CHAMPIONS CUP: Sunndalsøra BK til semifinale!

Sunndalsøra fortsatte med solid og god spilling i Europeans Champions Cup og var gjennom hele grunnspillet i posisjon for å kunne kapre en semifinaleplass. Det lå og vippet mot slutten, og det endte med 4.plass til slutt. Dermed blir det å spille om plassene fra nr. 1 til 4, semifinale for det norske laget! Det er en meget sterk prestasjon i dette feltet.

Den store overraskelsen er Monaco sin innsats. Stjernelaget var blant favorittene, men skuffet stort. En rekke tap på rad førte dem ned mot bunnen av listen. Seier i siste kamp mot svenskenes representanter hjalp ikke så mye, og de endte som nr. 11 av de tolv lagene. Dermed må de spille sluttspill om plassene fra nr. 9 til 12. Lagene på 5.plass til nr. 8 spiller også plasseringskamper, mens altså de fire topplagene blir på finne i semifinalen.

Nivået i Champions cup er naturlig nok meget høyt når mesterlagene fra de beste nasjonene i Europa møtes. I siste kamp var det en fin slem som ble meldt omtrent over alt.


Merkelig nok ble det uavgjort spill med utgang i en kamp, mens i Sunndalsøra sin kamp ble det meldt 6 ruter ved begge bord.

I en kamp ble det utslag, det var i BLACK (England) sin kamp mot BAREKET (Israel) som var laget Sunndalsøra kjempet om topp-4 plassen mot. Hvis man kommer i en Key-Card Blackwood sekvens så finner man ut at det mangler ett nøkkelkort, og da bør det stoppes i lilleslem. Jeg vet ikke detaljene om Black og Gold sitt system, men da Black (syd) hoppet til 6 ruter over nords kontrollmelding 5 kløver (kan det se ut som det er), tok Gold sjansen på storeslem i tro på at det var i verste fall på trumffinessen. Og det var det, ren 50-50%, og siden ruter konge satt velplassert ble det en meget fet +2140 inn mot lilleslem ved det andre bordet. Kjærkomment for Sunndalsøra, men BAREKET kom tilbake i kampen mot engelskmennene og snek seg foran det norske laget på listen med liten margin før det siste spillet.

Da vant Hallberg en 3 grand for England, men med 9 tapte IMP der var BAREKET fortsatt foran Sunndalsøra som dog behøvde kun et veldig lite pluss-spill i kvalifiseringens siste spill for å være i semifinalen! Men de fikk mer enn et lite pluss-spill! Kindsbekken-Voll fikk in en deilig +800 og dermed var nordmennene forbi igjen. Semifinalistene blir derfor Onstein (Nederland), Connector (Polen), Black (England) og Sunndalsøra (Norge).

Champions Cup: Bra start for Sunndalsøra

Fire seiere og ett tap er status for Sunndalsøra BK etter første dag i European Champions Cup i Eilat, Israel. Det holder til 3.plass så langt, og det er seks kamper (10 spills) igjen i kvalifiseringen.

Det er altså Sunndalsøra BK som er norsk representant, en oppgave de fikk på grunn av NM-tittelen for klubblag 2018 de vant tidligere i år. Fra laget som vant NM stiller dog kun Asbjørn Kindsbekken og Roar Voll, og til Israel har de med seg Jo Arne Ovesen og Sam Inge Høyland. Det blir spennende å se om laget kan følge opp den glimrende innsatsen Vikersund BK gjorde i fjor da det ble norsk 2.plass. 

Favorittlaget i det knallsterke feltet blir nok Monaco, etter min mening tett fulgt av Nederlands sterkeste lag (de har med to lag som regjerende mestre), England og kanskje Sverige med bl.a. brødrene Rimstedt som ble verdensmestre for par tidligere i høst. 

I det norske lagets kamp som ble vunnet mot Monaco med 14,54 - 5,46 VP var den norske avslutningen av kampen enorm. Først 14 IMP der Kindsbekken vant 3 grand (soneutgang), mens Versace gikk tre bet ved det andre bordet i en utgang som ble vunnet ved seks bord av tolv selv om det ikke var noen lettspilt kontrakt! (den 3 granden som "Kinds" vant ved det andre bordet mot Helness-Helgemo er fortalt på Nils Kåre Kvangravens side, kvangraven.no) Versace-Lauria fulgte opp det resultatet med å doble hjem Ovesen-Høyland i 5 kløver, 12 IMP til våre gutter.

I kampen forut for det spilte Sunndalsøra mot Onstein 2 (Nederland), og da ble det gladspill for nordmennene med disse kortene:

 

Merk Ritmejers voldsomt aggressive 3 ruter i sonen. Høyland gikk for utgang i grand fremfor å melde hjerter, og det var en god utgang. Etter spar ut hadde Ovesen ingen problemer med å vinne 3 grand.

Ved det andre bordet fikk N/S melde i fred:

 

Mot 4 hjerter spilte Voll ut ruter. Da spillefører la ned hjerter konge etter å ha vunnet første stikk for ruter knekt var trumfen for såvidt løst for spillefører, men vest hadde ett trekk til mot utgangen, og det kunne ikke spillefører gjøre noe med:

Da det ble fortsatt med hjerter la vest i en honnør, og dermed kom han inn på trumfstikket sitt mens han fortsatt hadde en liten trumf igjen. Siden øst hadde kastet svakhet i spar på dette tidspunktet klarte Voll å underspille kløver i fargens andre runde. Voll kom inn på kløver dame og kunne gi makkeren en ruterstjeling - en bet!

Dette var verd 12 IMP. Seks spilleførere i 4 hjerter vant den, fem gikk bet, og Ovesen-Høyland var det eneste paret som var i den sikre utgangen 3 grand.

Mesterskapssiden med all slags informasjon finner du ved å klikke her.

  

 

 

 

 

Close but no cigar...

"Tankene mine får du aldri"

Dette er tittelen på Sverre Asmerviks sterke bok fra prostitusjons- og narkotikamiljøet i Oslo, boken utgitt i 1990. Uten sammenligning med ting som forekommer ved bridgebordet, for bridge er jo bare bridge - et spill - og hovedrolleinnehaveren og andre i den nevnte boka led noen fryktelige skjebner. Men under Hainan Bridge Festival poppet den boktittelen likevel inn i hodet mitt på et tidspunkt. Det var etter makker Liam Milne og jeg hadde spilte ganske bra lenge, men så kom et par grusomme spill som selvsagt ble vist direkte på BBO. Forhåpentligvis var det ikke mange som så på, men de som gjorde det må ha lurt på hva vi tenkte på da vi gikk bet i hver vår helt opplagte utgang.

Fra meg får du ikke noe svar på det, bare at selv i mitt aller verste spill tenkte jeg faktisk på noe. I ettertid var hva jeg tenkte på så absurd at ikke forteller det bort. Så: tankene mine får du aldri.

I stedet skal jeg fortelle et spill hvor utspillsavtaler spiller inn, og kanskje kan dette være noe å diskutere med din faste makker?

Spillet kostet oss avansement da vi spilte den andre knock-out kampen i sluttspillet. Vi ledet kampen og hadde en bra liste ved vårt bord, men visste ikke helt at det var så jevnt som det var, for bl.a. var vår -150 mot motpartens 3 ruter med elleve takstikk tapsspill da våre ellers gode lagkamerater hadde spilt feil utgang og gått tre sonebet – 10 IMP ut. En sving på 20 IMP, og om de hadde funnet den riktige utgangen ville vårt stygge minusspill mot slutten av kampen vært uinteressant, kampen ville allerede vært vunnet.

Men det var den ikke, og vårt sving/taps-spill i nest siste spill var kanskje enda enklere å løse?

Makker Liam satt syd og hørte 1 kløver – Presisjon – fra vest til venstre (16+hp), 1 spar fra meg (nord), og dobler som viste minst 5-6 poeng fra øst. Liam løftet til 2 spar, vest sa 3 hjerter, og øst løftet til 4 hjerter. Makker (nord) spiller så ut spar 2 – norsk fordeling. Spillefører forlanger liten fra blindemann og det var Liam sin tur til å spille på et kort.

Hva ville du lagt?

Liam la spar konge. Hvorfor ikke nieren?

Han ville ikke risikerer å gi spillefører null spartaper hvis han satt med A-10, og at makker ikke har spar dame er nokså usannsynlig? Riktignok gjør påspillet av spar konge i første stikk at spillefører kan sette opp ett ekstra sparstikk for knekten om han for eksempel har A-x, og da ville påspill med nieren ha krevd esset. Men vest får i alle fall ikke null spartapere hvis han har akkurat A-10 og syd legger kongen.

Jeg har sympati for Liams valg, og det er en god grunn til at han kan stole på at det ikke var så fælt som det faktisk var:


Magisk sparkombinasjon kan vi kanskje hevde etter dette meldingsforløpet, men det er ingen unnskyldning.

Etter spar 2 ut og kongen fra syd gikk det fort. Spillefører tok også for spar dame før han like etterpå fikk kastet en kløvertaper på den godspilte spar knekt – ti stikk.

Var Liams påspill av kongen feilen? (Hvis han hadde lagt nieren ville jo kontrakten vært dødsdømt)

Hva gikk galt?

Hvis du sier at innmelding med tieren femte er feilen så får du lov å mene det, men mot sterk 1 kløver er strategien vår at vi melder aktivt, spesielt i gunstig sone. Og med brukbar hånd og 5-4 fordeling må meldingen kunne forsvares. Bekymringen med at du ikke ønsker å melde inn med sånn farge fordi makker vil spille ut den fargen (typisk argument er at makker vil spille ut kongen fra K-x) er ikke så stor som fordelen med å gjøre motpartens meldinger unøyaktige. Dessuten er det ganske sannsynlig den sterke hånden blir spillefører uansett, og da har du utspillet selv. Her førte våre meldinger til at de meldte for høyt, men så var det med at vi må også få fatt i beten som er der…

Neida, meldingen er ikke feilen, og ikke syds påspill av kongen heller. Men i slike situasjoner bør det antagelig spilles ut invitt (attitude) i stedet for fordeling, dvs. et lite kort i utspill lover en honnør. Slik det var burde jeg ha spilt ut spar 8, og syd ville aldri gjort feil.

Og det hadde vært nok til å vinne kampen da lagkameratene våre ved det andre bordet hadde +140 i 3 hjerter. En bet ville gitt 6 IMP inn i stedet for 10 IMP ut, hele 16 i sving – mer enn nok til å gå videre. De fleste lagene i sluttspillet var omtrent jevngode. Derfor var det nitrist å ryke ut med liten margin, og å se på at de to lagene som kom til finalen begge var lag vi hadde slått i kvalfiseringen.


"Nære unna", som vi sier på trøndersk, eller "Close but no cigar".

 

Ikke så kjent allikevel, kanskje...?

Under den nylig avholdte pris-seremonien for IBPA awards i Kina fikk man en liten følelse av å være litt sånn kjendis, spesielt dagene rett etter det gedigne showet. Men da jeg leste gjennom en artikkel på den engelske versjonen av den kinesiske bridgesiden så demret det for meg at kjendisfaktoren kanskje ikke er så voldsomt høy allikevel.

Joda, Boye Brogeland har en enorm status, alle kjenner han, og han er nesten som en rockestjerne forkledd som bridgespiller. Men også navnet hans fikk et komisk skjer i den nevnte artikkelen.

Her er underteksten til et bilde fra da jeg mottok min pris:

"Norwegian player Gaius Tislev (second from right) won the "Best Defence Award". Photo by Chen Wenwu"

Gaius!

Riktignok har mitt litt spesielle navn blitt stavet i uttallige versjoner opp gjennom årene, men Gaius Tislev er kanskje en ny rekord.

Jeg har en mistanke om at det kan ha vært noe Google oversettelse eller noe sånt som påvirket teksten, og klandrer ikke de flittige og entusiastiske arrangørene som gjorde at dagene våre i Kina ble helt fantastiske.

Boye (og Bob Hamman som vant prisen Personality of the Year) er godt kjent av omtrent alle bridgespillere i verden, men Boyes navn var også litt komisk å lese i underteksten til bildet av han:

"The winner of the “Best of the Best” was Boyer Boulder of Norway (second from right). Photo by Chen Wenwu"

Ikke bare det, men jaggu vant han ikke prisen for Best of the Best, ser det ut til… Well done Mr. Boulder

Matt Smith (Youth Award), Liam Milne (Journalist Award) er her sammen med Mr. GAIUS og MR. BOULDER og noen av de frivillige studentene som var der hele tiden for oss, for å hjelpe med språket, finne frem, bestille mat og drikke osv. 

 

 

 

Spill fra seriemesterskapet

Her er et par spill som bidro godt for lederlaget i 1.divisjon, Oslo 1.

Denne gode slemmen var det ikke mange par som meldte verken i 1. eller 2.divisjon: 

Med Sam Inge Høyland som vest og Jo Arne Ovesen øst gikk meldingene slik:

(1) 2 ruter var utgangskrav (XYZ). Da vest viste ekstra lengde i ruter avga øst en sleminvitt (minst mild sleminvitt), og vest kontrollmeldte ruter. Det var forsåvidt gunstig for øst som hadde singelton kløver (åpneren har ikke så mye bortkastet i kløver), men øst syntes han allerede hadde gjort nok og sa 4 hjerter. Men vest hadde en god del ekstra og gikk på en gang til. 

Spilleføringen i 6 spar var en formalitet siden alt satt så jevnt fordelt. Men slemmen har gode sjanser selv med skjevere sits. 

Det ble notert en haug med utganger N/S i det neste spillet vi ser på, men det var også ett par som vant utgang som Ø/V, Høyland-Ovesen:


 

Sprek melding av Sam Inge Høyland (vest).

3 grand var en populær innmelding, og de fleste fikk spille den kontrakten. Der var det ni sikre stikk, forsvaret kan ikke ta mer enn tre sparstikk og hjerter ess, og mange fikk overstikk i N/S sin utgang. Siv Thoresen-Tolle Stabell noterte +430 for lederlaget.

Ovesen var imidlertid i utgang som Ø/V!

Ruter ess kom i utspill fulgt av spar 10 i skift. Blindemann vant det stikket, og nå ble det spilt kløver fra vest som nord stakk med esset. Nå blir det bet om nord skifter til trumf. Øst må ta for esset for å ha igjen to trumf til å stjele ruter med, men da får syd to trumfstikk med K-10 bak østs dame. Men nord trodde kanskje makkeren hadde singel spar og fortsatte med den fargen til østs ess. Så ruterstjeling, kløver til stjeling og nok en ruterstjeling. Begge ruterstjelingene ble tatt med små trumf, og så kunne han seile hjerter knekt rundt, og forsvaret kunne ikke få mer enn ett trumfstikk. Dermed ble det +620 til Ø/V ved det bordet, og utgang begge retninger ga lederlaget 14 IMP.  

SERIEMESTERSKAPET - 1. og 2.divisjon, første helg

Seriemesterskapets første helg ble avviklet for 1. og 2. divisjon i helgen 26-28.oktober. I helgen avvikler så 3. og 4.divisjon sin første spillehelg, og alle avdelingene avslutter seriemesterskapet på nyåret.

I 1.divisjon er det nesten alltid veldig jevnt, og denne sesongens mesterskap ser ikke ut til å avvike fra det. Etter seks av i alt 11 kamper (det er 12 lag i toppserien) leder Oslo 1 (Thoresen) med Siv Thoresen, Tolle Stabell, Jo Arne Ovesen og Sam Inge Høyland. De har så langt fått fatt i 71,59 VP.

Det er imidlertid veldig jevnt, med seks lag over middels (60 VP) og ett lag like under middels. Som så ofte før blir det et rotterace den siste helgen, med knallhard kamp om tittelen, medaljene og ikke minst nedrykk. Det kan fort bli mange lag som enten kan vinne medalje eller rykke ned før den siste kampen!

Alle resultater, lagoppstillinger, butler osv. (resultatlink) finner du her.

Her er et mulig svingspill fra helgens siste kamp. Nord var giver, og ingen i sonen og du og makker sitter Ø/V og har:

Spørsmålet jeg først stiller er hvordan du og din favorittmakker ville meldt disse kortene.

Det er jo en glimrende slem i kløver, 6 kløver en kontrakt som kun går bet om motparten får tak i en hjerterstjeling hvis den fargen sitter 5-1. Så slem bør meldes – i teorien.

Men så kommer tilleggsopplysningen at du ikke får melde i fred! Ved flere bord åpnet nord med 3 ruter, og noen steder løftet syd til 4 ruter (eller kanskje meldte han en «morsom» 3 grand) før det ble vest sin tur. Da er det sannelig ikke lett.

Hvis det går 3 ruter – 4 ruter fra N/S før vest får sagt noe som helst er det vel helt naturlig av vest å gå innpå med 5 kløver. Den kan vel neppe øst løfte til slem selv om det ser enkelt ut når en ser alle kortene?

Det blir for tøft å gjøre det, synes jeg, for man må beskytte makker litt i sånne situasjoner og. Det er ikke slik at han må han en monsterhånd i denne situasjonen selv om han melder seg på temmelig høyt. Øst har ingen ess, og der kan ikke kritiseres å passe ut 5 kløver hvis meldingene starter slik.

Spilleføringen i slem var en formalitet, og N/S kunne ikke få tatt noen drepende hjerterstjeling da hele spillet så slik ut:

 


Ved omkring en fjerdedel av bordene i 1. og 2.divisjon samlet ble det meldt slem, resten var i utgang.

IBPA AWARDS - de norske vinnerspillene

 IBPA (International Bridge Press Accosiation) sendte idag ut en bulletin med vinnerspillene i 2018 IBPA awards og jeg har sakset dem derfra.

Her er Boyes spill som ga han prisen for beste spilleføring i 2018, artikkelen skrevet av Mark Horton (UK):

Spillet i utgang var ikke så interessant, og Brogeland - Lindqvist hadde større ambisjoner. Spilleføringen Boye fikk til er vakker, og det gir en ekstra dimensjon til det hele at det skjedde mot slutten i en viktig kamp, og det ble avgjørende. I utgangen ved det andre bordet skjedde dette:

Og her er spillet som Liam Milne skrev om på Bridgewinners, og som så ble nominert til beste motspill i 2018:

Som nord hadde jeg åpnet med 3 spar og øst gikk inn med 4 hjerter. Starten på motspillet var spar ess fra syd, toeren fra nord som Lavinthal, og syd skiftet til kløver ess og mer kløver til kongen, øst fulgte to ganger, så forsvaret har allerede tre stikk. Hva ville du gjort nå:

Her er Liams artikkel:

 

IBPA AWARDS 2018 - STOR NORSK DAG

I meste laget?

Det var følelsen jeg satt med da Boye Brogeland og jeg var de norske innslagene under IBPA AWARDS CEREMONY i Sanya, Kina. Arrangørene hadde virkelig slått på stortromma.

Boye Brogeland var nominert i katergorien BEST PLAYED HAND 2018 og jeg nominert i BEST DEFENDED HAND 2018.

Og det gikk som ryktene sa på forhånd, det ble to nordmenn som mottok de to prisene.


Boye Brogeland holdt en god tale

For Boye er dette bare enda en stor triumf blant veldig mange. Han vant jo prisen for beste spill også i 2017.

For meg var det nytt å vinne en IBPA-pris som spiller, men har vunnet noen sånne priser som journalist tidligere.

Spillene skal jeg komme tilbake til, her i Kina er det travelt også etter IBPA-seremonien, jeg spiller i Hainan Bridge Festival hvor lagturneringen nettopp har startet torsdag morgen kinesisk tid.

IPBA AWARD CEREMONY var det desidert største showet jeg har deltatt på, og i dette tilfellet også som en av hedersgjestene. Ja, det var voldsomt, men selvsagt enorm stas også!

Vi ble intervjuet på kinesisk TV på formiddagen. Seremonien var på kvelden, og da måtte vi entre salen ved å gå over en svær rød løper med folk bak sperringene som klappet for oss, og alt ble presentert på storskjermer. Endelig inne var det så først et forrykende lysshow, dansere, tryllekunstnere osv. 


Så tok selve prisutdelingen til.

Alt i alt var det litt i overkant synes jeg selv om jeg er veldig takknemlig for å ha fått vært med på det. Sånt er ikke i det hele tatt vanlig for en (litt) beskjeden trondheimsgutt, og egentlig heller ikke for Brogeland som kommer fra lille Moi i Rogaland. Men han er nærmest en rockestjerne i bridgen. Likevel, det var tydelig han også syntes dette var enormt. Jeg la merke til noen svetteperler på panna hans også da vi satt og ventet på å bli kalt frem, og det har jeg mistanke om ikke skyldtes bare at det var godt over 30 grader.

Da vi fikk prisene våre måtte vi holde takketale, oversatt til kinesisk av en tolk. Det gikk bare sånn passe for meg, men jeg fikk stotret frem noen ord. Det var dog ikke noen tale av typen "I have a dream", det skal være sikkert...


GeO og Liam Milne (29) som skrev om motspillet

Brogeland er nokså rutinert med å være i rampelyset så hans tale var glimrende.

Ja, dette var en spesiell opplevelse – kjempemoro – og vi har vel grunn til å være litt stolte?

I tillegg til de nevnte prisene som ble vunnet av nordmenn vant et kinesisk damepar prisen for BEST BID HAND, Matt Smith fra Australia vant IBPA YOUTH AWARD, og Bob Hamman fra USA ble IBPA PERSONALITY OF THE YEAR. 

 

HAINAN BRIDGE FESTIVAL og IBPA AWARDS

I Sanya, Kina spilles neste uke Hainan Bridge Festival, en internasjonal turnering.

Forut for turneringene blir det under åpningsmiddagen en seremoni hvor IBPA (International Bridge Press Association) deler ut sine priser for beste spill i 2017, beste motspill, årets bridgepersonlighet osv.

Vi kan røpe at det er nordmenn på listene i to kategorier (Brogeland og undertegnede), så selv om ikke vinnerne er blitt kunngjort enda (blir offisielt kunngjort under prisutdelingen på torsdag), kan det bli moro på den festen - det sier i alle fall ryktene!

Selv skal jeg spille i festivalen med Liam Milne, opprinnelig en Kiwi (New Zealander) som bor i Australia nå. Han relativt ung toppspiller som for en tid siden spilte med Tor Eivind Grude i USA, og de gjorde det bra. Vi skal spille på et kinesisk lag, visstnok spillere som tilhører den kinesiske premier league i bridge.

Boye Brogeland blir også å treffe i Kina, og det er jo alltid hyggelig. Han spiller i den kinesiske ligaen akkurat nå og kommer til Sanya for å delta i denne festivalen og den nevnte prissermonien.


Sanya er en populær turistdestinasjon på øye Hainan sør Kina

Link til Hainan Bridge Festival finner du her.

(Det kommer visstnok en annen festivalside, og dette er det kinesiske forbundets side som har en link (til høyre) som sier Hainan Bridge Festival. Den websiden er riktignok på kinesisk så for å kunne bruke den må de fleste av oss klikke på «translation» så virker det ganske bra...)

BRIDGE FOR ALLE - TENERIFE

Siden 2010 har det vært arrangert bridgeferier på Hotel Paradise Park, Los Cristianos, Tenerife. Neste gang det blir slik bridgetur er i november.

Det er bridgeklubben BRIDGE FOR ALLE som arrangerer, og neste arrangement er i november (12/11-22/11). Så blir det nok et slikt arrangement i januar (7-26/1-19), og da er det 10-årsjubileum!

All informasjon om dette kan du finne på BRIDGE FOR ALLE sin hjemmeside, her.

 

 

Noen spill

Her får du et par spill fra en treningskamp forleden. Jeg synes begge spillene har noen ganske fine "bridge-poeng".


Her har du havnet i 4 spar som vest uten motmeldinger.

Du får hjerter 10 i utspill fra nord. Planlegg spillet.

Her er det ikke mye å planlegge sier du?

Nei, kanskje ikke. Lynanalysen sier at det handler om ruterfinessen. Hvis den går er det elleve eller tolv stikk, hvis den ryker kan motparten som regel få tatt tre kløverstikk og beten.

Det er ikke mye du kan gjøre med de reelle sjansene, og ruterfinessen må forsøkes. Men dette kan tåkelegges litt. Vests hjertertaper kan trumfes hos øst. Men det behøver du ikke gjøre tidlig!

Det er dumt å vise frem alle kortene sine før motparten kommer i den kritiske situasjonen for motspillet. Husk det jeg snakket om forleden, det er to skjulte hender som motspillerne forsøker å danne seg et bilde av. Det er derfor lurt av spillefører å skjule mest mulig slik at det «bildet» de forsøker å danne seg er så uklart som mulig for dem.

Her skal du «skjule» hjerter konge, så vinn med esset i første stikk. Etter to trumfrunder (spar sitter 2-2) tar du ruterfinessen, tieren la seile. Den ryker, og hele spillet ser slik ut: 

 

Joda, syd kan skifte til kløver og de tar tre kløverstikk. Og det ville han helt sikkert ha gjort om du hadde vunnet første stikk med hjerter konge, eller før du tar ruterfinessen innkasserer hjerter konge og stjeler hjertertaperen. Da er det ikke andre motspill igjen enn å skifte til kløver, du har lagt det opp i hendene hans.

Hvis du tåkelegger som best du kan og venter med hjerter konge, kan kanskje syd bomme. Husk han ser kun en liten hjerter hos øst nå, og tre kløver med damen. Han bør antagelig finne kløverskiftet uansett, men du har i alle fall gjort hva du kan for at han skal kunne bomme. Det koster ingenting å forsøke å tåkelegge! Spiller syd hjerter (makkeren kan jo ha hjerter konge?) idet han er inne på ruter konge er alt i orden!

Så et motspill.


Østs 3 hjerter viste sparstøtte og minst invitt.

Dette handler litt om motspillsavtaler, kast og signaler, og stil man har for det. Du spiller ut hjerter ess.

På hjerter ess (ess fra ess konge, standard norsk motspill-stil) legger syd syveren. La oss si du spiller med lavt som styrke, og dere legger normalt lavt fra dobbelton hvis dere ønsker stjeling.

Hva har makker gjort nå, lagt svakhet eller styrke?

Det (syveren) kan være høyt kort, men det kan også være lavt! Og hva du skal lese det som kommer an på hva vest legger. La oss si han legger sekseren: Hvilke hjertere er det du ikke ser?

Tieren og treeren.

Dermed kan du lese makkers kast, for dere har blitt enige om å legge det høyeste kortet som svakhet fra tre små, og du mangler her 10-7-3. Makker ville IKKE (eller burde ikke) lagt syveren fra 10-7-3 hvis han hadde det, men tieren. 10-7-3 er tre små i denne settingen, og det er viktig å legge så tydelige kast som mulig. Følgelig har faktisk makker lagt styrke!

Du fortsetter med hjerter konge og får bekreftet makkers styrkekast idet han legger tieren, og vest følger med treeren. Du kan ikke se noe bedre å gjøre enn å spille en tredje runde hjerter selv om du vet vest kan trumfe over syd, men vi får i hvertfall trumfet vekk det hjerterstikket for spillefører.

Makker trumfer med nieren!

Bingo!

Vest kan trumfe over nieren, men se på trumfene dine nå!

Slik så hele spillet ut:


Det er et vakkert motspill (de som bruker fordelingkast i denne posisjonen ville lagt tieren fra syd og kunne fått til det samme. Men i andre situasjoner er fordeling mer uklart, man vet ikke om makkeren har to eller fire).

Vi får til en UPPERCUT i tredje hjerterrunde, så om vest trumfer over syds nier får nord trumfstikk for J-10-8. Og spillefører har en sikker rutertaper også, så da blir det vel en bet?

Nei, nettopp det med at vest har en sikker rutertaper uansett bør sette han på tanken om motrekket mot dette fine motspillet. Han kan bare kaste rutertaperen sin i tredje stikk og la syd få vinne det stikket for spar 9! Da har forsvaret ikke mer å komme med, så snart spillefører kommer inn tar han ut trumfen og har ti sikre stikk.

Merk at når du trumfer i sånne situasjoner bør du trumfe med den høyeste trumfen. Her hadde syd bare en trumf, men om han for eksempel hadde hatt 9-2 så burde han trumfet med nieren. Hvis det trumfstikket står spiller det ingen rolle om det er stikk for toeren eller nieren han får, men om spillefører kan trumfe over kan det hende at å trumfe med den høyeste kan forfremme noe i trumf hos makkeren.

Heimdal vant klart i Jotun lagturnering

Heimdal BK med Allan Livgård, Terje Aa, Per Erik Austaberg og Jan Tore Berg vant en overlegen seier Jotun lagturnering i helgen.

Alle resultater, spillstensiler og butler finner du her

Dette var et spennende spill ved flere bord:


La oss si du er i 3 grand som øst, og syd spiller ut spar 3. Hva legger du, knekten eller kongen?

Syd kan jo like godt ha spilt ut fra esset fjerde/femte som fra damen. Det er gjetting, og dette er et av de kjedelige valgene hvor det blir bet i kontrakten om du tipper feil i første stikk, sannsynligvis tolv stikk hvis du tipper riktig. Slik så hele spillet ut:

Dette er en bra slem, spesielt i ruterkontrakt, og selvsagt best om vest blir spillefører. Da er sparkombinasjonen beskyttet, og spillefører kan teste hjerteren først. Om den gir fire stikk (3-3 eller knekten dobbel) er det tolv enkle stikk, og om ikke det lykkes kan man gjette riktig i spar. Dessuten kan spar- eller hjerterutspill fra nord hjelpe deg til å kunne notere slem uten noen bekymringer.

Selv spilt av øst er slem bra. For å være i trøbbel må du i så fall møte en kreativ motspiller på syds plass som spiller ut liten spar, da blir det et veldig vanskelig valg! 

Ved svært mange bord åpnet øst med 1 grand. Salens Ø/V-par var delt med halvparten i utgang og halvparten i slem, noen i ruterslemog noen i 6 grand.

En spillefører i 3 grand tippet feil i spar i første stikk og måtte se motparten ta fem sparstikk - en bet! Bet i utgang uten å ha gjort noe direkte feil, mens andre vant slem! For...

Alle slemspillerne vant sine kontrakter. Resultatene på spillet viser at 3 av 4 ruterslemmer ble spilt av øst! Det er trolig fordi vest over makkerens 1 grandåpning overførte til ruter før han sleminviterte. Det er ikke alltid en god ide å overføre når man har fargekombinasjoner som godt kan være farlige, her enten vests hjerter- eller sparkombinasjon. Men fra vests synsvinkel kan det jo også hende at makkerparets kløver er problemet (la oss si øst har Kxx eller lignende) og at majorfargene er "trygge". 

Overføringer er fint. Men selv liker jeg gammeldagse hoppsvar til 3 i farge som naturlig sleminvitt (sekskorts farge) over makkers 1 grand. Når man har til sleminvitt så er styrken nokså fordelt mellom åpner og svarer, og da er det ikke usannsynlig at kontrakten best spilles av svareren. Det var sånn denne gangen, og et hopp til 3 ruter som naturlig sleminvitt ville ført til kontrakten 6 ruter spilt av vest.

Også svaret 4 i major på makkerens 1 grand liker jeg som naturlig spillemelding. Den definisjonen gjør at svareren kan velge hvem av de to som bør spille kontrakten hvis svareren har seks-syv kort i en majorfarge. Det er ikke vanskelig å tenke seg mange hender hvor det godt kan være best at svareren blir spillefører. Et ekstremt eksempel er dette som forekom i en turnering i fjor:

10987652 

K3

K2

K2

Makkeren åpner med 1 grand, 15-17.

For de fleste vil det være automatisk å overføre og så melde utgang i spar. Men det må da være ganske sannsynlig at det er tryggere å spille kontrakten fra svarerens hånd ned de tre kongene som godt kan være ubeskyttede?

Da spillet forekom satt åpneren med:

A4

1076

AQJ9

A843

Mot 4 spar spilt av grandåpneren var det helt opplagt med hjerter ut som da ble gjennom kongen, og forsvaret tok to hjerterstikk. Senere måtte de få to trumfstikk også siden den fargen satt 3-1, en bet i 4 spar. 

Spilt av svarhånden var det intet forsvar. Idet spillefører kommer inn tar han for spar ess før han kjører i gang med ruterstikkene. Sånn som det satt fikk han da kvittet seg med begge sine hjerter, elleve stikk i kontrakten! Forsvaret (han bak hjerter konge) må faktisk ta for hjerteresset i første stikk om han i det hele skal kunne få for det, men kontrakten var bombesikker. 

 

Jotun lagturnering - Prosentsjanser

Sandefjord BK arrangerer i helgen Jotun lagturnering, Jotun Bridge Open Teams 2018.

Det var kun 12 lag på startstreken, men feltet ser sterkt ut. På topp etter første dag ligger Heimdal BK med Allan Livgård, Terje Aa, Per Erik Austberg og Jan Tore Berg.

Her er et spill hvor det spesielt for ett par handlet om hva som er beste prosentsjanse i en fargebehandling :


Hvordan spille denne fargen for null taper?

Det er to muligheter.

En er å ta dobbelfinesse, dvs. spille på at vest har K-10-x. Da må det spilles knekten fra syd som vest må dekke og esset vinner. Så tilbake til syd og ta finesse over tieren som altså må befinne seg hos vest.

Dette blir imidlertid galt om vest har Kx, eller K singel, da vest med kongen dobbel dekker (og selvsagt også dekker knekten med singel konge) og østs tier vil bli forfremmet til stikk.

Alternativ fargebehandling er liten til damen og idet den holder legge ned esset. Da vinnes med Kx uavhengig av hvor tieren befinner seg, og det går bra med K singel hos vest også da kongen kommer på og man kan legge ned damen etterpå og ta finesse over østs tier fjerde. Og spilles liten fra syd til liten fra vest og damen som holder, er alt håp ut om vest har K-10-x fra start, da har han sikker stopper over syds knekt /tynt) og nords ess (tynt) etterpå.

Hva er best? 

Dette er ganske marginalt, men liten fra syd er bedre. Idet damen holder har man imidlertid et slags valg fortsatt, det kan være riktig å spille seg over til syd for å dra knekten som blir riktig om øst har tieren dobbel. 

Slike valg er vanskelige, og veldig kostbare når man tråkker galt. Det er fint å ha greie på de korrekte prosentsjansene når det gjelder fargebehandling, men husk at det skal lite til for at prosentsjansen forandrer seg om man har relevant informasjon, for eksempel om hvem som sannsynlig har fargelengde i fargen man spiller på. 

Slik spillet så ut i sin helhet burde det ikke være noen særlig interessant farge dette her, i lagkamp:


N/S burde spille utgang, og da handler sparvalget kun om antall overstikk. Utgangen står omtrent alltid, kun 5-0 sits ville gitt problemer. I lag svinger derfor spillet kun ett eller to IMP avhengig av antall overstikk.

I parturnering er det imidlertid mange poeng på spill også i slike spill da antallet stikk er helt avgjørende for scoren man får på spillet.

I Jotun lagturnering meldte ett par lilleslem i spar, resten var i utgang. Det er vel kanskje ikke slemmelderne så stolte over, det er ikke bra nok sjanser til at dette er en god slem. Dessuten mangler det 2 Key Cards, så uansett hvem av N/S som eventuelt spør om antall Key-Cards kan svaret bety at det mangler to ess! Men den virkelige definisjonen på en god slem er at den står! Og da spillefører løste sparfargen uten taper ble det et fett pluss-spill, +1430!

Resultater og butler finner du her. 

 

 

Fotofinish!

Lenger nede i artikkelen finner du et slemspill hvor du kan vurdere hvordan du og din favorittmakker ville ha meldt.

I den nylig avholdte New Zealand Bridge Congress var som det er hvert år NZ Teams hovedturneringen, og den gjeveste turneringen her i landet. Det blir omtrent som NM for klubblag hjemme, med den forskjell at utlendinger kan delta, og det spilles en kvalifisering fulgt av utslagskamper frem til en finale.

Hvert år kommer en del tilreisende fra utlandet, spesielt de beste fra Australia som har lyst til å sikre seg denne tittelen.

Jeg har selv vært så heldig å være på det antatt sterkeste laget de fleste årene siden jeg kom hit i 2008/09. I år var jeg imidlertid engasjert for å spille med en veldig fersk spiller som ønsker å lære mer, og måtte derfor si fra meg plassen på laget slik at min makker til vanlig, Michael Ware måtte finne seg en annen å spille med. Det fikk han tak i, makkeren ble gode Justin Mill (tidligere Howard) som mange nordmenn kjenner som en av de to australerne som spilte på lag med Arild Rasmussen og Jon Sveindal i Tromsø-EM hvor de tok en sterk bronsemedalje i lagmesterskapet. 

Justin og Michael fungerte godt. Laget deres (REID) nådde finalen i årets NZ Teams, og der møtte de en australsk-new zealandsk lagkombinasjon (GUMBY). Finalen ble veldig jevn, og meget spennende. Det ble en riktig fotofinish.

Med et par spill igjen hadde GUMBY en hårfin ledelse. Ved Justin og Michaels bord hadde de spilt litt raskere, og så kom dette spillet på skjermen:

Makkerparet (N/S) som aldri hadde spilt en turnering sammen meldte godt:


Hoppet til 3 hjerter over 2 kløver var SPLINTER, kortfarge i hjerter og en god hånd for kløverkontrakt. Det er en god konvensjon når den forekommer, og kan med fordel brukes i systemet, spesielt kanskje om man spiller med 2-over-1 som utgangskrav. Å spille med 3 hjerter som naturlig, minst 5-5 og en kanonhånd er en alternativ definisjon på denne meldingen.

Nord hadde noe nokså bortkastet i hjerter (dame-knekt), men resten av kortene var veldig gode. Det er viktig i sånne Splinter-situasjoner å ikke se seg blind på bare hva man har i kortfargen! Nord meldte 4 kløver kontrollmelding, og over 4 ruter - kontroll i den fargen spurte nord med 4 grand. Det kunne om syd var mye sterkere ha vært en storeslem her av og til, men da det manglet ett ess ble 6 kløver sluttmeldingen. Det var ingen probelmer i spillet, tolv enkle stikk og +1370 til notering.

GUMBY hadde som sagt ledelsen i kampen, men bare med noen få IMP. Så da spillet skulle spilles ved det andre bordet måtte N/S melde slemmen, hvis de ikke gjorde det så ville det bli finaletap for dem. 

For Miller-Stout (New Zealand) startet meldingene slik:


De hadde ikke til rådighet 3 hjerter direkte over 2 kløver som Splinter, og siden paret spiller Presisjonskløver var syd begrenset til 15 poeng. Derfor foreslo nord 3 grand. Syd begynte å tenke, og nå var hele mesterskapet i hans hender: hvis han passer på 3 grand tapes finalekampen, hvis han går videre og de ender i slem blir det gull!

Ville han gå videre?

Etter en veldig lang tenkepause kom 4 kløver fra syd, og de kom seg etter hvert opp i 6 kløver. Med uavgjort spill ble det seier til lag GUMBY i turneringen.  

LOGIKK I MOTSPILL (m/video)

I dag får du noe om det å bruke logikk i motspill, kanskje nyttige tips for dem som har nådd et visst nivå men sliter med å komme seg videre, strever med å få ytterligere fremgang.

Det er ikke noe revolusjonerende å hente her, men det er mer forskjellige tips om FAKTA, om ting som man vet eller bør vite når man spiller motspill, informasjon som ofte kan utnyttes til å finne det riktige motspillet.

Spillene som fortelles i denne videoen er ikke så spesielle. Det er mer tankeprosessen omkring det å plassere kortene hos DE TO SKJULTE hendene som er budskapet. Det er en måte å tenke på som kan være nyttig i veldig mange spill!

Det ble egentlig ikke så mye «video» utav det denne gangen, mer «radiobridge», kanskje, for web kameraet mitt virka ikke i dag morges…

Videoen varer noe over 20 minutter.

GAMMELT OG UNGT PÅ BRIDGEFESTIVAL

Mens andre hadde (tydeligvis) fantastiske dager i Orlando, Florida og de fleste hjemmeværende fulgte med på World Series of Bridge hjemmefra (i Norge, eller New Zealand for meg) var det mens den siste ukens spilling i Orlando foregikk tid for å starte den New Zealandske festivalen, «New Zealand Bridge Congress».

I New Zealand er forholdene i bridgen veldig like det som er tilfelle i Norge. NZ sitt forbund har en god del flere medlemmer enn Norge, tror det er rundt 14-15000 medlemmer. Når det gjelder alder på spillerne sliter vi her med de samme som i Norge, gjennomsnittsalderen kryper oppover. Men også her er det lyspunkter på det området.

Det jobbes aktivt med rekruttering, både fra forbundet, klubbene og andre som driver med opplæring. Det har etter hvert grodd frem et par-tre grupper unge som spiller aktivt nå, forskjellige steder i landet, akkurat som i Norge. Og deres læringskurve er bratt!

Viktigere enn at de faktisk allerede spiller bra synes jeg det er det at de spiller! Og at de deltar i turneringer, spesielt at det kommer til den årlige festivalen som er omtrent som den norske, en rekke mesterskap hvor noen er mindre prestisjetunge enn andre. Også antallet spillere er nokså likt den norske festivalen, kanskje noen flere her. Nivået er blandet, og i dette landet er det generelt lavere nviå enn i Norge. Den finnes endel toppspillere, men neppe mer enn 12-15 stykker som ville hevdet seg i den norske toppserien. Men til bridgekongressen kommer alltid mange fra Australia, samt noen amerikanere, kanadiere, engelskmenn og ganske mange fra forskjellige asiatiske land. Men altså, heldigvis er det en gjeng med ungdommer i blant alle oss som har blitt noen år...

Under årets arrangement (åtte dager) som ble avsluttet i helgen var det imidlertid ikke akkurat en ung dame som den ene dagen fikk mest oppmerksomhet. Hun som ble "brutalt" dratt frem fra bordet hun så komfortabelt satt for å spille bridge ble klappet frem for å motta en blomsterkvast og en gave siden det var hennes etthundreårsdag!

100 ÅR!


Ryan Song (14 år) og Enid Tower (100 år) diskuterer spill på Enids bursdag som ble feiret med å spille bridgeturnering!

Slikt varmer for alle som er glade i bridge, det er simpelthen vakkert!

Unge Ryan var den yngste deltakeren på bridgekongressen med sine 14 år. Men i lagturneringen var laget hans til sammen 10 år mindre enn undertegnede som selv er en ungfole sammenlignet med Enid Trower!

Ryan er kanskje den mest talentfulle av akkurat denne gruppen av ungdommer som bor og spiller i Howick litt utenfor New Zealands største by Auckland. Jeg spilte selv mot han i en runde i en av de mange turneringene, og han og hans makker, en jente som så ut til å være omtrent året eldre enn Ryan, eller noe sånt, driblet oss i flere spill!

Fra siste dag i festivalen tar jeg med et spill som kan være litt konstruktivt når det gjelder meldestrategi, ikke akkurat system.

Dette handler om et klassisk problem i meldingene, hvordan kunne få sjekket essene (Key Cards) på en trygg måte når vi har en minortilpasning og "sniffer" på slem, da det i slike situasjoner godt kan være at vi ikke tåler svaret 5 ruter eller hjerter (1 ess, eller 2 ess, eller 2 Key Cards) på vårt spørsmål 4 grand, fordi svaret som er høyere enn trumffargen på fem-trinnet avdekker at vi mangler to Key Cards (kanskje to ess).

Meldingen startet de fleste stedene 1 spar – 2hjerter, eller 1 spar – 2 kløver som jeg synes er mest korrekt. Uansett finner vel de fleste tilpasningen i kløver, enten med det samme (etter 2 kløver-svar), eller i neste melderunde.

Da blir øst sleminteressert!

Det startet altså mange steder på en av disse to måtene (eller lignende):(4 ruter med hopp i det siste forslaget til start på meldingene er Splinter, kortfarge med sleminteresse i kløver)

Ved en rekke bord satte de så i gang med kontrollmeldinger (cuebids), og etter litt av det sa vest 4 spar, sparkontroll. Det er det som ofte blir feil. Nå kan ikke øst på en trygg måte få sjekket essene, for sier han 4 grand så risikerer han at makkeren sier 5 ruter – ett Key Card, og da mangler det to ess, og pga. av svaret 5 ruter er vi allerede høyere enn trumffargen på fem-trinnet!

Så øst må kanskje si 5 kløver over sparcuebiddet, det er ikke trygt å si 4NT. I så fall bør antagelig vest løfte til 6, han vet jo selv at han har to Key Cards her, og han vet også om dette problemet (dette problemet kan også oppstå om man spiller med 1430-svar på Key Card Blackwood, dvs. at det første svaret viser ett eller fire, det andre null eller tre).

Tipset blir at når vi har funnet en minortilpasning og er i slemsonen og altså må være forsiktige fordi vi kanskje ikke tåler svaret vi får på 4 NT, så vil stadige, fortsatte kontrollmeldinger selvsagt vise interesse, men antyder at grunnen til at han ikke gjør det enkelt med 4 NT, men fortsetter å kontrollmelde, er nettopp pga. av at han frykter det kan være sånn. Så selv om den ene slår av i 5 i minor i en slik sekvens bør han andre ganske ofte løfte til slem hvis han har to Key Cards.

Noen mener de løser dette problemet ved at de spiller såkalt MINORWOOD, dvs. 4 i minor spør om Key Cards i den minorfargen. Det løser akkurat dette problemet (de får vite om det mangler 2 Key Cards mens de fortsatt er lavere enn utgang), men jeg er på ingen måte tilhenger av konvensjonen likevel. Det er fordi jeg mener vi trenger naturlige sleminvitter med 4 i minorfarge også, slik at vi kan ta makker med på råd. Og vi må kanskje også sleminvitere med 4 i minor for å kunne avdekke via cuebids om vi mangler kontroll i en farge. De fordelene med «naturlig» fremfor Minorwood er for store til at jeg tror det er riktig å spille med «rigide» Minorwood som gjør at vi blåser inn i ess-spørring og må enten bare melde slem, eller stoppe, kun etter hvor mange ess vi har, uten å kunne få invitert og kanskje akseptert (med ekstra), eller slått av (med minimum), og heller ikke få sjekket om vi faktisk har kontroll (første eller andre rundes) i alle farger.

Fra Orlando: Lise med drepende skift mot Klukowski

Et av de største stjerneskuddene i bridgen de siste årene er Michal Klukowski fra Polen som var på vinnerlaget i Rosenblum sammen med bl.a. Helness og Helgemo.

I lag-mixen hadde han ingen sjanse i dette spillet mot Lise Blågestad (som ble nr. 7 i mix-par senere, ikke nr. 9 som det stod i overskriften til forrige artikkel. Det er rettet nå, og det sto i alle fall nr. 7 lenger nede i artikkelen):

Ved begge bordene var kontrakten 3 grand spilt av vest. 

Lise Blågestad spilte ut hjerter dame mot Klukowskis 3 grand, kanskje et litt spesielt valg (?) da enkelte nok spiller ut liten hjerter mot grandkontrakt med en slik kombinasjon. Da syd var inne og fortsatte med hjerter kom Lise inn, og spillefører hadde full kontroll på hjerteren. Men da la Lise spar dame i disken! Det var en drepende skift som Klukowski (vest) ikke kunne gjøre noe med. Forsvaret hadde tre sparstikk (spar 10 faller, og N/S får stikk for åtteren), og kontrakten kunne ikke vinnes!

Mot Mona Lindstrøm som spillefører i 3 grand spilte en annen verdenstjerne, Pszczola (populært kalt Pepsi) ut liten hjerter. Da syd kom inn på kløver ess over kongen fortsatt hun med hjerter, men Mona hadde dobbestopper. Pepsi fant imidlertid ikke skiftet, og lag Viego hadde en deilig utgang til notering, hun endte faktisk opp med ti stikk. Sammen med Lises skift som betet kontraten ved det andre bordet ga dette resultatet 10 IMP til det norske laget!

Orlando: Blågestad med sterk 7.plass

Den siste uken av World Series i Orlando var viet mixturneringene.

I Mix-par kom to par med norske spillere til A-finalen som ble soleklart vunnet av franske Franck Multon og Sylvie Williard (Multon representerer Monaco) med en utrolig seiermargin på over 5% ned til nr. 2.

Lise Blågestad spilte med danske Dennis Bilde, og de fikk opp en meget sterk siste sesjon (2.plass i sesjonen) som førte til at de klatret til en pen 7.plass totalt. 


Fin 7.plass til Lise og Dennis i mix-VM!

Ann Karin Fuglestad og Erik Sælensminde kom på en respektabel 14. plass i finalefeltet.

Best av de norske i B-finalen ble Geir Engebretsen- Solbritt Lindahl med 21.plass.

Dermed er 15th World Serries of bridge ferdigspilt. Vi kommer dog tilbake her i bloggen med noen spill og tibakeblikk fra mesterskapene der borte. 

Alle resultater, forskjellig informasjon fra World Series, som bulletiner osv. finner du her. 

 

Stor norsk dag i Orlando

Det ble en svært så hyggelig norsk dag i Orlando da Tor Helness og Geir Helgemo ble verdensmestre. Lag Zimmermann vant finalen på en svært overbevisende måte da Lavazza ble klart slått.

På vinnerlaget spilte foruten de to norske spillerne Gawrys-Klukowski og Multon-Zimmermann,

Det var også stort at Sølvi Remen vant VM-sølv sammen med Paula Leslie, Nicole Smith-Yvonne Wisemann og de to svenskene Jessica Larsson-Kathrine Bertheau.

Bulletiner, resultater og all slags informasjon kan du finne på mesterskapssiden, her.

 

Mot gull for Helness og Helgemo

Med ett sett igjen (14 spill) ser det lysegrønt ut for ZIMMERMANN med det norske paret Tor Helness og Geir Helgemo. De har en meget solid ledelse mot LAVAZZA, og mye rart skal skje om det ikke skal bli VM-gull. Men det er ikke offisielt før siste spill er spilt, så vi får vente med å gratulere.

Vi kommer tilbake med spill og mer om VM-finalene senere.

 

Live oppdatering finner du her. (Running scores)

I damenes finale ser det ut til at Sølvi Remens lag SMITH må se seg slått, også der er det en stor ledelse i kampen.