YEH BROS CUP: Norge kjemper helt i toppen!

Lag ALLFREY ledet Yeh Bros-kvalifiseringen idet de var halvveis, men så møtte de Norge i morgenkampen onsdag. Det ble en nokså ensidig affære! ALLFREY vant noen småspill, men Norge grabbet til seg fire tosifrede gevinstspill og vant komfortabelt 49-11 og noterte 18.97 VP som var nok til å ta ledelsen etter seks av ti runder.

Så skulle Norge opp mot Nederland som mangler noen av de mest kjente stjernene sine, men likevel har et meget sterkt lag. Den kampen ble overført på BBO.

Det begynte litt ruskete for Norge. En litt merkelig meldesekvens, i alle fall for oss tilskuere, gjorde at Norge brant en god slem som ble meldt ved 26 bord og vunnet ved 25 av dem. Nederland tok en god ledelse, men Aa-Livgård kontret i neste spill ved å melde denne utgangen:


Syd spilte ut en stor ruter mot 4 hjerter. Han skiftet til trumf. Livgård gjorde det enkelt, slapp trumfen til hånden og trumfet kløver 9.Så ruterstjeling hjem og ut med trumfen. Han kunne ikke tape mer enn ett stikk i hver av fargene spar, ruter og kløver, +620.

Nederland stoppet i delkontrakt og kampen hadde jevnet seg ut.

Så kom et spill som viser at det er forskjell på teori og praksis:


Kristoffersen var som du ser i 3 grand doblet. Doblingen var på et vis korrekt da kontrakten kan betes, men bare i teorien. For å bete må vest spille ut hjerter dame! Så hjerter til østs konge fulgt av sparskift. Da får motspillerne etablert fem stikk før spillefører har ni.

Det skjedde (selvsagt) ikke, vest spilte ut en kløver. Dermed hadde Kristoffersen ett kløverstikk og kunne med det samme godspille ett til i den fargen og sikre seg ni i alt, +550 til Norge.

Omtrent halve salen spilte delkontrakt i ruter med dette, men Nederland kom seg også i 3 grand, ved det bordet spilt av nord.

Også der kan kontrakten betes – i teorien – men øst må spille spar ut! Deretter må de få cashet de tre hjerterstikkene og kløver ess.

Det skjedde heller ikke, øst spilte naturlig ut kløver og kontrakten føk hjem omtrent på samme måte. Men det ga kun +400 til Nederland og 4 IMP til Norge.

Dessverre fikk Nederland hektet det norske Ø/V paret i 3 kløver i et spill, -500, samtidig som Norge som N/S meldte en normal utgang som gikk bet. Det ga 12 IMP til Nederland som fikk et overtak i kampen.

Før det siste spillet ledet Nederland med 8 IMP. Så kom dette:


Der Berg-Kristoffersen satt N/S var Berg ganske sprekt med og doblet opplysende med nords kort, og syd fikk vist hjerter. Da vest ble spillefører i 3 grand spilte Berg ut hjerter. Da ble det med den grusomme rutersitsen for vanskelig for den nederlandske spilleføreren. Han gikk en bet, +100 til Norge. Kontrakten burde nok ha blitt vunnet uansett, men han fikk det så vanskelig som mulig. De fleste andre steder slet spilleførerne hjem 3 grand.

Ved det andre bordet i vår kamp startet det med 1 kløver av øst (Livgård) og 1 hjerter som viste spar fra vest (Aa). Legg merke til at de systemmessig viser majorfargen, og dermed ikke viser frem ruterfargen for motparten. Det skulle vise seg å være gullkanet. Livgård sa 2 kløver, og Aa avsluttet med 3 grand.

Etter dette meldingsforløpet spilte nord intetanende ut ruter knekt! Aa slapp ruteren til damen og spilte ruter opp igjen mot bordets gjenværende  A-9-x. Nords ruterkombinasjon ble pulverisert. For en start på spillet, nå hadde Aa fire ruterstikk! Man gir ikke Terje Aa slike sjanser ustraffet, og idet røyken hadde lagt seg hadde nordmannen to overstikk i kontrakten som gikk bet ved det andre bordet, +660 til Norge verd 13 IMP - Norge foran med 5 IMP!

For første gang i kampen var Norge foran Nederland, og det var jo på et perfekt tidspunkt siden det var etter aller siste spill.

USA-KRANYAK er regjerende mestre i denne turneringen. Midtveis i kvaliken var de skikkelig i dytten. En stor seier i runde 7 gjorde at de overtok teten. Norge har fortsatt ikke tapt etter at de har spilt syv kamper, en kjempeprestasjon. De ligger før de tre siste kampene som nr. 2.

En topp plassering er veldig sannsynlig nå for det norske laget, men det aller viktigste er å bli på topp-8 for å komme i den øverste bracketen/puljen som har ett ekstra «liv». Er man i den bracketen kan man tape en sluttspillskamp og likevel komme tilbake og vinne hele turneringen. Tapes en kamp i den nederste bracketen er det over og ut.

Fem strake for Norge!

Første dag av de to kvalifiseringsdagene i YEH BROS CUP var oppløftende for det norske laget som består av Christer Kristoffersen, Erik Berg, Allan Livgård og Terje Aa. De vant alle sine 10-spills kamper og har et veldig godt utgangspunkt før de siste fem kampene med 3.plass så langt. Engelske lag ALLFREY leder, og det laget er Norge sin motstander i morgenkampen onsdag. Den kampen blir trolig overført på BBO. Spillingen starter kl. 9,30 Shanghai-tid, og det er midt på natten i Norge så å se den blir antagelig kun for noen riktige natteravner. Men det er god grunn til å logge seg på BBO og følge avslutningen av kvalifiseringen i morgen tidlig norsk tid. Ellers kan alle resultater, bulletiner osv. finnes på mesterskapssiden, her. 

Opplegget i Yeh Bros er litt uvanlig i forhold til de fleste andre internasjonale lagturneringer. De 16 beste lagene av 28 går videre. Det kan være det ikke er nok å være nr. 16, for lag YEH med sponsoren Mr. Yeh er sikret plass i sluttspillet uansett hvordan de gjør det i kvalifiseringen. Så om lag YEH er dårligere enn nr. 16 blir det de 15 beste av de andre som går videre. Det er "prisen" de andre deltakerne må "betale" for å få være med i dette fantastiske arrangementet hvor Mr. Yeh har puttet inn et ukjent antall dollar både i premier og andre subsidider.


Mr. Yeh har lagt nok penger i potten til at han tillater seg å diktere litt av regelverket... 

Også i sluttspillet er det litt spesielt. Da spilles med en "øvre" og "nedre bracket" alt etter hvor høyt man plasserte seg i kvaliken, og de som er i den øvre bracketen tåler ett tap, men rykker ned. Vinner de resten er de fortsatt med. Det koker ned til finalespill, to kamper, en om 1. eller 2.plass og en om 3. eller 4.plass. De som ikke er med i sluttspillet kan spille en parturnering (IMP-beregning) hvor de som etter hvert ryker ut fra sluttspillet i lag kan komme inn. Ja, litt komplisert, men vi tar det etter hvert som det skjer, og forhåpentligvis er Norge med i lag helt til slutt!

Tirsdag spilte Norge solid mot gode motstandere. De hadde egentlig ikke spesielt mye flaks, men i spillet nedenunder fikk våre gutter en gavepakke. Giver Nord, Ø/V i sonen.

 

Hvordan vil du og din makker melde disse kortene? Det er lett å se at dette er en nedlegg storeslem i hjerter eller kløver, men hvordan finne frem dit? 

Det er ikke så lett selv om Ø/V raskt finner ut at her er det slem. Problemet for øst er at han må være sikker på at vest har både hjerter ess og kløver ess for å kunne melde storeslem. Skulle han spørre om ess underveis og få svaret to ess kan han ikke vite med sikkerhet at det er de to riktige essene. Og "Exclusion Blackwood"  (Blackwood hvor spar ess ikke teller) er ikke lett å få brukt med dette siden vest normalt vil ha meldt spar. I dette tilfellet ble det ved noen bord øst (etter at hjerter var etablert som trumffarge) som spurte om ess (Key Cards), og da han fikk svaret TRE kunne han si 7 hjerter. Men uansett om du mener du og din favorittmakker kanskje kan finne en god vei til storeslem er det i praksis ikke så lett, for det var ikke slik at Ø/V fikk melde i fred. Slik så hele spillet ut:

   

Merk at N/S er i gunstig sone, og syd har en fin farge å sperremelde med. Nord har dessuten rutertilpasning og kan finne på å lage litt lyd han også. Ved de fleste bordene hoppet syd til 3 eller 4 ruter hvis øst valge å åpne med 1 hjerter (mest vanlig). Da blir det jo en god del gjetting det her. Deretter ble meldingsforløpene forskjellige rundt omkring, men det var hele 19 Ø/V par av 28 som likevel fant frem til storeslem.

Norge stoppet i 6 hjerter og ville tapt 13 IMP mot mange motstandere, men det ble faktisk et heldig gevinstspill mot et kinesisk lag. De hadde nemlig en misforståelse og endte i 6 spar, en tullette kontrakt som dog ville blitt vunnet noen ganger, om sparfargen hadde vært mulig å spille for kun en taper. Men det var to spartapere, og en bet sammen med 6 hjerter - tretten - ga Norge dagens største utbetaling i et enkeltspill, 20 IMP! 

YEH BROS CUP: God start for Norge!

Yeh Bros Cup har startet i Shanghai, Kina. Norge deltar som tidligere nevnt med Christer Kristoffersen-Erik Berg og Allan Livgård-Terje Aa.

Jeg nevnte noen favorittlag i forrige innlegg, men glemte LAVAZZA som selvsagt er blant favorittene uansett hvor de spiller. For dem spiller danske Dennis Bilde, og Norge møtte dem i sin andre kamp.

Det startet greit for Norge mot Japan. Kampen så en stund ut til å gå mot en stor norsk seier, men et stort tapsspill til slutt gjorde at det ble seier med 11 IMP (13,72 VP).

Det spilles ti spill i hver kamp i kvalifiseringen, og åpningskampen var preget av mange slemspill. Det startet allerede i spill 1:

Det var Berg og Kristoffersen som satt i retningen slemspillene kom (N/S). Her meldte de seg pent opp i 6 spar. Det starter med 1 hjerter fra nord og svar 1 spar for dem som melder standard. Nord melder vel 2 kløver i andre melderunde selv om han ikke akkurat liker fargen. Syd fortsetter med 2 ruter – fjerde farge utgangskrav – og nord viser ruterstopper og at han ikke har noe særlig spesiell fordeling (ekstra fargelengde) med 2 grand (han benekter da tre-korts spar). Syd melder så 3 spar som normalt viser seks kort i fargen siden nord har benektet tre-korts støtte. Da har nord et valg, 4 spar, eller kontrollmeldingen 4 ruter. Han ville vel likt å ha litt bedre spar for å kontrollmelde, men kortene er fine! Og 4 ruter er uten tvil kontrollmelding med spar som trumf, for hva annet kan det være etter den nevnte innledningen?

Uansett hva nord gjør i den situasjonen bør vel syd gå i 4 grand (også over en høyning av 3 spar til 4 spar), og idet han finner ut om to nøkkelkort (essene og trumf konge) uten trumf dame (spar) hos nord sier han 6 spar.

Hvis nord hadde vist to nøkkelkort og at han også har spar dame kan syd satse på storeslem direkte, eller ta med seg 5 grand som storeslemsinvitt. Da melder nord 6 hjerter som viser kongen i den fargen, og syd kan si 7 spar, altså hvis nord har noe sånt som Qx – AKxxx – Ax – xx i stedet for det han hadde (samme antall HP). '

Slik kortene var er 6 spar en meget bra kontrakt. Slik så hele spillet ut:

Det var tretten enkle stikk stikk slik det satt, men ingen storeslem som skal meldes akkurat, for sparsitsen var som du ser veldig fordelaktig.

Jeg nevnte forleden at nivået i Yeh Bros alltid er høyt, og det viser resultatene i dette spillet og. Tre av 28 lag var kun i utgang. Resten var i den korrekte kontrakten 6 spar (+980) unntatt to par som var heldige da de meldte og vant 7 spar. Gjennomsnittscoren (datum) på spillet var +990 til N/S. I Norges kamp var +980 til N/S uavgjort spill.

I det syvende spillet fant også Berg-Kristoffersen den optimale kontrakten.

Det norske paret N/S var i 6 grand som er perfekt, en kontrakt du skal være nokså uheldig om går bet. Da må i så fall kløveren sitte 4-0 med alle kløverne bak.

Slik det satt ble det tolv stikk og +1440 som ga 13 IMP til Norge siden Japan stoppet i utgang. Datumscoren i dette spillet var +1120 til N/S.

Kampens siste spill som altså ødela for en større norsk seier så slik ut:

Jeg har ikke i skrivende stund informasjon om hvordan meldingene gikk i Norge sin kamp. Ved noen bord åpnet kanskje vest med 3 kløver i tredje hånd, og i så fall er det ikke lett å melde med styring.

Norge var i 6 spar spilt av syd, noe som kan tyde på at vest faktisk sperret og nord doblet opplysende?

Hvis N/S får melde i fred er det en bra sjanse for å finne frem til 7 ruter eller 7 spar. Tretten av de 28 lagene meldte og vant storeslem, deriblant Japan, og dermed ble det 12 IMP ut for Norge.

I den andre kampen møtte Norge det nevnte storlaget LAVAZZA!

Begge de norske parene ser ut til å spille godt i starten av denne turneringen! Vi har ikke for mye detaljer fra den kampen, men listene ser fine ut mot parene Bilde-Madala og Bocchi-Sementa, ingen hvemsomhelst akkurat!

Det så en stund ut til å gå mot en ny ganske klar seier mot stjernelaget. Med norsk ledelse 13-2 meldte Madala-Bilde en for hard slem og gikk to bet. Mange andre steder fant de frem til en 5-2 kontrakt i major med de kortene, og den ble vunnet. Men andre var i 3 grand som ikke kunne vinnes. Det skjedde også for Norge som dermed gikk en bet, likevel 2 IMP til Norge. Et tapspill (7 IMP) i kampens siste spill (igjen) gjorde at seieren ikke ble stor, men likevel seier, og der er en fin skalp å slå LAVAZZA. Norge vant med 8 IMP (12,83 VP).

Etter to seiere i starten ligger Norge på 4.plass. England leder. 

 

 

Norsk lag med i YEH BROS CUP

Den prestisjetunge YEH BROS CUP starter tirsdag 9.april i Shanghai, Kina. Denne turneringen regnes som en av de tøffeste i verden utenom de offisielle mesterskapene. Enkelte mener til og med at YEH BROS CUP har et sterkere felt enn i VM!

Det står 28 lag på startlisten, mange av dem rene landslag. For Norge stiller Christer Kristoffersen, Erik Berg, Allan Livgård og Terje Aa.

Det er som vanlig skyhøyt nivå i denne invitasjonsturneringen. To amerikanske lag er med og blir blant favorittene. ZIMMERMANN spiller med sin faste makker Multon og har med seg italienerne Lauria-Versace og polske Klukowski-Gawrys. Videre er det gode lag fra Nederland og England og noen sterke kinesiske lag. Vi tror likevel Norge vil hevde seg i Kina. I fjorårets utgave vant et av de amerikanske lagene foran ZIMMERMANN med Helness og Helgemo på laget. 


Utover uken kommer vi tilbake med resultater og spill fra turneringen. All informasjon så langt inkludert deltakernes systemkort, åpningsbulletinenen osv. finner du på Yeh Bros Cup sin hjemmeside, her. 

 

God norsk innsats i Thailand

AMAZING BRIDGE FESTIVAL i Thailand er nettopp ferdigspilt. Det deltok noen nordmenn, og de gjorde det bra.

Baard Olav Aasan og Espen Grebrof ble nr. 3 i parturneringen etter å ha vunnet kvalifiseringen. Mathias Beyer ble nr. 10 i par sammen med svenske Gøran Hammarstrøm.

I lagturneringen spilte de nevnte fire sammen og kom seg til semifinalen. Der ble det tap mot et indonesisk storlag som til slutt vant turneringen. I bronsefinalen vant imidlertid den svensk-norske kombinasjonen klart og ble altså nr. 3. 

Her er et fint gevinstspill for "vårt" lag:

Og her er meldingsforløpet ved det bordet Mathias Beyer og Gøran Hammarstrøm satt Ø/V, en meldesekvens som nesten kunne tyde på at de to har spilt sammen i mange år, men det har de ikke:


 

Forklaring:

 

2NT = 20-21

3C = Puppet Stayman

3R = en eller to firekorts major

3S = "jeg har fire hjerter"

3NT = "det har ikke jeg"

4R = sleminvitt med ruterfarge

4NT = ingen interesse (ikke rutertilpasning)

5S = "jeg har to Key Cards og trumfdamen" (svarer som om 4NT var Key Card med ruter som trumf om man går videre over avslaget 4NT)

6K = "jeg er aldeles ikke håpløs her" (har allerede slått av en gang)

7NT = "Ok, da må vel 7 NT ha en bra sjanse?"

Og det hadde 7 NT. Vel, kontrakten var nedlegg (3+1+5+3 = 13 stikk=)!

Ved det andre bordet fant ikke Ø/V frem til storeslemmen.

 

 

 

Et spill fra triumfen i Memphis

Christian Bakke og Tor Eivind Grude triumferte i den siste turneringen (Jacoby Swiss Teams) sammen med Espen Erichsen (nordmann bosatt i England) og Tony Leibowitz (Australia).

Før siste runde som ga en fin seier lå de på andreplass, 1VP bak lederlaget.

Her er et «skummelt» spill fra den siste kampen de spilte i Memphis, USA hvor det amerikanske vårmesterskapet ble avsluttet søndag. 

Ingen i sonen.


Bakke satt med dette som syd og hørte motstanderen til høyre åpne med 3 spar.

Hva ville du ha meldt nå?

Mange vil nok passe og håpe makkeren dobler opp, så passe for doblet beteplukk. Da jeg fikk meldeprøven presentert følte jeg det er mer riktig å si 4 hjerter. Utgang kan godt stå selv om makker ikke har til en dobling, og da kanskje vi ender med å ta noen udoblede beter mot 3 spar utenfor sonen. Men selvsagt kan pass være løsningen. Kanskje har vi ikke 4 hjerter i kortene en gang og får spille motspill mot 3 spar doblet!

Bakke passet, og da nestemann også passet doblet Grude.

Perfekt!

Det gikk pass, pass, men vest tok ut i 4 ruter. Så gikk det to passer tilbake til Bakke.

Hva nå?

At makker ikke straffedoblet 4 ruter er en god nyhet for syd med hensyn til hvor høyt egen side kan spille. Det er veldig sannsynlig med slem nå. Det kan kanskje stå storeslem til og med, men det er umulig å finne ut med sikkerhet.

Bakke avsluttet meldingene med en praktisk 6 hjertermelding.

Vest spilte ut ruter konge, og dette er hva spillefører fikk se idet blindemann ble lagt opp:


Ruter ess vant første stikk og en kløver forsvant fra syd. Så kløver ess og kløver til stjeling. Begge fulgte, og nords kløverfarge var godspilt. Om hjerter sitter 3-1 eller 2-2 er det tretten enkle stikk nå, og hjerter dame ble spilt. Hvis begge følger kan spillefører "claime" resten.

Øst kastet imidlertid spar, så vest hadde fire trumf fra start.

Hva nå?

Bakke spilte liten spar. Om vest setter i en trumf kaster han bare en ruter fra nord og kan senere ta ut trumfen i to runder, og nords hånd er god som gull. Vest kan jo være renons i spar. Da har øst åtte spar for sin 3 sparåpning, men det er jo en nokså tynn farge han har.

Og vest var renons i spar, men han så også hva som ville skje om han satte i en trumf så han kastet en ruter.

Slik så hele spillet ut fra start:


Etter å ha spilt hjerter dame og oppdaget sitsen spilte altså Bakke spar 5 som vest kastet en ruter på. Da trumfet nordmannen lavt, trumfet en ruter på hånden og spilte nok en spar som ble trumfet med hjerter konge. Deretter en stående kløver fra nord som ga avkast for spar knekt. Vest kunne trumfe, men det var det eneste stikket forsvaret fikk for, +980 til bokføring.

Ved det andre bordet fikk Erichsen-Leibowitz spille 4 ruter doblet som Ø/V med to bet, +300 til N/S. Om slemmen hadde gått bet ville det blitt tapsspill for lag Leibowitz (-350), nå ble det et pent gevinstspill (+680), 20 IMP i sving!

Ved et annet bord kopierte Brogelands lagkamerater Platnick-Diamond det norske parets meldingsforløp, men der gikk 6 hjerter en bet.

NORSK SEIER I USA!

Det ble en fantastisk norsk avslutningsdag under det amerikanske vårmesterskapet i Memphis da Tor Eivind Grude og Christian Bakke var på vinnerlaget i JACOBY SWISS  TEAMS. Sammen med seg hadde de en nordmann til, Espen Erichsen (bosatt i England) og australeren Tony Leibowitz. 


VINNERE! F.v. Christian Bakke, Tony Leibowitz, Tor Eivind Grude og Espen Erichsen

Dette er en enorm triumf for de to unge norske spillerene og selvsagt for hele laget. Ta en titt på resultatlisten for de ti beste lagene. Navnene der forteller mye om hvor stor prestasjon denne seieren er, og lenger ned på resultatlisten er det også en rekke kjente storspillere! Vi merker oss at Boye Brogeland og hans lag ZELIGMAN også gjorde det bra og endte på 8.plass.

  

Grude og Bakkes overmenn vant VANDERBILT!

Lag WOLFSON som slo ut Grude, Bakke, Erichsen og Leibowitz tok seg senere helt til finalen hvor de skulle opp mot NICKELL som nok måtte få favorittstempelet i den kampen. Men 17. seedede WOLFSON vant finalen med spillerne Jeffrey Wolfson, Steve Garner, Michael Becker, Michael Kamil, Peter Crouch og Alexander Hydes.

I det siste settet hadde WOLFSON en bra ledelse, men mot NICKELL er nesten ingen ledelse trygg. Da det var igjen ni spill så det ut til at WOLFSON sikret seg seieren i dette spillet:


Ved det andre bordet startet også meldingene med 1NT og 2 kløver innpå for å vise begge major. Og øst meldte spar også der, men vest lot syd spille 3 grand. Den var trygg så lenge syd spilte den (hjerteren er gardert) og vest har begge majoressene, og etter majorutspill endte det med tolv stikk siden kløverfinessen gikk, +490 til WOLFSON.

Som du ser hadde Crouch større ambisjoner som vest og meldte 4 spar da makkeren var med på tre-trinnet etter at nords 3 hjerter hadde vist kløverfarge og krav til utgang. Meckstroth doblet 4 spar, men den føk hjem i røyk og damp! Pluss 790 var sammen med resultatet fra det andre bordet verd hele 15 IMP.

WOLFSONs ledelse var på dette tidspunktet på 47 IMP. Skule vi se en sånn fantomopphenting som nettopp NICKELL har gjort mange ganger før?

Og det kom 19 IMP i favør dem på de to neste spillene, men så var det slutt. Kun noen få IMP ble utvekslet mot slutten og WOLFSONs seiersmargin ble til slutt på 25 IMP. 

 

USA, JACOBY SWISS TEAMS: To med lag med nordmenn høyt oppe

Mens lag WOLFSON og lag NICKELL spiller finale i VANDERBILT skal de andre spille finalerunder i JACOBY SWISS TEAMS, også en prestisjetung lagturnering som avslutter det amerikanske vårmesterskapet i Memphis.

I kvalifiseringen gikk de veldig bra for de tre nordmennene Tor Eivind Grude, Christian Bakke og Espen Erichsen (bor i England) på laget til australske Tony Leibowitz. I tet før finalerundene ligger et lag med de to svenskene Fredric Wrang og Peter Bertheau. Men Leibowitz sitt mannskap holder andreplassen!

På 6.plass i kvaliken ble lag ZELIGMAN som har Boye Broeland på laget. 

På reultatlisten i JACOBY SWISS TEAMS finner man alle kanonene, untatt altså de to lagene som spiller finalen i VANDERBILT.

Det kan med andre ord godt bli en norsk topp-plassering også i dette amerikanske mesterskapet når det avsluttes søndag makerikansk tid. 

USA: Knepent tap for Brogelands lag

VANDERBILT

Etter å ha sneket seg videre i en jevn og tett kamp i forrige runde var det slutt for lag ZELIGMAN med Boye Brogeland på laget i Round of 16. De ledet med 8 IMP før det siste settet, men denne gangen tippet det i motpartens favør og det ble tap med 14 IMP mot lag MITTELMAN.

Dermed er alle norske ute av den mest presitsjetunge turneringen, men det er flere mesterskap å delta i nå i helgen. 

Bulletiner og resultater fra det amerikanske vårmesterskapet kan du finne her.

I neste runde (kvartifinalen) møtte Brogelands overmenn MITTELMAN det italianske storlaget LAVAZZA. For dem spiller som kjent danske Dennis Bilde. I det tredje settet tok LAVAZZA over og opparbeidet seg en stor ledelse. Et av spillene som bidro til det var dette som først var en meldeprøve, deretter et valg i spilleføringen:

   

Som øst med N/S i sonen og Ø/V utenfor hørte Dennis nord åpne med 1 ruter. Hva ville du meldt nå?

Det kan jo være en sparkontrakt i dette spillet, men håndtypen og soneforholdene taler mot en høy sperremelding i kløver. Det skal ikke så mye spartilpasning til hos makker før for eksempel 5 kløver kan vinnes, og det kan godt være en god stamp, for motparten kan jo godt ha et høyt spill her. 

Ved begge bord meldte øst 5 kløver direkte, og ingen hadde noe å tilføye. Mot Bilde kom ruter 9 ut fra syd, og dette er hva dansken fikk se:

 

Nord vant utspillet med ruter konge og fortsatt med esset som øst trumfet mens syd fulgte med en liten ruter.

Det handler om sparfargen hvor det med noen sitser kan unngås to tapere. Det kan spilles liten til knekten i håp om at syd har Kx eller Qx slik at honnøren faller andre gangen under esset. Om syd har K-Q-x går dette også bra. Men det er vel sannsynlig at nord som hadde åpnet har minst en sparhonnør. Det er imidlertid en sparvariant som trolig er bedre i denne settingen, tieren fra øst. Da får han med seg honnør dobbel bak, og det løser seg enkelt om nord har honnør-10 dobbel (hvis syd da dekker faller jo tieren). Dessuten kan den sparvarianten løse fargen med en taper også om nord har singel tier eller singel honnør. Bilde spilte slik, og jeg tipper han trodde det var sannsynlig at nord hadde lang ruter (og det hadde han, sekskorts farge) og derfor ikke hadde lengden i spar.

Spar 10 ble dekket med kongen fra syd og esset vant stikket. Bilde trumfet seg hjem i hjerter og spilte spar til sekseren som krevde damen fra nord. Syd hadde altså K-9-x fra start og nord Q-x. Dermed var det elleve stikk til bokføring, +400 til LAVAZZA.

Ved det andre bordet bommet spillefører sparen da han spilte liten til knekten og damen, og senere måtte han tape ett stikk til i spar. Spillet ga følgelig 10 IMP til LAVAZZA. 

 

 

USA: Dramatisk da Brogeland gikk videre

Det er svært mange sterke lag med i lagturneringen Vanderbilt, hovedturneringen under det amerikanske vårmesterskapet i Memphis, USA.

Allerede i andre utslagsrunde (Round of 32) møttes i flere kamper lag som (begge) godt kunne vært medaljekandidater i et VM.

Australske Tony Leibowitz og hans tre norske «leiesoldater» (Bakke, Grude og Erichsen) kom seg videre til andre runde, og der møtte de WOLFSON (USA), et lag med velkjente storspillere. Det (nesten) norske laget ledet med 11 IMP før det siste settet, men tapte til slutt med 18 IMP.

Førsteseedede FLEICHER gikk seg på en mine og ble slått ut av PAVLICHEK (seedet som nr. 33).

RÅSPENNENDE KAMP FOR BROGELAND

Boye Brogelands ZELIGMAN møtte et amerikansk-polsk lag, KASLE, alle polakkene kjente stjernespillere. Det ble en tett og jevn kamp. KASLE ledet mesteparten av tiden, og da vi fulgte siste sett måtte Broglands lag snart få seg et gevinstspill, det begynte å bli få spill igjen!

Det skulle bli en kamp som nesten minnet litt om fotballkampen mellom Norge og Sverige forleden.

Da det var igjen ti spill ledet KASLE med 13 IMP.

I det neste spillet var det et visst håp da Boye og hans makker Steve Beatty fant toppkontrakten:

La oss si du havner i 4 spar som nord uten at motparten har meldt. Øst spiller ut to store hjertere og fortsetter med en tredje hjerterrunde som vest stjeler. Han skifter til en minorfarge, og det er kommet til spillets kritiske punkt, sparvalget.

Hvordan ville du spilt sparen etter denne starten?

Det er sannelig ikke så lett å spille spar ess og ta finessen gjennom øst som har vist fire hjerter mens vest har vist to hjerter. Ofte er det jo vest som da har trekorts spar. Et veldig vanskelig valg.

Siden Brogeland-Beatty i stedet for 4 spar fant 3 grand var utgangsbonusen sikret og håp om gevinstspill idet spillet litt senere skulle spilles ved det andre bordet . Beatty noterte hele elleve stikk etter et litt svakt motspill og de hadde +660 på blokka før spillet skulle spilles ved det andre bordet. Men polakkene fant også frem til 3 grand de også! Uavgjort spill, og spillet viser det høye nivået i disse kampene.

Et par spill senere kom endelig en «scoring» for lag ZELIGMAN:

6 kløver var ganske lettspilt, ruterfargen ble godspilt med en stjeling hos nord, +1370 til Boye og makkeren. Denne slemmen fant ikke N/S ved det andre bordet. Dermed var det 13 IMP til ZELIGMAN, og stillingen var 84-84 med syv spill igjen å spille.

Neste spill ble avgjort av hvem som fikk kontrakten, vest eller øst:


Med Boye sine lagkamerater Ø/V ble delkontrakten i 2 grand spilt av vest. Nord spilte ut liten hjerter, og dermed hadde spillefører en stopper ved å legge lavt fra bordet (øst). Det gjorde han og kunne raskt notere +120. 

Mot Brogeland-Beatty ble øst spillefører i 3 grand. Beatty (syd) spilte ut liten hjerter til Boye sin konge. Hjerter knekt tilbake «drepte» effektivt Ø/V sin potensielle hjerterstopper. N/S hadde fire hjerterstikk og to ess, +50 til ZELIGMAN som plutselig ledet kampen med  5 IMP!

Et av de siste spillene kunne kanskje se litt skummelt ut da Brogeland-Beatty (det ble spilt en god del hurtigere ved deres bord) spilte 4 spar med tretten stikk. Med den snille sitsen var det alltid mulig å få tretten stikk, men det var ikke noen slem egentlig. Kunne polakkene ved det andre bordet likevel melde den knallharde slemmen med kun 29 HP til sammen og kun 5-3 tilpasning i spar?

Innimellom der fant Brogeland-Beatty en lekker 3 grand hvor det godt kunne blitt bet om de hadde meldt 4 spar på 6-2 tilpasning. Brogeland tok ti stikk, +630. Kampen kunne ha blitt mer eller mindre avgjort der hvis KASLE sitt N/S par gikk seg beit i 4 spar. Men så sannelig, polakkene fant også 3 grand i det spillet, og der ble det litt mirakuløst hele elleve stikk og 1 IMP gal vei!

ZELIGMANN foran med 4 før «slemspillet» jeg nevnte. Tøffe tak må man ha lov til å si…

Men det var ikke noe slemspill, bare snill sits og god tilpasning som gjorde at det kunne bli så mange stikk. Polakkene spilte også 4 spar, og da spillefører ved det bordet ikke fikk noe heldig, hjelpende utspill og spilte litt i overkant safe fikk han kun elleve stikk, 2 IMP til SELIGMAN som ledet med 6 IMP før de to siste spillene.

I det nest siste spillet meldte Brogeland-Beatty denne knallharde utgangen:

Beatty fikk trumf ut, og da slapp han å gjette den fargen i alle fall. Han spilte i andre stikk hjerter, vest la lavt og Beatty la….kongen. Da var det umulig å få nok stikk og utgangen gikk en bet, -100.

Hvis han tar hjerterfinessen får han ett stikk til i den fargen og da er det veldig nære…men altså, en bet og spillet kunne bli avgjørende.

Kwiecien (KASLE) stoppet i 2 spar. Nå var det slik at om han vant ti stikk ville KASLE være ett imp foran. Med ni stikk ville det være uavgjort i kampen, og om han kun fikk tak i åtte stikk ville ZELIGMAN være ett imp foran før det siste spillet! Kwiecien (en tidligere verdensmester for par!) visste ikke at de to ekstra stikkene i 4 spar i spillet forut var veldig kostbare. Og han visste heller ikke at om han tryllet ti stikk her så ville det kunne avgjøre kampen! Igjen spilte han veldig safe og noterte kun +110. Spillet ga dermed 5 IMP til KASLE, ett for lite til uavgjort, to for lite til å gå forbi!

Spill 30 (det siste) var et standard spill i 3 grand, men Kasle sin spillefører fikk maks (+660). Det så imidlertid ut til å være plankekjøring. ZELIGMAN var altså 1 IMP foran før siste spill! Det ble ingen dramtikk der, +660 ved begge bord og uavgjort spill.

Dermed vant Brogelands lag kampen med ett fattig IMP! (uoffisielt, dette er skrevet i det kampen avsluttes og resultaten er ikke bekreftet) Hvis polakken i den vanlige utgangen 4 spar med 29 HP hadde tatt de tretten stikkene som var der ville resultatet vært at det andre laget vant med 1 IMP! 

ZELIGMAN møter lag MITTELMAN (seedet som nr. 12) i neste runde, Round of 16.

USA: Stornes tapte for overmakten.

SPRING NATIONALS, Memphis

I Round of 64 i Vanderbilt ledet lag Stornes (Stornes, Nilsen og Fuglestad x2) klart etter første sett mot et sterkt profflag. Og de ledet fortsatt halveis i kampen mot lag PSZCOLA (Pepsi, Blass, Nowosadzki, Kalita, Brink og Drijver). Men i siste halvdel av kampen ble det alt for tøft og det norske laget ble slått ut. Lag SÆLENSMINDE måtte også se seg slått i Round of 64, de også tapte for et meget sterkt lag. 

Boye Brogelands lag ZELIGMAN hadde imidlertid ingen problemer mot norske lag HANSEN og var vinnere etter tre sett av fire da nordmennene ga seg vel 100 IMP under. I Round of 32 møter Brogelands lag KASLE som har tatt ledelsen etter to av fire sett (20 IMP).

Grude, Bakke og Erichsen gikk videre!

Australske Tony LEIBOWITZ har satt sammen et lag som består frouten av han selv tre nordmenn, Tor Eivind Grude, Christian Bakke og Espen Erichsen (bosatt i England). De møtte også sterk motstand i første utslagskamp, men vant ganske klart selv om det buttet litt mot slutten. I Round of 32 har de tatt ledelsen med 15 IMP etter to av fire sett mot lag WOLFSON.

Også mine ("til daglig") lagkamerater i New Zealand, Michael Whibley og Matt Brown kom seg videre med lag HYATT (en argentiner og noen indere). Men de rente seg på andreseedede NICKELL i Round of 32 og ligger ganske klart under halvveis.   

Utspillsprøve

 

Her kan du prøve deg på et utspill fra finalen i parturneringen tidligere i uken. Du sitter nord og skal spille ut mot 4 hjerter.

Å treffe riktig utspill kan være litt "bingo". Mange spiller ofte trumf ut når de ikke vet hva de skal gjøre. Jeg er ikke noen trumfutspiller, og spesielt ikke når jeg har singelton trumf og makker kanskje har lengde som jeg muligens ruller opp med trumftuspillet. Her er hva Barry Rigal skrev om trumfutspill da han skrev om dette spillet i bulletinen: "Spill ut trumf, sier de. Men det er vel en av de "reglene" som er riktig like ofte som at en klokke som har stoppet viser riktig tid".

Så heller ikke Rigal valgte trumf ut her. Det skulle han gjort, for da hadde han vunet parturneringen i stedet for å bli nr. 2...

La oss si du spiller ut ruter konge, et ganske normalt valg. Slik ser hele spillet ut:

 

Etter ruter konge i utspill kan ikke kontrakten betes. Spillefører vant med ruter ess og spilte spar. Nord stakk med damen og skiftet til trumf til syds tier og esset. En spar ble trumfet og ruter knekt spilt fra bordet. Hvis syd trumfer med damen kan vest kaste kløvertaperen sin. Syd kastet imidlertid en kløver og det gjorde vest også. Nord vant med ruter dame og spilte kløver. Men nå kunne spillefører stikke med esset, trumfe en kløver og så trumfe en spar til. Alt var is og brus idet spar ess kom på. Forsvaret får kun ett stikk til, for trumfdamen.

Og joda, det eneste utspillet som beter denne utgangen er trumf!

 

 

Vanderbilt, NÅ. Stornes leder mot PEPSI!

I det amerikanske vårmesterskapet er mandag kveld norsk tid 1. runde i den prestisjetunge lagturneringen Vanderbilt halvspilt. Kampen fortsetter utover ettermiddagen og kvelden amerikansk tid. 

Lag Stornes (seedet som nr. 57) har storspilt så langt i kampen deres mot PSZCZOLA som er et av favorittlagene (8.seedet). Helge Stornes, Katja Nilsen, Ann Karin og Ole Fuglestad leder etter to sett av fire med 22 IMP mot velkjente Pepsi og et lag med proffer, bl.a. de nederlandske verdensmestrene Brink-Driver. Det blir spennende å se om det holder helt inn for "de norske underdogs"!

Også Christian Bakke og Tor Eivind Grude gjør det bra så langt. De spiller på et lag med en australsk sponsor (Tony Leibowitz, laget seedet som nr. 49) og leder sin kamp klart mot et lag som er seedet som nr. 16!

For lag Hansen som jeg i forrige innlegg nevnte skulle opp mot Brogelands profflag Zeligman ser det mørkt ut. Det norske laget har så langt blitt utspilt og det blir neppe mer enn tre sett i den kampen hvis ikke noe spesielt skjer i tredje sett (det er lov å gi seg om motpartens ledelse er urimelig stor).

Lag Sælensminde (seedet som nr. 40) med Sælensminde, Gillis, F. Helness og Andresen ser det mye mer mulig ut, de ligger under med 24 IMP etter halvspilt kamp mot et lag som er ranket som nr. 25. 

US SPRING NATIONALS

I Memphis, Tennessee spilles nå det amerikanske vårmesterskapet.


Memphis, Tennesee er stedet for bridgespillere akkurat nå

Memphis - en by med omtrent samme innbyggertall som Oslo - er jo kjent som "The Home of Blues, Soul, Rock and Roll" (og mere til), kort sagt et mekka for musikkinteresserte. Det er ikke få av de virkelig store i musikkhistorien som startet sine karrierer der, for eksempel Aretha Franklin, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Elvis Presley, Roy Orbison og mange flere!

Som vanlig i US NATIONALS er det en del nordmenn på plass sammen med størstedelen av verdenseliten. Det er alltid en rekke mesterskap under «Nationals», og en haug med sideturneringer også for dem som ønsker å spille veldig mye!

Hovedturneringen under vårmesterskapet i Memphis er lagturneringen VANDERBILT som nettopp har startet. I år var det 68 påmeldte lag, og for å komme ned på 64 ble det i går spilt en åpningsrunde med tre-og fireveis kamper for fjorten lag, mens 54 lag hadde walkover til første ordinære runde. Nå er det altså 64 lag, og det spilles fra og med første ordinære runde rene utslagskamper, vinn-eller-forsvinn!

I runde 1 er det et interessant oppgjør (pågår i skrivende stund) mellom et helnorsk lag bestående av John Solli Hansen, Bjørn Fjellstad, Erik Dahl og Kai Jørstad som møter Boye Brogeland sitt proff-lag, Diamond. I dette mesterskapet er det Zeligman som er sponsor for Brogelands lag, så laget heter i denne turneringen TEAM ZELIGMAN som er blant favorittene i Vanderbilt. Men det norske amatørlaget er bra, så Boye og hans amerikanske lagkamerater har på ingen måte noen fribillett til 2.runde! Det vises kamper fra Vanderbilt på BBO, og du kan finne alt av informasjon, bulletiner og resultater fra vårmesterskapet her. 

EN SPILLEPRØVE

Vi tar meg et spill som er sakset fra bulletinen, og som så ofte før noe som er publisert av en av mine favoritt-skribenter, Eddie Kantar. Hans artikler «Thinking Bridge» liker jeg godt, og de har alltid gode poeng som er basert i sunn fornuft og logikk.


Dette er en ganske frisk storeslem, 7 ruter, og utspillet er kløver konge.

Planlegg spillet.

Du har en mulig hjertertaper, og selvsagt er det enkelt å vinne om du tar hjerterfinessen og øst har hjerter dame, en 50% sjanse. På den annen side, du har egentlig like god sjanse i spar, en ren finesse med tieren som også lykkes i 50% av tilfellene! For holder sparfinessen med tieren så har du fire sparstikk og kan kaste to hjertere fra nord og senere stjele hjerter knekt.

Med andre ord, du ser to mulige finesser, og om du velger en av de kan det hende at det var den andre du skulle tatt – et ekkelt dilemma!

Det er imidlertid en annen mulighet som er bedre og gir totalt sett større sjanse. Her er Kantar sitt tips for sånne spill:

Når en av to finesser kan gi deg din kontrakt, den ene en finesse hvor damen mangler, den andre hvor knekten mangler, spill først A-K i den fargen hvor du mangler damen.

Spesielt hvis du har ganske mange kort i den fargen damen mangler gir dette en ganske bra tilleggssjanse. Her har du syv hjertere til sammen, og at damen sitter dobbel er ikke så usannsynlig. Hvis ikke hjerter dame faller må du forsøke den andre finessen, spar til tieren.

Siden den ene finessen like godt kan være riktig som den andre så tar du med denne spilleplanen med deg en ekstra sjanse som faktisk er på rundt 20%, dvs. at hjerter dame faller. Det er selvsagt ingen garanti for det her, men det handler jo om å spille på største sjanse. Gjør du det hele tiden så vil du lykkes oftere i det lange løp.

Her er hele sitsen, og i dette tilfellet ville den beste spilleplanen lyktes:


Etter kløver ut til trumf hos syd tas motpartens trumf. Så A-K i hjerter, og hadde damen falt kunne fu forlang resten. Siden det ikke lyktes spilles spar til tieren som holder, spar ess, kløver til trumf hos syd og to store spar fra syd med avkast av nords to gjenværende hjertere. Så avsluttes med å stjele hjerter knekt før det er storeslem til notering! 

Interessant spill fra Simultanturnering

I torsdagens simultanturnering kom et interessant spill fortalt til meg av Tor Inge Iversen som ikke var fornøyd med egen innsats i dette tilfellet. Men jeg synes i alle fall han og makkeren meldte bra. Og spillet er interessant både i meldingene og spilleføringen.

Med vest som giver (han sa pass) og N/S i sonen gikk meldingene slik uten at Ø/V meldte annet enn pass:

Forklaring, meldingsforløpet:

- Nords 1 kløver var på minst to kort

- Svaret 1 ruter viste minst fire korts hjerter

- Nords 1 hjerter viser eksakt tre korts hjerter

- 2 ruter var såkalt XYZ, dvs. kunstig utgangskrav

- Åpnerens 2 spar var nå naturlig

- Høyningen til 3 spar fastsetter trumfen, og merk at det viser sleminteresse da han allerede har krevd til utgang. Med vanlige utgangskort ville han i den situasjonen simpelthen meldt 4 spar

- Så kommer tre cubids (kontrollmeldinger) i kløver, ruter og hjerter før syd spør med Key-Card Blackwood.

- Nord viser to nøkkelkort (trumf konge og hjerter ess).

Veldig kontrollert og godt meldt til en bra slem!

Hvis man ikke spiller med overføring som svar på 1 kløver vil syd svare 1 hjerter, og nord kan melde 1 spar. Da tar syd med seg fjerde farge utgangskrav først, og over nords neste melding støtter syd sparfargen som sleminvitt. Dette vil også fungere om nord er med på notene og avgir en kontrollmelding som han gjorde i det beskrevne meldingsforløpet med kløverføringer. Nord har riktignok ikke mye mer enn minimum, men fine verdier og har ingenting å skjemmes over. Så snart nord er med og viser litt interesse pusher syd til slem.

Utspill mot 6 spar spilt av nord: Ruter Konge

Den umiddelbare analysen er at det ikke er noen tapere i verken spar, ruter eller kløver, men en sannsynlig taper i hjerter. Kun en taper altså, og det skal jo tilsi at det kan vinnes tolv stikk?

Det er imidlertid en klassisk bommert å "slappe av" etter man har talt opp mulige tapere i trumfkontrakter og funnet at det ser lyst ut. For veldig ofte er ikke antall tapere ensbetydende med at det sånn uten videre er det antallet stikk man skulle tro.

Hvor mange stikk har N/S?

Det er kun ni åpenbare vinnere: 4+2+1+2 = 9

Men det er muligheter for ekstra trumfstikk her. Hvis du fornøyd med at det er kun en taper suser i vei med å ta ut trumfen blir det umulig å komme til tolv stikk i dette spillet.

Ruterutspillet var bra for spillefører. Med kn-10 på hånden kan det enkelt godspilles et ruterstikk ved å presse ut damen mot trumf, og dessuten gir stjeling(er) på den ene trumfhånden ekstra stikk når lengden i trumf beholdes på den andre siden. En god plan i dette spillet er tidlig å presse ut ruter dame. Da har vi ti vinnere, og med to ruterstjelinger hos syd vil vi få seks trumfstikk totalt siden vi fortsatt har fire spar hos nord. Totalt gir dette: seks trumfstikk, to hjerterstikk, to ruterstikk og to kløverstikk = 12.

Iversen tenkte det like gjerne kunne trumfes to kløver hos nord (vil også gi to ekstra stikk) og startet med kløver til kongen og kløver til esset. Men da stjal vest. Hele spillet så slik ut:


Som du ser sitter det snilt bortsett fra i kløver, og den nevnte planen med å presse ut ruter dame for å godspille et stikk der, og å få tatt ialt to ruterstjelinger hos syd ville fungert greit for +1430.

Med den alternative planen, kløvertjelinger skar det seg litt idet vest trumfet kløver ess. Da så det mørkt ut, men det var faktisk fortsatt muligheter. Vest spilte ruter som hjalp spillefører med å godspille ekstra stikk der (men det kunne han gjort selv). Det gikk ruter til knekt, dame og stjeling. Så trumfet spillefører en kløver hos nord (vest kastet en ruter), tok for ruter 10 og spilte seg over til syd i trumf før han trumfet syds siste kløver (vest kastet da en hjerter). Nords siste trumf ble tatt, så hjerter til kongen og trumf. Før den siste trumfen så det slik ut:


Iversen innrømmer han var ukonsentrert mot slutten av dete spillet, kanskje påvirket av at han irriterte seg over at planen med å gå på kløveren tidlig hadde feilet? Men kontrakten var i orden også etter dette, og han kunne vunnet 6 spar etter å ha avgitt et sparstikk!

Det blir nemlig en enkel skvis mot vest i diagramsituasjonen. Idet spar dame spilles må vest gi opp hjerteren, eller kaste ruter 9 slik at nords ruter blir det tolvte stikket. Men da spillefører sløvet idet vest kastet hjerter og selv kastet hjerter fra nord fikk vest beten for ruter 9. Vest gjorde i alle fall det han kunne i denne sluttpossen, han holdt å¨det han så han måtte holde, ruter 9.

Slem ble spilt ved en rekke bord av de 165 bordene på torsdag. Hele 28 N/S-par gikk bet, 24 av dem i 6 spar, noen i 6 grand og et par stykker i "rare" kontrakter.

Fem par vant tretten stikk i 6 spar! Det var nok enten etter feil motspill, eller hjerter knekt i utspill som gir null hjertertaper ved å stikke med kongen og senere ta finesse over vests dame . Etter det utspillet blir det tretten om det trumfes to ruter (K-Q kommer på). De som fikk +1460 for tretten stikk ble belønnet med +151 av 155 oppnåelige poeng.

Å vinne tolv stikk i 6 spar ga +126, og det ga faktisk hele +98 å vinne tolv stikk i 4 spar! 

FANTASTISK UNGDOMSSATSING PÅ HELGELAND

Innsatsen for å spre bridge til barn og unge fortsetter, og det som blir gjort i NBF Helgeland vekker oppsikt.

Nylig var det en bridge-camp der, og den rapporteres å ha vært veldig vellykket. Artig og imponerende var det at en syvåring, Markus Hansen Moe ble tildelt kløvernåla under bridge-campen. Her må det være snakk om et spesielt talent, for det er fantastisk å samle såpass mange mesterpoeng i den alderen. Og det er trolig en rekord? Det er all grunn til å tro at den karen vil sanket mange mesterpoeng i årene som kommer!Kurt Ove Thomassen har her nettopp delt ut kløvernåla til syvårige Markus Hansen Moe fra Sandnessjøen. (bilde: Helgelendingen)

Både i aviser og på internett har det blitt postet artikler om det som foregår på Helgeland og bridge-campen nå i mars. Det er et engasjement der som er mektig imponerende. Du kan finne mer imformasjon om dette i mange artikler både på Facebook-siden Facebridge, Helgelendingen, Rana Blad og andre steder. Arbeidet som gjøres har vakt oppsikt også internasjonalt. Sist ute med ros og omtale finnes på World Bridgefederation sin Facebook-side for ungdom (World Bridgefederation - Youth).

 

Det gjøres godt arbeid med hensyn til ungdomssatsing også andre steder i landet og alle lar seg imponere over det som forgår på Helgeland som sikkert inspirere enda flere til å gå igang med prosjekter for å få med enda flere barn og unge i bridgen.   

ALL BLACKS - en helt ny betydning

Vet du hva All Blacks er?

New Zealand hvor jeg oppholder meg har jo kommet i nyhetene pga. en særs lite hyggelig hendelse i det siste, så la oss her heller nevne noe positivt, et av landets stoltheter: ALL BLACKS. Det er rugbylandslaget som har vunnet VM mange ganger.

Nordmenn flest kjenner ikke til rugby og cricket som er de to mest populære sportene i New Zealand. Rugbylandslaget som altså kalles ALL BLACKS er mestvinnende i verden, og rankert som beste nasjon av, tro det eller ei, 105 land (Norge er faktisk på listen, som nr. 94).

ALL BLACKS utfører før en landskamp en dans som kalles HAKA. Mange tror det er en krigsdans. Den er mer enn det. Det er landets urinvånere MAORIENE som har laget dansen.


ALL BLACKS før en landskamp

Hakaen brukes i flere sammenhenger; for å vise annerkjennelse for en motstander, si "welcome" til en viktig gjest, for å vise respekt for en stor prestasjon, eller hedre personer i viktige sammenhenger som for eksempel begravelser.

I en lagturnering forleden var det enkelte som hadde lyst til å gjøre en HAKA idet de skulle score opp med lagkameratene sine etter det spillet jeg idag forteller. Kortene som en spiller hadde var dessuten All Blacks, alle spillerens kort var sorte! 

Nord hadde som giver i sonen, motparten utenfor.


Bare svarte kort, ALL BLACKS!

Hva åpner du med?

La oss si du starter med en stille og rolig 1 spar med dine 10-11 spillestikk, og øst går innpå med 4 hjerter som makker dobler. Har du og makker klar avtale om hva en dobling betyr på så høyt trinn? Straff? Opplysende?Uansett, dette er ingen hånd du har tenkt å spille motspill med. Å ta sjansen på 6 spar må vel ha mye for seg, en anstendig makker må vel kunne hjelpe deg med et av de sorte essene? Uansett er det ikke mulig å finne ut sikkert hva som er riktig. Å melde 6 spar (mer eller mindre alene) skjedde ved endel bord, men det ble sannelig mange forskjellige resultater rundt omkring i salen. 

Ok, la oss si du sier 6 spar og det går pass, pass før vest dobler. Du er litt spent før makker legger opp blindemann:


Øst spiller ut ruter som går til kongen, vests ess og stjeling. Ingen av motspillerne er særlig fornøyde med den starten, men makkeren din ser fornøyd ut. Du vet imidlertid at utspillet ikke ga deg noen ting, og selv ser du at du fortsatt har et problem, trumfen. Den gir jo normalt kun en taper, men kan sparen sitte 4-0 med alle sparene hos vest? Har han doblet 6 spar fordi han har to ess, eller har han doblet fordi han har to ess og A-10 fjerde i trumf?

Hvordan spiller du?

En mulighet er å klaske en stor spar i bordet og notere 6 spar doblet med hjemgang like etterpå hvis øst følger farge. En annen er å spille seg over til syd i kløver og spille spar 7 til finesse med nieren. Hvis den finessen ryker til øst single tier får du bare håpe du har en veldig sympatisk makker...


Doblingen for en ekstra 100-lapp var kanskje ikke så klok, men det var en som gikk bet i 6 spar doblet likevel.

Å ha en sånn hånd som nord her hadde skjer selvsagt uhyre sjelden, og sitsen rundt bordet gjorde at det ble en svært uvanlig liste med scorer. La oss ta en titt på alle resultatene med en liten kommentar til hvert enkelt (kun ved ett bord spilte Ø/V kontrakt, i 5 hjerter doblet):

2 x 6 spar doblet med tolv stikk, +1660 - Godt spilt!    

3 x 6 kløver doblet med tolv stikk, +1540: Godt meldt! Men hva skjedde med Ø/V sin billige stamp i 6 hjerter (-500)?

1 x 6 spar udoblet med tolv stikk +1430: Et ganske ekstraordinært resultat, for hvordan klarte nord å finne trumfen?  

1 x 5 spar doblet med hjemgang, +850: Vest trodde nok nord hadde meldt en gang for mye... 

4 x utgang i spar med elleve stikk, +650: Solid score, men de gikk glipp av all moroa

1 x 5 hjerter doblet Ø/V med en bet, +100: Pluss er pluss (N/S), men nord vil aldri bli utdelt en slik hånd igjen. Og den nord-hånda er ment for å være spillefører!

4 x 6 spar udoblet med en bet, -100: Uheldig nord og klok vest?

1 x 6 grand udoblet med en bet: -100: Så Ø/V tok kun sine to ess? Og hvordan kunne denne kontrakten bli spilt udoblet?

1 x 7 kløver med en bet: -100: Udoblet? Ingen rød doblingslappe i meldeboksen, vest?

1 x 7 kløver doblet med en bet: -200: Ja, hvis syd var renons i spar og hadde hatt en kløver til så kunne det kanskje blitt vunnet storeslem med to ess borte...

1 x 6 spar doblet med en bet: -200: Nord hadde sjansen til å notere +1660...

1 x 7 spar doblet med en bet: -200: I samme kamp som det ble 6S doblet med en bet. Så nord i 7 spar reddet spillet til uavgjort spill ved å finne trumfen!

1 x 7 kløver redoblet med en bet: -400. Optimistisk junior på nord eller syds plass (redobler)?

1 x 6 grand doblet med tre bet: -800. Ikke hyggelig, men tre bet? Tja, det er faktisk godt spilt i en hårreisende kontrakt. (Hjerterutspill må lasjeres to ganger for å gå KUN tre bet)         

1 x 6 grand doblet med fem bet: -1400. IKKE verken godt meldt eller godt spilt...Et trist minne for N/S

Slike spill er selvsagt veldig sjeldne, og joda, det er show-spill. Selv liker jeg dem ikke noe særlig da det blir for mye bingo, og det påvirker kampresultatet i alt for stor grad, særlig i ganske korte lagkamper. Men jeg var ikke med i denne turneringa og har derfor ingen ting å klage over (eller skryte over...).

Vi tar imidlertid med vinnerlagets score i dette spillet:

N/S-paret deres var ikke særlig fornøyde da de hadde havnet i 7 kløver og gått en udoblet (!) bet, -100. 

Det bekymret ikke lagkameratene særlig da det var de som spilte mot 6 grand doblet og fikk tak i fem bet, +1400!

Det er sjelden at du vinner 13 IMP når du leser opp scoren din etter å ha gått ei bet i storeslem hvor du mangler to ess!

   

Hvem går til lagfinalen?

I NM for klubblag har vi kommet frem til sjette og siste utslagsrunde før LAGFINALEN som skal spilles i Stavanger i mai.

I fjorårets finale i Mo vant Sunndalsøra klart, men i årets mesterskap var det slutt for dem i 4.runde da de tapte for Heimdal BK 1 (Austberg, Berg, Grøtheim, Tøndel, Aa og Livgård) som hvis de kommer seg gjennom 6.runde må finne seg i å bli en av de store favorittene i Stavanger. Der blir finalefeltet de syv vinnerne fra de syv sjetterundekampene pluss arrangørens lag (Stavanger BK). Arrangørklubben har mulighet for å få med to lag i finalen da Stavanger BK 1 skal opp mot TopBridge 5 i 6.runde.

Osloklubben TopBrigde har fortsatt med hele tre lag og kan med full uttelling i siste utslagskamp utgjøre nesten halve finalefeltet! Klubben hadde med åtte lag da NM-kampene startet før jul.

Heimdal BK er som alltid blant favorittene i NM for klubblag, og ofte har klubben med flere lag i finalen. I årets sjetterunde har de med to lag, og begge blir blant gullfavorittene hvis de kommer seg til finalen. I mine tips ser du at det tror jeg de gjør, men det som er så morsomt med NM-kampene er at intet er avgjort, og det er jo vinn-eller-forsvinn. Så det skal spilles først!

Et annet favorittlag er som vanlig medaljegrossistene fra Bergen Akademiske BK, men de må først slå ut Nesodden BK.

Mange av kampene ser temmelig åpne ut. Jeg har likevel dristet meg til å tippe hvilke lag som går videre (uthevet skrift) uten å ha særlig tro på at jeg prikker inn syv riktige.

Her har du mine tips, lagene med uthevet skrift går videre...(tror jeg, uten å være overbevist...): 

Heimdal BK 3 - Ringebu /Fåvang BK 2

Heimdal BK 1 - TopBridge BC 4

Sortland BK 2 - Hamar BK 2

Kristiansands BK 2 - TopBridge BC 8

Studentenes BK 1 - Breim BK

Nesodden BK 1 - Bergen Akademiske BK 1

Stavanger BK 1 - TopBridge BC 5

Mer informasjon og resultater om NM for klubblag finner du på NBF sin side under Turneringer.

LEAPING MICHAELS

Over (svake) 2 åpninger eksisterer det en konvensjon som har blitt ganske populær, Leaping Michaels. Det er hopp til firetrinnet for å vise en god hånd med minst 5-5 i den meldte fargen og en major.

For eksempel:

Dette viser altså minst fem ruter og minst fem spar og ei veldig bra hånd.

Det er klart at det må være en veldig sterk to-seter for å kunne melde slik, for nords melding gjør jo at N/S må spille på fire- eller femtrinnet.

Denne konvensjonen kan brukes både over 2 åpning som er vanlig svake-2 og om det er Tartan 2 som viser major pluss en minor og under åpning.

Det er selvsagt mulig å spille overmeldingen 3 hjerter over vests åpning 2 hjerter som Michaels Cuebid på lignende måte som 2 hjerter over motpartens 1 hjerter i åpning. Men over to-åpninger er det antagelig mer hensiktsmessig å bruke overmelding i åpnerens farge som spørsmål om stopper for 3NT. Det er nemlig ekkelt å ha fått utstyrt seg med en meget sterk hånd, typisk med god langfarge i minor (helst gående) på seks eller syv kort. Altså ei hånd alt for sterk til å kunne kun innmelding, og en håndtype hvor det kan bli helt feil å doble fordi makker kanskje hopper til 4 i den ledige majorfargen i den tro at du har tilpasning der. Skjer det må vi flytte til 5 i minorfargen, og så viser det seg kanskje at makkeren har stopper i motpartens farge, og vi skulle ha spilt 3NT.

La oss si du har:Meld 3 hjerter over motpartens 2 hjerter i åpning, spørsmål om hjerterstopper.

Leaping Michaels gjør det behageligere hvis man har fått utlevert en sterk to-seter. Man slipper å melde inn den ene fargen og risikere at makker passer, og så spiller vi kanskje på 5-1 tilpasning mens vi har en fet tilpasning i den andre fargen. Og å doble med slikt er ikke bra, vi får aldri vist kortene senere. La oss si du har:

Meld 4 ruter over motpartens åpning 2 spar.

Over åpning på ett-trinnet har vi «vanlig» Michaels til rådighet - overmelding med 2 i deres åpnngsfarge - og vi kan gjøre det også med veldig sterke hender. Dermed har vi ikke samme behov for Leaping Michaels, og det anbefales å spille hopp til 4 kløver eller ruter over en 1-åpning som naturlig sperremelding. Over åpning med 1 i farge kan vi bruke hopp-overmelding med 3 i åpnerens farge som spørsmål om stopper.

Mange bruker også Leaping Michaels hvis meldingene går 1 hjerter – 2 hjerter eller 1 spar – 2 spar hos motparten før du har fått meldt noe. Det er fordi man på mange måter har det samme meldeproblemet i den situasjonen de gangene man sitter med en slik sterk to-seter.

Hva med "Leaping" over Multi-2 ruter?

Noen bruker hopp til 4 kløver eller 4 ruter som Leaping Michaels også over Multi 2 ruter, og mange definerer den meldingen som minst 5-5 i den fargen man hopper til pluss en av majorfargene. Det kan godt fungere, men det er ganske farlig. For over for eksempel hopp til 4 ruter som ruter pluss en (ukjent) major må man spille med 4 hjerter som pass korriger.


Hvis svareren har de fleste vanlige hender kan dette gå helt greit, men det kan bli kjempetrøbbel om makkeren til Leaping-melderen (syd i eksempelet) har en egen lang og god majorfarge og intet i den andre majoren. Han kan ikke få stoppet for eksempel i 4 hjerter! Den meldingen må jo være pass/korriger, og makkeren vil si 4 spar om han har spar. 

Derfor bør det etter min mening spilles med spesifikk major i Leaping Michaels over Multi. De fleste bruker at hopp til 4 i minor viser den fargen pluss hjerter. Med spar og en minorfarge må man enten melde inn, eller doble, eller passe og håpe at motparten «legger seg» i 2 hjerter. Det skjer ganske ofte. Da kan vi hoppe til 4 i minor i andre melderunde som Leaping Michaels, spar pluss minorfargen. Man kan i alle fall tillate seg å passe i første runde mot Multi som kan innebære en sterk grandhånd da svareren i så fall neppe passer på 2 ruter.

Det er forskjellige meninger om hvordan definere disse meldingene. Det er derfor viktig å diskutere varantene godt med makker. Merk at noen eksperter ikke liker Leaping Michaels i det hele tatt. Jeg tror imidlertid konvensjonen løser noen vanskelige meldesituasjoner med disse håndtypene og at det er nyttig å ha Leaping Michaels på repertoaret. 

Suksess i Moskva for Aa-Livgård

SLAVA Cup i Moskva er en minneturnering for den populære russiske bridgespilleren Slava Grinuk som døde for tyve år siden, bare 29 år gammel.

Årets turnering foregikk over tre dager i helgen, og det deltok 62 par, en rekke av dem sterke, internasjonale par.

To norske par deltok, Christer Kristoffersen-Erik Berg og Allan Livgård-Terje Aa.

Christer og Erik spilte noe over middels og endte som nr. 25. Allan og Terje spilte knallsterkt og hadde god flyt selv om den siste flaksen som kunne bragt dem helt til topps manglet. De ble nr. 2, men det manglet sannelig ikke mye på at de vant turneringen.

Vinnere ble islendingene Jon Baldursson og Sigurbjorn Haraldsson. På 3.plass kom russiske Matushko-Kokhlov.

Livgård forteller om et på alle måter flott organisert arrangement. Det er en hjemmeside for Slava Cup 2019 hvor du finner bulletiner, alle resultater for alle par og annen informasjon. Den finner du her.

Turneringen ble spilt som IMP-par (din score sees mot datumscoren, dvs. gjennomsnittet av scorene fra alle bordene). Poengene som ble vunnet eller tapt i hver kamp ble omgjort til VP. Det var mulig å vinne 60-0 hvis du vant med 30 IMP, men det ble ikke delt ut mer enn 60 VP selv om kampen ble vunnet med mer enn 30. For Livgård-Aa skjedde det to ganger, og de impene som ikke ga uttelling fra de to kampene ville vært kjærkomne i sluttregnskapet om reglene hadde vært annerledes!


Flott innsats av Allan og Terje i SLAVA CUP!

Vi tar med et par norske gladspill fra Moskva:

Det første spillet skjedde i kampen mot det islandske vinnerparet, en kamp det norske paret tapte. Noen få IMP til i den kampen og det ville blitt seier til slutt. Men de vant i alle fall dette spillet som viser hvor viktig det er å kjenne til motparten og deres meldestil.


Livgård fikk bra dreisen på det i 3 grand etter at han hadde åpnet i fjerde hånd med en 14-16(7) grand og Terje sa 3 grand direkte.

At ingen hadde åpnet før han fikk betydning for spilleføringen. Syd spilte ut spar ess og skiftet til hjerter som gikk til damen, kongen og esset. Nå så det ut som om syd hadde nettopp AKJ-femte i spar, og siden det islandske paret med sitt Presisjon-system ofte åpner med 10-11 poeng mente Livgård det var mest sannsynlig syd ikke hadde noen av damene i minorfargene. I tredje stikk spilte han kløver knekt til esset og kløver 9 tilbake i den hensikt å ta finessen over nord. Da damen kom på vant kongen stikket, så kløver 4 til femmeren før ruter knekt fikk seile rundt. Så ruter til esset og kløver 3 til bordets kløver 8 før ruterstikkene ordnet saken. Da den fargen satt 3-3 ble det ni stikk, +600.

Merk at Livgård ikke fikk for den femte kløveren. Men om han tar fem kløverstikk blir det kun åtte stikk (0+1+2+5). Merk også at han måtte spille kløver 9 i fargens andre runde i tilfelle nord hadde kløver dame tredje, slik at han ville sikre seg to inntak til vest for både å ta ruterfinessen og hente ruterstikkene.

Kun seks av de i alt 31 Ø/V-parene vant 3 grand, og nordmennene vant 11 IMP på spillet.

Spiller du med Ekrens 2 ruter?

Den åpningen viser som du antagelig vet begge major og under åpning. Det er en konvensjon som skaper svingspill, på godt og vondt for de som benytter seg av den.

Ekrens 2 ruter oppstod i Norge på 90-tallet, og den offisielle «oppfinneren» er Bjørn Olav Ekren.

Det kan være vanskelig å spille mot Ekrens 2 ruter, og i begynnelsen fikk de som brukte den mange ganske lettkjøpte poeng. Så begynte motstanderne å finne ut hvordan spille mot denne konvensjonen, og da ble det kostbart litt for ofte for 2 ruteråpneren og hans makker. Det er åpenbart at Ekrens har mer for seg i et felt som ikke er så sterkt da man der oftere slipper unna selv om man kunne blitt «korsfestet». Det ble etter hvert til at mange nordmenn sluttet å bruke konvensjonen som likevel hadde fått en viss popularitet internasjonalt. En møter av og til utenlandske par som bruker Ekrens 2 ruter (eller Ekrens 2 hjerter), men ikke så mange norske par.

Her skal du se hvordan Aa-Livgård «henrettet» et russisk par som benytter seg av den opprinnlig norske konvensjon.


Med Aa som vest og Livgård øst åpnet syd med 2 ruter etter pass fra øst i første hånd. Syd viste altså begge major og under åpning. Aa doblet, og det viser for dem normalt minst 3-3 i major og gode kort, eller sterkere kort hvor det ikke behøver å være så mange kort i major.

Nord sa 2 spar, og Allan straffedoblet! Enten ville N/S være på syv-korts spartilpasning med nokså begrensede verdier, eller vest var sterkere. Og det er ikke så sannsynlig N/S har ni trumf til sammen da de som svarer på makkerens Ekrens med mange trumf har en tendens til å sperre med 3 i majorfargen veldig ofte. Så straffedoblingen - om enn noe frisk - har en stor oppside.

Ingen hadde noe å tilføye, og mot 2 spar doblet spilte Livgård ut trumf. Det er veldig ofte riktig i slike tilfeller hvor egen side har majoriteten av honnørpoengene. Hvis spillefører skal kunne få særlig mange stikk må han få utnyttet trumfene til stjelinger, og trumfutspill forhindrer det.

Utspillet gikk til kongen og esset fulgt av liten kløver fra vest til østs tier. Derfra kom nok en trumf, og spillefører tok finessen med tieren (husk øst hadde straffedoblet). Da ramlet taket i hodet på spillefører. Aa tok nå for to store hjerter og ga øst en hjerterstjeling i fargens tredje runde idet spillefører kastet en ruter fra nord. Det hjelper ikke spillefører å stjele med spar 9, for det er ikke noe inntak til syds hånd for å ta ut trumfen. Så om spillefører trumfer med nieren får øst sin hjerterstjeling like etterpå, idet forsvaret kommer inn igjen.

Etter dette fortsatte bare forsvaret med kløver til esset og mer kløver som presset spillefører inn. Han måtte til slutt spille ruteren selv og da ble det to rutertapere også. Idet røyken hadde lagt seg var dette fire doblede bet utenfor sonen, +800 til Norge!

Spillet ga 12 IMP til «the good guys».

Kun noen få Ø/V par hadde funnet 3 grand. I den kontrakten ser det vanskelig ut med spar konge i utspill. Men om kløveren tippes og spilles for fire stikk vil syd få alvorlige problemer i de to siste kløverrundene. Altså kan 3 grand vinnes, men det må gjettes bra. Syd må holde tre hjerter og kan følgelig kaste en. Så må han i fjerde kløverrunde enten gi slipp på en spar eller en ruter. Hvis han kaster ruter kan ruter dame spilles fra vest, og det ruller opp den fargen, knekten faller! Og om syd kaster en spar har han ikke lenger nok motspillstikk til å bete 3 grand. Men spillefører må gjette. Syd kunne jo godt ha utstyrt seg med K-x i ruter i stedet, og dermed ha blanket ruter konge…

Livgård-Aa slapp imidlertid utfordringen med å spille 3 grand som uansett ville gitt halvparten så stor score (+400) om den vinnes, for de fikk lov å spille mot Ekrens 2 ruter!