Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

EN VERDENSMESTER VURDERER GODT

Som tidligere rapportert vant Nicolai Heiberg Evenstad gull under Ungdoms VM forleden (U-21) da de norske jentene også tok gull (U-26W). (Og gullvinner Thea LUCIA Indrebø heter selvsagt Lucia, ikke Louise som jeg skrev i et tidligere innlegg. Beklager)

Verdensmestre gjør noen vurderinger som er bedre enn slik de fleste andre tenker. Her traff Nicolai veldig godt, enkelt og logisk meldt egentlig.

Giver øst, N/S i faresonen.

Øst passet og syd åpnet med 1 kløver før vest meldte inn 1 spar. Hva ville du meldt nå?

En liten spørrerunde fortalte at de aller fleste simpelthen sa 3NT over vests innmelding. Nicolai hadde ikke hastverk og sa 2 ruter. Da kom 3 spar – Splinter – fra makkeren, kortfarge i spar og rutertilpasning. Nå har plutselig nord sine kort blitt mye sterkere (i ruterkontrakt), for de 12 honnørpoengene han har utenom sparfargen er veldig virksomme. Når det er trumftilpasning og en kortfarge mot veldig lite bortkastede honnørpoeng vil de honnørpoengene de har til sammen kun behøves til å dekke opp tapere i tre farger.

Noen  kontrollmeldinger senere var de i 6 ruter:

6 ruter er en glimrende lilleslem. Det blir kun en spartaper, tolv enkle stikk.

Merk at 3NT er en farlig utgang selv om den kan vinnes, og normalt vil vinnes slik det sitter. Men om motspillet mot 3NT setter spillefører på prøve må det gjettes.

Øst spiller ut liten spar. Hvis vest nå stikker med kongen og spiller liten spar tilbake er det ikke så enkelt som det er når en ser hele diagrammet. En av vests sparhonnører kan godt sitte hos øst, og spar 10 hos vest. Da blir det riktig å legge spar 9 i andre stikk (Vest har for eksempel AK10xx, øst har Qxx). Hvis det skjer blir det bet i 3NT slik det sitter her. Så hvorfor spille en litt usikker utgang når en kan spille en temmelig sikker lilleslem?

Det er jo mulig syd kan gå på videre over et hopp til 3NT fra nord i stedet for det naturlige svaret 2 ruter, men det er ikke så lett. Ofte når svareren går rett i 3NT etter en innmelding har han mange flere poeng i den innmeldte fargen enn han har her, og da blir det mest sannsynlig noen hull i sidefargene, det er ikke så godt tilpasning. Svaret 2 ruter gjorde at de fant ut det de behøvde.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.