UPS and DOWNS...

Mitt lag New Zealand var ganske høyt oppe etter gårdagen hvor det gikk bra mot gode motstandere. Etter første kamp i dag (tirsdag) som vi vant mot bunnlaget Guadeloupe var vi på 8.plass, akkurat der vi ønsker å være etter Round Robin (eller høyere) da det gir kvarfinaleplass. Men så ble det nedtur...

Først ble vi rundspilt av et meget velspillende India. Det laget kan være sånn selv om de normalt ligger rundt middels eller noe under, og vi møtte definitivt på feil tidspunkt. I tillegg spilte vi ikke bra selv. Så virket det som vi skulle få juling mot Sør-Afrika også, men heldigvis ordnet det seg en del mot slutten. En liten seier gjorde at vi i alle fall ikke er hektet av.  

Monaco med Helness og Helgemo har vunnet sine kamper i dag, men ikke med så mye i de to første mot Mexico og Sør Afrika. Så slo de Taiwan ganske klart i siste kamp for dagen.

Etter det ligger fortsatt de to "norske" lagene ganske brukbart an:

Monaco som nr. 11 bare 3VP bak 8.plassen og New Zealand nr. 13 med 4VP mindre enn Monaco.

Det er spilt bare ni kamper...dette kan bli spennende, men det er altså ikke før etter to kamper i morgen at vi er halvveis i Round Robin!  

Alle resultatene og annen informasjon fra VM finner du her.

Her er et instruktivt spill fra en av kampene i VM:


De fleste var i delkontrakt i hjerter, men noen var i 4 hjerter spilt av øst. La oss si du får kløver10 og vinner med esset. Nord legger kongen. Du tar vel tre runder ruter og kaster en spar så du slipper å risikere to spartapere. Så trumfnieren? Noen gjorde det og lot en seile, og den stod. Hva nå? Fornøyd spilte de nok en hjerter, men da var det for seint. Slik så hele spillet ut:


Selvsagt burde nord etter den beskrevne starten stukket opp med trumfesset i første runde, tatt av seg kløverhonnøren sin og spilt spar til makkerens ess. Da får han kløver derfra og kan trumfe med damen - en bet. Å legge lavt i trumf fra nord var en feil. Og da spillefører vant første hjerterrunde kunne han gjort det hos øst og spilt spar! Da står 4 hjerter.

Det er et slags Scissors Coup (kutte, eller om du vil klippe bort) overgangene mellom nord og syd. Da kan de ikke få til det kløverspillet hvor nord får for trumfet over vest med hjerter dame fordi kløveren fortsatt er blokkert, og syd har ikke flere inntak.

 

 

Bridge VM: Evig "ung"?

I bridge VM i Lyon har Italia et morsomt lag med ungt og gammelt. Den gamle mester Benito Garozzo er med, antagelig en gest fra det italienske bridgeforbundet til den levende legenden nå som Italia er i ferd med å bygge opp et nytt lag. Men Garozzo er nok ikke fremtiden for Italias bridgelandslag, så det blir nok en engangsforeteelse.

Garozzo har så mange medaljer og titler i bridge at han antagelig har kommet ut av tellingen selv. I neste måned fyller han 90 år, men er "still going strong".

Benito Garozzo - den mest meritterte spilleren i VM - og den eldste!

Kveldskampen i går var på papiret en storkamp mellom Italia og Monaco. Dessverre spilte ikke Monaco med Helness-Helgemo i den kampen, og da er Monacos lag i denne turneringen ganske ordinært. Italia tok umiddelbart kommandoen og ledet stort underveis i kampen, men Monaco fikk inn noen IMP mot slutten. Likevel vant Italia med 42-23.

Her er et spill fra kveldskampen hvor det ble interessante avgjørelser i flere kamper.


Garozzo klinket til med 4 hjerter. Over østs dobling synes jeg Allavenas 4 spar er for forsiktig. Slem var opplagt, og ressursene Ø/V har er så gode at det kan være fristende å tenke på storeslem. Men etter en sånn sperreåpning må man vel være fornøyd med å finne slem.

Ved det andre bordet meldte Italias Manno 5 grand i samme situasjon, over østs dobling. Det betyr at han tror det er flere steder som kan være sluttkontrakten. Da nord stampet i 6 hjerter og det gikk pass, pass tilbake til Manno sa han 6 spar. Spilleføringen var en formalitet, tolv stikk og 13 IMP til Italia.

I New Zealands kamp åpnet også syd med 4 hjerter. Unge Matt Brown doblet som vest, en aggressiv melding! Nå hadde Whibley (øst) litt problemer med å unngå storeslem hvor det er umulig å unngå den "dype" rutertaperen. Men han besinnet seg, og de endte i 6 spar, +1430. Ved det andre bordet stampet Cornell-Bach som N/S i 7 hjerter over 6 spar, og det kostet 1100, 8 IMP til New Zealand.