IMSA WORLD MASTERS PAR - Brogeland og Bakke i medaljekamp

Christian Bakke og Boye Brogeland lå på andreplass etter den første av fire sesjoner i parturneringen i Kina, IMSA World Masters.

De to andre norske parene lå beskjedent plassert, men det var spilt bare 22 spill, 66 spill igjen av turneringen.

I andre sesjon fredag ettermiddag kinesisk tid spilte Bakke-Brogeland litt under middels, men hang fotsatt godt med.

De to andre norske parene slet imidlertid i det ekstremt tøffe feltet bestående av kun tolv par, alle i verdensklasse - «stikkmaskiner» - og kanskje spillere som er enda verre å spille mot i parturnering enn i lagkamp.

Da jeg fulgte spillingen på BBO kom dette spillet som illustrerer hvor tøft det er å spille parturnering på dette nivået. Å beskrive dette spillet er ikke for å være negativ. Av alle som kaster inn kommentarer om de som spiller i slike turneringer, og blir vist på BBO, er jeg en av de som vet hvor tøft og ubarmhjertig det kan være. Å spille på dette nivået innebærer et enormt press. Det er nesten som en annen type bridge.


Noen løste dette nokså enkelt selv etter at vest åpnet med 2 ruter (Multi, som oftest en svak 2 åpning i major), og øst sa 3 hjerter, pass-korriger (han lover med et støtte både i hjerter og spar, altså uansett hvilken farge åpneren har).

De (N/S) fant likevel ut av det fordi nord meldte inn 3 ruter. .

Ved ett bord jeg fulgte (se bildet) doblet syd opplysende etter 3 ruter fra nord og 3 hjerter fra øst, for å vise en god hånd, typisk med firekorts spar for å få den fargen på banen. Nord meldte 4 ruter, og syd sa syd 4 hjerter – kontrollmelding. Nord mente han ikke hadde noe å skjemmes for og kontrollmeldte kløver ess. Da sa syd 6 ruter som ikke var til å rokke, uansett utspill.

I klassen for MENN var +1370 for 6 ruter med tolv stikk firedelt topp (70%), og blant de som fikk den scoren var Brogeland-Bakke.

Ved tre andre bord, i dameklassen, ble det også åpnet med 2 ruter av vest, 3 ruter innpå av nord. Syd smalt til med 6 grand! Den går bet med hjerter ut, men det var vel ikke så opplagt?

Ved alle de bordene endte det med +1440 for 6 grand med tolv stikk etter kløverutspill – tredelt topp i dameklassen.

Ved det ene bordet jeg fulgte passet den norske nord over 2 ruter (hvis det som står på BBO er korrekt). Det mener jeg er litt tamt med en god sekskorts farge og 12 poeng. Øst hoppet til 3 hjerter – sperr i hjerter eller spar (pass/korriger). Det gjorde det ikke enkelt for syd. Han kunne sagt 3 grand, men dobler ser mer normalt ut. Da han gjorde det hadde kanskje ikke nord særlig mange alternativer?

Han hoppet til 5 ruter.

Kan syd løfte makkeren til slem?

Jeg tror ikke det er opplagt i alle fall, makkeren på nords plass sa tross alt pass i forrige melderunde.

Syd passet, og da ble de spillende 5 ruter med tolv stikk, +620 som neppe kan gi særlig med poeng i parturnering når det er ti sikre stikk i grand selv med det verste utspillet, hjerter.

Og +620 ga ren bunn!

Det tredje norske paret endte i 3 grand med tolv stikk, +690 som kun ga 20%. To norske par i utgang, altså, de andre i parene i slem som ble vunnet.

Halve parturneringen gjenstår. Brogeland-Bakke ligger på tredjeplass bak to nederlandske par. Aa-Livgård ligger på 9.plass, og Tundal-Kvangraven nr. 12. Begge de to sistnevnte parene må ha en kanondag i morgen om de skal kunne oppnå en topp plassering.

Vi håper på flere norske poeng i morgen, og spesielt for Brogeland-Bakke som er med i medaljekampen.

Sølv til SVERIGE i Kina

Lagturneringen i IMSA WORLD MASTERS ble avsluttet torsdag.

Kina ble for sterke for Norge i bronsefinalen. Vårt lag tapte med 43 IMP over 48 spill. I finalen hadde Nederland god kontroll mot Frankrike og vant med 38 IMP. 

Pallen i klassen for menn, NEDERLAND til topps

I klassen for damer ble Sverige nr. 2 i grunnspillet og kom seg til finalen. Det skjedde imidlertid med minimal margin, 0,16 VP foran Kina! Det polske damelaget virket bunnsolide i grunnspillet, og i finalen var svenskene et godt stykke unna hele veien. Selv et sterkt svensk siste sett hjalp ikke. Polens seiersmargin ble på 38 IMP.

På Sveriges sølvlag spilte foruten "halvt norske" Kathrine Bertheau disse spillerne: Cecilia Rimstedt, Ida Grønkvist, Maria Grønkvist, Catharina Ahlesved og Jessica Larsson. 

England som ble klart sist i grunnspillet tok seg sammen i bronesfinalen og slo Kina.

 

Pallen i kvinneklassen.

Alle resultatene, spilldiagrammer, bulletiner osv. kan du finne på mesterskapssiden, her. 

Selv om det er høyt nivå i denne turneringen må det være lov å si at Norge skuffet litt. Det er tydelig at det norske laget i peridoer er på høyde med de andre, men resultatene totalt sett taler et tydelig språk. Norge startet godt med seier over Kina i åpningskampen. Så ble det nok en seier, og det mot knallsterke Nederland som til slutt vant mesterskapet. Det så veldig lovende ut, men etter det ble det en lang rekke tapte kamper. 

Det gir ingen mening å "synse" for mye om hva som kan være årsaken til den svake utviklingen utover i dette mesterskapet. Forhåpentligvis kan det komme noen kommentarer fra spillerne. Uansett resultat er det opplagt at dette var en meget god gjennomkjøring for det norske landslaget før VM senere i år. 

Sjansen for at de norske deltakerne kan dra hjem med edelt metall er ikke over. Fredag og lørdag spilles det parmesterskap. Vi krysser fingre og håper på norsk medalje! 

 

 

 

 

 

 

IMSA bronsefinale: Brutale kinesere

I bronsefinalen i IMSA World Masters kom Norge under mot Kina fra start. Etter første sett (16 spill) av tre ledet Kina med 36-15. I andre sett fortsatte kinserne med tett og tøff bridge, og det kunne synes som om Norge ikke hadde noe å svare med. Her synes jeg det kinesiske N/S-paret var brutalt:

Aa-Livgård stoppet i 2 spar ved det andre bordet, og det ble hele ni stikk, +140.

Da Brogeland-Bakke var med til 3 kløver doblet nord. Det var en opplysende dobling, men syd passet ut med sine fine motspillsverdier. Likevel, det er ikke vanlig å straffedoble motparten i delkontrakt når de har nikorts tilpasning! Etter hjerter ut fikk N/S fatt i de seks toppstikkene. Pluss 500 til Kina mot 140 var verd 8 IMP, og den kinesiske ledelsen begynte å bli ukomfortabelt stor. Etter et par gevinstspill til ledet de på et tidspunkt 70-19.

Så vurderte Brogeland-Bakke bedre enn det kinesiske Ø/V-paret.Ved alle de fire bordene var N/S naturlig nok med og meldte kløver. Aa-Livgård fikk spille 5 kløver doblet, -300, et meget godt resultat. Det er jo plussspill selv mot utgang, og det er en fin slem. I finalekampen spilte de utgang Ø/V ved begge bord. 

Bakke syntes det så ut som det var god tilpasning med tre små kløver, Brogeland kunne ikke ha så mange kløver etter den starten på meldingsforløpet. I sparkontrakt er det kun tolv stikk, i hjerterkontrakt tretten siden sparen gir avkast for ruter hos øst.

Selv om 3 ruter viste spartilpasning fant de frem til hjerterkontrakt da Bakke foreslo 6 hjerter. Dermed var de de eneste paret i disse to kampene som fant slemmen hvor det var tretten enkle stikk. Spillet ga en redusering, 12 IMP til Norge. 

Mot slutten av andre sett hadde Kinas ledelse minket, og det blir i alle fall match i det siste settet. Kanskje kan det bli bronsemedalje til de norske spillerne. Kampen overføres på BBO nå på morgenkvisten norsk tid. (Siste: Kina leder med 33 IMP før de siste 16 spillene, ingen umulighet å hente inn for de norske)

I finalen leder Nederland ganske klart etter to tredeler av kampen er spilt.      

IMSA - Bråstopp for Norge

Under mesterskapet i Kina ble det fullstendig stopp for Norge den andre dagen. Etter den tapte morgenkampen mot Frankrike som ble fortalt om i forrige innlegg ble vondt til verre. To store tap ble avslutningen av grunnspillet, og Norge endte klart sist av de fire lagene. Det er fortsatt sjanse for medalje. Torsdag spilles finale mellom Frankrike og Nederland mens Norge møter Kina i bronsekamp.  

Nederland vant grunnspillet med god margin. Da Norge møtte dem i går kveld ble det noe som lignet på en overkjøring.


Solid spilling og vel så det av Bauke Muller og hans lagkamerater

Selv med 12 IMP inn i det siste spillet ble det tap med 41 IMPs margin. Dette spillet er litt symptomatisk for spillingen i de siste kampene:

Tundal valgte å melde inn 1 spar da Michaels Cuebid for dem viser major + kløver (antar jeg). Så da ble valget å melde inn spar, eller si 2 ruter. Over østs 1 spar sa syd 2 ruter som viste hjerterfarge (overføring). Nord sa 2 hjerter, og syd meldte 2 spar - krav. Nord sa da 2 grand som syd løftet til 3 grand. Hva ville du ha spilt ut etter dette?

De ser fristende ut å spille ut ruter. Om makker har ett inntak kan det være betemotspillet. Tundal la ruter dame i disken, men det ble helt feil. 

Ruter konge ga stikk, det niende stikket og +600 til Nederland. 

Ved det andre bordet meldte øst inn 3 ruter som viste ruter og spar, og da motparten kom i 3 grand spilte øst ut spar 10. Vest vant med esset og spilte ruter 10 tilbake. Det var drepende motspill, Ø/V fikk seks ruterstikk i tillegg til spar ess, +300 til Nederland. Spillet ga hele 14 IMP til grunnspillets vinnerlag.

Avslutningen av dette relativt korte grunnspillet var skuffende sett med norske øyne. Man skal dog være klar over at i denne turneringen er det skyhøyt nivå. Kun fire lag deltok, men to av dem er soleklare medaljekandidater i VM om noen måneder, og både Kina og Norge har nok ambisjoner om å melde seg på i medaljekampen. For Norge er denne turneringen en super gjennomkjøring før VM. Og det kan fortsatt bli medalje! Kina må slås torsdag, og etter det er det en ny øvelse hvor det er medaljesjanser, parturneringen.  

 

 

IMSA dag 2 - tøffe tak mot Frankrike

I den første kampen onsdag møtte Norge Frankrike. Det franske laget spilte som vanlig tett og solid, og Norge kom bakpå. Her er et vanskelig spill hvor Norge faktisk gjorde alt riktig ved begge bord i meldingene, men tapte spillet stort likevel.

Meldingene gikk:

Hvor åpningen 2 spar viste spar og en minorfarge, minst 5-4.

Som vest spiller du ut hjerter ess og får se bordet. Makker følger på med hjerter dame og syd med hjerter 6. Hva spiller du i andre stikk?

Vanskelig motspill selv for megarutinerte Terje Aa

Østs påspill av hjerter dame er fra QJ(x), eller det kan være damen singel. Makker på østs plass har noen verdier i minst en av minorfargene. Hvis det er i ruter kan det hende det må skiftes til den fargen, men det er vel mulig hjerter konge vil ta stikk også? Hvis makker ikke har noe særlig i ruter, men i kløver (og kanskje ett stikk i trumf) bør det fortsettes med hjerter. Aa prøvde hjerter konge, men det var fatalt. Slik så hele spillet ut:

Og her ser du meldingsforløpet ved det andre bordet også.

Brogeland-Bakke var et sekund eller to i 4 spar som i teorien er en stamp mot 4 hjerter som står, men åpenbart meldt av syd i den hensikt at 4 spar godt kan stå. Over den meldingen valgte vest feil da han meldte 5 hjerter hvor det er kun ti stikk. Det er en såkalt fantomstamp mot 4 spar som er bet - igjen i teorien. (Fantomstamp = å stampe mot en utgang som ikke står). Men ingen vet jo helt sikkert hvem som har høyeste kontrakt i slike meldingsforløp.

I 5 hjerter ble det en bet, spilefører måtte tape ett stikk i spar og to i kløver, +100 til Norge.

Selv om +100 er et bra resultat for Norge teoretisk sett ble det tapt spill da motspillet mot 4 spar ved det andre bordet gikk galt.

Aa-Livgård å spille motspill mot 4 spar i stedet for å si 5 hjerter, riktig beslutning om man ser alle kortene - en sjanse for et lite pluss-spill.

Ø/V kan ta ett hjerterstikk og tre stikk i ruter for en bet, men motspillet er vanskelig å finne etter disse meldignene hvor vest ikke vet at makkeren har tre hjerter. Med to ganger hjerter ut ble det ti stikk i 4 spar. Franskmannen vant fem stikk i hver av de sorte fargene. Det ga -790, og Norge tapte spillet med 12 IMP etter å ha gjort det riktige i meldingene ved begge bord! 

Norge tapte kampen mot Frankrike klart (2,55-17,45 VP), og vårt lag er dermed litt på etterskudd, på 3.plassen litt mindre enn 14 VP bak Frankrike som er nesten 10 VP bak lederlaget Nederland. Kina ligger 3 VP bak Norge.

Det gjenstår to kamper før det er avgjort hvem som skal spille finale. Norge skal senere i dag møte Kina før de skal opp mot lederlaget Nederland til slutt.

Resultater, annen informasjon og bulletiner finner du her.

     

IMSA World Masters - dag 1

Den første dagen i IMSA (International Mind Sport Association) World Masters i Kina ble det to seiere og ett tap for Norge. Av de fire nasjonene i åpen klasse kom Nederland best ut og leder med vel 7 VP foran vårt lag. De to andre nasjonene, Frankrike og Kina ligger like bak Norge. Norge slo imidlertid lederlaget i den andre kampen. Det blir returkamper i dag, alle lag spiller to ganger mot de andre lagene før det hele avgjøres med finalespill.

Frankrike har erstattet USA som egentlig skulle spille. Det gjør ikke noe for kvaliteten, begge de nasjonene vil alltid være blant gullkandidatene i ethvert mesterskap.

Mesterskapssiden finner du her.

Sverige deltar i klassen for kvinner.

For Norge i klassen for menn spiller Aa-Livgård, Kvangraven-Tundal og Brogeland-Bakke. Boye og Christian "varmet opp" i Kina før IMSA med å vinne en parturnering og vinne sølv i et kinesisk mesterskap rett før mesterskapet i Hengshui startet. Mot Nederland gikk slemspillene en periode i Norges favør.

  

Dette er et litt skummelt spill da det står tretten stikk om man gjetter spar dames plassering. Det betyr ikke at storeslem bør meldes, men det er ikke helt håpløst å gjøre det når paret har knekten og tieren i spar. Normalt vil et samspilt makkerpar finne ut at trumf dame mangler, og da stoppes i 6 spar.

Her er meldingsforløpene i kampen mellom Norge og Nederland:Det er overraskende å se et verdenskjent topp-par som Brink-Drijver melde storeslem med dette. Allan Livgård satt med trumf dame tredje, og da gjelder selvsagt ikke den gamle "regelen" om trumf ut mot storeslem. Drijver tenkte sikkert et øyeblikk på det, hvorfor spilte ikke øst ut trumf?

Heldigvis for Norge satt sparen som dette, for den beste sparvarianten med denne kombinasjonen er kongen fulgt av liten til tieren. Den fargebehandlingen løser 3-2 sitsene med damen hos vest, men også damen fjerde hos vest. Å spille sparfargen motsatt vil tape til damen fjerde siden N/S ikke har nieren.

Bakke noterte +1430 og da Drijver spilte sparen på den naturlige måten (kongen først) ble det en bet og +100 til Norge, 17 IMP inn!

Brogeland (t.v.) og Bakke mot Nederland. 

Allerede i neste spill var det slem på gang igjen.

Dette er en glimrende slem spilt av nord. Kun en svært uheldig sits i trumf med alle tre trumfene bak nords hjerter beter 6 hjerter, eller at det sitter helt vilt og de får en stjeling i en farge. Spilleføringen var en formalitet, +980 til Norge.

Det er svært overraskende å se at et makkerpar av Brink-Drijvers kaliber bommer i dette spillet, og det etter at de har meldt en for hard storeslem og gått bet i forrige spill! De stoppet altså i 5 hjerter, og dermed ga spillet 11 IMP til Norge. 

Lagspillingen fortsetter altså onsdag før det er finaledag i lag på torsdag. Fredag og lørdag spilles det parturnering.  

 

DAMELANDSKAMP MOT NEDERLAND

I helgen spilte Norge damelandskamp mot Nederland. På det norske laget spilte Ann Karin Fuglestad-Marianne Harding, Liv Marit Grude-Gunn Tove Vist og Maja Rom Anjer-Stine Holmøy.

I en artikkel på NBF sin hjemmeside forut for landskampen fortelles om opplegget (for å lese det, klikk her), og om den styrtrike nederlenderen Hans Melcher som i år som mange ganger tidligere finansierer det hele for å forberede sine landslag godt før mesterskap. Og det har gitt resultater!

I år hvor VM skal spilles i september får deres spillere bryne seg i en rekke oppgjør mot sterke europeiske bridgenasjoner. Så det drypper på andre også, bl.a. Norge, og disse kampene er selvsagt meget nyttig trening før VM i Kina.

I helgens landskamp ble det spilt med seks par fra hver nasjon. Ett ankerbord ble scoret mot de to andre bordene, så det ble to kampresultater. Norge var på høyde mot de nederlandske damene selv om Nederland totalt sett scoret flest IMPs.

Den norske innsatsen i helgen lover bra for Norge damer, man skal huske at Nederland blir en av gullfavorittene i Venice Cup (VM) i Kina i september.


Stine (t.v.) og Maja i aksjon i Nederland

Detaljerte resultater kan du finne her.

Noen spill fra landskampen:

I slemspill er det viktig å tråkke riktig. Her en fin slem meldt av Gunn Tove Vist og Liv Marit Grude:


Lilleslem i spar er bra selv om de ikke har den samlede styrken som normalt skal til. Nord har en sånn hånd som av og til kan produsere slem mot en 12-14 grand, men da må åpneren ha de riktige honnørene. Det spiller ikke så stor rolle om åpneren har 13 eller 14 poeng i slike spill, det som er avgjørende for om det er en god slem eller ikke er hvilke honnører hun har. Derfor kan det av og til være litt farlig å melde slemmer som er avhenig av akkurat de riktige kortene. Her er slemmen i praksis avhengig av en av to finesser, spar- eller ruterfinessen må gå – totalt sett en veldig god sjanse.

Merk at spar 10 og ruter 10 er viktige kort som gjør at sjansen for tolv stikk er så god. Med for eksempel AJx mot Qxxx i ruter, og de heller ikke har spar 10 så ville det også vært brukbare sjanser, men ikke så bra som det var nå.

For Liv Marit og Gunn Tove startet det med 1 kløver fra syd, 1 hjerter som viser spar i svar fra nord (kløverføringer), og 1 spar fra syd (tre-korts spar). Det er en bra start, og nå kan nord kreve til utgang med 2 ruter fulgt av en liten sleminvitt etterpå. Det gjorde nord, og med litt optimisme stod de på til 6 spar.

Om de har en annen avtale etter den starten er det kanskje enda bedre styring (?):

1K-1H

1S-?

Nå 3 hjerter fra nord over 1 spar som Splinter (kortfarge). Da har syd perfekte kort og vil bidra i de videre slemundersøkelsene. Esset og ingenting bortkastet i singelfargen er bra, og de andre honnørene syd har er også glimrende for sparkontrakt. Syd bør ikke tenke så mye på at hun har flat fordeling her, det tar makker seg av!

Hvis det ikke spilles med overføringsvar på 1 kløver vil syd gjenmelde 1NT over nords svar 1 spar. Nord kan så kreve til utgang (for eksempel med såkalt XY-grand, dobbel checkback) og får vite om tre-korts spar hos syd. Om nord så avgir en sleminvitt kan ikke syd ha særlig bedre kort enn dette (har begrenset hånden allerede) og vil være med på notene og vise interesse. Det bør være mulig å snuse på slemmen, men det kan være litt «pushy». Det er klart at 12-14 granden godt kan ha gode kort som likevel ikke passer så godt mot nords kort, og da kan de ende for høyt.


Uansett, Norge meldte altså 6 spar som stod mens det ved de andre bordene ble stoppet i utgang.

Gunn Tove og Liv Marit fant frem til slem!

MERRIMAC COUP - en sjeldenhet


Marianne og Ann Karin viste gryende form i helgen

Et motspill av Marianne Harding vakte oppsikt. Det er en klassiker som ikke forekommer så ofte i praksis, men er mer vanlig i bridgelitteraturen. .

Spillet er fortalt flere steder i sosiale medier, men vi tar med en kortversjon av det her og. Mot syds 3 grand kom spar ut til esset. Spillefører gikk på kløveren med liten til tieren. Marianne lasjerte, men stakk den neste kløveren. Nå ser det ut til at spillefører har fått godtspilt seg fire kløverstikk ialt, men ikke mot den norske damen. Hun klasket ruter konge i bordet! Det er sannelig et uvanlig skift fra kongen tynt fjerde, men hensikten var klar: ta bort det eneste inntaket til nord siden syds tredje kløver blokkerer fargen. Spillefører får da kun to stikk i kløver i stedet for fire! Ruterskiftet ga riktignok ett ekstra stikk i den fargen til spillefører, men at det ble kun to stikk i kløver i stedet for fire kompenserte godt for det for forsvaret. Kontrakten var etter dette helt uten sjanser.

Et slikt motspill kalles Merrimac Coup, og det er altså å skifte til en ugardert konge som i dette spillet, for å ta bort et ess som er et vitalt inntak til den hånden.

Vakkert motspill!

Veteranseier i Skien

Skien Open ble spilt lørdag. Det deltok 48 par, og seieren gikk til veteranene Per Bryde Sundseth og Knut Kjærnsrød (Nøtterøy BK). På andreplass kom brødrene Sven Olai og Sam Inge Høyland (Bergen AK) og på tredje Ranja Sivertsvik-Harald Eide (Heimdal/Hamar).

 

Pallen i Skien Open

Alle resultatene, spill og score osv. finner du her.

Vi tar med et spill fra lørdag, og det er av typen "gitt med bokserhansker".

Vel, syd satt med en helt flat grandhånd og 18 poeng. Men både nord og spesielt vest hadde fordelingsuhyrer. Vest med sin nikorts farge, to renonser og en sterk sidefarge ville naturlig nok ikke gi seg tidlig. Men nord meldte også aktivt flere steder, og med 6-5 i to farger og en makker som har sterke kort og tilpasning til begge fargene ville det normalt ikke være galt å melde endel. Men se på sitsen i N/S sine eventuelle kontrakter, med hjerter eller kløver som trumf. Hjerteren sitter 5-0 og kløveren 4-0!

Det er klart det blir mange forskjellige, store scorer på et slikt spill. Det meste som kan vinnes i teorien (såkalt parscore) er +420 til Ø/V. Det står ti stikk i sparkontrakt, men da må det spilles ruter mot vest idet spillefører er inne på spar ess, det eneste inntaket til østs hånd. Om N/S melder over 4 spar blir det kostbart!

Ved ett bord spilte Ø/V 4 spar doblet og vant den akkurat, +590. Paret som noterte seg for den scoren ble sikkert litt skuffet da de fikk godt under middels for det (-5). Å vinne den teoretiske maksimalscoren +420 (ingen hadde det) ville gitt -17 (23 er maks)!

Paret på tredjeplass noterte seg for +9 for 4 spar med ett doblet overstikk. Det blir overstikk med kløver ut, to kløverstikk blir godspilt for avkast av to ruter mens spillefører fortsatt har overgang til øst på spar ess.

Toerne var ikke heldige her, de var i 5 hjerter doblet som N/S. Med denne uhyggelige sitsen kostet det 1100 som ga dem -20. Vinnerparet satt Ø/V og var heldigere, de tok toppen for +1400 i motspill mot 6 hjerter doblet. 

1st IMSA World Masters Championship

Tirsdag starter 1st IMSA World Masters Championship i Hengshui, Kina. Det er et mesterskap arrangert av IMSA, International Mind Sport Association.

Kina ser ut til å få arrangørstatus for flere og flere bridgemesterskap. Denne gangen skjer det i enda en by som i hvertfall ikke jeg har hørt om, men det er ikke en landsby akkurat.

Hengshui, nok en "ukjent" by (for meg), men det bor 4,5 millioner mennesker der og...

Det er to klasser i lagturneringen som starter først: MEN og WOMEN, og i hver klasse spiller fire lag.

I herreklassen deltar disse nasjonene:

Kina - arrangørnasjon

USA - Gull i VM i Lyon (Bermuda bowl 2017)

Nederland - Gull i VM i VM I Wroclaw (bridge-OL 2016)

Norge – regjerende europamestre (2018)

I dameklassen stiller:

Kina – Gull i VM - Ladies i Lyon (Venice Cup 2017)

USA – Gull i VM i Wroclaw (bridge OL 2016)

Polen – Europemestre 2018

Sverige – bronse i Lyon-VM og sølv i EM 2018

Dette er med andre ord virkelig et «mestermøte». I begge klassenes lagturnering spilles dobbel Round Robin på tirsdag og onsdag, dvs. hvert lag spiller to ganger mot de andre lagene, i alt seks kamper. Deretter blir det finale og plasseringskamper.

Fredag og lørdag avvikles den andre øvelsen, parturneringen.

Norge deltar med dette laget: Allan Livgård-Terje Aa, Nils Kåre Kvangraven-Ulf Tundal og Boye Brogeland-Christian Bakke.  Det er et meget sterkt lag som bør ha gode muligheter for å gjøre det bra selv om de virkelig får brynt seg mot de aller beste.

Det er litt sparsomt med informasjon så langt. Det blir forhåpentligvis bedre idet de har kommet i gang, og vi håper å kunne følge opp mesterskapet her i bloggen.

Overganger (m/video)

I den videoen handler det om overganger, eller inntak til den siden du trenger det.

Innholdet er litt sånn «opplæring», noen tips, og passer for den vanlige klubb eller turneringsspiller. Det er dog klart at selv meget bra spillere gjør feil av typen som beskrives i denne leksjonen.

Det handler altså om komme seg frem og tilbake mellom hånden og blindemann. Dette kan godt være et poeng også mellom de to motspillerne, og for spillefører for å forpurre motspillernes overganger, men her snakkes mest om problemer med overganger spillefører må være oppmerksom på.

LAGFINALISTENE ER KLARE

Sjette og siste utslagsrunde i NM for klubblag er ferdigspilt. Finalen spilles i Stavanger fra torsdag 30.mai til lørdag 1.juni.

Foruten arrangørklubbens lag har to lag fra Heimdal BK og to fra Topbridge BC kvalifisert seg. De andre lagene er Sortland BK, Nesodden BK og Studentenes BK.

Stavanger fikk nesten med to lag i finalen. Førstelaget var nære på, men tapte knepent for Topbridge.


Lagfinalen spilles på Clarion Hotel Air rett ved Sola Lufthavn

Heimdal BK 1 har stort sett landslagsspillere, og de blir favorittlaget mitt, kanskje med Studentenes lag som største utfordrer. Det ser imidlertid ut til å bli en jevn finale.

Spesielt spennende skal det bli å følge Nesoddens lag som nokså sensasjonelt slo ut Bergen Akademiske i 6.runde.

Resultatene fra 6.runde finner du her.

 

Nesodden BK med sensasjon i NM for klubblag

Nesodden har slått ut flere sterke lag på sin vei til sjette og siste utslagsrunde i NM for klubblag, men da de skulle møte medaljegrossistene fra Bergen Akademiske BK var bergenserne i de aller flestes øyne klare favoritter. Sofie Græsholt Sjødal (17)-Agnethe Hansen Kjensli (20) og Sofies foreldre Elisabeth Græsholt Sjødal-Rolf Sjødal ville det annerledes.

Nesodden ledet kampen med 11 IMP ved halvtid. I andre halvrunde startet BAK best og vant 14 IMP på de første spillene, men så var det slutt! Nesodden vant en haug med spill, og fem av ga tosifrede IMP-gevinster. Sluttresultatet var smått utrolige 128-59 og bergenslaget var altså slått ut med klar margin. Bergen Akademiske BK er en gigant i norsk klubbridge så dette er sannelig et David mot Goliath-resultat!

Moro når "the underdogs" slår ut favorittene!

Her er et av Nesoddens mange gevinstspill som rullet inn på rekke og rad i andre halvrunde:

Syd giver, N/S i sonen. 


I dette spillet var syd for BAK frempå med en langt ifra usaklig opplysende dobling over østs 1 ruter i fjerde hånd. Syd hadde altså passet først (det gikk tre passer), så doblingen har absolutt noe for seg. Men i dette spillet gjor doblingen det enklere for spillefører Rolf Sjødal (øst) da han skulle spille 3 grand.

Syd fant det beste utspillet, kløver.

Det var de «vanlige» åtte stikkene. Men siden syd er mer eller mindre markert med begge kongene i de to sidefargene ble det nokså greit. Det var bare å kjøre i gang med fem ganger ruter, og syd ble skviset sønder og sammen. Dette er egenlig en ganske vanlig forkommende skvisvariant hvor en motspiller har godspilt nok stikk til å bete, men han har «alt», og dermed kan han ikke holde sine godspilte stikk idet spillefører tar sin langfarge. Bare prøv selv å finne avkast for syd på alle ruterstikkene! Han vil i forskjellige varianter bli innspilt for å gi spillefører det niende stikket om han da ikke blanker en konge som i så fall kan bli toppet ut.

Så 3NT ble vunnet med ni stikk, og da det ble to bet i samme kontrakt ved det andre bordet (der doblet ikke syd) ga spillet 11 IMP til Nesodden.

Vest giver, alle i sonen.


Her satt Sofie nord og hørte 2 spar fra vest. Hun vurderte å passe i håp om at makkeren kom med og doblet, men hun fryktet syd ikke hadde nok poeng til det og ville passe ut 2 spar. Så hun sa 2NT.

Hvis hun hadde tatt sjansen på pass ville syd i dette tilfellet ha doblet og kontrakten ville blitt 2 spar doblet, ingen fest for vest.

Over 2NT brukte Agnethe (syd) Puppet Staymen og de fant hjertertilpasningen. Mot 4 hjerter spilt av nord spilte øst ut spar til knekt, dame og konge. Sofie la opp til en krysstjeling ved å ta for kløver konge, ruter ess, den andre sparhonnøren så spar. Øst kastet ruter og syd fikk stjele. Så kløver ess, men vest stjal. Nå tror jeg riktig motspill må være trumfskift, og da blir det vanskeligere. Men da vest tok for ruter konge og spilte mer ruter stjal Sofie, og øst stjal over. Nå også virker det naturlig med trumfskift, men da det ikke kom fikk Sofie krysset hjem nok stikk til å notere ti stikk totalt, +620. Det ga 12 IMP inn i Nesoddens triumfferd som endte med den sensasjonelle seieren mot favorittene fra Bergen AK som spilte med et sterkt og særdeles erfarent lag. Triuemfen må være uendelig deilig spesielt for de to unge juniordamene som slo Sven Olai Høyland, deres mentor, trener og kaptein på juniorlandslaget.


Herlig seier! Fra venstre lagfinalistene Rolf Sjødal, Sofie Græsholt Sjødal, Agnethe Hansen Kjensli og Elisabeth Græsholt Sjødal

Om Bergen AK hadde vunnet denne kampen, noe det virker som om de i realiteten ikke var i nærheten av, ville de vært blant medaljekandidatene i lagfinalen, og gullaspiranter. Nå blir det Nesodden som skal spille finale, og det blir spennende å se hvordan de greier seg der. Med en så sterk prestasjon mot et så sterkt lag i en viktig 6.runde bør det ikke overraske noen om de gjør det skarpt også i finalen.

TRONDHEIM CUP (oppdatert med bilder)

Den årlige turneringen Trondheim Cup gikk av stabelen i helgen med par- og lagturnering.

Stian André Evensstad (Sørreisa) og Kåre Bogø (Nittedal) tok seieren i parturneringen hvor det deltok hele 52 par. Andreplassen gikk til Erik Berg-Christer Kristoffersen (Klepp) mens Ove Andersbakken (Fåvang/Ringebu) - Villiam Ovesen (Mostamark) ble nr. 3.

"Pallen" i par: Vinnerparet Evenstad-Bogø flankeres av Kristoffersen-Berg (t.v.) og Ovesen-Andersbakken. 

Hele resultatlisten og spillene fra parturneringen finner du her.

I lagturneringen deltok 24 lag. Der gikk seieren til et lag bestående av Haldor Sunde, Ranja Sivertsvik, Martin Reinertsen og Atle Grefstad. Andreplassen tok Sverre Johan Aal, Petter Aulid Eide, Olav Arve Høyen og Aksel Hornslien. På tredje kom Kaj Robert Brastad, Tommy Skodje, Lars Tore Langørgen og Kjell Helmersen.


Vinnerlaget: Sunde, Reinertsen, Grefstad og Sivertsvik.

m Alle resultater fra lag med butler osv. finner du her. 

Vi tar med et spill fra parturneringen på lørdag. 

Ville du åpnet med disse kortene som giver med alle i sonen?

Det er ganske populært å åpne tynt, spesielt med to majorfarger. Hvis du åpner med 1 hjerter med dette havner du raskt i 4 hjerter, og det har du vel ikke så mye imot, for kortene må være bra i majorkontrakt når det er minst åtte trumf. Men la oss se på N/S sine kort først og spørre oss: er dette en god utgang?


Nei, den er litt for tøff med to topptapere i kløver. Trumfen må gi kun en taper. Det er en bra sjanse hjerterfargen sett isolert. Men du må  trumfe noen spar hos nord, og da må trumfen sitte 2-2 for at det skal gå bra. 

Et spill beviser ingenting, men tipset mitt når det gjelder tynne åpninger er at det har størst sjanse til å lykkes når du har bra farger. Sparefargen er veldig bra i dette tilfellet, men hjerterfargen er tynn. Hadde syd hatt A-10-9 femte i hjerter ville 4 hjerter vært en mye bedre utgang da singel honnør i hjerter også ville gjort susen. 

Slik så hele spillet ut:

Sånn som det satt imot skulle absolutt ikke N/S ha meldt utgang her, men ved vel en tredel av bordene var de i 4 hjerter, de fleste stedene doblet. Det er aldri mer enn ni stikk, og det må spilles med fin hånd for å få ni stikk. Mange gikk 200 i bet, noen måtte notere -500 og et par steder ble det 800 til Ø/V. Vinnerparet tok inn en behagelig 500 lapp som N/S mot østs 3 spar doblet. Men det var ikke topp. To steder vant N/S 3 hjerter doblet for +730. Det var Kaja Brekke-Kristine Bjørbekk Kjellin og Marian W. Grude-Gunnleiv Grude som delte den toppen.  

Håper finessen ikke går...

I et spill fra en parturnering forrige helg var overskriften til denne artikkelen hva spillefører faktisk burde tenke mens han spilte, og det merkelige er at det faktisk var sånn i 7 grand hvor den første tanken er at det ser ut som om hjerterfinessen kanskje må gå. Men det gir høyere score hvis nøkkelkortet ikke sitter i saks, forutsatt at du ser riktig spilleplan. Først meldeproblemet noen fikk i det spillet. 


Vests 2 spar viser spar og en minor og under åpning, og siden du kjenner motspilleren på vests plass vet du at han ikke går av veien for å tråkke til med slike meldinger uten honnørpoeng, om han har fordeling. Aggressive meldinger får en si, syd sitter garantert med den klart beste hånden, men meldingene har kommet opp i 4 spar før det er hans tur! Makker på nords plass har dog doblet opplysende i faresonen. Så det får bli han du bør stole på. En dobling som forplikter oss til spill på tre-trinnet eller høyere er normalt ikke avgitt på 12-13 lusne poeng. Han må nesten ha alt du ikke har? Med A-Q i hjerter, ruter dame og kløver konge blir det bare 11 poeng, og trolig har han derfor ruter knekt eller kløver knekt også, eller begge. Kan det være noe hull her, eller må storeslem stå? En bekymring er at en minorfarge du kanskje er avhengig av trolig sitter skjevt. Men det kan godt være tretten stikk nedlegg også, så la oss si du klinker til med 7 grand! Vest spiller ut spar 10.


Nord hadde absolutt minimum og knapt nok det for sin dobling. Et strek i regningen var at nord satt med spar konge, så våre 9 hp i den fargen gir kun to stikk. Men det positive er makkers tette femkorts ruterfarge. Så med det samme ser du at det er tolv sikre stikk (2+2+5+3=12).

I videoen jeg postet forleden var det noen slike spill hvor du mangler ett stikk for kontrakten din. Spørsmålet som da bør stilles er: hva er sjansene for det stikket? I hvilken rekkefølge bør sjansene forsøkes hvis det er mer enn en sjanse?

Her er det to farger som kan gi det nødvendige stikket, kløver og hjerter. Kløveren kan sitte 3-3, eller knekten singel slik at tieren gir stikk. Hvis ikke er hjerterfinessen en bra sjanse (50%) så alt i alt er det gode sjanser for denne storeslemmen. Og det er bedre i grand enn i hjerterkontrakt hvor hjerteren må sitte 3-2 også.

Det er bra å ikke ha funnet hjertertilpasningen, Ø/V sine aggressive meldinger hjalp N/S. Om N/S får melde i fred og finner tilpasningen i hjerter vil de finne ut at trumfdamen mangler og stoppe i lilleslem. Så om vi får hjem 7 grand vil det selvsagt gi et kanonspill. Når blindemann kom ned ville vi dog foretrukket å være i den sikre 6 grand som vil gi ene god score.

Men vi er i 7 grand som altså har bra sjanser.  

Skal vi bare ta kløveren først og hvis den ikke gir uttellingen vi ønsker ta hjerterfinessen?

Nei, her er det et mønster erfarne spillere kjenner igjen. Hvis øst har kløverlengden er det en ganske automatisk skvis mot han i kløver og hjerter. Men hvis øst også har hjerter dame kan vi bare ta finessen sier du kanskje?

Riktig, men det er ikke hjerter dame tredje eller lengre vi skal skvise bort her, det er hjerterlengden hans vi tar knekken på fordi han må holde kløver. Det oppstår en såkalt show-up squeeze hvor vi mot slutten er sikre på at øst ikke har flere hjerter, så vi topper og får med oss at vest har damen dobbel også. Vi vinner om enten damen sitter i saks eller dobbel bak! Det er glimrende forutsetninger, ikke sant.


Denne analysen er nesten like viktig i 6 grand som 7 grand selv om det er tolv toppstikk, siden de dreier seg om parturnering. I lilleslem gjelder det å spille på beste sjanse for å få overstikket (viktig i par) når det dreier seg om en kontrakt mange andre også er i.

Vinn sparutspillet og ta for A-K i ruter. Så kløver til kongen (hvis knekten faller er det over, tretten enkle), så kløver til esset (øst dekker med tieren) og da kaster vest en spar. Øst hadde altså kn-9 femte fra start i kløver. Da er det duket for show-up squeeze! Vi tar den tredje kløverhonnøren og den andre sparhonnøren før vi spiller hjerter til esset og innkasserer ruterstikkene. Før det siste ruterstikket ser det slik ut:


På ruter 10 må øst holde kløver 9, hvis ikke gir kløver 8 det trettende stikket. Så han kaster hjerter, og da kaster syd kløver 8 som har gjort sin nytte. Med to kort igjen spilles hjerter, og øst følger med tieren. Da er det ingen variant å ta finessen nå, for du vet jo øst ikke har flere hjerter. Du vet jo at han har kløver 9! Så du tar for hjerter konge. Hvis øst hadde hatt hjerter dame vill den kommet på i dette stikket. På denne måten vinner du tretten stikk også om det så ut sånn fra start:


Elegant spilt?

7 grand ga selvsagt nesten alle poengen uansett, men poenget med hvor hjerter dame befant seg var mer interessant for dem som delte med mange andre i 6 grand.

Streket i regningen var at da spillet forekom hadde øst hjerter dame (bytt om åtteren og damen). De som timet det riktig (show-up squeeze) vant selvsagt tretten stikk i 6 eller 7 grand, damen kom som beskrevet over på i sluttpossen, ingen finesse nødvendig! Men de som ikke kjente igjen den varianten og simpelthen tok hjerterfinessen fikk også alle stikkene, men de ville fått kun tolv om damen satt dobbel bak, selv om det da også ville vært tretten stikk med riktig spill. Altså var det slik at de beste spillerne ville fått flere poeng om hjerterfinessen ikke gikk da de i så fall ikke ville vært nødt til å dele poengene med de som bare så finessesjansen (mange!).  

Hvilke kontrakter er vanskeligst å spille? (m/video)

Er bridge alltid så vanskelig?

Hva er de vanskeligste kontraktene, delkontrakter, utganger eller slemspill?

I denne videoen forsøker jeg å avlive myten om at slemspill er så vanskelige. Faktisk er sannheten at mange slemspill er mye enklere å forholde seg til enn uoversiktlige delkontrakter. I videoen får du noen eksempler på slemspill hvor det gis noen tips om hvordan tenke, step-by-step, for å få med seg flest mulig sjanser.

Norske juniorer gjorde (nesten) rent bord!

Under nordisk mesterskap for ungdomslag gjorde Norge nesten rent bord og vant tre av fire klasser! Dette er en fantastisk prestasjon som bare bekrefter den flotte trenden vi har hatt i mange år i norsk juniorbridge.

Undertegnede spiller selv nå i påsken, men lover å komme tibake med noen flere spill fra mesterskapet i Danmark.

Alle resultater og annen informasjon finner du her. 

Her er noen bilder tatt av Ida Marie Øberg og Kristian B. Ellingsen under premiesermonien.

U16 blå (vinnerlaget i den klassen): fra venstre Kristian B. Ellingsen, Nicolai Heiberg-Evenstad, Anders Brogeand, Thomas Tøsse, Linus Hjelvik og Are B. Landsvik. 

U16 rød: fra venstre Elias Veines-Jensen, Jørgen Lindaas Nordby, Sigrunn Faag, Maren Idland Sægrov, Kristine Bjørbekk Kjellin og Kristian Barstad Ellingsen.


Gull i U26: fra venstre Lars Eide, Joakim Sæther, Marcus Scheie, Sofie Græsholt Sjødal og Christian Bakke.


U21 (bronse): fra venstre Lars Eide, Magnus Sætre, Christian Fredrik Johnsen, Arne Osnes Devik, Marius Dalemark Austad og Markus Lund.


Gull i U26W: fra venstre Kaja Brekke, Ida Marie Øberg, Thea Lucia Indrebø, Katarina Ekren, Agnethe H. Kjensli, Sven-Olai Høyland og Elisabeth Græsholt Sjødal. 

Nordisk for ungdomslag, dag 2

I Nordisk for ungdomslag gjør de norske lagene det ganske bra. Etter grunnspillet er over fredag kveld gjenstår finale og bronsekamp i de respektive klassene. Link til informasjon og resultater finner du her.

Laget i jenteklassen slet litt i de første kampene, men så har det blitt et par fine seiere.

Våre to U-16 lag har vunnet flere kamper, og det ene ligger på andreplass på tabellen med to kamper igjen å spille.

I U-26 har Norge tapt kun en kamp, og det var mot Sverige U-21 som til tross for at de er veldig unge virker som et sterkt lag.

Her et par spill fra kampen mot dem, en kamp som ble overført på BBO.


Hva åpner du med her i første hånd, ugunstig sone?

I Norge og er det nokså vanlig med «laveste fire-korts farge», dvs. med 4-4 i minor åpnes med 1 kløver. Også mange andre steder er stilen å porioritere åpning med 1 kløver. Det er nok litt tilfeldig hvordan det slår ut om man åpner med 1 kløver eller 1 ruter. Selv er jeg tilhenger av å ha muligheten for å åpne med 1 ruter med 4-4 i minor. En fordel er at da har man i alle fall vist en farge hvis det blir konkurranse i meldingene. Kløveråpningen viser for de fleste 2+ eller 3+ kløver, og man vet kanskje ikke at det er rutertilpasning idet meldingene har kommet ganske høyt. Et poeng er dog at mange bruker kløverføringer, dvs. svareren melder 1 ruter med hjerter og 1 hjerter med spar, noe som er et bra system. Det kan være en av grunnene til at så mange velger å åpne med 1 kløver.

I dette spillet ble de enklere med 1 ruteråpning som svensken valgte, mens nordmannen på vests plass sa 1 kløver. Slik så hele spillet ut:


Det norske paret ved det andre bordet fikk ikke ruterfargen på bordet etter 1 kløver fra vest. Nord meldte inn hjerter, øst viste spar, og før Ø/V visste ordet av det var N/S i 3 hjerter. Skulle øst konkurrere på firetrinnet uten å vite om tilpasning hos makkeren? Det var klart for øst at makkeren hadde noen hjertere, tre og kanskje fire, så 4 ruter behøvde ikke være så gull. Svenskene fikk spille 3 hjerter som gikk en bet.

Da svenske Sandin som du ser åpnet med 1 ruter viste også øst frem sparfargen etter 1 hjerter fra nord, men i neste melderunde meldte øst 5 ruter i trygg forvissning om en fet trumftilpasning, og i ruterkontrakt er øst sin hånd veldig god. De vant tolv stikk, 11 IMP til Sverige.

Norge U-26 kom litt på etterskudd mot Sverige U-21, men det bedret seg utover i kampen. Her fikk Sjødal-Bakke et bra spill selv.

N/S har utgang, og Sverige noterte +450 i 4 spar.

Jeg synes øst satset veldig friskt etter at vest hadde viste lang hjerterfarge. Det behøver ikke være all verdens med minortilpasning der borte, og det var det ikke heller

Motspillet startet litt uheldig da nord spilte ut spar ess. Men deretter var motspillet bra, og de fikk kontrollert inn +800, Det ga en redusering, 8 IMP, og kampen ble til slutt tapt med kun 5 IMP.

NORDISK MESTERSKAP FOR UNGDOMSLAG

Nordisk mesterskap for ungdomslag spilles nå i påsken i Nykøbing, Danmark. Det deltar en rekke norske lag i begge puljer. Det er følgende klasser: U-16, U-21, W-26 (jenter/kvinner) og U-26.

En link til nyhetssak om mesterskapet finnes et annet sted her på NBF sin side med informasjon om hvem som spiller på de forskjellige lagene og link til de danske sidene hvor all informasjon og resultater kan finnes. Nyhetssaken her på bridge.no finner du her.

Det er totalt tolv lag, hvorav fem norske. Norge stiller i alle klasser og har to lag i U16-klassen. Det spilles først seriespill, deretter blir det finalespill med tre 12-spills sett i de respektive klasser.

Spillingen startet torsdag og avsluttes 21.april. Det ble en frisk start bl.a. med noen slemspill. Her er ett av dem:


Hva er beste vei til 7 hj?

Bør man åpne med 1 sp eller 2 kl med syd sine kort?

Uansett valg av åpning bør det kunne være mulig å melde denne fine storeslemmen. Noen av de norske fant frem:

Norge U21:

Nord: Christian Fredrik Johnsen

Syd: Magnus Sætre

Nord      Syd

              2 kl

2 hj        3 hj

4 kl        4 gr

5 hj        5 gr

7 hj        Pass


Her ble det så godt som full kontroll, enkelt og greit meldt!

Nords 4 kløver var kontrollmelding (første- eller andrekontroll i kløver).

Idet syd sier 5 NT bekrefter han at alle nøkkelkortene (Key Card Blackwood) er på plass og at han er interessert i storeslem. Da har nord mer enn nok til å melde storeslemmen selv.

Om nord over 5NT hadde meldt 6 kløver i stedet ville det vist kløver konge (spesific kings), og da burde nok syd tatt sjansen på storeslem selv om det er en bitte liten sjanse for at nord har tre små spar.

Norge U16:

Nord: Jørgen Lindaas Nordby

Syd: Elias Veines-Jensen

Nord           Syd

                   1 sp

2 hj             4 gr

5 hj             5 gr

7 hj             Pass

Også bra meldt, en praktisk og enkel meldesekvens som sjelden vil gå galt!

Syd har enorme kort, og spesielt etter 1S-2H. Man kan kanskje si at det er et lite faremoment her, sett fra syd sin side behøver ikke finnes kløverkontroll slik at lilleslem en sjelden gang er bet (for.eks. nord har: Qx, KJxxx, Qx, QJx). Ideelt sett kunne de funnet ut det, spesielt om det spilles med 2-over-1 som utgangkrav. Da kan syd støtte til 3 hjerter som krav, og nord kontrollmelder kløver. Resten blir akkurat som de meldte.

Det er veldig morsomt å se disse ungdommene melde så bra, og at de ikke har problemer med å se mulighetene.

Marcus Scheie og Christian Bakke meldte også storeslemmen i U26-klassen.’

Det har nettopp startet i Danmark, og vi kommer selvsagt tilbake med flere spill og resultater etter hvert. 

OLRUDPÅSKEN 2019

Denne tradisjonsrike før-påsketurneringen ble spilt i helgen med bra deltakerantall.

Velkomstturneringen på fredag ble vunnet av John Helge Herland og Jomar Lygre Undheim (Klepp BK). Det deltok 34 par. Hele resultatlisten, spilldiagram osv. finner du her.

Lørdag og halve søndag ble det spilt parturnering i to puljer. I Mesterpuljen gikk seieren til Harald Eide og Håkon Kippe (Hamar/Snåsa) foran Jan Olav Røseng-Stig Vestveit (Hamar) med Steffen Fredrik Simonsen-Lars Arthur Johansen (Topbridge /Rognan) på tredjeplass.

I den puljen deltok 34 par, og alle detaljer finner du her.

I åpen pulje vant Martin Rian-Arnold Digre (Orkdal /Sporveiens BK) foran Mari Fonkalsrud-Ingeborg Andersen (Lillehammer) med Tove Gullstein Jahr-Terje Jørgensen (Jessheim/Nittedal) på tredjeplass. Hele 59 par deltok i den puljen, og alt av tall og spill osv. for den puljen finner du her.

Søndag ettermiddag startet lagturneringen som ble avsluttet mandag. Det deltok 36 lag.

På vinnerlaget spilte Stian André Evenstad, Espen Larsen, Over Andersbakken, Kjell Gaute Fyrun.  Andreplassen gikk til Jim og Sven-Olai Høyland, Peter Marstrander og Kristian Barstad Ellingsen. «Bronsen» ble vunnet av et lag bestående av Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Jon Egil Furunes og Kåre Bogø.

Detlajene fra lagturneringen finner du her.

Er dette spillet fra Olrud en slem?

6 hjerter er ikke en elendig kontrakt, langt ifra. Men det er fordi alle poengene «virker», det er intet bortkastet i øst sin singeltonfarge og mellomkortene i ruter er viktige. Så det er nært innpå en 50-50 slem. Men det kan jo være en sikker trumftaper her, så det er litt mindre enn en 50-prosenter. Og det er sannelig ambisiøst å melde slem.

Det kan hende det ved noen bord kom innmelding, eller hoppinnmelding i spar fra nord. Han har liten poengstyrke, men fin fordeling og det er langt i fra galt å melde selv i sonen.

Men la oss si Ø/V får melde i fred. Da oppstår en systemsituasjon.

Slik veldig mange spiller (sterk NT) kan meldingene starte slik:


Hvis 3 kløver er utgangskrav og naturlig skal grandåpneren vise sin hånd. Her er mitt forslag til hvordan det bør gjøres. Uten hjertertilpasning og kløvertilpasning melder åpneren 3 grand. Med kløverstøtte kan han støtte, og med hjerterstøtte har han to muligheter for å støtte, til 3 hjerter eller 4 hjerter. Jeg liker best at 3 kløver (ny farge) er definitivt utgangskrav i denne situasjonen. Det gjør det enklere med de store hendene.

Med hjerterstøtte kan da grandåpneren si 4 hjerter med minimum siden utgangskravet er etablert (Principle of fast arrival). Her har vest minimum, og det er vakre honnører, dvs. kontroller (ess og konger) som er supert i trumfkontrakt. Men med 3343 fordeling er det vel litt for lite til å si 3 hjerter som bør vise en sterkere grandåpning. Hvis vest over 3 kløver sier 4 hjerter og det blir oppfattet som minimum (ikke en veldig god grandhånd) bør øst passe. Det er alt for mange hender, selv med flere honnørpoeng hos vest hvor det ikke vil være noe særlig bra spill for slem.

Denne differensieringen av grandåpnerens støttehånd er viktig i slike meldingsforløp!

Det er altså etter min mening veldig pushy å melde slem, men never argue with success! Kun to par meldte og vant 6 hjerter. Tre par til meldte slem, men uvisst av hvilken grunn vant de ikke tolv stikk. For det handler vel kun om ruterfinessen her? Med spar ut til esset bør spilleplanen være å sjekke hjerteren med liten til honnør hos øst og liten tilbake til kongen. Da oppdages sitsen, og en markert finesse tas over nords trimfknekt fjerde. Deretter er det ikke noe annet å gjøre enn å ta ruterfinessen? Siden den går blir det en meget fet +1430 til notering.

De aller fleste var - fornuftig nok - i utgang, noen i grand med ti stikk, flertallet i hjerterkontrakter med ti (!), elleve eller tolv stikk. De to parene som til glede for deres lagkamerater kunne lese opp +1430 under sammenligningen var Knut og Anne Marie Pettersen og Liv Marit Grude-Bodil Nyheim Øigarden.

YEH BROS: Det ble norsk premie til slutt

YEH BROS CUP i Shanghai ble avsluttet lørdag.

Lagturneringen

LAVAZZA var nok favoritt i lagfinalen, men KINA ville det annerledes.

Det var tre sett (16 spill i hvert) i finalen. LAVAZZA tok en oppskriftsmessig og ganske stor ledelse i det første, men KINA slo voldsomt tilbake i det andre. Mot slutten lå det og vippet, men en sterk kinesisk avslutning gjorde at det ble seier til hjemmelaget.

Her er spillet som på en måte var spikeren i kista for Lavazza.


Da kineseren på syds plass åpnet suste de ut i utgangen 3 grand med syd som spillefører. Sementa åpnet ikke ved det andre bordet. Jeg holder med Sementa, den «søppelhaugen» der er ikke åpning. Men i den kinesiske meldestilen åpnes nesten alltid med 11 poeng.

Og «never argue with success» gjelder som alltid om sluttkontrakten vinnes!

Kontrakten 3 grand er ikke noe vakkert syn. Kløver, eller selv sparutspill vil gjøre det nokså håpløst, og selv med hjerter 10 ut som Madala valgte så det ut til å være en veldig lang vei til ni stikk.

Bilde (øst) dukket med hjerter konge i første stikk og dukket også da spillefører senere spilt hjerter mot nieren. Stikker han opp og skifter til kløver tror jeg det må bli bet?

Kineseren skrapte sammen ni stikk (2+3+2+2) for +600, en massiv score med disse kortene. Bocchi vant også ni stikk, men i 1 grand. Dette ga Kina 10 IMP, og de vant til slutt kampen med 29 IMP.

Det er ingen overraskelse at Kina går helt til topps. Mange har ventet på kinesisk suksess også i mesterskap. De har en haug med glimrende kortspillere, og utviklingen for kinesisk bridge er voldsom.

Kina blir nok å regne med i Bermuda Bowl også, og før det i Asia Pacific Championship i juni.

Nederland slo Israel i kampen om 3.plassen.

Bra norsk innsats i par

De fire norske spillerne i Shanghai gjorde det skarpt i lag-kvalifiseringen og i begynnelsen av sluttspillet. Men de ble slått ut med liten margin der og måtte over i «trøstespill» for lag hvor det virket «sett fra langt hold» som de norske var litt sluttkjørte.

Etter de ble det for dem parturnering, og da virket det som om de kviknet til igjen.

Christer Kristoffersen og Erik Berg vant parkvalifiseringen. Så måtte de gjennom Semi-finale A hvor det gikk tråere.

Terje Aa og Allan Livgård slet i kvaliken og måtte spille semi-finale B, et nåløye for å kunne komme seg til finale. Ingen av de to parene kom seg til finalen for par og måtte spille trøstefinalen, men også der var det snakk om pene premier.

Den finalen tok Terje Aa og Allan Livgård seg av og vant.

Dermed ble det til slutt nordmenn som fikk opp å bukke under premiebanketten!

Det norske laget fikk i Kina vist at de er å regne med selv når de spiller på det aller høyeste nivået i verden. Alle de fire har endel internasjonal erfaring fra før, og Terje Aa har jo massiv erfaring fra mesterskap. For alle fire er deltakelsen i denne turneringen med å bygge mer solid internasjonal rutine selv om det manglet litt for å nå helt opp denne gangen.