En (gjentatt) oppfordring

Som tidligere meldt her i bloggen ønsker jeg kontakt med leserne, både for å få kommentarer til det publiserte stoffet og for å få tips om resultater, historier og spill. Noen av dere er flinke til å komme med slik tips, bl.a har det gitt grunnlag for et par innlegg fra NM for klubblag. Men jeg ønsker flere tips!

Slikt vil gjøre bloggen mer variert. NM for lag er for eksempel en turnering med et enormt antall kamper, og i første del av turneringen regionsvis. Det er mye fin og interessant bridge fra slike lokale kamper, og det kan være morsomme historier som også kan publiseres. Jeg kan kontaktes på facebook eller BBO hvis jeg er inne der, men det enkelste måten å komme i kontakt med meg er å sende en e-post:

bridgegeo@gmail.com

På forhånd takk!

Fall Nationals er i gang

I Orlando, Florida har det amerikanske høstmesterskapet (Fall Nationals) startet. I den første hovedturneringen Nail Life Masters Open Pairs ble det seier til Zia Mahmoud (USA) og nederlandske Marion Michelsen som nå bor i Stockholm.

På andreplass kom Tom Hanlon (Irland)-Les Amoils (Kanada), og på tredjeplass Les og Gloria Bart (USA). Ingen norske gjorde seg særlig bemerket i denne turneringen. I det dette skrives er den første store lagturneringen, Mitchell Open BAM i ferd med å starte. Vi håper på hyggelige norske resultater utover i mesterskapet.

Link til Fall Nationals, resultater og bulletiner: 

http://live.acbl.org/bulletins/NABC163

Fra bulletinen sakser vi et stilig spill. Siden dette dreier seg om parturnering er jo alle ekstrastikk, også overstikk når kontrakten vinnes veldig verdifulle. 

 

Han som forteller spillet heter Mark Itabashi og satt vest. Han doblet opplysende over syds 1 spar, og øst var med til 3 hjerter over nords høyning til 2 spar før syd avsluttet med 4 spar. Vest unnlot å spille ut hjerterhonnør, men valgte med sannsynlig inntak i trumf å spille ut sin single kløver 2. Den gikk til damen og esset..Siden spillefører fryktet det var en singelton dengte han ned trumfesset og nok en trumf. Da fikk øst sjansen til å hjelpe makkeren, og han kastet hjerter knekt!. Det viser kn-10, og benekter damen slik at om vest hadde hatt bare A-K i hjerter ville han unngått å underspille honnørene i håp om damen hos øst, slik at øst kunne gi vest kløverstjeling. Det, underspille honnørene sine kunne imidertid vest gjøre nå, og det med liten fra A-K-Q-x! Øst kom inn på hjerter 10 og spilte kløver til stjeling hos vest. Kontrakten ble dermed holdt nede på ti stikk, og svært mange fikk elleve i 4 spar. Så den kløverstjelingen var temmelig verdifull selv om det var snakk om kun et overstikk.

Ser du hvordan spillefører kan sikre seg elleve for egen maskin?

Det er et såkalt scissors-coup, dvs. spillefører "klipper vekk" Ø/V sin overgang. I andre stikk spar ess, så A-K i ruter og nok en ruter fra nord. Siden øst ikke har flere ruter kan syd kaste hjerter 3 og være sikker på at det er vest som kommer inn. Øst vil dermed aldri komme inn i dette spillet, ingen kløverstjeling til forsvaret. Å gi bort ruterstikk er bare et bytte av stikk mot det hjerterstikket de ville fått. Ø/V vinner kun ett stikk i trumf og ett i ruter (!) - elleve stikk.

Trials

I motsetning til i Norge spilles det i veldig mange land såkalte Trials, dvs. uttaksturneringer for å bestemme hvem som skal representere landet internasjonalt. I Norge er det tradsjon med "selection", dvs. laget blir rett og slett tatt ut. Begge metodene har sine fordeler. Hvis det er ren Trial (såkalt amerikansk uttakning) er det ikke noe å diskutere, vinnerne reiser. Hvis det er selections vil alltid noen mene uttaket er urettferdig, og ikke sjelden blir det diskusjon rundt uttaket, "har de tatt ut det beste laget"? Stabilitet taler for den norske modellen. Det er dessuten et annet problem med Trials, det er ikke sikkert de tre beste parene spiller på laget som vinner. I Australia har de alltid hatt det problemet. Med mange gode par å velge mellom, blir det egentlig aldri at de greier å sende det på papiret beste laget. I New Zealand er det en kombinasjon av trials og selections, og det vil heller ikke skje uten at det kan bli diskusjon noen ganger.

De to nevnte nasjonene har gått i gang med å bestemme landslagene for 2017. I Australia er allerede laget bestemt gjennom en ren uttaksturnering i november. Her er et spill som kom godt med for vinnerlaget i den turneringen.

 

La oss si du og din favorittmakker sitter N/S med disse kortene. Kan du med hånden på hjertet si dere med styring vil finne frem til den beste kontrakten, 6 kløver? Den er helt overlegen i forhold til 6 ruter og 6 grand. Om trumfen (kløver) sitter 3-2 er det tretten stikk om ruterfinessen går (ruteren gir avkast for spar, og nords tredje spar kan trumfes). Det er tolv enkle om ruterfinessen ikke lykkes. Og selv om kløveren sitter 4-1 er det like gode sjanser som i ruter- og grandkontrakt.

Et av Australias beste par, Sartaj Hans-Tony Nunn (Sartaj er skribent i BIN) var på laget som tapte Trials-finalen. De fant ikke ut av det og stoppet svakt i 4 grand. Ved det andre bordet fant heller ikke N/S toppkontrakten 6 kløver, men Andrew Peake og Peter Gill meldte 6 ruter med førstnevnte (syd) som spillefører. Han fikk trumf ut fra vest og lot den seile til østs konge, og det kom mer trumf. Da var det elleve toppstikk. Kontrakten ser ut til å avhenge av å velge hvilken finesse som skal tas, spar eller hjerter. I ruterkontrakt kan en hjerter trumfes tidlig for å se om kongen sitter dobbel, så falle tilbake på sparfinesse. Alternativt kan det tas A-K i spar for å se om damen sitter dobbel, så prøve hjerterfinessen. Ingen av de variantene lykkes. Peake spilte imidlertid på en sjanse for skvis, og han kunne i så fall prøve hjerterfinesse som siste sjanse. Han tok en tredje runde trumf, så fire runder kløver. Deretter tok han de to siste ruterne, og idet den siste ble spilt så det slik ut: 

 

Finn en feil?

Ja, øst har kvittet seg med spar. Han burde tviholdt på åtteren tredje i spar så ville han kontrollert nords tredje kort i fargen. Slik det var nå ble vest skviset i spar og hjerter. Hvis han hadde kastet spar i dette stikket ville spillefører fått stikk for spar 5. Som du ser kastet vest seg ned på singel hjerter, men Peake leste sluttposisjonen korrekt og tok to runder spar fulgt av hjerter til esset som felte kongen!

Australia og New Zealand er på omtrent samme nivå internasjonalt selv om Australia nok har flere sterke spillere. Begge nasjonene er omtrent middels-lag i VM-sammenheng, med en viss sjanse til å nå sluttspill hvis de gjennomfører en god og heldig turnering.

I New Zealand vil ikke landslaget bli endelig tatt ut før i mars 2017, bare noen få måneder før Asia Pasific Championship (sonemsterskap, tilsvarende som EM) og litt senere Bermuda Bowl. Etter å ha vært nokså fast på laget sammen med makker Michael Ware i noen år nå er det litt mer usikkert før 2017. Det har tettet seg til i toppen, og det står antagelig mellom 4-5 par om de tre plassene.

Det skal spilles tre store lagturneringer som teller for "The Selector" samt at han tar i betraktning en del andre faktorer enn akkurat de resultatene. Den første turneringen som teller gikk i helgen, og derfra tar jeg med et interessant slemspill til.  

.

Syds hånd gir et valg i meldingene. Enten kan han åpne med 1 grand (men er litt for sterk til det), eller vise hånden som en 18-19 grand med åpning 1 i farge og et hopp i grand neste gang. Det er et tredje alternativ, åpning med 1 ruter fulgt av 2 hjerter som revers. Jeg liker best å vise hånden som grandhånd, og da oppvurdere den til 18-19 grand. Noen av de som valgte å reverse gjorde makkerene veldig ambisiøse, og det endte flere steder i 7 ruter. Lilleslem er bombesikker om ikke ruteren sitter 5-0, men i 7 ruter er det kun tolv toppstikk. Ser du hvilken elegant spilleføring dette kortmønsteret gir mulighet for? Det trettende stikket kan komme via en skvis i kløver og spar om samme motstander har både fem spar og kløver konge. Men siden det er trumfkontrakt er det en ekstra mulighet, en spar kan trumfes god om den med fire kaster spar (eller blir presset til å kaste spar). Etter trumf ut spilles tre runder ruter, så fire runder hjerter med kløveravkast fra nord. Da ser det slik ut:  

 

Idet ruter knekt spilles med avkast av kløver 6 fra nord er øst fanget i en vakker criss-cross trumfskvis. Hvis han kaster kløver spilles kløver til det single esset, og kongen faller. Kløver dame gir det trettende. Hvis øst kaster en spar spilles par ess, spar til kongen og spar som trumfes med syds siste trumf. Dermed er spar 7 godspilt, og kløver ess er inntaket som behøves til å hente sparkvisten, det trettende stikket.  

 

Sensasjon i NM for klubblag

Rundekampene i NM for klubblag har startet. Alle lag er sikret to kamper, og å vinne begge gir sikker plass i neste runde. Det er også muligheter for å gå videre om man taper en kamp. Dette ble svært overraskende et for trangt nåløye for verdensener Geir Helgemo og hans sterke lag fra Heimdal BK, de tapte begge sine kamper!

Helgemo kom rett fra seier i den knallsterke turneringen Europeans Champions Cup. Han vinner jo som kjent det meste, og at hans lag skulle ryke rett ut etter to strake tap i NM er intet mindre enn en sensasjon. Det var lag fra Heimdal BK (Nilssen, Tøsse, Fiplingdal, J.A. Paulsen, Tilset og Olsen) og Studentenes BK (L.M Grude, Holmen Gundersen, Stoen og Bjørkan) som begge sto for bragden å slå det sterke Heimdals-laget.

Da jeg spurte Liv Marit Grude om spill fra kampen mot Heimdal var svaret at hun ikke husket så mange spill, og hun fortsatte: "Vi egga jo endel vi og". 

Liv Marit Grude og Tove Stoen tok en sterk seier sammen med Hilde Bjørkan og Anders Holmen Gundersen

Idet dette skrives er antagelig Helgemo på plass i Orlando for å spille i det amerikanske mesterskapet. Det vil ikke forundre noen om det i kamp mot verdenseliten der borte blir flere titler på verdens beste bridgespiller. Men i lokalmiljøet i Trondheim ble det altså for tøft.  

Det amerikanske høstmesterskapet

Fall Nationals - høstmesterskapet - starter fredag i Orlando. Florida. Det meste av verdenseliten vil som vanlig delta, og også mange norske spillere vil forsøke seg i Orlando. Vi kommer selvsagt tilbake med resultater og spill derfra.

 

Her er link til mesterskapssiden: 

http://www.acbl.org/tournaments_page/nabcs/upcoming-nabcs/orlando-fall-nabc-2016-nov-24-dec-4/

Der vil du finne linker til programmet, resultater, bulletiner og annen informasjon.

Og her er linken til programmet:

http://web2.acbl.org/nabc/2016Orlando.pdf

 

Det vil selvsagt også bli dekning av de viktigste turneringene på BBO.

Fall Nationals spilles en haug med turneringer, men det største og mest prestisjetunge mesterskapet er uten tvil lagturneringen Reisinger som ikke starter før mot slutten av neste uke. Det er to store parturneringer før det, Nail Life Master Pairs og Kaplan Blue Ribbon Pairs. Foruten dette er det dameturneringer, veteranturneringer og en masse annet på gang. Mandag starter den første store lagturneringen, Mitchell Open B-A-M teams. Så det skal spilles mye bridge før det braker løs i hovedturneringen Reisinger

Alle stikk teller (Board-A-Match) 

Merk at den første lagturneringen er BAM, dvs. Board a Match. Det er også scoringsmetoden i Reisinger. BAM er lagturnering hvor det ikke er IMP som gjelder, men alt handler om å slå resultatet på det andre bordet. Den minste margin gir vunnet spill, så for eksempel dine lagkamerater går 100 i bet er det nok å få fatt i 110 på ditt bord så er spillet vunnet! En slik liten sving teller akkurat like mye som om du spiller utgang mens de melder og vinner 7 grand ved det andre bordet, eller om du går beit i slem mens den blir vunnet av det andre laget. Dette er en intens og krevende form for bridge som nok favoriserer de typiske kortspillerne heller enn teoretikerne. System får ikke helt den samme betydningen som i vanlig lagkamp (IMP) hvor de store spillene har realtivt sett mye større betydning.

Det skal bli interessant å følge høstmesterskapet, og spesielt de norske deltakerne etter at vi har sett klare tendenser til bedring i internasjonale resultater for Norge i den senere tid. 

Heimdal BK 75 år!

Heimdal Bridgeklubb har nådd den solide alder 75 år. Klubben fikk en fin bursdagsgave av førstelaget sitt som tok sølv i European Champions Cup forleden. I anledning jubileet ble det arrangert jubileumsturnering i helgen. Det deltok 28 par, og det så lenge ut til at det skulle bli klar favorittseier til Geir Helgemo og Øyvind Saur. Men mot slutten kom Christer Kristoffersen og Gunn Tove Vist knallsterkt, bla. via en god runde mot lederparet. Det endte med at de to parene delte seieren. På 3.plass kom Per Mælen-Trond Stafne.

I det innbyrdes oppgjøret mellom de to vinnerparene fikk Vist - populært kalt Dronninga - gleden av å gjennomføre et vakkert spill. Hun satt med disse kortene:


Helgemo (syd) åpnet med svake 2 som Vist doblet. Etter pass fra nord hoppet Kristoffersen til 3 hjerter. Et hopp-svar på opplysende dobling viser bra verdier, normalt rundt 9-10 poeng. Vist forsøkte 4 ruter (sleminvitt), og da doblet Saur (nord). Etter pass fra øst og syd smalt Vist til med 6 grand, en god, praktisk melding spør du meg. Slik så hele spillet ut:

Ruter dame kom i utspill. Helgemo tenkte lenge før han stakk med esset. Han så nok for seg sitsen som den faktisk var, og da så han også hva som ville skje. Men med litt andre kort kunne det vært tretten stikk fra taket og siste sjanse til å få for esset sitt. Det var imidlertid bare elleve fra taket siden hjerterfargen satt 4-1. Om en ser kun Ø/V sine kort er det en sjanse for det tolvte via en kløverfinesse som du ser går galt denne gangen. Vridd kløverfinesse er en mulighet, men den forutsetter damen hos nord og tieren hos syd. I så fall spilles knekten. Hvis nord ikke dekker vinner knekten stikk. Og om nord dekker kløver knekt vinnes med kongen, så kløverfinesse med nieren. Det ville lyktes her, men det er bare 25% sjanse (to kort må sitte riktig plassert) mot 50% for en enkel finesse med knekten. Dronninga var ikke avhengig av noe kløvervalg i det hele tatt. Hun tok noen runder hjerter og kjente igjen kortmønsteret. Det er skreddersydd for en tosidig skvis. Nord må holde hjerteren, syd må holde ruteren, og derfor klarer ingen av dem å holde mer enn to kløver mot slutten. Etter en tredje runde hjerter spilles fem runder spar. Før den siste sparen ser det slik ut:

På spar 9 må nord holde hjerter knekt og det blir kun plass til to kløver hos han. Da kastes østs hjerter 8 som har gjort sin nytte som trussel mot nord. Så er det syds tur til å kjenne presset. han må holde ruter knekt, og dermed blir det kun plass til to kløver hos han også. Spilleførers kløver gir tre stikk mot slutten uavhengig av hvor kløver dame befinner seg. Det er sannelig ikke hver dag man får anledning til å skvise både Helgemo og Saur!

Dronninga i skvisform!

Hvis syd hadde lagt liten på den utspilte ruterdamen ville kongen vunnet første stikk. Da fungerer ikke den tosidige varianten, men Vist ville nok vunnet sin slem allikevel. Etter en runde ruter og fem runder spar blir det igjen syv kort. Nord må holde fire hjerter og tre kløver. Altså må han kvitte seg med en kløver og frikortet sitt, ruter 3. Da spilles fire runder hjerter. Nord vinner den fjerde bare for å være nødt til å spille kløver til saksen - tolv stikk!

Fra Boken om skvis?

Boken om skvis av svenske Eric Jannersten var populær lektyre for meg og mine bridgekompiser da vi lærte oss bridge på 70-tallet. Den ga en grundig gjennomgang av prinsippene for skvis, og tok også for seg noen mer avanserte typer av skvis-teknikk. Det spillet du nå skal få se er som klippet ut av boka, men... 

Det er ikke hentet derfra. Dette er derimot fra den populære turneringen Norsk på Norsk på BBO, og det flotte spillet er signert Trond Are Nitter. 

Nitter var i 6 hjerter som vest. Det kom ruter ut til syds ess og mer ruter. Slemmen er bra, men ruterstikkene på vests hånd gir ikke nok avkast hos øst. Han kan bli kvitt to spar, men da blir det igjen en kløvertaper. Hvis han i stedet kaster to kløver ser kontrakten ut til å være avhenig av sparfinessen. Men med slikt som dette, elleve toppstikk og trusler over alt er det skvismuligheter. Hvis det skal spilles på at spar dame sitter hos nord er det selvagt han som må skvises. Det enkleste er da å satse på nord både har spar dame og kløver konge. På et tidspunkt tas i så fall kløver ess (Vienna Coup for ikke å blokkere seg i sluttpossen), så i gang med alle stikkene. Her fungerer ikke det fordi syd har kløver konge.

Trond Are Nitter har tydeligvis lest Boken om skvis!

Nitter leste sitsen korrekt og satset på at syd hadde kløver konge og nord spar dame sammen med kløver knekt. Underveis trumfet han ut og tok ruterstikkene med avkast av to spar hos øst. Så spilte han trumf til øst og kløver dame! Syd måtte dekke den, hvis ikke kunne spillefører latt den seile, og kløver dame ville gitt det tolvte stikket. Etter kløver dame, konge ess var forsvarets kløverhold overført til nord. Så trumf til øst, og dette var blitt poisjonen før den siste hjerteren: 

  

På hjerter 10 som vest kastet kløver 5 på var nord skviset sønder og sammen. Han kunne jo ikke kaste kløver knekt og forsøkte å gå ned på spar dame dobbel. Men da Nitter leste posisjonen korrekt spilte han spar konge og spar til esset som felte damen. Tolv stikk på en meget elegant måte! 

Innlegg fra Snorre Aalberg

"Hvorfor vinner noen lag oftere enn andre?"

Snorre Aalberg ga seg som NBF-blogger for en tid siden etter å ha vært veldig produktiv i flere år. Nå forteller han at det forleden ble litt kløe i skrivehånda igjen. Den velskrevne og fyldige artikkelen som er et resultat av denne skrivekløen kan leses ved å åpne den vedlagte PDF.-filen. Link: javascript:void(0);/*1479371446271*/

Snorre gjør i artikkelen en analyse av forskjeller på de aller beste og de neste beste i internasjonal bridge. Jeg forstår han slik at han mener det ser lysere ut for norsk bridge nå etter en del år med litt skuffende resultater etter at Helgemo og Helness ga seg som norske landslagsspillere. Jeg deler absolutt Aalbergs syn på at det går riktig vei. Norge er i ferd med å ta tilbake en posisjon som en av de sterke nasjonene, og akkurat nå er vel vårt landslag et av de som ligger like bak de tre-fire beste nasjonene.

Artikkelen inneholder en del interessante analyser av spill fra den nylig avholdte Eruopean Champions Cup hvor Heimdal BK tok en sterk 2.plass.  

Selv om jeg oppfatter Aalberg som positiv og entusiastisk tilhenger av det norske landslaget (og norske spillere som deltar internasjonalt) har han også en del synspunkter på hva som går galt og hvorfor. Jeg kommer antagelig tilbake med ytterligere kommentarer til det.  

Det gror!

Den viktigste utfordringen bridgen har er rekruttering. Vi simpelthen må "fange" yngre folk, hvis ikke risikerer vi at den hobbyen alle vi mer eller mindre gråhårede spillere elsker blir en døende aktivitet. Norsk Bridgeforbund tar dette på alvor. Å få fenget unge folk, dess yngre dess bedre, har høyeste prioritet. Dessverre står såvidt jeg vet kampen om å få bridge inn i skolen fortsatt litt i stampe. Det er imidlertid hyggelige nyheter fra vårt naboland Danmark i så måte. Reportasjer derfra i det siste viser at de er i ferd med å lykkes, bridgen er flere steder etter hvert blitt akseptert også i mange skoler. Argumentene for bridge i skolen er enkle og meget gode;

Barn og unge lærer på en morsom måte regneferdigheter ved å spille bridge. De lærer systematikk. De utvikler sin logiske sans. Og ikke minst lærer de seg å samarbeide. Alt dette er kjempenyttig uansett hva annet man skal lære seg og samme hva man til slutt skal bli som voksen. Vi i norsk bridge sliter altså (med noen få unntak) med akkurat det å få innpass i skolen. Men NBF jobber hardt på andre måter. Den årlige juniorleiren har for eksempel vært en suksess.

Inger Hjellemarken fortalte meg en gladhistorie fra en rundekamp mellom Hemne BK og Heimdal BK forleden. På Heimdals lag spilte en 17 åring og en som bare er 12 år. På motstanderlaget Hemne var en 11 åring med å vinne sine første forbundspoeng da Hemne vant den jevnspilte kampen. Etternavnene er kjente og solid bridgenavn: Lund, Tøsse og Kjønsvik. De tre Markus (Lund) Thomas (Tøsse) og Lars Ove (Kjønsvik) kjenner hverandre fra NBF sin juniorleir.  

Markus Lund (17), Thomas Tøsse (12) og Lars Ove Kjønsvik (11) vil garantert vinne mange forbundspoeng fremover! 

 

Sølv til Heimdal BK!

Det ble til slutt en knallsterk andreplass for Heimdal BK sitt lag (Petter Tøndel, Glenn Grøtheim, Per Erik Austberg, Jan Tore Berg, Allan Livård og Terje Aa) i European Champions Cup. Etter å ha slått det nederlandske mesterlaget Onstein i semifinalen ble Monaco for sterke i finalen. Altså var det norsk innslag også på vinnerlaget Monaco som Geir Helgemo og Tor Helness som vanlig spilte for.

I semifinalen mot Onstein var Heimdal lenge i ferd med å kjøre over Onstein. Nederlenderne ledet ved halvtid, men etter åtte spill i det siste settet stod det 51-0 til Heimdal på de spillene! Onstein knappet inn en god del på ledelsen, men Heimdal gikk greit videre 10 IMPs margin. Onstein tapte senere en jevn kamp om trejdeplassen mot Bamberger. 

Heimdal-spillerne spilte godt og friskt i semifinalen, uten for stor respekt for verdensmestrene fra tidligere i år. I den kjempegode perioden hvor Heimdal avgjorde kampen kom det noen overraskende gevinstspill også. Det merkeligste spillet var nok dette som ser ut som rent rør fra motparten, men det skjedde pga. aggressive meldinger fra Per Erik Austberg og Jan Tore Berg, nederlenderne ble satt på en vanskelig prøve.


:

Austbergs 2 ruter var "Ekrens" (begge major) som makkerparet bruker kun når de er utenfor sonen. Da Berg knallet til med 3 spar ble det ikke å lett for Verhees. Å finne normalkontrakten 4 hjerter eller 3 grand er umulig etter dette, men kanskje burde Verhees lukket øynene og sagt 3 grand? Både 3 grand og 4 hjerter er gode utganger som kan vinnes. Da syd doblet 3 spar og passet makkerens 4 ruter var de kommet i noe man må kunne kalle en dustekontrakt. Den endte med to bet, +200 til Heimdal. Aa-Livgård meldte 3 grand ved det andre bordet, og der ble det ble ti stikk etter ruter dame i utspill. Dermed ga spillet Heimdal 12 deilige IMP på veien til finalen.

 

 

Sterk innsats av Heimdal BK

Heimdals lag i European Champions Cup gjorde sine saker kjempebra og ble nr. 3 av de tolv lagene i grunnspillet.

Glimrenede innsats av (fra venstre) Petter Tøndel, Jan Tore Berg, Per Erik Austberg, Glenn Grøtheim, Allan Livgård og Terje Aa.

Dermed blir det semifinale lørdag mot nederlandske Onstein. Hvis Heimdal vinner den kan det bli "helnorsk" finale mot Helness-Helgemos Monaco. De kom nemlig tilbake i grunnspillet etter en skuffende start, og i siste kamp knuste Monaco fjorårsvinnerne Allegra (Italia) som i år må finne seg i å spille om plassene fra 5 til 8. Monaco møter Bamberger i sin semifinale.

I grunnspillkampen mot semifinalemotstander Onstein vant Heimdal med 6 IMP. Her et spill hvor Per Erik Austberg besinnet seg, og det var verd IMP. Først Petter Tøndels avgjørelse som øst ved det andre bordet (giver vest, ingen i sonen):

Grøtheim (vest) passet, og nord åpnet med 1 kløver. Hva ville du meldt nå? 

Petter klinket til med en sprek sperremelding: 3 hjerter! Det gjorde det vanskelig for motparten som hadde disse kortene:

Da syd meldte 4 ruter ble det vanskelig for nord. Sluttkontrakten 5NT var forfor høyt, og Ø/V fikk tak i bet etter det gode utspillet spar 9 (!) fra Tøndel.

Ved det andre bordet hoppet også øst til 3 hjerter, men der besinnet Per Erik Austberg seg som syd og passet. Da Jan Tore Berg kom tilbake med 3 grand måtte han selvsagt tenke seg godt om med sisse sydkortene, det kunne jo stå slem. Men da han disiplinert passet ble det vunnet utgang og 11 IMP til Heimdal.

Vi håper på flere gode avgjørelser lørdag, og da kan det godt bli finale for trønderne på søndag!

 

Kanonstart på dag 2 for Heimdal BK

Norges representanter (Heimdal BK) i European Champions League fikk en perfekt start på dag 2 da de møtte Sveriges lag, Skalman fredag morgen. Det ble rein overkjørsel og 37-0 i IMP, 18.84 VP til det norske laget. Dermed ser det lyst ut for vårt lag, en klar 4.plass, men det er fire kamper igjen. Og Heimdal skal opp mot både Allegra (Italia) og Onstein (Nederland), to av topplagene.

Her gikk det trøndernes vei så det holdt:

Terje hadde ingen problemer slik det satt.Han stjal kløverutspillet og tok ruterfinessen, så ruter ess og hjerterfinesse. Like etter var det +1740 på bok!

Dette var meldingsforløpet ved det andre bordet:

Kontrakten gikk to bet, 17 IMP til Heimdal BK.

Blir det mer av slikt kan det definitivt gå veien.

 

Heimdal tapte kveldskampen

Etter at Heimdal BK lå på en fin 3.plass i Champions Cup etter fem kamper møtte de i kveldskampen den tyske klubben Bamberger (de har med et par polske spillere).

Polakken Jagniewski ble utsatt for en utspillsprøve i aller første spill. Han satt med (spill 21, øst giver, N/S i sonen).

Vest          Nord        Øst         Syd


Hva ville du spilt ut? Det står mellom spar og kløver. Major ut mot grand, kanskje? Nei, da har du nok ikke tenkt gjennom hva som har skjedd her.

Da polakken traff kløverutspillet etter få sekunder ble det faktisk litt skeptisk mumling blant noen av tilskuere på BBO. De finner jammen utspillene, osv. Men her er det etter min mening helt logisk å spille ut kløver.

Hvorfor?

Makker (syd) hadde sjansen å melde inn på ett-trinnet, så han kan ikke ha en så god majorfarge at han kan doble 3 grand med den. Men han kan ha god kløver. Fordi han har bare det (god kløver) hadde han ikke gode nok kort til å melde inn på to-trinnet i ugunstig sone. Doblingen er god, men kun om man har en makker som tenker! Etter dette meldingsforløpet er det kritisk for forsvaret, og det er ingen grunn for syd til å tro at makkeren skal kunne finne kløverutspillet om syd passer på 3 grand.   . 

Etter kløver ut ble det raskt en bet. Merk at om nord sover i timen og spiller ut noe annet er det mulig å vinne tolv stikk og notere den hyggelige scoren +850.

Ved det andre bordet spilte Bambergers vest også 3 grand, der udoblet, og det ble tolv stikk etter spar ut fra nord. Pluss 490 og +100 var verd 11 IMP for den tyske klubben.

Dette ble utlignet og vel så det av Heimdal allerede i andre spill da Austberg-Berg (N/S) fikk inn en deilig +1100 som var verd 14 IMP mot kun +200 til N/S ved det andre bordet. Men i tredje spill gikk det Bambergers vei igjen, 10 IMP, og etter tre spill var det utvekslet i snitt 11 IMP per spill!

Utover i kampen fikk det tyske laget grepet på det, og det så faktisk litt stygt ut for nordmennene. Men så meldte og vant Grøtheim-Tøndel knallhard 3 grand (12 IMP) i nest siste spill. Samme par kunne knappet inn enda mer på Bambergers ledelse i siste spill der det var en mulig slem som tyskerne ikke hadde meldt. Men da motparten forstyrret ganske mye endte det i utgang også for Heimdal-paret, og dermed vant Bamberger kampen med 16,18-3,82 VP. Heimdal falt på grunn av dette tapet en plass på tabellen og ligger på 4.plass før de fem siste kampene i morgen. 

Monaco ligger på 7.plass, og på toppen ligger nederlandske Onstein foran italienske Allegra med Bamberger på 3.plass. Det vil ikke forundre meg om det blir de samme to lagene i finalen i år som i fjor (Allegro slo da Onstein), men vi håper selvsagt på Heimdal både i sluttspill om plassene fra 1. til 4. plass, og hvorfor ikke også i finalen! 

Sterk første dag av Heimdal!

Heimdal BK spilte godt den første dagen i Champions Cup (den såkalte mesterligaen) i Zagreb. Etter et tap for Kroatia i første kamp ble det tre strake seiere og en uavgjort, deriblant en knepen seier mot Monaco. Etter fem kamper ligger det norske laget på 3.plass. Det er om å gjøre å bli på topp-4 etter alle har spilt en kamp mot hver av de andre elleve lagene. Etter grunnspillet er det utslagskamper om plasseringene 1-4, 5-8 og 9-12, så kun de som er på topp-4 i grunnspillet kan gå helt topps.

Dag 2 (fredag) er det fem kamper, og Heimdal har igjen to av de sterkeste lagene, Onstein (Nederland) som leder og Allegra (Italia) som har hatt for vane å vinne Champions Cup.

I neste blogginnlegg skal du få se et dramatisk spill, og et fryverkeri av en start i kveldskampen torsdag (runde 6) hvor Heimdal møtte tyske Bamberger (de har med noen polske spillere).

For Monaco gikk det ikke helt som ventet i Zagreb, i alle fall ikke torsdag. I kampen mot lederlaget Onstein ble de ganske utspilt i starten (det er dog kun ti-spills kamper). Her påførte Zimmermann sitt lag et sjeldent kostbart spill, og det på en måte som neppe ville skjedd i din lokale klubb. Zimmermann satt med:

Meldingene startet slik:


Hva ville du ha meldt? Det ser nokså opplagt ut å melde hjerter, enten 3 eller 4 hjerter. Nederlenderen ved det andre bordet sa 3 hjerter. Zimmermann må ha forlest seg på noe teori om at når man har 4-4 tilpass i en farge, og den ene hånden har en veldig lang og god farge er det ofte riktig å spille med langfargen som trumf heller enn å spille på 4-4. Det er av og til slik, for eksempel hvis han med 7-4 hånden har en syvkorts farge omtrent som dette: K-Q-J-10-x-x-x. "The seven card suit is meant to be the trump suit" er en "saying". Denne teorien har noe for seg, men selv med 7-4 kan det av og til være bedre å spille på 4-4 tilpassen, og denne hånden med kun sekskorts farge (riktignok en "trumffarge") er i alle fall ikke slik at hjerterkontrakt er ute av bildet. Zimmermann hoppet imidlertid til 4 spar over makkerens dobling. Da gikk det helt galt:

Multon satt med så mye at han måtte gå på mot slem, og da han ikke visste om hjertertilpassen håpet han at Zimmermanns trumf var god nok. Via Key-Card Blackwood plasserte han syd i 6 spar. Den kontrakten kan vinnes med åpne kort, men etter ruter ut det naturlig nok bet da å toppe ut trumfdamen ikke er med oddsen. Ved det andre bordet meldte Onstein 6 hjerter. Den var ikke så vanskelig å vinne, og det ble faktisk meldt og vunnet storeslem i hjerter ved et par bord. Dette ga 17 IMP til nederlenderne som ga Monaco en liten karamell i denne kampen, det ble tap 2,16-17,84 VP for Helness og Helgemo sitt lag.

Mesterligaen - italiensk dominans igjen?

European Champions Cup er bridgens mesterliga for de nasjonale klubbmestrene i de best rangerte nasjonene i Europa. Tolv lag deltar, og for Norge deltar Heimdal BK med disse spillerne: Allan Livgård, Terje Aa, Per Erik Austberg, Jan Tore Berg, Glenn Grøtheim og Petter Tøndel.

Turneringen foregår i Zagreb, Croatia fra 10. til 12. november. Lagene spiller først en Round Robin (alle mot alle). Deretter blir de plassert i grupper etter hvilken plassering de fikk i grunnspillet, og det spilles utslagskamper om plassene fra 1 til 4, 5 til 8 og 9 til 12.

Dette prestisjetunge mesterskapet har vært nesten totaldominert av italienske lag. I år er det endel litt ukjente navn (for meg) på startlisten, men også en fem-seks kanonlag med mange verdensjerner. Blant dem finner vi Helness-Helgemo som spiller for Monaco.

Norges lag bør kunne hevde seg, og det første målet må være å plassere seg på topp-4. I utslagskampene som følger kan jo alt skje!  

Vi tar med et spill fra fjorårets finale som var mellom de italienske og nederlandske mestrene, begge lag smekkfulle av verdensmestre. Finalen viste seg å bli nesten enveiskjøring, italienerne vant soleklart etter et siste sett hvor det ble 68-0! Dette er kampens første spill.

Giver nord, ingen i sonen


Hva tenker du idet din makker åpner med 3 spar? Dette er i stor grad et stilspørsmål. Hvor svak kan 3 spar være utenfor sonen? Hvor sterk kan en slik melding være? Mange ønsker å spille med en aggressiv stil når det gjelder sperremeldinger. Det har mye for seg, og å sette press på motparten så ofte som mulig kan ofte være det riktige. Problemet ikke så mange tenker på er at det kan bli for stort sprang mellom de dårligste kortene man kan ha for sperremeldingen, og de beste. Da kan det bli for mye gjetting for svarhånden. 

Den italienske syd passet på 3 spar, nederlenderen løftet til 4 spar.


Det var en sprek sperreåpning av nord ved begge bord. Mange av leserne ville vel nøyd seg med svake 2 spar vil jeg tro. Men dette er altså et stilspørsmål.

Mot Nederlands 4 spar kom kløver konge i utspill. Det var langt fram til ti stikk, og nederlenderen trodde ikke han ville kunne vinne utgangen om kløveren satt 5-1, så han lasjerte. Øst greide å lese sitsen, så i andre stikk kom det kløver til trumf hos vest. Han spilte trumf tilbake til østs ess, og vest fikk nok en kløverstjeling. Det endte med to bet, Italia +100.

Ved det andre bordet kom også kløver konge i utspill, der altså mot 3 spar. Italieneren stakk og spilte spar til tieren. At den dro esset var gode nyheter. Øst klarte ikke å lese kløversitsen og skiftet til liten ruter. Da spillefører gjettet riktig og la knekten var han ovenpå, kontrakten stod etter dette. Og da han endte opp med ti stikk der det ble åtte stikk ved det andre bordet var trenden for finalen satt med det samme.

Vi følger selsagt med på årets Champions Cup, og det kan du gjøre også på BBO-overføringene som starter i morgen, torsdag.

Comeback Kid

"Comeback Kid", sa Torkel Viken, populært kalt "Samen", da han dukket opp på en lang-lunsj i familien Helness sin hage rett forut for avreise til Polen for meg og Helnessene. Der ble det spilt kort selvsagt, og selv om Viken kanskje var litt smårusten etter en pause fra bridgen hadde han ikke helt glemt gamle kunster. Det viste han også da han var tilbake i seriøs sammenheng, i 3.divisjon for Oslo 7 i helgen. Her er hva makkeren Tor Odin Rønbeck forteller fra fjerde kamp: "Samen har gjort come-back ved bridgebordet. Fraværet har ikke gått ut over selvtilliten og gutsen!


Viken gikk inn med 1 spar over syds 1 kløver, Nord doblet (= hjerter), øst sa 4 spar, og syd var med til 5 hjerter. Dobler fra vest! Utspillet var ruter ess, så elegant underspilling av spar ess med knekten til østs konge. Derfra kom ruter til stjeling. Forsvaret måtte også få kløvestikk i tidens fylde, to doblede bet.


Comeback Kid         

Riktignok stod N/S sin 4 spar så 5 hjerter med 500 ned var en bra stamp. Men det sto ikke i 5 spar. Så alle rundt bordet hadde gjort det riktige.

Det ser ofte enkelt ut når man ser alle kortene, men det skal gjøres ved bordet! 

Logisk og greit meldt

I helgen ble første del av seriemesterskapets 3. og 4.divisjon avviklet. Det er jevnt i veldig mange puljer, og kampen om opp og nedrykk vil bli knallhard siste spillehelg som foregår i februar. De fleste lederlagene i 3.divisjon har bare noen få VP ledelse, noen kanskje opp i mot 10, og det er bare i avdeling H de som ligger på førsteplass har fått opp en skikkelig stor luke til lagene bak. Rogaland 9, (Reve, Reve, Solheim, Anfinsen, Anfinsen) er nesten 20 VP foran nærmeste utfordrer. 

Dette spillet fra 4.divisjon ble avgjort i meldingene. Jeg synes Helge Bremnes og Cecilie Sandvik (Molde BK) meldte fornuftig.

 

 

 

Hvordan melde vest sine kort kan diskuteres, og det er nok litt avhengig av avtaler. Noen liker å svare 1 i major med firekorts major og lengre minorfarge. Min oppfatning er at dette bør være fleksibelt. Om svarhånden har en "enkel" hånd, ikke ekstremt skjev fordeling, og heller ikke veldig sterk (sleminteressert) er det greit å svare 1 i major med slik fordeling. Det er med kort hvor det normalt bare skal sjekkes om det er 4-4 tilpasning i majorfargen, hvis ikke skal vi normalt i 3 grand. Med kort hvor det kan stå slem, eller hvor 5 i minor godt kan være bedre utgang enn 3 grand innledes med 2 i minorfargen, og majorfargen meldes i neste runde.

Da Bremnes kom tilbake med 3 spar var 4 kløver en fin melding fra Sandvik, basert i at svarhånden "vil noe" med sine meldinger, ikke bare vise sin 4-5 hånd. Østs kort er glimrende i kløverkontrakt (to ess og trumf dame), og det bør en makker få vite om! Dessuten er øst bekymret for hjerterfargen. 3 grand spilt av øst behøver på ingen måte være tingen idet vest har vist ni kort i de svarte fargene. Hvis ikke svarhånden er sleminteressert er etter denne starten likevel 5 kløver ganske sikkert en fin kontrakt, og om makkeren har slemambisjoner har åpneren de riktige verdiene. Østs 4 kløver var perfekt beskjed for vest, og via Key-Card Blackwood meldte han 6 kløver.

Merk at 6 grand som de fleste meldte er en klart dårligere slem. Den avhenger av hjerter ess foran, og da det ikke var slik gikk de som var i 6 grand bet. I kløverslem spilt av vest er det en ekstra sjanse. En hjerter kan kastes hos vest på ruter ess, og underveis kan spillefører trumfe en ruter for om se om damen sitter tredje. Gjør den ikke det er hjerter ess foran neste sjanse. Denne gangen ble ruter knekt godspilt etter en ruterstjeling, og enda en hjerter til kunne senere kastes fra vest på ruter. Dermed ble det tolv stikk uavhengig av hvor hjerter var plassert, og fortjente IMP etter en god og logisk meldesekvens.   

.

 

Godt meldt?

Til helgen spilles første helg i de lavere divisjonene, 3. og 4.divisjon, og det hele avsluttes i februar. Det er en haug med mer eller mindre regionale puljer som skal avgjøre hvem som rykker opp til 3.divisjon, ned i 4.divisjon, og for de mest ambisiøse kanskje komme seg opp i 2.divisjon! Disse divisjonshelgene er sikkert sesongens høydepunkt for mange norske bridgespillere. Jeg skal forsøke å følge med på hva som skjer, og om du har gode spill og/eller historier fra spillingen i din pulje må du gjerne sende meg en e-post (bridgegeo@gmail.com).

Mens vi venter på det tas med et dramatisk spill fra tredje kamp i 1.divisjon. Vi ser spesielt på hva som skjedde i kampen mellom lagene på hver sin side av Oslofjorden, Østfold og Follo 1 og Vestfold 1, en kamp vestfoldingene til slutt vant 14,26-5,24 VP. Da dette spillet kom hadde Vestfold og Follo tatt ledelsen med 25-0 i IMP.

Slik så Ø/V sine kort ut:

Hvilken kontrakt ville du likt å spille med dette?

7 grand er perfekt hvis man er så heldig å se makkers kort idet det meldes, men sånn er det jo ikke. 7 grand avhenger kun av at sparfargen ikke sitter 4-0. Da er det syv sparstikk, to minoress og man behøver ikke mer enn fire hjerterstikk.

I praksis er det imidlertid ikke så lett å finne ut at det er så perfekt, spesielt siden slik N/S sine kort så ut så var de med i meldingene. Mot Lars Artur Johansen (vest) og Tor Eivind Grude gikk Sam Inge Høyland (syd) innpå med 2 ruter over østs 1 hjerter. Johansen sa 2 spar, og Jo Arne Ovesen (nord) støttet makkeren til 3 ruter. Nå vurderte Grude kortene sine godt. Han så at alle hans 14 hp var virksomme (makkeren må være kort i ruter). Sparkontrakt måtte spille bra, mente han. Så han sa 4 spar. Da ble naturligvis vest sleminteressert. Via Key-Card Blackwood fikk han vite om to ess og spar dame, og da tok han sjansen på storeslem. Siden det godt kunne sett litt annerledes ut avsluttet vest med 7 spar. For eksempel kunne øst ha hatt hjerter ess sjette, og godspilling av hjerteren med stjeling(er) hos vest kunne i så fall vært tingen. Bra meldt synes jeg, denne storeslemmen fyker som oftest hjem.

Men det er en hake ved storeslem i spar. I 7 grand kan hjerteren spilles før sparen, og spar dame kan brukes som inntak. Hvis nord skulle finne på å spille ut kløver mot sparkontrakt (spilt av vest) forsvinner inntaket til hjerterfargen. Da er en mulighet å spille på at hjerteren går (3-3 eller at tieren faller) ved å spille kongen og stikke over knekten etter å ha trumfet ut. Alternativt kan det tas en stor trumf fra vest, så K-J i hjerter og spar til damen. Da må trumfen sitte 2-2, eller syd må ha tre trumf (presser i så fall med stående hjerter mot syds siste trumf). Så med kløver ut er ikke 7 spar noen sikker kontrakt, men hvorfor skal akkurat kløver komme i utspill? I praktisk bridge er å melde seg opp i 7 spar et godt forsøk, spør du meg. Men kortgudene var ikke på Johansen og Grude sin side i dette tilfellet:

Når man har en nikorts tilpasning sitter den fargen fordelt 3-1 eller 2-2 i litt over 90% av tilfellene. Men sannsynlighet og prosenter hjalp ikke her, nord var utstyrt med sikkert trumfstikk - en bet etter ruterutspill.

Som du ser av resultatet i lukket rom var det veldig nedslående for Vestfold og Follo. Der støttet ikke øst sparen idet nord hoppet til 4 ruter etter samme start som i åpent rom. Etter pass-pass over nords 4 ruter gamblet Siv Thoresen (vest) på 6 spar, og den hadde ikke nord noen tro på. Men da han spilte ut ruter hadde Thorsen ingen problemer med å vinne den doblede slemmen, +1660. Det ga Østfold og Follo hele 18 IMP!

I 1.divisjon gikk tre par bet i 7 spar, og to par led samme skjebne i 6 spar etter at nord fant kløver ut. De resterende syv Ø/V-parene vant lilleslem (kun doblet ved det bordet Thoresen-Marstrander satt Ø/V).  

  .  

Vakkert motspill

Vi tar med et spill til fra 1.divisjon i helgen. Her var det motspillet som var viktig, og Øyvind Saur (Buskerud 1) løste det på en elegant måte i kampen mot Oslo 2.


Saur satt øst og så at makkeren Jon Aabye spilte ut ruter knekt som han fikk for. Ruter konge fra vest vant andre stikk, syd kastet en spar. I tredje stikk ruter til nords ess, øst la damen og det kom kløversak fra syd. Så fulgte kløver fra nord. Hva tenker du om motspillet?

Det Saur gjorde nå var stilig, men om man tenker godt gjennom situasjonen så er kanskje motspillet ganske logisk? Det gjelder dog å komme på slike ting ved bordet! På kløver fra nord føk øst opp på kongen som vant stikket. Så plantet han spar konge i disken. Slik så hele spillet ut:


Øst tenkte slik: han visste at syd hadde spar ess. Og om han ikke har kløver ess er det om og gjøre å ta bort inntaket til syds kløverfarge før den blir godspilt. Spar konge i skift gir spillefører to sparstikk, men det skiftet er mer verdifullt for forsvaret. Spillefører var sjakk matt etter dette, men ville vunnet kontrakten med alt annet en spar konge fra øst da han var inne på kløver konge.

Om syd legger liten på spar konge for å beholde esset tar forsvaret beten, de har i så fall ett i spar, fire i ruter og A-K i kløver. Hvis syd stikker med spar ess blir syds hånd til en øde ørken. Da er det ikke mer enn to stikk i spar, to i hjerter og ett i ruter, totalt fem. I praksis får spillefører det sjette stikket i hjerter, men kontrakten kan ikke lenger vinnes etter dette motspillet. Ved det andre bordet spilte Ø/V for Oslo 2 en litt for høy delkontrakt, 4 ruter. Den ser bra ut, ikke mange tapere, men da forsvaret fikk spilt trumf i tide ble det for få stjelinger. Det endte med tre bet, +150 til N/S. Dette ga 5 IMP til Buskerud 1.

 

Seriemesterskapet - Et uvanlig gevinstspill

Det er spilt seks av elleve kamper i de to øverste divisjonene. Resten av kampene spilles over nyttår.

I 1.divisjon er Møre og Romsdal (Kindsbekken) i ledelsen. På det laget spiller Ole Berset, Bjørn Olav Ekren, Roar Voll, Asbjørn Kindsbekken, Ulf Tundal og Nils Kåre Kvangraven. På 2.plass 8 VP bak ligger Oslo 1 (Lillevik), og på 3.plass finner vi Buskerud 1 (Smith). Den store skuffelsen etter første helg er Rogaland 1 (Hauge) som ligger på nedrykkplass (nest sist).

I de tre 2. divisjonspuljene er det jevnt i toppen unntatt i avdeling B hvor Nord Trøndelag (Flakstad) har tatt en stor ledelse (24 VP). De to andre puljene ledes av Rogaland 2 (Skimmeland) og Sør-Trøndelag 1 (Bårseth).

Her er et morsomt spill fra 1.divisjon i kampen mellom Vestfold 1 (Kopstad) og Østfold og Follo 1 (Thoresen). Det var kanskje mest morsomt for tilskuerne.

Slikt som dette kan skje selv med noen av landets beste spillere ved bordet, spesielt når det er snakk om ganske nye makkerpar som Ø/V er. Jeg kjenner ikke Ø/V sitt system i detalj, og har ikke fått fatt i dem for kommentar, men det ser unektelig ut som om Lie-Kopstad hadde en misforståelse. Vest trodde kanskje at østs 3 spar (og deretter 4 spar) viste hjerterstøtte, og da han antagelig mente han fastsatte kontrakten til 6 hjerter, men øst korrigerte til 7 ruter. En interessant meldesituasjon over nords 2 spar, og kan du med hånda på hjertet si du og din favorittmakker har denne meldesituasjonen avtalt?.

Merk at storeslem i kløver kunne stått på en heldig dag (må ha kløveren 3-2 og ruteren gående). I 7 ruter var det ingen sjanser, og med den fæle trumfsitsen ble det tre bet, N/S +150. Lite ante spillerne ved det bordet at Ø/V sitt lag skulle vinne 10 IMP på dette spillet!

Meldingene ved det andre bordet gikk slik:

 

Verken øst eller vest gjør egentlig noe dumt her, men resultatet ble gråstein. Spesielt vil jeg frikjenne vest. Noen vil kanskje si øst bør ta ut vests dobling av 4 spar. Han følte nok at han med 4 ruter hadde sagt fra omtrent om hva slags håndtype han satt med, og vest kunne kanskje sett fra hans synsvinkel hatt litt andre kort (bedre spar) slik at 4 spar går bet. Men å melde en gang til med så spesiell fordeling ville vel blitt de flestes valg? Vest kan neppe kritiseres for å doble 4 spar med to ess (og E-D i den ene fargen) og singetelon i makkerens farge, en makker som hadde åpnet! Men 4 spar doblet var ikke til å rokke, +590 til Vestfold som til tross for det litt komiske resultatet ved det andre bordet vant 10 IMP på spillet.