Christian Bakke og André Hagen vant junior-NM

Siste del av junior-NM for par tok Bakke-Hagen (Bergen AK/Aurskog) kommandoen og vant til slutt ganske klart. På andreplass, sølvplassen kom Marcus Andreas Scheie-Markus Lund (Norrøna/Heimdal), mens bronsen gikk til Joakim Sæther-Ludvig M. Kristoffersen (Melhus/Kolbotn). Det deltok 21 par.

Resultatene finner du her.

Tidligere denne uken har det som de foregående blitt arrangert juniorleir i Drammen. Den ble en suksess. Total deltok 74 ungdommer hvorav 32 gikk på nybegynnerkurs mens resten spilte turneringer hvor det var en rekruttpulje (16 par) og en A-pulje.

Mer om juniorleiren vil du nok få senere her hos NBF, og det er også lagt ut bilder på NBF sin Facebookside.

I Chairmans Cup i Sverige ble det et klart tap for laget til Terje Lie og Ole Marius Myrvold. Likevel er det selvsagt en meget sterk prestasjon av de to norske spillerne. 

 

Junior NM

Norsk Bridgefestival spilles i neste uke, og en "tyvstart" på festivalen er junior NM som startet i går og avsluttes i kveld, torsdag. Dessuten spilles om kjent den internasjonale Marit Sveaas-turneringen i helgen i Oslo før Drammen blir fylt opp av bridgespillere.

I skrivende stund (torsdag ettermiddag) har juniorene omtrent en sesjon igjen å spille, så intet er avgjort. I øyeblikket leder Marcus Andreas Scheie - Markus Lund (Norrøna/Heimdal).

Dette spillet satte meldeteknikken på prøve, og mange av de unge spillerne gjorde det bra.

Du kan jo tenke gjennom hvordan du og din favorittmakker ville meldt.

Normalt vil vel syd åpne med 1 spar etter pass fra øst, og da har nord allerede til slem. Hvis han underveis får vite om K-Q i spar og hjerter ess (via Key-Card Blackwood) er det storeslem på gang. Da er det ikke mye å si på om nord tar sjansen på 7 grand siden det er parturnering, selv om 7 spar kan være sikrere.

Som N/S sine kort er har ikke N/S mer enn tolv toppstikk, og det trettende må komme ved at kløveren eller hjerteren gir ett ekstra. Kløver kan sitte 3-3, hjerter dame kan sitte dobbel, men det er også flere sjanser om det ikke kommer kløver ut. Hvis det spilles ut kløver brytes nemlig forbindelsen som er nødvendig for en eventuell skvis. Beholdes den forbindelsen kan det bli skvis i kløver-ruter, kløver-hjerter, eller en tosidig skvis om kløveren altså sitter 4-2 eller 5-1. Men i praksis var det ingen problemer, kløveren satt fordelt 3-3, og de som satset på 7 grand kunne notere +2220. Det var delt topp mellom to par, fire par meldte 7 spar som ble vunnet, to par var i lilleslem, ett par må vel ha hatt en misforståelse da de stoppet i utgang, og ett par gikk bet i 7 spar. 

 

 

Spennende Chairmans-semi

Da laget til Terje Lie og Ole Marius Myrvold (los Escandinavos) vant semifinalen i Chairmans Cup var det en råspennende avslutning av kampen. Laget med de to norske lå under med 9 IMP før de siste seksten spillene.  Før det aller siste spillet var de fortsatt bak, da med 11 IMP.

Her er kampens siste spill:

Los Escandinavos sitt Ø/V-par spilte 4 hjerter og vant elleve stikk. Lederlagets Ø/V meldte 6 hjerter etter at vest hadde åpnet med 1 grand. Vest ble spillefører etter overføring. Lie spilte ut spar 10 til syds konge. Nå spilte Myrvold ruter 9! Det så for meg i første omgang ut til å være et lurt spill for å lage et feilaktig bilde av rutersitsen. Og spillefører tråkket feil, han valgte en spilleplan som i utgangspunktet er bra; stjele en ruter lavt og håpe fargen sitter 4-3, og så stjele den siste ruteren med hjerter konge. Men da kunne Lie trumfe over i tredje ruterrunde - en bet. 

I etterpåklokskapens lys er kanskje ikke ruterskiften så briljant som jeg tenkte først? For spørsmålet er hva syd kan ha skiftet til ruter fra? Med det bordet (østs hånd) ser det unektelig ut til å være opplagt med kløvervri med de fleste ruterkombinasjoner hos syd. Hvis han for eksempel har 98-fjerde vil han vel aldri røre ruterfargen? Det kan jo godt løse akkurat den fargen spillefører må tippe (for eks. om han har KJ10). Og det finnes ikke mange ruterkombinasjoner han kan trygt vri ruter 9 fra. Jeg satt sammen med Tor Helness i morges, og da jeg ga ham spillet som spilleprøve med denne starten resonnerte han akkurat som beskrevet herover, og til slutt sa han: "Jeg tror han må ha vridd ruter 9 fra J109-femte! Han stakk med ruter konge og spilte ruter til nords dame og esset. Da ble antagelsen om den riktige rutersitsen bekreftet, for hva i all verden kan syd ha som gir en rutervri når det ser så normalt å vri til kløver i den situasjonen? Dette høres kanskje etterpåklokt ut det, men en spiller av Helness sitt format er kapabel til å trekke sånne slutninger. Og da spilles i tredje ruterrunde ruter til stjeling med trumfkongen. Så trumf, og etter dette er det elleve toppstikk. Det tolvte kan komme via kløverfinessen som går, men det er ikke nødvendig. Syd er alene om spar-, ruter- og kløverholdet og blir ganske tidlig svett og rar. Skvisposisjonen kan du pusle litt med selv.

Det er nok menneskelig å gå bet i slemmen, absolutt, og med kløvervri i andre stikk tror jeg det også blir bet. Spillefører vil nok da satse på 4-3 i ruter og stjele en lavt, så etterpå hvis det går bra stjele den siste ruteren med kongen. Så han stikker nok med kløver ess, og da er også forbindelsen til en eventuell skvis brutt. Spillet ga 13 IMP til laget med de to norske, og da var de foran med 2 IMP og klare for finalen.

 

 

Chairmans Cup: Lie og Myrvold i finalen

Vi fulgte utviklingen for det eneste helnorske laget (ProWenger) som hang lenge med i Chairmans Cup i Ørebro. De røk imidlertid ut med god margin i kvarfinalen.

Men det er andre nordmenn som spiller i Sverige, og da på lag med svenske spillere, eller også i noen tilfeller på lag med spillere fra andre nasjoner også.

TERJE LIE og OLE MARIUS MYRVOLD spiller på  LOS ESCANDINAVOS som i tillegg til de to norske består av svensker og dansker. Det har gjort det veldig skarpt og skal i dag spille finalen! Den blir overført på BBO.

Link til resultatsiden på swangames.com har du her.