That's what friends are for... (m/video)

Når vi spiller bridge hjelper det ikke alltid å spille godt. Vi må ha litt hjelp av og til. "That's what friends are for"....

Men i bridgen er det ikke sånn at vi vil ha vennetjenester gratis. De fleste av oss vil ikke frivillig gi motparten et godt spill, selv om det er venner vi spiller mot. Det er i så fall juks. Ved bridgebordet er vi fiender!

Men i mange spill er det slik at vi faktisk gir en gavepakke selv om vi (selvsagt) ikke vil gjøre det. Og det handler de to spillene i dagens video om, vennetjenester, et uheldig utspill, eller at vi ikke finner det riktige motspillet. Og i ett av de handler også om å ta hele hånda om du får lillefingeren! Så får vi heller hygge oss som venner etter bridgen! 

 

Studentene har fått det til!

I helgen spilles Trondheim Cup. Etter mange år hvor det ikke var noen stor turnering i Trondheim gikk Studentenens BK i gang med å planlegge en turneringshelg, og de fant ut det var viktig å legge opp til både seriøs turnering og sosiale avktiviteter. Det lyktes, turneringen(e) har blitt en tradisjon og får god påmelding, og et stort antall spillere kommer hvert år fra over alt i landet. Jeg er ikke helt sikker, men det er i alle fall over ti år de har arrangert Trondheim Cup nå, og en av inititivtakerne mente det er tolvte gangen i år.

Lørdag spilles det parturnering, og søndag spilles det lag. Før det, fredag kveld inviteres det til quiz-aften, og lørdag kveld er det festmiddag. Arrangementet har sin egen Facebook-gruppe (Trondheim Cup).

Her i bloggen vil jeg komme tilbake med resultater, forhåpentligvis bilder, og selvsagt spill fra helgens turneringer i Trondheim. for meg som befinner meg på andre siden av jordkloden må det innrømmes at hver gang Trondheim Cup arrangeres er en av tidspunktene i året hvor Erik Bye sin stemme kommer inn i hodet, syngende "Der skulle vi ha vøri kal" (Tømmerkojevise).

 

 

 

NM for klubblag: finalelagene er klare

Fristen for sjette og siste utslagsrunde i NM for klubblag er gått ut, og alle kampene er nå spilt. Her er resultatene i de syv kampene:

 

Vinerlagene er klare for lagfinalen sammen med arrangørklubbens lag (Båsmo BK). Finalen går av stabelen 10.13.mai. 

To klubber hadde med to lag i 6. runde. Topbridge BC var sikret ett finalelag da to av klubbens lag møttes, mens Sunndalsøra BK kunne fått med to lag i lagfinalen. Klubben kunne også blitt uten et eneste lag i finalen, så at 1.laget kom seg videre er vel greit nok:Og det laget blir ett av favorittlagene til gull. 

Dramaspill i Oslo

Her er et spill fra kampen mellom de to lagene fra Oslo hvor Topbridge 6 vant en overbevisende seier (71 IMP). 

 

Ekstrem fordeling med såkalt dobbeltilpasning begge veier. N/S kan vinne 6 kløver og Ø/V kan vinne 6 spar! Men det går galt om det spilles med en av de to andre ni-korts tilpasningene, hjerter (N/S) og ruter (Ø/V), siden motspillerne kan få stjelestikk. Her er hva som skjedde ved det ene bordet hvor min informant var tilstede, og som han sa: "Her var det vel flere av oss som gjorde litt rare ting?":

 

Johansen safet hjem elleve stikk selv om det var mulig å vinne ett doblet overstikk i 5 kløver. Ved det andre bordet var også kontrakten 5 kløver doblet, og der vant Wennevold-Helness tolv stikk for +950! Det ga 5 IMP til Topbridge 2, men spillet var kun et av noen få lyspunkt for det laget som måtte se seg kraftig slått av klubbkameratene sine. 

Forsjellig "timing" i Bergen

Her er en slem som det må sies er uheldig å gå bet i, og det finnes flere forskjellige spilleplaner som gir tolv stikk med det utspillet som kom ved begge bord. Litt forskjell i rekkefølgen kortene ble spilt (timingen) ble avgjørende.  

 

Dette var meldingsforløpet ved det bordet Bergen AKs Christian Bakke satt vest. N/S brukte kortfargeinvitter etter en slik høyning til 2 i major. 4 hjerter viste 0 eller 1 hjerter og 5 ruter 0 eller 3 Key Cards. Bakke syntes han hadde et vanskelig utspill mot 6 spar, og det minst attraktive ved siden av trumf fra knekten fjerde er kanskje ruter knekt som aktuelt ville vært det beste utspillet! Han spilte ut hjerter ess mot Stian Andersens 6 spar, og det samme utspillet fikk Thor Erik Hoftaniska mot 6 spar ved det andre bordet.

Andersen trumfet utspillet og spilte spar ess fulgt av spar til damen. Så to store ruter og en tredje runde av sorten. Vest stjal og fridde seg med sin siste trumf. Senere hadde Andersen flere sjanser. Ruteren kunne eventuelt kastes på hjerter konge og kløveren hadde gitt fire stikk. Selv om kløveren satt skjevt ville det gått bra om øst hadde hatt kløverlengden, for da ville han blitt skviset i minorfargene. Men da kløveren satt skjevt og det ikke var noen skvis ble det en trist bet, temmelig uheldig kan man si.

Hoftaniska "timet" det litt annerledes etter at han trumfet det utspilte hjerter ess. Han spilte liten spar til damen. Så tre ganger ruter mens det altså fortsatt var to trumf igjen hos nord. Hvis vest trumfer med spar knekt og frir seg med spar har spillefører fortsatt en trumf igjen hos nord (nieren) som kan brukes til å trumfe den siste ruteren, og kløvertaperen han har (pga. skjev sits i den fargen) kan kastes på hjerter konge. Vest valgte i stedet å kaste en hjerter i tredje ruterrunde. Hoftaniska stjal da en hjerter og spilte den siste ruteren sin i denne posisjonen hvor han har blitt en trumf kortere (!) enn motspilleren: 

Idet syd spiller sin siste ruter kan vest trumfe, men det blir det eneste stikket forsvaret får, spillefører kan ta ut trumfen idet han kommer inn, og resten står. Og hvis vest kaster kløver får spillefører for nords siste trumf og deretter tre kløverstikk, og vest får kun ett stikk i trumf til slutt. Spillet ga hele 14 IMP til Bergen AK og bidro til en solid seier over Lillehammer.

 

 

Det nærmer seg lagfinale

Fristen for 6.runde i NM for klubblag er gått ut, og resultatene tikker inn her.

Klubboppgjøret mellom Topbridge 4 og Topbridge 6 gikk i favør av TB 4, laget med Lasse Aaseng, Tom Johansen, Jan Mikkelsen og Jon-Egil Furunes. Kanskje en liten overraskelse selv om det selvsagt er et sterkt lag, for laget som ble slått ut er lag Helness (med Gunn, Fredrik og Tor Helness og Ida Wennevold). Undertegnede må innrømme at mitt tips gikk i favør av Helness-laget, men klubbkameratene var klart sterkest i denne kampen og vant med hele 71 IMPs margin!

Det blir litt "stille i fjøset" noen dager nå, dvs. ingen blogginnlegg før over helgen fordi undertegnede om litt (fredag formiddag) er på vei til Wellington for å spille i en bridgekongress. Den foregår over fire dager, til og med mandag. Men tilbake i Auckland mandag kveld er det på'an igjen. Da loves en fyldig omtale av 6.runden med noen morsomme spill, mer forhåndsomtale av den kommende lagfinalen, og det blir nok en "underholdningsvideo" også.

God helg! 

 

SPILL BRIDGE 2, leksjon 7 (m/opptak av leksjonen)

Nederst i dette innlegget finner du en link til et opptak av Leksjon 7 i bridgekurset Spill Bridge 2. Leksjonen foregikk onsdag kveld. Det er første gang vi forsøker dette med å legge ut et opptak av leksjonen. Dette er et rent opptak og er ikke redigert på noen måte. Så eventuelle feil og «småsurr» underveis i leksjonen er ikke tatt bort, men innholdet er i alle fall stort sett slik det er i manuskriptet for leksjonen (som dere også får tilsendt som sammendrag av leksjonen). Så videoen kan nok være nyttig for de som ønsker å se og høre leksjonen en gang til, eller for deltakere som kanskje ikke hadde anledning til å være tilstede onsdag kveld.

Hele leksjonen varte ca. en time. Leksjonens tema er motspill, men det er også en liten repetisjon av noe av det som ble gjennomgått i Leksjon 6.

Merk at i opptaket ser vi det som ble vist på skjermen min, mens det for de som fulgte leksjonen på opplæringsbordet (BBO) ble noen av eksemplene vist til deltakerne med kun en av spillernes hånd, den som hadde «problemet». Så hvis du ser denne videoen nå, husk å tenke på at ved bridgebordet ser vi ikke alle fire hendene. I noen av eksemplene er det derfor viktig å fokusere på den spilleren som har problemet.

Merk også at i de to første eksemplene som handlet om «unntak fra meldereglene), og om å kunne støtte med kun tre korts støtte, må det ikke glemmes at meldingene da (etter støttemeldingen) ikke nødvendigvis er slutt. I eksempel 1 (1 hjerteråpning og støtte til 2 hjerter med tre korts støtte) så ville/burde nok åpneren over makkerens støttemelding til 2 hjerter ha foreslått 3 grand med sine 19 hp og jevn hånd. Men i denne omgangen var det viktigste å se på vurderingen til den som skulle svare på åpningsmeldingen, og i eksempel 2 fokusere mest på åpnerens andre melding (støtte med kun tre korts støtte).

Vi håper det å kunne se gjennom dette opptaket kan være nyttig for noen, og om det skulle være noen spørsmål er det mulig å spørre meg eller en annen av bridgelærerne.

(Leksjonen starter 53 sekunder ut i videoen)

"Queen-play", "Jack-play"...og litt historie (m/video)

Denne ukens video inneholder litt om det såkalte «Queen-play» i motspill, eller å tilsynelatende umotivert bruke en honnør for å vise makkeren hvor «landet» ligger. Med andre ord om å hjelpe makker til å finne det riktige motspillet.

Videoen som varer vel 20 minutter (ca. 18 minutter med bridge samt litt musikk).

Det blir først litt historie, litt om hvordan bridgen har utvikla seg, og litt minner om hvordan det var da jeg var ung, uerfaren bridgespiller og om et par av mentorene jeg hadde i Trondheim (Martin Moxnes og Einar Asbjørn Brenne). Det andre spillet som fortelles er mer et showspill, en tøff spilleføring utført for mer enn 40 år siden av en av de nevnte mentorene.

 

Dombås BK - fadderturnering med artig premiestruktur

Vi får stadig rapporter om glimrende tiltak for bedring av rekrutteringen flere steder i landet. Noen av dem har blitt nevnt her i bloggen, men det er mange andre klubber og kretser som gjør en flott jobb for å holde liv i bridgen, for å rekruttere nye spillere. Kjempebra!

"Sånne turneringer behøves over alt i landet", sier en engasjert Jonny Larsson (styremedlem i Dombås BK). Han sikter til fadderturneringen Dombås BK nå har arrangert for andre år på rad. Under finner du et utdrag av brevet vi har fått fra Jonny Larsson om tiltaket deres.

 

Her er noe av det Larsson fortalte om fadderturneringen de har dratt i gang.

//

Høsten 2016 begynte jeg (Jonny Larsson), Vidar Ungersnæss og Siw Marita Rindhølen (formann) prate om at det skulle være moro å få til fadderturnering. Jo mer vi prata om det jo mer engasjerte ble vi.

Vi fant ut at første helga etter påske er et bra tidspunkt da den helga skjer det lite, og begynte å formulere innbydelse til klubbene i kretsen. Vi fant ut at startkontingenten skulle være så lav som mulig uten å gå med underskudd. Til premier tenkte vi på lokalprodusert mat, mye sånt i Lesja og Dovre kommune. En ringerunde ble møtt med velvilje hos alle. Det var alt fra spekemat, ost, øl samt strikkede (!) artikler. Alle ble imponerte over premiebordet vi fikk til.

Så fort den første turneringa (i 2017) var over begynte vi så smått å planlegge neste. I år fant vi ut at vi skulle premiere dårligste spill (!), og dessuten det jevneste resultatet (makkerparet som hadde flest gode summer og holdt en god standard). Jeg må innrømme at jeg og makker stakk av med premien for dårligste spill… Allerede i turneringens første spill meldte vi 3 grand i sonen og ble dobla. Vi fikk kun tre stikk!

Vi spiller en uhøytidelig singelturnering fredag kveld og parturnering lørdag før vi avslutter med lagspilling søndag. I år ble andre-, tredje- og fjerdeplassen i lag avgjort på siste spill for dagen.

I par var det fem bord i 2017 og syv bord i år. I lag deltok fem lag i 2017 og seks i år. Altså en økning som vi håper fortsetter til neste år.

Startkontingenten er som nevnt satt lavt, og Dombås Hotel tilbyr subsidierte priser på overnatting. Det er en sosial trivelig bridgehelg med mye latter, og alle er hjertelig velkomne på fadderturnering i 2019. Jonny Larrson (styrmedlem i Dombås BK)

//

NM finale for klubblag, og mye annet spennende i Mo i Rana!

Det nærmer seg finalen i NM for klubblag. Lagene som kommer seg gjennom nåløyet og får spille i finalen i Mo i Rana er snart klare, fristen for 6.runde er 15.april. Foruten at arrangørklubben Båsmo BK får med ett lag blir det som vanlig åtte lag totalt i finalen, og per i dag (10.4.18) er Flekkefjord BK og Norrønna BK kvalifisert. 

Finalen spilles i Kristi Himmelfartshelgen, 10.-13.mai, og det er altså Båsmo BK som er arrangør. I forbindelse med lagfinalen blir det en hel rekke spennende arrangement. Arrangørklubben i samarbeid med Mo BK legger virkelig opp til noen fantastiske bridgedager, og det vil være vel verdt å ta turen til Mo også for mange andre enn de som skal spille lagfinale!

Det blir foruten selve NM-arrangementet jubileumsturnering (arrangørklubben fyller 50 år), barne-, ungdoms og nybegynnerturnering. Dessuten vil det bli arrangert bridgelærerutdanning, kraftig subsidiert for deltakerne. Informasjon om dette kan du finne her hvor du også finner program og annen nyttig finformasjon. Hjemmesiden for selve NM-finalen er så godt som klar og blir å finne her. 

Kurt Ove Thomassen er en av initiativtakerne til en stor barne- og ungdomssatsing i Helgeland Bridgekrets. Det er en fin giv i norsk bridge når det gjelder rekruttering. Thomassen forteller at han, Elisabeth Solum og andre som driver med dette i deres krets er inspirert av alt som foregår andre steder landet. I en prat med han forleden forteller han litt om alt som planlegges nå i forbindelse med det skal skje i mai. Her er noe av det han fortalte:

//

K.O.T:

Hei! Jobbinga mot barna er et resultat av at NM-planene har fått utvikle seg. I forbindelse med finalen i NM klubber hadde vi planlagt lynkurs parallelt, slik at folk kunne få en smakebit for så å være tilskuere under NM, og med etterfølgende kurs rett etter NM. Jeg fra Båsmo BK og Elisabeth Solum fra Mo BK mente at vi burde tenke litt ut over dette, og syntes det var på tide med en satsning på barn og unge (det er da tross alt disse som er fremtiden) Vi må tilstå at vi absolutt er inspirert av det som skjer i Rogaland og Agder-fylkene, og vi ser ikke noe grunn til at vi ikke skal få til dette på Mo også. Det ble satt ned et rekrutteringsutvalg med representanter fra begge klubbene og det ble utarbeidet en plan for rekrutteringsarbeidet og startet et samarbeidsprosjekt med fokus på rekruttering av barn i grunnskolealder. Underveis har vi kommet til at vi ikke vil begrense oss til Mo i Rana, og vi har nå inntatt rollene som rekrutteringsansvarlige for hele Helgeland bridgekrets.

Vi har her planlagt at de aller fleste av elevene i 5-7. klasse på Helgeland skal gjennomgå lynkurs i bridge i løpet av 2018 og 19. De som gjennomgår kurset skal også få et tilbud om videre opplæring i sitt distrikt. Det hele krever masse ressurser, men det virker som om klubbmedlemmene rundt om kring er villige til å stille opp. Det gjøres også en stor innsats for å skaffe finansielle midler til prosjektet.

Når det gjelder NM-finalen for klubber, så vil det bli en slags minifestival med en rekke aktiviteter. Foruten selve NM-finalen vil det bli arrangert jubileumsturnering for Båsmo BK, Bridgelærerutdanning, lynkurs med to-påbygningssteg og nybegynnerturnering. Leverandøren av bridge+more vil være tilstede, slik at interesserte kan se hvordan systemet brukes i lagturnering med skjermer samt i den store jubileumsturneringa. Her kan man kombinere å være tilskuer til NM med å spille jubileumsturneringa på kveldene eller ta bridgelærerutdanning og spille litt selv i tillegg. Det legges opp til rimelige hotellpriser og mat og fine premier.

//

Det er bare en ting å si, synes jeg: KJEMPEFLOTT!

Her i bloggen vil vi selvsagt følge med på alt som skjer videre og rapportere etter hvert, selvsagt også fra selve lagfinalen når den spilles.

"Don't think twice"...eller bør du nettopp det? (m/video)

«Dont think twice», eller bør du alltid tenke deg om en gang til når spiller bridge?

De fleste bridgelærere og bridgetrenere vil vel si at man bør tenke seg om både en, to og tre ganger før en avgjørelse tas eller en plan legges. Det høres selvsagt fornuftig ut, men det er ikke sjelden sånn at «overtenking» gjør at vi roter oss bort også.

«Den første tanke vi har er ofte rett!» Det er noe mange bridgespillere sier etter at de har ombestemt seg og spilt på noe annet, eller ombestemt seg og ikke meldt det de tenkte på først, og det ville fungert best.

Men det er nok ikke alltid sånn.

Det er ofte det beste å tenke seg om en gang til, hvis du ikke vikler deg inn i endeløse tankerekker som ender med at du overbeviser deg selv om noe annet enn det du først tenkte på.

I dag forteller jeg i en video (ca. 20 minutter pluss litt musikk) et par spill fra påskebridgen i Auckland.

I det første ser det kanskje ut som om det er det samme hva du gjør, men ved å tenke seg om en ekstra gang kan kanskje den beste løsningen finnes. «Think twice!»

Det andre spillet handler om å velge sin første melding, og dreier seg mye om stil. Hvis du tror på noe med hensyn til meldestil, følg den nokså konsekvent, og ikke ombestem deg! «Don’t think twice»!

 

Gull i junior-nordisk til Johnsen-Sætre!

I junior-nordisk for par i Varberg, Sverige (U-16), ble det gull til norske Christian Johnsen og Magnus Sætre etter en knallspurt.

Her er resultatlisten:

Stolte nordiske mestre, Magnus Sætre og Christian Johnsen!

 

YOU NEVER CAN TELL (m/video)

Du kan aldri vite sikkert...

YOU NEVER CAN TELL som synges i Chuck Berrys klassiker, er ord som så absolutt gjelder i bridge. 

Dagens video (18 minutter) handler bare om et motspill, men egentlig er det mest om en måte å tenke bridge på.

Det som er poenget er det svært viktige både som spillefører og motspiller med å tenke på hva den med den skjulte hånda ville gjort hvis han hadde den eller den andre kombinasjonen av mulige kort (forutsatt at han er en normal, dyktig spiller). Å tenke sånn kan fortelle mye! Det kan hjelpe deg til å ta gode avgjørelse selv om ikke du ikke vet sikkert, selv om det er sant at du "NEVER CAN TELL"

God påske!

 

Hvem skal til lagfinale i Mo i Rana?

Det skal spilles 6.runde i NM for klubblag innen midten av april, og syv kamper avgjør hvilke syv lag som får spille LAGFINALEN i Mo i Rana sammen med arrangørens lag, og arrangør av lagfinalen er Båsmo BK. 

Her er kampene som skal spilles, og selv om det for meg ser ut til å være en rekke helt åpne oppgjør har jeg uthevet mine favoritter:

Sortland BK 2 - Bergen Akademiske BK 2

Flekkefjord BK - Sogndal BK 1

TopBridge BC 6 - Vikersund BK 2/TopBridge BC

BK Norrøna 1 - Kristiansands BK 1

Namsos BK - Sunndalsøra BK 1

Sunndalsøra BK 2 - Nøtterøy BK 1

Lillehammer BK - Bergen Akademiske BK 1

Her er jeg på dypt vann. Det er kun når det gjelder et par av kampene jeg føler meg rimelig sikker på hvem som vil vinne, så finalefeltet kan godt bli temmelig annerledes enn jeg tipper. Arrangøren har allerede annonsert mange planer både når det gjelder sideturnering og andre arrangement som gjør at Mo i Rana definitivt er stedet å befinne seg for bridgespillere mens lagfinalen pågår! Vi kommer tilbake til både de planene, spill og restultater fra 6. runde og hvem som kvaller til finalen og navnene på de spiller på de lagene. 

 

 

Olrud LAG

Det deltok 27 lag i den avsluttende lagturneringen under Olrud-påsken.

Det var jevnt før den siste runden, og laget med 3 x Eide (Harald, Erik og Lars) samt Håkon Kippe og Olav Lomsdalen snappet 1.plassen med den største seieren i siste kamp, av de som la an til å kunne vinne med en runde igjen å spille. 

Her er listen over de fem beste lagene:

Alle resultatene, butler osv. finner du her.

Det var endel slemmer og "nesten-slemmer" mot slutten av lagturneringen. Her er et spill hvor syd hadde en god, men en litt ekkel hånd å melde (Giver øst, Ø/V i sonen):

  

Øst passer, og det er syd sin tur. Hva ville du åpnet med?

Noen (ganske mange) mener det er riktig å åpne med 1 ruter. Da kan det gå pass rundt og vi mister en utgang om makker har 3-4 poeng, men om det ikke går pass rundt ligger du ikke så dårlig an. Jeg liker imidlertid ikke 1 ruter med så knallsterke kort, for selv om det ikke går pass rundt synes ikke jeg får meldt kortene bra. For hvordan skal makker kunne se for seg at vi er så søkklastet etter å ha åpnet med 1 ruter?

For meg blir dette 2 kløveråpning, men hva skal man så melde over makkers forventede 2 ruter? Å si 3 ruter er vel ikke så galt, men det synes jeg viser en litt annen hånd (typisk mer ensfarget og ofte sekskorts farge). Nødløsningen er kanskje å vise dette som en 23(2)-24 grand. Alt blir litt "løgn" med slike kort, så det er vel mest om å gjøre å "lyve" minst? 

De som åpnet med 2 kløver fikk (i alle fall noen av de) svaret 2 hjerter fra nord, naturlig med minst femkorts farge. Igjen er det et lite gjenmeldingsproblem, men 2 grand synes fortsatt best etter min mening. Alt det her kan diskuteres, og det er ingen facit. Det er når man får slike kort som dette at man virkelig skulle ønsket at systemet var sterk, kunstig 1 køver...

 

Det var etter 2 kløveråpning en viss fare for å havne i 6 hjerter med nord som spillefører, og den går bet om øst spiller ut spar.

Å spille 6 grand med syd som spillefører ser veldig bra ut. Han som spiller ser imidlertid ikke hvor snilt ruter og kløver sitter. Kløver-, ruter- eller sparutspill fra vest gir det tolvte stikket på et sølvfat. La oss si vest finner et nøyttralt hjerterutspill. Da er det elleve toppstikk (0+6+2+3) med sjanser for det tolvte i ruter eller kløver (eller spar...). Uten å ha regnet på alle prosentsjanser kan kanskje å ta for A-K i kløver før bordets spilles inn på det eneste inntaket til hjerteren - kløver dame. Hvis da kløveren viser seg å gi fire stikk (som den gjør her) er kontrakten sikker. Hvis ikke kan spillefører falle tilbake på ruterfinssen etter å ha tatt alle hjerterstikkene. Slik det satt var det omtrent umulig å ikke få tolv stikk samme hvordan man spilte, bare slemmen ble spilt av syd!

Tre par gikk bet i 6 hjerter spilt av nord, etter spar ut fra øst. Fire par vant 6 hjerter, to av dem med nord som spillefører (de andre med syd som spillefører etter at syd meldte sine sterke kort som en grandhånd, og nord overførte til hjerter). De som vant 6 hjerter spilt av nord var heldige da det unektelig ser ut som et naturlig sparutspill fra øst.

Fire par fant frem til 6 grand med syd som spillefører, og resten var i utgang. 

 

 

 

 

Parvinnere på Olrud

Olrudpåskens parturnering ble avsluttet søndag. Vinnere i mesterpuljen ble Lars Arthur Johansen og Tor Eivind Grude (Rognan/Sømna) foran Sam Inge Høyland-Helge Hantveit (Topbridge/Bergen Ak.), med Erik Berg-Marius Bartnes (Studentenes/Ringebu/Fåvang) på 3.plass.

Lars Arthur og Tor Evind vant mesterpujen.

Resultater for mesterpuljen finner du her.

I Åpen pulje vant Kent André Lieng og John Ivar Seiersten (Branbu). Resultater for den puljen finner du her. 

Brandbu-paret Lieng-Seieresten tok seg av par i åpen klasse

Flott innsats av ungdommene Magnus Sætre og Christian Fredrik Johnsen (Lyngseidet/Målselv) som ble nr. 5 i Åpen klasse!

I skrivende stund pågår lagturneringen som avsluttes mandag. Der har et lag med 3 x Eide samt Kippe og Lomsdalen tatt ledelsen.

Vi tar med et spill fra parturneringen hvor meldesystemet og valg av meldinger var avgjørende for å komme frem til toppkontrakten.

Ø/V har storeslem i hjerter på åttekorts tilpasning, men ikke i kløver hvor de har ni kort til sammen! Det er selvsagt fordi kløveren sitter uvanlig, 4-0, og de som klarte å finne 7 kløver var sannelig uheldige. Men det er kanskje lettere å finne frem til storeslem med styring hvis hjerter blir trumffargen i meldingene?

La oss si øst åpner med 1NT. Hvis ikke syd finner tiden inne til en veldig sprek innmelding (for eks. 2 kløver som begge major) får Ø/V melde i fred. Og N/S er i ugunstig, så syd passer nok nesten over alt. Da kan vest sleminvitere med kløverfargen. Men det blir vanskelig å finne ut at makker har så perfekte kort med ingenting bortkastet i hjerter, så de ender nok kun i 6 kløver - heldig, da storeslem er glimrende når en ser bare på Ø/V sine kort.

Hvis derimot vest undersøker om makkeren har femkorts hjerter kan det kanske gå an å finne 7 hjerter?

La oss si vest starter med 3 kløver som Puppet Stayman (ingen dum konvensjon også over 1NT for å finne 5-3 tilpasning i majorfarge), eller har en annen måte å finne ut om grandåpneren har femkorts major. Hvis åpneren ikke har fem hjerter kan saktens vest sleminvitere med kløveren i neste runde. Her viser imidlertid øst femkorts hjerter. Da bør vel et hopp fra 3 hjerter til 4 spar kanskje være Exclusion Blackwood? Skjer det finner vest først ut at øst har AK og ruter ess (tre Key-Cards, spar ess teller ikke med siden 4 spar altså er Exclusion). Så kan vest spørre om hjerter dame og får til svar at det har øst, og vest kan melde storeslemmen i hjerter.

Dette er nok et idealmeldingsforløp, og få fikk til noen sekvens som det her. Men to par meldte seg opp i 7 kløver og fikk de dårlige nyhetene. Ett par fortjente bunnen de fikk da de var i 6 grand helt uten sparstopper! Resten av feltet bortsett fra ett par fordelte seg mellom 6 kløver med tolv stikk og 6 hjerter med tretten, og det eneste paret som meldte og vant 7 hjerter var Lisbeth Aulid Eide og Kjetil Byrkjeland.   

I Åpen klasse var det tre par som fant frem til 7 hjerter! Det var Knut og Anne Marie Pettersen, Reidun Margrethe Hansen og Håvard Moe og de allerede nevnte juniorparet Magnus Sætre og Christian Fredrik Johnsen. 

Hvis du har lyst til å studere Exclusion Key Card Blackwood nærmere kan du for eksempel lese denne artikkelen. 

 

Olrudpåsken - 30 år!

I år er det 30-års jubileum for denne tradisjonsrike turneringen på Scandic Ringsaker Hotel (tidligere Olrud Hotel) utenfor Hamar. Det er egentlig er en festival, med velkomstturnering fredag, parturnering i flere klasser og lagturnering som avsluttes mandag.

I "Velkomsten" var det Per-Ove Grime og Sven Aril Naas Olsen som stakk av med seieren foran Kåre Bogø-Espen C. Fasting og Johnny Hansen-Atle Sæterdal. Det deltok 30 par. 


Vinnerparet i "Velkomsten", Naas Olsen (t.v) og Grime flankerer "festivalgeneral" Finn Brandsnes

I dag fredag og i morgen spiiles parrurnering, og det deltar 38 par i mester samt 59 par i åpen klasse, totalt nesten 100 par på startstreken lar seg høre.

Etter første dag i par leder Erik Berg (Studentenes BK)-Marius Bartnes (Ringebu/Fåvang) mesterpuljen, mens Jan Roger Nøkleby (Sinsen)-Jon Henrik Tschudi (Bridgekam.) leder i åpen klasse. 

 

"Det handle om å følg med" (m/video)

INFORMSJON OG PROSENTSJANSER

I dag får dere en video (ca. 18 min), en slags opplæringsvideo som handler om å bruke tilgjengelig informasjon som spillefører, og hvordan det påvirker sannsynligheter.

Slik nyttig informasjon bør av og til påvirke vår spilleplan og kanskje endre den i forhold til hva vi først tenkte oss.

Det dreier seg egentlig om «facts» som vi har tidlig, eller kanskje får utover i spillet.

Hvordan få utnyttet slik informasjon?

Det handler først og fremst om å følge med!

Og så handler det om å danne seg et «bilde» av de skjulte hendene.

Videoen har med to spill, og noen vil sikkert se poenget tidlig, i alle fall i det første spillet, men meningen med denne gjennomgangen er mest for å få frem tankegangen om det med å bruke informasjon (og ikke glemme informasjon man får tidlig) for å kunne ta gode avgjørelser i spilleføringene våre.

Gladspill fra Philly

Det amerikanske vårmesterskapet er over. Det var flere bra norske prestasjoner i Philadelphia. Brogeland og Lindqvist sin sterke 3.plass (tapende semifinalister) i hovedturneringen Vanderbilt er nevnt. Allan Livgård og Terje Aa sammen med Jostein Sørvoll-Sverre Koch hang også med et stykke ut i Vanderbilt, det samme gjelder Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen. Odin Svendsen og Fredrik Helness var nære på en skikkelig topp plassering i Silidors Pairs, en parturneing over to dager for rundt 400 par. De ledet i begynnelsen, var lenge blant de tre-fire beste, men en litt svak avslutning gjorde at det ble 8.plass, også det et godt resultat. I den avsluttende Jacoby Swiss Teams ble samme par nr. 7 på lag med Tor Helness og Geir Helgemo og Jessica Larsson-Cecilia Rimsted fra Sverige.

Jeg har fått med meg et par morsomme spill fra Svendsen og Helness sine turneringer. Det første er fra Silidors Pairs:

 

Meldingene gikk slik før den siste avgjørelsen den unge nordmannen måtte ta:


Ville du doblet, passet eller meldt en gang (5 hjerter) til nå? Etter at nord har vist sterk hånd med kortfarge i ruter og hjerterstøtte med 4 ruter er spørsmålet: er syds pass på 5 ruter kravpass? Jeg tror mange mener det. Nord har sagt vi skal spille utgang med en konstruktiv melding (sleminvitt), og da skal vi vel sjelden la motparte spille 5 ruter utdoblet? I så fall er syds pass en invitt, og nord bør melde en gang til. Fredrik sa 5 hjerter og det gikk to passer før vest doblet. Og slik så N/S sine kort ut:


Jeg vet ikke sikkert om syd mente passen over 5 ruter som krav, men gjorde han det var det i alle fall ganske hardt? Noen liker at det skal være avgitt et definitivt utgangskav for at det skal være kravpass, men dette er vel så godt som det? Likevel er det nok "case" for å ikke spille kravpass i meldesitusjoner som er konkurrerende da det ikke er alltid man vet med sikkerhet hvem som faktisk har kortene. 

Uansett var vel nords 5 hjertermelding en grei sats med disse spesielle kortene, men det er klart det godt kan være feil melding.

Fredrik fikk ruter ut mot 5 hjerter doblet og trumfet. I andre stikk spilte han kløver til damen som stod. Så hjerter dame som vest la liten på, damen fikk seile og vant stikket mens øst kastet en ruter. En andre runde hjerter fulgte til åtteren og så nok en kløver fra hånden. Da den fargen satt 2-2 lysnet de betraktelig! Det kom nok en ruter som ble trumfet hos nord. Så ned med hjerter ess og kløver fra taket. Vest hadde ett trumfstikk, men spillefører hadde nå kontroll og kunne kaste tre spar hos syd på kløverstikkene. Å vinne 5 hjerter doblet ga selvsagt en score helt oppunder mønet. 

Det neste spillet jeg tar med er fra Jacoby Swiss Teams. Her var også den siste meldingen Fredrik avga helt avgjørende for utfallet, selv om utspillet var det som endelig avgjorde hvilken vei poengene gikk. Fredrik satt nord som giver med disse kortene (Ø/V var i sonen):

 

Hva ville du gjort nå? Fredrik visste egen side måtte ha mange stikk i hjerter, med passende fordeling mot hverandre mest sannsynlig ti eller elleve stikk. Er det trolig at motparten kan vinne 5 spar? Ja, hvorfor ikke. Om makker har bare hjerter kan det vel nesten stå slem deres vei. Det ble til at Fredrik meldte 6 hjerter, og det mente han nok som en stamp over 5 spar. Slik så N/S sine kort ut i dette tilfellet: 

 

  

Odin (syd) sine kort var slik at motpartens 5 spar ikke stod, men samtidig var det en sjanse i 6 hjerter! Motparten har jo bare en trumf, og da det kom ruter ut til esset avhang plutselig kontrakten kun av at kløveren satt 4-3. Odin rakk og trumfe god den femte kløveren og hente den for sparavkast, 12 stikk og +1210!

Spar ut ville ført til en bet.

Ved det andre bordet ble kontrakten 5 hjerter doblet med ett overstikk, +750 til N/S, likevel et godt pluss-spill til det norsk-svenske laget. 

 

FLEICHER slo seiersvante NICKELL

Det ble lag DIAMOND (med Brogeland-Lindqvist) sine overmenn i semifinalen, FLEICHER, som gikk av med seieren i Vanderbilt i USA, etter at de slo et av de mestvinnende lagene i bridgehistorien, lag NICKELL i finalen. FLEICHER tok en oppsiktsvekkende ledelse med 56-0 i det første av fire sett, men som så ofte før kom NICKELL tilbake. De snek seg innpå lederlaget, og midtveis i det siste settet var ikke ledelsen så stor. Men noen gode spill mot slutten gjorde at FLEICHER vant kampen med 41 IMP. Vinnerlaget består av Joe Grue, Brad Moss, Geoff Hampson, Eric Greco, Martin Fleicher og Chip Martel.

Det var norske spillere i aksjon i finalerundene i JACOBY SWISS TEAMS som ble vunnet av lag PEPSI (Pszczola). Et lag besteående av Odin Svendsen, Fredrik Helness, Tor Helness, Geir Helgemo og de to svenskene Jessica Larsson og Cecilia Rimstedt kom på en sterk 7.plass. Vi kommer tilbake med noen spill med de norske i aksjon om litt, i mitt neste innlegg. 

 

 

VANDERBILT: Norsk tap i semifinalen

I Philadelphia ble semifinalene i Vanderbilt spilt lørdag. 

Det norske stjerneparet Brogeland-Lindqvist og laget deres DIAMOND ble dessverre slått ut. Det var match hele veien selv om laget med de to norske spillerne lå under gjennom hele kampen.

I tredje sett (av fire) tok våre gutter litt igjen på FLEICHER sin ledelse og lå kun 29 IMP under, men det gikk ikke likevel.

Mot slutten måtte DIAMOND få inn et par bra spill om det skulle være vinnersjanser, og da en stamp i 5 ruter (en melding som med litt andre kort godt kunne ha vært bedre enn en stamp!) gikk galt, -300 mot en 4 spar som i praksis ofte går bet, var det i realiteten (nesten) over, men ikke helt, det var tross alt seks spill igjen og en ledelse på 36 IMP. Men det ble en rekke med uavgjorte spill før det aller siste spillet som DIAMOND tapte stort (et spill som slik stillingen var egentlig var uinteressant).

Å komme til semifinalen i en av verdens mest prestisjetunge lagturneringer er uansett en god prestasjon selv om dette laget håpet på mer etter mange gode resultater de siste årene.

FLEICHER møter NICKELL i finalen, og de to lagene var seedet som nr. 1 og 2.

VANDERBILT: Brogeland-Lindqvist ligger under i semifinalen

FLEICHER virket lenge utilnærmelige i andre sett av semifinalen mot Brogeland og Lindqvists lag. Greco-Hampson var bunnsolide, det var ikke lett å få IMP mot dem bortsett fra da Hampson bommet et utspill så Brogeland vant en utgang som gikk bet ved det andre bordet. DIAMOND vant også en delkontraktssving, men bortsett fra det tikket stort sett IMP’ene FLEICHER sin vei. Det så litt mørkt ut helt til det nest siste spillet da Brogeland fant en lekker variant, dog med litt hjelp fra motspillerne som altså var menneskelige likevel.

Ved begge bord spilte vest ut en stor hjerter mot syds 3 grand, syd la tieren, men begge på vests plass skiftet til spar i andre stikk.

Det er bare åtte stikk, men vest kommer under press idet ruterstikkene spilles. Hampson kastet en hjerter på den andre ruterhonnøren, og idet Boye tok det tredje ruterstikket som godspilte to ruterstikk til øst kastet vest kløver konge. Det så umiddelbart ut som et godt avkast, men det var ikke godt nok. I stedet burde han holdt to kløver med kongen. Hvis så spillefører tar for kløver ess må han imidlertid legge kongen.

Slik det var med kløver konge i avkast tidlig (vest holdt altså igjen 10-9 dobbel i kløver) fikk nordmannen til en søt sluttposisjon. Han tok de gjenværende sparstikkene før han spilte kløver mot hånden. Øst måtte legge liten, og det gjorde syd også! Vest var tvunget til å vinne stikket, og inne på kløver 9 satt han igjen med hjerterne sine og kløver 10. Han måtte fortsette med kløver 10, men da kunne Brogeland dekke og måtte få kløverstikk for enten knekten eller åtteren!

Kontrakten gikk bet ved det andre bordet, og dette var 12 sårt tiltrengte IMP til lag DIAMOND. Det gjorde at settet ikke ble helsvart likevel, og FLEICHER leder kampen halvveis med 37 IMP. Det er ingen umulig oppgave for et lag DIAMOND som har for vane å komme sterkt utover i slike kamper. De siste 30 spillene kan følges på BBO fra omtrent midnatt norsk tid.