Fantastisk skandinavisk dag! NORGE TIL FINALE!

"Highlanders" gjorde en helt fantastisk prestasjon tirsdag i EM i Montecatini da de vant sin semifinale i EM for lag. Norsk bridge er BACK!!

I tillegg vant Danmark damefinalen, så det var feiring utenfor spillelokalene etter spillingen i kveld.  

På det norske laget som er i EM-finalen (!) spiller "gamlefar" Lars Eide og hans sønn Harald med brødrene Sam Inge og Sven Olai Høyland.

I finalen møter de Hellas som har overrasket stort. De var ikke blant favorittene, så det betyr at det norske laget har en fair sjanse for gull!!

Min odds for finalen som spilles i morgen er at det er en ren 50-50 affære.

Da jeg spurte min gamle juniormakker (men det er nesten 40 år siden) Lars Eide om ett godt spill fra semifinalen sa han jeg har godt utspill, men det ble feil...


Lars var i utspill mot 6 hjerter og prøvde liten ruter ut fra AKQJ10 - en klassiker! Hvis makker har ruter 9 kan han gi deg en kløverstjeling, et fantastisk motspill.

Harald hadde fire ruter, men MEN...., likevel (mot oddsen) ikke ruter 9...Slik så nemlig hele spillet ut:

 

Heldigvis var det at spillefører litt overraskende vant første stikk for ruter 9 ikke avgjørende for kamputfallet, overstikket kostet kun ett imp, +980 mot +1010.

Jeg er enig med Lars, det var et godt utspill. 

 

Highlanders i semifinalen!

Team HIGHLANDERS stod for en stor bragd i dag i Montecatini-EM da de vant begge sine knock-out kamper og er kvalifisert for semifinalen i EM for lag. På laget spiller Sam Inge og Sven Olai Høyland og far og sønn Lars og Harald Eide. I kvartfinalen skjedde også det at storfarvorittene LAVAZZA røk ut mot Greece. Det norske laget har gjort det fantastisk allerede, men det er ingen grunn til at det skal stoppe her!

Alle de andre norske lagene har røket ut av lagturneringene. 

 

Bilder fra Montecatini-EM

Etter den gode norske dagen i EM har jeg tatt meg den frihet å "stjele" noen fine bilder av to lag som gjorde det skarpt:

"Gry forever" ble nr. 2: Bakke, Simonsen, Grude og Johansen omkranser "Gry" (Liv Marit Grude)

 

Team Norden var hele tiden i toppen i dameklassen. F.v. Sivertsvik, Chediak, Brogeland, Rahelt, Bekkouche og Holmøy. 

 

Tre norske lag til sluttspill i Åpent lag!

Endelig ble det litt opptur for norsk bridge i EM i Montecatini. Av de seksten lagene som skal spille knock-out kamper er hele tre norske - hyggelig for norsk bridge.

De unge spillerne på "Gry forever" (Simonsen, Bakke, Grude og Johansen) kom helt oppe på 2.plass i kvalifiseringen.  "Highlanders" (S.O. og S.I. Høyland, L. og H. Eide) kom på 3.plass og Heimdal (Grøtheim, Tøndel, Aa, Livgård, Austberg og Berg) fulgte godt opp med 6.plass.

I dameklassen kom lag Norden på 5.plass og ble kvalifisert for sluttspill, etter stort sett hele tiden å ha ligget på topp-3. På det laget spilte Tonje Brogeland, Stine Holmøy, Vicky Chediak og Ranja Sivertsvik sammen med danske Bekkouche og Rahelt.

Sluttspillskampene blir overført på BBO i dag, mandag fra kl. 10.30.

Mitt eget lag med danske Røn som makker og to australere var godt med og hadde sjansen til å kvalle helt til siste slutt. Men det ble for mange kjempesvinger av typen 5-6 VP ut (dobbeltsvinger) og da er ikke marginen å 6VP opp til topp 16 stor. Vår sponsor spilte ganske godt, men var veldig kostbar på noen sånne spill, som dette:

Dette var en hånd i en av de siste kvalikkampene. Mange åpnet med 2 kløver og meldte 2 spar over 2 ruter. Da sa makker 2 grand, og åpneren kunne si 3 hjerter. Svarhånden støttet til 4 hjerter. Hva melder du da?

Det er vel ingen dårlig sats å si 7 hjerter, men har man avtalt litt system så meldes 4 grand - Key-Card Blackwood, og etter null (eller ett) key-card fra makker spørres etter trumfdamen. Den har makker, og er det vel ikke noen dårlig sats å si 7 hjerter?

Slik så hele spillet ut:

Pluss 1510 for 7 hjerter med tretten var uavgjort i en rekke kamper, men mange andre meldte bare lilleslem. I vår kamp stoppet de i 6 hjerter ved vårt bord, et spill du kan håpe gir plusscore, men kanskje blir det uavgjort. Men vår australske venn hadde et svakt øyeblikk og endte i ugang! Dermed tapte vi 10 imp på at motparten meldte "bare" lilleslem i stedet for å vinne 11 imp, og 21 imp i sving i en kamp som endte uavgjort koster spillet over 5VP. 

Montecatini-EM: Nå er det lagkamp som gjelder

Etter at Thor Erik Hoftaniska ble beste nordmann i parmixen (11.plass sammen med Kathrine Bertheau, Sverige) var det over på lagturneringer. I går gikk første dag av lag-kvalifiseringen av stabelen, i tre klasser: Åpen, Damer og Senior.

Best ut i åpen klasse kom lag Highlanders bestående av Harald og Lars Eide, Sam Inge og Sven Olai Høyland) med en sterk 4.plass halvveis i kvaliken. Et lag som kaller seg Gry forever (årsaken til lagnavnet er en lang historie) med Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke, Lars Arthur Johansen og Tor Evivind Grude har også en kjempfin sjanse til å komme seg videre til knock-out sluttspillet (topp-16) med 6.plass så langt. Flere andre norske ligger på "skuddhold" og kan med en god andre dag komme seg videre.

I dameklassen spiller Vicky Chediak, Ranja Sivertsvik, Tonje Brogeland og Stine Holmøy på lag med danske Maria Rahelt og Nadia Bekouche (lag Norden), og de ligger på en flott 2.plass så langt. Kvaliken avsluttes altså i dag, søndag, og vi kommer tilbake med resultater og spill.  

En god innspurt?

Kanskje kan vi få en god innspurt av de norske i mix-finalen for par. I første del av siste spilledag klatret Heskje-Ovesen en del og det er svært jevnt foran dem. Hoftaniska-Bertheau er fortsatt best av de norske og ligger som nr. 16 i øyeblikket med omtrent 30 spill til å spille.

Håpet om mange norske gladspill mot slutten ble vekket da dette spillet kom på BBO:

Ø/V har 2-3 spar i kortene, og da Zimmermann meldte en gang til etter at Thoresen hadde flyttet fra 1 grand til 2 spar viste ikke det norske paret noen nåde. Motspillet satt vel ikke helt hundre prosent, men det ble likevel +500 og en skyhøy score.  

Svak norsk dag i mix-finalen

Selv om det er en god prestasjon å kvalifisere seg til en EM-finale må det være lov å si at de norske resultatene etter første dag (av to) i mixfinalen er litt skuffende. Thor Erik Hoftaniska er beste norske så langt på 16. plass (av 52) sammen med Kathrine Bertheau. 

Marianne Harding (med Simon Gillis) lå lenge ganske høyt oppe, men halveis i turneringen ligger hun litt under middels (30). Siv Thoresen-Thomas Charlsen (27), Torild Heskje-Jo Arne Ovesen (28) og Bodil Øigaarden-Steffen Simonsen (40) har en hel spilledag til å spille seg oppover på listen.

Etter dagens spilling er det slutt på mix-delen av EM, og i morgen starter lagturneringen. Av de 119 påmeldte lagene har hele 16 lag norske navn i oppstillingen. I dameklassen har tre lag norsk innslag, og i Senior starter ett norsk lag.  

Vi håper selvsagt på gode norske resultater i lagturneringene, men det kan kanskje bli tungt å følge opp de sterke prestasjonene fra Tromsø-EM for to år siden da det ble sølv (Høyem, Hornslien, Berset og Lund) og bronse (Sveindal og Rasmussen) i åpen klasse.  

Nordmenn til mixfinalen

EM for mix-par blir avsluttet i morgen, fredag. I finalen over to dager deltar 52 par, en to-spills runde mot alle de andre parene.

Siv Thoresen og Thomas Charlsen ble best av de norske i semifinale A med 15. plass. 46 par par fra semifinale A og seks par fra B danner finalefeltet. I tillegg til Thoresen-Charlsen kom disse norske spillerne videre til finalen: Marianne Harding sammen med engelske Simon Gillis (23), Bodil Nyheim Øigarden- Steffen Fredrik Simonsen, (33) og Thor Erik Hoftaniska sammen med svensk/norske Kathrine Berttheu. Dessuten klarte Jo Arne Ovesen-Torild Heskje å komme seg videre via nåløyet semifinale-B der de ble på 3.plass.

Mange klager på utur når det går dårlig i parturnering. Det er nok som oftest bare halve sannheten. Hvis en går nøyere gjennom spillene så er det ikke sjelden både flaks og utflaks involvert. I det lange løp får man antagelig de poengene man fortjener. Her er et eksempel på veldig god hjelp fra motparten etter at jeg hadde valgt feil i meldingene.

 

Da øst var med til 3 hjerter over vår 2 spar valgte jeg å si 3 spar. Det er i teorien feil når vi ser at 3 hjerter ville gått bet, og 3 spar egentlig er helt håpløst med to hjertertapere, to rutertapere og også to kløvertapere. Men "try with a little help from your friends"...

Vest spilte ut sin single hjerter til liten, nieren og esset. Det fulgte spar til nieren, så hjerter fra bordet. Om det skulle være noen sjanse til i alle fall åtte stikk måtte motparten gjøre noe feil i motspillet. Øst tok sine to hjerterstikk og spilte trumf som gikk til knekten, så spar ess. Da fulgte liten ruter fra nord, og øst tok for damen. Nå så det nokså naturlig ut for han å presse syds trumf med hjerterspill. Syd stjal med den nest siste trumfen, så ruter knekt som øst stakk med esset. Dette var igjen:

 

Det var mange måter å bete denne 3 sparkontrakten, og også i sluttposisjonen kan øst spille ruter eller kløver, og det blir åtte stikk. Men øst var i "trumfmatt-modus" og spilte hjerter 10 som ble stjålet med spar 10, og i det stikket ble vest skviset i minorfargene! Dermed var det +140 til N/S, og et potensielt elendig spill var snudd til en veldig god score. 

Seks norske par i semifinale A (mix par)

I tillegg til Steffen Fredrik Simonsen-Bodil Nyheim Øigarden (12) og Geir Brekka-Mona Lindstrøm (13) som ble nevnt i forrige innlegg kom tre par til med norske spillere seg videre til semifinale A som er den mest sannsynlige veien til finalen.


Etter litt klabbeføre i lag-mixen kom flyten for Bodil og samboer Steffen Fredrik i par-kvalifiseringen

De tre andre kvalifiserte er Marrianne Harding (spiller med engelske Simon Gillis, nr. 20) Astrid Steen Lybæk-Kristian Ellingsen  (38), Jan Petter Svendsen-Lis Blågestad (48) og Thomas Charlsen-Siv Thoresen (61). Fra a-semien vil 46 par gå til fianalen (må antageligvis ha ca. 51%). Seks par fra semi-B fyller opp det 52 par store finalefeltet som spiller torsdag og fredag, så andre norske som spiller i B har en sjanse de også, men da må de score mange prosent! 

Brukbar norsk dag i mix-par i EM

Steffen Fredrik Simonsen- Bodil Nyheim Øigarden ble nr. 12 i mix kvalfiseringen, og best av de norske parene (262 par deltok totalt). Geir Brekka - Mona Lindstrøm gjorde det også veldig bra og ble nr. 13. Flere andre norske kvalfiserte seg til A-semifinalen, men de som ikke gjorde det har en liten sjanse via nåløyet i B-semifinalen hvor kun seks par går videre til finalen. I semifinale B blir det mange kjente navn på listen da svært mange internasjonale toppspillere faktisk ikke klarte å komme seg til semifinale A. 

Mer detaljert om dette, og hvem som spille hvor i semifinalen kommer i morgen da det i skrivende stund ikke er helt klart hvor mange som går videre fra kvaliken til semifinale-A, fordi de som er slått i i dag fra lag-mixen har rett til "drop in" i semifinale-A.

 

Resultat fra mix-kvaliken finner du her.

 

Knepent tap i kvartfinalen

Det ble over og ut for siste norske innslag i EM for mix-lag da Helgeness tapte en jevnspilt kamp mot lag Zimmermann (14 IMP).

Spennende kamp da Helgeness gikk videre

Lag Helgeness lå under med 11 IMP ved halvtid i sin første sluttspillkamp mot franske Puillet i mix-EM. I andre halvrunde snudde det imidlertid, og de tok over ledelsen i kampen etter dette spillet:

Med nord (Helgemo) som giver og Ø/V i sonen åpnet Helgemo med 2 ruter som viste en svak 2 åpning i en majorfarge. Øst gikk inn med 3 kløver, og Larsson sa 4 ruter som ba Helgemo om å melde fargen sin. Nord sa 4 hjerter, og øst meldte 4 spar som syd doblet. Hun spilte ut hjerter ess som stod, altså visste hun at Helgemo bare hadde femkorts farge. Hva ville du gjort i andre stikk?

Jada, det er temmelig opplagt å ta for ruter ess, og det gjorde Larsson. Senere kunne hun vente på de to trumfstikkene, +200. Hele spillet så slik ut:

Ved det andre bordet var Helness også i 4 spar doblet. Der tok syd for hjerter ess og fortsatte med hjerter! Helness stjal og tok for spar ess, så tre store kløver med ruteravkast, kløver til stjeling som satte opp resten av kløveren, og hjerter til stjeling. Så eni godspilt kløver og bort med vests siste ruter, og det ble bare to trumftapere og en hjertertaper. Pluss 790 gjorde at de vant 14 IMP på spillet. 

Like etterpå gikk 16 IMP samme vei da motparten var i en grei slem i kløver, men den var bet med hjerter ess ut og hjerter til stjeling. Helgemo lightnerdoblet, og Larsson fant utspillet - en doblet bet. Ved det andre bordet stampet motparten mot Helnessene sin slem, og det kostet 1100. Dermed ledet det norsk-svenske laget med 17 IMP.

Det så lyst ut med fem-seks spill igjen, men så fikk det franske laget inn noen småimp etterfulgt av en fet 16 imper da Helness-Helness lot motparten spille 5 kløver som stod hvor det norske paret hadde 5 hjerter i kortene slik det satt. En delkontrakt gikk så riktig vei, og Helgeness ledet med 1 fattig IMP da fire spill gjensto!

Nådestøtet ble gitt da Helgemo i lukket rom og franskmannen som satt nord i åpent rom måtte gjette denne ruterfargen i en majorutgang:

A 10 8 4 3

mot

J 6 2

Franskmannen spilte ruter knekt uten å tenke seg særlig om, men det ble feil da han foran esset femte hadde Q x og dekket, og makkerfen hans fikk to ruterstikk med K9x. Helgemo ventet litt med ruterfargen og fikk bra peiling på fordelingen. Det måtte sitte dobbelton foran, og han spilte ruteren for kun en taper med liten til tieren. Det var verd 12 IMP.

Den spennende og jevnspilte kampen ebbet ut med 11 IMPs seier til lag Helgeness som i kveld spiller kvartfinale. Kampene i EM overføres selvsagt på BBO.  

 

  

   

Helgeness til sluttspill

Laget med Tor og Gunn Helness sammen med svenske Jessica Larsson og Geir Helgemo kom seg videre til Knock-out sluttspillet (Round of 16) i EM for mixlag. Mens sluttspillkampene pågår spiller mange av de som er slått ut en en-dags Board-a-Match turnering, mens andre tar seg en hviledag i sommervarme Montecatini. I morgen tirsdag starter mix-par hvor det er nye sjanser for de mange norske parene som ikke hadde noen suksess i mix-lag.


Det var et par-tre norske lag som hadde en viss kontakt med topp-16, men de endte bare litt over middels til slutt. Ett av de var mitt eget lag. Med et par-tre kamper igjen å spille var det muligheter, men i nest siste kamp ble vi helt utspilt av et lag som traff på det meste. Her er et av gladspillene de med letthet dengte inn:

Hvordan ville du og din favorittmakker meldt disse kortene etter at syd passer som giver? (Syd/ingen i sonen) 

De fleste på vests plass åpnet med en sterk, kunstig 2 kløver, og noen svarte 3 ruter med østs kort, naturlig og positiv melding. Andre svarte 2 ruter - såkalt waiting - og vest skulle finne en gjenmelding med sine 26 hp. For mange er det hopp til 3 grand, 25-27, mens de som bruker såkalt Kokish kan får vist den hånden via 2 hjerter (viser iht. Kokish enten hjerterfarge, eller 25-27 grand) så 2 grand over svarerens obligatoriske 2 spar (rele). Meldes slik er det bedre plass, og de kan enklere finne eventuell tilpasning, som i dette tilfellet 4-4 tilpassen i spar. Storeslem i spar er helt glimrende. Mot oss hadde de ikke så sofistikerte metoder, og vest hoppet til 3 grand over 2 ruter. Øst tenkte ikke mer enn tre-fire sekunder før han smalt til med 7 grand!

Storeslemmen i grand er heller ikke så dårlig, men mye dårligere enn 7 spar da i grandkontrakt må ruteren gå. Det kom hjerter 10 ut til knekt, dame og konge. Spillefører tok for ruter konge, og det gikk liten var fra nord mens syd fulgte på med knekten! Hvis spillefører så tester sparen vil hun oppdage at nord startet med singelton spar. Sannsynligheten for at nord har lang ruter øker betraktelig, og det behøves ikke mer enn fire ruterstikk for å vinne tretten stikk. Så å ta ruterfinesse med nieren er ikke dumt spilt, men det ville blitt nitrist i dette tilfellet siden hele spillet så slik ut:

Ved vårt bord så ikke vest problemet, hun spilte i tredje stikk, uten å teste sparen først, ruter til esset. Da tieren falt var det 1520 til notering i ett av kampens første spill . Fulle av selvtillit etter den starten dundret de på med gode spill, og vårt håp om avansement i turneringen var snart over. 

Montecatini: Vi er i gang!

Lørdag ble halve kvalifiseringen i EM for mix-lag unnagjort i Italia. Trenden fra Nordisk mesterskap fortsatte på en måte for Norge med mange antatt bra mix-lag langt nede på listene. Unntaket er lag Helgeness (Tor og Gunn Helness, Geir Helgemo og svenske Jessica Larsson). De fikk en rakettstart, og selv om de bremset litt utover dagen er de klart inne på sluttspillpass med 7.plass etter første dag. Noen andre norske lag ligger litt over middels, og det går selvsagt an å spurte bra i dag, søndag. Og går det ikke bra for de norske farger i dag er det fortsatt veldig mange turneringer å gjøre det på!

Resultatene etter fem av ti kvalifiseringskamper finner du her:

Her er det kostabart spill fra første kamp - mange VP står på spill i slike spill:

Du er i 6 hjerter uten motmeldinger. Vest spiller ut en liten spar til syds ess. Hvordan ville du spilt?

Hjerterfinessen er en bra sjanse, 50%, og det er beste hjertervariant om man ser kun på hjerterfargen isolert sett. Men kongen kan jo sitte bak, kanskje singel? Er det noen mulighet hvis hjerterfargen gir en taper? Ja, her er det kombinerte sjanser. En plan er å ta for ruter ess, så hjerter ess fulgt av to runder spar til med ruteravkast. Så trumfes nords andre ruter, og deretter spilles trumf. Om ikke kongen falt i første hjerterrunde er det nå muligheter, for han som kommer inn må (hvis trumfen sitter 2-1) spille kløver eller ruter/spar til dobbeltrenons. Da kan spillefører bli kvitt sin kløvertaper. De som valgte denne spilleplanen i stedet for en enkel hjerterfinesse skjøt gullfuglen i dette tilfellet da hele spillet så slik ut:

.  

Da trumfkongen falt under esset var det tolv enkle. Denne spilleplanen er antagelig bedre enn å ta hjerterfinessen selv om det altså er bedre sjanse i hjerterfargen isloert sett. De norske som ønsker å kvalle til sluttspillet må treffe på noen slike valg i dag...

 

Let the games begin!

Klokken er 7.30 lørdag morgen her i Montecatini Terme i ydylliske Toscana, Italia. Om tre timer braker det løs i European Open, og første turnering er som vanlig i disse mesterskapene mix-lag. Som allerede nevnt er det en haug med nordmenn på startstreken, og i går kveld ble den lille byen fylt opp med bridgespillere. Vi kommer selvsagt tilbake med resultater, spill og historier fra de to ukene EM varer.

Alle er alltid i godt humør fra start når vi møtes i slike sammenhenger, og de fleste greier uteover de neste par ukene å unngå for mye surmuling selv om bridgen kanskje ikke går så bra som man håpet. Et lite irritasjonsmoment er hva vi ble møtt med av EBL da vi registrerte oss for å betale ganske høye startkontigenter;

Arrangøren flyttet spillestedet kort tid før mesterskapet, etter at "alle" hadde bestilt hotell i nærheten av det opprinnelige spillestedet. De annonserte det med opplysning om at dette skulle bli så fint likevel, for de ville sette opp shuttle-busser, no problem! Så kommer vi hit, og de forlanger betaling for transport til spillestedet, noe alle må benytte seg av (eller ta taxi) da vi selvsagt må bo der vi har bestilt hotell i henhold til det vi først hadde fått oppgitt var passende avstand fra spillestedet.

Slikt irriterer, men det skal nok ikke gå ut over humøret og gleden ved å kunne være tilstede og delta, og kunne møte massevis av bridgevenner fra hele verden.

LET THE GAMES BEGIN!   

When in doubt, bid 3NT! (Hamman's rule)

Den levende legenden Bob Hamman (USA) blir ofte sitert på noen såkalte "rules" han visstnok har laget. En av dem gjelder 3 grand som en melding man gjerne bør avgi. Og det er jo ofte det er mulig å få tråklet hjem ni stikk selv om andre utganger ikke er så bra.

Her er et par 3 grandkontrakter fra nylig, begge kunne vært vunnet hvis spillefører hadde funnet riktig variant.

Denne først grandutgangen er fra Nordisk i pinsen. Danske Askgaard-Konow gjorde det bra i meldingsforløpet, de unngikk 4 hjerter og prøvde 3 grand, en bedre utgang. When in doubt...

Øst var spillefører i 3 grand, og syd spilte ut en liten kløver som fikk løpe til østs konge. Konow gikk i gang med hjerteren med esset fulgt av damen. Syd vant med kongen og spilte kløver ess og mer kløver som satte opp syds fjerde kløver. Konow fortsatte med hjerter 10 til syds knekt, og han tok kløverstikket sitt, forsvarets fjerde stikk. Syd fridde seg med sin fjerde hjerter.

Vi som ser alle kortene har ingen problemer, vi tar ruterfinesse riktig vei og vinner utgangen. Men dansken som kun så sine egne kort og blindemanns tok sparfinessen og gikk bet. Hvilken finesse som lykkes er vel hipp som happ, så spillefører kan kansjke ikke klandres?

Hvorfor burde kontrakten likevel vært vunnet?

Det er en kombinert sjanse her. Spillefører har åtte stikk, og det niende kan komme fra vellykket sparfinesse, eller ruterfinesse. Men hvilken finesse som lykkes er ikke godt å si. For å forsøke å kombinere to sjanser bør spillefører først toppe ruteren, så, om ikke damen faller tas sparfinesse til slutt. Det gir bedre sjanse enn å ta en av finessene (50%). For å ta sparfinessen til slutt etter å ha toppet ruteren gir 50% sjanse og ruter dame dobbel gir ekstrasjansen.

Den neste 3 grandkontrakten er fra min generalprøve før EM i Italia, en turnering i Auckland i helgen. Du kan ta spillet som en spilleprøve.

Du får hjerter 10 ut fra vest mot 3 grand, til østs dame og din konge. Hvordan fortsetter du?

Det kan se ut som om man er avhengig av kløverfargen her, men kanskje ikke? Problemet er at du neppe tåler å slippe inn øst, gjennomspill av hjerter knekt truer. Om det spilles tre runder kløver fra topp og ikke damen faller er det ikke noe inntak til nord etterpå før forsvaret har fått for mange stikk. Om om damen faller dobbel i kløver er det heller ikke lett, det er ikke inntak til den fjerde og femte kløveren. En løsning er å spille kløver knekt og ta dobbelfinesse om knekten blir dekket. Men du hater jo å slippe inn øst her...

Jeg fant ut at det kunne kanskje gå an å vinne ni stikk uten langfargestikkene i kløver. Jeg spilte liten kløver til kongen og ruter dame. Den fikk seile og vant stikket. Så spar til finesse, og den holdt sannelig også. Det var plutselig åtte toppstikk, og nå kunne det niende komme ved å felle kløver dame dobbel hvor som helst. Kløver til nords ess fulgte, men vest fulgte lavt og øst kom på med tieren. Hva nå?

Jeg fant ut at om øst hadde kløver dame tredje fra start så kunne han godt blir utsatt for en fin skvis om vest fikk lov å ta alle hjerterstikkene sine. Derfor hjerter, og vest fikk komme inn. Håpet var at det satt omtrent slik fra start:

Idet vest for lov å ta hjerterstikkene får øst problemer. På den fjerde hjerteren er han allerede skviset i tre farger, og syd kaster behagelig etter han. Forsvaret får ikke mer enn de fire hjerterstikkene.

Da øst begynte å svette litt var jeg fornøyd med meg selv, helt til vest etter å ha tatt hjerterstikkene innkasserte beten med kløver dame! Den kunne han vel godt ha tatt før de siste hjerterstikkene for ikke å gi meg håpet, og troen på at jeg hadde gjort noe bra...

Slik så hele spillet ut fra start:

Det er to måter å vinne kontrakten på etter hjerter ut til damen og kongen. Enten spille kløver knekt og la vest få behoklde for klølver dame, eller spille kløver knekt til dame og ess, så toppe ut kløver 10. 

 

 

 

 

Hva skjedde i Horsens (3)?

Damelandslagets kaptein Tormod Røren ble allerede mandag sitert på sin umiddelbare reaksjon etter Nordisk, og der ba han om mer tid til å analysere det som skjedde. Bare etter noen få dager gir han en litt mer utfyllende kommentar:

"Hei Geo !

Jeg har sett nøyere gjennom spillene fra Nordisk og som antatt var det litt for dårlig av alle 3 parene.

Kamp 1 mot Sverige og kamp 4 mot Finland peker seg ut som de vi lettest kunne snudd og fått mesterskapet inn i et nytt spor.

Vi anså oss selv som en av favorittene til å vinne denne gangen, men det tålte vi tydeligvis ikke. Det er ikke farlig å være favoritt,snarere er det de andre som skal frykte oss. Mangelen på vinnerkultur i internasjonale sammenhenger gjør kanskje at vi har tungt for å prestere optimalt i en slik situasjon.

Vi må uansett en tur i tenkeboksen både spillere og ledelse for å finne den riktige veien videre. Vi har spillere gode nok til å kjempe om topp 6 i neste EM, men da må vi være 100 % optimalisert når starten går i Ostende om et år.

Lykke til i Italia!"

Her i bloggen kommer vi til å følge opp situasjonen for våre landslag, og da ikke bare se på resultatene i en enkelt turnering med kritiske øyne!

 

Hva skjedde i Horsens (2)?

NPC for det norske laget i åpen klasse ber om litt tid før mer utfyllende kommentarer til det skuffende resultatet i Nordisk. Men som damelagets kaptein gir også han velvillig en umiddelbar kommentar rett etter weekenden i Horsens.

"Hei GEO

Turbo og jeg mener at det er litt tidlig å komme med en endelig konklusjon etter Nordisk. Men det er lett å si at både vi og spillerne hadde forventninger om en bedre plassering. Det var intet å si på innsatsviljen og stemningen i laget. Vi følte at vi hadde uglid, eksemplifisert ved 7 ruter i nest siste kamp. En helt riktig meldt syver med 70% sjans. Men bet, og det svingte nesten ti vinnerpoeng. Hadde den stått, ville vi vært veldig nær medaljer.

Likevel må vi innrømme at det kanskje var litt for lavt trykk, og at det var riktig at Sverige vant. Vi utfordret dem ikke, selv om vi begynte med å slå både dem og Danmark i startkampene.

På pluss-siden kommer at Fredrik Helness spilte helt uten debutantnerver og forsvarte uttaket og mere til! En strålende debut."

Mer internasjonalt

Nordisk mesterskap ble avviklet i pinsehelgen, uten norsk suksess. Men det går ikke lang tid før norske spillere skal i ilden i internasjonal sammenheng igjen. Lørdag 10. juni starter European Open i Montecatini, Toscana, Italia.

I European Open er turneringene transnasjonale, dvs. et par eller lag kan ha med spillere fra flere nasjoner. Det er mange norske spillere som tar turen til Toscana. Først er det mix (en dame og en mann i hvert makkerpar). Av de påmeldte lagene i den første turneringen, Mixed Teams har ikke mindre enn 11 lag (pr. 6.6.) norsk innslag, og 15 par med norske deltakere er allerede påmeldt til mix-par som starter etter mix-lag.

Mesterskapssiden med informasjon finner du her.

De som blir slått før sluttspillet i lag og finalen i par får anledning til å spille en en-dags turnering mens det spilles om medaljer i hovedturneringene. Etter at mix-spillingen er over blir det først lag- og så parturerninger i Åpen klasse, Dameklasse og Senior.

Det er mange  bridgespillere som gleder seg til å tilbringe et par uker i Toscana!

Undertegnede er i skrivende stund på en lang reise i retning av Europa fra New Zealand og blir på plass for å spille fire hovedturneringer og mest sannsynlig noen sideturneringer også om det ikke skulle gå så bra at det blir finalespill i et av mesterskapene. Så med "NBFs utsendte" på plass kan du regne med både resultat er, historier og spill her i bloggen den neste par ukene!

Hva skjedde i Horsens? (1)

Nei, det kommer nok ikke noe klart og entydig svar på det spørsmålet så raskt etter et skuffende Nordisk mesterskap sett med norske øyne. Det kan ingen forvente. Men når det to norske lagene, begge med gullambisjoner oppnår resultater langt under det vi alle håpet på er det klart at vi alle, inkludert spillerne og støtteapparat må få lov å spørre seg hva som er årsaken til så svake resultater.

Landslagsledelsen har blitt bedt om kommentarer, og selvsagt må de få litt tid på seg til å evaluere dagene i Danmark. Damelagets NPC Tormod Røren kom imidlertid raskt med en foreløpig kommentar. Et godt poeng i hans umiddelbare reaksjon på "Hva skjedde i Horsens" er at dette var en turnering, og en kort, intens sådan. Så å svartmale alt, og grave seg ned synes ikke undertegnede i det hele tatt er veien å gå. Her er hva Røren sier i første omgang, før mer grundig evaluering av resultatene har blitt gjort:   

"Helt klart et resultat langt under forventet fra vår side. Vi presterte jevnt over for svakt og når motstanderne i tillegg var gode og aktuelle mot oss blir det seende stygt ut. Jeg skal gå nøye igjennom spillene i nærmeste fremtid og vil helst ikke si for mye før det er gjort. Stemningen i troppen har vært god tross alt og på det nåværende tidspunkt kan jeg ikke se at det er noen utenombridgelige ting som skulle ha påvirket oss i negativ retning. Dette har vært et kort og veldig intenst mesterskap hvor vi ikke klarte å snu en negativ trend underveis. Vi i støtteapparatet må evaluere om vår litt forsiktige måte å lede laget på er den rette i situasjoner hvor det butter imot, kanskje må det litt tøffere lut til for å snu trenden raskere. Uansett er dette en vanskelig balansegang hvor individuelle hensyn må tas. En debatt rundt dette temaet, gjerne på bloggen din, hadde vært både nyttig og interessant. Særlig dersom du hadde klart å engasjere både spillere og andre med kompetanse på området prestasjonspsykologi. Vi skal uansett gjøre alt for å komme sterkere tilbake ved neste korsvei."