Parfinalen: Sam Inge Høyland og Jo Arne Ovesen i tet

Idet det er 33 spill igjen i parfinalen på Storefjellleder Høyland-Ovesen. De har 70 poengs ledelse til Bakke-Grude som igjen har omtrent samme margin til et kobbel av par. Det er nok spill igjen til at minst 5-6 par kan vinne.


Sam inge (t.v.) og Jo Arne har overtaket før siste dag i parfinalen

Her er en ganske bra slem som svært få meldte.


Problemet i spillet hvis du er i 6 hjerter er at det er kun ett inntak til vest så kun en av finessene i de røde fargene kan prøves. Som du ser blir det galt om spillefører inne på spar konge tar trumffinesse, mens hvis han gir opp trumfinessen og senere tar ruterfinesse blir det tolv stikk.

Hvorfor er det riktig å ta ruterfinesse fremfor hjerterfinesse?

Hvis du bruker det ene inntaket til å spille hjerter til damen går det bra kun om kongen sitter dobbel foran. Har nord tre hjerter med kongen blir det en taper i fargen uansett. Å legge ned hjerter ess for senere å bruke inntaket til ruterfinesse gir soleklart større sjanse. En ekstra sjanse er at kongen sitter singel, du har tross alt ni trumf. Viktigere, hvis i stedet ruterfinessen tas kan du seile knekten først og fortsatt være inne hos vest til å ta nok en finesse. Hvis det viser seg at nord har hjerter konge dobbel, og syd har ruter konge går du etter beste spilleplan bet i en slem som kunne vært vunnet. Det bør du ta med fatning da du har spilt på beste prosentsjanse. 

 

 

 

 

VM - Det blir en spennende søndag!

Søndag er siste spilledag i kvalifiseringen og det skal avgjøres hvilke åtte lag som kvalifiserer seg til kvarfinale.

I Bermuda Bowl (Open) ser det veldig lyst ut for Norge etter tre overbevisende seiere i går. Spesielt imponerende er at det suverene lederlaget USA 1 ble feid av banen i morgenkampen. Norge ligger på 4.plass og marginen ned til 9.plass som er den sureste plasseringen er hele 26 VP med to kamper igjen å spille, dvs. maks score for et lag er 40.

I Venice Cup (Ladies) ligger Norge på en fantastisk 2.plass med en margin ned til 9.plass på nesten 23 VP. Hvis de to norske lagene fortsetter den glimende spillingen blir det to norske lag i kvart'en.For mitt lag New Zealand har det vært en enestående opptur etter de to første miserable dagene. Vi ligger på 10.plass, og det er 10VP opp til 8.plassen (England). Det er ingen umulighet å hente inn, men vi har igjen to av de sterkeste lagene og må simpelthen vinne samt antagelig ha litt hjelp med de andre resultatene også.

 

I en av kampene lørdag kom det et klassisk avisspill:


Alle var i sonen og vest åpnet med 1 spar. Deretter havnet de fleste i 3 grand med syd som spillefører. La oss si du får liten spar ut og vinner første stikk med knekten over østs nier. Du spiller kløver til kongen som står, øst følger med nieren. Hva gjør du nå?

Vest som åpnet har kløver ess, men du har ikke noe inntak til syd for å spille en andre runde kløver mot bordet. Vest kan jo godt ha kløver ess dobbel, i så fall blir det mange stikk om du nå spiller liten kløver fra bordet og esset kommer på. Problemet er at du ikke kan slippe inn øst først hvis du taper to kløverstikk, for spar gjennom gjør at vest kan få satt opp sparfargen før du har fått satt opp dine kløverstikk. Slik satt det:

Løsningen er et vakkert safespill ved å forlange kløver dame fra damen tynt gjenværende på bordet. Det fører til at deden farlige hånden (øst) blir holdt ute av spillet. Samme hva vest spiller nå stikker spillefører og setter opp to kløverstikk til og har ni i alt, 1+3+2+3. Han behøver ikke mer enn tre kløverstikk, så dette safespillet kan kun koste ett overstikk som ville vært mulig å få om esset hadde sittet dobbel hos vest. Hvis spillefører i andre kløverrunde spiller liten fra bordet i håp om esset dobbel hos vest vinner øst med knekten og spiller spar. Vest setter raskt opp sparfargen mens han fortsatt har kløver ess i behold, og kontrakten kan ikke lenger vinnes. Vi så mange stjernespillere bomme på denne varianten. 

NM for par, første dag

På Storefjell har parfinalen startet. Etter første dag leder Stian André Evenstad og Espen Larsen foran Sam Inge Høyland- Jo Arne Ovesen med Ståle Digre-Olav Ellingsen på 3.plass. Det er spilt 22 runder av ialt 53 (54 par).

Resultatene finner du her. En egen side for parfinalen på NBF sine sider finnes her. 

 

Stian André (t.v.) og Espen i tet på Storefjell

 

The dream is alive...

Det har de siste tre, fire årene vært slagordet til laget fra New Zealand som spiller i Bermuda Bowl, mest for å holde motet oppe når det går dårlig, men laget fortsatt ikke er helt akterutseilt. Så lenge det er håp må man tro på det.

For Norge OPEN og LADIES er drømmen i ferd med å bli en realitet.

I OPEN hvor Norge ligger på 7.plass er det over 8 VP ned til den triste niendeplassen, det første laget som ikke går videre.

I dameklassen har Norge nesten 14 VP å gå på til Sverige som i øyeblikket ligger på 9.plass.

Det begynner å se lysegrønt ut i alle fall, men avansement er selvsagt langt fra sikret med fem kamper igjen å spille. I begge klassene spiller Norge morgenkamp mot USA 1. I Bermuda Bowl er de det suverene lederlaget, og begge disse spennende og svært viktige kampene blir overført på BBO.

New Zealand har gjort et formidabelt comeback etter starten hvor det så helt håpløst ut med plasseringer omkring 22.-23.plass i runde etter runde. Det begynte å bli nesten pinlig, men så snudde det. Før de siste fem kampene ligger vi som nr. 10. Det er dog en ganske stor margin opp til 8.plasserte England, nesten 23 VP som blir tungt å hente inn. Vi har tre middels lag igjen, men så skal det avsluttes mot Nederland og Italia på søndag. Så sjansen for avansement er ikke særlig stor, men «the dream is alive». I de to foregående mesterskapene snek New Zealand seg gjennom til sluttspillet uten å ha vært særlig nære før siste dag, men da hadde vi enklere motstand mot slutten.

Vi fikk to pene seiere i går mot sterke Polen og USA 2. Mot India som ligger under middels ble det tøffere. Her et spill som kunne vippet begge veier før det ble nesten uavgjort:

Whibley-Brown (NZ) meldte 6 ruter med øst som spillefører, litt spesielt med 4-4 tilpasning i en minorfarge når de har nikorts majortilpasning. Men det er en ok kontrakt, og om ruter sitter 3-2 kan hjerterfargen gi avkast for kløver slik at det ikke bli noe kløvervalg. Whibley fikk spar dame i utspill og trumfet. Som han sa, han visste ikke hva som var riktig plan her, men la ned ruter ess. Damen kom deisende, en god nyhet! Nå fant han et fint safetyplay da han spilte seg over på kløver ess og dro hjerter knekt som fikk seile, altså i første hjerterrunde. Hvis finessen ryker har han kontroll. Mer sparspill kan trumfes, syds fire trumf tas ut, og hjerterfargen gir nok stikk. Her stod hjerter knekt, og da kunne han ta ut trumfen og ta alle stikkene for +940.

Ved det andre bordet var inderen på østs plass i 6 hjerter etter at jeg hadde meldt spar som nord og makker støttet til 3 spar underveis. Spar dame ut ble trumfet før spillefører la ned A-K i hjerter. Han spilte en tredje runde trumf til damen. Jeg hadde ikke noe behagelig skift, men måtte spille ruter dame som han uansett vil finne. Det kokte ned til et kløvervalg. Slik spillet gikk fikk han greie på at jeg hadde seks spar som sammen med tre hjerter og en ruter gir tre kort i kløver. Dermed visste han at syd hadde fire kløver og på en måte er litt favoritt til å ha et bestemt kort i den fargen (dvs. damen). Jeg tror han tenkte i nesten ti minutter før han tippet kløveren korrekt og noterte +980, 1 IMP til India.

I Norge sin Bermuda-Bowl kamp mot Italia var 980 uavgjort spill (Kvangraven-Tundal hadde +980) og omtrent halvparten av parene hadde meldt slem i den klassen. Ingen gikk bet i 6 hjerter! I Norge-Danmark (damer) var også vunnet hjerterslem uavgjort spill, Øigaarden-Grude noterte slem for Norge. Også i den klassen var det ganske vanlig å være i slem med tolv stikk. Spillet føltes veldig spennende ut ved vårt bord, men resultatene i begge klasser sier litt om nivået. I senior- og mix-klassen var det noen færre slemmer, og noen flere som gikk bet.

Sorry, Norge

Runde 14 i Bermuda Bowl var den eneste kampen jeg på forhånd sa jeg ønsket Norge skulle tape, for det var mot mitt eget lag New Zealand.

Vårt lag startet turneringen fryktelig, men kom bra tilbake før vi skulle opp mot mine landsmenn. Og det gikk kiwienes vei. Kampen endte som de fleste nok har fått med seg med 30 IMP seier i favør New Zealand. Det var et ubehagelig resultat for Norge som hele tiden har vært i posisjon til å kunne kvalle til sluttspill, mens nesten 17 VP bidro til at det fortsatt er et lite håp for avansement for New Zealand som ligger på 11.plass før fredagens spilling. Norge slo tilbake i runde 15 og ligger på 9.plass like bak Italia på 8.plass.

For å slå de regjerende europamestrene må man med et middels-lag være litt heldig. Det var vi i dette spillet:


Michael Whibley (øst) endte i 4 spar som nord doblet. Til 4 spar kunne ikke Ø/V komme ved det andre bordet da nord åpnet med 1 spar! Hvorfor åpne med 9 poeng? Sannheten er at nord trodde han hadde elleve, den hjerterdamen må nok ha blitt talt opp to ganger... Flaks, men på den annen side vil vel normalt ikke nord ha noe imot at motparten havner i 4 spar?

For Norge sitt Ø/V-par ble det ikke så attraktivt å være med etter nords bløff(?)åpning, og syd fikk spille 2 hjerter som gikk en bet. 

Whibley kom altså i 4 spar som nord doblet. Doblingen hjalp antagelig øst litt i spilleføringen. Ved en rekke bord var 4 spar kontrakten og ingen andre enn Whibley vant den. Ruter ut fra syd var ikke det beste for motspillerne. Han vant med damen og tok to store kløver. Så avblokkerte han ruter knekt før han spilte hjerter til esset. To store ruter tok stikk da nord hadde fire av den sorten og syd ikke hadde trumf! Trumfsitsen var dermed klar og en hjerter ble stjålet. Dermed hadde spillefører åtte stikk og måtte få to trumfstikk til. Kontrakten ville blitt vanskelig å vinne med hjerter ut.  

Pluss 790 til NZ og -50 ved det andre bordet var verd 12 IMP.

Whibley følte kanskje at han fløy høyt på det tidspunktet i kampen, og han ble nok litt overmodig i neste spill da han hadde fått utlevert en fin 6-5 hånd i major. Da ble han straffet og måtte notere -1100! Kampen var jevnere, men mot slutten var det NZ som plukket flest IMP.

I et tidligere spill stoppet Brogeland-Lindqvist litt overraskende i 3 hjerter hvor utgang så bra ut, men det var bare ni stikk da forsvaret kunne få en kløverstjeling. Det norske paret hadde altså gjort det riktige - i teorien. Ved det andre bordet var NZ i utgang, men da det ikke kom kløver ut fikk ikke forsvaret stjelingen og utgangen føk hjem - utgangsving til New Zealand.  

VM, torsdag morgen: bare et feilskjær?

Både det norske damelaget og gutta i Bermuda Bowl gikk på tap i morgenkampen i dag. Vi håper og tror dette var kun et feilskjær og at de norske lagene holder seg der oppe blant topp-8. I Bermuda Bowl spiller de nå den kampen jeg håper Norge taper....for i skrivende stund møter Norge mitt lag New Zealand. Jeg sitter 12på benken" og følger med på BBO og i live-updaten. Norge damer spiller mot Skottland i en BBO-overført kamp. 

Mot damene ledet Skottland etter noen få spill før dette deilige spillet kom:

Gunn Tove Vist kunne benytte seg av en spesialkonvensjon mot nord sin 1 grand, 2 i major som viser firekorts farge og lang minor. Det bør være en hånd hvor man ville meldt inn 3 i i minor uansett, og dermed er det gunstig å få vist frem majorfargen på veien! Skottene kan kanskje ikke helt ha avalene i orden her? Syd bør ha en mulighet for å vise firekorts hjerter, for eksempel enkelt og greit en negativ dobling? Det fant imidlertid ut de hadde sparstopper, allright...så de prøvde 3 grand uten å bekymre seg særlig over GTV sin minorfarge. Og Gunn Tove spilte ut ruter dame som førte til at spillet var over på sekunder, seks ruterstikk og to ess til forsvaret, Norge +400. 

Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding fant frem til 4 hjerter etter åpning 1 kløver fra nord, og der ble det ti stikk og +620. Spillet ga 14 IMP til Norge som tok ledelsen i kampen. Kontrakten 4 hjerter ville dog gått en bet om det spilles ut kløver er imidlertid.

I Bermuda Bowl-kampen mellom Norge og New Zealand stoppet Brogeland-Lindqvist i 3 hjerter, forståvidt korrekt slik det satt, forutsatt at utspillet som beter kommer. Men New Zealand vant utgangen 4 hjerter og har tatt ledelsen 25-6 etter fem spill.

Følg med på mesterskapet, enten ved å følge kampene på BBO, eller følge live-updaten på VM-siden som du finner her.  

VM i Kina: Rekordscorer?

Det begynner å se lyst ut for de norske farger i OPEN og LADIES selv om det er langt igjen, kvalifiseringen er så vidt halvspilt. Begge lagene spiller veldig solid, og det er vanskelig å se noen svakhetstegn i det hele tatt. Ting kan snu seg fort, men jeg tror dette ordner seg og vi får to norske lag i sluttspillkamper i neste uke.

Kanskje tre?

Vel, det norske seniorlaget har slitt endel, men de ligger kun litt under middels så sjansen for avansement til sluttspillet er helt klart tilstede for dem også.

Rekord 1 (?) Tolle Stabell fortalte meg en gladhistorie fra onsdagens spilling.

Med Tolle (S) og Leif Erik (N) stampet Ø/V i 5 hjerter over 4 spar. Mot den doblede kontrakten kunne Tolle ha spilt ut spar dame som ville gjort at forsvaret får et voldsomt overtak siden de kan korte spillefører i trumf. Tolle valgte imidlertid å spille ut det normale, en liten spar. Da får spillefører en slags kontroll ved å legge liten slik at han får en sparstopper. Det blir fortsatt flere doblede bet noe som skjedde enkelte steder hvor Ø/V fant den veldig spreke stampemeldingen i hjerter (kløverkontrakt er en del bedre).

På liten spar i utspill gjorde imidlertid spillefører en feil da han forlangte kongen. Leif Erik vant med esset og tok for hjerter konge, så mer spar. Nå måtte spillefører ha gått på kløveren med det samme og gitt opp håpet på særlig mange stikk for at det ikke skulle bli helt «katastrofe». Men da han slapp inn syd i trumf og ble kortet igjen ble det helt nitrist. Han var så definitivt "kort og rar". På et tidspunkt mot slutten av spillet mente spillefører han kunne claime at han gikk bare tre bet, men det var ikke riktig... Da røyken hadde lagt seg var han gått syv doblede, +1700!

Om ikke det er rekord er det kanskje turneringsrekord i antall doblede da det jo var utenfor sonene, og syv doblede bet i en stamp mot en vanlig utgang er ikke dagligdags kost.

Rekord 2 (?) Mot oss (NZ) gikk Ø/V -1100 i samme kontrakt. Det skjedde i den merksnodige kampen mot Marokko hvor jeg tror vi satte en rekord i vinnerscore (VP). Marokkanerne kom nemlig 39 minutter for sent til start. Hadde det tippet 40 minutter ville det ikke blitt noen kamp. De rakk akkurat å få spille, noe de i ettertid heller kunne tenkt seg å la være. Og de fikk maks straff for å komme for sent, - 7VP. Da det soleklare bunnlaget var veldig gavmilde også i selve spillinge endte kampen med 100-2 IMP som er 20-0 i VP, men det offisielle resultatet er altså 20-minus 7 VP!

Etter den grusomme starten på turneringen vårt lag fikk har vi samlet oss litt og fikk tre seiere i går. To var mot ganske svake motstandere, og i siste kamp mot erkerivalen Australia hadde vi dem litt i kne før de vant et stort spill til slutt og det ble en knepen seier til New Zealand. Australia ligger omtrent på vippen i forhold til topp-8 etter en god første halvdel av kvalifiseringen. Etter fjerde dag har New Zealand klatret til 13.plass, og selv om det ikke er sannsynlig å kvalle fra det utgangspunktet er ikke avstanden opp helt umulig.

VM i KINA, dag 3: Tøffe tak

Svenskelandskampen

I VM spilles i skrivende stund dag 3, og nå er lagene kommet omtrent en tredel ut i kvalifiseringen. Det er lenge igjen så mye kun snu opptil flere ganger, men Norge er absolutt med i OPEN og LADIES. De norske veteranene ligger litt under middels.

Midtkampen i Bermuda Bowl tirsdag er «hatoppgjøret» mot Sverige. Den startet nettopp på dramtisk vis:

Ved det bordet Norge satt Ø/V spilte Terje Aa ut en stor hjerter mot 3 grand før han skiftet til spar 8. Spillefører kunne tatt åtte stikk, men han prøvde liten ruter til damen og kongen. Da ble det to bet,+100 til Norge. Motspillet (sparskiftet) var nødvendig for å sikre bet i 3 grand.

Som du ser var det mer dramatikk og større score var en mulighet da Nystrøm doblet 3 grand og han ikke fant sparskiftet! Etter en stor hjerter i utspill skiftet han til kløver konge. Nå var det åtte toppstikk og kontrakten kunne vinnes ved å tippe ruteren. Brogeland spilte imidlertid liten til ruter ess fulgt av liten til damen da han ikke unaturlig satset på ruter konge hos dobleren. Da ble det en doblet bet, -100 og et av disse «kjedelige», uavgjorte spillene!

Med riktig rutervalg etter det motspillet ville den doblede utgangen føket hjem og gitt +550, dvs. 12 IMP inn. Men å treffe det rutervalget slik meldingene hadde gått var umulig.

Fra topplag til bunnlag på to år

Mitt lag New Zealand har fått en helt grusom start på dette mesterskapet. Det startet med en liten seier, men så kom fem klare nederlag og en plassering helt bak i køen. Det ble en liten oppmuntring i morgenkampen i dag med stor seier mot et annet bunnlag, Guadeloupe. Forhåpentligvis har det snudd litt for oss, men spillingen så langt har vært langt under pari. Det verste i tillegg til en del dårlig spilling i spill og motspill er slemstatistikken vår. På de to første dagene har vi tapt nesten 150 IMP på dårlige (og noen litt uheldige) slemavgjøreler samt noen hårreisende misforståelser i slemsonen. Sånn kan det ikke fortsette. Det er litt merkelig at et lag som var i kvartfinalen i siste bridge-OL og i semifinale i siste Bermuda Bowl ligger blant de 3-4 siste lagene. Vi håper selvsagt på å få vist andre takter og klatre mot middels etter hvert.

VM: EARLY DAYS...

…men for all del, en god start er aldri å forakte. Norge har som de fleste nok har fått med seg startet veldig bra både i OPEN og LADIES, og veteranene har kommet bra i gang med solide resultater etter tapet i første kamp.

Mitt lag i Bermuda Bowl, New Zealand fikk derimot en fryktelig start selv om det ble seier i åpningskampen. Så ble det to store tap, dog mot sterke motstandere (Sverige og USA), og vi plasserte oss i bunnstriden. Det er imidlertid spilt kun tre av i alt 23 kamper og en god dag kan endre bildet en hel del. Listen etter første dag sier ikke så mye - det trøster i alle fall vi oss med - siden lagene har hatt temmelig forskjellig motstand.

Alle resultater, bulletiner og informasjon finner du på mesterskapssiden, her.

I vår kamp mot Sverige ble vi overkjørt. Svenskene spilt så glimrende at det måtte bli et klart tap, og da våre spillere ikke spilte bra ble vi knust. Sjansen for et godt resultat mot USA 1 i kveldskampen var mye større. Der misset våre spillere flere sjanser og også tullet det til med å melde to dårlige slemmer som gikk bet.

I dette spillet vant Meckstroth (USA 1) en 3 grand mot makker og meg, en kontrakt hvor det ble bet ved seks av 24 bord. Og vår spiller var en av dem som gikk bet.

Kontrakten var altså 3 grand. Ved begge bord kom spar 4 ut til knekten og damen. Meckstroth banket ned ess-konge i ruter uten særlig betenkning. Hvis ruteren går er det selvsagt snakk om overstikk. Den ekleste sitsen er når ruter dame sitter tredje foran (hos øst). Hvis du da setter opp ruteren i fargens tredje runde ved å gi øst for damen kommer spar gjennom og kontrakten blir avhengig av kløverfinessen.

Her satt imidlertid vest med ruterstopperen. Amerikaneren spilte enkelt og greit nok en ruter etter å ha tatt A-K, og vest var inne. Øst hadde kastet styrke i hjerter i andre ruterrunde, og vest skiftet til hjerter konge. Å spille hjerter 8 er kanskje litt bedre motspill, da må spillefører fyke om med esset for å ikke slippe inn øst for tidlig, og det går bra siden forsvaret ikke har mulighet for å ta tre hjerterstikk slik det sitter.

Meckstroth stakk hjerter konge med det samme og spilte kløver dame fra bordet. Nå hadde han ni stikk og overganger begge veier, og vi kunne ikke få fatt i fem motspillstikk.

Ved det andre bordet spilte New Zealands syd ruter ess i andre stikk før han begynte å tenke. Nå låste han seg kanskje litt med det å tenke på den ekle sitsen ruter dame tredje foran, og han tok i tredje stikk kløverfinessen. Da den røk var det over. Spar kom tilbake og forsvaret satte opp fargen. Spillefører prøvde ruteren, men da det viste seg at vest hadde stopper ble det en bet og 10 IMP til USA 1. 

Uten å ha analysert så veldig mye på dette føles det vel litt som om det er feil å ta den kløverfinessen på det tidspunktet? Om den finessen går vil den jo lykkes senere også, selv om du må gi bort ruterstikk til øst først. Men selvsagt, om den tidlige kløverfinessen ryker og det kommer spar tilbake har du jo sjansen for å gjette ruteren ganske ofte, men ikke her hvor vest hadde sikker ruterstopper. Det er kanskje litt uheldig å gå bet i den 3 granden, men det er et faktum at det ikke blir poeng av gå bet i sånne kontrakter når du skal sammenlignes med Jeff Meckstroth... 

VM: Tøff start på kamp 2

Norge fikk en rakettstart i to av tre klasser da VM startet i Kina.

Både i Open og Dameklassen ble det store seiere, mens de norske veteranene måtte tåle et stort tap mot Taiwan som har med evigunge Patrick Huang. Han var med på det taiwanske laget som slo gjennom på slutten av 60-tallet (!), og Huang var bl.a. med på å vinne et overraskende sølv i VM. Han er fortsatt still going strong og er etter min mening fortsatt den beste spilleren Taiwan har.

For mitt lag, New Zealand ble det en knepen seier i en smårusten kamp mot Indonesia i åpningskampen i Bermuda Bowl.

Det kom et vanskelig spill allerede i det første spillet i runde 2.

Ved nesten alle bord meldte vest inn 1 spar og øst hoppet til 4 spar. Jeg liker godt Simon Ekenberg sine meldinger her selv om det gikk ut over mitt lag. Først 4 grand som sier han har to steder det kan spilles, ofte med seks ruter og fire kløver (melder normalt 5 kløver med 5-5 i minor). Hvis makkeren sier 5 kløver tar han ut i 5 ruter med dette og sier han har ikke kløver ved siden av, men hjerter og ruter. Idet nord støttet ruteren meldte altså Ekenberg 5 hjerter, og nå hadde han avgitt en kraftig sleminvitt som nord tok imot med de perfekte verdiene han hadde, og nord kunne jo se at syd måtte være kort i spar (trolig renons).

Mine lagkamerater ved det andre bordet klarte ikke å kopiere dette, 11 IMP til Sverige.

I Norges kamp mot Bagladesh var 480 til N/S uavgjort spill, og i Bermuda Bowl fant kun seks av 24 par frem til lilleslem. I dame- og veteranklassen var det kun noen får slemmeldere.

Svenskene dribler oss i starten av BBO-kampen, men det er mange spill igjen...

Du kan altså følge mange kamper på BBO, men det er også morsomt å følge live-oppdateringen som du finner på resultatsiden, her. 

 

 

BERMUDA BOWL TIPS

Her er mine tips for Bermuda Bowl som starter søndag i Wuhan, Kina.

Topp-3 kandidater: Italia, Norge, Sverige, Polen, England, Nederland, USA 1, USA 2.

Min ranking:

1. Italia

2. USA 1

3. Norge

Jeg tror på dette, men det er kanskje tipping litt mer med hjertet enn med hjernen? Norge kan om det klaffer godt gå helt til topps også, men med så mange knallsterke lag på startstreken vil en medalje være utrolig bra.

Jeg sier at tipset om norsk medalje er litt tippet med hjertet fordi det andre USA-laget, Polen og Nederland alle definitivt er på høyde med de tre nasjonene jeg har satt på topp.


Får vi se slike scener i Wuhan? (her fra EM i fjor)

Andre mulige medaljekandidater: Kina og Israel

Mulige sluttspill-nasjoner utover det er flere, og igjen med hjertet tar jeg med New Zealand som en kandidat til å kunne gå til sluttspill som vi gjorde i 2016 og 2017. Skal jeg være ærlig tror jeg dog det blir veldig vanskelig.

Russland og Australia vil også være der midt i haugen, og om et av de tre sistnevnte lagene har turneringen sin kan de kanskje blande seg inn på topp-8 mot slutten av kvaliken. Men med hele åtte klare medalje/vinnerkandidater på listen min og et par andre medaljekandidater har jeg allerede nevnt ti nasjoner som ganske klart må rangeres høyere, og da er det klart at for de øvrige blir det et usedvanlig trangt nåløye å bli på topp-8 i kvaliken. For mitt lag er vel det mer realistisk med en plassering på midten et sted, og over middels må anses som en bra prestasjon. Men alle turneringer lever sitt eget liv, og det er lov å være litt heldig også. Så «never say never»…

Tips for de lagene jeg først og fremst heier på er:

Norge: 3.plass

Sverige: 5.-8.plass (tap i kvartfinalen

New Zealand: nr. 12

Hva tror du? Og hva tror «stortipper» Nils Kåre Kvangraven?

Følg med på VM hvor Norge altså har med lag i tre klasser. Foruten i åpen klasse (Bermuda Bowl) stiller Norge med et godt forberedt damelag med ambisjoner om å gå videre til sluttspill, og det samme gjelder det norske laget i veteranklassen.

Følg med på VM! Det blir overføringer på BBO samt rapporter i NBF sin mesterskapsblogg som vil bli redigert av Kristian B. Ellingsen, samt noe rapporter også i min blogg, på BIN sin hjemmeside og på kvangraven.no. 

Klart for VM - hvem går til sluttspill?

44th World Bridge Championships spilles i Wuhan, Kina i tiden 14.-28.september. Det spilles i fire klasser: BERMUDA BOWL (Open), VENICE CUP (Ladies), SENIORS og MIXED. 

Mesterskapssiden med lagoppstillinger, systemkort, etter hvert bulletiner, resultater osv. finner du her.


Wuhan, hvor er det?

Jeg må innrømme jeg aldri hadde hørt om byen hvor VM skal spilles (Wuhan) før. Men det viser seg at det ikke akkurat er en liten provinsby på landsbygda et sted, men en storby med 11 millioner innbyggere (2018)!

Det er jo flere VM i bridge. Til det åpne VM (hvert fjerde år) kan man kan melde seg på uten å kvalifisere seg, og det er transnasjonalt (behøver ikke å spille med makker fra samme nasjon). Til World Bridge Games (bridgeolypiaden, også hvert fjerde år) kan alle nasjoner melde seg på uten kvalifikasjon, men hvor der er det lag med spillere fra samme nasjon (ett lag hver).

Det mesterskapet som nå skal spilles er nok det mest prestisjetunge, og det er nasjons-VM som spilles annenhvert år. Til dette mesterskapet må lagene ha kvailifisert seg i sin WBF-sone. Det er årsaken til at Norge aldri har deltatt i Venice Cup. Vårt damelandslag har i mange år vært jevngodt med Sverige og Danmark i Nordisk, og vunnet titlene der flere ganger. Men i EM har våre nabolands damer vært flinkere og kvalifisert seg ofte, mens Norge har falt utenfor. I fjor ble det medalje i EM og billett til VM!

Mine forventninger til damelaget:

Jeg tror de går til sluttspillet (de 8 beste av 24 nasjoner). Da er det vinn-eller-forsvinn, og alt kan skje. Hvis de greier nåløyet det er å kvalifisere seg vil det selvsagt bety endel hvem motstanderne blir i kvartfinalen.   

I åpen klasse - Bremuda Bowl - har jo Norge vunnet en gang, den fantastiske seieren i Shanghai i 2007. I gull-alderen for norsk bridge ble det også flere medaljer i Bermuda Bowl. Men etter VM-gullet ble det bråstopp, og etter en opptreden (2009) har Bermuda Bowl blitt spilt uten Norge i 2011, 2013, 2015 og 2017. Så kom triumfen i EM i fjor, og det norske åpne landslaget er tilbake der vårt landslag hører hjemme. Ikke bare det, som vinner av EM vil Norge av mange bli regnet som et av favorittlagene i Bermuda Bowl.

Mine forventninger til Bermuda Bowl laget:

De bør klare sluttspill, og da blir det knokkel-kamper. Mitt tips er at de vinner første sluttspillskamp og kommer seg til semifinale. I så fall blir det minst to kamper hvor medalje kan sikres, først semifinalen, og hvis den tapes blir det bronesfinale. Jeg tror Norge vinner medalje, og blir ikke overrasket om de går helt til topps. Det er imidlertid 3-4 lag som må anses like sterke, eller sterkere. 

Veteranlaget vårt er sterkt og har kommet til sluttspill tidligere. Det er imidlertid mange veldig sterke seniorlag. For noen nasjoner stiller toppspillere som gjerne kunne vært på landets Bermuda-Bowl lag i seniorklassen. 

Mine forventninger, seniorklassen: De går til sluttspillet. Denne gangen tror jeg de når semifinalen, og da blir det bronse eller 4.plass. 

Som nevnt har fire Bermuda Bowl gått uten Norge på startstreken i hele dette tiåret så langt. Undertegnede var eneste nordmann i BB i 2011 da jeg første gang spilte for New Zealand. I 2013, 15 og 17 fikk jeg selskap av to normenn til, Tor Helness og Geir Helgemo som spilte for Monaco. I år deltar ikke de (de var kvalifisert, men Monaco har trukket seg). Uten de på plass to gleder jeg meg likevel veldig til å dra til Wuhan da det denne gangen blir mange nordmenn der.

For undertegnede blir det altså ekstra morsomt å spille VM i år, jeg har to lag å følge med og heie på i Bermuda Bowl! Ja, egentlig fire lag å heie på hvis jeg regner med de to norske lagene i de andre klassene. Forhåpentligvis kan mange der hjemme også heie litt på mitt lag, la oss kalle det Norge 2?

Og hva er forventningene til mitt lag, New Zealand?

Dessverre må jeg være pessimistisk. Vi gjorde det bra i Bridgeolympiaden i Polen i 2016 (kvartfinale etter å ha slått ut Frankrike) og enda bedre i Bermuda Bowl 2017 i Frankrike (tapte semifinale etter å ha slått ut Nederland i kvart'n). Laget består av de samme tre parene. Vi har et par med to unge spillere som slo gjennom i Lyon 2017, og det paret virker å ha utviklet seg videre. Det samme kan ikke sies om de to andre parene som ikke har glitret i det siste, og forberedelsen har også vært elendige. Må dessverre tippe at vi ikke greier å komme til sluttspill denne gangen hvis ikke vi reiser oss en god del og er heldige. Det blir mest sannsynlig en plass midt på tabellen.

Mine favoritter?

I dameklassen blir det sannsynligvis (som vanlig) en finale mellom to av disse lagene England, China, Nederland og Frankrike. Av de skandinaviske har jeg mest tro på Sverige i gullkampen, men både Danmark og Norge kan være med å kjempe om medalje.

I veteran er det jevnt, men uten å ha studert lagoppstillingene er det grunn til å tro USA (to lag) blir sterke, Polen og Frankrike er ofte bra. Jeg tipper ett av USA-lagene vinner.

I Bermuda Bowl er Norge nevnt, og foruten det laget blir USA 1 og USA 2 blant favorittene. Nederland og Italia er i samme katergori. Bak der på min liste kommer Polen, Sverige, Kina og England, men det er enda flere bra nasjoner. Så da er (minst) ni lag nevnt som vinnerkandidater, og da sier det seg selv hvor tøft det vil bli å kvalle til sluttspillet (topp 8).

At ett av de fire førstnevnte vinner blir mitt tips. 

Det vil bli noen rapporter her i bloggen min, og Nils Kåre Kvangraven (kvangraven.no) vil sikkert få tid til å poste noe han også selv om han skal spille. NBF sin mesterskapsblogg (link på NBF sin hovedside) vil bli oppdatert av Kristian Barstad Ellingsen. Første kamp er søndag morgen kinesisk tid.

Husk at det blir overføringer fra VM hver dag på BBO. Følg med på VM og hei på de norske lagene (og "Norge 2").

 

       

BESTE SJANSE? (m/video)

Hvilke(n) sjanse(r) har jeg i kontrakten min?

Hva skal jeg velge hvis jeg har flere sjanser?

Dette gis det noen svar på i denne videoen som handler om å spille vanlige kontrakter på best mulig måte – med oddsen.

Spill-eksemplene er inspirert at artikler skrevet av den amerikanske bridgeforfatteren Eddie Kantar, en av de aller beste spesielt når det gjelder artikler som ikke er så spektakulære, men med veldig logiske poeng. Og det her er frekvente ting! Med andre ord dreier det seg om dagligdagse spill som er «bread and butter» for turneringsspillere. Det er her en stor del av poengene finnes!

Dette temaet vil bli fulgt opp her i bloggen med artikler eller videoer ganske snart. Nivået er kanskje mest for den jevne klubb- eller turneringspiller og videoen varer i litt over 20 minutter.

 

Ungdoms VM SINGEL: Nesten nok en norsk medalje

Ungdoms VM har vært en sammenhengende triumf for de norske jentene som vant "alt" i par og lag.

De to siste dagene ble det spilt singelturnering i alle klassene. Det er morsomt, men også nokså tilfeldige greier. Det blir en litt annen måte å spille bridge på når man ikke har sin faste makker å støtte seg til. Hva de makkerne man får tildelt finner på betyr også mye. Men selvsagt, spiller man godt er man normalt med der oppe i en sånn turneringsform også.

Christian Bakke som reiser hjem med gull fra Bord-A-Match turneringen kom til finalen i U-26, men der ble det ikke noe sus.

I dameklassen spilte kun Thea L. Indrebø av våre gulljenter, de andre hadde begynt på hjemreisen. Thea hadde ikke mistet lysten på medalje og kjempet hardt for en tredje runde på pallen etter to gullmedaljer. Men denne gangen manglet det litt, dessverre noen veldig få poeng. Hun endte på 4.plass bak en italiensk jente som vant gull ganske klart, men Thea like bak sølv- og bronsevinnerne fra Serbia og Kina.

 

"Can't win them all", men likevel nok en sterk prestasjon av Thea Lucia Indrebø

Dermed er Ungdoms VM ferdig, og for et VM det har vært sett med norske øyne. Det lover meget godt for norsk bridge fremtid internasjonalt!  

På veien mot gull (flere spill fra Opatija)

Her er et par spill fra Ungdoms VM og våre gulljenters vei mot triumfen i lagturneringen.

Spillene er fra de siste kampene i kvalifiseringen hvor Norge (SOFIES WORLD) vant kamp etter kamp. Begge parene spilte solid og godt hele veien. Etter kvalifiseringen var det jo Knock Out-spilling (vinn eller forsvinn), og da bare fortsatte de å vinne som jo er helt nødvendig om man skal gå helt til topps...

Disse spillene var blant mange andre gode spill med på å legge grunnlaget for VM-seieren.

I dette spillet ble sluttkontrakten 3 ruter av vest ved omtrent halvparten av bordene etter vests åpning 3 ruter og pass rundt .

Agnethe Hansen Kjensli ga imidlertid ikke opp i siste hånd (som syd) og sa 3 hjerter. Sofie Græsholt Sjødal løftet til utgang. Kontrakten kan betes om vest etter ruter konge i utspill skifter til kløver dame. Da tar de to kløverstikk og en kløverstjeling i tillegg til ruterstikket de allerede har fått. Det motspillet ble ikke funnet.

Fortsettelsen ble mer ruter i andre stikk, og Thea stjal. To runder trumf med liten til kongen og liten til esset avslørte den snille trumfsitsen. Så spilte hun spar til nord og stjal den siste ruteren etterfulgt av to sparstikk til.

Eliminasjonen var fullført og det var kun igjen trumf og kløver hos nord og syd. Nå spilte Agnethe liten kløver til syveren!

Øst kunne stikke den med nieren, men bare for å være innspilt. Hun måtte gi nord stikk for kløver konge, eller spille spar til dobbeltrenons som ville gitt stjeling hos syd med kløveravkast fra nord, noe som gir kun to kløvertapere.

Merk at det ikke hjelper forsvaret om vest setter i kløver dame idet innspillet skjedde. Da dekkes fra nord med kongen, og syds kløver 10 kommer i spill. Øst får for A-J i kløver, men tieren stopper så fargen. Da blir det også ti stikk med to kløvertapere og en taper i ruter.

Pluss 420 var selvsagt et kanonresultat, spesielt siden gullvinnerne fra parturneringen, Ida Marie Øberg-Thea Lucia Indrebø hadde fått spille 3 ruter som Ø/V med +110. Så selv en bet i 4 hjerter ville gitt vunnet spill!

Spillet ga det norske laget 11 IMP.

Her er en meldesituasjon hvor det nok handler om å se en god mulighet og mye om hvor optimistisk man er. Nord satt med:

Sofie (nord) åpnet med 1 ruter og hørte øst doble. Agnethe (syd) meldte 1 spar, vest passet, og det var Sofies tur.

Hva ville du meldt nå?

Sofies forteller hvordan hun tenkte: «Nå så jeg at hvis makker har ett stikk til meg ser det ut som om 3NT kun står på å finne ruter dame, hvis ikke makker har det kortet. Siden det var i sonen var det en fin mulighet til litt IMP inn».

En slik 3 grand-melding i andre melderunde fra åpneren viser normalt en sterk hånd med gående, eller nesten gående farge og litt stoppere her og der. Det meldes normalt slik når man er for sterk for 3 ruter (ikke krav) i andre runde, og det gjøres med kort hvor det er quick-tricks å hente. Disse kortene lignet på det, men i teorien er det litt mindre enn "læreboka" tilsier. Hva så? Men det var selvsagt freske takter. For all del, det var en brukbar, dog litt optimistisk gambling. Slik så hele spillet ut:

Øst spilte ut to store kløver før hun skiftet til hjerter konge til det single esset. Det er klart at her kan det være aktuelt å ta ruterfinesse over vest siden den som doblet 1 ruter (øst) ofte er kort i den fargen. Men ruter ess først, og da var det nok deilig å se ruter dame komme på!

Da var det ti sikre stikk så det handlet kun om antall overstikk. På all ruteren ble øst satt under et enormt press. Det endte med at Sofie tok resten og kunne notere en «fet» +660. Etter all ruteren kunne ikke øst holde både tre spar og kløverhonnøren sin (kun tre kort igjen). Selvsagt kunne spillefører tatt sparfinesse og fått de samme stikkene som ved hjelp av skvisen, men det er jo risikabelt spill.

Ved det andre bordet var Øberg/Indrebø med til 3 hjerter som Ø/V over N/S sin 3 ruter som står i ni eller ti stikk avhengig av motspillet (fire ganger kløver mot 3 ruter gjør at vest får trumfstikk, men det blir likevel ni stikk). I 3 hjerter ble det en bet, kun -50. Så spillet ga definitivt "litt IMP inn", 12 IMP til gull-jentene våre.

Medaljedryss i Opatija (bilder)

 

Fortjent VM-gull til Thea Lousie Indrebø, Ida Marie Øberg, Sofie Græsholt Sjødal og Agnethe Hansen Kjensli

Christian Bakke (nr, 3 fra venstre) og hans lagkamerater triumferte i BAM'en

 

(Bildene er sakset fra mesterskapets bulletin)

 

Spill på vei mot GULL

Her er et par kjappe gevinstspill fra finalen i U-26W som altså ble vunnet av Norge med laget SOFIES WORLD.

I det tredje av fire 14-spills sett var det ganske jevnt. Med et par spill igjen ledet SOFIES WORLD med 7 IMP. Da kom dette:

Ida Marie Øberg-Thea Lucia Indrebø hadde ingen problemer, og avtalene deres passet godt her. Over nords 1 hjerter hoppet Thea (øst) innpå med 2 spar som i deres system viser omtrent åpning med sekskorts farge i sonen (10-14). Syd støttet hjerteren, og Ida (vest) meldte enkelt og greit 4 spar. Thea hadde ingen problemer med å vinne den. Det ble elleve stikk, NORGE +650.

Ved det andre bordet gikk som du ser den kinesiske øst innpå med 1 spar. Syd sa 2 hjerter og vest 2 spar. Sofie (nord ) meldte 3 hjerter, og da sa øst 3 spar som ble sluttkontrakten med elleve stikk, Kina + 200 og 10 IMP til det norske laget som dermed tok en litt større ledelse før de siste fjorten spillene, 17 IMP.

Det kinesiske paret meldte nok ikke så godt i det spillet. Kanskje burde øst doblet 3 hjerter om de har det som utgangsinvitt i denne posisjonen. Det er en bra avtale i situasjoner hvor motpartens meldinger har tatt fra egen side sjansen til å avgi en utgangsinvitt. Men feilen er nok størst av vest som bare sa 2 spar. Når man støtter er det alltid viktig å få vists styrken sin med det samme, og derfor spiller mange med "god løft", eller cueraise som det kalles. Her ville 3 hjerter - en god løft i spar - vært tingen, og øst ville/burde da meldt utgangen.

Så et spill for Sofie og Agnethe koste seg i motspill i et av de tidligere settene. Det ble faktisk noe så sjeldent som et skvisinnspill i motspill!

Indrebø-Øberg kom i 4 spar med øst som spillefører etter at øst meldte inn 1 grand og vest brukte "Smolen" (viste fem spar og fire hjerter). Det kom et litt heldig utspill for spillefører, liten kløver som trakk nieren, kongen og esset. En trumf ble spilt til vest, så hjerter opp mot kongen som vant stikket da nord la lavt. Motspillet videre var ikke helt skarpt, og det lot den norske spilleren vinne ett overstikk og +650.

Ved det andre bordet meldte ikke øst inn 1 grand over nords ruter sånn om den norske øst gjorde, og da ble meldingene litt mer unøyaktige. De endte i 3 grand, en kontrakt som også kan vinnes på flere måter, men 4 spar er en bedre kontrakt.

Agnethe spilte ut hjerter til Sofies ess fulgt av mer hjerter til kongen. Spillefører spilte seg over til vest i spar og trakk kløver knekt. Det så jo ut som hun hadde kontroll på alt og gode muligheter for minst ni stikk, men hun så nok ikke den spesielle sluttposisjonen som skulle oppstå. Øst følte seg nok trygg på at dette skulle bli hjemspilt utgang.

Kløver knekt ble dekket med kongen og esset. Så kjørte hun i vei med sparstikkene sine, og slik så det ut etter de var innkassert:


N/S holdt igjen akkurat de riktige kortene så du kunne gjennomføre et skvisinnspill mot spillefører!

I diagramsituasjonen ble det spilt kløver 9 som fikk seile til syds tier. Agnethe tok for hjerter dame med drepende effekt, for hva skal øst kaste nå?

Merk hvor viktig det var at syd hadde igjen ruter 10 i sluttposisjonen, for et mulig avkast fra østs hånd idet syd spiller hjerter dame er å blanke ruter konge. Men da spiller syd ruter til nords ess som feller kongen. Øst kastet en kløver, men Agnethe kunne da fri seg med kløver til den nå single damen. Øst var innspilt bare for å måtte spile unna K-J i ruter til nords saks!

Det der vil jeg kalle et GULLMOTSPILL!

Vakkert! 

Norske juniorer til topps igjen!

I Ungdoms VM ble lagturneringene avsluttet tirsdag, og det ble nok en fantastisk dag for norsk bridge.

Etter at de norske parene i dameklassen (U-26W) vant gull og sølv i parturneringen var de naturlige favoritter i lag. Det er imidlertid ikke like lett å nullstille seg, og i en helt ny turnering teller ikke poengene som er vunnet tidlgere. Sofie Græsholt Sjødal-Agnethe Hansen Kjenli, Thea Lucia Indrebø-Ida Marie Øberg viste enorm styrke da de spilte seg frem til finalen hvor de møtte det sterke kinesiske damelaget. Det ble en jevn og spennende finale som det norske laget (SOFIES WORLD) stort sett ledet hele veien. I det siste settet fikk de opp en bra ledelse midtveis, men kineserne spurtet godt. Det holdt likevel, finaleseier med 6 IMP! VM-GULL for andre gang på mindre enn en uke! Bedre kan det simpelthen ikke gjøres!

 


GULL!!!

Undertegnede som er på andre siden av jordkloden har nettopp våknet opp til de strålende nyhetene, og her i bloggen kommer vi tilbake med mer, spill og forhåpentligvis flere bilder fra bragden i Kroatia litt senere.

Dermed har våre jenter vunnet "alt" i dette VM og har verdensherredømmet i den klassen.

I BAM-mesterskapet var det gresk-israelsk-norske laget GREISNOR i toppen hele veien. På det laget spilte Christian Bakke. Og bare for å topp jentenes gull ble det gull til Bakke også da GREISNOR vant A-finalen.


Christian Bakke til topps i BAM'en på en stor norsk dag i Opatija

Det er to spilledager til i Ungdoms-VM, og da skal det spille singelturnering.

 

Ungdoms VM: Nok en gullmulighet for jentelaget!

Det norske laget SOFIES WORLD hadde full kontroll i semifinalen i lagturneringen for damer (U-26W) i Opatija, Kroatia. Polen ble slått med 51 IMP i en kamp det norske laget ledet fra start til mål og vant tre av fire sett klart (i andre sett ble det 2 IMP i favør Polen).

I finalen møter vårt lag sterke Kina. Ett av parene på det laget var sammen med de to norske parene på pallen etter parturneringen hvor det ble gull og sølv til Norge, bronse til Kina. 

Det er altså en muliget for at våre jenter rasker med seg "alt", men dette blir nok en tøff kamp. Skulle det bli finaletap er det fortsatt sølv til Norge, og de fire unge damene har uansett resultat i den kampen gjort en formidabel innsats så langt i Ungdoms-VM.


Nok en plass på pallen er sikret. Kan det bli gull?

Etter lagturnerignen er ferdigspilt blir det singelturnering som avslutning av det åpne verdensmesterskapet.

I Board-A-Match kvalifiseringen fikk etter hvert Christian Bakke sitt lag GREISNOR (Greece/Israel/Norge) mer og mer dreisen på det. Han spiller sammen med en gresk spiller, og lagkameratene er to spillere fra Israel (som altså lagnavnet tilsier). Etter en sterk avslutning toppet de kvalifiseringen delt med ett annet lag. Fianlerundene i den turneringen er tirsdag, og de 14 beste i kvalifiseringen spiller i A-finalen, resten i B-finalen. 

Her er et spill fra SOFIES WORLD sin triumf i semifinalen.

Ved det ene bordet spilte Øberg/Indrebø 4 hjerter som Ø/V og gikk en normal bet. Det går an å toppe ut ruter dame, men det er med åpne kort.Ruterfinesse er korrekt og beste sjanse med den fargen. 

Ved det andre bordet åpnet øst i 3.hånd med 1 hjerter. Agnethe Hansen Kjensli (syd) sa 4 kløver og vest 4 hjerter før Sofie Græsholt Stjødal sa 5 kløver som ble doblet. Også i den kontrakten handler det om fargekombinasjoner, fiske eller toppe.

Kløverfargen må fiskes selv om mange vil vurdere å topp med ti (beste sjanse med ti kort til sammen uten kongen). Sparfargen bør også fiskes (det er også beste sjanse med en slik sparfarge, åtte kort hvor man mangler damen). Agnethe vant kontrakten og noterte +550 som var verd 11 IMP som birdro til at SOFIES WORLD tok en fin ledelse etter de første fjorten spillene. 

Sofie fortalte meg mandag kveld at hun kanskje burde sagt 4 spar over vests 4 hjerter. Hun sa at hun kom på det, men like etter hun allerede hadde sagt 5 kløver. Det er litt typisk når man har en ganske opplagt melding til rådighet (her 5 kløver).

Hva betyr 4 spar i denne meldesituasjonen? Kan hun ikke risikere at makkeren passer og de blir en tullekontrakt uten tilpasning i spar hos syd?

Nei, Sofie mente at Agnethe ville forstått 4 spar-meldingen. Logisk sett kan det ikke være mer enn femkorts farge siden hun hadde passet i 2.hånd utenfor sonen. Dermed må 4 spar i en sånn posisjon innebære kløvertilpasning. Syd må ta ansvar og korrigere til 5 kløver uten spartilpasning, for 4 spar er bare et forslag i denne posisjonen.

Det ville vært tilfellet om syd hadde meldt inn 2 kløver eller 3 kløver også sålenge nord har passet først. Slikt er ikke sytem eller avtaler, men logikk.

Hva gjør vel det, 5 kløver doblet var nok et kanonresultat for de norske jentene som vet det blir tøft å slå de sterke kinesiske spillerne i finalen. Men vår spillere vil gi alt, og satser på gull igjen. Kampen blir overført på BBO fra klokken 10.00 på tirsdag.

LYKKE TIL!.   

Showspill fra Opatija (parturneringen)

 Her et lite tilbakebllkk på parturneringen i Ungdoms VM i forrige uke. 

Christian Bakke og hans greske makker Ioannis Oikonomopoulos (jeg tviler litt på at jeg greide å stave det navnet korrekt, sorry...) slet litt i par, men kom seg til A-finalen og greide en 9.plass til slutt. I dette spillet var det imidlertid ingen grunn til å være misfornøyde, det ble en av turneringens klareste topper:

Christian satt øst og hans makker vest. Christian forteller:

"Syd åpnet med 1ru (minst 5 eller 4441). Pass fra vest, 1hj fra nord og dobler fra meg. Syd redoblet som support (trekorts hjerter). Vest passet, og nå tenkte nord 2-3 minutter før han passet, og jeg antok han var redd det skulle gå pass rundt. Så jeg tok sjansen på pass!" 

Sluttkontrakt 1 hjerter redoblet av nord, et spill i god juniorånd!

Kløver ess ble utspillet og alle fulgte med små kjort (vests firer var styrke). Det fulgte kløver unna kongen til vests dame og hjerter gjennom. Dermed kunne Ø/V få tak i et tredje kløverstikk, og spillet utviklet seg til en ren henrettelse. Da røyken hadde lagt seg var kontrakten på ett-trinnet gått to redoblede bet i faresonen, +1000 til "the good guys"!