Nyttig erfaring

Det norske damelaget som vant kvalfiseringen i Vilnius Cup fikk det som ventet knalltøft i sluttspillet for de åtte beste lagene. Det ble noen små tap, flere store tap og en seier i de syv kampene. Dermed var en topp plassering i sluttspillet utenfor rekkevidde, men de har uansett all ære av å vinne kvalifiseringen i det sterke feltet. 

Vinnere av turneringen ble det amerikanske profflaget Millner.

Resultatene finner du her

Innsatsen til de norske damene i en slik internasjonal turnering må være gode nyheter for de i NBF som driver med damelandslaget, og for spillerne vil opplevelsen selvsagt være en meget nyttig erfaring! 

Drømmestart for damelaget i finalen...men

I Vilnius Cup startet søndag morgen finalespillet for de åtte beste lagene i kvalifiseringen. Norge damer vant litt overraskende kvaliken og leder dermed finalen fra start (carry over). Liv Marit Grude, Bodil Nyheim Øigarden, Maja Rom Anjer og Pernille Lindaas har allerede gjort en innsats de kan være stolt over.

I finalespillets første kamp (de åtte lagene spiller alle mot alle, syv kamper) fikk de norske damelaget en kanonstart mot A.J Diament.

Er dette en god slem?

Det er i alle fall ikke veldig dårlig i 6 hjerter spilt av øst? Hvis trumfen sitter 3-3 er det enkelt, og en spiller for det trettende stikket. Hvis hjerteren sitter 4-2 er det fortsatt veldig gode sjanser. Ruter vil som oftest kunne gi avkast for østs kløvertapere (den femte ruteren kan godspilles hvis fargen sitter 4-2.

Anjer hørte nord åpne med 2 spar, spar og en minor og under åpning. Da hun meldte inn 3 hjerter var de vel egentlig aldri i nærheten av slem. Og det var sannelig greit nok siden hele spillet så slik ut:

Mot Grude-Øigarden fikk Ø/V melde i fred, og de endte i 6 hjerter. Det var Bodil veldig fornøyd med der hun satt med to trumfstikk. Spillet ga 11 IMP til Norge, 11-0!

Dessverre forsvant 10 IMP rett tilbake til A.J. Diament i neste spill hvor dessverre et motspill mot 3 grand klikket.

Det skal bli spennende å følge de norske damene utover dagen for å se om de klarer å hevde seg i det sterke finalefeltet.

 

Klart for NM for par!

I helgen spilles PARFINALEN, alltid ett av sesongens høydepunkt i norsk bridge.

Finalen i NM for par spilles på Quality Airport Hotel i Stavanger. På startstreken fredag stiller 54 par. Mesterskapet avsluttes søndag.

Vi kommer selvsagt til å følge opp turneringen her i bloggen.

Informasjon om parfinalen, kvalifiserte deltakere, tidskjema osv. kan du finne her. 

 

Norsk dame-triumf i Vilnius Cup

I den store internasjonale lagturneringen Vilnius Grand Prix vant Norway Woman kvalfiseringen! På laget spilte Bodil Nyheim Øigarden, Liv Marit Grude, Maja Rom Anjer og Pernille Lindaas. 

 

Kjempeinnsats av (f.v.) Liv Marit, Bodil, Maja og Pernille! 

Søndag fortsetter lagturneringen som et finalespill hvor de åtte beste møtes i en pulje for å avgjøre topp-plasseringene, mens resten spiller om plassen fra nr. 9 og utover. I dag og lørdag er det parturnering.

Før den åpne lagturneringen spilte Monaco med Tor Helness og Geir Helgemo på laget en turnering for inviterte lag. De gikk helt til finalen, men tapte der på verst mulig måte mot Irland som vant kampen med 0,9 IMP! 

 

Meldeprøve

I dag tar vi med en meldeprøve fra Round of 16 i HCL Championship i New Dehli, India. Jeg synes ikke at dette var enkelt.

Du sitter nord (Øst giver, Ø/V i sonen).

Øst passer, og makker på syds plass åpner med 1 spar, pass fra vest. Hva ville du meldt nå?

4 ruter er en melding de fleste ville valgt, spesielt om det viser renons.

Denne hånden er imidlertid en så spesiell svarhånd, spesielt når makker åpner med 1 spar, at det ikke nytter å tenke på å telle honnørpoeng. Alt avhenger av hva slags honnører makker har. ER det A-K i kløver og hjerter ess (11 hp) er det nedlegg storeslem. Hvis ikke makker har kløverkontroll står ikke mer enn utgang.

Og det er ikke slik at om du svarer 4 ruter (enten renons, eller hos de som bare bruker Splinter singelton), så har du ikke benektet kontroll i kløver (som du gjør om det dreier seg om en cuebid-sekvens). Så idet makker slår av med 4 spar over 4 ruter er du nesten like langt.

Hva ville du gjort nå?

Det er klart åpneren kan ha mange HP i ruter, og da er det ofte to tapere i dette spillet. Men du har jo selv "alt" i spar, så et eller annet sted må makkers åpning være! Men det er vanskelig å få han med på noe da han jo har elendig trumffarge. Jeg har dog sympati for svenske Hult som etter å ha sagt 4 ruter gikk videre over åpnerens 4 spar. Men da var det allerede for sent, svenskene kunne ikke gå pluss i dette spillet:

 

Idet Hult gikk på en gang til med 5 ruter så benektet han kløverkontroll, men sa også at han omtrent hadde resten dekket opp. Da åpneren slo av i 5 spar kunne ikke lenger slem stå, og Hult passet. Men slemforsøket kostet IMP da motstanderne stoppet i 4 spar, selv om det om du ser kun på N/S sine kort ser ut som 5 spar ofte vil stå. For slik det litt uheldig satt hentet Ø/V raskt en bet i 5 spar med kløver ut, A-K og kløver til stjeling.

Egentlig så var vel dette spillet ikke en prøve som kan løses på noen logis måte, det var mer en "gjette-prøve".

Av de seksten lagene klarte kun fem å stoppe i 4 spar og notere +420. Av de resterende var tre par i 5 spar med bet, og hele åtte N/S-par meldte 6 spar som var helt håpløst uansett utspill.

Klarte du å bremse?

 

 

HCL Bridge Championship

Denne uken foregår en stor, internasjonal bridgeturnering i New Dehli, India - The HCL Bridge Championship. De startet spillingen tirsdag, og det spilles lagturnering med kvalifisering og sluttspill (utslagskamper). For de som ryker ut før sluttspillkampene blir det parturnering (IMP).

Det er veldig store pengepremier i dette mesterskapet, og derfor deltar en rekke av de internasjonale proffene. Ett av lagene som har tatt turen er det meritterte italienske lag LAVAZZA, men de har skuffet så langt og må spurte godt om de skal komme seg videre til Round of 16 som spilles torsdag.

Det er 59 lag med i "elitepuljen" (Team of four - Gold), men ytterligere 95 lag i det som vel må oppfattes som B-puljen (Team of four - Silver).

Vi tar med et spill fra New Dehli, fra en kamp hvor et svensk/nederlandsk lag med velkjente proffer fikk kraftig bank av et indisk lag med navn som i alle fall ikke jeg har hørt om.

Hva ville du åpnet med etter standard system med sterke grander og femkorts major om du fikk utlevert denne hånden som øst, og nord passer i første hånd (N/N-S)? 

Det er en litt ekkel hånd med tanke på hva man skal gjenmelde. Hvis du åpner med 1 spar er 2 spar i neste runde en undermelding, men 3 spar en overmelding. Det må vel antas at korrekt gjenmelding er spar på laveste nivå for så å håpe at makker melder en gang til.

Inderen på østs plass valgte åpningsmeldingen 1 grand mot svenske Upmark-Nystrøm. For å være ærlig så har jeg ikke så mye mot det. Den sjette sparen forsvinner nok for makker, men styrken og håndtypen ligner vel veldig på en 15-17 grand?

Grandåpningen førte på et vis frem, selv om det kanskje er litt tilfeldig hva som ble riktig. Slik så hele spillet ut:

Mot 3 grand kom ruter ut, og da kongen var velplassert for spillefører vant damen første stikk. Deretter måtte nesten 3 grand bli vunnet slik det satt, og det endte med ti stikk, +430 til Ø/V.

Der nederlenderne satt Ø/V valgte øst å åpne med 1 kløver som var kunstig og sterk. Vest svarte 1 spar som såvidt jeg forstod viste kløver. Deretter ble spar meldt et par ganger av øst, og sluttkontrakten ble 4 spar. Uheldigvis for nederlenderne ble vest, verdenmesteren Luuk Verhees spillefører. Det er litt tilfeldig at dette ble så galt, for når det var syd som hadde ruter konge ble det nitrist idet nord spilte ut ruter knekt. Spillefører føk opp med ruter ess og tok for kløver A-Q. Siden knekten kom trodde han ikke på at det ville gå å bli kvitt rutertaperen på kløver konge, og valgte å satse på å gjette hjerteren samt at nord kanskje hadde spar knekt. Derfor tok han hjerterfinesse med knekten, antagelig for å ha to inntak til å spille spar mot øst. Resultatet ble at taket falt i hodet på han. Etter denne innledningen ble det hele tre bet, -150, og 11 IMP til det indiske laget.

Å vinne 3 grand med ti stikk var selvsagt et godt resultat. Det mest vanlige var at øst spilte 4 spar. Den føk hjem flere plasser etter at syd spilte ut ruter som ble vunnet av vests dame, og spillefører tapte senere kun tre sparstikk. Uten ruter ut er det mer interessant. For å bete 4 spar må helst nord skynde seg inn på spar konge og skifte til ruter. Kun ved noen få bord ble 4 spar betet.   

 

 

 

Tilbakeblikk: Dårlige slemmer, hva er det?

Nå som pusten og litt krefter har kommet tilbake etter utrolige spennende og slitsomme dager i Lyon under verdensmesterskapet, har undertegnede tatt sjansen på så se litt på spill, resultater og sånn fra mesterskapet.

Mitt lag New Zealand gjorde en overraskende sterk turnering selv om bronsemedaljen glapp på oppløpssiden. Bare å kvalle til sluttspillet i Bermuda Bowl var stort for oss, og å slå Nederland i kvartfinalen over 96 spill var nesten uvirkelig.

Tall og resultater viser imidlertid at kvaliteten på spillingen ble mye dårligere mot slutten. Det gjaldt ikke bare vårt lag. Bortsett fra Frankrikes spilling i semifinalen mot oss da de var omtrent prikkfrie, og dessuten heldige, gjorde verdenskjente spillere på lagene som spilte fra og med semifinalen merkelige ting, spesielt i finalen og bronsefinalen. Og det fikk alle som så på med seg under overføringene på BBO.

Det bare er sånn. Å spille slike kamper etter et par ukers intens spilling er noe helt annet enn å spille en weekendturnering, for eksempel i Norge. Kun de som har vært i en slik situasjon vet hva dette dreier seg om. Likevel, å observere spillere i et VM-sluttspill gjøre hårreisende feil er sikkert greit nok for tilskuerne som kan si til seg selv: «Det der ville aldri jeg gjort».

Men det ble gjort mange bra ting også. Og det er ingen tvil om at det er et kjempepress å sitte i slike kamper og må ta avgjørelser som for eksempel melde slem, eller stoppe i utgang.

Hva er en god slem?

Det er klart at man etter spillet er ferdig og alle kort er kjent kan beregne hvor stor sjansen er for at for eksempel en storeslem står, og følgelig om den burde ha blitt meldt. Bridge er imidlertid ingen eksakt vitenskap. Ved bordet vet man i de fleste tilfeller ikke helt sikkert akkurat hva makker har. Hvis makker for eksempel har knekten i sin langfarge kan kanskje slemmen sett fra han som til slutt må ta avgjørelsen sitt synspunkt være mye bedre enn den faktisk var. Har han damen i en av dine farger kan det være tretten stikk i 80% av tilfellene, men har han ikke det kan det være bare 40-50 prosent sjanse. Slik er med det systemet de fleste spiller ikke alltid så lett å vite. En gammel «regel» er, dog litt useriøst og kanskje humoristisk sagt: enhver slem som står er en god slem!

I kvartfinalen mot Nederland kom det en haug med slike spill i et av settene. Makker Michael Ware og jeg måtte nesten ta oss en dusj etter settet som føltes nesten som en boksekamp. I tillegg til alle slemspillene var det en del spennende utganger også, og en bråte med IMP sto på spill.

Etter å ha valgt riktig i et par spill hadde vi en misforståelse i ett spill og meldte en latterlig storeslem som nesten ikke hadde noen sjanse – en bet og tapt spill. I spillet etter satt jeg nord med disse kortene med syd som giver og ingen i sonen:

Ware åpnet med 1 spar og viste tillegg med den kunstige meldingen 2 ruter over mitt 2 kløversvar som er enten naturlig utgangskrav, eller sparstøtte og minst 8 hp. At åpneren viser tillegg over 2 kløversvaret betyr slik vi spiller (han forteller han er villig til å ta imot en vanlig limit-raise) i første omgang ikke nødvendigvis tillegg med mindre det viser seg at svarhånden faktisk har sparstøtte. Jeg gikk videre med 2 grand og har da vist et «vanlig» 2 kløversvar, naturlig og utgangskrav. Nord meldte 3 spar – sekskorts farge. Sparen ble fastsatt som trumf med 4 kløver – cuebid. I neste melderunde ble det Key-Card Blackwood, og syd viste to Key-Cards, altså har han A-K sjette (eller AKJ...AK10?). Og han har altså vist tillegg. Hva gjør du nå?

Hvis syd har hjerter dame kan det telles 6+4+1+2 = tretten stikk. Hvis ikke han har hjerter dame kan han vel godt ha QJ i kløver, eller Q-10-x gjør det også til en bra storeslem. Det er dog et usikkerhetsmoment til, hvis han har A-K tynt sjette i spar må den fargen sitte 3-2.

Jeg spurte med 6 hjerter om tredjekontroll. Tanken var at hvis han meldte 7 spar og bekreftet tredjekontroll så kunne det jo være damen, og om han bare har dobbelton (eller kanskje singelton) så må han antagelig ha noe annet som i alle fall gjør det til en storeslem med sjanser. Ware hoppet til 7 spar over 6 hjerter, storeslem i to spill på rad etter nettopp å ha gått bet i en nitrist sådan! Men vi hadde før denne kampen blitt enige om ikke å være skuggredde. Strategien var å spille normalt, men skulle vi slå Nederland måtte vi antagelig ta noen sjanser.

Slik så N/S sine kort ut:


Dårlig storeslem?

Ja, slik nords kort var har 7 spar for dårlig sjanse til at den bør meldes. Det var skuffende at han ikke hadde litt bedre spar (tieren eller knekten). Og det var heller ikke hjerter dame han hadde...

Men 7 spar var langt i fra et sjanseløst prosjekt. Vest spilte ut ruter 8. Hva er mulighetene her?

Trumfen må selvsagt sitte 3-2. Da er det tolv sikre, og kløveren kan jo sitte 3-3, eller knekt-10 dobbel. Hvis ikke kan hjerteren gi det trettende. Hjerterfinesse er en mulighet etter å ha testet kløveren. En annen mulighet er å trumfe en hjerter for å se om damen sitter tredje. Men det med ruterutspill gjør nok at en annen sjanse er bedre - skvis.

Hvis øst har ruter konge som er sannsynlig etter utspillet, og vest har kløverlengde, blir det en ganske automatisk dobbelskvis. Mot slutten vil ikke vest være i stand til å holde tre hjerter da han må holde kløveren. Og øst må holde ruter konge om ikke syds ruter dame skal gi det trettende, så han må også ned på to hjerter! Dermed blir det tre hjererstikk til slutt, og nords knekt i hjerter er faktisk uvesentlig, A-K-2 i fargen vil også gi tre stikk til slutt om vest har kløverhold og øst ruter konge.

Siden Ware trodde øst satt med ruter konge la han opp til et slikt sluttspill. Han vant med ruter ess og spilte tre runder trumf som heldigvis satt 3-2. Så tok han A-K i kløver og spilte kløver til damen for å få oversikt over kløveren, og i den rekkefølgen for å være inne hos syd så han kunne kjøre i gang med resten av trumfene. I tredje runde kløver fulgte imidlertid begge motstanderne, og Ware kunne allerede «claime» +1510. Phew!

Michael Ware: "Det var nesten synd kløveren satt 3-3, men der og da var det greit nok..."

Slik så hele spillet ut:


Heldig? Ja, såklart.

«I don’t mind being lucky» sa den nederlandske pokerspilleren Marcel Luske da han hadde rundspilt verdenseliten i en pokerturnering i USA, og ble bombardert av amerikanske journalister om hvor heldig han hadde vært. Idet Michael claimet tretten mumlet jeg knapt hørlig Luske-sitatet for meg selv... 

Da vi pustende og pesende kom ut fra dette livlige settet ble vi først møtt av vår 21-årige lagkamerat Matt Brown. Med et gigantisk smil sa han sin yndlingssetning: «The dream is still alive».

En i støtteapparatet var ikke like motiverende, heller nokså elendig i sitt ordvalg da han første sa: «hvorfor meldte dere den håpløse storeslemmen som gikk bet?». Raskt fulgte han opp med: «men dere hadde jo griseflaks da dere vant 7 spar som var avhengig av 3-3 i kløver».

Takk for all støtte, tenkte jeg.

Og «avhengig av 3-3 i kløver»? Tull og tøys.

Som allerede nevnt er vi enige i at storeslemmen er for hard - i teorien. Men den hadde som også allerede nevnt en haug med sjanser så lenge trumfen var uten taper.

For spesielt interesserte tas med sluttposisjonen Ware ville fått til om kløveren hadde vært fordelt 4-2 med fire hos vest:

Idet syds siste spar tas må vest ned på to hjerter, og det spiller ingen rolle hvem av de to som har hjerter dame. Vest må holde kløver knekt om ikke nords kløver 4 skal gi det trettende stikket. Idet vest kaster hjerter forsvinner nords kløver 4, og det er øst sin tur til å føle presset. Han må holde ruter konge, og følgelig sitter hjerteren 2-2 til slutt.

Konklusjon: Enhver slem (eller storeslem) som står er god!

INNSPILT BK - et flott, idealistisk prosjekt

Bridge er en hobby for alle. Bridgemiljøet er inkluderende. Det er i prinsippet ingen forskjell på mann og kvinne, fattig og rik, ung og gammel. Bridge er - i alle fall i Norge og enkelte andre land - et nokså klasseløst samfunn. Ved bridgebordet er alle likeverdige.

At bridge har denne enestående egenskapen er fantastisk. Spillet kan i tillegg til at det er spennende, morsomt og lærerikt ha en samfunnsnyttig funksjon. For unge kan det være en måte å lære mye nyttig, som samarbeid, sannsynlighetsregning, strategi, logikk og andre ting, og pga. at det rett og slett er morsomt å spille er det ikke særlig vanskelig å motivere de som begynner med det. For eldre kan bridgen være supert alternativ for å ha noe givende å holde på med etter de har avsluttet sitt arbeidsliv. For å holde «de små grå» i aktivitet er spillet perfekt. Også for de som er verken unge eller gamle er det en hobby som er givende på veldig mange måter uansett hvilket nivå det spilles på.

I tillegg til alt dette positive kan bridge være noe å bruke en del av fritiden sin på for mennesker i en tøffere livssituasjon enn de fleste av oss er. For eksempel folk med et handicap, syke mennesker, folk på forskjellige typer institusjoner, og ikke minst mennesker som har kommet i en livssituasjon hvor de på mange måter er utenfor «det gode selskap» - de som soner en dom i fengsel. I så måte er et prosjekt satt i gang av Terje Lofthaug meget spennende – INNSPILT BRIDGEKLUBB. Det er en klubb primært for innsatte, og mange av de som spiller i klubben dag har for å kunne delta gått på bridgekurs Lofthaug har holdt i fengsler.

Lofthaug startet sitt prosjekt i mai 2016. Det var etter hans forslag og påtrykk det kom i gang i Skien Fengsel hvor det per i dag spilles klubbturneringer. Lofthaug nevner imidlertid gode støttespillere som var viktige for at det hele ble mulig å starte opp. Han har fått noe hjelp fra NBF. Enkeltpersoner har bidratt til å få prosjektet i gang, for eks. stod Svein Odberg som jobber som verksmester i Skien fengsel og fritidsleder Vibeke Namløs på for å få arrangere bridge i fengselet.

Det sier seg selv at bridge som fritidssyssel må være noe veldig positivt for mennesker i en livssituasjon som ikke er så grei. I tillegg til at det er noe fint å holde på med, og å snakke om når de ikke spiller, kan det for mange være gunstig for fremtiden deres. Kanskje kan en så givende hobby og et nytt, inkluderende miljø være tungen på vektskåla for mennesker som skal forsøke å finne sin plass i samfunnet utenfor murene. Det må jo være bra å ha noe positivt å ta seg til på fritiden.

Bridgeklubben er også dratt i gang noe de kaller «Gatelandslaget». Det er en gruppe som har byttet ut stoff og kriminalitet med kortstokken! Laget består per i dag av fem medlemmer, og felles for dem er at de byttet ut «tull og tøys» med bridge i fengselet, og de tok det med seg etter avsluttet soning. Gatelandslaget følger de åpne landslagenes samlinger og deltar i forskjellige turneringer.

Bridgemiljøet er inkluderende, og jeg tror bestemt at medlemmer av NBF og bridgeklubbene vil være positive til å ta imot disse menneskene etter de har avsluttet sin soning, om de ønsker å spille bridge i organisert form.

Lofthaug: «Ideen bak Innspilt er å spre bridgens glade budskap inn bak murene og ut til rehabiliteringssentre for å gi de som trenger det en ny hobby og et fritidstilbud i et nytt og inkluderende miljø der rang og fortid er av underordnet betydning. Et sunt miljø der alle snakker samme språk og der kontrakt og stikk teller mer enn sosial bakgrunn».


Lofthaug: Det blir endel arbeid, ja, men det er morsomt og givende!

I Skien fengsel spiller klubben to ganger i uken, mandager på kveldstid og fredager på dagtid. Det er imidlertid ikke bare i Skien fengsel det er aktivitet som følge av Innspilt BK og Terje Lofthaugs innsats. Klubbens medlemstall stiger stadig, og Lofthaug har holdt kurs både i andre fengsler og i rehabiliteringssentre på Østlandet, bl.a. Blå Kors og Frivillig sentralen. Innspilt BK har dessuten et godt samarbeid med flere bridgeklubber som er veldig positive, bl.a. Raufoss BK, Lena BK, Fjerdingstad BK, Notodden BK, Lågen BK, Nøtterøy BK, Horten BK og Vikersund BK. Raufoss og Lena BK har for eksempel ordnet så biblioteket benyttes for egne klubbkvelder hvor nye spillere fra kurs på Blå Kors deltar, og medlemmer fra klubben stiller opp så det er makkergaranti!

Lofthaug forteller det er mer på gang, og håpet er å nå ut til flere slike steder. Initiativtakeren selv jobber på spreng, egentlig uten noen godtgjørelse. Det eneste han har fått inn av midler er gjennom salg av klubbens T-skjorter, og disse relativt magre inntektene går til å finansiere aktivitetene, for eks. premier.


Salg av t-skjorter under bridgefestivalen i Drammen

Bridgeklubben og Lofthaug har også i et samarbeid med Tormod Røren produsert åtte radioprogram for Modum nærradio. Dessuten lager Lofthaug et medlemsblad, en fyldig avis som utgis en gang i måneden. Den legges ut på nettet, og Notodden BK legger den ut på sin hjemmeside. De innsatte får trykte aviser, som Lofthaug sa: «så lenge blekket holder».

Senere i september skal det i Skien arrangeres en turnering for åtte innsatte og åtte inviterte spillere utenfra. Da skal Trond Høines filme det hele som et ledd i en dokumentar om prosjektet. (Høines laget som mange kanskje husker også TV om Boye Brogeland og hans innsats i forbindelse med jukseskandalen i internasjonal bridge)

Du kan finne mer om Innspilt BK på klubbens Facebook-side.

Jeg tviler på at særlig mange bridgespillerne jeg vet om vil være negative til dette idealistiske prosjektet, og jeg kjenner veldig mange bridgespillere. Selv er jeg i alle fall mektig imponert og støtter det 100%.

Steinkjer Open: Dobbel for Karlberg-Thomassen

Søndag ble det spilt lagturnering på Steinkjer med noe bedre oppslutning enn i parturneringen. Det deltok 19 lag, og Svein Gunnar Karlberg-Kurt Ove Thomassen som vant parturneringen lørdag tok en ny seier søndag, da på lag med Gunn Tove Vist-Christer Kristoffersen. Link til ressultatene finner du her


"Pallen" i lagtuneringa.

Det var litt synd at ikke Steinkjer Open fikk flere deltakere, men det gjorde ikke så mye for de som deltok. Det ble et kjempeflott arrangement på Steinkjer, og arrangøren får ros fra alle hold. Neste år bør mange flere bridgespillere ta turen til Steinkjer!

 

Steinkjer Open - litt uheldig timing?

Steinkjer Open med parturnering lørdag og lagturnering søndag fikk nok litt mindre oppslutning enn arrangørene hadde håpet. Det var vel kanskje litt dårlig timing med arrangementet nå i helgen, så kort etter bridgefestivalen hvor mange bridgespillere fikk en kraftig dose med bridge.

I parturneringen lørdag deltok 31 par. Noen av "hjemmefavorittene" - i alle fall nordtrøndere - lå brukbart an til å ta seieren, men ble snytt av noen nordra. Kurt-Ove Thomassen-Svein Gunnar Karlberg fra Båsmo vant foran Håkon Kippe-Kristoffer Hegge (Stud/Snåsa) med Jørn Arild Ringseth-Kåre Bogø (Snåsa/Nittedal) på 3.plass.

Kurt-Ove Thomassen (t.v.) og Svein Gunnar Karlberg - vinnere av Steinkjer Open, par

Resultater, spilldiagram osv. finner du her.

I dag søndag spilles lagturnering for 19 lag.

 

  

Bridge i skolen - vellykket satsing på Rena

Bridge i skolen er utvilsomt noe det bør satses på. Mange har forsøkt, både fra NBF sin side, fra klubber, og privatpersoner har prøvd seg – med vekslende hell. Dessverre er det ikke lett å få innpass.

Oppfattelsen av hva bridge er dessverre hos mange som ikke kjenner bridgemiljøet temmelig festnet. Svært mange tror bridge er aktivitet som bare passer for gamle folk. Det er vanskelig å selge inn argumenter om at bridge er briljant for barn og unge, for å lære om samarbeid, sannsynlighetsregning/matematikk, logikk, strategi og andre ting som er nyttig for å utvikle seg, og faktisk også vil bidra til at barna lettere kan lære andre ting. Dessuten er det veldig morsomt!

I noen andre land har bridgen fått innpass skolen. I Norge har det lyktes kun i noen tilfeller, og ofte pga. av ildsjeler som ikke gir seg, kanskje også noen steder pga. bridgespillere som har en posisjon i skoleverket trekker i tråder.

Og det har da lyktes noen steder! Både i Bergen og Engerdal som ble nevnt i et tidligere innlegg her i bloggen, og enkelte andre steder har bridgeundervisning i skolen foregått. Jeg fikk for litt siden informasjon om vellykket satsing på Åmot Barneskole på Rena.

Svein Medieseth forteller i et brev hvordan bridgeundervisningen i skolen på Rena kom til, og hva de har gjort der.

I mai 2016 kom Medieseth i kontakt med rektor ved Åmot Barneskole, Kristian Kiese, og spurte han om de kunne tenke seg å prøve med bridge i skolen. Høsten samme år hadde de møter, og de ble enige om å forsøke et opplegg over nyttår.

Bridgeundervisningen ble satt i gang i mars, og bridgen fikk bra med tid to dager i uka for 6. og 7.klassingene. Tiden ble «stjålet» fra mattetimene. Folk fra Rena Bridgeklubb tok seg av undervisningen. Barna viste stor entusiasme for dette som selvsagt for dem er annerledes enn «vanlig» skole, og mange ble fenget av hva selve spillet handlet om.

Bridgeundervisning i skolen var noe helt nytt for lokalmiljøet, og dette ble også fanget opp av media. Avisen Østfoldingen hadde reportasje om tiltaket.


Skolen vil att Rena bridgeklubb skal følge opp med mer bridgeundervisning fra høsten av og gjerne fortsette med 5.klassingene over nyttår. Bridgeklubben ønsker også å arrangere noe for foreldrene i høst.

Bridge er både moro og god læring!

Måtte dette og andre andre vellykkede prosjekt med hensyn til bridgeundervisning i skolen bli inspirasjon for bridgemiljøene flere steder i landet. Det skjer som sagt allerede ting noen steder, men vi ønsker oss selvsagt enda mer av det. Å lykkes er nok avhengig av ildsjeler, og håpet er at flere bretter opp armene og forsøker. De som eventuelt gjør det må forvente en viss skepsis og motgang fra skolene, men de vellykkede prosjektene, som dette på Rena kan kanskje brukes for å selge det inn?

Bra gli, men litt uflaks også for Christian Bakke

Christian Bakke fra Bergen plukket som tidligere fortalt med seg to medaljer fra Ungdoms VM i Lyon tidligere i August (en sølv og en bronse) . 

Bildet: Christian (nr. 3 fra venstre) og hans lagkamerater.

Det spillet vi her tar med har Christian selv fortalt meg. Det er fra semifinalen. 

(Giver nord, ingen i sonen)

Christian (nord) åpnet med 1 spar, pass fra nestemann, og syd sa 2 spar som viste 5-10 hp (som regel eksakt trekorts trumf slik de spiller). Vest smalt til med 4 hjerter. Hva ville du meldt nå? 

Jeg synes Christian tok en grei sats da han meldte 6 spar med det samme.

Det var en bra kontrakt, og øst spilte ut hjerter knekt. Hvordan ville du tenkt, og deretter spilt i denne slemmen?

Det ser ut som om trumfen må treffes for null taper hvis da ikke ruterfargen er uten taper. Ruteren får du selvsagt ikke testet før etter uttrumfing. 

Her bør ikke hovedregelen for spilling av en nikorts farge uten damen brukes, dvs. regelen om at trumfen skal toppes etter damen med ni kort til sammen. Sannsynligheten for at vest med en halvmeter hjerter har kortfarge i spar er stor. Så det bør tas finesse over øst. Da spilles normalt en honnør først etterfulgt av finesse over han som trolig har lengden. Men det er en hake ved det prosjektet når man har 6-3 tilpass, med den fargebehandlingen fås ikke med at han med lengden kanskje har alle fire. Hvis det er tilfellet og du legger ned esset, så vil øst få trumfstikk uansett. Du må altså (0-4 sits i spar) ta finessen direkte med liten til nieren slik at du kan ta en finesse til senere og plukke opp alle østs fire spar om nødvendig.

Synes du den planen virker fornuftig?

I så fall tenker du som Christian Bakke, og det er absolutt ikke dumt når det gjelder bridge! Men som du sikkert skjønner av overskriften ble dette fryktelig galt, for det satt slik fra start:

Direktefinessen med liten spar til nieren røyk til vest single dame! Da det også ble en rutertaper senere ble det en særdeles nitrist bet. 

Personlig synes jeg dette var både bra og modig spilt selv om det ble galt denne gangen.

Når gode spillere gjør slikt er det naturlig at dårligere spillere som ser på (typisk ser på vu-graph, eller BBO-overføring) rister på hodet og kanskje sier noe slikt som: "Jeg ville aldri gått bet der". Greit nok, men vi bør når vi ser alle 52 kort huske at det er noe helt annet å sitte ved bordet å ta avgjørelsene. Når en god spiller gjør noe som blir aldeles tullette, og ser nokså merkelig ut, er det ofte en grunn til det (ikke alltid...). Ved å forsøke å sette seg inn i hvordan han/hun tenkte kan faktisk de som ser på lære noe av det. Derfor er det viktig med gode kommentatorer som klarer å sette seg i spillernes situasjon. Og om det ikke er det, spør gjerne toppspillerne selv hvorfor, ikke bare når de gjennomfører gode spill! 

Brogeland vant "ÅRETS SPILL"

Boye Brogeland har vunnet igjen!


Boye: 5Rx stod da den, vel?

Da IBPA (International Bridge Press Accociation) annonserte årets priser stod Boye Brogeland øverst på listen for beste spilleføring. Her er spillet oversatt til norsk fra IBPA sin offisielle versjon:

Vest spilte ut spar 2 (norsk fordeling) til østs ess og trumf hos syd. Spillefører tok for hjerter ess, spilte ruter til kongen og hjerter dame som fikk løpe til østs konge. Vest og blindemann kastet spar. På kløverskiftet fra øst (spar derfra er ikke noe bedre) vant Brogeland med kongen og spilte ruter knekt som ble dekket med damen og esset hos nord.

Motspillernes fordeling var klar: utspillet viste at vest hadde startet med 5-1-4-3 fordeling. Brogeland spilte kløver til esset og kløver til hånden for å skape denne sluttposisjonen:

 
Dette er posisjonen Brogeland så for seg tidligere i spillet, og her kan du se hvorfor spillefører (ikke blindemann) må være inne på dette tidspunktet.

Vest har ikke noe svar idet syd nå spiller hjerter knekt. Hvis vest kaster en spar gjør spillefører det samme fra nord. Hvis vest stjeler lavt stjeler nord over og spiller stående kløver til vest ønsker å stjele, motspillerens eneste trumfstikk. Og endelig, hvis vest trumfer høyt og spiller trumf vinnes hos nord, og kløverstikkene kan nytes (trumfen er da ute).

Å vinne 5 ruter doblet, +550, var verd 4 IMP da 5 kløver ble vunnet ved det andre bordet, +400 til N/S. Hvis Brogeland ikke hadde fått til dette fine spillet ville hans team Scwartz tapt 11 IMP og kampen, for dette var det siste spillet i kampen hvor Schwartz slo lag Diamond med 8 IMP.

Ikke så langt unna...

Dette blir det siste "reisebrevet" sent direkte fra Lyon, men kommer tilbake med noen spill senere, bl.a. med Christian Bakke som gjorde det så skarpt i Juniorklassen i hovedrollen. Først noen spill fra bronsekampen hvor slitne Kiwier lenge så ut til å bli klart slått av Bulgaria. Men så ble det faktisk ganske jevnt til slutt likevel. 

Da vi (New Zealand) kanskje hadde overprestert ved først å kvalle til sluttspillet, så slå Nederland i semifinalen i Bermuda Bowl, ble det nitrist bridge i tre av fire dager. Vi hadde ikke mer på tanken.

Den siste av to dager i bronsefinalen klarte vi å ta oss litt sammen og spilte ikke så aller verst. Dermed ble ledelsen Bulgarias hadde halvveis i den lange kampen gradvis oppspist. Til slutt vant de med 16 IMPs som ikke er noen stor margin i en 96 spills kamp.

Det er urettferdig og kanskje litt dumt å trekke frem noen få spill mot slutten som kunne vært avgjørende for utfallet. For med så rusten spilling av to slitne lag etter så mange dager med intens spilling er det alltid en haug med IMPs som blir "kastet" i begge retninger i løpet av kampen. Det er nok riktig å si at alle seks spillerne på vårt lag kunne vunnet kampen alene om vi hadde unngått våre egne personlige feil. Likevel, det blir alltid slik at bridgejournalister ser på svingspillene mot slutten av kampen.

I siste sett knappet NZ kraftig inn på bulgarernes ledelse. Det begynte å bli spennede. Innimellom impene som gikk vår vei kom dette spillet:

 

Ved det ene bordet så det ut til å bli enda et dårlig spill for Bulgaria da Ø/V lot New Zealands nord spille 2 spar med to bet, +200 til Bulgaria. Ø/V har nemlig 3 grand i kortene. Ved det andre bordet var New Zealand i noen sekunder i 3 grand som var kontrakten og ble vunnet ved begge bordet i finalekampen. Men så valgte Ø/V å melde 5 ruter i stedet, ikke noen suksess da den også ble doblet. Vest gikk kun en bet, men likevel +200 til Bulgaria og 9 IMP til dem. Det ga dem 9 IMP i stedet for 9 IMP andre veien hvis kiwiene stopper i 3 grand. Forskjellen? 18 IMP, og du husker kanskje marginen til slutt...16 IMP. 

Her er det fjerde siste spillet, og på det tidspunktet ledet Bulgaria med 14 IMP:

New Zealand fikk dyttet på seg 4 spar spilt av vest, noe som også skjedde ved det ene bordet i finalen. Som du ser kan den betes med tre ess til forsvaret pluss en ruterstjeling. Kanskje var ikke det så lett motspill for Bulgaria som ikke hadde hørt noe om Ø/V sin rutertilpasning. Pluss 620 var et likevel et godt resultat for oss, og hva ville skje da spillet litt senere skulle spilles ved det andre bordet?

Bulgarias Ø/V meldte og støttet ruter før de havnet i 4 spar. Nord spilte ut hjerter 10 til syds ess. Nå må syd ha hatt en slags "brain-lapse" da han ikke så at det opplagte motspillet er ruter ess og ruter til stjeling - han jo vet at den skjulte hånden har rutertilpasning.

Dermed ble det uavgjort spill selv om kortgudene og meldingsforløpet hadde gitt kiwien en drømmesjanse til å se det vinnende motspillet. Det ble altså uavgjort spill, i stedet for 12 til NZ som i så fall ville vært 2 IMPs bak.

Samme spiller fikk en prøve til i det nest siste spillet, og den er det sannsynlig han ville klart om han ikke hadde hatt hodet fullt av hva han gjorde i motspillet mot 4 spar like før. Han var da i 4 hjerter hvor Bulgaria hadde gått bet i 3 grand. Jeg kjenner denne spillerens nivå i spilleføringer, og normalt ville han snellet hjem ti stikk på mindre enn ti sekunder, i så fall nok en utganssving inn, og New Zealand ville ha kapret bronsen nesten på overtid!

Sånn gikk det altså ikke, å kanskje fortjente vi heller ikke bronsen etter så mange unødvendige feil i den kampen. Men det var ikke så langt unna... 

 

USA 2 vant Bermuda Bowl-finalen med 2 IMP!

Det ble en jevn og spennende Bermuda Bowl-finale som USA 2 til slutt vant med fattige 2 IMP mot Frankrike etter 128 spill! 

I bronsefinalen i World Transnationals tapte lag Zimmermann med Geir Helgemo på laget klart.

Resultater, bulletiner og all annen informasjon fra VM i Lyon finner du her.

Nordmenn til topps i Lyon Trophy

Erik Sælensminde, Boye Brogeland og Espen Lindqvist gikk sammen med Simon Gillis til topps i Lyon Trophy, en BAM-turnering som ble avsluttet fredag. 

Lag Zimmermann med Geir Helgemo på laget tapte sin semifinale og skal i dag lørdag spille en tre-setts bronsekamp.

Vi håper det går bedre for Geir enn det gjorde for oss i vår bronsekamp i Bermuda Bowl. Bulgaria ble for sterke, og de ledet store deler av kampen klart mot New Zealand. Vi klarte simpelthen ikke å spille vårt beste og var helt tydelig utafor etter alt det spennende som skjedde i grunnspillet, og ikke minst da vi slo Nederland i kvartfinalen. Det ble rett og slett for mye for et amatørlag. Fra og med semifinalen var det helt slutt - mentally drained heter det vel på engelsk... Men aller sise spilledag i bronsekampen fikk vi samlet oss sånn noenlunde, og plukket pluteselig inn noen imp mot Bulgarerne. Helt mot slutten av kampen ble det sannelig spennende, men vi klart ikke helt å ta dem igjen. Selvsagt surt at det ikke ble medalje, men 4.plass i VM lar seg høre det og, for det er jo klart bedre enn forventet.  

I dameklassen vant Kina, England fikk sølv og Sverige bronse. 

I seniorklassen gikk USA 2 til topps, de slo Italia i finalen. Bronsen gikk også der til Sverige som har gjennomført et fantastisk mesterskap.

Det eneste som gjenstår nå er Bermuda Bowl-finalen mellom USA 2 og Frankrike hvor det gjenstår 32 spill, og finale/bronsefinale i Transnationals. Bermuda Bowl-finalen ledes av Frankrike med 19 IMP. 

 

Christian Bakke - medaljesankeren!

Christian Bakke fra Bergen er et av de største bridgetalentene Norge har hatt på mange år, og denne uken fikk han veldig god uttelling under Ungdoms VM i Lyon.


Christian Bakke plukket med seg to medaljer i Lyon!

Bakke spilte sammen med Shivam Shah (England) og på lag med spillere fra Uruguay og Argentina! Denne firenasjoners (!) kombinasjonen gjorde det kjempebra. De tok bronse i Junior-teams og i juniorenes BAM-turnering ble det sølv.  

Nesten pallen for de norske "KIDSA"

Mens undertegnede og mine kiwi-venner sitter og roter (og vi roter fælt nå) og sannsynligvis ikke kan ta medalje i Bermuda Bowl fortsatte Norge U-16 ("KIDSA") å spille godt i BAM finalen i Det Åpne VM for Ungdom. Det så lenge ut til å kunne bli pall-plass, men uten seiere mot slutten og ett stort tap i siste runde holdt det ikke helt inn. Det endte med en flott 4.plass! Gratulerer til Sofie Græsholt Sjødal, Ida Marie Øberg, Marius Dalemark Austad og Christian Fredrik Johnsen!

Resultater fra Undoms VM som nå er ferdigspilt finner du her.

I Bermuda Bowl er kiwiene (inkludert norsk-kiwien) tilsynelatende sluttkjørte nå etter en overraskende bra innsats tidligere i mesterskapet. Semifinalen gikk som mange vet rett vest, og i bronsefinalen ser det mørkt ut med 48 spill igjen. Bulgaria leder med 58 IMP. Det er ikke helt umulig å ta igjen, men det ser ut til at ingen av New Zealands par har mere krefter igjen. Vi skal uanseett gi alt i dag! Tross alt slo vi Bulgaria med 36 IMP over 16 spill i Round Robin, så en skal aldri si aldri. 

I går kveld møtte jeg danke Lars Blakset, og han fortalte at han en gang vant bronse i et VM, og da lå danskene under med mer enn 60 IMP før de siste seksten i bronsekampen, men vant kampen med 20! Sånt skjer, men ikke her i Lyon uten at vi hever spillet vårt betraktelig.

I finalen er det helt likt mellom USA 2 og Frankrike etter første dag. De skal spill 48 spill i dag, men fortsetter i morgen med 32 spill til - totalt 128. 

I damenes turnering (Venice Cup) leder Sverige sin bronsekamp mot Polen,  mens Kina har overtaket mot England i finalen.

Selv om ikke "Kidsa" fikk fatt i medalje, og det ikke ser lyst ut for NZ, blir det antagelig en norsk medalje til her i Lyon, i tillegg til hva Christian Bakke har oppnådd i juniorklassen med sitt Transnasjonale lag (Se egen artikkel om hans flotte innsats, den kommer om litt).

Den neste norske medaljen kan komme, Geir Helgemo på Zimmermanns lag gikk til semifinalen. I skrivende stund vet ikke jeg sikkert om det er delt bronse i World Transnational, eller om de tapende semifinalistene skal spille bronsekamp sånn som i Bermuda Bowl. Men først skal ZIMMERMANN spille semifinale, så de kan jo gå helt til topps! På det laget spiller foruten Geir Helgemo italienerne Lauria-Versace, Martens, Multon og Zimmermann.

Det kan være litt vanskelig å finne reglene på noen av turneringene som går samtidig med de offisielle VM-turneringene, men norske Boye Brogeland, Erik Sælensminde og Espen Lindqvist sammen med engelske Simon Gillis toppet i alle fall listen i BAM-turneringen etter torsdagens spilling. Det siste jeg har hørt er at det er tre sesjoner i dag også før turneringen er ferdigspilt, men innsatsen så langt i den turneringene har i alle fall vært glimrende! 

 

Knallsterkt av Norge U-16 i BAM turneringen!

I VM for Ungdom spilte Norges U-16 lag knallsterkt i Board-A-Match (BAM) kvalifiseringen og ble på 2.plass. Dermed blir det finalespill på de fire norske ungdommene! Link til resultater, her. 

Gratulerer! F.v. Sofie Græsholt Sjødal, Marius Dalemark Austad, Ida Marie Øberg og Christian Fredrik Johnsen.

LYON - oppdatering onsdag

I Lyon er kvalifiseringen i VM Transnational ferdig. Team Zimmermann ledet lenge, men et par tap mot slutten gjorde at de ble på 2.plass i kvaliken.

Resultatene så langt i Transnationals finner du på mesterskapssiden, her. 

I Bermuda Bowl ble Frankrike alt for sterke for New Zealand som dermed skal spille bronsefinale fra torsdag morgen. Den blir mot Bulgaria som ble slått av USA 2 i semfinalen. Amerikanerne blir Frnkrikes motstander i finalen. Det er to knallsterke lag, men mitt tips for finalen er at Frankrike tar hjem dette på hjemmebane. 

I dameklassen blir det Kina-England i finalen. Sverige skal spille bronsefinale mot Polen.

I seniorklassen er det Italia og USA 2 som møtes i finalen, mens India og Sverige skal kjempe om bronsen.  

Ganske så symptomatisk for vår semifinale-kamp hvor vi ble skikkelig utspilt av franskmennene er dette spillet:

Merk at slik som kortene sitter fordelt kan N/S vinne 4 hjerter med sine 16 hp. Ved begge bord var det imidlertid Ø/V som fikke spille utgang. New Zealands vest var i 4 grand og nord skulle spille ut. Han valgte ruter dame, og da gikk motspillet fort etterpå. Syd kom inn på ruter ess i andre stikk og skiftet til hjerter gjennom vests konge. Frankrike tok seks hjerterstikk og tre i ruter, seks sonebet! 

Ved det andre bordet valgte Whibley (nord) å spille ut hjerter dame i et håp om at makkeren kanskje hadde et inntak og dobbel hjerter. Det var feil, spillefører vant for hjerter konge og tok 11 stikk på mindre enn 11 sekunder. Med +600 i beteplukk og +660 ved det andre bordet var det bare å notere 15 IMP til Frankrike.