YEH BROS: Det ble norsk premie til slutt

YEH BROS CUP i Shanghai ble avsluttet lørdag.

Lagturneringen

LAVAZZA var nok favoritt i lagfinalen, men KINA ville det annerledes.

Det var tre sett (16 spill i hvert) i finalen. LAVAZZA tok en oppskriftsmessig og ganske stor ledelse i det første, men KINA slo voldsomt tilbake i det andre. Mot slutten lå det og vippet, men en sterk kinesisk avslutning gjorde at det ble seier til hjemmelaget.

Her er spillet som på en måte var spikeren i kista for Lavazza.


Da kineseren på syds plass åpnet suste de ut i utgangen 3 grand med syd som spillefører. Sementa åpnet ikke ved det andre bordet. Jeg holder med Sementa, den «søppelhaugen» der er ikke åpning. Men i den kinesiske meldestilen åpnes nesten alltid med 11 poeng.

Og «never argue with success» gjelder som alltid om sluttkontrakten vinnes!

Kontrakten 3 grand er ikke noe vakkert syn. Kløver, eller selv sparutspill vil gjøre det nokså håpløst, og selv med hjerter 10 ut som Madala valgte så det ut til å være en veldig lang vei til ni stikk.

Bilde (øst) dukket med hjerter konge i første stikk og dukket også da spillefører senere spilt hjerter mot nieren. Stikker han opp og skifter til kløver tror jeg det må bli bet?

Kineseren skrapte sammen ni stikk (2+3+2+2) for +600, en massiv score med disse kortene. Bocchi vant også ni stikk, men i 1 grand. Dette ga Kina 10 IMP, og de vant til slutt kampen med 29 IMP.

Det er ingen overraskelse at Kina går helt til topps. Mange har ventet på kinesisk suksess også i mesterskap. De har en haug med glimrende kortspillere, og utviklingen for kinesisk bridge er voldsom.

Kina blir nok å regne med i Bermuda Bowl også, og før det i Asia Pacific Championship i juni.

Nederland slo Israel i kampen om 3.plassen.

Bra norsk innsats i par

De fire norske spillerne i Shanghai gjorde det skarpt i lag-kvalifiseringen og i begynnelsen av sluttspillet. Men de ble slått ut med liten margin der og måtte over i «trøstespill» for lag hvor det virket «sett fra langt hold» som de norske var litt sluttkjørte.

Etter de ble det for dem parturnering, og da virket det som om de kviknet til igjen.

Christer Kristoffersen og Erik Berg vant parkvalifiseringen. Så måtte de gjennom Semi-finale A hvor det gikk tråere.

Terje Aa og Allan Livgård slet i kvaliken og måtte spille semi-finale B, et nåløye for å kunne komme seg til finale. Ingen av de to parene kom seg til finalen for par og måtte spille trøstefinalen, men også der var det snakk om pene premier.

Den finalen tok Terje Aa og Allan Livgård seg av og vant.

Dermed ble det til slutt nordmenn som fikk opp å bukke under premiebanketten!

Det norske laget fikk i Kina vist at de er å regne med selv når de spiller på det aller høyeste nivået i verden. Alle de fire har endel internasjonal erfaring fra før, og Terje Aa har jo massiv erfaring fra mesterskap. For alle fire er deltakelsen i denne turneringen med å bygge mer solid internasjonal rutine selv om det manglet litt for å nå helt opp denne gangen.

Fete pengepremier i YEH BROS CUP

Det er ikke småpenger lagene i Yeh Bros spiller om. Den totale premiepotten for alle turneringene er 319.500 USD. Selv i trøstepuljen i par er det 3000 USD i førstepremie, og i parturneringen som spilles fredag og lørdag er førstepremien 20.000 USD til paret. I Swiss Teams (Consolation) vil vinnerlaget få med seg 10.000 USD. Det er selvsagt i hovedturneringen YEH BROS CUP de store pengene er. Laget som sikret seg finaleplass akkurat nå (LAVAZZA) er sikret 48.000 USD som er andrepremien. Men det kan jo bli førsteplass også, og spillerne på vinnerlaget får dele svimlende 190.000 USD!

I semifinalen mellom Nederland og Lavazza ledet førstnevnte med 2 IMP ved halvtid, men LAVAZZA snek seg foran mot slutten og vant kampen med 7 IMP. Dermed er de klare for finalen og kan hvile seg i kveld før morgensdagens finale mens tre lag spiller om den siste plassen i finalen. Ett av de lagene er nettopp Nederland som har gått gjennom sluttspillet i A-bracketen uten tap før den siste kampen mot Lavazza, og derfor har de i behold sitt ekstra "liv" og kan meget vel sikre seg revansjeooppgjør mot Lavazza om titlene. De blir en såkalt tre-veis kamp hvor vinneren avanserer. De andre to lagene som kan bli finalelag er Israel og China. Alle disse tre samt selvsagt Lavazza er i "pengene", det er premie til de fire beste av de totalt 28 lagene.

For det norske laget ble Consolation Swiss Teams en nedtur etter glimrende spilling tidligere i uken. Det ble tre strake tap og en plassering i køen i den turneringen. Vi håper spillerne klarer å glemme de siste kampene og finner tilbake til storspillingen tidligere i uken. Da kan det godt bli topp-plasseringer i parturneringen som starter nå snart fredag kveld kinesisk tid og avsluttes lørdag.   

 

 

 

 

 

NEDERLAND - LAVAZZA

I YEH BROS CUP tok Lavazza raskt ledelsen i kampen om å sikre seg finale uten å måtte spille mer i deres kamp mot Nederland (de to lagene som fortsatt ikke har tapt i sluttspillet). Det andre finalelaget må gjennom en sesjon til. Nederland-Lavazza er altså på en måte en ren semifinale, men taperlaget får en sjanse til mens vinnerlaget får hvile.

Her et eksempel på god teft.

Madala (Lavazza) åpnet i gunstig sone som syd med 1 spar og hørte 2 ruter fra venstre. Bilde (nord) sa 3 spar som viser firekorts støtte og ikke så sterke kort, ikke nok til utgangsinvitt. Øst sa 3 grand. Ville du meldt noe mer nå (ikke titt på nords kort)?

Madala meldte antagelig 4 spar mest som en stamp mot 3 grand. Det kan godt hende de har 3 grand i kortene, for ruter konge ser miserabel ut etter meldingene, han tror jo ikke nord har ruter ess. Over 4 spar gikk det pass rundt.

Siden vest hadde tynn ruterfarge var ikke 3 grand tingen, men 4 spar var ikke så verst. Det er ti stikk om hjerterfargen løses uten taper, og det er mulig med denne sitsen. Det som skjedde var litt en såkalt gresk gave, for det ga spillefører en mulighet for å tråkke feil i hjerter mens han ellers trolig ville ha funnet hjerteren og tatt ti stikk ganske greit.

Vest spilte ut kløver konge, og øst stakk over for å spille ruter. Siden de ikke hadde tatt det andre kløverstikket ble det etablert en innspillsituasjon. Madala vant med ruter ess og tok sparfinessen fulgt av to runder spar til. Så innkasserte han ruter konge og fridde seg med kløver. Øst tok det stikket og spilte liten hjerter.

Nå ble det et valg.

Om øst har hjerter ess tredje og vest damen dobbel vinnes i den situasjonen ved å stikke med kongen og spille en hjerter til. Da vil motpartens to hjerterstikk være «frosset», dvs. de kan ikke få tatt dem! I så fall må vest få beholde for damen (Qx fra start) i fargens andre runde, øst kan jo ikke stikke over. Så må vest spille til dobbeltrenons som blir stjålet hos nord mens syd siste hjerter forsvinner. Men det satt ikke slik, og Madala ville spille bort kontrakten om han la kongen.

Madala tenkte vel og lenge, men så la han liten og kontrakten ble vunnet, +420. Det ga 8 IMP da lagkameratene hans hadde spilt 5 kløver Ø/V med en bet, +100.

Det kom to fine storeslemmer. Lavazza meldte bare en av dem mens Nederland fant begge, og kampen jevnet seg ut.

Nederland vant i neste spill enda en slemsving og tok ledelsen i kampen.

Så kom dette:

Vests 3NT var konvensjonell, men jeg vet ikke sikkert om det viser en sterk 4H/S-melding (trolig), bare en 4H/S-melding, eller om det viser hjerter. Da vest doblet tok øst ut i 5 hjerter (pass/korriger?), og da det gikk dobler fra syd og pass rundt var det klart at det ville komme ned en sterk hånd med lang og god hjerter hos blindemann.

Hva spiller du ut?

Spar dame virker naturlig etter makkerens 4 spar-melding. Ruter ess er kanskje et alternativ. Andre forslag?

Nederlenderen spilte ut spar dame. Slik så hele spillet ut:

Utspillet av spar dame var mer enn nok for Bocchi. Han stakk med kongen og spilte trumf. Nå kunne han senere ta sparfinesse med tieren og få kvittet seg med kløvertaperen hos vest på spar ess. Det hadde han helt sikkert fått til, men syd hjalp ham riktignok med det da han spilte mer spar da han var inne på trumfesset. Bocchi to en trumfrunde til fra øst og så spar ess med avkast av kløvertaperen, 11 stikk og +850.

Om ruter ess spilles ut blir det fortsatt bet om syd skifter til kløver i andre stikk (får ikke tatt for ruter konge med kløveravkast i tide fordi nord har singel ruter og en trumf). Ikke lett motspill å skifte til kløver etter disse meldingene...

Også om syd spiller ut trumfesset kan kontrakten fortsatt betes, men syd må også da finne kløverskiftet med det samme.

Ved det andre bordet fikk Dennis Bilde spilte 4 spar som nord, og der ble det en bet (tre trumftapere og en taper i kløver). Dermed vant Lavazza 13 IMP og lagene stod helt likt.

Nederland vant så 2 IMP mot slutten, og det er også ledelsen deres etter halvspilt kamp.

Det kan se litt ut som luften har gått litt ut av ballongen for det norske laget som gjorde det så bra lenge. De spiller nå i Consolation Teams. Til liksom å være en «trøstepulje» er det sannelig høyt nivå! I første kamp ble Norge sin motstander USA-Pepsi. Det ga klart tap med 24 IMP (3,22 VP). I andre kamp var det norske laget raskt i trøbbel mot Japan som mot slutten ledet 30-3. Det bedret seg noe mot slutten, men det ble likevel tap med 14 IMP (6,46 VP).

Norge ligger nå i ingenmannsland i den turneringen. Det gjenstår kun en kamp i Consolation Teams så det kan kun bli en plassering midt på treet der. Vi håper på gode norske resultater i parturneringen som starter i kveld kinesisk tid og avsluttes i morgen ettermiddag.

Yeh Bros: Norge ble slått ut

Norge tapte som  allerede nevnt med liten margin i den andre sluttspillkampen mot LAVAZZA. Men som en av topp-8 i kvaliken hadde vårt lag nok et "liv" og møtte så Israel. Der ble det igjen jevnt, og det ble et nytt knepent tap. Dermed går Norge over i Consolation Teams som har foregått en stund, og de utslåtte lagene fra hovedturneringen kommer inn der med 59 VP etter at de andre har split fem kamper. Lederlaget Singapore har 71 VP. Det skal spilles tre kamper til i den turneringen. 

Så det er mer å spille om, også prispenger, og etter Consolation Teams blir det parturnering med IMP beregning.

I kampen mot Israel ledet Norge ved halvtid. Det ble jevnt mot slutten, og i aller siste spill gikk Norge bet i en knallhard utgang som hadde visse sjanser hvis det satt fordelaktig. Men da det ikke gjorde det og Israel stoppet i delkontrakt ble det 7 IMP ut i stedet for 11 IMP inn om utgangen hadde gått hjem, en sving på 18 mens tapet i kampen ble på 11 IMP. Det var selvsagt mange andre spill fra kampen som kanskje heller kunne blitt dratt frem, spill som med fordelaktig utfall ville ført til at Norge gikk videre, men sånn er det alltid.

Norge har gjort mer enn en hederlig innsats i Kina så langt. Det er et kanonsterkt felt der, og det norske laget har vist at det absolutt er å regne med i topp internasjonal bridge. Det lover bra for VM. Den selvtilliten som det norske landslaget de siste årene har opparbeidet igjen i internasjonal sammenheng ble etter min mening forsterket gjennom denne turneringen.

Så det er all grunn til å glede seg til at Norge spiller VM (Bermuda Bowl), og selv om jeg blir en av "fansen" som håper på norsk medalje i Kina i september håper jeg de snubler i en kamp...Ja, du har kanskje gjettet det, jeg håper de tryner litt mot New Zealand 

I går kveld ble det klart at NEDERLAND og LAVAZZA er de to lagene som fortsatt er "undeafeated" i A-bracketen, og de spiller i morgen tidlig om finaleplass. Vinneren fra den kampen er altså klar for finalen og får oversitt når de andre gjenværende lagene spiller sin siste kamp som handler om finaleplass. Den som vinner av Nederland og Lavazza får en fordel, de får hvile mens de andre spiller en kamp til, og de får 6.5 IMP carryover (ledelse) idet finalen starter. 

Kampen mellom Nederland og Zimmermann ble spennende etter at førstnevnte ledet med hele 30 IMP ved halvtid. Zimmermann tok over og snudde kampen fullstendig i andre halvrunde, men så vant Nederland 14 og 12 IMP i de to siste spillene! Det var nok til å vinne kampen med 14 IMP.

Vi tar med et spill fra første halvrunde i kampen mellom Nederland og Zimmermann. Det viser med all mulig tydelighet hvor enkelt det er å være bakspiller, og noen av de som fulgte kampen på BBO sa nok "den kontrakten står!", eller "hvordan gikk han bet" etter at spillet var over.

Det er ikke så lett ved bordet, og når det er en levende bridgelegende som Lauria, fortsatt en av verdens beste bridgespillere som gikk bet er det grunn til å se nærmere på hva som skjedde.

 

Lauria var i 3 grand etter at syd hadde vært innpå med en rutermelding. Syd spilte ut spar 6 til nords knekt. Lauria stakk og spilte stor ruter som syd stakk med damen, nord fulgte farge. Syd spilte spar 10 som øst stakk.

Lauria hadde nå syv helt sikre toppstikk og det åttende om hjerteren gir fire stikk. Nå gikk han på hjerteren, og det er et lite valg der også om begge følger med småkort på A-K, og syd følger med et lite kort i fargens tredje runde; finesse i tredje runde eller spille på at knekten faller. Lauria misset ikke der, han spilte hjerter til damen og nords knekt falt. Opp på åtte stikk. Hvor kan det niende komme fra?

Lauria leste sitsen bra og visste at nord ikke hadde flere ruter samt at syd trolig hadde startet med tieren tredje i spar. Spillefører hadde gitt bort bare ett stikk (i ruter) og ved å spille spar etter den fjerde hjerteren ville nord komme inn. Han kan da ta to sparstikk, men så må han spille kløver. Hvis nord har kløver dame vil han altså etter å ha tatt sparstikkene sine bli tvunget til å spille unna den til bordets knekt, og det er det niende stikket. Så Lauria tok for hjerter 10 og kastet en ruter fra hånden, så spar fra vest.

Nord kom inn. Sparen satt som ventet 4-3 fra start så nord kunne ikke ta mer enn to sparstikk i alt før han måtte spille kløver. Det betyr at nord fra start hadde fordelingen 4-3-1-5, noe som øker sjansen for at kløver dame er hos han sammen med fem kløver heller enn hos syd som hadde bare to kløver fra start. Idet kløveren kom fra nord la Lauria liten fra hånden, men da stakk syd med damen og kunne ta en bøtte med ruterstikk, to bet!

Slik så hele spillet ut:

 

Lauria ville muligens blitt geniforklart (nok en gang) om nord hadde hatt kløver dame, for det ville vært et vakkert innspill for ni stikk. Men nå ble det bare nitrist.

"Kabalkontakt", sa nok mange idet disse kortene kom opp på skjermen og Ø/V meldte 3 grand. Det er jo 2+4+0+3 stikk når kløver dame faller så beleilig.

Alle de andre vant utgang her, de fleste med god hjelp av syd som startet med to store ruter. Da har spillefører tid til å sette opp ett stikk i ruter før forsvaret får slått hull på sparen.

Det går an å vinne med spar ut også, selvsagt ved å toppe ut kløver dame, men han kunne ha spilt annerledes enn det. Hvis første spar lasjeres kan spillefører senere ta hjerterstikkene og frispille seg i ruter. Hvis syd har bare to spar fra start må han spille ruter eller kløver. Her frir syd seg med sin tredje spar, som øst vinner og spiller en stor ruter til. Da må syd gi øst ett stikk i ruter eller spille  kløver som også gir spillefører ett stikk slik som det sitter her. Så med beste motspill handler dette spillet i stor grad om plassere kløver dame. 

Sånne spill er fine for oss bakspillere! Vi kan sitte å se at en internasjonal toppspiller går bet mens vi simpelthen kan telle stikkene som gir kontrakt, enkelt! Men så enkelt er det ikke i praksis, spesielt ikke om spillefører er en veldig god spiller...    

SURT TAP FOR NORGE I YEH BROS

I andre halvrunde benket Zimmermann seg selv og Multon, og laget Norge skulle forsvare sin 7-IMPs ledelse mot hadde en fryktinngydende line-up: italienske Lauria-Versace og polske Klukowski-Gawrys.

I det fjerde spillet (alle i sonen) satt Erik Berg med dette og hørte Versace til høyre åpne med 1 kløver.

Ville du doblet?

Det er ikke ideelle kort for dobling med minimum og ikke perfekt fordeling. Jeg vet imidlertid Eberg liker en frisk doblingstil på ett-trinnet, men her passet han. Det skulle vise seg å være fornuftig.

«Gamle» Gawrys doblet ved det andre bordet. Livgård viste hjerter med 1 ruter (kløverføringer), og Klukowski ville være med og sa 2 ruter. Etter 3 kløver fra Aa (vest) var syd med en gang til med 3 ruter. Aa spilte ut kløver ess og en kløver til, en god start. Livgård spilte hjerter tilbake til stjeling! Kontrakten gikk til slutt en bet, +100 til Norge.

Siden Berg ikke doblet med nords kort, og italienerne ikke fant spartilpasningen ble det et søtt, lite pluss-spill. Lauria endte i 2 hjerter og gikk en bet, +100 til Norge ved det bordet også, og 5 IMP-inn.

Det fortsatte fint.

En god slem ble funnet ved hjelp av en praktisk og god melding av Kristoffersen.

Berg (nord) åpnet med 1 kløver og Christer sa 1 hjerter som viser spar (kløverføringer). Vest hoppet inn med 3 hjerter, pass fra Berg og 4 hjerter fra øst.

Hva nå?

Christer meldte 5 grand – pick a slam. Over den meldte Berg 6 spar, og slik så hele spillet ut:

Berg hadde ingen problemer med å plukke opp østs sparbeholdning og tapte kun ett stikk, til kløver ess. På dette nivået er imidlertid ofte slikt uavgjort spill, og det ble det i denne slemmen og også i tre påfølgende harde og gode utganger som ble vunnet ved begge bord. Det hadde imidlertid vi norske tilskuere ingen ting imot. For på dette tidspunktet (med ni spill igjen) ledet Norge med 12 IMP.

I spill 25 synes jeg Norge hadde uflaks. Nord var giver og Ø/V i sonen.

Klukowski hadde disse kortene:

Ville du vurdert å melde inn 1 spar etter pass fra makker og 1 kløver fra motstanderen til høyre? Jeg må innrømme jeg har sansen for Klukowski sin 1 spar i disse soneforholdene. Kanskje kan vi forstyrre og presse motparten høyere hvis makker har tilpasning, og kanskje kan vi finne en fin stamp. 

Det ble imidlertid suksess av en annen grunn enn det. Ø/V hadde 3-3 i spar uten stopper, og Klukowski sin makker satt med AK-dobbel. Hvordan i all verden skulle Norges Ø/V kunne finne 3 grand etter motparten hadde meldt spar? De endte i 5 kløver som ikke kunne vinnes, og 3 grand var nedlegg siden sparen var blokkert.

Ved det andre bordet meldte ikke syd inn, og han kan aldeles ikke klandres for det. Ø/V meldte 3 grand og tok ti stikk, 13 IMP til ZIMMERMANN som ledet kampen med ett fattig IMP!

Norge tok tilbake ledelsen da de vant 2 IMP i det tredje siste spillet:

Berg-Kristoffersen som N/S lot Ø/V få spille 3 hjerter, og der ble det to bet, +100 til Norge.

Klukowski var med til 3 spar som også gikk bet, +50 til Norge og 2 IMP. Norge var i ledelsen med 1 IMP. For en thriller! 

Så meldte Lauria-Versace 3NT som var helt håpløst om motspillet satt. Men Kristoffersen doblet (for å hjelpe med utspillet). Hadde italienerne spilt der og utspill/motspill gått bra ville det blitt +1400 til Norge, for det norske paret kunne ha tatt ni stikk i motspill mot 3 grand! I stedet flyktet Lauria-Versace til 4 kløver hvor de noterte +130. I det spillet åpnet Aa, men motparten meldte og Livgård greide å unngå at de havnet i utgang selv om han hadde 12 hp. Aa vant også ti stikk, ugavgjort spill.

Så skulle det dessverre bli en trist avslutning. Norge gikk i det siste spillet to bet i 3 grand hvor det var åtte stikk, en viss mulighet for ni også med det stikket som ble vunnet i utspillet (samme farge ble spilt ut ved begge bord). Men det måtte gjettes hvem som skulle spilles inn i sluttposisjonen, og valget ble feil.

Da Klukowski spilte den kontrakten litt senere måtte han kun få fatt i åtte stikk for å vinne 2 IMP for at ZIMMERMANN skulle gå forbi med 1 IMP. Og han vant til og med kontrakten. ZIMMERMANN vant 11 IMP for det og smatt forbi på målstreken. SURT!

Dette betyr ikke at det er slutt for det norske laget. Nå må de opp mot ett av lagene som vant sin første kamp i B-bracketen (nr. 9-16 i kvaliken). Og de som fortsatt henger med i B kan gå helt til finalen og vinne turneringen, men nå tåles ikke et tap. Neste kamp spilles i kveld kinesisk tid, så det er midt på dagen i Norge. Følg med!  

YEH BROS: NORGE mot ZIMMERMANN

I sluttspillkampene er det to ganger 16 spill.

I sin første sluttspillkamp møtte Norge ZIMMERMANN. Det startet med at Norge lå under med 12 IMP etter to spill, men så kom en sterk norsk periode.

Etter 10 spill ledet Norge med 27-12.

Så etter et par butt-spill kom et skummelt spill (spill 13):


Nord passer, alle i sonen og øst åpner med 1 spar. Syd melder 2 hjerter, eller mer populært i Yeh Bros sperrer med 3 hjerter.

La oss si syd hopper innpå med 3 hjerter. Hva er du og din makker sine avtaler i den situasjonen?

Man må si 4 spar med en del marginale hender i denne situasjonen, for 3 spar er bare konkurrerende, ikke direkte invitt. Man har ingen utgangsinvitt til rådighet når det har kommet så høyt allerede. Det vanligste er å si at for å vise en god 4-sparmelding kan man si 4 hjerter som ikke er en vanlig kontrollmelding (men man har som regel kontroll i fargen), men bare sier at han har en god hånd for utgang (kan være visse slemmuligheter). Ville du vist en god løft eller bare sagt 4 spar?

Lilleslem er avhengig av at sparen ikke gir taper, i praksis veldig nær en 50% sjanse (det kan komme kløver ess og kløver til stjeling, så vinnersjansen i slem er egentlig litt mindre enn 50%). Her var det en uungåelig bet i 6 spar.

Spillet var tidlig ferdigspilt i åpent rom der Lauria-Versace satt Ø/V mot Kristoffersen-Berg. Italienerne stoppet i 4 spar.

På den løpende oppdateringen kunne vi se at godt over halvparten av de som hadde spilt spillet på dette tidspunktet hadde meldt slem og gått bet.

Det er merkelig hvor spennende det kan være bare å sitte der og se på en skjerm med tall, ventende på at det tikker inn et bridgeresultat.

Kunne Terje og Allan unngå slemmen?

Det tok tid, og den lange tiden gjorde at i alle fall jeg ble bekymret. Så tikket det inn +110 til Ø/V, og klarere feilpostering skal man lete lenge etter. De hadde trolig glemt å taste inn resultatet på det potensielle slemspillet?

Mer venting…

Og det var en feilpostering, 110 var resultatet i det neste spillet. Men dessverre, det norske paret meldte slemmen og gikk den opplagte beten, 13 IMP til ZIMMERMANN.

Hvis man bytter for eksempel spar konge med kløver ess hos nord og syd ville spillet gitt 13 IMP i favør av det norske laget, en 26-IMPs sving! Da spillet var ferdigspilt hadde akkurat halvparten av Ø/V-parene vært i 6 spar, resten i utgang.

Så gikk en litt for hard utgang meldt av Norge tre sonebeter, -300 der det var ganske vanlig med -100 eller -200. ZIMMERMANN greide imidlertid å stoppe i delkontrakt og vant den. Det gikk ikke Norge sin vei akkurat nå, ZIMMERMANN var plutselig i ledelsen med 4 IMP.

I det siste spillet hadde N/S:

 

Ville du likt å være i slem her?

Det er ganske perfekt tilpasning, og spartaperen kan kastes på ruter konge. I hjerterkontrakt er det imidlertid en sjanse for at de kan hente kløver ess og en stjeling. I kløverslem er det noe bedre, mindre sjanse for at de kan få seg hjerterstjeling der N/S har kun åtte kort.

Det viste seg å stå både i 6 kløver og 6 hjerter da ingen stjelinger var mulig å få for Ø/V.

Norge stoppet i utgang (4H) som ikke var uvanlig, igjen var halvparten av salen i utgang, den andre halvparten i slem, unntatt der Multon-Zimmermann satt N/S. Hvis det som er postet er korrekt må de ha hatt en megamisforsåelse, for det står vitterlig at de spilte 3 ruter N/S med to bet! Det var kjærkomment for Norge som dermed leder kampen 42-35 før de siste 16 spillene. 

De av dere som er morgenfugler og leser dette før frokost bør logge dere inn på BBO og følge andre halvrunde. Hvis ikke Norge sin kamp vises der får du i alle fall sett alle kortene, og du kan følge den løpende oppdateringen av resultatene her.  

 

 

YEH BROS KVALIK: Norge på 3.plass!

Norge på 3.plass

Etter seks strake seiere av 10 kamper i starten av kvalifiseringen ble det noen små tap mot slutten for Norge, men det var aldri noen fare for ikke å kvalle inn i den øverste bracketen i sluttspillet.

Norge ble nr. 3 bak KRANYAK (USA) som toppet kvalifiseringen med god margin, og LAVAZZA.

Sluttspillet starter torsdag kl. 9.30 kinesisk tid. Regelverket er altså slik at de åtte beste lagene i kvaliken spiller i A-bracketen og har råd til å tape en kamp. Da "rykker" de ned i B, men vinner de alt deretter blir de til slutt å finne i finalen. De som spiller i B-bracketen er ute så snart de taper en kamp.   

Feil om den ekstreme 6-6 hånden

Jungeltelegrafen virket i dag, og det kom beskjed fra Kina via Norge om at jeg må ha blingset da jeg så på resultaten og skrev om den ekstreme 6-6 hånden i runde 4. 


Det er riktig at Ø/V for Norges motstanderlag hadde en meldeblemme og spilte 6 spar med bet der 7 kløver, 7 hjerter og faktisk 7 grand står. 

Her i bloggen ble det nevnt at det ikke alltid er så lett å melde storeslem med styring om motparten melder aktivt i mot, og syd har en sperrehånd. Feilaktig hevdet jeg at Norge ikke meldte storeslem, men vant spillet likevel pga. meldeblemmen ved det andre bordet. Men det var feil, +1460 for 6 hjerter stod på linjen under Norges kamp, og det norske resultatet var +2210 for meldt og vunnet 7 hjerter.

Det var Christer Kristoffersen og Erik Berg som meldte 7 hjerter selv om de fikk meldinger i mot. Når motparten melder er det en fordel å ha gode vurderinger, og det brukte de er! Meldingsforøpet er enkelt og logisk og varmer et "naturlig-bridgehjerte":

Idet nord var med og støttet makkeren sin til 4 ruter meldte Erik 6 kløver, en praktisk melding basert i hva han tror står! Over til Christer (vest) som ser ned på en fantastisk hånd i denne settingen. Kan virkelig makker melde 6 kløver uten å ha ruter ess og honnørene i sine farger. Christer satt jo selv med tre ess!  Nei, makker må ha "resten" tenkte han og meldte det han trodde sto: 7 hjerter. Glimrende meldt!

Det er ikke alltid man trenger fancy konvensjoner og slikt for å meldte godt. 

 

YEH BROS CUP: Norge kjemper helt i toppen!

Lag ALLFREY ledet Yeh Bros-kvalifiseringen idet de var halvveis, men så møtte de Norge i morgenkampen onsdag. Det ble en nokså ensidig affære! ALLFREY vant noen småspill, men Norge grabbet til seg fire tosifrede gevinstspill og vant komfortabelt 49-11 og noterte 18.97 VP som var nok til å ta ledelsen etter seks av ti runder.

Så skulle Norge opp mot Nederland som mangler noen av de mest kjente stjernene sine, men likevel har et meget sterkt lag. Den kampen ble overført på BBO.

Det begynte litt ruskete for Norge. En litt merkelig meldesekvens, i alle fall for oss tilskuere, gjorde at Norge brant en god slem som ble meldt ved 26 bord og vunnet ved 25 av dem. Nederland tok en god ledelse, men Aa-Livgård kontret i neste spill ved å melde denne utgangen:


Syd spilte ut en stor ruter mot 4 hjerter. Han skiftet til trumf. Livgård gjorde det enkelt, slapp trumfen til hånden og trumfet kløver 9.Så ruterstjeling hjem og ut med trumfen. Han kunne ikke tape mer enn ett stikk i hver av fargene spar, ruter og kløver, +620.

Nederland stoppet i delkontrakt og kampen hadde jevnet seg ut.

Så kom et spill som viser at det er forskjell på teori og praksis:


Kristoffersen var som du ser i 3 grand doblet. Doblingen var på et vis korrekt da kontrakten kan betes, men bare i teorien. For å bete må vest spille ut hjerter dame! Så hjerter til østs konge fulgt av sparskift. Da får motspillerne etablert fem stikk før spillefører har ni.

Det skjedde (selvsagt) ikke, vest spilte ut en kløver. Dermed hadde Kristoffersen ett kløverstikk og kunne med det samme godspille ett til i den fargen og sikre seg ni i alt, +550 til Norge.

Omtrent halve salen spilte delkontrakt i ruter med dette, men Nederland kom seg også i 3 grand, ved det bordet spilt av nord.

Også der kan kontrakten betes – i teorien – men øst må spille spar ut! Deretter må de få cashet de tre hjerterstikkene og kløver ess.

Det skjedde heller ikke, øst spilte naturlig ut kløver og kontrakten føk hjem omtrent på samme måte. Men det ga kun +400 til Nederland og 4 IMP til Norge.

Dessverre fikk Nederland hektet det norske Ø/V paret i 3 kløver i et spill, -500, samtidig som Norge som N/S meldte en normal utgang som gikk bet. Det ga 12 IMP til Nederland som fikk et overtak i kampen.

Før det siste spillet ledet Nederland med 8 IMP. Så kom dette:


Der Berg-Kristoffersen satt N/S var Berg ganske sprekt med og doblet opplysende med nords kort, og syd fikk vist hjerter. Da vest ble spillefører i 3 grand spilte Berg ut hjerter. Da ble det med den grusomme rutersitsen for vanskelig for den nederlandske spilleføreren. Han gikk en bet, +100 til Norge. Kontrakten burde nok ha blitt vunnet uansett, men han fikk det så vanskelig som mulig. De fleste andre steder slet spilleførerne hjem 3 grand.

Ved det andre bordet i vår kamp startet det med 1 kløver av øst (Livgård) og 1 hjerter som viste spar fra vest (Aa). Legg merke til at de systemmessig viser majorfargen, og dermed ikke viser frem ruterfargen for motparten. Det skulle vise seg å være gullkanet. Livgård sa 2 kløver, og Aa avsluttet med 3 grand.

Etter dette meldingsforløpet spilte nord intetanende ut ruter knekt! Aa slapp ruteren til damen og spilte ruter opp igjen mot bordets gjenværende  A-9-x. Nords ruterkombinasjon ble pulverisert. For en start på spillet, nå hadde Aa fire ruterstikk! Man gir ikke Terje Aa slike sjanser ustraffet, og idet røyken hadde lagt seg hadde nordmannen to overstikk i kontrakten som gikk bet ved det andre bordet, +660 til Norge verd 13 IMP - Norge foran med 5 IMP!

For første gang i kampen var Norge foran Nederland, og det var jo på et perfekt tidspunkt siden det var etter aller siste spill.

USA-KRANYAK er regjerende mestre i denne turneringen. Midtveis i kvaliken var de skikkelig i dytten. En stor seier i runde 7 gjorde at de overtok teten. Norge har fortsatt ikke tapt etter at de har spilt syv kamper, en kjempeprestasjon. De ligger før de tre siste kampene som nr. 2.

En topp plassering er veldig sannsynlig nå for det norske laget, men det aller viktigste er å bli på topp-8 for å komme i den øverste bracketen/puljen som har ett ekstra «liv». Er man i den bracketen kan man tape en sluttspillskamp og likevel komme tilbake og vinne hele turneringen. Tapes en kamp i den nederste bracketen er det over og ut.

Fem strake for Norge!

Første dag av de to kvalifiseringsdagene i YEH BROS CUP var oppløftende for det norske laget som består av Christer Kristoffersen, Erik Berg, Allan Livgård og Terje Aa. De vant alle sine 10-spills kamper og har et veldig godt utgangspunkt før de siste fem kampene med 3.plass så langt. Engelske lag ALLFREY leder, og det laget er Norge sin motstander i morgenkampen onsdag. Den kampen blir trolig overført på BBO. Spillingen starter kl. 9,30 Shanghai-tid, og det er midt på natten i Norge så å se den blir antagelig kun for noen riktige natteravner. Men det er god grunn til å logge seg på BBO og følge avslutningen av kvalifiseringen i morgen tidlig norsk tid. Ellers kan alle resultater, bulletiner osv. finnes på mesterskapssiden, her. 

Opplegget i Yeh Bros er litt uvanlig i forhold til de fleste andre internasjonale lagturneringer. De 16 beste lagene av 28 går videre. Det kan være det ikke er nok å være nr. 16, for lag YEH med sponsoren Mr. Yeh er sikret plass i sluttspillet uansett hvordan de gjør det i kvalifiseringen. Så om lag YEH er dårligere enn nr. 16 blir det de 15 beste av de andre som går videre. Det er "prisen" de andre deltakerne må "betale" for å få være med i dette fantastiske arrangementet hvor Mr. Yeh har puttet inn et ukjent antall dollar både i premier og andre subsidider.


Mr. Yeh har lagt nok penger i potten til at han tillater seg å diktere litt av regelverket... 

Også i sluttspillet er det litt spesielt. Da spilles med en "øvre" og "nedre bracket" alt etter hvor høyt man plasserte seg i kvaliken, og de som er i den øvre bracketen tåler ett tap, men rykker ned. Vinner de resten er de fortsatt med. Det koker ned til finalespill, to kamper, en om 1. eller 2.plass og en om 3. eller 4.plass. De som ikke er med i sluttspillet kan spille en parturnering (IMP-beregning) hvor de som etter hvert ryker ut fra sluttspillet i lag kan komme inn. Ja, litt komplisert, men vi tar det etter hvert som det skjer, og forhåpentligvis er Norge med i lag helt til slutt!

Tirsdag spilte Norge solid mot gode motstandere. De hadde egentlig ikke spesielt mye flaks, men i spillet nedenunder fikk våre gutter en gavepakke. Giver Nord, Ø/V i sonen.

 

Hvordan vil du og din makker melde disse kortene? Det er lett å se at dette er en nedlegg storeslem i hjerter eller kløver, men hvordan finne frem dit? 

Det er ikke så lett selv om Ø/V raskt finner ut at her er det slem. Problemet for øst er at han må være sikker på at vest har både hjerter ess og kløver ess for å kunne melde storeslem. Skulle han spørre om ess underveis og få svaret to ess kan han ikke vite med sikkerhet at det er de to riktige essene. Og "Exclusion Blackwood"  (Blackwood hvor spar ess ikke teller) er ikke lett å få brukt med dette siden vest normalt vil ha meldt spar. I dette tilfellet ble det ved noen bord øst (etter at hjerter var etablert som trumffarge) som spurte om ess (Key Cards), og da han fikk svaret TRE kunne han si 7 hjerter. Men uansett om du mener du og din favorittmakker kanskje kan finne en god vei til storeslem er det i praksis ikke så lett, for det var ikke slik at Ø/V fikk melde i fred. Slik så hele spillet ut:

   

Merk at N/S er i gunstig sone, og syd har en fin farge å sperremelde med. Nord har dessuten rutertilpasning og kan finne på å lage litt lyd han også. Ved de fleste bordene hoppet syd til 3 eller 4 ruter hvis øst valge å åpne med 1 hjerter (mest vanlig). Da blir det jo en god del gjetting det her. Deretter ble meldingsforløpene forskjellige rundt omkring, men det var hele 19 Ø/V par av 28 som likevel fant frem til storeslem.

Norge stoppet i 6 hjerter og ville tapt 13 IMP mot mange motstandere, men det ble faktisk et heldig gevinstspill mot et kinesisk lag. De hadde nemlig en misforståelse og endte i 6 spar, en tullette kontrakt som dog ville blitt vunnet noen ganger, om sparfargen hadde vært mulig å spille for kun en taper. Men det var to spartapere, og en bet sammen med 6 hjerter - tretten - ga Norge dagens største utbetaling i et enkeltspill, 20 IMP! 

YEH BROS CUP: God start for Norge!

Yeh Bros Cup har startet i Shanghai, Kina. Norge deltar som tidligere nevnt med Christer Kristoffersen-Erik Berg og Allan Livgård-Terje Aa.

Jeg nevnte noen favorittlag i forrige innlegg, men glemte LAVAZZA som selvsagt er blant favorittene uansett hvor de spiller. For dem spiller danske Dennis Bilde, og Norge møtte dem i sin andre kamp.

Det startet greit for Norge mot Japan. Kampen så en stund ut til å gå mot en stor norsk seier, men et stort tapsspill til slutt gjorde at det ble seier med 11 IMP (13,72 VP).

Det spilles ti spill i hver kamp i kvalifiseringen, og åpningskampen var preget av mange slemspill. Det startet allerede i spill 1:

Det var Berg og Kristoffersen som satt i retningen slemspillene kom (N/S). Her meldte de seg pent opp i 6 spar. Det starter med 1 hjerter fra nord og svar 1 spar for dem som melder standard. Nord melder vel 2 kløver i andre melderunde selv om han ikke akkurat liker fargen. Syd fortsetter med 2 ruter – fjerde farge utgangskrav – og nord viser ruterstopper og at han ikke har noe særlig spesiell fordeling (ekstra fargelengde) med 2 grand (han benekter da tre-korts spar). Syd melder så 3 spar som normalt viser seks kort i fargen siden nord har benektet tre-korts støtte. Da har nord et valg, 4 spar, eller kontrollmeldingen 4 ruter. Han ville vel likt å ha litt bedre spar for å kontrollmelde, men kortene er fine! Og 4 ruter er uten tvil kontrollmelding med spar som trumf, for hva annet kan det være etter den nevnte innledningen?

Uansett hva nord gjør i den situasjonen bør vel syd gå i 4 grand (også over en høyning av 3 spar til 4 spar), og idet han finner ut om to nøkkelkort (essene og trumf konge) uten trumf dame (spar) hos nord sier han 6 spar.

Hvis nord hadde vist to nøkkelkort og at han også har spar dame kan syd satse på storeslem direkte, eller ta med seg 5 grand som storeslemsinvitt. Da melder nord 6 hjerter som viser kongen i den fargen, og syd kan si 7 spar, altså hvis nord har noe sånt som Qx – AKxxx – Ax – xx i stedet for det han hadde (samme antall HP). '

Slik kortene var er 6 spar en meget bra kontrakt. Slik så hele spillet ut:

Det var tretten enkle stikk stikk slik det satt, men ingen storeslem som skal meldes akkurat, for sparsitsen var som du ser veldig fordelaktig.

Jeg nevnte forleden at nivået i Yeh Bros alltid er høyt, og det viser resultatene i dette spillet og. Tre av 28 lag var kun i utgang. Resten var i den korrekte kontrakten 6 spar (+980) unntatt to par som var heldige da de meldte og vant 7 spar. Gjennomsnittscoren (datum) på spillet var +990 til N/S. I Norges kamp var +980 til N/S uavgjort spill.

I det syvende spillet fant også Berg-Kristoffersen den optimale kontrakten.

Det norske paret N/S var i 6 grand som er perfekt, en kontrakt du skal være nokså uheldig om går bet. Da må i så fall kløveren sitte 4-0 med alle kløverne bak.

Slik det satt ble det tolv stikk og +1440 som ga 13 IMP til Norge siden Japan stoppet i utgang. Datumscoren i dette spillet var +1120 til N/S.

Kampens siste spill som altså ødela for en større norsk seier så slik ut:

Jeg har ikke i skrivende stund informasjon om hvordan meldingene gikk i Norge sin kamp. Ved noen bord åpnet kanskje vest med 3 kløver i tredje hånd, og i så fall er det ikke lett å melde med styring.

Norge var i 6 spar spilt av syd, noe som kan tyde på at vest faktisk sperret og nord doblet opplysende?

Hvis N/S får melde i fred er det en bra sjanse for å finne frem til 7 ruter eller 7 spar. Tretten av de 28 lagene meldte og vant storeslem, deriblant Japan, og dermed ble det 12 IMP ut for Norge.

I den andre kampen møtte Norge det nevnte storlaget LAVAZZA!

Begge de norske parene ser ut til å spille godt i starten av denne turneringen! Vi har ikke for mye detaljer fra den kampen, men listene ser fine ut mot parene Bilde-Madala og Bocchi-Sementa, ingen hvemsomhelst akkurat!

Det så en stund ut til å gå mot en ny ganske klar seier mot stjernelaget. Med norsk ledelse 13-2 meldte Madala-Bilde en for hard slem og gikk to bet. Mange andre steder fant de frem til en 5-2 kontrakt i major med de kortene, og den ble vunnet. Men andre var i 3 grand som ikke kunne vinnes. Det skjedde også for Norge som dermed gikk en bet, likevel 2 IMP til Norge. Et tapspill (7 IMP) i kampens siste spill (igjen) gjorde at seieren ikke ble stor, men likevel seier, og der er en fin skalp å slå LAVAZZA. Norge vant med 8 IMP (12,83 VP).

Etter to seiere i starten ligger Norge på 4.plass. England leder. 

 

 

Norsk lag med i YEH BROS CUP

Den prestisjetunge YEH BROS CUP starter tirsdag 9.april i Shanghai, Kina. Denne turneringen regnes som en av de tøffeste i verden utenom de offisielle mesterskapene. Enkelte mener til og med at YEH BROS CUP har et sterkere felt enn i VM!

Det står 28 lag på startlisten, mange av dem rene landslag. For Norge stiller Christer Kristoffersen, Erik Berg, Allan Livgård og Terje Aa.

Det er som vanlig skyhøyt nivå i denne invitasjonsturneringen. To amerikanske lag er med og blir blant favorittene. ZIMMERMANN spiller med sin faste makker Multon og har med seg italienerne Lauria-Versace og polske Klukowski-Gawrys. Videre er det gode lag fra Nederland og England og noen sterke kinesiske lag. Vi tror likevel Norge vil hevde seg i Kina. I fjorårets utgave vant et av de amerikanske lagene foran ZIMMERMANN med Helness og Helgemo på laget. 


Utover uken kommer vi tilbake med resultater og spill fra turneringen. All informasjon så langt inkludert deltakernes systemkort, åpningsbulletinenen osv. finner du på Yeh Bros Cup sin hjemmeside, her. 

 

God norsk innsats i Thailand

AMAZING BRIDGE FESTIVAL i Thailand er nettopp ferdigspilt. Det deltok noen nordmenn, og de gjorde det bra.

Baard Olav Aasan og Espen Grebrof ble nr. 3 i parturneringen etter å ha vunnet kvalifiseringen. Mathias Beyer ble nr. 10 i par sammen med svenske Gøran Hammarstrøm.

I lagturneringen spilte de nevnte fire sammen og kom seg til semifinalen. Der ble det tap mot et indonesisk storlag som til slutt vant turneringen. I bronsefinalen vant imidlertid den svensk-norske kombinasjonen klart og ble altså nr. 3. 

Her er et fint gevinstspill for "vårt" lag:

Og her er meldingsforløpet ved det bordet Mathias Beyer og Gøran Hammarstrøm satt Ø/V, en meldesekvens som nesten kunne tyde på at de to har spilt sammen i mange år, men det har de ikke:


 

Forklaring:

 

2NT = 20-21

3C = Puppet Stayman

3R = en eller to firekorts major

3S = "jeg har fire hjerter"

3NT = "det har ikke jeg"

4R = sleminvitt med ruterfarge

4NT = ingen interesse (ikke rutertilpasning)

5S = "jeg har to Key Cards og trumfdamen" (svarer som om 4NT var Key Card med ruter som trumf om man går videre over avslaget 4NT)

6K = "jeg er aldeles ikke håpløs her" (har allerede slått av en gang)

7NT = "Ok, da må vel 7 NT ha en bra sjanse?"

Og det hadde 7 NT. Vel, kontrakten var nedlegg (3+1+5+3 = 13 stikk=)!

Ved det andre bordet fant ikke Ø/V frem til storeslemmen.

 

 

 

Et spill fra triumfen i Memphis

Christian Bakke og Tor Eivind Grude triumferte i den siste turneringen (Jacoby Swiss Teams) sammen med Espen Erichsen (nordmann bosatt i England) og Tony Leibowitz (Australia).

Før siste runde som ga en fin seier lå de på andreplass, 1VP bak lederlaget.

Her er et «skummelt» spill fra den siste kampen de spilte i Memphis, USA hvor det amerikanske vårmesterskapet ble avsluttet søndag. 

Ingen i sonen.


Bakke satt med dette som syd og hørte motstanderen til høyre åpne med 3 spar.

Hva ville du ha meldt nå?

Mange vil nok passe og håpe makkeren dobler opp, så passe for doblet beteplukk. Da jeg fikk meldeprøven presentert følte jeg det er mer riktig å si 4 hjerter. Utgang kan godt stå selv om makker ikke har til en dobling, og da kanskje vi ender med å ta noen udoblede beter mot 3 spar utenfor sonen. Men selvsagt kan pass være løsningen. Kanskje har vi ikke 4 hjerter i kortene en gang og får spille motspill mot 3 spar doblet!

Bakke passet, og da nestemann også passet doblet Grude.

Perfekt!

Det gikk pass, pass, men vest tok ut i 4 ruter. Så gikk det to passer tilbake til Bakke.

Hva nå?

At makker ikke straffedoblet 4 ruter er en god nyhet for syd med hensyn til hvor høyt egen side kan spille. Det er veldig sannsynlig med slem nå. Det kan kanskje stå storeslem til og med, men det er umulig å finne ut med sikkerhet.

Bakke avsluttet meldingene med en praktisk 6 hjertermelding.

Vest spilte ut ruter konge, og dette er hva spillefører fikk se idet blindemann ble lagt opp:


Ruter ess vant første stikk og en kløver forsvant fra syd. Så kløver ess og kløver til stjeling. Begge fulgte, og nords kløverfarge var godspilt. Om hjerter sitter 3-1 eller 2-2 er det tretten enkle stikk nå, og hjerter dame ble spilt. Hvis begge følger kan spillefører "claime" resten.

Øst kastet imidlertid spar, så vest hadde fire trumf fra start.

Hva nå?

Bakke spilte liten spar. Om vest setter i en trumf kaster han bare en ruter fra nord og kan senere ta ut trumfen i to runder, og nords hånd er god som gull. Vest kan jo være renons i spar. Da har øst åtte spar for sin 3 sparåpning, men det er jo en nokså tynn farge han har.

Og vest var renons i spar, men han så også hva som ville skje om han satte i en trumf så han kastet en ruter.

Slik så hele spillet ut fra start:


Etter å ha spilt hjerter dame og oppdaget sitsen spilte altså Bakke spar 5 som vest kastet en ruter på. Da trumfet nordmannen lavt, trumfet en ruter på hånden og spilte nok en spar som ble trumfet med hjerter konge. Deretter en stående kløver fra nord som ga avkast for spar knekt. Vest kunne trumfe, men det var det eneste stikket forsvaret fikk for, +980 til bokføring.

Ved det andre bordet fikk Erichsen-Leibowitz spille 4 ruter doblet som Ø/V med to bet, +300 til N/S. Om slemmen hadde gått bet ville det blitt tapsspill for lag Leibowitz (-350), nå ble det et pent gevinstspill (+680), 20 IMP i sving!

Ved et annet bord kopierte Brogelands lagkamerater Platnick-Diamond det norske parets meldingsforløp, men der gikk 6 hjerter en bet.

NORSK SEIER I USA!

Det ble en fantastisk norsk avslutningsdag under det amerikanske vårmesterskapet i Memphis da Tor Eivind Grude og Christian Bakke var på vinnerlaget i JACOBY SWISS  TEAMS. Sammen med seg hadde de en nordmann til, Espen Erichsen (bosatt i England) og australeren Tony Leibowitz. 


VINNERE! F.v. Christian Bakke, Tony Leibowitz, Tor Eivind Grude og Espen Erichsen

Dette er en enorm triumf for de to unge norske spillerene og selvsagt for hele laget. Ta en titt på resultatlisten for de ti beste lagene. Navnene der forteller mye om hvor stor prestasjon denne seieren er, og lenger ned på resultatlisten er det også en rekke kjente storspillere! Vi merker oss at Boye Brogeland og hans lag ZELIGMAN også gjorde det bra og endte på 8.plass.

  

Grude og Bakkes overmenn vant VANDERBILT!

Lag WOLFSON som slo ut Grude, Bakke, Erichsen og Leibowitz tok seg senere helt til finalen hvor de skulle opp mot NICKELL som nok måtte få favorittstempelet i den kampen. Men 17. seedede WOLFSON vant finalen med spillerne Jeffrey Wolfson, Steve Garner, Michael Becker, Michael Kamil, Peter Crouch og Alexander Hydes.

I det siste settet hadde WOLFSON en bra ledelse, men mot NICKELL er nesten ingen ledelse trygg. Da det var igjen ni spill så det ut til at WOLFSON sikret seg seieren i dette spillet:


Ved det andre bordet startet også meldingene med 1NT og 2 kløver innpå for å vise begge major. Og øst meldte spar også der, men vest lot syd spille 3 grand. Den var trygg så lenge syd spilte den (hjerteren er gardert) og vest har begge majoressene, og etter majorutspill endte det med tolv stikk siden kløverfinessen gikk, +490 til WOLFSON.

Som du ser hadde Crouch større ambisjoner som vest og meldte 4 spar da makkeren var med på tre-trinnet etter at nords 3 hjerter hadde vist kløverfarge og krav til utgang. Meckstroth doblet 4 spar, men den føk hjem i røyk og damp! Pluss 790 var sammen med resultatet fra det andre bordet verd hele 15 IMP.

WOLFSONs ledelse var på dette tidspunktet på 47 IMP. Skule vi se en sånn fantomopphenting som nettopp NICKELL har gjort mange ganger før?

Og det kom 19 IMP i favør dem på de to neste spillene, men så var det slutt. Kun noen få IMP ble utvekslet mot slutten og WOLFSONs seiersmargin ble til slutt på 25 IMP. 

 

USA, JACOBY SWISS TEAMS: To med lag med nordmenn høyt oppe

Mens lag WOLFSON og lag NICKELL spiller finale i VANDERBILT skal de andre spille finalerunder i JACOBY SWISS TEAMS, også en prestisjetung lagturnering som avslutter det amerikanske vårmesterskapet i Memphis.

I kvalifiseringen gikk de veldig bra for de tre nordmennene Tor Eivind Grude, Christian Bakke og Espen Erichsen (bor i England) på laget til australske Tony Leibowitz. I tet før finalerundene ligger et lag med de to svenskene Fredric Wrang og Peter Bertheau. Men Leibowitz sitt mannskap holder andreplassen!

På 6.plass i kvaliken ble lag ZELIGMAN som har Boye Broeland på laget. 

På reultatlisten i JACOBY SWISS TEAMS finner man alle kanonene, untatt altså de to lagene som spiller finalen i VANDERBILT.

Det kan med andre ord godt bli en norsk topp-plassering også i dette amerikanske mesterskapet når det avsluttes søndag makerikansk tid. 

USA: Knepent tap for Brogelands lag

VANDERBILT

Etter å ha sneket seg videre i en jevn og tett kamp i forrige runde var det slutt for lag ZELIGMAN med Boye Brogeland på laget i Round of 16. De ledet med 8 IMP før det siste settet, men denne gangen tippet det i motpartens favør og det ble tap med 14 IMP mot lag MITTELMAN.

Dermed er alle norske ute av den mest presitsjetunge turneringen, men det er flere mesterskap å delta i nå i helgen. 

Bulletiner og resultater fra det amerikanske vårmesterskapet kan du finne her.

I neste runde (kvartifinalen) møtte Brogelands overmenn MITTELMAN det italianske storlaget LAVAZZA. For dem spiller som kjent danske Dennis Bilde. I det tredje settet tok LAVAZZA over og opparbeidet seg en stor ledelse. Et av spillene som bidro til det var dette som først var en meldeprøve, deretter et valg i spilleføringen:

   

Som øst med N/S i sonen og Ø/V utenfor hørte Dennis nord åpne med 1 ruter. Hva ville du meldt nå?

Det kan jo være en sparkontrakt i dette spillet, men håndtypen og soneforholdene taler mot en høy sperremelding i kløver. Det skal ikke så mye spartilpasning til hos makker før for eksempel 5 kløver kan vinnes, og det kan godt være en god stamp, for motparten kan jo godt ha et høyt spill her. 

Ved begge bord meldte øst 5 kløver direkte, og ingen hadde noe å tilføye. Mot Bilde kom ruter 9 ut fra syd, og dette er hva dansken fikk se:

 

Nord vant utspillet med ruter konge og fortsatt med esset som øst trumfet mens syd fulgte med en liten ruter.

Det handler om sparfargen hvor det med noen sitser kan unngås to tapere. Det kan spilles liten til knekten i håp om at syd har Kx eller Qx slik at honnøren faller andre gangen under esset. Om syd har K-Q-x går dette også bra. Men det er vel sannsynlig at nord som hadde åpnet har minst en sparhonnør. Det er imidlertid en sparvariant som trolig er bedre i denne settingen, tieren fra øst. Da får han med seg honnør dobbel bak, og det løser seg enkelt om nord har honnør-10 dobbel (hvis syd da dekker faller jo tieren). Dessuten kan den sparvarianten løse fargen med en taper også om nord har singel tier eller singel honnør. Bilde spilte slik, og jeg tipper han trodde det var sannsynlig at nord hadde lang ruter (og det hadde han, sekskorts farge) og derfor ikke hadde lengden i spar.

Spar 10 ble dekket med kongen fra syd og esset vant stikket. Bilde trumfet seg hjem i hjerter og spilte spar til sekseren som krevde damen fra nord. Syd hadde altså K-9-x fra start og nord Q-x. Dermed var det elleve stikk til bokføring, +400 til LAVAZZA.

Ved det andre bordet bommet spillefører sparen da han spilte liten til knekten og damen, og senere måtte han tape ett stikk til i spar. Spillet ga følgelig 10 IMP til LAVAZZA. 

 

 

USA: Dramatisk da Brogeland gikk videre

Det er svært mange sterke lag med i lagturneringen Vanderbilt, hovedturneringen under det amerikanske vårmesterskapet i Memphis, USA.

Allerede i andre utslagsrunde (Round of 32) møttes i flere kamper lag som (begge) godt kunne vært medaljekandidater i et VM.

Australske Tony Leibowitz og hans tre norske «leiesoldater» (Bakke, Grude og Erichsen) kom seg videre til andre runde, og der møtte de WOLFSON (USA), et lag med velkjente storspillere. Det (nesten) norske laget ledet med 11 IMP før det siste settet, men tapte til slutt med 18 IMP.

Førsteseedede FLEICHER gikk seg på en mine og ble slått ut av PAVLICHEK (seedet som nr. 33).

RÅSPENNENDE KAMP FOR BROGELAND

Boye Brogelands ZELIGMAN møtte et amerikansk-polsk lag, KASLE, alle polakkene kjente stjernespillere. Det ble en tett og jevn kamp. KASLE ledet mesteparten av tiden, og da vi fulgte siste sett måtte Broglands lag snart få seg et gevinstspill, det begynte å bli få spill igjen!

Det skulle bli en kamp som nesten minnet litt om fotballkampen mellom Norge og Sverige forleden.

Da det var igjen ti spill ledet KASLE med 13 IMP.

I det neste spillet var det et visst håp da Boye og hans makker Steve Beatty fant toppkontrakten:

La oss si du havner i 4 spar som nord uten at motparten har meldt. Øst spiller ut to store hjertere og fortsetter med en tredje hjerterrunde som vest stjeler. Han skifter til en minorfarge, og det er kommet til spillets kritiske punkt, sparvalget.

Hvordan ville du spilt sparen etter denne starten?

Det er sannelig ikke så lett å spille spar ess og ta finessen gjennom øst som har vist fire hjerter mens vest har vist to hjerter. Ofte er det jo vest som da har trekorts spar. Et veldig vanskelig valg.

Siden Brogeland-Beatty i stedet for 4 spar fant 3 grand var utgangsbonusen sikret og håp om gevinstspill idet spillet litt senere skulle spilles ved det andre bordet . Beatty noterte hele elleve stikk etter et litt svakt motspill og de hadde +660 på blokka før spillet skulle spilles ved det andre bordet. Men polakkene fant også frem til 3 grand de også! Uavgjort spill, og spillet viser det høye nivået i disse kampene.

Et par spill senere kom endelig en «scoring» for lag ZELIGMAN:

6 kløver var ganske lettspilt, ruterfargen ble godspilt med en stjeling hos nord, +1370 til Boye og makkeren. Denne slemmen fant ikke N/S ved det andre bordet. Dermed var det 13 IMP til ZELIGMAN, og stillingen var 84-84 med syv spill igjen å spille.

Neste spill ble avgjort av hvem som fikk kontrakten, vest eller øst:


Med Boye sine lagkamerater Ø/V ble delkontrakten i 2 grand spilt av vest. Nord spilte ut liten hjerter, og dermed hadde spillefører en stopper ved å legge lavt fra bordet (øst). Det gjorde han og kunne raskt notere +120. 

Mot Brogeland-Beatty ble øst spillefører i 3 grand. Beatty (syd) spilte ut liten hjerter til Boye sin konge. Hjerter knekt tilbake «drepte» effektivt Ø/V sin potensielle hjerterstopper. N/S hadde fire hjerterstikk og to ess, +50 til ZELIGMAN som plutselig ledet kampen med  5 IMP!

Et av de siste spillene kunne kanskje se litt skummelt ut da Brogeland-Beatty (det ble spilt en god del hurtigere ved deres bord) spilte 4 spar med tretten stikk. Med den snille sitsen var det alltid mulig å få tretten stikk, men det var ikke noen slem egentlig. Kunne polakkene ved det andre bordet likevel melde den knallharde slemmen med kun 29 HP til sammen og kun 5-3 tilpasning i spar?

Innimellom der fant Brogeland-Beatty en lekker 3 grand hvor det godt kunne blitt bet om de hadde meldt 4 spar på 6-2 tilpasning. Brogeland tok ti stikk, +630. Kampen kunne ha blitt mer eller mindre avgjort der hvis KASLE sitt N/S par gikk seg beit i 4 spar. Men så sannelig, polakkene fant også 3 grand i det spillet, og der ble det litt mirakuløst hele elleve stikk og 1 IMP gal vei!

ZELIGMANN foran med 4 før «slemspillet» jeg nevnte. Tøffe tak må man ha lov til å si…

Men det var ikke noe slemspill, bare snill sits og god tilpasning som gjorde at det kunne bli så mange stikk. Polakkene spilte også 4 spar, og da spillefører ved det bordet ikke fikk noe heldig, hjelpende utspill og spilte litt i overkant safe fikk han kun elleve stikk, 2 IMP til SELIGMAN som ledet med 6 IMP før de to siste spillene.

I det nest siste spillet meldte Brogeland-Beatty denne knallharde utgangen:

Beatty fikk trumf ut, og da slapp han å gjette den fargen i alle fall. Han spilte i andre stikk hjerter, vest la lavt og Beatty la….kongen. Da var det umulig å få nok stikk og utgangen gikk en bet, -100.

Hvis han tar hjerterfinessen får han ett stikk til i den fargen og da er det veldig nære…men altså, en bet og spillet kunne bli avgjørende.

Kwiecien (KASLE) stoppet i 2 spar. Nå var det slik at om han vant ti stikk ville KASLE være ett imp foran. Med ni stikk ville det være uavgjort i kampen, og om han kun fikk tak i åtte stikk ville ZELIGMAN være ett imp foran før det siste spillet! Kwiecien (en tidligere verdensmester for par!) visste ikke at de to ekstra stikkene i 4 spar i spillet forut var veldig kostbare. Og han visste heller ikke at om han tryllet ti stikk her så ville det kunne avgjøre kampen! Igjen spilte han veldig safe og noterte kun +110. Spillet ga dermed 5 IMP til KASLE, ett for lite til uavgjort, to for lite til å gå forbi!

Spill 30 (det siste) var et standard spill i 3 grand, men Kasle sin spillefører fikk maks (+660). Det så imidlertid ut til å være plankekjøring. ZELIGMAN var altså 1 IMP foran før siste spill! Det ble ingen dramtikk der, +660 ved begge bord og uavgjort spill.

Dermed vant Brogelands lag kampen med ett fattig IMP! (uoffisielt, dette er skrevet i det kampen avsluttes og resultaten er ikke bekreftet) Hvis polakken i den vanlige utgangen 4 spar med 29 HP hadde tatt de tretten stikkene som var der ville resultatet vært at det andre laget vant med 1 IMP! 

ZELIGMAN møter lag MITTELMAN (seedet som nr. 12) i neste runde, Round of 16.

USA: Stornes tapte for overmakten.

SPRING NATIONALS, Memphis

I Round of 64 i Vanderbilt ledet lag Stornes (Stornes, Nilsen og Fuglestad x2) klart etter første sett mot et sterkt profflag. Og de ledet fortsatt halveis i kampen mot lag PSZCOLA (Pepsi, Blass, Nowosadzki, Kalita, Brink og Drijver). Men i siste halvdel av kampen ble det alt for tøft og det norske laget ble slått ut. Lag SÆLENSMINDE måtte også se seg slått i Round of 64, de også tapte for et meget sterkt lag. 

Boye Brogelands lag ZELIGMAN hadde imidlertid ingen problemer mot norske lag HANSEN og var vinnere etter tre sett av fire da nordmennene ga seg vel 100 IMP under. I Round of 32 møter Brogelands lag KASLE som har tatt ledelsen etter to av fire sett (20 IMP).

Grude, Bakke og Erichsen gikk videre!

Australske Tony LEIBOWITZ har satt sammen et lag som består frouten av han selv tre nordmenn, Tor Eivind Grude, Christian Bakke og Espen Erichsen (bosatt i England). De møtte også sterk motstand i første utslagskamp, men vant ganske klart selv om det buttet litt mot slutten. I Round of 32 har de tatt ledelsen med 15 IMP etter to av fire sett mot lag WOLFSON.

Også mine ("til daglig") lagkamerater i New Zealand, Michael Whibley og Matt Brown kom seg videre med lag HYATT (en argentiner og noen indere). Men de rente seg på andreseedede NICKELL i Round of 32 og ligger ganske klart under halvveis.   

Utspillsprøve

 

Her kan du prøve deg på et utspill fra finalen i parturneringen tidligere i uken. Du sitter nord og skal spille ut mot 4 hjerter.

Å treffe riktig utspill kan være litt "bingo". Mange spiller ofte trumf ut når de ikke vet hva de skal gjøre. Jeg er ikke noen trumfutspiller, og spesielt ikke når jeg har singelton trumf og makker kanskje har lengde som jeg muligens ruller opp med trumftuspillet. Her er hva Barry Rigal skrev om trumfutspill da han skrev om dette spillet i bulletinen: "Spill ut trumf, sier de. Men det er vel en av de "reglene" som er riktig like ofte som at en klokke som har stoppet viser riktig tid".

Så heller ikke Rigal valgte trumf ut her. Det skulle han gjort, for da hadde han vunet parturneringen i stedet for å bli nr. 2...

La oss si du spiller ut ruter konge, et ganske normalt valg. Slik ser hele spillet ut:

 

Etter ruter konge i utspill kan ikke kontrakten betes. Spillefører vant med ruter ess og spilte spar. Nord stakk med damen og skiftet til trumf til syds tier og esset. En spar ble trumfet og ruter knekt spilt fra bordet. Hvis syd trumfer med damen kan vest kaste kløvertaperen sin. Syd kastet imidlertid en kløver og det gjorde vest også. Nord vant med ruter dame og spilte kløver. Men nå kunne spillefører stikke med esset, trumfe en kløver og så trumfe en spar til. Alt var is og brus idet spar ess kom på. Forsvaret får kun ett stikk til, for trumfdamen.

Og joda, det eneste utspillet som beter denne utgangen er trumf!

 

 

Vanderbilt, NÅ. Stornes leder mot PEPSI!

I det amerikanske vårmesterskapet er mandag kveld norsk tid 1. runde i den prestisjetunge lagturneringen Vanderbilt halvspilt. Kampen fortsetter utover ettermiddagen og kvelden amerikansk tid. 

Lag Stornes (seedet som nr. 57) har storspilt så langt i kampen deres mot PSZCZOLA som er et av favorittlagene (8.seedet). Helge Stornes, Katja Nilsen, Ann Karin og Ole Fuglestad leder etter to sett av fire med 22 IMP mot velkjente Pepsi og et lag med proffer, bl.a. de nederlandske verdensmestrene Brink-Driver. Det blir spennende å se om det holder helt inn for "de norske underdogs"!

Også Christian Bakke og Tor Eivind Grude gjør det bra så langt. De spiller på et lag med en australsk sponsor (Tony Leibowitz, laget seedet som nr. 49) og leder sin kamp klart mot et lag som er seedet som nr. 16!

For lag Hansen som jeg i forrige innlegg nevnte skulle opp mot Brogelands profflag Zeligman ser det mørkt ut. Det norske laget har så langt blitt utspilt og det blir neppe mer enn tre sett i den kampen hvis ikke noe spesielt skjer i tredje sett (det er lov å gi seg om motpartens ledelse er urimelig stor).

Lag Sælensminde (seedet som nr. 40) med Sælensminde, Gillis, F. Helness og Andresen ser det mye mer mulig ut, de ligger under med 24 IMP etter halvspilt kamp mot et lag som er ranket som nr. 25.