Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Spennende Chairmans-semi

Da laget til Terje Lie og Ole Marius Myrvold (los Escandinavos) vant semifinalen i Chairmans Cup var det en råspennende avslutning av kampen. Laget med de to norske lå under med 9 IMP før de siste seksten spillene.  Før det aller siste spillet var de fortsatt bak, da med 11 IMP.

Her er kampens siste spill:

Los Escandinavos sitt Ø/V-par spilte 4 hjerter og vant elleve stikk. Lederlagets Ø/V meldte 6 hjerter etter at vest hadde åpnet med 1 grand. Vest ble spillefører etter overføring. Lie spilte ut spar 10 til syds konge. Nå spilte Myrvold ruter 9! Det så for meg i første omgang ut til å være et lurt spill for å lage et feilaktig bilde av rutersitsen. Og spillefører tråkket feil, han valgte en spilleplan som i utgangspunktet er bra; stjele en ruter lavt og håpe fargen sitter 4-3, og så stjele den siste ruteren med hjerter konge. Men da kunne Lie trumfe over i tredje ruterrunde - en bet. 

I etterpåklokskapens lys er kanskje ikke ruterskiften så briljant som jeg tenkte først? For spørsmålet er hva syd kan ha skiftet til ruter fra? Med det bordet (østs hånd) ser det unektelig ut til å være opplagt med kløvervri med de fleste ruterkombinasjoner hos syd. Hvis han for eksempel har 98-fjerde vil han vel aldri røre ruterfargen? Det kan jo godt løse akkurat den fargen spillefører må tippe (for eks. om han har KJ10). Og det finnes ikke mange ruterkombinasjoner han kan trygt vri ruter 9 fra. Jeg satt sammen med Tor Helness i morges, og da jeg ga ham spillet som spilleprøve med denne starten resonnerte han akkurat som beskrevet herover, og til slutt sa han: "Jeg tror han må ha vridd ruter 9 fra J109-femte! Han stakk med ruter konge og spilte ruter til nords dame og esset. Da ble antagelsen om den riktige rutersitsen bekreftet, for hva i all verden kan syd ha som gir en rutervri når det ser så normalt å vri til kløver i den situasjonen? Dette høres kanskje etterpåklokt ut det, men en spiller av Helness sitt format er kapabel til å trekke sånne slutninger. Og da spilles i tredje ruterrunde ruter til stjeling med trumfkongen. Så trumf, og etter dette er det elleve toppstikk. Det tolvte kan komme via kløverfinessen som går, men det er ikke nødvendig. Syd er alene om spar-, ruter- og kløverholdet og blir ganske tidlig svett og rar. Skvisposisjonen kan du pusle litt med selv.

Det er nok menneskelig å gå bet i slemmen, absolutt, og med kløvervri i andre stikk tror jeg det også blir bet. Spillefører vil nok da satse på 4-3 i ruter og stjele en lavt, så etterpå hvis det går bra stjele den siste ruteren med kongen. Så han stikker nok med kløver ess, og da er også forbindelsen til en eventuell skvis brutt. Spillet ga 13 IMP til laget med de to norske, og da var de foran med 2 IMP og klare for finalen.

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.