LYON - OPPDATERING ONSDAG

Under ÅPENT UNGDOMS EM i Lyon var det onsdag første dag av to i par-kvalfiseringen, finalen spilles på fredag.

I juniorklassen (U-26) deltar 35 par, og norske Christian Bakke ligger på 4.plass sammen med Shivam Shah fra England.

I klassen "KIDS" scoret Sofie Grasholt Sjødal-Christian Fredrik Johnsen 55,05 % som holdt til 17.plass blant 78 par. Det er svært jevnt på plassene foran dem. Marius Dalemark Austad - Ida Marie Øberg spilte bitte litt under middels første dag. 

Mesterskapssiden for ungdsoms VM finner du her.

I BERMUDA BOWL fikk ikke mitt lag New Zealand helt den uttellingen vi håpet på i går, men en pen seier i siste kamp gjorde at vi ligger på 11.plass. Det er litt over 11 VP opp til 8.plass som etter Round Robin vil gi kvartfinale. Monaco med norsmennene Helness-Helgemo ligger på 9.plass kun litt over 3VP bak 8.plass.

Dagens hånd

Disse kortene fra runde 11 i Bermuda Bowl så ut til å ha vært gitt med bokserhansker (Syd giver, ingen i sonen):

Hva ville du åpnet med?

I kampen mellom Sverige og Monaco åpnet svenske Mikael Rimstedt med 4 grand, spørsmål etter spesifikke ess. Det tror jeg ikke er helt riktig bruk av konvensjonen, for hva har han tenkt å gjøre om makkeren viser spar ess? Han kan ikke godt melde 7 hjerter, for om spar ess er alt makkeren har er ikke 7 hjerter noen godt kontrakt. Merk at hvis makker har to eller tre små spar er det ikke sikkert du får mer enn de ni hjerterstikkene, utgang går bet på en helsvart dag! På den annen side kan det godt være en nedlegg storeslem, for eksempel om makkeren har A-Q i spar og ingenting annet står 7 hjerter med bare 20 hp til sammen!  Alternativt kan man åpne med 1 hjerter, det går aldri pass rundt når du selv har slike kort. Men hva oppnås med det? Å åpne så lavt gjør at motparten helt sikkert kommer med, og resten blir bingo. Det blir det kanskje uansett med slike kort, og å åpne med 4 hjerter virker også helt feil. Kortene er alt for spillesterke til det.    

Over svenskens 4 grand fikk han vite at makkeren hadde spar ess! Men så kom Zimmermann med fra vingen (øst) med 5 grand (typisk en tofarget hånd). Da Ø/V var med til 7 kløver over syds 6 hjerter tok syd sjansen på 7 hjerter. Makkeren la opp kun A-10-x i spar og ingenting annet. Sparen måtte tippes. Svensken spilte på at vest hadde damen da han trodde øst hadde en ekstrem minorhånd, men det var feil. Slik så hele spillet ut:


Siden Rimstedt bommet sparen ble det +50 til Monaco. Helness-Helgemo noterte +1310 i 6 hjerter doblet med ett overstikk (ikke så uvanlig resultat rundt omkring i salen), og det ga 16 IMP til Monaco. Sverige vant likevel kampen og leder Round Robin etter tolv runder. De blir for øvrig vår motstander i morgenkampen torsdag. 

Resultater for Bermuda Bowl, Venice Cup (damer) og Seniors Bowl finner du her. 

5th World Youth Open Championships

I dag startet det åpne verdensmesterskapet for ungdom. Det forgår i tiden 15.8 til 24.8 på samme sted hvor Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl spilles, i Lyon, Frankrike. I ingdomsmesterskapet blir det både par- og lagturnering. Dette er et såkalt åpent mesterskap, dvs. man kan spille med en spiller fra en annen nasjon.

I klassen "KIDS" deltar for Norge Sofie Grasholt Stjødahl - Christian Fredrik Johnsen og Marius Dalemark Austad - Ida Marie Øberg. I juniorklassen spiller Christian Bakke med Shivam Shah fra England.  

Vi kommer selvsagt tilbake til dette mesterskapet etter hvert som resultatene begynner å tikke inn.

Link til mesterskapssiden får du her.

 

UPS and DOWNS...

Mitt lag New Zealand var ganske høyt oppe etter gårdagen hvor det gikk bra mot gode motstandere. Etter første kamp i dag (tirsdag) som vi vant mot bunnlaget Guadeloupe var vi på 8.plass, akkurat der vi ønsker å være etter Round Robin (eller høyere) da det gir kvarfinaleplass. Men så ble det nedtur...

Først ble vi rundspilt av et meget velspillende India. Det laget kan være sånn selv om de normalt ligger rundt middels eller noe under, og vi møtte definitivt på feil tidspunkt. I tillegg spilte vi ikke bra selv. Så virket det som vi skulle få juling mot Sør-Afrika også, men heldigvis ordnet det seg en del mot slutten. En liten seier gjorde at vi i alle fall ikke er hektet av.  

Monaco med Helness og Helgemo har vunnet sine kamper i dag, men ikke med så mye i de to første mot Mexico og Sør Afrika. Så slo de Taiwan ganske klart i siste kamp for dagen.

Etter det ligger fortsatt de to "norske" lagene ganske brukbart an:

Monaco som nr. 11 bare 3VP bak 8.plassen og New Zealand nr. 13 med 4VP mindre enn Monaco.

Det er spilt bare ni kamper...dette kan bli spennende, men det er altså ikke før etter to kamper i morgen at vi er halvveis i Round Robin!  

Alle resultatene og annen informasjon fra VM finner du her.

Her er et instruktivt spill fra en av kampene i VM:


De fleste var i delkontrakt i hjerter, men noen var i 4 hjerter spilt av øst. La oss si du får kløver10 og vinner med esset. Nord legger kongen. Du tar vel tre runder ruter og kaster en spar så du slipper å risikere to spartapere. Så trumfnieren? Noen gjorde det og lot en seile, og den stod. Hva nå? Fornøyd spilte de nok en hjerter, men da var det for seint. Slik så hele spillet ut:


Selvsagt burde nord etter den beskrevne starten stukket opp med trumfesset i første runde, tatt av seg kløverhonnøren sin og spilt spar til makkerens ess. Da får han kløver derfra og kan trumfe med damen - en bet. Å legge lavt i trumf fra nord var en feil. Og da spillefører vant første hjerterrunde kunne han gjort det hos øst og spilt spar! Da står 4 hjerter.

Det er et slags Scissors Coup (kutte, eller om du vil klippe bort) overgangene mellom nord og syd. Da kan de ikke få til det kløverspillet hvor nord får for trumfet over vest med hjerter dame fordi kløveren fortsatt er blokkert, og syd har ikke flere inntak.

 

 

Bridge VM: Evig "ung"?

I bridge VM i Lyon har Italia et morsomt lag med ungt og gammelt. Den gamle mester Benito Garozzo er med, antagelig en gest fra det italienske bridgeforbundet til den levende legenden nå som Italia er i ferd med å bygge opp et nytt lag. Men Garozzo er nok ikke fremtiden for Italias bridgelandslag, så det blir nok en engangsforeteelse.

Garozzo har så mange medaljer og titler i bridge at han antagelig har kommet ut av tellingen selv. I neste måned fyller han 90 år, men er "still going strong".

Benito Garozzo - den mest meritterte spilleren i VM - og den eldste!

Kveldskampen i går var på papiret en storkamp mellom Italia og Monaco. Dessverre spilte ikke Monaco med Helness-Helgemo i den kampen, og da er Monacos lag i denne turneringen ganske ordinært. Italia tok umiddelbart kommandoen og ledet stort underveis i kampen, men Monaco fikk inn noen IMP mot slutten. Likevel vant Italia med 42-23.

Her er et spill fra kveldskampen hvor det ble interessante avgjørelser i flere kamper.


Garozzo klinket til med 4 hjerter. Over østs dobling synes jeg Allavenas 4 spar er for forsiktig. Slem var opplagt, og ressursene Ø/V har er så gode at det kan være fristende å tenke på storeslem. Men etter en sånn sperreåpning må man vel være fornøyd med å finne slem.

Ved det andre bordet meldte Italias Manno 5 grand i samme situasjon, over østs dobling. Det betyr at han tror det er flere steder som kan være sluttkontrakten. Da nord stampet i 6 hjerter og det gikk pass, pass tilbake til Manno sa han 6 spar. Spilleføringen var en formalitet, tolv stikk og 13 IMP til Italia.

I New Zealands kamp åpnet også syd med 4 hjerter. Unge Matt Brown doblet som vest, en aggressiv melding! Nå hadde Whibley (øst) litt problemer med å unngå storeslem hvor det er umulig å unngå den "dype" rutertaperen. Men han besinnet seg, og de endte i 6 spar, +1430. Ved det andre bordet stampet Cornell-Bach som N/S i 7 hjerter over 6 spar, og det kostet 1100, 8 IMP til New Zealand.  

VM: Plutselig moro

Etter en litt mager start mot knalltøff motstand (Nederland og USA) i går måtte vi (New Zealand) møte enda to medaljekandidater i mandagens to første runder, Tyskland og Bulgaria. Vi håpet vel på et par jevne kamper, men plutselig var det moro å spille bridge igjen! Tyskerne ble slått i en jevn kamp, og mot Bulgaria gikk det enda bedre, seier med 17.59-2,41! Dermed er NZ på middels etter fem kamper, på plassen bak Monaco. Det er langt igjen, mye kan skje både positivt og negativt.

Mot Bulgaria var denne utgangen spennende å spille (Runde 5, spill 5):


Vest hadde vært inne med 3 hjerter før nord (etter 1 kløveråpning) ble spillefører i 5 kløver. Det var irriterende å se at 3 grand kan vinnes om vest ikke har inntak til hjerteren sin i kløver.

Hjerter kom ut til esset. Så over til syd i ruter og kløver opp mot kongen. Vest fulgte med tieren og kongen ble tatt med esset av øst. Han spilte hjerter som ble stjålet. Det var bare å lukke igjen øynene å spille spar knekt, kongen måtte sitte i saks. Vest dekket, og inne på spar ess fulgte kløver mot bordets gjenværende J-9-7-x i trumf. Finesse? Ja, det må være riktig. Vest har nok enten Q-10 dobbel fra start, eller tieren singel. Finessen holdt, og det ble bare to kløvertapere. (Vest hadde altså kløver 10 singel og øst A-Q-8 6)

I et maretitt ville du kanskje ha møtt en virkelig luring på vests plass som hadde fulgt på med tieren fra 10-8 dobbel! Men slik var det altså ikke...

 

NM for MIXLAG

Laget som kalte seg LIGGEUNDERLAGET ledet etter to tredeler av NM FOR MIXLAG, men de måtte til slutt se seg forbigått av lag ANNE LILL (I)DA. Gulllaget består av Eskil Monrad Hagen, Anne-Lill Hellemann, Odin Svendsen, Ida Wennevold og Jon Egil Furunes. Resultatene i denne turneringen finner du her.

Dermed er Bridgefestivalen over for denne gang og vi får de neste par ukene følge med hva som foregår i VM som spilles i LYON.

VM I LYON

Det ble en tøff start for de to "norske" lagene i Bermuda Bowl, Monaco og New Zealand. Monaco (med Helness-Helgemo) tapte klart for USA 1 i første kamp, men fikk endel poeng i de to neste kampene og ligger litt under middels. New Zealand som jeg spiller på fikk som ventet en estra tøff start med gullfavorittene Nederland i første kamp og USA 1 i andre. Mot Nederland ble det bank å få. USA 1 derimot spilte ganske svakt, faktisk, og vi hadde overtaket lenge. Mot slutten ble det jevnt, og da Weinstein-Levin i siste spill meldte 3 grand var de heldige, synes jeg. Vi hadde meldt og støttet spar, men de prøvde likevel 3 grand med kun en sparstopper. De to første sparrundene ble lasjert, og da han med kun trekorts spar hadde begge de to essene spillefører måtte innom ble det bare to motspillstikk i spar og to ess til forsvaret, han med to godspilte sparstikk satt og så ned på dem uten særlig glede resten av spillet. Dermed tapte New Zealand 10 IMP på spillet i stedet for å vinne 7 om ett av essene bytter plass. Det førte til at USA 1 var foran for første gang i kampen og vant den med 9 IMP. New Zealand vant knepent i tredje kamp mot Indonesia og ligger 9 under middels etter første dag.  

Resultater og annen info fra VM finner du her.

   

VM starter i morgen!

I Lyon, Frankrike starter i morgen årets VM. Det er fire turneringer, Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl samt World Transnationals som spilles den andre uken. Så etter en uke blir det en god del nordmenn på plass for å spille Transnationals.  

I VM-turneringene for nasjonslag som starter i morgen deltar tre nordmenn, Tor Helness, Geir Helgemo og undertegnede. De to førstnevnte spiller som kjent for Monaco som er et av favorittlagene, selv om laget kanskje er noe svekket fra tidligere. Mine personlige favoritter til gull i Bermuda Bowl blir hjemmelaget Frankrike, Nederland og USA. Men turneringen virker litt mer åpent enn det bruker å være.

Mitt eget lag New Zealand blir i beste fall en outsider til å kvalle til kvartfinalen (kun de åtte beste går videre etter Round Robin). Vi greide oss godt i fjor i Bridgeolympiaden (tapte i kvartfinalen), men laget sliter som vanlig med dårlige forberedelser (lite matching) som selvsagt skyldes de geografiske forhold. Vi gleder oss likevel enormt til å få spille mot de store gutta selv om starten av turneringen kan bli i overkant tøff for oss med Nederland og USA 1 som de to første motstanderne. Monaco møter i første kamp USA 1, kanskje dere største rival. 

Åpningssermonien er i kveld.

Link til informasjon om deltakere, resultater, fortløpende oppdatering osv. finner du her.

Det blir flere kamper overført på BBO fra hver runde, og spillingen starter søndag kl. 11.00.

 

Bogen tok mix-gull

Anne Irene og Håkon Bogen (Mo BK) hadde en god ledelse før siste sesjon i NM for mix-par, men det ble veldig jevnt da målstreken neærmet seg. De tok seieren med kun 23,7 poengs margin (en topp ga +84) foran Erik Eliassen - Hilde Bjørlo (Stavanger BK/Statoil). Bronse gikk til Siv Thoresen - Sam Inge Høyland (Ski BK/Topbridge).

Resultatene finner du her.

Glade mixmasters etter seieren i NM

I PATTON gikk seieren til laget som ledet etter første dag, lag "VET IKKE", som bestod av Frode Tveito, Øystein Meling, Daniel Bjørgo og Atle Seim.

Resultatlisten i Patton finner du her. 

 

I dag starter NM for mix-lag samt at det arrangeres diverse sideturneringer. Festivalen avsluttes i morgen.   

 

Bogen- Bogen fører i mixen

Med en sesjon igjen å spille har Anne Irene Bogen og Håkon Bogen fått opp en ledelse på 235 poeng til nr. 2, Tina Ovenstad - Haldor Sunde med Åse Langeland - Lar Arthur Johansen ikke langt bak dem igjen på 3.plass. Bak de tre første kommer imidlertid et helt kobbel som vil være med å kjempe hardt om medaljer, og med såpass mange spill igjen kan selvsagt en av de parene også med en god siste sesjon kjempe om gull. Den komplette resultatlisten etter to sesjoner finner du her.  

Hvordan ville du og din makker meldt disse kortene fra formiddagens mix-par (Ø/ingen, og Ø/V passer hele tiden)?

Det er ingen tvil om at 6 spar er korrekt - i teorien. Der er det bare å kaste to kløver på hjerter, og det spilles for overstikk ved å ta ruterfinessen. I 6 grand er det farlig med kløver ut (som kom der nord var spillefører), for ruterfinessen må tas for å komme til tolv stikk. Ryker den blir det bet! Dessuten er det kun tolv stikk i grand om kongen sitter fjerde eller mer i saks, og da er det fortsatt tretten i grand.

Siden det var parturnering satset en god del par på 6 grand, og de fikk betalt for satsingen da vest hadde ruter konge dobbel. Å notere +1470 ga +73 av 84 oppnåelige. 

Toppen på dette spillet gikk til Margot S. Alfheim - Magne Eide som noterte +2210 i 7 spar. Lederparet fikk +31 for 6 spar med tretten stikk.  

 

Langeland-Johansen leder mix-par

Åse Langeland og Lars Arthur Johansen fikk opp en bra ledelse (127 poeng) etter den første av tre sesjoner i NM for mix-par. Bak dem følger Ann Iren og Håkon Bogen og et kobbel av par som ligger like bak dem igjen. Det kan bli en spennende dag i morgen før mix-mestrene kåres og medaljer skal deles ut. Hele 170 par deltar.

I Patton deltar 21 lag, og et lag vet kanskje ikke helt om det er bra å lede på nåværende tidspunkt...for det er laget som har valgt seg navnet VET IKKE. Det består av Tveito, Meling, Bjørgo og Seim. Den turneringen avsluttes også i morgen kveld, samtidig som mix-par avgjøres. 

Vi tar med et spill fra mixen.


Hvordan liker du utsiktene for slem med disse N/S kortene hvis du bare kikker på N/S sine kort?

Lilleslem i kløver er faktisk veldig bra hvis den blir spilt av syd. Da er ruteren beskyttet, og det blir ofte tolv enkle stikk hvis dobbelfinessen i hjerter fungerer (enten kongen eller knekten hos vest). I hjerterkontrakt spilt av nord er slem mye mer sårbart, for da kan ruterutspill sette press på spillefører, og da går som regel slemmen bet om ruter konge sitter hos vest. Slik det satt står både 6 kløver og 6 hjerter, uansett hvem som er spillefører (hjerteren må spilles riktig). 

Leif Helland - Bente Fjelbærg (Hinna/Klepp) noterte seg for ren topp på spillet for +1430 i 6 hjerter.   

Lise Aasland - Harry Arne Vågen (Skien/Kragerø) var det eneste paret som meldte og vant 6 kløver, så +1370 ga nest topp. Resten var i utgang. 

Meldaljevinnere i parmesterskapene

Disse tok medalje i de tre parmesterskapene som ble avsluttet torsdag ettermiddag:


NM Monrad Par:

Gull: Arild Årmot - Finn Brentebråten (Lunde/Hen)

Sølv: Vidar Smith - Sigurd Evjen (Vikersund)

Bronse: Geir Brekka - Øyvind Saur (Kristiansand/Vikersund) NM for par, damer:

Gull: Ingunn Uran - Mariann W. Grude (Nittedal/Sømna)

Sølv: Maja Rom Anjer - Pernille Lindaas (Topbridge/Fløde) 

Bronse: Tonje Brogeland - Åse Langeland (Flekkefjord/Stavanger) 

(Mellom 2. og 3.plass var marginen 1 poeng!) 

 

NM for veteraner:

Gull: Jan Arne Rasmussen - Asbjørn Bjellånes (Haga BK)

Sølv: Roald Mæsel - Helge Mæsel (Kristiansand/Farsund)

Bronse: Kai Jørstad - Bjørn Fjellstad (Skien)

 

Alle resultater og spillstensiler finner du her. Etter pausen blir det første sesjon i Patton og Mix-par.

 

 

Årmot-Brentebråten fører i NM Monrad Par

Arild Årmot og Finn Brentebråten fikk opp en ledelse på litt over 100 poeng i NM Monrad Par etter to sesjoner (av tre). Mange gode par ligger på skuddhold, og undertegnede tror kanskje Tom Johansen-Terje Lie som ligger på 2.plass blir lederparets hardeste utfordrer utover dagen. Vidar Smith-Sigurd Evjen ligger på 3.plass.

I NM Damepar leder Maja Rom Ajer-Pernille Lindaas foran Tonje Brogeland-Åse Langeland. Ingunn Uran-Mariann Grude er på 3.plass like bak.

I veteranmesterskapet er det Jan Arne Rasmussen-Asbjørn Bjellånes som leder. Brødrene Roald og Helge Mæsel er på 2.plass så langt, og på 3.plass ligger Kaj Jørstad-Bjørn Fjellstad. 

 

Idet parturneringene er ferdigspilt er det starter i ettermiddag NM for mixpar og Patton.

er I dag er det reisedag for undertegnede, Lyon neste. Der starter Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl i helgen. Etter en ukes spilling blir sluttspill i hovedturneringene og VM Transnationals Teams. Det er meldt at det kommer en god del nordmenn til Frankrike.

Selv det pga. reising kanskje blir litt vanskelig å oppdatere her i bloggen utover dagen kommer det nok en postering i kveld, og det er dessuten greit å følge resultatene som oppdateres fortløpende. Link til resultater for de forskjellige turneringene finner du her.  

Søtt spillepoeng

Under bridgefestivalen kom et fint poeng i spilleføring som ikke ble utført slik jeg mener det skal på noen av de bordene jeg fulgte da jeg tuslet rundt i Drammenshallen.

Nord giver, Ø/V i sonen

Spillet er i fra NM Monrad Lag, og da det for de fleste dreide seg om et overstikk i kontrakten 4 spar ofret de ikke mye tid på varianten. Men selv i lagturnering teller overstikket, og etter den nye IMP-tabellen ble innført påvirker hvert eneste IMP vinnerpoengene (VP). Men la oss si N/S stopper i 5 spar etter et overmodig slemforsøk (noen meldte faktisk 6 spar på dette, og den er helt umulig å vinne uansett). I 5 spar må hjerteren tippes for å vinne kontrakten. Eller la oss si det dreier seg om parturnering. Da er forskjellen på 420 eller 450 veldig stor, kanskje noe sånt som fra 25 % for ti stikk til 75 % for elleve. 

Det handler altså om å tippe hjerteren. I teorien er det en ren 50-50 sjanse du velger mellom, enten damen foran i hjerter eller esset foran. Men det er en variant som øker sjansen for å gjøre riktig. Ikke glem at det er nord som er giver i dette spillet, og han åpner med 1 spar. Dermed blir NORD spillefører, altså er hans hånd skjult. Ser du hvordan det har noe med saken å gjøre?

Nords hånd er skjult for motspillerne, og særlig viktig er det at vest ikke ser nords hjerter. Vi er enig om det er 50-50 hva du gjør i teorien, men med J-8-2 i hjerter hos blindemann (syd) skal du spille knekten. Det er svært menneskelig å dekke den. Det kan til og med være å spille bort et motspillstikk å ikke dekke. De aller fleste vil dekke en sånn knekt. Derfor, hvis du forutsetter at vest vil dekke knekten om han har damen går du opp med kongen hvis han ikke dekker. I praksis hjelper han nok deg og dekker slik det satt i Drammenshallen, overstikket er boks.

Hvis hjerteren hadde sittet motsatt ville ikke vest hatt noen dame å dekke med, og idet han legger liten suser du opp med kongen som i så fall står. Det er ingen garanti for at dette er blir riktig, men det er i alle fall helt sikkert at du øker sjansen din fra 50-50 til mye høyere i det som i teorien er en "random guess".

 

Drammen: PARTURNERING

De neste par dagene er det parturnerig som står på programmet under Norsk Bridgefestival i Drammen. NM Monrad Par, NM for damepar og NM for veteraner startet i morges. I tillegg til hovedturneringene er det hver dag side- og kveldsturneringer, og bridgefolket storkoser seg.

I NM Monrad Par (92 par) tok Tolle og Leif Erik Stabell (Tøffelklubben/Bridgekameratene) ledelsen og holdt den lenge i den første av tre sesjoner, men etter 30 spill er det Trond Høines-Magnus Brun Larssen (Klepp/Fredrikstad) som er i tet.

I damenes parturnering (50 par) var det Maja Rom Anjer-Pernille Lindaas (Topbridge/Fløde BK), som gikk sterkest ut, mens veteranfeltet (107 par) ledes foreløpig av Arild Olsson-Kurt Olaussen, Nesodden BK.  

Alle resultater (oppdateres fortløpende) finner du her.

I dette spillet fra første sesjon hadde N/S morsomme kort.

Storeslem i spar har 50 % hvis sparfinessen tas (litt mindre da det i teorien kan komme hjerter eller kløver ut til stjeling. Å toppe sparen er mye mindre sjanse enn å ta finessen (riktig med kun en kombinasjon, 9-5 hos vest og singel konge hos øst, finessen riktig med både K-x og K-x-x hos vest). Seks par meldte storeslem, og en spillefører toppet sparen. Det var galt, vest hadde kongen dobbel foran, så de fem som spilte med oddsen noterte +2210. Ett av de parene var toerne så lang, Stabell-Stabell, mens lederparet satt i mot 6 spar med tretten og fikk strø over middels for det. 

NM Monrad Lag: The Final Cut

First cut is the deepest heter det i Cat Stevens klassiker fra 1967, men i bridgefestivalen i Drammen føltes nok The Final Cut enda dypere, spesielt for lag Hauge. Hauges lag hadde en klar ledelse før siste runde i NM Monrad lag, men de gikk på en solid smell i siste runde. Da benyttet THE FINAL CUT anledningen til å smette forbi å ta gull. På vinnerlaget spilte Sondre Laabrathen Hogstad, Andre Øberg, Kai og Ronny Jørstad. HAUGE med Espen Lindqvist, Boye Brogeland, Rune Hauge og Erik Sælensminde måtte ta til takke med sølv. Bronse gikk til lag NAMBAWAN med Fredrik Helness, Liv Marit Grude, og østerrikerne Simon Weinberger og Michael Strafner. De hadde en voldsom sluttspurt med to store seiere i de to siste kampene. Det var de som slo HAUGE i siste kamp, og det var med hele 35-0 (19,43 -0,57 VP). 

Hele resultatlisten finner du her. 

Et av spillene som bidro til at 1.plassen glapp for Hauge i den siste kampen var dette:

Hva synes du om disse kortene, slem eller utgang?

Da Lindqvist åpnet med østs kort var de ganske raskt i 6 spar som er en glimrende kontrakt. Den er kun avhengig av at trumfen sitter 3-2, en 68% sjanse. Men spar satt skjevt, for sikkerhets skyld 5-0. Uheldig, men ofte uavgjort spill. Ved det andre bordet doblet imidlerti N/S 4 spar som ble vunnet med ti stikk, 590 og 12 IMP til lag NAMBAWAN.

 

 

 

Far og sønn vant igjen!

I Marit Sveeas internasjonale bridgeturnering ble det en ekstremt dramatisk innspurt. Da Tor og Fredrik Helness vant i fjor var det også jevnt og spennende, men finishen i årets turnering var enda mer spesiell. Far og sønn fikk i år som i fjor til en knallspurt og avsluttet med en kanonrunde. Men det så egentlig ikke ut som om det ville være nok, resultatene fra andre bord var avgjørende.

To på rad for Fredrik og Tor Helness! 

På 2.plass kom nederlandske Marion Michielsen (bosatt i Sverige) og Johan Upmark (Sverige), kun 2,1 poeng bak! På 3.plass kom Ulf Tundal-Nils Kåre Kvangraven.

Beste damepar ble Sølvi Remen-Paula Leslie (13.plass) som ledet etter lørdag.

De som kanskje lettest kunne slått Helness-Helness i siste runde var imidlertid danskene Kasper Konow og Mikael Askgård som kom på 4.plass. Deres store mulighet var dette spillet:

 


Det var stort sett delkontraker i spar, noen få meldte for hardt og kom i utgang med bet. Det er åtte stikk i spar med muligheter for å få ni stikk. Konow ble doblet i 2 spar, og den hadde danskene så stor tro på - helt korrekt - at de redoblet! Men dansken mistet kontrollen i spilleføringen og gikk to redoblede bet. Hvordan det går an å få kun seks stikk i sparkontrakt er en gåte. Det svingte rundt 200 poeng om han hadde vunnet kontrakten.  

Sveeas-turneringen var en stor suksess, og det var et flott arrangment i Operahuset. Alt tyder på at arrangøren er i ferd med å lykkes i å få til en internasjonal toppturnering som  vil være populær i årene fremover.  

 

 

Marit Sveaas internasjonale bridgeturnering

Denne storturneringen avholdes for andre gang. I helgen foregår spillingen i Operahuset i Oslo, og det er et bra antall internasjonale størrelser blant de 216 parene. Etter ca. en tredel av turneringen er ferdigspilt er det fire utenlandske par først på listen. Tor Helness-Fredrik Helness er så langt beste norske par på 5.plass. De vant fjorårets Sveeas-turnering. 

Undertegnede har det litt travelt nå, fra fredag kveld til turneringen avsluttes søndag, da jeg deltar selv. Men vi kommer selvsagt tilbake til spill fra turneringen. Det er allerde flere interessante spill på blokka.

Her er link til MSIBT sin hjemmeside.

Resultatoppdatering finner du her.

 

 

Christian Bakke og André Hagen vant junior-NM

Siste del av junior-NM for par tok Bakke-Hagen (Bergen AK/Aurskog) kommandoen og vant til slutt ganske klart. På andreplass, sølvplassen kom Marcus Andreas Scheie-Markus Lund (Norrøna/Heimdal), mens bronsen gikk til Joakim Sæther-Ludvig M. Kristoffersen (Melhus/Kolbotn). Det deltok 21 par.

Resultatene finner du her.

Tidligere denne uken har det som de foregående blitt arrangert juniorleir i Drammen. Den ble en suksess. Total deltok 74 ungdommer hvorav 32 gikk på nybegynnerkurs mens resten spilte turneringer hvor det var en rekruttpulje (16 par) og en A-pulje.

Mer om juniorleiren vil du nok få senere her hos NBF, og det er også lagt ut bilder på NBF sin Facebookside.

I Chairmans Cup i Sverige ble det et klart tap for laget til Terje Lie og Ole Marius Myrvold. Likevel er det selvsagt en meget sterk prestasjon av de to norske spillerne. 

 

Junior NM

Norsk Bridgefestival spilles i neste uke, og en "tyvstart" på festivalen er junior NM som startet i går og avsluttes i kveld, torsdag. Dessuten spilles om kjent den internasjonale Marit Sveaas-turneringen i helgen i Oslo før Drammen blir fylt opp av bridgespillere.

I skrivende stund (torsdag ettermiddag) har juniorene omtrent en sesjon igjen å spille, så intet er avgjort. I øyeblikket leder Marcus Andreas Scheie - Markus Lund (Norrøna/Heimdal).

Dette spillet satte meldeteknikken på prøve, og mange av de unge spillerne gjorde det bra.

Du kan jo tenke gjennom hvordan du og din favorittmakker ville meldt.

Normalt vil vel syd åpne med 1 spar etter pass fra øst, og da har nord allerede til slem. Hvis han underveis får vite om K-Q i spar og hjerter ess (via Key-Card Blackwood) er det storeslem på gang. Da er det ikke mye å si på om nord tar sjansen på 7 grand siden det er parturnering, selv om 7 spar kan være sikrere.

Som N/S sine kort er har ikke N/S mer enn tolv toppstikk, og det trettende må komme ved at kløveren eller hjerteren gir ett ekstra. Kløver kan sitte 3-3, hjerter dame kan sitte dobbel, men det er også flere sjanser om det ikke kommer kløver ut. Hvis det spilles ut kløver brytes nemlig forbindelsen som er nødvendig for en eventuell skvis. Beholdes den forbindelsen kan det bli skvis i kløver-ruter, kløver-hjerter, eller en tosidig skvis om kløveren altså sitter 4-2 eller 5-1. Men i praksis var det ingen problemer, kløveren satt fordelt 3-3, og de som satset på 7 grand kunne notere +2220. Det var delt topp mellom to par, fire par meldte 7 spar som ble vunnet, to par var i lilleslem, ett par må vel ha hatt en misforståelse da de stoppet i utgang, og ett par gikk bet i 7 spar. 

 

 

Spennende Chairmans-semi

Da laget til Terje Lie og Ole Marius Myrvold (los Escandinavos) vant semifinalen i Chairmans Cup var det en råspennende avslutning av kampen. Laget med de to norske lå under med 9 IMP før de siste seksten spillene.  Før det aller siste spillet var de fortsatt bak, da med 11 IMP.

Her er kampens siste spill:

Los Escandinavos sitt Ø/V-par spilte 4 hjerter og vant elleve stikk. Lederlagets Ø/V meldte 6 hjerter etter at vest hadde åpnet med 1 grand. Vest ble spillefører etter overføring. Lie spilte ut spar 10 til syds konge. Nå spilte Myrvold ruter 9! Det så for meg i første omgang ut til å være et lurt spill for å lage et feilaktig bilde av rutersitsen. Og spillefører tråkket feil, han valgte en spilleplan som i utgangspunktet er bra; stjele en ruter lavt og håpe fargen sitter 4-3, og så stjele den siste ruteren med hjerter konge. Men da kunne Lie trumfe over i tredje ruterrunde - en bet. 

I etterpåklokskapens lys er kanskje ikke ruterskiften så briljant som jeg tenkte først? For spørsmålet er hva syd kan ha skiftet til ruter fra? Med det bordet (østs hånd) ser det unektelig ut til å være opplagt med kløvervri med de fleste ruterkombinasjoner hos syd. Hvis han for eksempel har 98-fjerde vil han vel aldri røre ruterfargen? Det kan jo godt løse akkurat den fargen spillefører må tippe (for eks. om han har KJ10). Og det finnes ikke mange ruterkombinasjoner han kan trygt vri ruter 9 fra. Jeg satt sammen med Tor Helness i morges, og da jeg ga ham spillet som spilleprøve med denne starten resonnerte han akkurat som beskrevet herover, og til slutt sa han: "Jeg tror han må ha vridd ruter 9 fra J109-femte! Han stakk med ruter konge og spilte ruter til nords dame og esset. Da ble antagelsen om den riktige rutersitsen bekreftet, for hva i all verden kan syd ha som gir en rutervri når det ser så normalt å vri til kløver i den situasjonen? Dette høres kanskje etterpåklokt ut det, men en spiller av Helness sitt format er kapabel til å trekke sånne slutninger. Og da spilles i tredje ruterrunde ruter til stjeling med trumfkongen. Så trumf, og etter dette er det elleve toppstikk. Det tolvte kan komme via kløverfinessen som går, men det er ikke nødvendig. Syd er alene om spar-, ruter- og kløverholdet og blir ganske tidlig svett og rar. Skvisposisjonen kan du pusle litt med selv.

Det er nok menneskelig å gå bet i slemmen, absolutt, og med kløvervri i andre stikk tror jeg det også blir bet. Spillefører vil nok da satse på 4-3 i ruter og stjele en lavt, så etterpå hvis det går bra stjele den siste ruteren med kongen. Så han stikker nok med kløver ess, og da er også forbindelsen til en eventuell skvis brutt. Spillet ga 13 IMP til laget med de to norske, og da var de foran med 2 IMP og klare for finalen.