World Bridge Series: Uhyre spennende damefinale!

I dameklassen ble lagmesterskapet avsluttet med finale mellom lag BRODY og lag TRI POLAR på torsdag. Begge lagene hadde svenske spillere og de to lagene kjente hverandre godt fra mange tidligere oppgjør, eller som lagvenniner!

Kampen ble veldig jevn. BRODY vant alle de tre første settene første dag, men bare med bitteliten margin så de ledet kampen med 14 IMP halvveis. 

Andre dag startet med 14 IMPs sett-gevinst for TRI POLAR, og dermed stod de helt likt! Men BRODY tok de to siste settene, dog med kun med 6 IMP i de nest siste 14 spillene, og det ble 12-11 i de siste 14. Dermed vant BRODY kampen med 7 IMPs margin.

På vinnerlaget spilte: Joan Brody (US), Brigitta Fisher (Ungarn), Marion Michielsen (Sverige, opprinnelig nederlandsk), Cecilia Rimstedt (Sverige) og Sandra Rimstedt (USA, opprinnelig svensk)

Laget som vant sølv bestod av: Hjordis Eythorsdottir (USA), Janice Seamon-Molson (USA), Nevena Senior (England), Nicola Smith (England), Kathrine Bertheau (Sverige) og Jessica Larsson (Sverige).

Er du blant dem som alltid melder inn 1NT med 15 balanserte poeng, selv om makker har passet først? Eller er du enig med dem som mener at med 15 flate går det an å doble opplysende i stedet, eller kanskje til og med passe hvis makker har passet først, fordi det antagelig ikke står utgang. Ved å gå inn med 1NT risikerer man at makkeren som altså har passet er blank, og man blir straffedoblet. 

Selv er jeg i gruppen som som regel melder inn 1NT selv med 15 og med passet makker, "femten er femten" argumenterer jeg uten å overbevise særlig mange. Det er kanskje feil, men... Og det ene spillet jeg nå forteller fra damefinalen beviser selvsagt ingen ting.

Giver nord, ingen i sonen.

Nord passer, øst åpner med 1 spar og det syd sin tur. Melder du 1NT?

Her er det ingen i sonen som nok gjør det litt mer fristende å melde enn om man er i sone, kanskje ugunstig sone. Mange vil kanskje melde utenfor sonen med dette, men ikke gå inn med 1NT i sonen.

Sandra Rimstedt sa 1NT. Nicola Smith ved det andre bordet passet. Smith hadde på en måte rett i teorien, men ikke i praksis.

Over Rimstedts 1NT sa vest pass og nord overførte til hjerter. Etter 2 hjerter fra syd sa nord 2NT - invitt til utgang. Nå syntes Sandra det så bedre ut med hjerterkontrakt og slo av i 3 hjerter. Med sterkere hånd ville hun sagt 4 hjerter eller 3NT. Kanskje burde de spilt 3 hjerter nå, men nord la på til 4 hjerter. 

Om Ø/V vet kortene blir det en bet i 4 hjerter med to spartapere, en rutertaper og en kløvertaper. Men ingen kan vel klandre vest for at hun spilte ut spar dame, makkerens åpningsfarge? Dermed løste sparen seg med kun en taper. Vest hadde ett ess, men det var ruter ess, så siden kløver ess satt foran kongen ble det kun en kløvertaper og en heldig utgang til notering, BRODY +420.

Ved det andre bordet valgte TRI POLAR sin syd den forsiktige linjen og passet etter pass fra nord og 1 spar fra øst. Vest sa 1NT, og etter at øst meldte 2 kløver og vest prefererte til 2 spar gikk det pass rundt. Den kontrakten gikk etter hvert to bet, TRI POLAR +100.

Spillet ga 8 IMP til vinnerlaget BRODY, og jeg gjentar vinnermarginen deres: 7 IMP. 

 

 

 

 

World Bridge Series: Kan det bli norsk medalje i PAR?

Det gikk bra for tre par med norske spillere i semifinalen for par. 

Til topps i semifinale A gikk svenskene Ola og Mikael Rimstedt etter en enorm andre dag hvor de scoret nesten 65%. De var nesten 3,5 % foran nr. 2 som var Grue-Moss (USA) som var like foran hor Thor Erik Hoftaniska-Thomas Charlsen på 3.plass, og Geir Helgemo og svenske Fredrik Nystrøm på 4.plass. 

Jim og Sven Olai Høyland hadde heller ikke store problemer med å kvalifisere seg og klatret til 12.plass med 55,80 % til slutt. Det var en komfortabel margin til "cut'en" som var på 47.plass, og for å bli på den heldige plasseringen behøvdes 50,3%.

Finalen vil bestå av 52 par. Å kvalifisere seg for finalen via semifinale B er alltid et nåløye siden kun fem av 97 par gikk videre derfra. Semifinale B ble vunnet av Tony Nunn-Paul Dalley fra Australia.

Det har altså vørt god innsats av de norske så langt i parturneringen, men også av spillerne fra Down Under som jeg følger litt ekstra med på. De australske vinnerne av semifinale B får i finalen med seg sine landsmenn Sartaj Hans-Peter Gill som ble nr. 7 i semifinale A og Nabil Edgton som spilte med Michael Whibley fra New Zealand og tok 6.plassen i semifinale A ikke langt bak de beste norske parene..

Alle resultatene finner du her.

Parfinalen spilles over to dager.

Søndag avsluttes altså de ÅPNE mesterskapene. Men World Bridge Series fortsetter hele neste uke. Da blir det MIX par og lag, og VETERAN par og lag.  

ROSENBLUM: BLACK tok nesten enda en skalp

Det ble veldig jevnt i semifinalen i OPEN TEAMS (Rosenblum) da engelsk/svenske TEAM BLACK møtte det amerikanske storlaget NICKELL. TEAM BLACK slo som fortalt i et tidligere innlegg ZIMMERMANN i kvartfinalen.

Etter et jevnt første sett tok NICKELL en stor ledelse halvveis i kampen (53 IMP). Men det var ikke så opplagt at laget fra USA skulle gå videre som mange trodde etter 28 spill. BLACK kom sterkt tilbake og vant begge de to siste 14-spills settene. Til slutt var marginen fattige 3 IMP i favør NICKELL, 118-115. 

I den andre semifinalen, VENTIN - ROBINSON var det også jevnt lenge. Før de siste 14 spillene sto lagene helt likt, 75-75. VENTIN avsluttet med stil og vant til slutt klart og skal altså møte NICKELL i finalen over seks sett, fredag og lørdag. På VENTIN spiller svenske Frederic Wrang. 

Å tape en viktig kamp med noen få IMP er alltid surt, og en kan som regel finne mange spill hvor de IMP'ene kunne vært hentet. Her får du et utspillsproblem i et kostbart spill for TEAM BLACK fra det andre settet som de tapte med hele 13-69 - settets aller første spill:

Simon Hult satt øst og skulle spille ut mot 6 spar. Meldingsforløpet var litt spesielt, men det han visste var:

Syd har åpnet med 1 hjerter, minst femkorts farge. Senere har han vist firekorts spar og en god hånd med tre nøkkelkort med spar som trumf (essene og trumf konge).

Nord har balansert hånd og firekorts spar. Og han ble spillefører i 6 spar.

Hva ville du spilt ut?

Her er det nok noen som sier at de har ett trumfstikk, så det er ikke noe poeng å spille ut sin singelton. Men er det så sikkert? Syd kan godt ha honnør-knekt fjerede i trumf, og i så fall vil østs trumfbeholdning bli fisket opp. Spillefører, med noe sånt som kongen fjerde i spar hos nord og ess-knekt fjerde hos syd har i så fall ikke mer enn en vei å fiske sparen, gjennom øst siden N/S ikke har tieren. Og hvis det er slik, det mulige trumfstikket kommer til å smuldre bort, kan det godt hende at ruter ut er tingen. Hvis vest har esset blir det i så fall bet på direkten med ett ruterstikk og en stjeling. Men at nord meldte 6 spar på svaret tre nøkkelkort tyder vel på at de har alle essene og trumf konge siden nord ikke spurte etter trumf dame. 

Alternativt utspill er nok hjerter. Hvis makker har kongen, og spar dame gir stikk (nord har knekten) kan det være eneste utspill som beter.

Hva blir det til, ruter 7 eller en liten hjerter? Husk det valget du nå tar koster 17 IMP i en viktig semifinale!

Hult spilte ut ruter 7. Slik så hele spillet ut:

Ruterutspillet var ingen suksess. Nå hadde spillefører ingen problemer. Han vant ruterutspillet hos nord, trumfet kløver 10 og spilte spar ess fulgt av spar til finesse. Øst fikk trumfstikket sitt, men det var det eneste Ø/V fikk da en hjerter senere forsvant fra nord på syds fjerde ruter. NICKELL +1430. 

Ved det andre bordet spilte Nickell ut hjerter mot samme kontrakt. Da rakk ikke spillefører å bli kvitt hjertertaperen før øst kunne komme inn og ta beten med hjerter dame. Dermed vant NICKELL hele 17 IMP på spillet, i en semifinale de altså vant med kun 3 IMP.

I den andre semifinalen meldte og vant ROBISON 6 spar etter ruter 7 i utspill fra øst. VENTIN stoppet i utgang.

 

Wroclaw: Nordmenn mot parfinale

Det nærmer seg avslutningen av WORLD BRIDGE SERIES i Wroclaw, Polen. I semifinalene (A og B) i OPEN PAIRS er de halvveis, og hvilke 52 par som skal få spille finale fra fredag blir klart i morgen, torsdag.

Fra semifinale A som består av 112 par går 47 par videre (fem par kommer inn i finalen fra semifinale B). Det ser lovende ut med hensyn til muligheten for norske spillere i finalen.

Etter onsdagens spilling ligger Thor Erik Hoftaniska-Thomas Charlsen på en fin 2.plass med 60,82%, kun 1,1% bak lederparet Grue-Moss (USA). Geir Helgemo (med Fredrik Nystrøm, Sverige) noterte 60,11% og ligger på 5.plass. Veldig mye rart skal skje om ikke det blir plass i finalen for de to parene da rundt 50,5 % totalt trolig holder til topp-47.

Jim og Sven Olai Høyland ligger også bra an etter 54,16% (23.plass). Boye Brogeland-Christian Bakke ligger litt mer utsatt til, men er så langt høyt nok plassert til å kunne komme med i finalen med 51,17% (41.plass).

Jeg følger også med på mine venner fra DOWN UNDER. To av de parene (tre spillere fra Australia, en fra New Zealand) ligger på topp-10 så langt, men jeg er nok mest spent på hvordan New Zealands Ashley Bach vil gjøre det. Han spiller denne gang med argentineren Carlos Pellegrini. Med 55,38 % ligger de på 13.plass så langt. Bach vant parfinalen under bridge OL 2016 som foregikk nettopp i Wroclaw (da sammen med sin faste makker Mike Cornell).

Jeg krysser fingre både for de norske parene, skandinavere som fortsatt er med både i lag (se forrige innlegg) og par, og de fra Down Under.

Samtidig med avslutningen av semifinalene i parturneringen torsdag spilles semifinalene i ROSENBLUM (lag) og lagfinalen for damer.

I damefinalen for lag er det to transnasjonale lag som spiller, TRI POLAR og BRODY. Svenske Jessica Larsson og Kathrine Bertheau spiller på TRI POLAR med amerikanske og engelske lagvenninner. Også lag BRODY har svenske spillere, Marion Michielsen (opprinnelig nederlandsk) samt Sandra og Cecilia Rimstedt. Etter tre av seks finalesett (14 spill per sett) leder BRODY med 14 IMP.

Alle informajson om de forskjellige mesterskapene, resultater, bulletiner osv. finner du på mesterskapssiden, her.