Å støtte med renons - går det an da?

"Støtt med støtte" er et godt tips, men kan det virkelig lønne seg å støtte helt uten støtte?

Jeg fikk tilsendt et morsomt spill fra BRIDGE FOR ALLE, formiddagstreff, spilt i går. Der fikk en støttemelding med renons i makkerens farge uvante følger.

Er det mulig å støtte makkers åpningsmelding med renons, selv om det er en sperremelding?

Jeg har aldri gjort det, og kommer trolig aldri til å gjøre det heller. Men jeg har sett det før. En gang støttet den freske Gitte Hecht Johansen fra Danmark meg til 7 spar med renons i spar etter min sperremelding. Hun meldte ikke noe i de første melderundene, men kom tilbake med 7 spar som en stamp over motpartens 7 ruter. Det var ingen bra stamp i det hele tatt på 6-0 tilpasning, og kontrakten var ikke enkel å få kontroll over da vi hadde tretten kløver til sammen! Et svakt motspill gjorde at resultatet ikke ble så tullete, men temmelig tullete var spillet likevel.

Så til spillet jeg fikk høre om fra spilling i går.


Merk at N/S kan vinne 5 kløver om nord (!) blir spillefører. Da tapes kun til trumfesset og ett stikk i hjerter. Hvis syd naturlig nok blir spillerfører i kløverkontrakt kan 5 kløver betes med spar ut til stjeling i tillegg til de to sikre stikkene Ø/V har.

Ø/V bør vinne åtte eller ni stikk i hjerterkontrakt. For å holde hjerterkontrakt på åtte stikk må syd spille ut kløver som nord kan trumfe. Forsvaret må så ta tre ruterstikk før nord får enda en kløverstjeling.

Her er hva som skjedde ved ett av bordene:

Å melde 5 kløver med renons var unekltelig litt spesielt, men det så jo aktuelt ut inntil videre. Øst var presset opp i 5 hjerter doblet, og N/S lå an til et godt spill.

Syd valgte ikke unaturlig spar 8 i utspill, og det gikk dame, ess og stjeling. Spillefører tok for ess og konge i hjerter, og syd kastet kløver konge. Så fulgte kløver 2 fra øst, og husk at østs kort er skjult! Husk også at syd hadde hørt makkeren støtte til 5 kløver. Syd syntes det så ut som en god ide å få nord inn for å få ruter gjennom spillefører, og la kløver 3! Dermed vant kløver 4 stikket, og spillefører kunne kaste en ruter på spar konge før det kun ble to rutertapere. Elleve stikk og +650 til Ø/V!

Det nærmer seg EM!

EM for nasjonslag nærmer seg med stormskritt. Mesterskapene spilles i Ostende, Belgia i tiden 6. til 16.juni. 

EM for nasjonslag spilles i tre klasser, OPEN, WOMEN og SENIORS, og turneringene er som kjent også kvalifisering til det følgende VM som spilles i 2019 (Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl). 

Norge stiller med lag i alle klasser, og undertegnede mener vi i år har tre lag som bør hevde seg godt. Her er vår tropp:

ÅPEN KLASSE

Vennerød er Non-Playing-Captain (NPC) og Bjertnes er coach.

DAMEKLASSEN

Røren er NPC og Furunes coach.

VETERANKLASSEN

 

Unge Christian Bakke vil være med seniorene til Belgia og fungere som deres NPC.

Her i denne bloggen vil du kun få optimisme med hensyn til de norske lagenes sjanser!

I Åpen klasse er det påmeldt 33 nasjoner, i dameklassen 23, og 22 seniorlag skal kjempe om medaljer og plass i VM-2019.

I åpen klasse vil jeg bli overrasket om ikke Norge er med å kjempe om en topp-6 plassering, men det er mange gode lag, selvsagt. Jeg vil si det er minst 12-14 nasjoner som må regnes som kandidater for topp-6,  og 3-4 av dem er så godt som alltid med der oppe. Så det blir kanskje å kjempe om et par "ledige" plasser, men er man først med så høyt oppe så kan det godt bli muligheter for å kjempe om medalje også.

Jeg har troen!

Laget har ett par som er veletablert i verdenseliten (Brogeland-Lindqvist) og de to andre parene er solide. Alle spillerne har dessuten god erfaring fra internasjonal bridge, en klar fordel. Tips: 5.plass

I dameklassen spiller vi med en fin kombinasjon av spillere med lang fartstid inteernasjonalt og noe litt ferskere. Men alle har spilt internasjonalt før, og jeg tror vi vil se et lag med skikkelig pågangsmot og troen på seg selv!  Kanskje kan vi for første gang få et norsk damelag kvalifisert for Venice Cup? Tips: 6.plass

Veteranlaget vårt ser også veldig bra ut. Jeg tror de henger med i toppen og ordner et sensasjonelt utfall for norsk bridge med tre kvalifiserte lag til VM neste år! Tips: 5.plass

Vel, vi som ikke skal spille i Ostende kan synse så mye som vi vil. For spillerne blir det å "ta ett spill av gangen" og telle opp poengene når det hele er ferdigspilt. Vi krysser fingre, og skal selvsagt følge opp her i bloggen med spill og resultater.

Mesterskapssiden finner du her. 

 

 

 

 

Pinseturneringer

Det spilles turneringer over hele landet, stort sett hele tiden. Resultater finner du som regel på NBF sin hjemmeside, i resultatmenyen til høyre. 

Vi nevner et par av turneringene fra helgen. I Storefjellturneringen ble det en nokså klar seier til Odin Svendsen og Tormod Røren. Her er listen over de fem beste parene:

Komplett liste med spill og alt finner du her.

I Lofoten ble det arrangert lagturnering som ble vunnet av et lag bestående av Håvard Larsen, Espen Larsen, Gunnar Harr og Stian André Evenstad.

Resultater, spill og butler finner du her. 

Blackwood-trøbbel?

Fra Storefjell tar vi med denne meldeprøven hvor alle på østs plass naturlig nok fikk store ambisjoner idet makkeren åpnet.


Du sitter øst (Ø/V i sonen) og hører makker åpner med 1 hjerter.

Hvordan har du tenkt å legge opp disse meldingene?

Du starter nok med 2 kløver. Noen sa imidlertid 1 spar, men uansett hva øst svarte så kom 2 ruter fra åpneren. Hva nå? Det korrekte er å gå "den lange veien" her for å sikre seg at det ikke blir krøll med hva som er trumffargen idet du spør med 4 grand. For eksempel kan du nå si 2 spar - naturlig utgangskrav, og da hører du 3 ruter fra åpneren, så kan du si 4 kløver som bør være naturlig og sette trumfen. Men det er ofte med denne type kort at mange får litt hastverk. Flere hoppet tidlig i meldingsforløpet til 4 grand, over en av vests rutermeldinger. Hva betyr det? Her er det viktig at makkerparet har en klar avtale. Det er ikke få ganger i året at slike misforståelser fører til feil kontrakt!

Noen spiller med at om trumfen ikke er avtalt så er 4 grand Key Card Blackwood med siste meldte farge som trumf. Og det var nok årsaken til at tre par (!) havnet i 7 grand med ett ess borte:

Over østs 4 grand, hvis vest oppfatter det som Key-Card med ruter som trumf, viser han to Key Cards (hjerter ess og ruter konge). Om øst ikke er i Key-Card modus kan han da finne på å tro at det er to ekte ess og si 7 grand!

Det skjedde altså ved tre bord på Storefjell at sluttkontrakten ble 7 grand. Ved to av dem spilte syd ut spar. Da er det tolv sikre stikk, og siden syd har hjerter konge endte det med meldt og vunnet storeslem - litt ufortjent kan man si. To par delte altså toppen for +2220, det tredje paret som var i storeslem fikk ruter knekt i utspill til nords ess, og måtte finne seg i en ren bunn. 

 

 

 

 

NEW KID IN TOWN - bridgens fremtid: Barn og ungdom! (m/video)

NBF, mange klubber og engasjerte enkeltpersoner gjør en fremragende jobb for å få med barn og ungdom i bridgen. Og det er bridgen avhengig av om den skal beholde sin posisjon som et av verdens mest populære spill.

Vi som har holdt på lenge med bridge må ta ansvaret for å ta godt imot de nye. Det hjelper ikke å holde bridgekurs om de som tar det litt skremmende steget inn i klubben ikke føler seg komfortable der. Jeg tror de fleste etter hvert forstår dette. Og alt som for tiden gjøres over hele landet med hensyn til rekruttering gjør i alle fall meg optimistisk!

I dagens video snakker jeg litt om det med "New kids i bridgen" , og også litt bridge, fargebehandling. Det er viktig å ha litt forståelse for prosentsjanser og sånn, men også lære seg om psykologien, det med å være klar over at situasjoner ser annerledes ut for motspilleren enn for deg selv som ser også dine egne kort (spilleførers kort som er skjult for dem!) i fargen. Dessuten må man dra nytte av all tilgjengelig informasjon, for den kan av og til overstyre matematikken! Du må også se på helheten i hele spillet og ikke bare tenke på den enkelte fargen isolert sett.

Videoen varer ca. 19 minutter, noe prat og noe bridge (16-17 minutter), og som vanlig litt musikk!

Beste spill-pris til Tom Johansen

Tom Johansen er en luring. Det er ikke mange norske bridgespillere som har flere "avisspell" på CV'en sin enn han selv om han hadde et langt opphold fra bridgen. Typisk "kortspeller" med sans for frekke lurevarianter. Men han er også den eneste jeg har sett spille 3 ruter doblet med null stikk. Det skjedde da han og Ole Berset spilte på det norske yngstelaget i Nordisk tidlig på 80-tallet, og det var en etter hvert blek lagkaptein (undertegnede) som satt på hjørnet og så at mine gutter var i overkant aggressive og gikk ni doblede i 3 ruter...

Men altså, oftere er det god bridge fra begge de to, og i NM vant jo Ole gull mens Tom vant bronse for Topbridge. Og ikke nok med det, Tom vant også Mestergull Meyers pris for beste spill da han lurte hjem en delkontrakt på en elegant måte!

 

"Blunk, blunk" var det motspilleren fikk se da kontrakten var "svindlet" hjem.

Det spillet kan du lese om i Nils Kåre Kvangravens artikkel i bulletin fire (side 18). Link til den bullen her.

Gratulerer! 

Historisk NM-gull til Sunndalsøra BK!

Endelig!

Klubben fra nordmørsbyen har i bortimot 40 år hatt en fast plass i norsk toppbridge. De er ikke få toppspillere som har kommet derfra etter at en voldsom satsing på juniorer startet på 70-tallet med Harald Dalager i spissen for å få ungdommer med i bridgen.

Klubben har som sagt fostret mange toppspillere, og flere av dem har representert Norge. Aller høyest i internasjonal sammenheng rager Ulf Håkon Tundals prestasjon da han var på det norske laget som vant VM-gull i 2007, og for det fikk han en prestisjetung pris som beste idrettsutøver på Nordmøre det året!

Men i lagfinalen har det aldri blitt gull før nå.

Det har vært nære på, og klubben har som representanter for Møre og Romsdal krets vunnet 1.divisjon.

Jeg hadde selv gleden av å spille på Sunndalsøras lag i mange år før jeg forflyttet meg til de sydlige breddegrader. Det nærmeste det for klubben har blitt gull i tidligere lagfinaler var vel for tolv-tretten år siden under lagfinalen i Ski hvor det lignet veldig på utviklingen i årets finale; stor ledelse tidlig. Men vi tok en «Erik Vea» på oppløpssiden og stivnet fullstendig.

Denne gangen holdt det helt inn! Det ikke bare holdt, men det ble en ren maktdemonstrasjon!

Laget var allerede sikret førsteplassen før siste kamp! Da får det ikke hjelpe at det ble turneringens eneste svake halvrunde helt til slutt – kanskje litt naturlig da det hele var over for gull-laget.

De spilte imidlertid som om det var en finale i første halvrunde i siste kamp mot Bergen AK og ledet, men bergenserne kom tilbake og sikret sølvmedalje ved å være det eneste laget som slo det suverene vinnerlaget.

Den knallsterke prestasjonen av årets norgesmestere gleder meg voldsomt. Alle på laget fortjener dette. Kjempestor gratulasjon til Ole Berset, Steinar Ovrid, Ulf Håkon Tundal, Nils Kåre Kvangraven, Asbjørn Kindsbekken og Roar Voll.

Alle spillerne på laget er fra «Øra», unntatt Kvangraven som opprinnelig er fra dalene et sted, lenger øst.

Årets suverene lagmestere, f.v. Ulf Håkon Tundal, Nils Kåre Kvangraven, Steinar Ovrid, Ole Berset, Roar Voll og Asbjørn Kindsbekken.

«Øras» knusende seier føles kanskje litt bittert for Bjørn Olav Ekren som har vært en del av dette laget i en årrekke, men i årets finale spilte han for Bergen Akademiske fra hans nåværende hjemby, Bergen. Det lå lenge an til medalje for han og hans lagkamerater denne gangen, men de endte på den litt sure fjerdeplassen. Jeg er likevel sikker på at han også unner sine gamle klubbkamerater gullmedaljene!

Sølv ble altså vunnet av Bergen Akademiske 2 som bestod av Jim Høyland, Sven-Olai Høyland, Magne Eide, Tor Bakke og Trond Hantveit. Andreplassen stod imidlertid i fare da Topbridge spurtet godt og var til slutt kun 1,69 VP bak bergenserne. På bronselaget fra Oslo spilte Lasse Aaseng, Tom Johansen, Jan Mikkelsen og Jon Egil Furunes.

Hele resultatlisten, kampresultater og butler finner du her. De fyldige og gode bulletinene som Vegard Brekke og Kristian B. Ellingsen hadde ansvaret for finner du her. 

Den nye landslagskombinasjonen Tundal-Kvangraven fungerte utmerket i mesterskapet og toppet butleren. De to andre parene på vinnerlaget fulgte bak dem så de hadde de tre beste parkombinasjonene på butleren, kun splittet av Jim Høyland som enkeltspiller (spilte med forskjellige).

Tundal-Kvangravens innsats i dette mesterskapet må være særdeles gledelig for landslagssjef Vennerød som har tatt dem med på laget som skal spille EM i sommer.

Dermed er et av tidenes flotteste NM-arrangement over. Det rapporteres om fantastiske bridgedager i Mo. Derfor, en stor gratulasjon også til arrangøren som kanskje gjennomførte "the best games ever". Well done! 

Solum-Larsen vant Båsmo BKs jubileumsturnering

Sjalg N. Solum og Espen Larsen dro i land seieren i turneringen som markerte Båsmo BKs 50 års jubileum - Spare Bank 1 Nord Norge Cup. Sverre Selfors - Bjørnar Småli ble nr. 2 og Villiam Ovesen-Bård Kåre Græsli tok 3.plassen.

 

Solum (t.v) og Larsen får her en pen sjekk for førsteplassene i jubileumsturneringa. Prisutdeler er primus motor for de fantastiske NM-dagene i Mo, Kurt-Ove Thomassen (t.h) 

Det deltok 42 par. Her er listen for de ti beste:

 

LAGFINALEN: Sunndalsøra leder klart!

Løpet er ikke helt kjørt for de andre lagene med hensyn til gullsjanser, men det begynner å se grønt ut for Sunndalsøras lag: Ole Berset, Steinar Ovrid, Ulf Tundal, Nils Kåre Kvangraven, Roar Voll og Asbjørn Kindsbekken. Etter fire og en halv kamp leder de med nesten 23 VP foran de to lagene fra Bergen Akademiske BK. Men det skal altså spilles 14 spill til i runde fem, så to hele kamper til før det er over. Så en liten kollaps fra Sunndalsøra sin side, og store seiere til en av forfølgerne kan gjøre det spennende mot slutten.

Men hvorfor skal Sunndalsøra kollapse nå?

Ingenting tyder på at noen skal kunne stoppe Sunndalsøra fra å vinne klubbens første NM-gull for klubblag. To av parene ligger så langt som nr. 1 og 2. på butleren, og det tredje paret har også solid plusscore.

Men vi må altså vente litt utover lørdagen før eventuelle gratulasjoner kan gis. Skulle lederlaget bremse så kan det bli ren finale mot Bergen AK 2 i siste kamp!

Det jeg har sett så langt i finalen er bunnsolid bridge fra lederlaget. Dessuten har de hatt en bra flyt. Her er et eksempel fra kampen mot Topbridge i den halvkampen som ble spilt fredag kveld. 

 

Tom Johansen så altså Ole Berset (nord) løfte makkerens 5 ruter til lilleslem etter meldingsforløpet hvor Tom selv hadde meldt inn, og vest hadde sperret med 4 hjerter. Hva ville du spilt ut med Johansens kort?

Som sagt så mange ganger før, utspill er ofte temmelig tilfeldig. Det kan vel her hende at hjerter ut er riktig, men Ø/V har neppe hjerterstikk å hente siden øst har ett ess ved siden av. Å håpe makker har noe særlig å bidra med noen steder er vel optmistisk? Så Johansen håpet kanskje at han skulle kunne få for trumfdamen og bete kontrakten med kløver ess, og han valgte hjerter ut som om ikke annet føles ganske "safe", du ødelegger i hvert fall ikke en eventuell dame hos makker i en av de sorte fargene.

Å få for trumfdamen dobbel ville vært mer sannsynlig om øst hadde hoppet inn med 2 hjerter i første melderunde, men jeg er enig med Johansen i at dette ikke er en passende hånd for et svakt innhopp. 

Hjerterutspillet var imidlertid ikke godt nok, og det skulle vise seg at både sparutspill og kløver ess hadde betet slemmen!

 

Med kløver ess ut og mer kløver tar forsvaret de to første stikkene idet vest trumfer i andre stikk. Sparutspill beter også da vest som ikke kunne ha særlig mye etter disse meldingene faktisk hadde de magiske sparhonørene KJ bak bordets dame, og forsvaret vinner med spar ut ett stikk i hver av de sorte fargene.

Etter hjerter i utspill var det bare for Berset å gjette trumfen uten taper, og da det gikk bra presset han ut kløver ess og hadde mer enn nok med stikk, +1370.

Ved de åtte bordene var Berset-Ovrid de eneste som noterte 1370, det var ellers fem utganger i 5 ruter og to par som spilte motspill mot 4 hjerter doblet for +500.

 

Hektiske, men spennende dager i Mo!

I forbindelse med at finalen i NM FOR KLUBBLAG arrangeres i Mo i Rana akkurat nå har arrangørklubben Båsmo BK i samarbeid med Mo BK, bridgeforbundet og sponsorer lagt opp til en haug med aktiviteter. Det blir bridgekurs, bridgelærerutdanning, sideturnering og mye annet. Det blir vanskelig å dekke alt her, men omtale av de forskjellige arrangementene vil garantart komme både i medlemsbladet senere, og selvsagt også nå disse hektiske dagene i den fyldige mesterskapsbulletinen. Mye informasjon finner du også her.

Her et fint bilde (postet på Facebridge av Lars Arhur Johansen) fra bridgeopplæring, lynbridge:


Marianne Harding (for ordens skyld hun med solbrillene) involvert som alltid når det er bridgeopplæring på gang!

Det passer bra å sitere nevnte Lars Arthur da han postet bildet:

"Noe vakrere enn juniorer som så vidt når over bordkanten finnes knapt ved bridgebordet"

 

LAGFINALEN - Sunndalsøra leder

I lagfinalen – Finalen i NM for klubblag – som foregår i Mo i Rana 10.13 mai ble det spilt to og en halv kamp torsdag.

Sunndalsøra BK som er en av gullfavorittene kom best i gang med to fine seiere og ledelse halvveis i tredje kamp. De har (om ledelsen i kamp tre holder seg) 52,72 VP, men det skal altså spilles 14 spill til i den kampen. To av de andre forhåndsfavorittene, de to lagene fra Bergen Akademiske BK har også kommet godt i gang og ligger på andre- og fjerdeplass. Mellom dem har arrangørklubbens lag (Båsmo BK) plassert seg.

Det er fire kamper samt en halv-kamp igjen å spille før mesterskapet avsluttes søndag. I lagfinalen spilles serie, en kamp mot alle de andre lagene, 14 spill per halvrunde. Store spill, spesielt slemmer får alltid stor innvirkning på sluttresultatet. I kamp 2 var det et slik spill hvor det ble sving i tre av kampene.

Idet makker på syds plass åpner med 1 hjerter er det selvsagt fort gjort for nord å bli slemambisiøs med disse kortene:

Og ambisjonene blir ikke mindre av at åpneren senere viser kløverfarge!

Slik så N/S sine kort ut: 

Norrønas Jensen-Bjerkan meldte 6 kløver i kampen mot Bergen AK 1. Både 6 hjerter og 6 kløver er bra, men kanskje er 6 grand aller best da det i den kontrakten kan vinnes tolv stikk selv om enten hjerter eller kløver sitter skjevt. Kortgudene var ikke på 6 kløvermeldernes side, og kontrakten gikk en bet da hele spillet så slik ut:

Ved det andre bordet stoppet Bergen AK 1 sitt N/S par i 4 grand. Om det var en Blackwood-misforståelse eller om 4NT var ment som naturlig invitt vites ikke, men om en ser kun på N/S sine kort så tror jeg nok paret ville ønsket å være i slem? Det skal dog nevnes at øst var med og meldte 2 spar ved det bordet med sin 0-poenger (!). Skal man melde med de kortene bør vel en sperremelding være tingen så tror i alle fall ikke makkeren hans at han har verdier. Ved enkelte andre bord, for eksempel der Norrøna satt N/S hoppet øst inn med 3 spar etter 1 hjerter og 2 kløver i svar fra nord.

Pga. 2 spar-meldingen var også vest med i meldingene og doblet 3 kløver (!) fra syd. Nord redoblet. Øst tok selvsagt ut i 3 spar. At Ø/V var med på denne måten kan ha hatt innvirkning på N/S sine avgjørelser, og de endte altså i 4 grand hvor det ble tolv stikk til slutt. Det ga 13 IMP i favør Bergen AK som altså innehar 2.plassen så langt i finalen.

Også Bergen AK 2 sitt N/S par stoppet i utgang, og det samme gjorde N/S for Båsmo BK. Begge de lagene vant verdifulle IMP da motstanderne ved det andre bordet meldte slem og gikk bet. Slike dobbelsvinger (slem meldt ved ett bord, utgang ved det andre) er kostbare, og i begge de kampene ville det blitt jevne kamper om slemmen hadde stått, men Bergen AK 2 og Båsmo BK vant sine kamper med ca. 15 VP mot 5.  

For lederlaget Sunndalsøra ga spillet en litt uvanlig sving.

Berset-Ovrid (Sunndalsøra) fant frem til den beste slemmen (tror jeg), 6 grand. Den ble doblet av vest, og om spillefører gjetter riktig i hjerter kan 6 grand vinnes ved hjelp av en ruterfinesse. Det er i så fall faktisk muligheter for tretten stikk med to i spar, fem i hjerter, tre i ruter og to i kløver, og det trettende kan vinnes ved hjelp av en skvis i ruter og kløver!

Men hjertervalget ble bommet, og 6 grand gikk en doblet bet, -200.

Ved det andre bordet var N/S i 6 hjerter, og Sunndalsøras vest doblet. Han spilte ut kløver 9 (!). Om spillefører slipper den stjeler øst. Senere kan i så fall slemmen vinnes med 2+5+2+2 = 11 sikre stikk ved hjelp av en enkel, markert kløverfinesse. Ruterfinessen gir det tolvte, eller det ordner seg også ved å skvise vest i minorfargene. Men da spillefører gikk opp med kløver ess som ble stjålet ble det bet, og det endte til slutt med to doblede bet, +500 til Sunndalsøra. De vant derfor 7 IMP på spillet N/S-paret deres neppe var fornøyd med.

Lagfinalen fortsetter fredag morgen klokken 9, og det er overføringer på BBO fra mesterskapet. All informasjon, link til fine bulletiner, resultater osv. fra mesterskapet finner du her.

 

 

 

Bridgekurset SPILL BRIDGE 2, leksjon 9 (m/opptak)

Her i dette innlegget finner du et rå-opptak av leksjon 9 i Spill Bridge 2. Leksjonen ble holdt på onsdag kveld.

Opptaket er på ingen måte redigert, så det er litt surr her og der. Litt lydproblemer, og internett-trøbbel i starten, men vi kom oss da gjennom det, det ok ca. en time mot at normalt er en leksjon 45-50 minutter. Og innholdet er stort sett korrekt og ganske likt den skriftlige oppsummeringen som deltakerne også får tilsendt.

Å høre gjennom opptaket som repetisjon for de som var tilstede kan sikkert være nyttig for noen av dere. Dessuten kan de av kursdeltakerne som ikke hadde anledning til å være tilstede onsdag kveld få sett og hørt leksjonen.

TEMA for leksjon 9 var opplysende dobling og svar. Dessuten ble det forsøkt å koble leksjon 8 (innmeldinger) og 9 som handler litt om det samme, om å komme seg med i meldingene etter at motparten har startet med en åpningsmelding. Før disse leksjonene har vi i kurset fokusert på åpningsmeldinger, svar og videre meldinger – uten motmeldinger. Alt for å finne ut de to viktigste tingene (hensikten med meldingene): «har vi en trumftilpasning?» og «hvor sterke er makker og jeg til samme».

I praktisk bridge kan meldingene gå slik, uforstyrret, men like ofte meldes det fra begge sider. Aktive meldingsforløp! Det er derfor viktig å lære seg også hvordan takle slike situasjoner hvor det er konkurransemeldinger og kamp om kontrakten.

En viktig del av dette er å lære seg svarene på makkers opplysende dobling. De er forskjellige fra svarene på en åpningsmelding (når makker har åpnet). Det er fordi på en åpningsmelding kan vi passe (med 0-5 poeng), men når makker dobler opplysende må vi svare selv med 0 poeng! Hvis ikke, altså hvis vi passer ut makkers dobling får motparten spille en lav, doblet kontrakt som ikke sjelden vil fyke hjem.

Studer forskjellen i svarmønstrene på åpning 1 i farge og svarene på opplysende dobling! Mye å passe på, og mye å lære. Hvis dere klarer å forstå hvordan og hvorfor er det bra. Forståelse er bedre for læring enn pugging. Og det er en logikk i de meldeavtalene vi har, så forsøk å forstå hvorfor det er lagt opp som det er.

Lykke til! 

Girlpower i 1.mai-cup på Ski

Lise Blågestad og Gunn Helness tok seieren blant 50 par i Ski BK sin 1.mai-cup. De vant med knepen margin foran Lasse Aaseng-Tom Johansen, og Tor Ivar Bang - Dag Heldal Paulsen kom på 3.plass. 

Hele resultatlisen med spilldiagram og det hele finner du her. 

Lise (t.v.) og Gunn var best 1.mai!

 

Trondheim Cup - LAGTURNERINGEN

Et lag som kalte seg "topp og bunn" kapret førsteplassen i lagturneringen i Trondheim søndag. De vant foran 29 andre lag. På laget spilte Bo Andreas Berg, Ludvig M. Kristoffersen, Lars Arthur Johansen og Tor Evind Grude.

Vinnerlaget gjorde visstnok unna de fleste bunnene i starten av turneringen. De så nemlig ikke ut som noe vinnerlag med kun 7 VP totalt på de to første kampene. Etter det ble det mest topper, og før siste kamp hadde de klatret kraftig. De så likevel lysegrønt ut for lag Bakke (Christian Bakke, Steffen Fredrik Simonsen, Bjørn Olav Ekren og Ole Berset) som med en solid ledelse skulle møte "topp og bunn" til slutt. I den kampen gikk det meste "topp og bunn" sin vei, og de vant hele 19,8 - 1,2 VP som holdt til å gå forbi på målstreken. Seiersmarginen ble på 2,72 VP. 

På tredjeplass fulgte "Opp og ned" (Stein Bjerkset, Asgeir Langen, Ola Melå og Pål Nilsgård). Bak dem igjen var det tett som hagl. Her er listen over de fem beste lagene:

Hele resultatlisten med kampresultater, butler og spillstensiler finner du her. 

Fra siste kamp tar vi med et spill hvor utspillet ble helt avgjørende:

Giver Øst, N/S i sonen

 

Dette var øst sine kort, og han åpnet med 1 spar. Jeg har ikke fått fatt i meldingsforløpene ved de forskjellige bordene, men gjetter på at syd meldte inn 2 kløver, vest passet, nord sa 2 grand og syd løftet til 3 grand. Hva ville du ha spilt ut?

Vinnerlagets øst spilte ut hjerter 2, mens toernes øst forsøkte en liten spar. Hjerterutspillet var blink da hele spillet så slik ut (jeg tar forbehold om at kanskje vest hadde fått vist hjerter underveis, men uansett er det selvsagt litt tilfeldig med slike utspillsvalg): 

Spar ut ga spillefører det åttende stikket, og han kunne trygt spille ruter og godspille det niende siden det var øst som kom inn slik at både spar og hjerter var beskyttet. Hjerter ut ved det andre bordet ga også det åttende, men nå var det ingen mulighet for å godspille mer siden Ø/V ikke kunne slippes inn uten at spillefører ville drukne i hjerterstikk. Dermed ga dette spillet en viktig sone-utgangssving i favør vinnerlaget. 

Trondheim Cup: Ungdommene tør!

Det er en fin giv i norsk juniorbridge. I Trondheim Cup for par deltok flere svært unge spillere. Kjempehyggelig at ungdommene kaster seg ut i det og deltar i turneringer med høyt nivå hvor de må konkurrere mot masse erfarne spillere, og også landslagsspillere! Det er veien å gå for de som ønsker å satse og har fremtiden foran seg i bridgen. Fremgang kommer bl.a. ved å konkurrere mot de beste!

Her et knippe unge spillere vi kommer til å høre masse fra fremover:

 

Fra venstre: Magnus Sætre, Anders Brogeland, Christian Fredrik Johnsen og Marius Dalemark Austad (Foto: Kyrre Tangen)

Best av "kidsa" ble Thomas Tøsse og Kaja Brekke som scoret nesten middels i det sterke feltet, og det var mange kjente bridgenavn bak dem på resultatlisten.  

Brødre-triumf i Trondheim

Trondheim Cup for par ble spilt lørdag, og vinnere i det 59 par store feltet ble Ivar og Erik Berg. Brødrene spiller vel ikke så ofte sammen, men i Trondheim gjorde de det og det fungerte veldig bra! Her er listen for de fem beste:

Hele resultatlisten og alle spillene finner du her. 

Ivar (t.v.) og Erik Berg samarbeidet godt i Trondheim!

Trondheim Cup fortsetter med lagturnering søndag.

Vi tar med et spill fra parturneringen, og her var det Ole Johnny Tøsse som fikk til en fin sluttposisjon etter også å ha meldt ganske friskt.

Giver vest, ingen i sonen

 

Nord åpnet med 3 spar, og Tøsse meldte inn 4 kløver. Syd passet og vest meldte 4 hjerter før Tøsse tok sjansen på 6 kløver med sin fordelingsterke hånd - en ikke urimelig sats.

Det kom spar ut til trumf hos øst. Hjerter ble spilt til syds konge og esset, så ble trumfen løst med kun en taper med finesse over nord. Nord dekket nieren som neppe er riktig når man vet øst har veldig lang kløver. Spillefører ville nok latt nieren seile uansett, men idet syd vinner med esset får spillefører et lite valg senere, noe vi skal se på etter å ha sett på hva som faktisk skjedde. Syd vant med trumfesset og fridde seg med spar. Da tok Tøsse alle trumfene sine, og idet den siste ble spilt så det slik ut:

Øst spilte kløver 2 og syd måtte kapitulere. Enten måtte han kaste hjerter dame slik at knekten ville gi stikk, eller gi opp ruterholdet!

Idet syd var inne på trumfesset ville skift til ruter 10 forkludret overgangene for skvisen. Hvis spillefører da vinner med knekten er det ikke lenger inntak til vest i sluttposisjonen så syd kan senere kaste hjerter dame og holde ruteren. Og hvis spillefører vinner ruterskiftet på hånden ligger knekten singel og blokkerer ruteren. Syd behøver i så fall i firekortsposisjonen ikke holde mer enn tre ruter og kan også holde hjerter konge idet øst har igjen AK83 i ruter mot knekten singel. Og det kunne altså blitt et valg om nord ikke hadde dekket kløver 9 med damen også, for inne på hånden igjen må i så fall spillefører gjette på om nord har igjen damen singel (øst kan i så fall spille kongen som feller damen), eller om nord har igjen Q-x (trekorts kløver fra start). Hvis nord startet med tre kløver må spillefører gå inn på ruter knekt for å ta nok en finesse, og velger han det, som er unødvendig med denne sitsen, bryter han forbindelsen til skvisen som må til siden ruter sitter 5-1. Den enkleste måten å bete 6 kløver på er om syd finner ruter ut (nesten umulig) og så kan gi nord en ruterstjeling idet syd er inne på trumfesset. 

Alt dette hadde imidlertid kun akademisk interesse for Tøsse og makkeren Liv Marit Grude (en av de flittige i arrangørstaben) som noterte +1090 for 6 kløver med hjemgang. Det var delt topp med Lisbeth Aulid Eide og Rolf Arne Rønning.  

That's what friends are for... (m/video)

Når vi spiller bridge hjelper det ikke alltid å spille godt. Vi må ha litt hjelp av og til. "That's what friends are for"....

Men i bridgen er det ikke sånn at vi vil ha vennetjenester gratis. De fleste av oss vil ikke frivillig gi motparten et godt spill, selv om det er venner vi spiller mot. Det er i så fall juks. Ved bridgebordet er vi fiender!

Men i mange spill er det slik at vi faktisk gir en gavepakke selv om vi (selvsagt) ikke vil gjøre det. Og det handler de to spillene i dagens video om, vennetjenester, et uheldig utspill, eller at vi ikke finner det riktige motspillet. Og i ett av de handler også om å ta hele hånda om du får lillefingeren! Så får vi heller hygge oss som venner etter bridgen! 

 

Studentene har fått det til!

I helgen spilles Trondheim Cup. Etter mange år hvor det ikke var noen stor turnering i Trondheim gikk Studentenens BK i gang med å planlegge en turneringshelg, og de fant ut det var viktig å legge opp til både seriøs turnering og sosiale avktiviteter. Det lyktes, turneringen(e) har blitt en tradisjon og får god påmelding, og et stort antall spillere kommer hvert år fra over alt i landet. Jeg er ikke helt sikker, men det er i alle fall over ti år de har arrangert Trondheim Cup nå, og en av inititivtakerne mente det er tolvte gangen i år.

Lørdag spilles det parturnering, og søndag spilles det lag. Før det, fredag kveld inviteres det til quiz-aften, og lørdag kveld er det festmiddag. Arrangementet har sin egen Facebook-gruppe (Trondheim Cup).

Her i bloggen vil jeg komme tilbake med resultater, forhåpentligvis bilder, og selvsagt spill fra helgens turneringer i Trondheim. for meg som befinner meg på andre siden av jordkloden må det innrømmes at hver gang Trondheim Cup arrangeres er en av tidspunktene i året hvor Erik Bye sin stemme kommer inn i hodet, syngende "Der skulle vi ha vøri kal" (Tømmerkojevise).

 

 

 

NM for klubblag: finalelagene er klare

Fristen for sjette og siste utslagsrunde i NM for klubblag er gått ut, og alle kampene er nå spilt. Her er resultatene i de syv kampene:

 

Vinerlagene er klare for lagfinalen sammen med arrangørklubbens lag (Båsmo BK). Finalen går av stabelen 10.13.mai. 

To klubber hadde med to lag i 6. runde. Topbridge BC var sikret ett finalelag da to av klubbens lag møttes, mens Sunndalsøra BK kunne fått med to lag i lagfinalen. Klubben kunne også blitt uten et eneste lag i finalen, så at 1.laget kom seg videre er vel greit nok:Og det laget blir ett av favorittlagene til gull. 

Dramaspill i Oslo

Her er et spill fra kampen mellom de to lagene fra Oslo hvor Topbridge 6 vant en overbevisende seier (71 IMP). 

 

Ekstrem fordeling med såkalt dobbeltilpasning begge veier. N/S kan vinne 6 kløver og Ø/V kan vinne 6 spar! Men det går galt om det spilles med en av de to andre ni-korts tilpasningene, hjerter (N/S) og ruter (Ø/V), siden motspillerne kan få stjelestikk. Her er hva som skjedde ved det ene bordet hvor min informant var tilstede, og som han sa: "Her var det vel flere av oss som gjorde litt rare ting?":

 

Johansen safet hjem elleve stikk selv om det var mulig å vinne ett doblet overstikk i 5 kløver. Ved det andre bordet var også kontrakten 5 kløver doblet, og der vant Wennevold-Helness tolv stikk for +950! Det ga 5 IMP til Topbridge 2, men spillet var kun et av noen få lyspunkt for det laget som måtte se seg kraftig slått av klubbkameratene sine. 

Forsjellig "timing" i Bergen

Her er en slem som det må sies er uheldig å gå bet i, og det finnes flere forskjellige spilleplaner som gir tolv stikk med det utspillet som kom ved begge bord. Litt forskjell i rekkefølgen kortene ble spilt (timingen) ble avgjørende.  

 

Dette var meldingsforløpet ved det bordet Bergen AKs Christian Bakke satt vest. N/S brukte kortfargeinvitter etter en slik høyning til 2 i major. 4 hjerter viste 0 eller 1 hjerter og 5 ruter 0 eller 3 Key Cards. Bakke syntes han hadde et vanskelig utspill mot 6 spar, og det minst attraktive ved siden av trumf fra knekten fjerde er kanskje ruter knekt som aktuelt ville vært det beste utspillet! Han spilte ut hjerter ess mot Stian Andersens 6 spar, og det samme utspillet fikk Thor Erik Hoftaniska mot 6 spar ved det andre bordet.

Andersen trumfet utspillet og spilte spar ess fulgt av spar til damen. Så to store ruter og en tredje runde av sorten. Vest stjal og fridde seg med sin siste trumf. Senere hadde Andersen flere sjanser. Ruteren kunne eventuelt kastes på hjerter konge og kløveren hadde gitt fire stikk. Selv om kløveren satt skjevt ville det gått bra om øst hadde hatt kløverlengden, for da ville han blitt skviset i minorfargene. Men da kløveren satt skjevt og det ikke var noen skvis ble det en trist bet, temmelig uheldig kan man si.

Hoftaniska "timet" det litt annerledes etter at han trumfet det utspilte hjerter ess. Han spilte liten spar til damen. Så tre ganger ruter mens det altså fortsatt var to trumf igjen hos nord. Hvis vest trumfer med spar knekt og frir seg med spar har spillefører fortsatt en trumf igjen hos nord (nieren) som kan brukes til å trumfe den siste ruteren, og kløvertaperen han har (pga. skjev sits i den fargen) kan kastes på hjerter konge. Vest valgte i stedet å kaste en hjerter i tredje ruterrunde. Hoftaniska stjal da en hjerter og spilte den siste ruteren sin i denne posisjonen hvor han har blitt en trumf kortere (!) enn motspilleren: 

Idet syd spiller sin siste ruter kan vest trumfe, men det blir det eneste stikket forsvaret får, spillefører kan ta ut trumfen idet han kommer inn, og resten står. Og hvis vest kaster kløver får spillefører for nords siste trumf og deretter tre kløverstikk, og vest får kun ett stikk i trumf til slutt. Spillet ga hele 14 IMP til Bergen AK og bidro til en solid seier over Lillehammer.

 

 

Det nærmer seg lagfinale

Fristen for 6.runde i NM for klubblag er gått ut, og resultatene tikker inn her.

Klubboppgjøret mellom Topbridge 4 og Topbridge 6 gikk i favør av TB 4, laget med Lasse Aaseng, Tom Johansen, Jan Mikkelsen og Jon-Egil Furunes. Kanskje en liten overraskelse selv om det selvsagt er et sterkt lag, for laget som ble slått ut er lag Helness (med Gunn, Fredrik og Tor Helness og Ida Wennevold). Undertegnede må innrømme at mitt tips gikk i favør av Helness-laget, men klubbkameratene var klart sterkest i denne kampen og vant med hele 71 IMPs margin!

Det blir litt "stille i fjøset" noen dager nå, dvs. ingen blogginnlegg før over helgen fordi undertegnede om litt (fredag formiddag) er på vei til Wellington for å spille i en bridgekongress. Den foregår over fire dager, til og med mandag. Men tilbake i Auckland mandag kveld er det på'an igjen. Da loves en fyldig omtale av 6.runden med noen morsomme spill, mer forhåndsomtale av den kommende lagfinalen, og det blir nok en "underholdningsvideo" også.

God helg! 

 

SPILL BRIDGE 2, leksjon 7 (m/opptak av leksjonen)

Nederst i dette innlegget finner du en link til et opptak av Leksjon 7 i bridgekurset Spill Bridge 2. Leksjonen foregikk onsdag kveld. Det er første gang vi forsøker dette med å legge ut et opptak av leksjonen. Dette er et rent opptak og er ikke redigert på noen måte. Så eventuelle feil og «småsurr» underveis i leksjonen er ikke tatt bort, men innholdet er i alle fall stort sett slik det er i manuskriptet for leksjonen (som dere også får tilsendt som sammendrag av leksjonen). Så videoen kan nok være nyttig for de som ønsker å se og høre leksjonen en gang til, eller for deltakere som kanskje ikke hadde anledning til å være tilstede onsdag kveld.

Hele leksjonen varte ca. en time. Leksjonens tema er motspill, men det er også en liten repetisjon av noe av det som ble gjennomgått i Leksjon 6.

Merk at i opptaket ser vi det som ble vist på skjermen min, mens det for de som fulgte leksjonen på opplæringsbordet (BBO) ble noen av eksemplene vist til deltakerne med kun en av spillernes hånd, den som hadde «problemet». Så hvis du ser denne videoen nå, husk å tenke på at ved bridgebordet ser vi ikke alle fire hendene. I noen av eksemplene er det derfor viktig å fokusere på den spilleren som har problemet.

Merk også at i de to første eksemplene som handlet om «unntak fra meldereglene), og om å kunne støtte med kun tre korts støtte, må det ikke glemmes at meldingene da (etter støttemeldingen) ikke nødvendigvis er slutt. I eksempel 1 (1 hjerteråpning og støtte til 2 hjerter med tre korts støtte) så ville/burde nok åpneren over makkerens støttemelding til 2 hjerter ha foreslått 3 grand med sine 19 hp og jevn hånd. Men i denne omgangen var det viktigste å se på vurderingen til den som skulle svare på åpningsmeldingen, og i eksempel 2 fokusere mest på åpnerens andre melding (støtte med kun tre korts støtte).

Vi håper det å kunne se gjennom dette opptaket kan være nyttig for noen, og om det skulle være noen spørsmål er det mulig å spørre meg eller en annen av bridgelærerne.

(Leksjonen starter 53 sekunder ut i videoen)