"Talkin' to me?"

Hvis det blir en nyinnspilling av Taxi Driver (1976) foreslår jeg den danske bridgespilleren Dennis Bilde i hovedrollen, Robert De Niro begynner vel å bli for gammel…

"Talkin' to me?" Mens De Niro pekte mot speilet med sin Smith and Wesson nøyer Dennis seg med kortene

Norgesvennen Dennis er stjernen på det danske laget i EM, et lag jeg på forhånd trodde ville gjøre det skarpt. De har fem sterke spillere i tillegg til Dennis som til daglig er proffspiller på det italienske Lavazza-laget. Men danskene sliter litt og må få til en kanonspurt om de skal kunne komme seg inn på topp-8.

Det ble tap for Danmark mot erkefienden Sverige etter at det startet bra for danskene. Her er en meldeprøve fra det andre spillet i kampen hvor Dennis på nords plass ikke akkurat hadde fått utlevert noen «gladhånd» i ugunstig sone:

Johan Upmark (øst) åpnet med 1 grand, 14-16, og Dennis sin makker Lars Blakset doblet (sterkt). Hva ville du meldt?

Det er nokså automatisk for mange å si at "2 kløver blir min melding", men er det helt opplagt? Står ikke N/S i fare for å bli doblet i disse soneforholdene? Da kan utbetalingen bli større enn om de rett og slett lar Ø/V spille 1 grand doblet. Selv om den fyker hjem er -180 ingen stor katastrofe, N/S vil ofte måtte betale ut mer. Men det kan jo bli overstikk i 1 grand doblet, og det er ikke sikkert at N/S må bli «slaktet»?

Dennis valgte det "normale" og tok ut i 2 kløver. Ved det andre bordet valgte imidlertid Sveriges syd å passe ut 1 grand doblet i samme situasjon. Slik så hele spillet ut:


Dennis sin aksjon fungerte best denne gangen. Over uttaket i 2 kløver meldte Blakset 2 spar som han fikk spille. Det endte med åtte stikk da han fikk tak i fire sparstikk (trumf ut), tre ruterstikk og kløver ess, Danmark +110.

Sveriges nord passet altså ut 1 grand doblet, og syd spilte ut en liten spar. Siden det ikke fantes snev av inntak til nords hånd hadde Kasper Konow ingen problemer, og han endte opp med å vinne ett doblet overstikk, +380. Spillet ga 10 IMP til Danmark.


Dennis: "Må ikke alltid finne på noe lureri"

I Norges kamp mot Ukraina (Open) betet Norge 2 hjerter spilt av vest etter sparutspill fra nord, mens Norge som Ø/V fikk hjem 2 hjerter spilt av øst. I dameklassen fikk Vist-Heskje tak i tre bet mot Portugals 3 hjerter spilt av vest, mens Fuglestad-Harding vant 2 hjerter spilt av øst, et lite pluss-spill for begge de norske lagene. I seniorklassen vant Norge sin motstander en delkontrakt i spar N/S, mens Norge tok en bet i Ø/V sin 3 grand (!) så det ble et lite tapspill.

Toppnasjoner på VM-jakt

Nå drar det seg skikkelig til i Ostende-EM. Det snakkes mye om kampen for å komme seg til VM, men dette er jo også et prestisjetungt mesterskap i seg selv, så titler og medaljer har aller størst prioritet. Men mot slutten får ofte det med kampen om VM-billettene nesten like mye oppmerksomhet som medaljekampen!

I Åpen klasse er noen av topp-nasjonene litt i trøbbel. Flere lag som startet mesterskapet med klare ambisjoner om medaljer, eller i hvert fall topp-8 plassering som gir plass i VM neste år må avslutte sterkt om det skal bli VM-billetter. I Europa er det fortsatt et nåløye selv om den europeiske kvoten er utvidet fra seks lag til åtte. Det er simpelthen ikke plass til alle de sterke lagene, og noen lag som ville vært medaljekandidat i VM vil ikke greie «cutten».

I øyeblikket er tre nasjoner mange på forhånd tippet i gullkampen utenfor topp-8: Frankrike, England, og Polen. De ligger som nr. 10, 11 og 12 med seks kamper igjen.

Frankrike på 10.plass er 13 VP bak Italia på 8.plassen.

Norge som innehar bronseplassen i øyeblikket etter å ha ledet underveis torsdag har 24 VP ned til 9.plass. Det ser komfortabelt ut for de norske, men det er 120 VP å spille om, og vårt lag har flere sterke lag mot seg mot slutten. Det (topp-8) bør gå bra om de spiller som de har gjort så langt i mesterskapet. I så fall blir Norge å finne i Bermuda Bowl (VM) neste år, for første gang siden 2009 (Brasil).

Ulf Håkon Tundal var en av tre på årets EM lag som spilte Bermuda Bowl i 2009 (spilte da med Glenn Grøtheim)

Boye Brogeland er "keen" på Bermuda Bowl-spill igjen for første gang på 10 år 


En ung Espen Lindqvist fikk med seg Bermuda Bowl en gang (2009) før tørketida mht Bermuda Bowl kom 

I tillegg til de tre på bildene over var Sten Bjertnes som er med i støtteapparatet i år med som NPC (non playing captain) i 2009. 

Forrige medalje i nasjons-EM fikk Norge i 2008 da det ble gull. Vi har selvsagt ikke glemt den fantastiske innsatsen i Åpent EM i fjor da det ble norsk gull i lagturneringen.

Brogeland og Lindqvist var med forrige gang det ble medalje i nasjons-EM også. 

Det er fristende for oss som heier å rette blikket oppover heller enn ned mot den kjedelige 9.plassen! Norge ligger kun 2,9 VP bak Russland på sølvplassen, og litt under 10 VP bak Israel som leder.

Både Frankrike og England har et ganske tøft program de to siste dagene, omtrent som det norske laget, mens Polen på papiret har et litt lettere program.

Monaco med norske Tor Helness og Geir Helgemo startet ikke så skarpt i dette mesterskapet, men kom som vanlig sterkt utover og ligger i øyeblikket på 5.plass, 8 VP bak Norge. De lukter medalje nå, og de har et ikke alt for hardt program de to siste dagene. Jeg er omtrent like sikker på at de kvaller til VM som at Norge gjør det, og det vil ikke overraske om det blir pall-plass igjen for Zimmermanns profflag.

I dameklassen dominerer Skandinavia, og det er kun Polen på 2.plass som splitter Sverige, Norge og Danmark! I denne klassen er det litt større differanser mellom topplagene og 9.plassen.

Overraskelsen i dameklassen så langt er at Nederland ikke ligger høyere enn på 13.plass.

I seniorklassen er det jevnt. En ganske komfortabel situasjon for det norske laget ble forandret til litt mer stressende etter de to tapene i går, men det er fortsatt 11 VP fra vårt lag på 5.plass og ned til 9.plassen.

«Sett fra langt hold» har som før mesterskapet stor tro på at alle de tre norske lagene kvaller til VM, og det vil smake ekstra godt om det blir medalje i (minst) en av klassene også. Men det blir garantert et rotterace de to siste dagene.

Følg med på live-update'en av resultater på resultatsiden, her. Du finner linken over der alle rundersultatene står, klikk på running scores.

Det blir også råspennende å følge selve spillingen i de overførte kampene på BBO.

Heia Norge!

 

Godt utspill (synes jeg)

Av og til blir det som gjøres av spillere i verdensklasse møtt med undring fra tilskuerhold - fordi det gikk galt i akkurat det spillet. Jeg kaller det BBO-syndromet, eller før BBO ble oppfunnet kalte vi det RAMA-syndromet. Med det menes det som kan være temmelig urettferdig for spillerne i slike overførte kamper: alle som ser på ser alle kortene!

Det spillet jeg tenker på i denne omgang er fra kampen i åpen klasse mot Israel onsdag, og det ble omtalt i mesterskapsbloggen (en blogg som etter min mening er helt glimrende). Espen Lindqvist valgte et utspill som ga spillefører en slem som ville gått bet med utspill i en av de andre sidefargene. Han spilte ut kløver fra K-J-4, og det ga spillefører en favør han trengte. I bloggen ble utspillet omtalt som aggressivt. Fair enough. Enkelte på BBO spurte imidlertid i chatten om "hvorfor gjorde han det?", og jeg fikk til og med en e-post i dag med et lignende spørsmål om dette kostbare utspillet.

Det er et ordtak som heter "det er ikke langt fra Capitol til den Tarpeiske klippe", eller på godt norsk ikke langt fra suksess til fiasko. Slik så hele spillet ut:

 

Slemmen er bra, den avhenger kun av hjerterfinessen. Og den kunne vært bedre etter disse meldingene, syd kunne for eksempel hatt spar konge og det ville vært to avkast for nords kløver, eller han kunne hatt kløver knekt og slemmen ville vært avhengig av en av to finesser. Kun ved noen få bord ble det stoppet i utgang.

Men slik det satt var det i teorien en bet, med mindre øst finner på å spille ut kløver. Og det var nettopp hva Espen gjorde. Hvorfor?

Han sitter med ett sannsynlig trumfstikk. Hvor skal betestikket komme fra?

Når en av verdens beste bridgespillere forærer spillefører en slem med et slikt utspill må det være en grunn til det. Uten å påberope meg å være noen "hjernekrymper" tenkte jeg i dag endel på hvordan Espen kanskje tenkte da han skulle spille ut.

Det er mulig Boye har noe i kløver, men jeg tror ikke det er den viktigste årsaken til at nordmannen prøvde kløverutspillet. Jeg tror heller han ville sette spillefører på prøve med en litt annerledes sits. Husk at han heller ikke vet hvordan det sitter!

Det kunne godt vært slik at syd som hadde meldt kløver satt med A-Q, for eksempel fjerde, eller enda bedre femte, kanskje mot to små på hånden. Hvis han også har tett hjerter utenom kongen, og ingen andre tapere måtte han i så fall ha valgt mellom å ta kløverfinesse, eller satse på at trumfinessen ville gi kontrakten. Kan han ikke prøve begge? Jo, med annet utspillet får han i så fall forsøkt begge finessene uten fare. Med kløver ut? Det er da lett for oss som ser på, som ser det er en hjertertaper denne gangen, at det "er bare å ta kløverkappen", ikke sant? Men hvis han med for eksempel A-Q femte hos syd mot to små på hånden tar kløverfinessen i første stikk  er det fra spilleførers synsvinkel ingenting i veien for at Boye dukker opp med kongen og gir utspilleren en kløverstjeling i andre stikk! Og da vil det bli trist å være spillefører hvis hjerter konge sitter i saks slik at det var tolv enkle bare ved å suse opp med kløver ess og ta trumffinessen. Spillefører får med en slik sits et veldig vanskelig valg i første stikk, og hadde han da valgt feil ville utspilleren blitt geniforklart. 

Det kan også godt hende at kløverutspillet gjør det vanskeligere for spillefører om han har singelton på hånden og A-Q hos syd, en finesse som jo går, men det vet ikke spillefører. Kanskje kan velge bort den finessen i første stikk og heller satse på noe annet. Hvis ikke det kommer kløver ut kan det da være slik at han får beholde den sjansen, kløverfinessen som en siste sjanse senere.

I dette tilfellet var utspillet en real skivebom, og 17 IMP gikk til motparten siden Norges N/S gikk bet i slemmen. En unødvendig pådytt av en slem vil enkelte hevde. Men de som sier slikt er de etterpåkloke...

Ved tre andre bord av 32 bord i åpen klasse valgte øst å spille ut kløver bare for å være nødt til å notere -1430. Jeg føler i alle fall med dem...

Når vi ser på overførte kamper, husk alltid at det er noe helt annet å sitte ved bordet enn å sitte hjemme i godstolen og se alle 52 kort!   

 

 

...men vi andre kan spekulere...

Det er tre spilledager igjen i Ostende-EM, ni kamper i Åpen og Seniorer mens damelagene skal spille ti kamper til, en ekstra i det som blir en tøff og lang torsdag.

Spillernes støtteapparatet teller nok ikke for mye på differanser den ene eller den andre veien, til medalje, til førsteplassen, ned til den kjedelige niendeplassen som ikke gir VM-billetter og slike ting. Det er feil bruk av energi.

Men det kan vi andre tillate oss.


Spillerne fokuserer kun på neste kamp, eller egentlig neste spill, og de forsøker å gjøre en best mulig jobb i det de kan påvirke. Så langt har alle de tre norske lagenes jobb vært helt utmerket, noe også resultatlistene forteller.

Men vi tilskuere kan og vil alltid i slike situasjoner spekulere litt.

Jeg har sett litt på hvilke nasjoner våre tre lag skal møte mot slutten. I åpen klasse visste vi allerede idet trekningen var klar at det ville bli noen sterke nasjoner vi ville møte de to siste dagene. I EM er det imidlertid ingen direkte svake lag, og forskjellen på et lag som ligger som nr. 18 og et lag som ligger nr. 8 er ikke nødvendigvis særlig stor. De antatte medaljekandidatene Norge skal opp mot de siste dagene ligger faktisk ikke så høyt som mange kanskje tippet på forhånd. Igjen av Norge-Åpen sine gjenværende motstandere ligger helt i toppen, best av dem ligger Italia på 10.plass.

En titt på de lagene Norge Åpen skal opp mot sine plasseringer etter onsdagens spilling viser at den gjennomsnittlig plasseringen for dem (ni lag) er 17.plass (av 33), altså omtrent middels. Vårt lag ligger på 4.plass, med mindre enn 1VP opp til bronseplassen, litt mindre enn 8 VP opp til lederlaget Russland, og ned til den plassen ingen vil ha - 9.plassen - er det i øyeblikket 13 VP. Hovedmålet på forhånd var å kapre en plass i VM neste år, og det ser unektelig lysegrønt ut. I forhold til den målsettingen tåler de antagelig ett stort tap, kanskje to. Men hvorfor skal de plutselig tape flere kamper med store sifre? Jeg regner med våre gutter fortsetter akkurat sånn som de har spilt så langt, og da kan det bli det medalje.

I dameklassen har vårt lag imponert voldsomt. De ligger på 3.plass i øyeblikket, 8 VP bak lederlaget Sverige. Ned til 9.plassen er det 29 VP. Etter at det ble ni strake seiere i starten har det nå blitt tre tap i de fire siste kampene, men ikke med alarmerende sifre. Jeg tror det holder hodet kaldt og ror i land en topp-plassering. I deres ti siste kamper har motstanderlaget i øyeblikket en gjennom plassering som ca. nr. 12, altså omkring middels.

Seniorene innehar også 3.plassen så langt, 13 VP bak Frankrike på 1.plass. Det er 31 VP ned til 9.plassen. De gjenværende motstanderlagene har gjennomsnittlig 9,6 plass, altså noe over middels. Vårt rutinerte mannskap har kun tapt noen få kamper, og så langt i dette mesterskapet aldri med store sifre. Det største tapet kom mot Ungarn som slo oss med 15 IMP. De klarer VM-plass greit, tror jeg, og det er gode sjanser for medalje også.

Disse tallene og slike spekulasjoner betyr selvsagt egentlig ingen ting. Det hele avgjøres ved bordet, og alt kan skje. Mye kan endre seg først i en retning, så den andre veien i løpet av kun en av de tre gjenværende spilledagene. Det eneste som er sikkert er at det blir veldig spennende!

HEIA NORGE!

God dansk bridgebok: Kampen ved bridgebordet - bridge et kjøbmannspill

I Danmark har det kommet en bridgebok skrevet av Christian Reinholdt og Jacob Røn. Her er en dansk presentasjon av forfatterne:

//Christian Reinholdt driver en bridgeklub i København og er desuden ejer af Skandinaviens største rejsebureau med bridgerejser. Han har før skrevet lærebogen ”Genvej til god bridge” og fokuserer generelt på, at almindelige klubspillere skal kunne bridgens rugbrød, dvs. de grundlæggende områder af bridgen, før de lærer alle mulige nye ting og fancy konventioner.

Jacob Røn arbejder også med bridge. Han underviser alt fra nybegyndere til landsholdsspillere, skriver i Dansk Bridge og har udgivet 2 cd-er samt omkring 10 bøger om bridge. //

Jacob Røn er som mange vet en norgesvenn og var min danske medforfatter i Spill Bridge-serien som bl.a. NBF bruker som grunnlag for sine bridgekurs. Han er dessuten en bridgespiller på internasjonalt nivå (forøvrig en spiller jeg selv hadde stor glede av å spille med i Montecatini-EM i fjor).

Boken de har skrevet heter Kampen ved Bridgebordet. Den handler mye om meldingsforløp hvor begge sider kjemper om kontrakten.

Et viktig poeng i boken er at bridgespillere bør tenke annerldes når alle fire spillerne melder. Det dreier seg ikke kun om hva egen side kan klare, men i like stor grad om hva motparten har i kortene. Idet begge sider melder er bridge et KJØPMANNSPILL! Det betyr at det godt kan lønne seg å gå en eller flere bet hvis motparten kan greie en kontrakt som gir mere betalt. Sånn er det ganske ofte hvis egen side har god tilpasning og motparten også har god tilpasning i en annen farge.

Boken består av fire deler:

1. En lang innledning med masse eksempler som beskriver tankegangen, dvs. filosofien bak boken. Svake støttemeldinger og opplysningsdoblinger som forsvar mot dem er gjennomgående temaer i boken.

2. Vi åpner/melder, og motparten melder inn (offensive meldinger)

3. Motparten åpner/melder og vi melder inn (defensive meldinger)

Del 2 og 3 er mest for den vanlige klubbspiller som gjerne vil lære mer. Boken griper tak i det leserne har lært fra lærebøker og bygger videre derfra, ut fra et tankesett hvor bridge bektraktes som et kjøpmannspill.

4. Den siste delen av boken er for de mer systeminteresserte og inneholder stoff som godt kan være nyttig selv for spillere på høyt nasjonalt nivå og på landslagsnivå. En rekke konvensjoner og mulige avtaler gjennomgås, med gode begrunnelser.

Da jeg først leste boken tenkte jeg at det var et ganske ambisiøst prosjekt forfatterne hadde begitt seg ut på, for boken dekker veldig mye. Men det fungerer godt! Boken er velstrukturert, og innholdet baserer seg hele veien i sunn, god logikk.

Å lese den danske versjonen vil ikke by på problemer for nordmenn. Det kan jo for nordmenn ofte være lettere å lese dansk enn å forstå dem når de snakker!

Denne boken vil være nyttig for spillere på flere nivå og kan absolutt anbefales.

Kampen ved bridgebordet koster DKK 400,- og kan kjøpes hos Danmarks Bridgeforbund, dbf@bridge.dk, tlf: 0045 – 48475213

Baldur i form

Snakkisen etter morgenkampen tirsdag var det smått sensasjonelle resultatet i Island-Italia i åpen klasse. Mens det ble en kamp av typen boksekamp i Norges kamp i åpen klasse (grei seier likevel), og ganske jevne kamper for Norge både i dame- og seniroklassen (damene vant og leder!), tok Island skalpen på det sterke italienske laget.  

 

Islands Mr. Bridge, Jon Baldursson

Island ligger i øyeblikket godt an på 3.plass og blir garantert å regne med mot slutten av mesterskapet. Det så lenge ut til at Italia ikke skulle komme på papiret i det hele tatt, men det ble med ett enkelt overstikk-IMP midtveis. Baldur (Jon Baldurrson) og makkeren hadde kanonliste i åpent rom, og det hadde også Island ved det andre bordet. Sluttresultatet ble hele 55-1 til Island, et veldig uvanlig resultat for de seiersvante italienerne. 

Etter tapet mot Island ligger Italia på vippen i forhold til den viktige 8.plassen som de i øyeblikket innhar, nesten 6 VP bak Norge på 6.plass.

 

 

 

 

EM tirsdag: Meldeprøve

Tirsdag morgen møttes Frankrike og Sverige i seniorklassen i runde 7. Begge lagene er topplag og vil utover i mesterskapet trolig bli to av de hardeste konkurrentene for det norske seniorlaget som har startet så bra.

"First blood" i den kampen gikk i favør Frankrike i et spill hvor svarhånden fikk en meldeprøve som avgjorde hvor poengene tok veien. Spillet viser hvor små marginer det er, og det ene laget kan godt vinne mange IMP selv om motstanderlaget ikke føler de har gjort noe galt. 

Syd åpnet i ugunstig sone med 1 spar. Nord har ikke nok til et 2-over-1 svar slik det fleste spiller, og svarer 1 grand. Da meldte åpneren 2 spar. Hva ville du gjort som nord etter denne starten?

Abecassis for Frankrike sa 2 grand som absolutt er fristende selv om jeg tror jeg selv ville gjort det samme som de fleste gjorde i samme meldesituasjon, de passet. Nilsland for Sverige passet på 2 spar, og det er antagelig minst like ofte riktig. Slik så hele spillet ut:

Siden sparfargen satt behagelig 3-3 var det enkelt å vinne 3 grand, og det ble til og med ett overstikk, Frankrike + 630. Sverige noterte kun +170 i 2 spar - 10 IMP til Frankrike. 

Det norske seniorlaget fikk et uavgjort spill for 2 spar med ni stikk i deres kamp mot Tyrkia.

I vårt damelags kamp mot Spania ble det uagjort spill for +170 i 2 spar, mens Norge-Åpen fikk tak i to overstikk i 2 spar og vant 2 IMP for det idet Kroatias N/S kun fikk ni stikk i samme kontrakt. 

 

 

 

EM: Kommer svenskene?

Etter en litt skuffende start for Sverige i åpen klasse har de fått litt draget på det. Etter at de ble knust av Monaco i runde 12 ble det tre strake seiere mot sterke nasjoner, og plutselig ser det lysere ut. Etter at Norge gikk på stortap mot Monaco liggeer vårt lag (5.plass) litt mindre enn 11VP foran Sverige (10.plass).

Det er fortsatt ikke halvspilt turnering så ting kan endre seg mye i dagene som kommer. Men mitt tips er at både Monaco (15.plass) og Sverige blir å finne i kampen om topp-8, og kanskje til og med medaljer i en gruppe hvor Norge også vil befinne seg.

Mot Island vant Sverige  14-6 VP, og et av spillene som bidro til seieren var dette.


N/S har en enkel utgang i spar, men Ø/V har en glimrende stamp i 5 ruter.

Det er en regel som sier "femtrinnet er for motparten", og med det menes at det ganske ofte er riktig å "ta pengene" når motparten stamper på femtrinnet, ikke melde over dem og risikere å gå bet. Men ingen regel uten unntak. 

I Norges kamp mot Wales stampet Norge mens Ø/V for Wales lot Norge spille 4 spar ved det andre bordet - vunnet spill for Norge.

Island doblet 5 ruter mot Sverge og noterte kun +100. Islands Ø/V stampet også, men Upmark-Nystrøm meldte 5 spar. Sverige sto da i fare for å tape spillet da 5 spar fort går bet.

Den kan vinnes, men da må spillefører ta finessen over vest sin knekt fjerde i hjerter slik at han kan få kastet en kløver fra syd på nords fjerde hjerter. Men slik spillet gikk behøvde han ikke det. Ruter konge kom ut, og vest forsøkte å stikke over med esset. Det gjorde det enkelt for spillefører som tok ut trumfen, stjal en ruter, spilte så tre store hjerter og trumfet den fjerde. I sluttposisjonen kunne han spille den nå single ruter 10 og kaste en kløver fra nord da vest ikke hadde større ruter. Øst vant det stikket bare for å være nødt til å gi spillefører for kløver konge eller spille til dobbeltrenons som ville gitt trumfing hos syd og kløveravkast hos nord. Dermed stod kontrakten, 11 IMP til Sverige.    

Overraskende

At Norge er helt med i toppen i EM etter at 12 av 33 runder er spilt er ingen overraskelse. Det som overrasker så langt er Monaco og Frankrikes innsats, begge klare medaljekandidater. Frankrike ligger helt nede på 20.plass. Den plassen hadde delvis norske Monaco før de i runde 12 knuste Sverige som da falt ned til 16.plass, mens Monaco ligger som nr. 17. 

Løpet er selvsagt ikke kjørt for noen da det fortsatt er spilt bare litt over en tredel av turneringen. Men en viss grunn til bekymring for de som er ansvarlige for disse topp-nasjonene gir nok situasjonen i øyeblikket.

I runde 12 var det mye som minnet om det vi er vant med fra Monaco sin side da de kjørte over Sverige og vant med 60-9 i imp, 19,25-0,75 i VP.

Det mest spektakulære svingspillet i den kampen var dette:

Vanlig kontrakt rundt omkring i lokalet var 4 spar. Som du ser er det fire minortapere, men Ø/V må hente de stikkene med det samme. Og 4 spar føk hjem ved elleve bord av 32, deriblant der Brogeland-Lindqvist satt N/S i kampen mot Litauen. Livgård-Aa fikk tak i beten ved det andre bordet, 12 IMP til Norge som vant kampen med 19 IMP.

Også Martens-Multon fikk hjem 4 spar for Monaco mot svenskene. Men det store dramaet skjedde ved det andre bordet der Nystrøm-Upmark forsøkte seg på 3 grand av syd mot Helness-Helgemo, og det norske paret doblet kontrakten! Det svenske paret hadde rett i at 4 spar ikke var vinnbart, men det ville nok vært best å flykte dit uansett. For da røyken hadde lagt seg hadde H-H tatt ni motspillstikk i minorfargene, fem doblede bet! Pluss 1400 var sammen med 620 ved det andre bordet verd 19 IMP på det ene spillet  - en sjeldenhet.  

Fyldig dekning av EM

Det vil som tidligere nevnt bli god dekning på internett fra Europamesterskapet for klubblag som starter i Ostende i dag, 6.juni.

Vi har nevnt NBF sin mesterskapsblogg som vil bli skrevet av Kristian B. Ellingsen og Christian Bakke. Dessuten vil det her i min blogg blir noen rapporter, og hvis en av de norske spillerne, Nils Kåre Kvangraven får tid blir det helt sikkert stoff også i bloggen hans.

Redaktør av Bridge i Norge, Boye Brogeland er også spiller i EM, men likevel vil det bli rapporter på magasinets web side, i en egen mesterskapsblogg som antagelig (?) blir skrevet av Boyes ektefelle Tonje som denne gangen ikke er med som spiller for det norske damelandslaget. 

Det blir selvsagt også interessant å følge mesterskapet på BBO hvor mange kamper fra hver runde vil bli direkte overført. Allerede i første runde ida (start kl. 10.00) blir Norge sin kamp overført, da mot Hellas som også var motstanderlaget i EM-finalen i fjor. Norges suksessrike lag fra den turneringen er endret, mens grekerne spiller med samme lag som tok sølv i EM. 

Det skal spilles fire kamper i OPEN i dag. Foruten åpningskampen mot Hellas skal Norge opp mot Estland, Tyrkia og Romania. De andre dagens spilles det normalt tre kamper før mesterskapene avsluttes lørdag 16.juni.

Kun den åpne klassen starter nasjons/lagmesterskapet i dag, og samtidig med det spilles Women's Pairs og Senior's Pairs som går over fire dager før lagmesterskapene i de to klassene starter på søndag. Færre lag skal spille i de to klassene (23 og 22) enn i Open hvor det deltar 34 nasjoner.

Den offisielle EM-siden finner du her.

Så følg med og støtt de norske lagene!

EM: Nå braker det snart løs!

Onsdag starter EM for nasjonslag i Ostende. Det er optimisme i EM-troppen, og kanskje enda større optimisme blant alle oss som spent vil følge med. Vi har trua!

Alle de norske lagene i de tre klassene, OPEN, LADIES og SENIORS (veteran) virker sterke og bør ha forhåpninger om gode resultater. Ambisjonene er helt klart å kvalle til VM neste år, og det er en realistisk målsetting. Men man skal være klar over at det er knallsterke felt i alle klassene, og spesielt i åpen klasse er det mange av verdens aller beste lag våre gutter skal bryne seg på. En rask gjennomgang av deltakernasjonene i OPEN forteller meg at det er minst 15 land som bør ha forhåpninger om topp-8 som gir VM-billetter, og det er kanskje 8-10 lag som er realistiske medaljekandidater. Norge er etter min mening helt klart et av dem, i alle klassene.    

Selv vil jeg i en uke befinne meg i Melbourne for å spille Victor Champions Cup, en av de større turneringene i Australia. Likevel vil det bli tid til å følge med å sende noen rapporter "sett fra langt hold". Men dere som ønsker å følge med må selvsagt følge rapportene i MESTERSKAPSBLOGGEN som Kristian Barstad Ellingsen og Christian Bakke vil ha ansvaret for. Det er allerede noen artikler der med forhåndsomtale, presentasjon av spillerene osv. Mesterskapsbloggen finner du her.

Nils Kåre Kvangraven er jo en aktiv bridge-blogger. I EM er han en spiller, men det blir sikkert interessante ting å lese i hans blogg også, og den finner du her.

Dessuten vil det i to uker bli muligheter for å følge internasjonal topp-bridge på BBO hvor det vil be direktesendt fra mesterskapet hver dag. 

EBL sin hjemmeside for EM finner du her.

  

 

Skien Open 2018

I Skien Open deltok 40 par. Til topps gikk Egil Hansen og Jørn Johansen fra Moss. 

Her er listen over de fem beste parene:

 

Hele resultatlisten med spilldiagram og det hele finner du her. 

Vi tar med et spill fra turneringen hvor det kanskje ikke var de som gjorde det riktige i meldingene som fikk best score?

Åpne, eller ikke åpne? Selv mener jeg det åpnes for ofte med 11 balanserte av de som spiller med vanlige, naturlige system. I Presisjon eller en annen variant av sterk-kløver har det mye mer for seg med tynne, aggressive åpninger, for da er intervallet mye mindre for åpningen (max 15 hp). Men med disse syd-kortene er det kanskje greit å åpne selv me naturlig system. Syd har to meget gode farger og hånden ser ut til å være verd 12 poeng for meg. Kaplan-Rubens Handevaluator sier dog at hånden er verd 11,55. 

Hvis syd åpner er det veldig vanskelig å unngå et slemforsøk slem idet nord etter hvert får vite at syd har trekorts sparstøtte. Slem i ruter vil ofte være bedre enn i spar når de har 5-4 tilpasning der. Men i ruterkontrakt må en av syds hjertere brukes til å kaste kløver, og da blir det kun igjen to hjerterstikk til sparavkast. Så 6 ruter avhenger av å unngå to sparstapere som i praksis er det samme for 6 spar. Slem er altså ikke bra nok til at den bør meldes om man VET kortene, men det gjør man jo ikke ved bordet...

To par meldte 6 spar. De var veldig heldige da sparen satt som den skulle, honnør-10 dobbelton foran A-J-9 så det ble en spartaper - tolv stikk og delt topp!

6 spar unngås vel normalt ved at makkerparet finner ut det mangler ett Key-Card samt at de heller ikke har trumf dame?

Å ende opp i 6 ruter er mer naturlig siden de ikke finner ut at det mangler ett nøkkelkort og spar dame. Den slemmen er en del bedre da det er visse tilleggsjanser for innspill for å unngå to spartapere etter å ha tatt ut trumfen og eliminert hjerter og kløver. Slik det satt føk 6 ruter hjem overalt hvor den ble meldt (6 av 20 bord). 

Vinnerparet stoppet fornuftig nok i 4 spar, men slik det satt ga det minus 2. 

Marit Sveaas IBT 2018 - En litt kjedelig "stevne"kollisjon

Det viser seg at det ikke bare er i Operaen i Oslo det skal spilles viktig, internasjonal bridge i månedsskiftet juni-juli. I Kina skal den prestisjetunge Yeh Bros Cup med et stort antall inviterte landslag spilles. Såvidt jeg har funnet ut starter spillingen i Kina søndag 1.juli idet Sveaas-turneringen avsluttes. Der er neppe mulig å komme seg fra Oslo til Kina så kjapt at det kan spilles begge steder, i alle fall ikke fra start i Yeh Bros Cup. Enkelte kan kanskje få med seg begge hvis de spiller på et seksmannslag og kan stå over i starten.

Hvordan dette vil påvirke deltagelsen er ikke godt å si, men denne kjedelige stevnekollisjonen vil antagelig føre til at noen internasjonal størrelser som ellers ville kommet til Oslo ikke kommer, og motsatt. Uansett tror jeg det blir en fantastisk Sveaas-turnering i år igjen. De to foregående årene var det supre turneringer, og spesielt fjorårets arrangement i spektakulære omgivelser i Operaen var en stor "happening"! 

Også årets Sveaas-turnering vil som kjent finne sted i Oslo Operahus. Det er allerede meldt på 170 par. 

Det vil som tidligere bli fantastiske premier i Marit Sveaas IBT 2018. Både i fjor og året før var det far og sønn Tor og Fredrik Helness som gikk helt til topps.

Fredrik og Tor kan ikke vinne tre på rad, for Fredrik skal i år spille med Odin Svendsen

I tillegg til premieringen for selve turneringen er det også generøse premier i forskjellige kategorier, og de er: .

 

All info om Marit Sveaas IBT 2018 finner du her.

 

EM-formen i anmarsj - et spill fra Tallin

I forrige innlegg ble den fine seieren i lagturneringen i Tallinn nevnt hvor Grøtheim, Tøndel, Livgård og Aa altså gikk til topps.

Det var flere turneringer under festivalen i Estland. Allan Livgård og Terje Aa ble nr. 4 i parturneringen og Jan Løvfall-Lars Erik Thomassen fulgte opp med en pen 5. plass. Glenn Grøtheim-Petter Tøndel ble nr. 20 i par og kom på 11.plass i en IMP-a-Cross turnering.

Fullstendige resultater og annen informasjon fra den 51. Tallinn Bridge Festival finner du her.

Det var betryggende for landslagsledelsen at det ene landslagsparet (Livgård-Aa) som deltok i Tallinn viste bra form. Her er et spill hvor Livgård-Aa meldte godt, og hvor Aa utnyttet kortenes plassering hos motparten på en effektiv måte (Terje satt vest og Allan øst):

Syds åpning med 2 hjerter var svake 2 og Aa sitt hopp til 3 spar er sterkt.

Det er best å spille med innhopp over sperremeldinger som konstruktivt. Hvilket styrkeintervall en slik melding innebærer er viktig, det bør ikke være for stort intervall da det fører til usikkerhet for makkeren. Dette blir en makkerskapsavtale.

Livgårds 4 hjerter viste en god løft til 4 spar, og det var nok for Terje til å ta makkerparet til slem. Han håpet nok på en singelton hjerter hos hos øst, men den beholdningen øst hadde var også bra.

Det kom stor ruter ut til stjeling. Terje er normalt ingen lynrask spiller akkurat, men ifølge den informasjonen jeg har spilte han umiddelbart hjerter mot bordet i andre stikk. Han vet jo pga. av syds åpningsmelding at nord kan trumfe, men det er nettopp poenget. Hvis nord trumfer blir det på «luft», dvs. østs lille hjerter - en taper - blir i så fall lagt i det stikket. Så om nord stjeler hjelper ikke det forsvaret.

Nord stjal ikke, men kastet en ruter. Hjerter ess vant det stikket. Da trumfet Terje seg hjem og spilte nok en hjerter, nå mot blindemanns gjenværende K-3. Igjen skjer det samme, det hjelper ikke nord å stjele i det stikket, da legges den lille hjerteren. Trumfer nord vil spillefører legge treeren fra bordet, og idet han kommer inn igjen ta ut trumfen i to runder og senere trumfe sin fjerde hjerter på bordet.

Nord kastet igjen en ruter, og Terje vant med hjerter konge. Da kunne han bare spille en tredje runde hjerter og gi bort ett stikk, og deretter stjele den fjerde hjerteren hos blindemann. 

Et instruktivt spill; hvis trumfen tas ut først blir det to tapere. Det må spilles liten mot AK3 i hjerter to ganger slik at om det trumfes så forsvinner den ene taperen i det stikket.

Sterk norsk seier i Tallinn!

Under den 51. Tallinn Bridge Festival ble det seier i lagturneringen for et norsk lag bestående av Allan Livgård, Terje Aa, Petter Tøndel og Glenn Grøtheim.

Her er link til festivalens web-side med alle resultater, bilder osv.

Sterk seier til Allan, Terje, Glenn og Petter i Tallin 

Begge de norske parene spilte sterkt, og det er svært positivt at Livgård-Aa har funnet toppformen nå rett før de skal spille EM for Norge sammen med Ulf Håkon Tundal-Nils Kåre Kvangraven og Boye Brogeland-Espen Lindqvist. Landslagssjefen Christian Vennerød sier landslagsgruppen er ved godt mot foran EM som spilles i Ostende, Belgia. Mesterskapene i tre klasser (åpen, damer og veteran) starter 6.juni.

Vi har tidligere snakket om målet om å bli på topp-6 for å kvalle til VM i 2019, men siste informasjon er at den europeiske VM-kvoten er utvidet til åtte lag. Dermed er det sannelig på tide at Norge lykkes og blir å stille i Bermuda Bowl neste år. Det blir spennende dager i Ostende, og jeg kommer selvsagt tilbake med stoff derfra her i bloggen. 

Å støtte med renons - går det an da?

"Støtt med støtte" er et godt tips, men kan det virkelig lønne seg å støtte helt uten støtte?

Jeg fikk tilsendt et morsomt spill fra BRIDGE FOR ALLE, formiddagstreff, spilt i går. Der fikk en støttemelding med renons i makkerens farge uvante følger.

Er det mulig å støtte makkers åpningsmelding med renons, selv om det er en sperremelding?

Jeg har aldri gjort det, og kommer trolig aldri til å gjøre det heller. Men jeg har sett det før. En gang støttet den freske Gitte Hecht Johansen fra Danmark meg til 7 spar med renons i spar etter min sperremelding. Hun meldte ikke noe i de første melderundene, men kom tilbake med 7 spar som en stamp over motpartens 7 ruter. Det var ingen bra stamp i det hele tatt på 6-0 tilpasning, og kontrakten var ikke enkel å få kontroll over da vi hadde tretten kløver til sammen! Et svakt motspill gjorde at resultatet ikke ble så tullete, men temmelig tullete var spillet likevel.

Så til spillet jeg fikk høre om fra spilling i går.


Merk at N/S kan vinne 5 kløver om nord (!) blir spillefører. Da tapes kun til trumfesset og ett stikk i hjerter. Hvis syd naturlig nok blir spillerfører i kløverkontrakt kan 5 kløver betes med spar ut til stjeling i tillegg til de to sikre stikkene Ø/V har.

Ø/V bør vinne åtte eller ni stikk i hjerterkontrakt. For å holde hjerterkontrakt på åtte stikk må syd spille ut kløver som nord kan trumfe. Forsvaret må så ta tre ruterstikk før nord får enda en kløverstjeling.

Her er hva som skjedde ved ett av bordene:

Å melde 5 kløver med renons var unekltelig litt spesielt, men det så jo aktuelt ut inntil videre. Øst var presset opp i 5 hjerter doblet, og N/S lå an til et godt spill.

Syd valgte ikke unaturlig spar 8 i utspill, og det gikk dame, ess og stjeling. Spillefører tok for ess og konge i hjerter, og syd kastet kløver konge. Så fulgte kløver 2 fra øst, og husk at østs kort er skjult! Husk også at syd hadde hørt makkeren støtte til 5 kløver. Syd syntes det så ut som en god ide å få nord inn for å få ruter gjennom spillefører, og la kløver 3! Dermed vant kløver 4 stikket, og spillefører kunne kaste en ruter på spar konge før det kun ble to rutertapere. Elleve stikk og +650 til Ø/V!

Det nærmer seg EM!

EM for nasjonslag nærmer seg med stormskritt. Mesterskapene spilles i Ostende, Belgia i tiden 6. til 16.juni. 

EM for nasjonslag spilles i tre klasser, OPEN, WOMEN og SENIORS, og turneringene er som kjent også kvalifisering til det følgende VM som spilles i 2019 (Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl). 

Norge stiller med lag i alle klasser, og undertegnede mener vi i år har tre lag som bør hevde seg godt. Her er vår tropp:

ÅPEN KLASSE

Vennerød er Non-Playing-Captain (NPC) og Bjertnes er coach.

DAMEKLASSEN

Røren er NPC og Furunes coach.

VETERANKLASSEN

 

Unge Christian Bakke vil være med seniorene til Belgia og fungere som deres NPC.

Her i denne bloggen vil du kun få optimisme med hensyn til de norske lagenes sjanser!

I Åpen klasse er det påmeldt 33 nasjoner, i dameklassen 23, og 22 seniorlag skal kjempe om medaljer og plass i VM-2019.

I åpen klasse vil jeg bli overrasket om ikke Norge er med å kjempe om en topp-6 plassering, men det er mange gode lag, selvsagt. Jeg vil si det er minst 12-14 nasjoner som må regnes som kandidater for topp-6,  og 3-4 av dem er så godt som alltid med der oppe. Så det blir kanskje å kjempe om et par "ledige" plasser, men er man først med så høyt oppe så kan det godt bli muligheter for å kjempe om medalje også.

Jeg har troen!

Laget har ett par som er veletablert i verdenseliten (Brogeland-Lindqvist) og de to andre parene er solide. Alle spillerne har dessuten god erfaring fra internasjonal bridge, en klar fordel. Tips: 5.plass

I dameklassen spiller vi med en fin kombinasjon av spillere med lang fartstid inteernasjonalt og noe litt ferskere. Men alle har spilt internasjonalt før, og jeg tror vi vil se et lag med skikkelig pågangsmot og troen på seg selv!  Kanskje kan vi for første gang få et norsk damelag kvalifisert for Venice Cup? Tips: 6.plass

Veteranlaget vårt ser også veldig bra ut. Jeg tror de henger med i toppen og ordner et sensasjonelt utfall for norsk bridge med tre kvalifiserte lag til VM neste år! Tips: 5.plass

Vel, vi som ikke skal spille i Ostende kan synse så mye som vi vil. For spillerne blir det å "ta ett spill av gangen" og telle opp poengene når det hele er ferdigspilt. Vi krysser fingre, og skal selvsagt følge opp her i bloggen med spill og resultater.

Mesterskapssiden finner du her. 

 

 

 

 

Pinseturneringer

Det spilles turneringer over hele landet, stort sett hele tiden. Resultater finner du som regel på NBF sin hjemmeside, i resultatmenyen til høyre. 

Vi nevner et par av turneringene fra helgen. I Storefjellturneringen ble det en nokså klar seier til Odin Svendsen og Tormod Røren. Her er listen over de fem beste parene:

Komplett liste med spill og alt finner du her.

I Lofoten ble det arrangert lagturnering som ble vunnet av et lag bestående av Håvard Larsen, Espen Larsen, Gunnar Harr og Stian André Evenstad.

Resultater, spill og butler finner du her. 

Blackwood-trøbbel?

Fra Storefjell tar vi med denne meldeprøven hvor alle på østs plass naturlig nok fikk store ambisjoner idet makkeren åpnet.


Du sitter øst (Ø/V i sonen) og hører makker åpner med 1 hjerter.

Hvordan har du tenkt å legge opp disse meldingene?

Du starter nok med 2 kløver. Noen sa imidlertid 1 spar, men uansett hva øst svarte så kom 2 ruter fra åpneren. Hva nå? Det korrekte er å gå "den lange veien" her for å sikre seg at det ikke blir krøll med hva som er trumffargen idet du spør med 4 grand. For eksempel kan du nå si 2 spar - naturlig utgangskrav, og da hører du 3 ruter fra åpneren, så kan du si 4 kløver som bør være naturlig og sette trumfen. Men det er ofte med denne type kort at mange får litt hastverk. Flere hoppet tidlig i meldingsforløpet til 4 grand, over en av vests rutermeldinger. Hva betyr det? Her er det viktig at makkerparet har en klar avtale. Det er ikke få ganger i året at slike misforståelser fører til feil kontrakt!

Noen spiller med at om trumfen ikke er avtalt så er 4 grand Key Card Blackwood med siste meldte farge som trumf. Og det var nok årsaken til at tre par (!) havnet i 7 grand med ett ess borte:

Over østs 4 grand, hvis vest oppfatter det som Key-Card med ruter som trumf, viser han to Key Cards (hjerter ess og ruter konge). Om øst ikke er i Key-Card modus kan han da finne på å tro at det er to ekte ess og si 7 grand!

Det skjedde altså ved tre bord på Storefjell at sluttkontrakten ble 7 grand. Ved to av dem spilte syd ut spar. Da er det tolv sikre stikk, og siden syd har hjerter konge endte det med meldt og vunnet storeslem - litt ufortjent kan man si. To par delte altså toppen for +2220, det tredje paret som var i storeslem fikk ruter knekt i utspill til nords ess, og måtte finne seg i en ren bunn. 

 

 

 

 

NEW KID IN TOWN - bridgens fremtid: Barn og ungdom! (m/video)

NBF, mange klubber og engasjerte enkeltpersoner gjør en fremragende jobb for å få med barn og ungdom i bridgen. Og det er bridgen avhengig av om den skal beholde sin posisjon som et av verdens mest populære spill.

Vi som har holdt på lenge med bridge må ta ansvaret for å ta godt imot de nye. Det hjelper ikke å holde bridgekurs om de som tar det litt skremmende steget inn i klubben ikke føler seg komfortable der. Jeg tror de fleste etter hvert forstår dette. Og alt som for tiden gjøres over hele landet med hensyn til rekruttering gjør i alle fall meg optimistisk!

I dagens video snakker jeg litt om det med "New kids i bridgen" , og også litt bridge, fargebehandling. Det er viktig å ha litt forståelse for prosentsjanser og sånn, men også lære seg om psykologien, det med å være klar over at situasjoner ser annerledes ut for motspilleren enn for deg selv som ser også dine egne kort (spilleførers kort som er skjult for dem!) i fargen. Dessuten må man dra nytte av all tilgjengelig informasjon, for den kan av og til overstyre matematikken! Du må også se på helheten i hele spillet og ikke bare tenke på den enkelte fargen isolert sett.

Videoen varer ca. 19 minutter, noe prat og noe bridge (16-17 minutter), og som vanlig litt musikk!

Beste spill-pris til Tom Johansen

Tom Johansen er en luring. Det er ikke mange norske bridgespillere som har flere "avisspell" på CV'en sin enn han selv om han hadde et langt opphold fra bridgen. Typisk "kortspeller" med sans for frekke lurevarianter. Men han er også den eneste jeg har sett spille 3 ruter doblet med null stikk. Det skjedde da han og Ole Berset spilte på det norske yngstelaget i Nordisk tidlig på 80-tallet, og det var en etter hvert blek lagkaptein (undertegnede) som satt på hjørnet og så at mine gutter var i overkant aggressive og gikk ni doblede i 3 ruter...

Men altså, oftere er det god bridge fra begge de to, og i NM vant jo Ole gull mens Tom vant bronse for Topbridge. Og ikke nok med det, Tom vant også Mestergull Meyers pris for beste spill da han lurte hjem en delkontrakt på en elegant måte!

 

"Blunk, blunk" var det motspilleren fikk se da kontrakten var "svindlet" hjem.

Det spillet kan du lese om i Nils Kåre Kvangravens artikkel i bulletin fire (side 18). Link til den bullen her.

Gratulerer!