World Bridge Series i Wroclaw - Parturnering

I ROSENBLUM (Open Teams) ble det over og ut for Geir Helgemo sitt lag LEBOWITZ da de tapte i Round of 16 mot det polske laget WRATISLAVA. Dermed er det ingen norske spillere med lenger idet kvartfinalene skal spilles på onsdag. 

I dameklassen deltok kun 10 lag og der har de kommet frem til finalen allerede. 

De fleste av de som ikke lenger henger med i lagturneringene spiller nå parturnering. I OPEN PAIRS startet 214 par, og de har spilt kvalifisering over to dager før det blir semifinale. Der deles parene inn i semifinale A og B. I A skal 112 par spille og 47 av dem går til finalen. Fra semifinale B vil de fem beste kvalfisere seg for finalen.

Hvor mange av de 214 parene i kvaliken som får spille semifinale A er forelpig litt uklart, for de som tirsdag røk ut i Round of 16 i lagturneringen har rett til å gå direkte inn i semifinale A. Det er maks 32 par som kan velge å være "drop-ins", men alle vil helt sikkert ikke gjøre det. Rundt 100 par fra kvalfisering til semi-A bør det antagelig bli, og de 80 beste er altså sikret. Noen norske par ligger på vippen etter plasseringer på 90-tallet. To norske par gjorde det skarpt i kvalifiseringen:

Siv Thoresen - Jo-Arne Ovesen kom på 6.plass med 57,81 %. På 10.plass finner vi Boye Brogeland-Chrstian Bakke som scoret 57,43. Med 59,79% vant franske Thomas Bessis - Cedric Lorentzini kvalfiseringen.

Det polske laget Helgemo sitt lag møtte i R-16 ble altså for sterke. Nordmannens lag LEBOWITZ tok dog ledelsen med 21 IMP etter det første av fire sett. Det var vel i andre sett det skar seg, og da spilte ikke Helgemo-Nystrøm. De 14 spillene endte med 11-54, og etter det klarte ikke LEBOWITZ å knappe særlig inn på den polske ledelsen. Til stutt var vinnermarginen 34 IMP.

I et spill ganske tidlig i kampen synes jeg den polske vest vurderte mye bedre enn Helgemo sin lagkamerat, Lebowitz. Ved begge bord åpnet øst med 2 spar, femkorts spar og en minorfarge, under åpningsstyrke. Hva ville du gjort med disse kortene?

Lebowitz sa 2NT, spørsmål. Da fikk han 3 kløver som jeg antar betyr minimum og kløver som sidefarge. Nå meldte han 3 spar og det gikk pass rundt. Det ble som du får se om litt ikke beste sluttkontrakt.

Sobsczak ved det andre bordet hadde helt andre ambisjoner. Direkte over østs 2 spar meldte han 4 hjerter! Det har mye for seg. Hvorfor spille på 5-2 tilpasning i spar når man har en så sterk hjerterfarge?

Selv om øst ikke hadde noe å hjelpe til med i hjerter var 4 hjerter en fin kontrakt:

Med den skjeve trumfsitsen endte 3 spar med en bet, WRATISLAVA +50.

I 4 hjerter var det ikke noe det norsk/svenske paret kunne gjøre i motspillet. Spar 2 kom i utspill, men N/S fikk ikke engang tak i sparstikk da nord hadde begge hjerterhonnørene, men bare en spar. Etter at trumfen var blitt tatt ut forsvant vests spar 6 på den trettende kløveren siden den fargen satt 3-3. WRATISLAVA +450 og 11 IMP. 

Mer fra Wroclaw: DET SER SÅ ENKELT UT... (endret)

Vi tar med et spill fra Round of 32, kampen der Geir Helgemo sitt lag LEBOWITZ enkelt gikk videre til Round of 16 i deres kamp mot det koreanske laget SEOUL.


Der Helgemo satt syd gikk meldingene slik:

Nord hadde bare akkurat til 3 hjerter, men med litt verdier er det greit å støtte, en strekker seg gjerne litt for å følge regelen "støtt med støtte". Og fire trumf i støtte er alltid bra.

Mot 4 hjerter kom kløver 3 i utspill. Normalt er denne kløverkombinasjonen et valg, men med utspill i fargen er det normalt riktig å spille på at utspillet er fra damen, ikke fra esset. Hvis utspilleren har vært kreativ og funnet utspill unna esset mot trumfkontrakt får det bare være.

Så du legger liten kløver og øst bruker nieren så du vinner stikket med kløver 10. Hva nå?

La oss før vi ser på Helgemos spilleplan se hva som skjedde ved det andre bordet med SEOUL sin spillefører i samme kontrakt. (Det tas i fortsettelsen forebehold om at "recordingen" av spillets gang på BBO er korrekt.) 

Starten var den samme som mot Helgemo, koreanerens kløver 10 vant første stikk. Nå spilte han mer kløver til knekten og esset. Øst (Madala) skiftet til ruter konge som syd stakk. Han spilte så spar til damen og hjerter 9 som fikk seile idet øst la liten. Nieren sto, og vest kastet en kløver. Nå fortsatte spillefører med hjerter, men da var det en bet:

Idet spillefører ved det andre bordet prøvde en andre gang hjerter fra nord for å løse trumfen med en taper satte Madala i hjerter dame. Syd stakk og spilte mer hjerter til østs konge. Derfra kom ruter til damen og ruter til stjeling med østs siste trumf - en bet. 

Du ser vel hvilken feil spillefører gjorde? 

Han glemte å ta kløverstikket og kaste en ruter. Gjør han det og så spiller hjerter tapes kun ett stikk i fargene hjerter, ruter og kløver. Ingen ruterstjeling.

Så egentlig gjorde vel Madala (øst) en feil også. Idet spillefører var inne på spar dame og glemte å ta for kløver konge med ruteravkast, men istedet spillet hjerter 9 hadde han spilt bort utgangen. Men da ga Madala spilleføreren en ekstra sjanse til å bli kvitt en ruter hos syd da han la liten hjerter på nieren som vant stikket. Det er normalt greit å legge liten i første trumfrunde fra en sånn trumf som øst her har i dette tilfellet, men det ga daltså syd en siste mulighet til å vinne kontrakten han hadde spilt bort en gang. Så spilte han den bort en gang til...  

Denne kontrakten bør vinnes, det er flere måter å gjøre det på.

Vi har sett det uttalige ganger før når det gjelder Geir Helgemo, det kommer en spilleføring som ser så så såre enkel ut, og kontrakten er vunnet på sekunder. Jeg vet ikke helt hvordan han tenkte her, men prøver meg på litt gjetting.

Denne hjerterkombinasjonen spilles normalt ved enten å ta for esset (hvis det haster), men bedre ved å ta dobbelfinesse. Tas en finesse og den ryker, blir det et dilemma andre gang, var det singel honnør bak og honnør tredje foran, eller KQ-dobbel bak? Men å spille opp mot AJ10 og ta finesse tar med seg KQx(x) foran. Dette er hjerterfargen isolert sett. Mange ting påvirker valget av fargebehandling, meldingene, hvordan det er med hensyn til overganger osv.

I andre stikk spilte imidlertid Helgemo hjerter knekt fra hånden, en uvanlig måte å angripe en slik farge på. Isolert sett, uten å vite noe om resten av kortene kan det være feil, for eksempel kan øst ha singel honnør. Men her er det nok pga. meldingene slik at vest er kort i hjerter, lengden hos øst. Uansett, spillet var nå i realiteten over. Øst stakk og spilte ruter konge til esset. Spar til damen ble fulgt av gjentatte hjerterfinesser, og han tapte kun ett trumfrstikk, til ruter dame og kløver ess - 10 stikk og 10 IMP til LEBOWITZ.

Det ser så enkelt ut...

Ved nærmere ettertanke, etter at første versjon av dette innlegget ble lagt ut (og med litt hjelp fra "klagenemda")

Ja, som raskt påpekt av en av mine årvåkne lesere er det en 100% variant å spille hjerter knekt i den konteksten spillet foregikk ved Helgemo sitt bord. Og slikt ser alltid Helgemo...:

Sålenge vests 3 kløver-melding må innebære minst fem kløver (åpningen kan jo være med tre kløver) må østs fordeling være en av disse, 4S 4H 2R 3K, 3-4-3-3, eller 4-3-3-3. Følgelig har vest maks en hjerter. Dermed er det helt trygt å spille hjerter knekt for å unngå mer enn en trumftaper, samme hvor trumfhonnørene befinner seg!

Dette utgangen burde vel være ganske enkelt å vinne på flere måter for mange, og ikke det aller mest spektakulære vi har sett fra den kanten, men det skjedde annerledes enn spillet gikk ved de fleste bordene. Og nesten halvparten av N/S-parene gikk bet, noen av dem bet i 3 hjerter (!), og enkelte gikk to bet i 4 hjerter (for eks. de bommet trumfen med esset først, og bommet også kløveren).