Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

OCBL NOV TEAMS: Nordmenn til semifinalen

Lag De BOTTON (m/Hoftaniska-Charlsen) som vant sin gruppe fikk følge av lag ORCA (C.Bakke-Erichsen) til kvartfinalen i denne ukes OCBL lagturnering på BBO. ORCA ble nr. 2 i sin pulje, og helnorske SKEIDAR fulgte på 4.plass i den puljen med mindre enn 1VP for lite til å gå videre som beste treer.

Som vinner av sin gruppe fikk De BOTTON 8,1 IMP i carryover, og det kom godt med! Over de 24 spillene i kvart'n "tapte" de nemlig med 5 IMP, men pga. carryoveren vant de kampen likevel med 3,1 IMP. De blir dermed å finne i semifinalen fredag hvor de møter engelsk-svenske lag BLACK.

ORCA hadde negativ carryover (-4,1), men vant en jevn kamp og skal spille semifinale mot lag FREDIN som består av tre svensker og en fra Sør Afrika.

ORCA vant kvart'en med 12,9 IMP. Her er et spill hvor Christian Bakke og Espen Erichsen meldte godt og ble belønnet med 13 IMP.

Nords 3 kløver over vest sin åpning 1 spar viste minst 5-5 i ruter og hjerter. Når motparten har vist to spesifikke farger som her kan man utnytte det siden det er to farger som kan brukes som kravmelding. Dermed kan forskjellige kravhender bli vist. Hvis de istedet melder inn såkalt Michaels Cuebid (major + en farge til) vet man kun om en farge hos innmelderen, og å kreve ved å melde den fargen brukes da vanligvis som "cueraise", dvs. godt løft/invitt eller bedre med støtte åpnerens farge.

Her meldte Erichsen 3 hjerter (nords ene farge) og viste med det minst invitthånd med sparstøtte. Bakke så mulighet for slem og meldte 4 ruter - kontrollmeølding. De viser i slike siutasjoner kontroller nedenfra, både første- og andre rundes kontroll. Dermed har vest benektet kontroll i kløver. Men det har øst. Merk hans 4 hjerter. I en slik situasjon hvor det kun er igjen en melding mellom det som er meldt og trumffargen viser den meldingen (her 4H) nødvendigvis med kontroll i fargen, men det bekrefter kontroll i den fargen Bakke passerte (kløver). Det var nok for Bakke som tok dem til 6 spar via Roman Keycard Blackwood. Godt meldt!

Siden trumfen satt 2-2 var det "claim" ganske raskt, vests fjerde kløver kunne trumfes hos øst.

Lilleslemmen er ikke helt bombesikker, det kan være litt "arbeid" å gjøre om trumfen sitter 3-1. Men hvis det er syd som har tre trumf, har spillefører ganske lett spill fordi han vet mye om sitsen. Han kan stoppe uttrumfingen etter to runder og spille kløver fra toppen. Sitter den fargen 3-3 står den fjerede kløveren, og den siste trumfen tas ut. Og om syd har fire eller fem kløver sammen med tre trumf kan spillefører trygt trumfe den fjerde kløveren før han tar ut syds siste trumf. Ruterfinesse er selvsagt en mulighet hvis trumfen sitter 3-1, men den er ikke nødvendig sidn den fjerde kløveren kan trumfes. Siden trumfen satt 2-2 var det ingenting å spille om.

Da Ø/V ved det andre stoppet i 4 spar vant altså lag ORCA 13 IMP:

Slem ble meldte ved fem av åtte bord i kvartfinalen. I De BOTTON sin kamp var +1430 til Ø/V uavgjort spill.

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.