Chairmans Cup: Lie og Myrvold i finalen

Vi fulgte utviklingen for det eneste helnorske laget (ProWenger) som hang lenge med i Chairmans Cup i Ørebro. De røk imidlertid ut med god margin i kvarfinalen.

Men det er andre nordmenn som spiller i Sverige, og da på lag med svenske spillere, eller også i noen tilfeller på lag med spillere fra andre nasjoner også.

TERJE LIE og OLE MARIUS MYRVOLD spiller på  LOS ESCANDINAVOS som i tillegg til de to norske består av svensker og dansker. Det har gjort det veldig skarpt og skal i dag spille finalen! Den blir overført på BBO.

Link til resultatsiden på swangames.com har du her.

 

Chairmans Cup: Sur norsk start i kvartfinalen

Etter første halvrunde i kvartfinalen (Chairmans Cup) ligger det norske laget med Liv Marit Grude, Bodil Nyheim Øigarden, Espen Haugstad og Fredrik Helness under med hele 62 IMP. Det er imidlertid fire 16-spills sett i kvartfinalen, så løpet er ikke kjørt.

Kampen startet dramatisk, og allerede i spill 1 stod det mange IMP på spill.

Ville du likt å spille slem med dette?

6 spar er en ganske bra slem, normalt avhengig av sparfinessen. Kontrakten bør imidlertid spilles av nord slik at kløveren er beskyttet. Da er normalt alt som skal til at trumfkongen sitter i saksen. Det norske paret N/S kom imidlertid i 6 spar med syd som spillefører. Og selvsagt, vest spilte kløver 3 ut. Hva legger du fra blindemann?

Den norske spilleføreren la knekten, men det ble feil siden vest hadde vært i topp utspillsform:

Forsvaret tok med denne starten på spillet to raske kløverstikk, +50 til det svenske Ø/V-paret. Ved det andre bordet kom svenskenes N/S-par i 6 spar spilt av nord, +980, og dermed var det 14 IMP ut for det norske laget allerede idet kampen såvidt hadde startet.  

Over til Norge - ganske snart...

For mange norske spillere er fortsatt i Sverige hvor den svenske bridgefestivalen pågår i Ørebro. Og noen av dem gjør det riktig bra! Så det går noen dager til før bridgefolket samles i Oslo, nærmere bestemt i operaen, for å spille Marit Sveeas Internasjonale bridgeturnering (MSIBT). Det er en tredagers parturnering som starter fredag 4.august, og det er meldt på mange internasjonale stornavn. I skrivende stund er det 207 påmeldte par.

I Oslo Operahus møter norske spillere utenlandske toppspillere i helgen

MSIBT har uvanlig store pengepremier, men det er verd å nevne at det også er kategoripremier, så mange får sjansen til å kjempe om pene pengepremier uten å være med helt i toppen på hovedresultatlisten. All informasjon om MSIBT kan du finne her. 

Rett etter MSIBT er avsluttet forflytter bridgefolket seg til Drammen for å delta Norsk Bridgefestival. Informasjon om den finner du her.

Men altså, det er noen dager til det braker løs i Norge, og i Ørebro spilles det fortsatt.

CHAIRMAN's CUP

De unge spillerne på lag ProWenger har gjort det meget skarpt. I går vant de både i Round of 32 og Round of 16 og skal derfor idag spille kvartfinale mot et svensk lag. På det norske laget spiller Liv Marit Grude, Bodil Nyheim Øigarden, Fredrik Helness og Espen Haugstad.  

Et ganske typisk trekk i gårsdagens kamper var et det norske laget meldte hardere utganger enn motparten, og de fleste stod. La oss håpe det fortsetter i dag, både at de ikke blir for overmodige og at mange av de tøffe, brukbare utgangene fyker hjem. Her en utgang Haugstad-Helness meldte hvor de svenske motstanderne ved det andre bordet stoppet i delkontrakt. (Øst giver, ingen i sonen)


Er dette en god utgang, og hvordan bør den meldes? Det er også et spørsmål om 5 ruter eller 3 grand er best. 

I 3 grand har du elleve enkle stikk om ruteren går. Det er dessuten en viss sjanse for å vinne 3 grand selv om ruteren ikke går, hvis du for eksempel får spar ut. Hvis den fargen sitter 4-4, og spillefører får beholde hjerter ess får ikke forsvaret mer enn tre sparstikk og ett i ruter. 

I 5 ruter er det elleve enkle stikk om ruteren løses uten taper, forsvaret får bare to sparstikk. Det er imidlertid et rutervalg. Men også i den utgangen kan det i praksis bli en sjanse selv om det blir rutertaper, og det er at det ikke kommer spar ut. Hvis det kommer for eksempel hjerter ut mot 5 ruter, eller sparhonnør fulgt av hjerterskift, kan det spille to runder ruter fra topp. Selv om det da viser seg at det er en rutertaper kan kanskje spillefører rekke å bli kvitt en spar på kløveren før forsvaret kommer inn.

Alt i alt: utgang er bra! For å komme dit etter pass-pass må vel vest åpne med 1 ruter og hoppe til 3 ruter i andre melderunde. Han har bare 14 hp, men den syvende ruteren i en bra farge gjør at å melde slik har mye for seg.

Slik så hele spillet ut:

 

Helness-Haugstad var i 5 ruter. Haugstad fikk spar ess i utspill, og om nord tar for spar konge også blir det et rutervalg, toppe eller ta finesse. Men nord skiftet til hjerter, og da prøvde Haugstad dobbelsjansen jeg nevnte, toppe ruteren først, og hvis det da viser seg å være rutertaper blir håpet at en spar kan kastes på kløver før han med ruterstikket kan stjele. Siden ruter dame falt var det sikker utgang, og nå ble nord automatisk skviset i kløver og spar for overstikket, +420.

Ved det andre bordet spilte Grude-Øigarden motspill mot delkontrakt i ruter hvor det ble elleve stikk, 7 IMP inn.

Omtrent halvparten av lagene var i utgang. To steder ble det tre bet i 3 grand etter hjerter dame i utspill fra syd da spillefører forsøkte ruterfinessen.