Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Mer fra Wroclaw: DET SER SÅ ENKELT UT... (endret)

Vi tar med et spill fra Round of 32, kampen der Geir Helgemo sitt lag LEBOWITZ enkelt gikk videre til Round of 16 i deres kamp mot det koreanske laget SEOUL.


Der Helgemo satt syd gikk meldingene slik:

Nord hadde bare akkurat til 3 hjerter, men med litt verdier er det greit å støtte, en strekker seg gjerne litt for å følge regelen "støtt med støtte". Og fire trumf i støtte er alltid bra.

Mot 4 hjerter kom kløver 3 i utspill. Normalt er denne kløverkombinasjonen et valg, men med utspill i fargen er det normalt riktig å spille på at utspillet er fra damen, ikke fra esset. Hvis utspilleren har vært kreativ og funnet utspill unna esset mot trumfkontrakt får det bare være.

Så du legger liten kløver og øst bruker nieren så du vinner stikket med kløver 10. Hva nå?

La oss før vi ser på Helgemos spilleplan se hva som skjedde ved det andre bordet med SEOUL sin spillefører i samme kontrakt. (Det tas i fortsettelsen forebehold om at "recordingen" av spillets gang på BBO er korrekt.) 

Starten var den samme som mot Helgemo, koreanerens kløver 10 vant første stikk. Nå spilte han mer kløver til knekten og esset. Øst (Madala) skiftet til ruter konge som syd stakk. Han spilte så spar til damen og hjerter 9 som fikk seile idet øst la liten. Nieren sto, og vest kastet en kløver. Nå fortsatte spillefører med hjerter, men da var det en bet:

Idet spillefører ved det andre bordet prøvde en andre gang hjerter fra nord for å løse trumfen med en taper satte Madala i hjerter dame. Syd stakk og spilte mer hjerter til østs konge. Derfra kom ruter til damen og ruter til stjeling med østs siste trumf - en bet. 

Du ser vel hvilken feil spillefører gjorde? 

Han glemte å ta kløverstikket og kaste en ruter. Gjør han det og så spiller hjerter tapes kun ett stikk i fargene hjerter, ruter og kløver. Ingen ruterstjeling.

Så egentlig gjorde vel Madala (øst) en feil også. Idet spillefører var inne på spar dame og glemte å ta for kløver konge med ruteravkast, men istedet spillet hjerter 9 hadde han spilt bort utgangen. Men da ga Madala spilleføreren en ekstra sjanse til å bli kvitt en ruter hos syd da han la liten hjerter på nieren som vant stikket. Det er normalt greit å legge liten i første trumfrunde fra en sånn trumf som øst her har i dette tilfellet, men det ga daltså syd en siste mulighet til å vinne kontrakten han hadde spilt bort en gang. Så spilte han den bort en gang til...  

Denne kontrakten bør vinnes, det er flere måter å gjøre det på.

Vi har sett det uttalige ganger før når det gjelder Geir Helgemo, det kommer en spilleføring som ser så så såre enkel ut, og kontrakten er vunnet på sekunder. Jeg vet ikke helt hvordan han tenkte her, men prøver meg på litt gjetting.

Denne hjerterkombinasjonen spilles normalt ved enten å ta for esset (hvis det haster), men bedre ved å ta dobbelfinesse. Tas en finesse og den ryker, blir det et dilemma andre gang, var det singel honnør bak og honnør tredje foran, eller KQ-dobbel bak? Men å spille opp mot AJ10 og ta finesse tar med seg KQx(x) foran. Dette er hjerterfargen isolert sett. Mange ting påvirker valget av fargebehandling, meldingene, hvordan det er med hensyn til overganger osv.

I andre stikk spilte imidlertid Helgemo hjerter knekt fra hånden, en uvanlig måte å angripe en slik farge på. Isolert sett, uten å vite noe om resten av kortene kan det være feil, for eksempel kan øst ha singel honnør. Men her er det nok pga. meldingene slik at vest er kort i hjerter, lengden hos øst. Uansett, spillet var nå i realiteten over. Øst stakk og spilte ruter konge til esset. Spar til damen ble fulgt av gjentatte hjerterfinesser, og han tapte kun ett trumfrstikk, til ruter dame og kløver ess - 10 stikk og 10 IMP til LEBOWITZ.

Det ser så enkelt ut...

Ved nærmere ettertanke, etter at første versjon av dette innlegget ble lagt ut (og med litt hjelp fra "klagenemda")

Ja, som raskt påpekt av en av mine årvåkne lesere er det en 100% variant å spille hjerter knekt i den konteksten spillet foregikk ved Helgemo sitt bord. Og slikt ser alltid Helgemo...:

Sålenge vests 3 kløver-melding må innebære minst fem kløver (åpningen kan jo være med tre kløver) må østs fordeling være en av disse, 4S 4H 2R 3K, 3-4-3-3, eller 4-3-3-3. Følgelig har vest maks en hjerter. Dermed er det helt trygt å spille hjerter knekt for å unngå mer enn en trumftaper, samme hvor trumfhonnørene befinner seg!

Dette utgangen burde vel være ganske enkelt å vinne på flere måter for mange, og ikke det aller mest spektakulære vi har sett fra den kanten, men det skjedde annerledes enn spillet gikk ved de fleste bordene. Og nesten halvparten av N/S-parene gikk bet, noen av dem bet i 3 hjerter (!), og enkelte gikk to bet i 4 hjerter (for eks. de bommet trumfen med esset først, og bommet også kløveren). 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.