Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Svensk-engelske lag BLACK slo ut ZIMMERMANN!

I kvartfinalen i ROSENBLUM kom det mange vil kalle en sensasjon da lag ZIMMERMANN røk ut. Det sterke profflaget med sponsoren Zimmermann og italienske Piedra, og to av verdens beste par, nederlandske Brink-Drijver og polske Klukowski-Gawrys har vunnet mye og er definitivt et av verdens beste lag. Kanskje verdens beste lag, men ikke på onsdag.

Motstandere i kvart'en var Team BLACK som består av tre engelske spillere (Andrew McIntosh, Thomas Paske og Andrew Black), de to svenskene Peter Bertheau og Simon Hult og engelsk/svenske Gunnar Hallberg.

STILL GOING STRONG - Veteranen Gunnar Hallberg var med på en herlig seier for sitt lag

Selv synes jeg ikke det er en veldig stor sensasjon at BLACK gikk til semifinalen, dog litt overraskende selvsagt. ZIMMERMANN har vunnet «alt» en periode, men de har sannelig hatt marginene på sin side.

I semifinalen møter BLACK et annet av verdens absolutt topp-rankede lag, NICKELL (USA).

ZIMMERMANN tok oppskriftsmessig ledelsen, men i tredje sett smalt det, 51-4 i favør BLACK! De fikk opp en fin ledelse og holdt unna i det siste settet selv om ZIMMERMANN gikk ut voldsomt i de sist 14 spillene, og midtveis faktisk tok tilbake ledelsen. Men BLACK samlet seg og var best mot slutten av kampen som til slutt vunnet med 17 IMP.

Her er to voldsomme spill fra det tredje settet som la grunnlaget for BLACK sin seier. 

Like før dette spillet hadde Brink-Drijver et elendig spill da de havnet i 6NT hvor de blant annet manglet A-K i kløver. Da kløverutspill ikke var funnet var det en marginal sjanse, men det kollapset. Fire bet og 12 IMP til BLACK da deres par spilte utgang som lett ble vunnet med flere overstikk. Så kom dette:

BLACKs nords hoppet til 6 spar over 5 hjerter! Det kan kanskkje ved første øyekast virke underlig, men uten å kjenne deres systemavtaler tror jeg det går an å forstå hvordan han tenkte. Så jeg spekulerer litt i mangel av å vite sikkert. Hvis nord ikke hadde vist noen ting utenom at han har sparfarge i denne sekvensen, må syd ha en riktig monsterhånd for å gå på med 4 NT direkte over 3 spar, trolig med fire-korts spar? En kan anta at 5 hjerter spurte om trumfdamen. Hvis de har ti spar til sammen skal/kan den som vet det (eller er ganske sikker på det) si «ja, jeg har damen» siden med ti trumf til sammen er det bra nok sjanse for ingen trumftaper med A-K i fargen.

Her var det kun ni trumf til sammen, men med trumfen 2-2 var det ingen problemer. Da øst spilte ut hjerter ble det tretten stikk og BLACK noterte en meget fet +1460.

Som alle vet er akkurat den delen hvor det går 2 kløver – 2 ruter så 3 i minorfarge i det systemet de fleste av oss spiller noe av det dårligste. Det er trangt, vanskelig å få meldt nøyaktig.

Brink-Drijver som satt N/S ved det andre bordet har tydeligvis lagt inn litt mer sofistikerte metoder her, men det hjalp ikke, trolig fordi det ble en misforståelse.

Etter samme start meldte nord 3 hjerter over 3 ruter, og det betyr nok sparfarge. Syd sa 3 spar. Nå kan det hende at nord ikke var sikker på om syd hadde bekreftet sparstøtte (?) med 3 spar, han sa i alle fall 3NT – et forslag? Og syd passet!

Hvis nord definitivt har vist sparfarge med 3 hjerter virker det svært underlig at syd passet på 3NT, men hva som gikk galt her får de ta opp på kammerset selv.

Mot 3NT med nord som spillefører spilte Black ut kløver knekt til Bertheau sin konge, og Ø/V tok fem stikk på mindre enn fem sekunder. En bet, BLACK +100 og 17 IMP!

Kun noen minutter etter kom enda et katastrofespill for Brink-Drijver. Her er kortene og meldingsforløpet der BLACK satt N/S:

Paske-McIntosh meldte seg opp i den fine slemmen 6 kløver. Der ble det ble kun en kløvertaper, BLACK +1370.

Ved det andre bordet satt altså Brink-Drijver N/S, og de fikk ikke melde i fred. Meldingene gikk:

Peter Bertheau (vest) startet det hele med hva en ved kun å se på kortene kunne anta var en 2-ruteråpning av type «Ekrens» (begge major), men det var vel «Multi» (en major) når en ser at N/S sin sluttkontrakt ble 6 spar? Og dessuten, i den nevnte 6NT’en med fire bet litt tidligere åpnet Bertheau også med 2 ruter, da med femkorts spar og en hjerter!

Hva som så skjedde videre i dette meldingsforløpet er uklart, men stjerneparet landet i alle fall i slem på 4-2 tilpasning i vest sin femkorts farge. Om en ser kun på N/S sine kort er ikke 6 spar så forferdelig dårlig selv på 4-2 tilpasning.

Det kom ruter ut ruter mot 6 spar, og hvis sparfargen sitter 4-3 står som regel 6 spar her. Men det ble en bet, BLACK +100 og ytterligere 16 IMP!

BLACK hadde vunnet 45 IMP på noen få spill mot slutten av tredje sett, og plutselig var de i ledelsen med 44 IMP som ble for mye for ZIMMERMAN å ta igjen i det siste settet.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.