Ungdoms VM: Gode norske prestasjoner!

Under Ungdoms VM i Italia ser vi mange sterke norske prestasjoner. Oversikt over alle resultatene i de forskjellige klasser finner du på mesterskapssiden, her. Der finnes også lagoppstillinger, bulletiner osv.

Mesterskapet er såkalt «transnationals», dvs. noen lag har spillere fra forskjellige nasjoner. For eksempel spiller Nicolai Heiberg Evenstad på et godt internasjonalt lag med svenske, danske og franske spillere, og det laget er kvalifisert for kvartfinale i klassen for U-21.

De største lyspunktene i lag.kvalifiseringen var dog at Norge U-21 og Norge U-26-Jenter vant sine kvalifiseringsturneringer, og det blir spennende å se hvordan de gjør det videre. På de lagene spiller:

U-21

U-26 Jenter

U-26 Jenter er direkte i semifinale. U-21 skal gjennom kvartfinale.

Fra lagkvaliken tar vi med et spill hvor Anders Brogeland og Magnus Sætre fant en fin kontrakt. Hvordan synes du disse kortene skal meldes med nord som giver og ingen i faresonen?

Det første spørsmålet er om nord kan tillate seg å åpne. Det mangler litt i form av HP, og dette handler selvsagt mye om makkerparets meldestil. Men hvis man tillater ganske tynne åpninger synes jeg dette er en fin hånd å være litt optimistisk med. De honnørene nord har er fine og at to honnnører er i langfargen gir stikkpotensiale. Hvis man havner i en utgang med litt færre HP en det som normalt er påkrevet er honnører i langfargen(e) er viktig. Har man det kan det godt bli nok stikk for utgang selv om det ikke er 25 poeng til sammen. Dessuten har nord 3-4 i majorfargene. God fordeling er bra hvis det viser seg å bli trumfkontrakt. Om syd har lang spar, eller misnt fire hjerter er denne hånden mye bedre enn mange hender man automatisk åpner med. Å ha majortilpasning er strategisk viktig om man skal være aktiv fra start i meldingene.

Hvis nord åpner kommer de i utgang. Men hvilken?

Slik så hele spillet ut:

Flere par fant ut de ikke hadde åttekorts majortilpasning og havnet i 3NT uten suksess, motparten tok fem ruterstikk – en bet. 5 kløver er en fin utgang, men det norske paret havnet i 4 spar på 4-3 tilpasningen. Et meldingsforløp som kan føre til 4 spar med "vanlig" system kan være dette som inneholder en nyttig systemvariant som mange gode par bruker:

Det er best å støtte til 2 spar med kun trekorts tilpasning med nords kort selv om man ideelt bør ha fire for å støtte svarers minst firekorts farge. Syd vet at deres stil er slik at med noen håndtyper støtter åpneren med kun tre, og derfor må syd ha en mulighet til å finne ut mer. Til det brukes 2NT som er kun en relemelding. Den spør om mer informasjon. Nord sider 3 kløver som viser fargen pluss at han ikke har mer enn tre spar, nyttig informasjon i mange spill. Nå ser syd at 3NT godt kan være farlig med tynne saker i begge de røde fargene. Konklusjonen er at her bør det antagelig meldes 4 spar, eller 5 kløver. Å satse på 4-3 utgangen er ikke dumt i dette tilfellet da det godt kan være tre tapere i kløverkontrakt.

Slik meldte ikke de norske paret da de fikk sparkontrakten på nords hånd. Jeg har ikke fått fatt i detaljene om hvordan de meldte, men at nord ble spillefører tyder nok på at de spiller med overføringer som svar på 1 kløver. I så fall starter det med 1 kløver – 1 hjerter som viser minst fire spar, så melder nord 1 spar som viser trekorts spar. Nå er de i en god posisjon for å kunne finne ut at 4 spar på 4-3 er et godt forslag, og det var altså i den kontrakten de havnet. Det var en ganske lettspilt utgang.

I Norges kamp ble dette spillet vunnet da motstanderlaget ikke kom i utgang, trolig etter at nord passet i åpning.

At det blir gull å åpne med denne 10-poengeren i akkurat dette spillet betyr ikke at det blir det bestandig! Slike vurderinger som gitt her over for om man skal åpne tynt, eller ikke åpne kan avgjøre om det er sannsynlig det blir bra med tynn åpning. Så man bør nok ikke bare åpne syltynt bare for å være tøff i trynet, det blir i så fall for mye Møllers tran med mange betespill som resultat…