Kinesisk seier i REISINGER

US FALL NATIONALS ble avsluttet i San Diego søndag med hovedturneringen Reisinger. Boye Brogeland og Espen Lindqvists lag DIAMOND (firemannslag med John Diamond og Brian Platnick) var i tetbildet gjennom hele turneringen. Men til slutt endte de på fjerdeplass, en sterk prestasjon selv om de lenge så ut til å kunne kjempe om seieren. 

    

Nok en flott prestasjon for det sterkeste norske paret internasjonalt, og de har hatt en formidabel sesong. Nå gejnstår å se om Brogeland-Lindqvist kan dra med seg og inspirere de endre landslagsaktuelle norske parene og kanskje nå om en topp-6 plassering i EM i 2018 (og dermed kvalle til VM).

Espen og Boye, her i den norske landslagstrøya

Sluttresultat REISINGER, ti lag i finalen:

Brogeland-Lindqvist leder fortsatt!

Feltet i REISINGER er slanket til ti lag som skal spille finalerunder søndag (amerikansk tid). Brogeland og Lindqvist på lag med John Diamond og Brian Platnick leder.

Her er stillingen for de ti finalistene, med carry-over til høyre:

SCORE KORREKSJONER

Etter første dag ledet også lag DIAMOND med det norske paret, og på 4.plass lå det helnorske laget Aa-Livgård-Tøndel og Grøtheim (lag Aa). Men listen som ble presentert i bulletinen og gjengitt her i bloggen ble endret senere pga. score korreksjoner. Det førte til at etter kvalifiseringen hvor 20 lag gikk videre til dag 2 lå DIAMOND og det norske laget på delt førsteplass! Link til informasjon om den historien (bridgewinners) finner du her.

Lag Aa greide imidlertid ikke å følge opp den andre dagen og er ikke å finne i finalerundene som spilles natt til mandag norsk tid. 

Brogeland-Lindqvist sitt lag leder REISINGER

Laget Boye Brogeland og Espen Lindqvist spiller på i det amerikanske høstmesterskapet tok ledelsen etter kvalifiseringen i Reisinger, den mest prestisjetunge turneringen under Fall Nationals. Lagkamerante deres på firemannslaget er amerikanerne John Diamond og Brian Platnick.

Turneringen går over tre dager. Etter dag en går 20 lag videre, og den andre dagen (lørdag) blir feltet halvert til 10 lag som skal spille finalerunder på søndag.

Vi merker oss svenske Fredin og danske Røn på laget som ligger på 2.plass. Også meget sterk innsats av Terje Aa, Allan Livgård, Glenn Grøtheim og Petter Tøndel som ligger på 4.plass så langt.  

Blue Ribbon: Amerikansk seier, Aa-Livgård nr. 25

Av de 78 parene som hadde kvalifisert seg for finalen i Kaplan Blue Ribbon Pairs i San Diego var ett norsk, Aa-Livgård. De slet litt i finalen, men hadde en bra siste sesjon og endte som nr. 25 i det stjernespekkede feltet.

Seieren gikk til amerikanske Joe Grue og Eric Greco.

Resultatlisten og annet stoff finner du i fredagens bulletin, her. 

 

 

 

San Diego: Aa-Livgård til parfinale

I Kaplan Blue Ribbon Pairs under det amerikanske høstmesterskapet (Fall Natinals) har Terje Aa og Allan Livgård kommet seg videre til finalen etter å ha kjempet seg gjennom kvalifiseringen med bra score, så kommet på en sterk syvendeplass i semifinalen.

I finalen vil 78 par delta. Parene får en carry-over fra det som er spilt til nå, så det norske paret har et bra utgangspunkt idet finalen starter.

Her er de ti beste i semfinalen:

  

Kaplan Blue Ribbon Pairs

I San Diego fortsetter Fall Nationals (høstmesterskapet) med Blue Ribbon Pairs som spilles over tre dager med kvalifisering, semifinale og finale, onsdag til fredag.

I kvalifiseringen vant Zimmermann (Monaco) sammen med russiske Gromov med en monsterscore, over 70%.

Allan Livård og Terje Aa spilte også sterkt og fikk nesten 60% over to sesjoner, og det holdt til 13.plass. Petter Tøndel-Glenn Grøtheim fulgte bra opp med 24.plass. Videre gikk også Helge Stornes-Ann Karin Fuglestad på 60.plass og Boye Brogeland som spiller den turneringen med svenske Carl Ragnarsson (nr. 98).

 

Fint spill fra Fall Nationals

Akkurat nå foregår lagturneringen Mitchell Board-A-Match i San diego. Brogeland og Lindqvist spiller på lag med Diamond-Platnick og kvalifiserte seg greit videre i turneringen. Det gjorde også Helness-Helgemo som i denne turneringen spiller på lag med for meg helt ukjente størrelser.

Vi tar med et morsomt spill fra lagturneringen for veteraner. Det kom da jeg bakspilte litt på BBO forleden.

Mye avgjøres ofte ved åpnerens valg av melding. Ved det andre bordet åpnet øst med 1 ruter, og da var det ingen som hadde noe å tilføye. Med så gode ressurser skrapte spillefører sammen syv stikk og vant sin kontrakt til tross for den skjeve trumfsitsen, +70 til Ø/V.

Da Caprera valge 2NT som åpning endte det i utgang. Syd hadde ingen grunn til å gjette på noe annet utspill en en liten ruter som ga spillefører stikk for nieren mens nord kastet en kløver. Det var ikke så mye å spille på her, så øst bare fortsatte med ruter til knekten og syds konge samtidig som nord kvittet seg med enda en kløver. Da kom hjerter 7 fra syd som fikk løpe til østs dame. Øst spilte liten kløver, og syd tok for kongen for å fortsette med hjerter 6. Hvis nord nå legger liten kan ikke kontrakten vinnes på noen som helst måte lenger, forsvaret har godspilte hjerterstikk og overgang i fargen, de stopper ruteren og har spar ess. Spillefører har 0+2+3+3=8 stikk. 

Men da nord tok for hjerter ess og fortsatte fargen fikk spillefører sin sjanse. Han kastet spar 7 i tredje hjerterrunde da han vant stikket med knekten, og så tok han kløverstikkene sine. Idet østs fjerde kløver ble spilt så det slik ut.

Legg merke til at Wenstein (syd) er helt "toast". Han har blitt skviset, og må holde tre ruter, kort som spillefører vet han har. Derfor måtte han ned på singel spar ess. Det fikk han for i neste stikk bare for å være nødt til å spille fra 10-6.2 i ruter rett opp i spilleførerers saks, A-J-8, og dermed var det ni stikk!

 

 

San Diego: Brogeland-Lindqvist på sterk 4.plass i LM-Pairs

Boye Brogeland og Espen Lindqvist kom til slutt på 4.plass i NAIL LIFE MASTER PAIRS under det amerikanske høstmesterskapet (Fall Nationals) i San Diego.

Den sterke fjerdeplassen ble godt fulgt opp av Fredrik og Tor Helness som endte på 10.plass, og Geir Helgemo som ble nr. 13 sammen med svenske Jessica Larsson. Allan Livgård-Terje Aa ble nr. 39 i finalen (154 par).

Det ble litt "norsk" helt i toppen også. Danske Dennis Bilde som bor i Norge for tiden vant sammen med israelske Alon Birmann. Her er listen over de femten beste:

Birman til venstre, og litt "norske" Dennis Cilleborg Bilde

 

Brogeland-Lindqvist kjemper om parseier i USA

I NAIL LIFE MASTER PAIRS i San Diego ligger i skrivende stund (søndag morgen, norsk tid) Brogeland-Lindqvist på andreplass med en sesjon, 26 spill, igjen å spille. Franske Volcker-Bessis leder.

 

 

 

US Fall Nationals er i gang i San Diego

I kvalifiseringen for finalen i NAIL LIFE MASTER PAIRS gikk etter de opplysningene jeg har tre norske par videre: Espen Lindqvist- Boye Brogeland, Fredrik og Tor Helness og Terje Aa- Allan Livgård.

Det er mange forskjellige turneringer under dette mesterskapet, og den mest prestisjetunge, Reisinger Board-A-Match spilles mot slutten av neste uke. 

Vi sakser et spill fra bulletinen. Det er skrevet av en av mine favorittskribenter, Eddie Kantar, og denne gangen er kanskje ikke spillet så vanskelig? Prøv deg selv som syd:

Du åpner i første hånd (alle i sonen, lagkamp) med 2 hjerter og makker løfter til utgang. Fra vest kommer spar ess i utspill før vest skifter til liten kløver. Hvordan spiller du?

Ved første øyekast kan de se ut som ruterfinessen må gå, for det er jo to kløvertapere nå. Om du tar ruterfinessen og den holder, og fargen sitter 3-3 blir det elleve stikk. Men det er feil spilt, og det blir bet om det for eksempel sitter slik:

Løsningen ligger i spar-ressursene hos nord. Etter sparhonnør ut og kløverskift må Q-J i spar utnyttes. Det bør spilles et par runder trumf til nord, så spar dame som du kaster en kløver på. Da får du to spartapere i stedet for en, men den andre spartaperen er i bytte mot en kløvertaper du uansett ville fått. Forsvaret har fått to stikk og kan ta ett til i kløver. Men senere får du kastet en ruter på det godspilte sparstikket, utgang til notering.

(Det betende motspillet ville vært å ikke ta en sparhonnør, men spille ut kløver. Det er det imidlertid ikke mange som vil finne på, å starte med spar er helt naturlig.) 

 

 

Nyttårscup og julebridge

November går mot slutten, og det nærmer seg jul og nyttår igjen. Og da er det selvsagt julebridge og nyttårscup'er mange steder i landet. Informasjon om alle disse turneringene kan du finne på NBF sin side under "turneringer". 

Et arrangement som har blitt veldig populært er Nyttårscupen i Letohallen som Jessheim BK arrangerer. Den foregår i år i helgen 5.-7.januar, og hovedturneringen er lagturnering over to dager. Det er som de siste år forventet stor deltakelse, også av mange av landets elitespillere. På fredagen arrangeres åpningsturning. Både i den og lagturneringen vil det bli meget pene pengepremier. 

Mer informasjon om Nyttårscupen i Letohallen finner du her

Før julestria (og julebridgen) setter inn har noen av våre toppspillere tatt turen over dammen til San Diego, California for å spille FALL NATIONALS, en av de store amerikanske mesterskapene. Det starter i morgen, torsdag, og det er mange forskjellige mesterskap som skal avvikles. Men hovedturneringen Reisinger foregår mot slutten av Fall Nats som avsluttes 3.desember. Mesterskapssiden for Fall Nationals finner du her.

Vi håper det regner poeng på de norske i San Diego selv om det altså sies (synges) "It never rains in Southern California"

 

God norsk innsats på Madeira!

Fra de jeg har snakket som var på Madeira forleden var det bare lovord å høre om bridgefestivalen der.

Herlige omgivelser og klima, fine turneringer, pene premier, og de norske gjorde det godt!

I parturneringen ble John Helge Herland og John Våge beste norske par på 9.plass i et sterkt felt bestående av hele 193 par. Kåre Bogø og Espen Fasting fulgte bra opp med 13.plass.

I lagturneringen gikk det enda bedre! Der kom et norsk lag (Gladpack) bestående av Kåre Bogø, Espen Fasting, Marius Bartnes og Steffen Fredrik Simonsen på en sterk 2.plass blant 89 lag.

Andreplass i internasjonal lagturnering lar seg høre for Bogø, Fasting, Bartnes og Simonsen

På 6.plass finner vi lag "To tette og en badehette" med Espen Haugstad og hans tre piger, Haldis Guttormsen, Bodil Nyheim Øygarden og Vicky Chediak.

Sjetteplass til Guttormsen, Chediak (med maskot), Nyheim Øygarden og Haugstad

Uvanlig kontrakt - Uvanlig score!

Spillerne på "To tette og en badehette" er ikke akkurat kjent for å være noen surpomper, smilet og latteren sitter løst. Men Bodil Nyheim Øigarden og makkeren var litt ekstra blide etter dette spillet:

 

Bodil satt syd, Haugstad nord. De spilte mot velkjente Knut Blakset fra Danmark og hans makker. Vest åpnet med 1 hjerter og øst sa 1 grand. Bodil doblet, og Haugstad (nord) kunne ikke gjøre stort annet enn å foreslå 2 kløver med nords kort. Da meldte syd 2 hjerter - krav - der et alternativ var å si 2 spar, men hun syntes det var såpass stor sjanse for at kløverkontrakt var bedre at hun meldte motpartens farge. Vest doblet, og etter pass-pass redoblet Bodil for å be nord melde et eller annet. Og det gjorde han: PASS! 

Dermed ble syd spillefører i 2 hjerter redoblet i en farge hun selv er renons, og hvor motstanderen til venstre har åpnet og vist femkorts farge!

Det kom ruter ut og Bodil fortsatte med den fargen. Vest gjorde nok en feil da han ikke satte i trumf i tredje ruterrunde, så da forsvant en spar fra nord. På den fjerde ruteren trumfet vest med tieren og nord trumfet over med knekten. Så spar til esset, spar til stjeling, kløver til esset og spar til stjeling. Da var allerede åtte stikk innkassert! Nå fridde hun seg med en kløver og måtte få enda ett stikk i trumf, og det ga det redoblede overstikket. Dette fyrverkeriet ga den uvanlige scoren +840!  

Festivalsiden med resultater og mye annet finner du her.

Bedre tider for norsk bridge internasjonalt?

Det har vært flere eksempler på at norske par og lag gjør det godt internasjonalt i det siste. I helgen fortsatte det som vi får håpe er en trend for norsk bridge internasjonalt da Vikersund BK to sølv i European Champions Cup. Det som mangler nå er at landslaget slår til, og i EM i 2018 kan tiden være inne for et sterkt resultat, helst topp-6 så Norge kvalifiserer seg for neste VM (Bermuda Bowl). 

Stolte sølvvinnere: f.v. Saur, Smith, Evjen, Eide, Røren og Aabye

Det ble altså et knepent tap i finalen (7 IMP) mot nederlandske Onstein etter at de engelske mestrene Allfrey ble slått i semifinalen. Vi tar med det første spillet i finalen, og da gikk Vikersund rett i tet.

Spill 1. Nord giver. Ingen i sonen.

Nøkkelen til å finne slem er nords melding i andre melderunde etter han åpner med 1 kløver og syd viser sparfargen. Det er kun tretten poeng, men tillegg for singelton ruter. Dog er ikke singelton ess optimalt, men singelton er det uansett. Nord har også en meget fin (og lett spillbar) kløverfarge. Saur hadde alternativt 3 ruter til rådighet (minisplinter), men det er ikke riktig hånd for det (bedre med de fire poengene i ruter plassert i en annen sidefarge) og han hoppet derfor til 3 spar. Da var ikke lenger Aabye til å stoppe!

De endte i 7 spar, en bra storeslem. Aabye hadde ingen problemer med å ta alle tretten stikkene etter trumfutspill til knekten og damen. Han spilte ruter til esset, spar til tieren (spar satt 3-2), ruter til stjeling, kløver til kongen og nok en ruter til stjeling. Med to ruterstjelinger i boks var det seks trumfstikk totalt, og det var bare å spille hjerter til esset og ta ut motpartens siste trumf. Seks trumfstikk, to røde ess og fem kløverstikk = 13, +1510 til de norske.

Ved det andre bordet hoppet også nord i andre melderunde da han støttet syds spar, og da er det smått utrolig å ikke havne i slem. Men det gjorde nederlenderne, og det er nok syd som må ta på seg skylden for en ganske fattig +510 i 4 spar. Spillet ga 14 IMP til Vikersund BK, men nederlenderne kom altså sterkere etter hvert og tok gull med liten margin.   

 

 

Knallsterk innsats av Vikersund BK

I Europeans Champions Cup klarte Vikersund 4.plass i kvalifiseringen og kom med i sluttspillet om plassene fra nr. 1 til 4. I semifinalen slo de engelske ALLFREY og møtte så de nederlandske mestrene i finalen hvor det ble et knepent tap med fattige 7 IMP.

Andreplass i dette sterke feltet lar seg absolutt høre for Sigurd Evjen, Vidar Smith, Tormod Røren, Erik Eide, Jon Aabye og Øyvind Saur.

Resultater, spillstensiler, bulletiner osv. finner du her.

 

Vikersund i bridgens Champions Leauge

Vikersund BK, årets vinnere av NM for klubblag representerer Norge i European Champions Cup som spilles i Riga, Latvia fra torsdag til søndag. På Norges lag spiller Sigurd Evjen, Vidar Smith, Tormod Røren, Erik Eide, Jon Aabye og Øyvind Saur.


Vikersund, ikke bare en skiflyvingsbakke! (her fra NM, med prisutdeler Jon Sveindal til høyre)

Det deltar tolv lag som spiller Round-Robin (en kamp mot hver av de andre) før lagene deles inn i grupper for plasseringsspill (semifinaler), nr. 1-4, 5-8 og 9-12.

Vikersund startet ganske dårlig med tre tap og lå nest sist. Litt urovekkende, for man skulle tro de norske lagmestrene skulle kunne være konkurransedyktige selv i et såpass sterkt felt. Men det var jo kun etter tre kamper, og så kom tre fine seiere, den siste mot lederlaget etter seks kamper, ALLFREY (England). Det norske laget ligger på 5.plass etter første dag (6 av elleve kamper spilt).

Mesterskapssiden med all informasjon og resultatlink finner du her.

Vi tar med et spill fra kampen mot de polske mestrene, og her var nok nordmennene litt heldige.

Det er en glimrende lilleslem, og ikke så veldig dårlig lilleslem. Men i 6 ruter er det dog en fare for å gå bet etter hjerterutspill. Da er det nesten slik at det ikke er så mye dårligere sjanser i 7 ruter. Og Polakkene meldte 7 ruter! Den var avhengig av å løse kløverfargen. Det er tre mot to odds i favør av esset fulgt av finesse fremfor å toppe etter damen dobbel, og polakken gikk to bet da han tok kløverfinessen og hadde fått hjerterutspill.

Det er vel ganske naturlig å havne i slem (?), i alle fall om vest åpner med 1 grand. Hvis vest velger å åpne med 1 kløver har han et lite gjenmeldingsproblem, 1 spar eller 2 spar (litt for svak slik de fleste spiller), eventuelt oppvurdere til 18-19 grand. Derfor er jeg tilhenger av grandåpning med en god del sånne 2452 hender så er i alle fall styrken sagt fra om. Vikersund brant slemmen! I 3 grand ble det tretten stikk, 12 IMP til «the good guys».

Tredje- og fjerdedivisjon

I helgen spilles den første av to helger i seriemesterskapets tredje- og fjerdedivisjon.

I tredjedivisjon er det tolv avdelinger med ti lag i hver. Avdelingsvinnerne går opp i andredivisjon, de tre nederste må finne seg i å spille i fjerdedivisjon neste sesong. I fjerdedivisjon er det lagt opp til inntil 36 avdelinger, og i noen av dem er det noen færre lag. 

Resultater, tabeller, butler og spillstensiler finner du her.

Svingspill

I helgens første kamp kom dette spillet som ga store utslag i flere av kampene:

Slike spill med dobbeltilpasning begge veier gir ofte enorme utslag.

N/S kan vinne 6 kløver, men da må hjerteren tippes riktig. Noen N/S-par var i uheldige hjerterkontrakter hvor kløverstjeling(er) betet dem!

Ø/V har også flott tilpasning, og ti stikk i sparkontrakt kan ikke rokkes. Resultatene svingte fra +920 N/S for vunnet lilleslem til + 590 og til og med +690 Ø/V for 4 spar doblet med ti og elleve stikk! I noen kamper var begge N/S-parene i slem, og da den ene gikk beit etter feil hjertervariant, og den andre vant den ble det et svingspill som avgjorde veldig mange VP.

 

 

AVTALER

Å ha avtalt grunnsystemet og forskjellige konvensjoner er bra. Det viser seg imidlertid ofte at jobben ikke er helt ferdig utført selv om man har et systemkort med definisjon på alle åpnings- og svarmeldinger. I praksis viser deg seg, selv for såkalt samspilte makkerpar, at det oppstår enormt med «følgesituasjoner» i lengre meldingsforløp. Og da blir veldig mange makkerpar sittende å gjette, for de har ikke klare nok avtaler. Det er altså ikke nok å avtale «kløverføringer», «Stenberg» osv. om man skal kunne melde de fleste spill med kontroll. Begge i makkerparet må ha samme oppfatning av hva meldingene betyr også i «følgesituasjonene».

Denne artikkelen er inspirert av en e-mail fra Kristoffer Hegge, hvor han påpeker viktigheten av å ha avtaler også for slike situasjoner som ikke nødvendigvis er beskrevet i selve konvensjonen man bruker. Et innlegg på Facebridge (en gruppe på Facebook) ga mer næring til ideen om å skrive om slike ting.

Dette blir ingen detaljert, læreboklignende artikkel, men mer «food for thought» så makkerpar med visse ambisjoner selv kan jobbe med saken.

Her skal jeg ta med noen sånne situasjoner hvor avtaler kan være veldig nyttig.

1. Motparten melder inn over vår Stenberg 2NT

2. Motparten dobler en kontrollmelding

3. Sleminvitter i forbindelse med at vi etter makkers grandåpning overfører til major og melder utgang, eller overfører til major på firetrinnet


Motparten melder inn over vår Stenberg 2NT

For enkelhets skyld sier vi at det spilles med 2NT som utgangskrav med minst firekorts støtte.

Å melde inn over en slik konvensjon er populært. Det gjøres ofte for utspillet, eller også for kanskje å finne en stamp, men også av mange mest for å forstyrre. Man blir sjeldent straffedoblet når motparten har minst ni trump til sammen og normalt en sikker utgang. Innmeldinger forstyrrer, men en skal være klar over at det også kan gi ekstra melding(er) for de som er i en konvensjonell sekvens – men bare hvis de har avtalt posisjonen!

La oss si det går slik:

Hva betyr åpnerens meldinger nå?

Her er det mange muligheter, kun fantasien setter begrensninger. Vi kan skille mellom hender hvor man har kontroll i hjerter og hender hvor man ikke har det. Man kan også si at 4 i trumffargen (her: spar, som tar bort mye rom) i denne situasjonen viser minimum, for et problem i mange Stenberg-sekvenser er at man ikke får bragt på det rene den samlede styrken makkerparet har.

En håndtype jeg mener det er viktig å få frem er når man har kortfarge (singel eller renons) i den fargen motspilleren meldte. Det kan ofte være helt gullkantet informasjon til makkeren da han kanskje kan se at tilpasningen er glimrende.

Det man som sagt også kan gjøre er å skille åpnerens hender med ekte kontroll i hjerter fra hender uten kontroll. Et poeng er også at selv damen i den fargen de meldte inn i faktisk kan være et bra kort, for eksempel mot Stenberg-håndens konge. Hvis han som meldte 2NT har K-x-(x) i hjerter i eksempelet over vil han tro det er et håpløst kort, men det er ikke det om åpneren har damen!

Jeg prioriterer singletonvisning og bruker at dobler viser singleton i fargen det ble meldt inn i.

Har man denne avtalen betyr det at 4hjerter over 3 hjerter kan avtales som renons!

Eksempel:

(i) renons

(ii) To Keycards uten trumf dame

Øst får her den beskjeden han liker aller mest fra makkerens 4 hjerter, og svarhånden kan kontrollert melde en nydelig storeslem til tross for tre bortkastede poeng i hjerter.

Andre meldinger over innmeldingen:

Man kan jo som vest passe over 3 hjerter, for det blir krav (øst har krevd til utgang).

Pass bør derfor bety noe, mens en direkte melding over 3 hjerter bør bety noe annet.

Jeg liker å bruke det slik at pass viser første aller andre kontroll i hjerter, mens en annen melding er direkte kontrollmelding og benekter kontroll i hjerter. Kanskje går det an å si at 3 grand viser damen (og ellers bra kort) for å løse makkers problem om han har kongen?

Vel, uansett hvordan dette løses er det åpenbart at man vil ha nytte av klare avtaler i denne meldesituasjonen!


Motparten dobler en kontrollmelding

Det var denne situasjonen Hegge nevnte, og som han korrekt sa til meg har vel mange den avtalen at redobler (fra hvem som helst av oss) viser førstekontroll. Vi bruker igjen en Stenberg-sekvens som eksempel.

(i) Kontrollmelding, første eller andrekontroll

Her bruker altså mange redobler som førstekontroll, og om det går pass fra vest og nord viser redobler fra øst førstekontroll. Mer enn det er det ganske sikkert få som har avtalt. Bør pass bare spille ballen over på makker for at han kan få vist om han har førstekontroll (redobler) eller ikke?

Igjen er det slik at hvordan løse dette, og helst dra nytte av doblingen, kan gjøres på forskjellige måter.

Forslag:

Kanskje kan pass fra vest vise at han har en viss kontroll i kløver (damen), viktig hvis det er kongen øst har kontrollmeldt. Alternativt kan pass bare vise fortsatt interesse. Men som Hegge påpekte, det kan ha mye for seg å få avklart det tilfellet hvor øst faktisk har kontrollmeldt kløver konge og åpenbart vil tro det er et nokså håpløst kort med dobling bak.

Videre har man en direkte melding fra vest over syds dobling. Kontrollmelding, ja, men sier det noe om «kløverproblemet»?

Jeg skal overlate til de forskjellige makkerpar å spikre deres egne avtaler for disse situasjonene. Men at klare avtaler kan være avgjørende for å komme rett ut i slike spill er helt sikkert.

Husk: når vi utvikler systemet vårt (og bruken av det) så er det om å gjøre å tenke på hva det er vi har behov for i den aktuelle situasjonen.

Vi tar med en situasjon til, den som ble omtalt og diskutert på Facebridge.

Vest hadde da spillet forekom en monsterhånd, men «kan han/hun melde mer her?» var spørsmålet som ble stilt.

Nei, etter både min og de fleste av de som kommenterte sin mening. Men den beste kommentaren ville vært «hva er avtalene deres?» (og det var noen som var inne på akkurat det). For man bør ha en avtale som gjør det mulig for svarhånden til en 2NT-åpning å kunne sleminvitere med sekskorts major. Det er også et poeng i denne situasjonen at vest med så gode kort at han i det hele tatt vurderer å gå videre etter disse meldingene burde ha superakseptert med en kontrollmelding over 3 spar for å vise hånden sin;.


Vest viser her super-maks og god støtte (normalt firekorts støtte).

Slik jeg ser det, uten avtale, kan øst godt ha nesten ingen honnørpoeng og veldig lang spar slik han meldte, og i så fall blir det nok feil å gå videre! Et godt prinsipp (som ble nevnt av flere) er at den som har vist et ganske smalt grandintervall som regel skal overlate til makkeren å fastsette kontrakten. Men det kan være stor forskjell på hender innenfor et smalt grandintervall også. Derfor bør svarhånden ha en mulighet for å sleminvitere.

Mange bruker to varianter av overføring over makkerens grandåpning. Overføring på tre-trinnet, og direkte overføring på fire-trinnet (enten 4K/R til henholdsvis 4H/S, eller 4R til hjerter og 4H til spar). Bruker man det kan den ene veien å melde 4 major på være sleminvitt, og den andre kun stoppmelding. For eksempel kan «omveien» om tre-trinnet være sleminvitt, altså slik det ble meldt i eksempelet over. I så fall er overføring direkte på fire-trinnet kun for utgang. Man kan like gjerne gjøre det motsatt, slik at 4K/R direkte over 2NT er overføring, men også viser sleminteresse med henholdsvis hjerter- og sparfarge.

Det er utallige meldingsforløp hvor slike «følgesituasjoner» kan skape problemer hvis man ikke har avtaler. Mange vil kanskje synes de blir for mye teori, og for mye arbeid å grave så dypt ned i materien. Og det er en solid jobb å gjøre for dem som ønsker å utvikle ikke bare selve systemet, men også bruken av det i utvidet forstand. Så slikt systemarbeid blir nok mest aktuelt for makkerskap med ambisjoner, dog kan det godt være spillere på ulike nivå. Det kan være spillere med ambisjoner om opprykk fra fjerde- til tredjedivisjon, eller høyere, eller fra å være en klar dumpekandidat i toppserien til en klar medaljekandidat. Eller det kan være en måte å utvikle makkerskapet for de med ambisjoner om å bli representasjonsspillere, og også for dem som allerede er det.

Det som er helt klart at dess bedre man har definert systemet og sine «følgeavtaler», dess bedre vil man gjøre det! Selv om det ikke nødvendigvis alltid vil gi seg utslag konkret i gode enkeltspill gir det selvtillit om man alltid (eller nesten alltid) vet hva man driver med. Og spiller makkerparet med god selvtillit er mye gjort!

For de som ikke ønsker å jobbe så mye med makkerskapet sitt er det bare å fortsette som før og leve sitt lykkelige bridgeliv. Og ingen vil klandre dem!

Lykke til!

Alle slår alle - styrke- eller svakhetstegn?

Første spillehelg i seriemesterskapet har nok en gang vist hvor jevnt det er i 1.divisjon. Det gjør det spennende både i medaljekamp og den intensen slåsskampen om å holde seg i toppserien. Tre av de tolv lagene rykker ned, og etter seks kamper er de vel mulig å si at ingen er sikre på å holde plassen til neste sesong, kanskje med unntak av lederlaget Østfold og Follo - Thoresen (Thoresen, Ovesen, S.I Høyland og T. Stabell) som har fått fatt i 73 VP på seks kamper. Mellom 2.plass og nr. 12 er det kun 13 VP.

Det er interessant å merke seg at noen av forhåndsfavorittene sliter i bunnen av tabellen. Vinnerne av forrige sesongs 1.divisjon, Møre og Romsdal - Kindsbekken ligger sist. På nest-sisteplass finner vi Hordaland 1 som består av landslagsspillerne Hoftaniska, Charlsen og far og sønn Helness. 

På butleren er det heller ikke noen av 1.divisjonsparene som utmerker seg veldig. Såvidt jeg kunne finne ut av den felles butleren med de tre 2.divisjonspuljene ligger Brogeland-Lindqvist høyest av de som spiller i 1.divisjon. De har +0,54 per spill, en bra score, men at ingen par i toppserien har mer enn det er uvanlig. 

Hvis en går gjennom kampresultatene finner en at veldig mange kamper er jevnspilte. Ingen har så langt klart å slå motstanderne med maximum score, 20VP.

Det kan være fristende å spørre om en så jevn pulje er et styrke- eller svakhetstegn, og de siste par dagene har jeg fått det og lignende spørsmål fra flere på BBO. Men jeg har ikke noe godt svar...

Vi vet at nivået i toppserien er bra. At det er så jevnt tyder på at ingen lag er dårlige, eller om man vil: alle lag er gode? "Alle slår alle". Men det betyr vel også at ingen lag klarer å holde et klart høyere nivå enn de andre. Det kan selvsagt hende at noen slår til den siste helgen og viser at de har et ekstra gir i forhold til resten av feltet, men så langt er det lite som tyder på at det er tilfelle.

Hvordan de som steller med landslaget skal tolke dette er ikke godt å si. De vet jo at de har et internasjonalt topp-par i Brogeland-Lindqvist, det har blitt bevist en rekke ganger de siste årene. Men vi venter vel fortsatt på et ett eller flere par skal utmerke seg å vise at de er bedre enn et jevnt, bra norsk 1.divisjonspar?

Resultater, butler spill osv. både for 1.divisjon og de tre 2.divisjonspuljene finner du her.

Vi tar med oss et spill fra den siste kampen hvor Vest Agder 1 - Mæsel (ligger på 4.plass så langt) møtte Oslo 1 - Lillevik som etter denne helgen litt som nr. 8. Det var nord som fikk et vanskelig meldeproblem med makkeren som giver og alle i sonen.

NORD

 

Vest     Nord     Øst     Syd

                                    1 kløver

4 spar      ?

Ville du meldt noe nå? 

Nords kort er gode selv om det er kun 9HP. Men det er ganske perfekt fordeling. Om det finnes bra tilpasning kan det godt hende vi kan spille en høy kontrakt, enten at den kan stå, eller at det kan være en god stamp mot 4 spar. De fleste spiller dobling som take-out selv etter høye innmeldinger, som her. Er dobling en bra melding? Faremomentet er at det ikke er sikkert vi har noen tilpasning i det hele tatt. Det er ingenting i veien for at makker kan ha noen spar og helt jevn fordeling ellers? Så å melde er nok en "gamble", men å passe kan godt bli feil det og.

Der jeg så på (BBO) doblet Harding (Vest Agder) ved det ene bordet, mens nord (Johnsen for Oslo) sa 5 ruter ved det andre, for der hadde Stokkeland (syd) åpnet med 1 ruter som viste firekorts farge. Så det fantes altså tilpasning, men det ble feil å være på fem-trinnet likevel.   

Hvis en titter kun på N/S sine kort ser det ut til å være en fin hjerter- eller ruterkontrakt. Sitter det gunstig kan det til og med være elleve stikk med slike kort. Men sitsen var brutal. Der syd melde 5 hjerter over doblingen hadde øst en enkel dobling og noterte +800 for tre doblede bet. Ved det andre bordet, hvor nord meldte 5 ruter var ikke dobler så opplagt, og N/S fikk spille udoblet.

Merk at 4 spar står, det er kun tre minortapere. Resultatene i 1. og 2.divisjon viser en lang rekke +620 til Ø/V og noen +790 for 4 spar doblet med ti stikk.

Det er nok ganske tilfeldig at 5 hjerter ble mer feil enn 5 ruter, for ruterfargen kunne vel like gjerne sitte brutalt fordelt som hjerterfargen.

I 5 ruter hvor trumfen altså satt gunstig fordelt med kongen i saks ramlet det likevel sammen. Etter spar til øst spilte forsvaret to runder kløver, og da spillefører forsøkte å komme seg over til nord for å ta trumffinesse begynte Ø/V å stjele. Kontrakten gikk fire bet i sonen, men å notere +400 var likevel 9 IMP ut for lag Mæsel, men de vant likevel kampen med 3 IMP.  

Andre halvrunde i Rogalandsderbyet

Det meste gikk veien for Rogaland 2 – Skimmeland i andre halvrunde av 1.divisjons kamp 5 i «lokalderbyet» mot en av de store favorittene i mesterskapet, Rogaland 1 – Hauge.2

Rogaland 2 ledet 30-14 etter de første tolv spillene. Etter at flere spill hadde gått kretsens andrelags vei i begynnelsen av andre halvrunde kom denne hånden med øst som giver og N/S i sonen.

Liker du å åpne med 1 grand (15-17) med slikt?

Jeg har ikke noe imot det og må innrømme jeg sikkert ville gjort det selv. Hånden er verd mer enn 14 poeng, og etter å ha åpnet med 1 kløver vil 2 kløver neste gang være en undermelding, 3 kløver en overmelding. Men denne gangen ble det feil med grandåpning da hele spillet så slik ut:

Nei da, selv om 3 grand ble spilt fra feil hånd slik kortene så ut var det sjanser, men det må gjettes riktig etter sparutspill fra syd. Bårdsens 2 ruter viste en majorfarge.

Da Erik Berg valgte feil idet syd spilte ut liten spar ble det nitrist. «Sus opp», sa han, og da tok forsvaret seks sparstikk og to bet. Ved det andre bordet åpnet Nesdal (øst) med 1 kløver, og over syds innmelding 1 spar meldte Rekstad 3 grand. Der var det ni toppstikk, og ti med liten spar ut fra nord. Det endte med elleve stikk siden syd ga opp ruteren, +460 og 11 IMP til Rogaland 2.

Denne kampen ble en fin triumf for Rogaland 2 - Skimmeland som fortsatt ligger i bunnen, da de til slutt vant med 18,82-1,18 VP. Dermed har de bedre kontakt med de foran, og der er det jevnt. Toppserien ser ut til å bli rekordjevn. I øyeblikket har Østfold og Follo (Thoresen) ledelsen med 6VP forsprang til 2.plassen. Og scoren de leder med er kn 9VP over middels! Fra sølvplass til sisteplass ligger lagene tett som hagl, og marginen fra nr. 2 til nr. 12 er mindre enn 10 VP!

 

 

Fart og spenning i toppserien

I 5. runde skulle Rogaland 1 – HAUGE opp mot Rogaland 2 – SKIMMELAND som før denne kampen lå på sisteplass mens førstelaget var (som vanlig) er med helt i toppen.

Kampen startet umiddelbart med fart og spenning, og slik fortsatte det.

Her er spill 1:

Jeg har ikke klart å få bragt på det rene hva Rune Hauges 2 hjerter betyr, men antar det kanskje viser minst seskorts spar og minst invitt styrke. I så fall viser vel Sælensmindes 4 spar litt tillegg (og det har han i sparkontrakt), og det trigget antagelig Hauge til å gå på mot slem.

Kløver knekt kom i utspill, og nord tok for esset før han fortsatte med kløver. Kontrakten var bra, avhengig av ruterfinesse og at ruteren helst ikke sitter verre enn 4-2. Det satt som det skulle, +980, og da Ø/V ved det andre bordet spilte utgang var det 11 IMP til Hauge i aller første spill.

I spill 5 ble det mer dramatikk.

Jeg kjenner heller ikke her Ø/V sine avtaler i detalj. Kanskje er redoblingen obligatorisk og så er det opp til vest? Eller kanskje mente Sælensminde sin redobling som «meld en farge, makker», men Hauge ville la sin glimrende makker prøve seg i 1 grand redoblet.

Leinan- Eliassen gjorde ingen feil i motspillet og det ble to redoblede bet, +600 til Rogaland 2, noe som var verd 7 IMP da 1 grand var spilt udoblet ved det andre bordet.

Dette var nesten som å se på en (bra) boksekamp. I neste spill meldte begge lag – dog ikke unaturlig - over en innmelding 4 hjerter hvor den kontrakten ville gått minst en bet. Begge lag gikk to doblede bet, -500.

Litt uvisst av hvilken grunn spilte så Hauge-Sælensminde 4 spar på 5-1 tilpasning i noe som virket å være en standard 3 grand. Men trumfkontrakten var grei nok den, og kontrakten stod. Rogaland 1 hadde fått tak i ett stikk (eller egentlig to) for mye i 3 grand, men det ble likevel kun 2 IMP i sving.

I det niende spillet spilte Rogaland 2 kontakten 1 grand N/S ved det ene bordet og 1 grand som Ø/V ved det andre. Begge spilleførere fikk åtte stikk, en uvanlig dobbelscore +240 for 1 grand med overstikk begge veier – 6 IMP til Rogaland 2.

Dermed var kampen jevn, SKIMMELAND foran med 1 IMP.

Så kom et mislykket slemforsøk fra lag HAUGE, og da Leinan-Eliassen også her fant motspillet ble det en bet i 5 spar. Dermed måtte Rogaland 1 innse at første halvrunde mot kretsens andrelag var tapt med 30-14. Vi får se hvordan det går i andre halvrunde.

Kanskje ikke alt var like pent hele tiden, men moro se på var det.

To be continued!