Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

VM KVALIFISERING NESTE!

Den 23.august starter kvalifiseringen til VM som etter planen skal avvikles på vanlig måte i Salsomaggiore, Italia i slutten av mars og begynnelsen av april 2022.

Mesterskapssiden for EUROPEAN QUALIFICATION finner du her.

Norge stiller i alle klassene i VM kvaliken, OPEN, LADIES, SENIOR og MIXED.

Mesterskapet er også kvalifisering til European Champions Cup.

Etter hyggelige dager med «face-to-face»-bridge på Norsk Bridgefestival blir det i disse viktige turneringene som kommer tilbake til skrivebordet og computeren for våre landslagsspillere. Mesterskapene skal nemlig spilles online på plattformen RealBridge. Men det blir ikke å sitte hjemme i godstolen hjemme i stua som man ofte gjør når det spilles online. Spillerne må møte på et bestemt sted hvor det vil av sikkerhetsmessige hensyn være streng kontroll og godkjente observatører.

De jeg har snakket med sier noe i retningen «Det er hva det er», de må finne seg i at det ikke blir den spesielle mesterskapsfølelsen det bruker å være når spillere fra alle nasjonene møtes etter eller annet sted. Blir det noen mesterskapsfølelse i det hele tatt?

Det tror jeg.

Selv fikk jeg til en viss grad testet dette da WBF (World Bridgefederation) Zone 7 for noen måneder siden arrangerte play-off finaler i alle klassene mellom New Zealand og Australia. Zone 7 er jo en mini-sone (4 nasjoner), men både WBF og EBL (European Bridge League) fulgte godt med på det som var en slags prøveklut for arrangement av denne typen.

Mange både vanlige turnerings- og klubbspillere i Norge har blitt vant med de forskjellige online-plattformene, også RealBridge. RealBridge har den fordelen at man ser motspillerne (WebCams) så det blir litt mer likt «face-to-face». I lagkamper kan man også bruke en skjermfunksjon slik at du kun ser motstanderen på egen side av skjermen, omtrent som det foregår om man fysisk sitter i samme rom og spiller med skjermer.

Jeg liker ikke så godt online bridge. Men min følelse under den nevnte play-off kampen var at dette var alvor, dette var litt mer likt sånn som det er til vanlig når det spilles mesterskap. Det ble litt krøll i noen kamper i starten da enkelte spillere ikke var komfortable med teknikken. Det ble en god del «undos» dvs. at man ber om å få gjøre om en opplagt feilmelding (tastefeil), eller feiltasting av ett kort hvis det åpenbart kun skjedde pga. «fat fingers». I vår kamp surret en australer mye i starten. Min makker som hadde han på sin side fortalte at det i perioder var et underlig styr. På et tidspunkt ble det riktig komisk, og turneringsleder måtte hjelpe spilleren. TL stod i noen tilfeller faktisk bak spilleren og tastet kortene han ba om!

Vel, det er hva det er. Pandemien ser ut til å påvirke (bridge)livene våre enda en stund.

Hva kan vi vente oss av Norge i denne VM-kvaliken?

ÅPEN KLASSE

I åpen klasse er Norge regjerende mestere, og de tok bronse i det påfølgende VM. Dermed må de regnes blant favorittene. En liten bekymring er det åpne lagets innsats i Nordisk hvor det gikk veldig galt, dog med en litt annen lagoppstilling enn hva Norge var ment å stille med i den turneringen som nå skal spilles. Meningen var at lagets ankerpar de siste årene, Brogeland-Lindqvist skulle inn på laget etter at de ikke var med i Nordisk. De har imidlertid meldt forfall med gyldig grunn.

I Online European Qualification stiller dermed Norge med dette laget i OPEN:

NPC (non playing captain) er Tolle Stabell, og Stein Bjertnes er coach.

Jeg tror den svake innsatsen i Nordisk var et engangstilfelle. Likevel (jeg håper jeg tar feil), jeg tror ikke de vinner denne gangen. (prove me wrong, please) Men om laget hever seg fra innsatsen i Nordisk bør det være et godt håp om at de kvalifiserer seg til VM.

I mange år var Helness-Helgemo det åpenbare ankerparet for Norge før de flagget ut og spilte for Monaco. For det laget var de også topp-paret etter min mening, og om de finner toppformen i VM-kvaliken bør det se lysere ut for Norge.

Favoritter i OPEN blir nok Nederland som stiller med et beinsterkt og rutinert lag. Sveits blir også sterke, det er Zimmermanns «nye» profflag med ett nederlandsk og ett polsk topp-par i lagoppstillingen.

Det er en del litt ukjente navn på flere lag. Så kanskje Norge kan være med helt der oppe likevel?

Sverige og Danmark virker å ha sterke lag og vil gjøre det bra.

Tilbake etter suspensjon

En kontroversiell sak har oppstått idet Fulvio Fantoni står oppført på Italia sitt lag. Fantoni og makkeren Nunes var blant hovedrolleinnehaverne i den voldsomme jukseskandalen for noen år siden. Antall år med den straffen (suspensjonen) de fikk har gått, og selv om Fantoni og Nunes ikke får lov å spille sammen ser det ut til at Fantoni er godtatt både av det italienske bridgeforbundet og EBL. Dette har ikke gått upåaktet hen og noen ønsker boikott.

Sabine Auken og Roy Welland var ment å delta i kvalifisering for Tyskland sitt lag, men de trakk seg pga. at Fantoni er godtatt som spiller i den kommende turneringen. Mer om denne saken kan du lese om mange steder, bl.a. på bridgesiden bridgewinners, her og her. 

Jeg har fått bekreftet at forfallet fra Brogeland-Lindqvist ikke er pga. boikott selv om det spekuleres i det i internasjonale bridgeforum.

DAMER

Det norske damelandslaget har hatt en flott fremgang i flere år. I forrige EM ble det bronse. I VM 2019 ble det sluttspill, men tap i kvart’en mot Nederland som blir et av favorittlagene også i dameklassen i den kommende kvaliken.

Danmark, Sverige, England, Polen og Frankrike er andre topplag. Og nå har jeg sikkert glemt en eller annen nasjon som kan være med i toppen.

Det norske laget ser slik ut:

Anne-Lill Hellemann er NPC.

Dette er samme lagoppstilling som i de foregående mesterskapene. Denne gjengen har fått seg meget god internasjonal erfaring etter hvert. Det norske damelandslagets og norsk damebridge fine utvikling har på ingen måte stoppet.

To tredeler av det norske damelandslaget viste fin form under bridgefestivalen da det ble bronse i NM Monrad Lag. F.v.: Fuglestad, Heskje, Harding og Vist

Mye kan skje, det er åpent, men jeg tror Norge Damer kvaller til VM.

SENIOR

Norges seniorlag er veldig erfarent:

Sverre Johnsen vil fungere som PC (Playing Captain).

Denne rutinerte gjengen kommer til å gjøre det bra.

MIX

Her er den norske lagoppstillingen i klassen for mix-lag:

Dette er også meget erfarne spillere. Det vil overraske meg om de ikke gjør det bra.

De åtte beste nasjonene kvaller til VM i hver klasse. Arrangørnasjonen Italia er sikret plass, så om Italia kommer blant de åtte beste blir de som tar 9.plassen med. Dessuten er Europa førstereserve hvis en kvalfisert nasjon fra en av de andre sonene ikke benytter plassen sin. 

Det bør bli ett eller flere norske lag som kvaller til VM. Med full klaff kan Norge kvalle i alle fire klassene.

Det blir spennende dager, og spillingen vil såvidt jeg vet bli mulig å følge online, men av sikkerhetshensyn sannsynligvis med såkalt delayed vu-graph.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.