Seks norske par i semifinale A (mix par)

I tillegg til Steffen Fredrik Simonsen-Bodil Nyheim Øigarden (12) og Geir Brekka-Mona Lindstrøm (13) som ble nevnt i forrige innlegg kom tre par til med norske spillere seg videre til semifinale A som er den mest sannsynlige veien til finalen.


Etter litt klabbeføre i lag-mixen kom flyten for Bodil og samboer Steffen Fredrik i par-kvalifiseringen

De tre andre kvalifiserte er Marrianne Harding (spiller med engelske Simon Gillis, nr. 20) Astrid Steen Lybæk-Kristian Ellingsen  (38), Jan Petter Svendsen-Lis Blågestad (48) og Thomas Charlsen-Siv Thoresen (61). Fra a-semien vil 46 par gå til fianalen (må antageligvis ha ca. 51%). Seks par fra semi-B fyller opp det 52 par store finalefeltet som spiller torsdag og fredag, så andre norske som spiller i B har en sjanse de også, men da må de score mange prosent! 

Brukbar norsk dag i mix-par i EM

Steffen Fredrik Simonsen- Bodil Nyheim Øigarden ble nr. 12 i mix kvalfiseringen, og best av de norske parene (262 par deltok totalt). Geir Brekka - Mona Lindstrøm gjorde det også veldig bra og ble nr. 13. Flere andre norske kvalfiserte seg til A-semifinalen, men de som ikke gjorde det har en liten sjanse via nåløyet i B-semifinalen hvor kun seks par går videre til finalen. I semifinale B blir det mange kjente navn på listen da svært mange internasjonale toppspillere faktisk ikke klarte å komme seg til semifinale A. 

Mer detaljert om dette, og hvem som spille hvor i semifinalen kommer i morgen da det i skrivende stund ikke er helt klart hvor mange som går videre fra kvaliken til semifinale-A, fordi de som er slått i i dag fra lag-mixen har rett til "drop in" i semifinale-A.

 

Resultat fra mix-kvaliken finner du her.

 

Knepent tap i kvartfinalen

Det ble over og ut for siste norske innslag i EM for mix-lag da Helgeness tapte en jevnspilt kamp mot lag Zimmermann (14 IMP).

Spennende kamp da Helgeness gikk videre

Lag Helgeness lå under med 11 IMP ved halvtid i sin første sluttspillkamp mot franske Puillet i mix-EM. I andre halvrunde snudde det imidlertid, og de tok over ledelsen i kampen etter dette spillet:

Med nord (Helgemo) som giver og Ø/V i sonen åpnet Helgemo med 2 ruter som viste en svak 2 åpning i en majorfarge. Øst gikk inn med 3 kløver, og Larsson sa 4 ruter som ba Helgemo om å melde fargen sin. Nord sa 4 hjerter, og øst meldte 4 spar som syd doblet. Hun spilte ut hjerter ess som stod, altså visste hun at Helgemo bare hadde femkorts farge. Hva ville du gjort i andre stikk?

Jada, det er temmelig opplagt å ta for ruter ess, og det gjorde Larsson. Senere kunne hun vente på de to trumfstikkene, +200. Hele spillet så slik ut:

Ved det andre bordet var Helness også i 4 spar doblet. Der tok syd for hjerter ess og fortsatte med hjerter! Helness stjal og tok for spar ess, så tre store kløver med ruteravkast, kløver til stjeling som satte opp resten av kløveren, og hjerter til stjeling. Så eni godspilt kløver og bort med vests siste ruter, og det ble bare to trumftapere og en hjertertaper. Pluss 790 gjorde at de vant 14 IMP på spillet. 

Like etterpå gikk 16 IMP samme vei da motparten var i en grei slem i kløver, men den var bet med hjerter ess ut og hjerter til stjeling. Helgemo lightnerdoblet, og Larsson fant utspillet - en doblet bet. Ved det andre bordet stampet motparten mot Helnessene sin slem, og det kostet 1100. Dermed ledet det norsk-svenske laget med 17 IMP.

Det så lyst ut med fem-seks spill igjen, men så fikk det franske laget inn noen småimp etterfulgt av en fet 16 imper da Helness-Helness lot motparten spille 5 kløver som stod hvor det norske paret hadde 5 hjerter i kortene slik det satt. En delkontrakt gikk så riktig vei, og Helgeness ledet med 1 fattig IMP da fire spill gjensto!

Nådestøtet ble gitt da Helgemo i lukket rom og franskmannen som satt nord i åpent rom måtte gjette denne ruterfargen i en majorutgang:

A 10 8 4 3

mot

J 6 2

Franskmannen spilte ruter knekt uten å tenke seg særlig om, men det ble feil da han foran esset femte hadde Q x og dekket, og makkerfen hans fikk to ruterstikk med K9x. Helgemo ventet litt med ruterfargen og fikk bra peiling på fordelingen. Det måtte sitte dobbelton foran, og han spilte ruteren for kun en taper med liten til tieren. Det var verd 12 IMP.

Den spennende og jevnspilte kampen ebbet ut med 11 IMPs seier til lag Helgeness som i kveld spiller kvartfinale. Kampene i EM overføres selvsagt på BBO.  

 

  

   

Helgeness til sluttspill

Laget med Tor og Gunn Helness sammen med svenske Jessica Larsson og Geir Helgemo kom seg videre til Knock-out sluttspillet (Round of 16) i EM for mixlag. Mens sluttspillkampene pågår spiller mange av de som er slått ut en en-dags Board-a-Match turnering, mens andre tar seg en hviledag i sommervarme Montecatini. I morgen tirsdag starter mix-par hvor det er nye sjanser for de mange norske parene som ikke hadde noen suksess i mix-lag.


Det var et par-tre norske lag som hadde en viss kontakt med topp-16, men de endte bare litt over middels til slutt. Ett av de var mitt eget lag. Med et par-tre kamper igjen å spille var det muligheter, men i nest siste kamp ble vi helt utspilt av et lag som traff på det meste. Her er et av gladspillene de med letthet dengte inn:

Hvordan ville du og din favorittmakker meldt disse kortene etter at syd passer som giver? (Syd/ingen i sonen) 

De fleste på vests plass åpnet med en sterk, kunstig 2 kløver, og noen svarte 3 ruter med østs kort, naturlig og positiv melding. Andre svarte 2 ruter - såkalt waiting - og vest skulle finne en gjenmelding med sine 26 hp. For mange er det hopp til 3 grand, 25-27, mens de som bruker såkalt Kokish kan får vist den hånden via 2 hjerter (viser iht. Kokish enten hjerterfarge, eller 25-27 grand) så 2 grand over svarerens obligatoriske 2 spar (rele). Meldes slik er det bedre plass, og de kan enklere finne eventuell tilpasning, som i dette tilfellet 4-4 tilpassen i spar. Storeslem i spar er helt glimrende. Mot oss hadde de ikke så sofistikerte metoder, og vest hoppet til 3 grand over 2 ruter. Øst tenkte ikke mer enn tre-fire sekunder før han smalt til med 7 grand!

Storeslemmen i grand er heller ikke så dårlig, men mye dårligere enn 7 spar da i grandkontrakt må ruteren gå. Det kom hjerter 10 ut til knekt, dame og konge. Spillefører tok for ruter konge, og det gikk liten var fra nord mens syd fulgte på med knekten! Hvis spillefører så tester sparen vil hun oppdage at nord startet med singelton spar. Sannsynligheten for at nord har lang ruter øker betraktelig, og det behøves ikke mer enn fire ruterstikk for å vinne tretten stikk. Så å ta ruterfinesse med nieren er ikke dumt spilt, men det ville blitt nitrist i dette tilfellet siden hele spillet så slik ut:

Ved vårt bord så ikke vest problemet, hun spilte i tredje stikk, uten å teste sparen først, ruter til esset. Da tieren falt var det 1520 til notering i ett av kampens første spill . Fulle av selvtillit etter den starten dundret de på med gode spill, og vårt håp om avansement i turneringen var snart over. 

Montecatini: Vi er i gang!

Lørdag ble halve kvalifiseringen i EM for mix-lag unnagjort i Italia. Trenden fra Nordisk mesterskap fortsatte på en måte for Norge med mange antatt bra mix-lag langt nede på listene. Unntaket er lag Helgeness (Tor og Gunn Helness, Geir Helgemo og svenske Jessica Larsson). De fikk en rakettstart, og selv om de bremset litt utover dagen er de klart inne på sluttspillpass med 7.plass etter første dag. Noen andre norske lag ligger litt over middels, og det går selvsagt an å spurte bra i dag, søndag. Og går det ikke bra for de norske farger i dag er det fortsatt veldig mange turneringer å gjøre det på!

Resultatene etter fem av ti kvalifiseringskamper finner du her:

Her er det kostabart spill fra første kamp - mange VP står på spill i slike spill:

Du er i 6 hjerter uten motmeldinger. Vest spiller ut en liten spar til syds ess. Hvordan ville du spilt?

Hjerterfinessen er en bra sjanse, 50%, og det er beste hjertervariant om man ser kun på hjerterfargen isolert sett. Men kongen kan jo sitte bak, kanskje singel? Er det noen mulighet hvis hjerterfargen gir en taper? Ja, her er det kombinerte sjanser. En plan er å ta for ruter ess, så hjerter ess fulgt av to runder spar til med ruteravkast. Så trumfes nords andre ruter, og deretter spilles trumf. Om ikke kongen falt i første hjerterrunde er det nå muligheter, for han som kommer inn må (hvis trumfen sitter 2-1) spille kløver eller ruter/spar til dobbeltrenons. Da kan spillefører bli kvitt sin kløvertaper. De som valgte denne spilleplanen i stedet for en enkel hjerterfinesse skjøt gullfuglen i dette tilfellet da hele spillet så slik ut:

.  

Da trumfkongen falt under esset var det tolv enkle. Denne spilleplanen er antagelig bedre enn å ta hjerterfinessen selv om det altså er bedre sjanse i hjerterfargen isloert sett. De norske som ønsker å kvalle til sluttspillet må treffe på noen slike valg i dag...

 

Let the games begin!

Klokken er 7.30 lørdag morgen her i Montecatini Terme i ydylliske Toscana, Italia. Om tre timer braker det løs i European Open, og første turnering er som vanlig i disse mesterskapene mix-lag. Som allerede nevnt er det en haug med nordmenn på startstreken, og i går kveld ble den lille byen fylt opp med bridgespillere. Vi kommer selvsagt tilbake med resultater, spill og historier fra de to ukene EM varer.

Alle er alltid i godt humør fra start når vi møtes i slike sammenhenger, og de fleste greier uteover de neste par ukene å unngå for mye surmuling selv om bridgen kanskje ikke går så bra som man håpet. Et lite irritasjonsmoment er hva vi ble møtt med av EBL da vi registrerte oss for å betale ganske høye startkontigenter;

Arrangøren flyttet spillestedet kort tid før mesterskapet, etter at "alle" hadde bestilt hotell i nærheten av det opprinnelige spillestedet. De annonserte det med opplysning om at dette skulle bli så fint likevel, for de ville sette opp shuttle-busser, no problem! Så kommer vi hit, og de forlanger betaling for transport til spillestedet, noe alle må benytte seg av (eller ta taxi) da vi selvsagt må bo der vi har bestilt hotell i henhold til det vi først hadde fått oppgitt var passende avstand fra spillestedet.

Slikt irriterer, men det skal nok ikke gå ut over humøret og gleden ved å kunne være tilstede og delta, og kunne møte massevis av bridgevenner fra hele verden.

LET THE GAMES BEGIN!   

When in doubt, bid 3NT! (Hamman's rule)

Den levende legenden Bob Hamman (USA) blir ofte sitert på noen såkalte "rules" han visstnok har laget. En av dem gjelder 3 grand som en melding man gjerne bør avgi. Og det er jo ofte det er mulig å få tråklet hjem ni stikk selv om andre utganger ikke er så bra.

Her er et par 3 grandkontrakter fra nylig, begge kunne vært vunnet hvis spillefører hadde funnet riktig variant.

Denne først grandutgangen er fra Nordisk i pinsen. Danske Askgaard-Konow gjorde det bra i meldingsforløpet, de unngikk 4 hjerter og prøvde 3 grand, en bedre utgang. When in doubt...

Øst var spillefører i 3 grand, og syd spilte ut en liten kløver som fikk løpe til østs konge. Konow gikk i gang med hjerteren med esset fulgt av damen. Syd vant med kongen og spilte kløver ess og mer kløver som satte opp syds fjerde kløver. Konow fortsatte med hjerter 10 til syds knekt, og han tok kløverstikket sitt, forsvarets fjerde stikk. Syd fridde seg med sin fjerde hjerter.

Vi som ser alle kortene har ingen problemer, vi tar ruterfinesse riktig vei og vinner utgangen. Men dansken som kun så sine egne kort og blindemanns tok sparfinessen og gikk bet. Hvilken finesse som lykkes er vel hipp som happ, så spillefører kan kansjke ikke klandres?

Hvorfor burde kontrakten likevel vært vunnet?

Det er en kombinert sjanse her. Spillefører har åtte stikk, og det niende kan komme fra vellykket sparfinesse, eller ruterfinesse. Men hvilken finesse som lykkes er ikke godt å si. For å forsøke å kombinere to sjanser bør spillefører først toppe ruteren, så, om ikke damen faller tas sparfinesse til slutt. Det gir bedre sjanse enn å ta en av finessene (50%). For å ta sparfinessen til slutt etter å ha toppet ruteren gir 50% sjanse og ruter dame dobbel gir ekstrasjansen.

Den neste 3 grandkontrakten er fra min generalprøve før EM i Italia, en turnering i Auckland i helgen. Du kan ta spillet som en spilleprøve.

Du får hjerter 10 ut fra vest mot 3 grand, til østs dame og din konge. Hvordan fortsetter du?

Det kan se ut som om man er avhengig av kløverfargen her, men kanskje ikke? Problemet er at du neppe tåler å slippe inn øst, gjennomspill av hjerter knekt truer. Om det spilles tre runder kløver fra topp og ikke damen faller er det ikke noe inntak til nord etterpå før forsvaret har fått for mange stikk. Om om damen faller dobbel i kløver er det heller ikke lett, det er ikke inntak til den fjerde og femte kløveren. En løsning er å spille kløver knekt og ta dobbelfinesse om knekten blir dekket. Men du hater jo å slippe inn øst her...

Jeg fant ut at det kunne kanskje gå an å vinne ni stikk uten langfargestikkene i kløver. Jeg spilte liten kløver til kongen og ruter dame. Den fikk seile og vant stikket. Så spar til finesse, og den holdt sannelig også. Det var plutselig åtte toppstikk, og nå kunne det niende komme ved å felle kløver dame dobbel hvor som helst. Kløver til nords ess fulgte, men vest fulgte lavt og øst kom på med tieren. Hva nå?

Jeg fant ut at om øst hadde kløver dame tredje fra start så kunne han godt blir utsatt for en fin skvis om vest fikk lov å ta alle hjerterstikkene sine. Derfor hjerter, og vest fikk komme inn. Håpet var at det satt omtrent slik fra start:

Idet vest for lov å ta hjerterstikkene får øst problemer. På den fjerde hjerteren er han allerede skviset i tre farger, og syd kaster behagelig etter han. Forsvaret får ikke mer enn de fire hjerterstikkene.

Da øst begynte å svette litt var jeg fornøyd med meg selv, helt til vest etter å ha tatt hjerterstikkene innkasserte beten med kløver dame! Den kunne han vel godt ha tatt før de siste hjerterstikkene for ikke å gi meg håpet, og troen på at jeg hadde gjort noe bra...

Slik så hele spillet ut fra start:

Det er to måter å vinne kontrakten på etter hjerter ut til damen og kongen. Enten spille kløver knekt og la vest få behoklde for klølver dame, eller spille kløver knekt til dame og ess, så toppe ut kløver 10. 

 

 

 

 

Hva skjedde i Horsens (3)?

Damelandslagets kaptein Tormod Røren ble allerede mandag sitert på sin umiddelbare reaksjon etter Nordisk, og der ba han om mer tid til å analysere det som skjedde. Bare etter noen få dager gir han en litt mer utfyllende kommentar:

"Hei Geo !

Jeg har sett nøyere gjennom spillene fra Nordisk og som antatt var det litt for dårlig av alle 3 parene.

Kamp 1 mot Sverige og kamp 4 mot Finland peker seg ut som de vi lettest kunne snudd og fått mesterskapet inn i et nytt spor.

Vi anså oss selv som en av favorittene til å vinne denne gangen, men det tålte vi tydeligvis ikke. Det er ikke farlig å være favoritt,snarere er det de andre som skal frykte oss. Mangelen på vinnerkultur i internasjonale sammenhenger gjør kanskje at vi har tungt for å prestere optimalt i en slik situasjon.

Vi må uansett en tur i tenkeboksen både spillere og ledelse for å finne den riktige veien videre. Vi har spillere gode nok til å kjempe om topp 6 i neste EM, men da må vi være 100 % optimalisert når starten går i Ostende om et år.

Lykke til i Italia!"

Her i bloggen kommer vi til å følge opp situasjonen for våre landslag, og da ikke bare se på resultatene i en enkelt turnering med kritiske øyne!

 

Hva skjedde i Horsens (2)?

NPC for det norske laget i åpen klasse ber om litt tid før mer utfyllende kommentarer til det skuffende resultatet i Nordisk. Men som damelagets kaptein gir også han velvillig en umiddelbar kommentar rett etter weekenden i Horsens.

"Hei GEO

Turbo og jeg mener at det er litt tidlig å komme med en endelig konklusjon etter Nordisk. Men det er lett å si at både vi og spillerne hadde forventninger om en bedre plassering. Det var intet å si på innsatsviljen og stemningen i laget. Vi følte at vi hadde uglid, eksemplifisert ved 7 ruter i nest siste kamp. En helt riktig meldt syver med 70% sjans. Men bet, og det svingte nesten ti vinnerpoeng. Hadde den stått, ville vi vært veldig nær medaljer.

Likevel må vi innrømme at det kanskje var litt for lavt trykk, og at det var riktig at Sverige vant. Vi utfordret dem ikke, selv om vi begynte med å slå både dem og Danmark i startkampene.

På pluss-siden kommer at Fredrik Helness spilte helt uten debutantnerver og forsvarte uttaket og mere til! En strålende debut."

Mer internasjonalt

Nordisk mesterskap ble avviklet i pinsehelgen, uten norsk suksess. Men det går ikke lang tid før norske spillere skal i ilden i internasjonal sammenheng igjen. Lørdag 10. juni starter European Open i Montecatini, Toscana, Italia.

I European Open er turneringene transnasjonale, dvs. et par eller lag kan ha med spillere fra flere nasjoner. Det er mange norske spillere som tar turen til Toscana. Først er det mix (en dame og en mann i hvert makkerpar). Av de påmeldte lagene i den første turneringen, Mixed Teams har ikke mindre enn 11 lag (pr. 6.6.) norsk innslag, og 15 par med norske deltakere er allerede påmeldt til mix-par som starter etter mix-lag.

Mesterskapssiden med informasjon finner du her.

De som blir slått før sluttspillet i lag og finalen i par får anledning til å spille en en-dags turnering mens det spilles om medaljer i hovedturneringene. Etter at mix-spillingen er over blir det først lag- og så parturerninger i Åpen klasse, Dameklasse og Senior.

Det er mange  bridgespillere som gleder seg til å tilbringe et par uker i Toscana!

Undertegnede er i skrivende stund på en lang reise i retning av Europa fra New Zealand og blir på plass for å spille fire hovedturneringer og mest sannsynlig noen sideturneringer også om det ikke skulle gå så bra at det blir finalespill i et av mesterskapene. Så med "NBFs utsendte" på plass kan du regne med både resultat er, historier og spill her i bloggen den neste par ukene!

Hva skjedde i Horsens? (1)

Nei, det kommer nok ikke noe klart og entydig svar på det spørsmålet så raskt etter et skuffende Nordisk mesterskap sett med norske øyne. Det kan ingen forvente. Men når det to norske lagene, begge med gullambisjoner oppnår resultater langt under det vi alle håpet på er det klart at vi alle, inkludert spillerne og støtteapparat må få lov å spørre seg hva som er årsaken til så svake resultater.

Landslagsledelsen har blitt bedt om kommentarer, og selvsagt må de få litt tid på seg til å evaluere dagene i Danmark. Damelagets NPC Tormod Røren kom imidlertid raskt med en foreløpig kommentar. Et godt poeng i hans umiddelbare reaksjon på "Hva skjedde i Horsens" er at dette var en turnering, og en kort, intens sådan. Så å svartmale alt, og grave seg ned synes ikke undertegnede i det hele tatt er veien å gå. Her er hva Røren sier i første omgang, før mer grundig evaluering av resultatene har blitt gjort:   

"Helt klart et resultat langt under forventet fra vår side. Vi presterte jevnt over for svakt og når motstanderne i tillegg var gode og aktuelle mot oss blir det seende stygt ut. Jeg skal gå nøye igjennom spillene i nærmeste fremtid og vil helst ikke si for mye før det er gjort. Stemningen i troppen har vært god tross alt og på det nåværende tidspunkt kan jeg ikke se at det er noen utenombridgelige ting som skulle ha påvirket oss i negativ retning. Dette har vært et kort og veldig intenst mesterskap hvor vi ikke klarte å snu en negativ trend underveis. Vi i støtteapparatet må evaluere om vår litt forsiktige måte å lede laget på er den rette i situasjoner hvor det butter imot, kanskje må det litt tøffere lut til for å snu trenden raskere. Uansett er dette en vanskelig balansegang hvor individuelle hensyn må tas. En debatt rundt dette temaet, gjerne på bloggen din, hadde vært både nyttig og interessant. Særlig dersom du hadde klart å engasjere både spillere og andre med kompetanse på området prestasjonspsykologi. Vi skal uansett gjøre alt for å komme sterkere tilbake ved neste korsvei."

Nordisk: Skuffende norsk innsats

Etter en grei nok start ble det veldig lite poeng for de norske laget i Nordisk Mesterskap i Danmark i pinsen. Det endte med 5.plass i begge klasser, noe som vel må være en av de svakeste prestasjonene Norge har levert i Nordisk gjennom tidene. 

Danmark vant i dameklassen, og Sverige var sterkest i åpen klasse.

Undertegnede har bedt sportsjef Furunes, NPC i åpen klasse Christian Wennerød og damlagets NPC Tormod Røren om en kommentar til disse resultatene, et spørsmål: Hva skjedde i Horsens?.  

Nordisk: God start i Åpen klasse

Det ble to kjappe seiere mot to av de antatt sterkeste motstanderne for Norges lag i åpen klasse under Nordisk i Horsens, Danmark. Først ble Danmark slått med 14,09-4,91 VP, og i andre kamp ble det nesten samme sifre mot Sverige, seier 14,39-5,61. Dermed tok vårt lag teten etter to kamper. I kveldskampen spiller Norge mot Finland.

For vårt lag i dameklassen startet det ikke like bra da det ble tap både mot Danmark og Sverige. Det positive er at det er dobbel Round Robin, dvs. lagene skal spille to ganger mot de andre nasjonene. Dermed er det sjanse for revansje for våre damer mot danskene og svenskene. Det er mange kamper (16 spill i hver kamp) og en haug med VP å kjempe om, så etter en svak start er det selvsagt alle muligheter til å kunne klatre på resultatlisten.

All informasjon, resultater, lagoppstillinger tidskjema, systemkort og mer finner du her.

  

Gammel mot ung (eller: "De gamle er fortsatt eldst?")

APBF (Asia Pacific Championship) foregår denne og neste uke i Seoul, Sør Korea. APBF er omtrent som EM i Europa og bestemmer hvilke nasjoner som skal få spille i Bermuda Bowl fra sone 6 og 7.I en kamp på tirsdag var det et interessant møte mellom New Zealands stjerneskudd Matt Brown som fylte 21 år for et par dager siden og Patrick Huang fra Chinese Tapei. Huang er intet mindre enn en levende bridgelegende. Han deltok første gang i Bermuda Bowl i 1969 (!), og var på det fremgangsrike laget fra Chinese Taipei som tok sølv i Bermuda Bowl både i 1969 og 1970, da med nyvinningen Presisjonskløver som sitt fremste våpen. I 2014 kåret IBPA (International Bridge Press Accociation) Huang til Bridge Personalty of the Year". Huang har langt i fra slakket av som spiller, han er fortsatt en av de aller beste spillerne i Asia. 

 

Patrick Huang - verdensklasse i 50 år!

Matt Brown, et bridgetalent utenom det vanlige har kommet som et skudd inn i internasjonal bridge. Hans debut på New Zealands landslag som 20 åring i Polen i fjor vakte oppsikt. Innsatsen endte med delt 5.plass (tapende kvartfinalist) i Bridge-OL etter at Brown var spesielt fremragende da Frankrike ble slått ut i Round of 16.  

Matt Brown - New Zealands største bridgetalent

New Zealand startet APBF-turneringen i Seoul veldig bra, men mot Chinese Taipei ble det bråstopp. Det spillet du nå skal få se var med på å sette standarden i kampen NZ tapte hele 0,92-19,08 VP. Meldingene gikk med Huang som syd:

Brown satt som vest med: 

Hva ville du spilt ut?

Det er kanskje litt naivt å spille ut spar ess som Matt gjorde, men det er ganske menneskelig. Brown håpet nok N/S hadde tatt seg vann over hodet og var kommet for høyt, eller at slemmen var grei nok, men de var uheldige med trumfsitsen. I så fall kan det godt være siste sjanse til å få for spar ess. Men slik hele sitsen så ut var utspillet fatalt:

Nord hadde meldt omtrent som om han hadde stjålet kortene, men lilleslemmen var ikke helt håpløs. Spesielt ikke etter spar ess i utspill! Utspillet ble trumfet, og syd hadde fått godspilt to stikk i den fargen. Det var fortsatt ikke så lett å se hvordan dette skulle bli tolv stikk. Det kan se ut som om det kan gå an å spille god kløverfargen, men da må det stjeles to ganger hos syd, og det blir litt problemer med overgangene for å få hentet stikkene på begge sider. Men Huang viste sin klasse og spilte nesten som om han visste kortene - perfekt timing. Fortsettelsen var kløver ess og kløver til stjeling, ruter ess og ruter til kongen. Da var dette igjen:

Det går godt an å tråkke feil fortsatt, men se hvor elegant Huang tråklet hjem kontakten:

Han stjal nok en kløver med sin nest siste trumf, og dermed var kløveren godspilt. Det var ikke over ennå, men hva skal vest gjøre i det stikket? Hvis han trumfer over må han enten spille spar eller hjerter, og spillefører har nok stikk. Han valgte korrekt å ikke stjele over. Da måtte ikke syd ta for sparstikkene sine. De gir i så fall to hjerteravkast, men så må syd spille hjerter, og det ender med ett stikk i hjerter og trumfstikket til vest. Og hvis syd tar de to sparstikkene og frir seg med trumf vil vest ha ett stikk godspilt i spar, syd er da uten flere trumf. Men Huang rørte ikke sparhonnørene. Han fridde seg med sin aller siste trumf til vests trumf dame. Fra bordet forsvant en hjerter. Nå måtte vest enten spille hjerter unna kongen, eller spille spar slik at syd fikk fatt i de to sparstikkene likevel, med to hjerteravkast til fra nord. 

Plus 1370 for meldt og vunnet 6 ruter på dette spillet var det ingen andre enn den gamle mester som som fikk til verken i åpen klasse, dameklassen eller seniorklassen.

Matt Brown (21) mot Patrick Huang. De gamle er fortsatt eldst! 

 

 

 

Norske landslag i aksjon

Danmarks Bridgeforbund arrangerer i pinsen Nordisk Mesterskap i åpen klasse og dameklassen i Horsens. Norge stiller selvsagt i begge klasser.

Nordisk blir våre to landslags viktigste internasjonale oppgave i år siden Norge ikke er kvalifisert i noen av klassene til VM i Frankrike i august. Årets nordiske mesterskap er likevel kun en av flere internasjonale opptredener for spillerne i landslagskaptein Christian Wennerøds tropp i åpen klasse, og damelandslagets kaptein Tormod Rørens tropp for landslagsaktuelle damespillere. Mange av de spillerne og andre nordmenn blir også å finne på startlistene i åpent EM i Montecatini, Italia litt senere i juni.

Den kanskje viktigste måten å satse på for våre representasjonsspillere er å sørge for internasjonal matching. Landskampen mot Nederland forleden var et nyttig tiltak i så måte, og slikt gir utvikling.

Det kan virke som spillerne i de såkalte bruttotroppene er interessert i og villige til å reise for å få den nødvendige matching. Det som kan begrense det er selvsagt økonomi, og slik situasjonen er vil det koste endel for den enkelte å være med på satsingen.

Målet for våre lag bør definitivt våre å klare en topp-6 plassering i EM 2018 da det må til for å kvalle til VM i 2019 (Bermuda Bowl og Venice Cup). Det begynner å bli en stund siden Norge har vært med i Bermuda Bowl nå, men i de siste par EM har vårt lag i åpen klasse luktet på topp-6. I bridge-OL i Polen i fjor viste damelandslaget vårt at det har nivået inne, så det er på tide med en bra EM-plassering og dermed retten til å spille i VM.

Først er det altså Nordisk Mesterskap. Der går vel Norge for gull i begge klasser, og selv om det ser veldig åpent ut er våre lag blant favorittene. I begge klassene tror jeg Sverige blir hardest å slå.

På Danmarks Bridgeforbunds hjemmeside finnes informasjon via denne linken.  Norge stiller med disse lagene:

Åpen klasse

Per Erik Austberg – Jan Tore Berg, Fredrik Helness – Thor Erik Hoftaniska og Glenn Grøtheim – Petter Tøndel. NPC er Christian Wennerød, og Jon Egil Furunes er coach.

Fredrik Helness - ung debutant på landslaget

Det skal bli spesielt interessant å følge landslagsdebutant Fredrik Helness. Vi tror på en god innsats av unge Helness i Danmark. Hans makker Thor Erik Hoftaniska er en erfaren ringrev og vil helt sikkert sørge for at Fredrik får den riktige balansen i det med selvtillit. Det er sikkert ikke noen ulempe at mamma Gunn spiller er på plass da hun skal spille på damelaget.

Dameklassen

Ann Karin Fuglestad – Marianne Harding, Gunn Helness – Ida Wennevold og Gunn Tove Vist – Toril Heskje. NPC for damene er Tormod Røren. Furunes vil fungere som coach også for det laget, og han blir dessuten hovedleder for hele troppen.

Alle lagene skal spille to kamper mot hver av de andre nasjonene. Nordisk starter fredag 2.juni og avsluttes søndag 4.juni.

Jon Sveindal vant presseprisen

SKVIS.no sin journalistpris i lagfinalen gikk til Jon Sveindal. Han vant for en artikkel hvor han fortalte om en fin spilleføring av hjemmelagets Anders Dale. Spillet kan du finne her, på siste side i avslutningsbulletinen.

Det er ingen overraskelse at Jon stikker av med en pressepris, det har han gjort mange ganger før. Som en av de mest markante bridgeskikkelsene i bergensk og norsk bridge i omtrent fem (!) tiår har han preget både resultatlistene og bridgejouralistikkene. Før jeg ble kjent med Jon for mer enn 40 år siden elsket jeg å lese hans faste spalte i BIN, "Paraplybridge".

Jons meritter både som journalist og spiller er så mange at det vil føre alt for langt å nevne alt.

To av de meste markante bridgeskikkelsene i Bergen hygger seg på lagfinalens avslutningbankett: Kirsten Rita Arnesen og Jon Sveindal

Da jeg på et tidspunkt på 70-tallet begynte å få være med i turneringer hvor de beste spilte kom sjansen til å møte spillerne på de to beste lagene i Norge på den tiden, Golia (Oslo) og Bergen Ak. På laget fra Bergen spilte Jon med Tor Bakke, og min debut i 1.divisjon var mot dem, og den andre helgen møtte vi Golia. Det var stor stas!

Ikke lenge etter inviterte Jon meg til spille med han i en turnering i Bergen. Det var en ung, entusiastisk og nokså verbal Jon, kanskje ikke like lun som nå. Så det var ikke fritt for at jeg fikk høre det i løpet av den helgen, for naturlig nok la jeg mange "stålegg". Men også den gangen var Jon kvikk til å gi ros, og etter å ha fortalt meg noen sannheter kom det ofte oppmuntrende ord også. Og om kveldene ble noen av skuffelsene ved bordet kompensert med god vin og fantastisk fiskemåltid i Jons residens. Og selv om jeg var uerfaren og spilte ujevnt (det gjør jeg foressten fortsatt) gikk det ganske bra, Jon spilte som den toppspilleren han allerede var. Det ble andreplass bak et par andre legender, Per Breck og Louis Andre Strøm. Jeg lærte nok mer den helgen enn jeg hadde lært i de årene jeg allerede hadde spilt bridge.

Senere har jeg og Jon spilt noen turneringer sammen, men gjerne med flere års mellomrom. Sist var da Jon besøkte oss her i New Zealand for tre-fire år siden, og vi tok turen over dammen for å spille sammen i Gold Coast Congress i Australia.

Jon har vært åpen om sine helsproblemer de siste årene. Det var etter min mening synd han pga. de problemene ga seg som spaltist i Aftenposten. Men det er svært hyggelig at han fortsatt er aktiv som skribent i bulletiner og BIN. Også som spiller er han fortsatt aktiv, og såvidt jeg vet er han kvalifisert sammen med "gammelmakkeren" Tor Bakke for parfinalen senere i år. Der blir de som for 40 år siden en av gullfavorittene, for bridgen som kommer fra den kanten er fortsatt av ypperste merke. Mange husker nok innsatsen i Tromsø-EM for et par år siden hvor Jon sammen med en annen "gammelmakker", Arild Rasmussen vant bronse i lagturneringen blant en haug internasjonale topp-lag.

Gratulerer med vel fortjent pressepris, Jon! Og lykke til i parfinalen.          

Vikersund holdt unna

Vikersund BK er årets norgesmestre for lag da de vant lagfinalen i Bergen. Vikersund ledet omtrent hele tiden, men det ble jevnt til slutt. Utfordrerne Topbridge 5 var faktisk foran underveis i siste kamp. Men en bitte liten seier i siste runde til Vikersund mot bronsevinnerne Bergen Ak holdt. Her er sluttresultatet:

Da serieren var et faktum var en behørig feiring på sin plass. Her har du et bilde som ble tatt da:

 

Vinnerlaget: Sigurd Evjen, Tormod Røren, Øivind Saur, Erik Eide, Vidar Smith og Jon Aabye sammen med en annen mester, Jon Sveindal.

VEL BLÅST BERGEN AK!

Arrangørene Bergen Ak BK har all ære av arrangementet. På "kjøpet" fikk arrangørklubben bronsemdaljer til sitt lag.

Lagfinalen var veldig bra på alle måter. Mathias Beyer fortjener ros for en fremragende bulletin. Mange andre fortjener gode ord, og dette er vel akkurat der hvor man nevner forskjellige, så blir en eller annen som fortjente masse ros glemt. Men jeg prøver likevel, for det er tydlig at klubben hadde forberedt seg godt med leder Helge Vaardal, klubbformann Hilde Anita Larsen i spissen, og selvsagt Liv Bugge som har postet masse fine bilder, og dessuten gjort alt mulig annet også. Per Norland hadde som vanlig full kontroll på turneringsledelse og regnskap, og de som bidro til gjennomføringen av overføringene til BBO skal også har masse ros. Andre har selvsagt også bidratt til det fine arrangementet, men ingen (flere) nevnt), ingen glemt!  

VEL BLÅST, Bergen Ak!

 

Systemets feil, eller...?

Det har sjelden noen hensikt å kritisere andres system. De aller fleste system og konvensjoner har sine fordeler, men også noen ulemper. Konklusjonen hvis slikt diskuteres blir som oftest i tråd med det Arne Hofstads for (veldig) mange år siden sa til meg som ung bridgespiller:

«Det beste systemet du kan spille er det makkeren din spiller».

Fornuftige ord. Det er kanskje viktigere at man har kontroll på det som er avtalt enn akkurat hva som er avtalt. Men dette sagt så er selvsagt noen varianter bedre enn andre. Det blir dog gi og ta, for om man velger å bruke noe som kan være bra med en type kort så påvirker varianten ofte noe annet i systemet som kanskje må vike plass.

Det er populært med laveste firekorts farge og femkorts major. Trenden i systemutviklingen har gått mer og mer i retning av at «alt» liksom skal være 1 kløveråpning, kanskje litt preget av de populære overføringssvarene på 1 kløver som mange nå bruker. Spesielt med balanserte hender uten femkorts major er det populært å bruke 1 kløveråpning til «alt»!

En variant noen bruker er at 1 ruteråpning lover ubalansert hånd og 1 kløver dekker alle balanserte 12-14 grander uavhengig av om man har lengst kløver eller ruter. Andre gjør det slik at balanserte hender som ikke er 1 grandåpning åpnes med enten 1 kløver eller 1 ruter, alt etter styrken, for eksempel at 1 kløver tar seg av alle 12-14 grander, og 1 ruter alle 18-19 grander. Det er mange variasjoner, og det er klart slikt kan gi enkelte fordeler. Men hvis motparten melder har man ikke fått vist fargen sin.

Det hjelper ikke, jeg er fortsatt langt fra overbevist.

Min mening er at det er best å åpne med 1 ruter hvis man har minst firekorts ruter, da har man i alle fall ikke «ødelagt» begge minoråpningene. Å ha vist en ekte minorfarge kan ha betydning i mange spill. For eksempel, om det blir konkurranse om kontrakten kan det være viktig å ha vist en farge!

Spillet jeg her skal referere fra lagfinalen er vel egentlig ikke bevis på noe som helst. Men vi som åpner med 1 ruter når vi har fire ruter ville ikke hatt noe problem i dette spillet. (Giver øst, Ø/V i sonen)

Østs kort ser nesten ikke ut som en åpning. Undertegnede er ikke tilhenger av tynne åpninger med flate, balanserte hender og bare 11 hp. Dette er dog 12hp selv om det kanskje nesten ikke ser sånn ut. Og med 12 ville i alle fall jeg åpnet. Med 1 ruter...  

Da spillet forekom hadde imidlertid øst ved mange bord til åpningen 1 kløver i henhold til systemet deres. Nesten overalt hadde valget av åpningsfarge liten betydning da N/S tok over og endte i utgang som ble vunnet.

Ved et bord hvor åpningen var 1 kløver ble det helt nitrist for Ø/V. Det gikk to passer før nord doblet. Ville du meldt, eller om du vil, ville du rømt fra 1 kløver som øst nå?

Da øst passet, og syd og vest også passet var en fryktelig score på gang. N/S var veldig aktuelle da de fikk straffedoblet 1 kløver. Det skjer ikke så ofte når han som skal melde i balanseringsposisjon har en sekskorts majorfarge! Og det er vel heller ikke helt opplagt å straffepasse med syds kort?

Men sluttkontrakten ble 1 kløver doblet, og syd spilte ut trumf. Nord tok sine trumfhonnører og spilte spar til syd som rensket ut både vest og øst sin siste trumf med en tredje runde av fargen. Spillefører kan ikke få mer enn to stikk (fem bet -1400), men i frustrasjon, og etter å ha blitt skviset kraftig idet nord etter hvert kom inn og tok sin halvmeter med spar, endte han opp med kun ett stikk!

Seks doblede betød -1700, «katastrofespill» utav ingenting.

Var det systemets feil?

Kanskje ikke, men hvis øst hadde åpnet med 1 ruter ville i alle fall Ø/V vært utenfor fare .

Øst burde kanskje ha meldt da nord doblet. Det er ofte den som har åpnet med «kortkløver» som må melde om han ikke har fargen. Svarhånden  om ofte har lite eller ingenting vil ikke ha noen spesiell grunn til å melde om han har en balansert hånd. Men øst håpet nok at syd ville melde, og han tok derfor sjansen på å passe i håp om at noe bra skulle skje. Det gjorde det ikke...

Vikersund har overtaket

Vikersund BK har grepet på det idet to kamper gjenstår i lagfinalen. Men ledelsen er kun på litt over 10 VP, og det er som forventet Topbridge som er hardeste utfordrer så langt. Bergen Ak ligger vel 11 VP bak laget på andreplass. Av de andre er vel Topbridge 3 det eneste laget med realistisk sjanse for medalje før avslutningsdagen. Resultatene til og med runde 5 finner du her.

Resultatene så langt har nok ikke gitt noen store overraskelser. Verken stillingen i medaljekampen eller nedover på listen har det skjedd noe som kan overraske mye. Kanskje er Studentenes innsats en liten skuffelse, men de har to kamper igjen til å klatre på listen. De unge spillerne på Studentenes lag har åpenbart mye inne, men det har blitt for ujevn innsats i denne finalen.

Arrangementet har gått veldig fint, og det er tydelig at arragøren har forberedt seg godt. Mathias Beyer har levert en glimrende bulletin. Bulletin nr. 2 (som også finnes i trykket versjon) kan du finne her.  

Om litt kommer jeg tilbake med noen systembetraktninger som et spill i lagfinalen inspirerte til å skrive om.