Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Søtt spillepoeng

Under bridgefestivalen kom et fint poeng i spilleføring som ikke ble utført slik jeg mener det skal på noen av de bordene jeg fulgte da jeg tuslet rundt i Drammenshallen.

Nord giver, Ø/V i sonen

Spillet er i fra NM Monrad Lag, og da det for de fleste dreide seg om et overstikk i kontrakten 4 spar ofret de ikke mye tid på varianten. Men selv i lagturnering teller overstikket, og etter den nye IMP-tabellen ble innført påvirker hvert eneste IMP vinnerpoengene (VP). Men la oss si N/S stopper i 5 spar etter et overmodig slemforsøk (noen meldte faktisk 6 spar på dette, og den er helt umulig å vinne uansett). I 5 spar må hjerteren tippes for å vinne kontrakten. Eller la oss si det dreier seg om parturnering. Da er forskjellen på 420 eller 450 veldig stor, kanskje noe sånt som fra 25 % for ti stikk til 75 % for elleve. 

Det handler altså om å tippe hjerteren. I teorien er det en ren 50-50 sjanse du velger mellom, enten damen foran i hjerter eller esset foran. Men det er en variant som øker sjansen for å gjøre riktig. Ikke glem at det er nord som er giver i dette spillet, og han åpner med 1 spar. Dermed blir NORD spillefører, altså er hans hånd skjult. Ser du hvordan det har noe med saken å gjøre?

Nords hånd er skjult for motspillerne, og særlig viktig er det at vest ikke ser nords hjerter. Vi er enig om det er 50-50 hva du gjør i teorien, men med J-8-2 i hjerter hos blindemann (syd) skal du spille knekten. Det er svært menneskelig å dekke den. Det kan til og med være å spille bort et motspillstikk å ikke dekke. De aller fleste vil dekke en sånn knekt. Derfor, hvis du forutsetter at vest vil dekke knekten om han har damen går du opp med kongen hvis han ikke dekker. I praksis hjelper han nok deg og dekker slik det satt i Drammenshallen, overstikket er boks.

Hvis hjerteren hadde sittet motsatt ville ikke vest hatt noen dame å dekke med, og idet han legger liten suser du opp med kongen som i så fall står. Det er ingen garanti for at dette er blir riktig, men det er i alle fall helt sikkert at du øker sjansen din fra 50-50 til mye høyere i det som i teorien er en "random guess".

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.