flere inntak.

 

 

Bridge VM: Evig "ung"?

I bridge VM i Lyon har Italia et morsomt lag med ungt og gammelt. Den gamle mester Benito Garozzo er med, antagelig en gest fra det italienske bridgeforbundet til den levende legenden nå som Italia er i ferd med å bygge opp et nytt lag. Men Garozzo er nok ikke fremtiden for Italias bridgelandslag, så det blir nok en engangsforeteelse.

Garozzo har så mange medaljer og titler i bridge at han antagelig har kommet ut av tellingen selv. I neste måned fyller han 90 år, men er "still going strong".

Benito Garozzo - den mest meritterte spilleren i VM - og den eldste!

Kveldskampen i går var på papiret en storkamp mellom Italia og Monaco. Dessverre spilte ikke Monaco med Helness-Helgemo i den kampen, og da er Monacos lag i denne turneringen ganske ordinært. Italia tok umiddelbart kommandoen og ledet stort underveis i kampen, men Monaco fikk inn noen IMP mot slutten. Likevel vant Italia med 42-23.

Her er et spill fra kveldskampen hvor det ble interessante avgjørelser i flere kamper.


Garozzo klinket til med 4 hjerter. Over østs dobling synes jeg Allavenas 4 spar er for forsiktig. Slem var opplagt, og ressursene Ø/V har er så gode at det kan være fristende å tenke på storeslem. Men etter en sånn sperreåpning må man vel være fornøyd med å finne slem.

Ved det andre bordet meldte Italias Manno 5 grand i samme situasjon, over østs dobling. Det betyr at han tror det er flere steder som kan være sluttkontrakten. Da nord stampet i 6 hjerter og det gikk pass, pass tilbake til Manno sa han 6 spar. Spilleføringen var en formalitet, tolv stikk og 13 IMP til Italia.

I New Zealands kamp åpnet også syd med 4 hjerter. Unge Matt Brown doblet som vest, en aggressiv melding! Nå hadde Whibley (øst) litt problemer med å unngå storeslem hvor det er umulig å unngå den "dype" rutertaperen. Men han besinnet seg, og de endte i 6 spar, +1430. Ved det andre bordet stampet Cornell-Bach som N/S i 7 hjerter over 6 spar, og det kostet 1100, 8 IMP til New Zealand.  

VM: Plutselig moro

Etter en litt mager start mot knalltøff motstand (Nederland og USA) i går måtte vi (New Zealand) møte enda to medaljekandidater i mandagens to første runder, Tyskland og Bulgaria. Vi håpet vel på et par jevne kamper, men plutselig var det moro å spille bridge igjen! Tyskerne ble slått i en jevn kamp, og mot Bulgaria gikk det enda bedre, seier med 17.59-2,41! Dermed er NZ på middels etter fem kamper, på plassen bak Monaco. Det er langt igjen, mye kan skje både positivt og negativt.

Mot Bulgaria var denne utgangen spennende å spille (Runde 5, spill 5):


Vest hadde vært inne med 3 hjerter før nord (etter 1 kløveråpning) ble spillefører i 5 kløver. Det var irriterende å se at 3 grand kan vinnes om vest ikke har inntak til hjerteren sin i kløver.

Hjerter kom ut til esset. Så over til syd i ruter og kløver opp mot kongen. Vest fulgte med tieren og kongen ble tatt med esset av øst. Han spilte hjerter som ble stjålet. Det var bare å lukke igjen øynene å spille spar knekt, kongen måtte sitte i saks. Vest dekket, og inne på spar ess fulgte kløver mot bordets gjenværende J-9-7-x i trumf. Finesse? Ja, det må være riktig. Vest har nok enten Q-10 dobbel fra start, eller tieren singel. Finessen holdt, og det ble bare to kløvertapere. (Vest hadde altså kløver 10 singel og øst A-Q-8 6)

I et maretitt ville du kanskje ha møtt en virkelig luring på vests plass som hadde fulgt på med tieren fra 10-8 dobbel! Men slik var det altså ikke...

 

NM for MIXLAG

Laget som kalte seg LIGGEUNDERLAGET ledet etter to tredeler av NM FOR MIXLAG, men de måtte til slutt se seg forbigått av lag ANNE LILL (I)DA. Gulllaget består av Eskil Monrad Hagen, Anne-Lill Hellemann, Odin Svendsen, Ida Wennevold og Jon Egil Furunes. Resultatene i denne turneringen finner du her.

Dermed er Bridgefestivalen over for denne gang og vi får de neste par ukene følge med hva som foregår i VM som spilles i LYON.

VM I LYON

Det ble en tøff start for de to "norske" lagene i Bermuda Bowl, Monaco og New Zealand. Monaco (med Helness-Helgemo) tapte klart for USA 1 i første kamp, men fikk endel poeng i de to neste kampene og ligger litt under middels. New Zealand som jeg spiller på fikk som ventet en estra tøff start med gullfavorittene Nederland i første kamp og USA 1 i andre. Mot Nederland ble det bank å få. USA 1 derimot spilte ganske svakt, faktisk, og vi hadde overtaket lenge. Mot slutten ble det jevnt, og da Weinstein-Levin i siste spill meldte 3 grand var de heldige, synes jeg. Vi hadde meldt og støttet spar, men de prøvde likevel 3 grand med kun en sparstopper. De to første sparrundene ble lasjert, og da han med kun trekorts spar hadde begge de to essene spillefører måtte innom ble det bare to motspillstikk i spar og to ess til forsvaret, han med to godspilte sparstikk satt og så ned på dem uten særlig glede resten av spillet. Dermed tapte New Zealand 10 IMP på spillet i stedet for å vinne 7 om ett av essene bytter plass. Det førte til at USA 1 var foran for første gang i kampen og vant den med 9 IMP. New Zealand vant knepent i tredje kamp mot Indonesia og ligger 9 under middels etter første dag.  

Resultater og annen info fra VM finner du her.