Søtt spillepoeng

Under bridgefestivalen kom et fint poeng i spilleføring som ikke ble utført slik jeg mener det skal på noen av de bordene jeg fulgte da jeg tuslet rundt i Drammenshallen.

Nord giver, Ø/V i sonen

Spillet er i fra NM Monrad Lag, og da det for de fleste dreide seg om et overstikk i kontrakten 4 spar ofret de ikke mye tid på varianten. Men selv i lagturnering teller overstikket, og etter den nye IMP-tabellen ble innført påvirker hvert eneste IMP vinnerpoengene (VP). Men la oss si N/S stopper i 5 spar etter et overmodig slemforsøk (noen meldte faktisk 6 spar på dette, og den er helt umulig å vinne uansett). I 5 spar må hjerteren tippes for å vinne kontrakten. Eller la oss si det dreier seg om parturnering. Da er forskjellen på 420 eller 450 veldig stor, kanskje noe sånt som fra 25 % for ti stikk til 75 % for elleve. 

Det handler altså om å tippe hjerteren. I teorien er det en ren 50-50 sjanse du velger mellom, enten damen foran i hjerter eller esset foran. Men det er en variant som øker sjansen for å gjøre riktig. Ikke glem at det er nord som er giver i dette spillet, og han åpner med 1 spar. Dermed blir NORD spillefører, altså er hans hånd skjult. Ser du hvordan det har noe med saken å gjøre?

Nords hånd er skjult for motspillerne, og særlig viktig er det at vest ikke ser nords hjerter. Vi er enig om det er 50-50 hva du gjør i teorien, men med J-8-2 i hjerter hos blindemann (syd) skal du spille knekten. Det er svært menneskelig å dekke den. Det kan til og med være å spille bort et motspillstikk å ikke dekke. De aller fleste vil dekke en sånn knekt. Derfor, hvis du forutsetter at vest vil dekke knekten om han har damen går du opp med kongen hvis han ikke dekker. I praksis hjelper han nok deg og dekker slik det satt i Drammenshallen, overstikket er boks.

Hvis hjerteren hadde sittet motsatt ville ikke vest hatt noen dame å dekke med, og idet han legger liten suser du opp med kongen som i så fall står. Det er ingen garanti for at dette er blir riktig, men det er i alle fall helt sikkert at du øker sjansen din fra 50-50 til mye høyere i det som i teorien er en "random guess".

 

Drammen: PARTURNERING

De neste par dagene er det parturnerig som står på programmet under Norsk Bridgefestival i Drammen. NM Monrad Par, NM for damepar og NM for veteraner startet i morges. I tillegg til hovedturneringene er det hver dag side- og kveldsturneringer, og bridgefolket storkoser seg.

I NM Monrad Par (92 par) tok Tolle og Leif Erik Stabell (Tøffelklubben/Bridgekameratene) ledelsen og holdt den lenge i den første av tre sesjoner, men etter 30 spill er det Trond Høines-Magnus Brun Larssen (Klepp/Fredrikstad) som er i tet.

I damenes parturnering (50 par) var det Maja Rom Anjer-Pernille Lindaas (Topbridge/Fløde BK), som gikk sterkest ut, mens veteranfeltet (107 par) ledes foreløpig av Arild Olsson-Kurt Olaussen, Nesodden BK.  

Alle resultater (oppdateres fortløpende) finner du her.

I dette spillet fra første sesjon hadde N/S morsomme kort.

Storeslem i spar har 50 % hvis sparfinessen tas (litt mindre da det i teorien kan komme hjerter eller kløver ut til stjeling. Å toppe sparen er mye mindre sjanse enn å ta finessen (riktig med kun en kombinasjon, 9-5 hos vest og singel konge hos øst, finessen riktig med både K-x og K-x-x hos vest). Seks par meldte storeslem, og en spillefører toppet sparen. Det var galt, vest hadde kongen dobbel foran, så de fem som spilte med oddsen noterte +2210. Ett av de parene var toerne så lang, Stabell-Stabell, mens lederparet satt i mot 6 spar med tretten og fikk strø over middels for det. 

NM Monrad Lag: The Final Cut

First cut is the deepest heter det i Cat Stevens klassiker fra 1967, men i bridgefestivalen i Drammen føltes nok The Final Cut enda dypere, spesielt for lag Hauge. Hauges lag hadde en klar ledelse før siste runde i NM Monrad lag, men de gikk på en solid smell i siste runde. Da benyttet THE FINAL CUT anledningen til å smette forbi å ta gull. På vinnerlaget spilte Sondre Laabrathen Hogstad, Andre Øberg, Kai og Ronny Jørstad. HAUGE med Espen Lindqvist, Boye Brogeland, Rune Hauge og Erik Sælensminde måtte ta til takke med sølv. Bronse gikk til lag NAMBAWAN med Fredrik Helness, Liv Marit Grude, og østerrikerne Simon Weinberger og Michael Strafner. De hadde en voldsom sluttspurt med to store seiere i de to siste kampene. Det var de som slo HAUGE i siste kamp, og det var med hele 35-0 (19,43 -0,57 VP). 

Hele resultatlisten finner du her. 

Et av spillene som bidro til at 1.plassen glapp for Hauge i den siste kampen var dette:

Hva synes du om disse kortene, slem eller utgang?

Da Lindqvist åpnet med østs kort var de ganske raskt i 6 spar som er en glimrende kontrakt. Den er kun avhengig av at trumfen sitter 3-2, en 68% sjanse. Men spar satt skjevt, for sikkerhets skyld 5-0. Uheldig, men ofte uavgjort spill. Ved det andre bordet doblet imidlerti N/S 4 spar som ble vunnet med ti stikk, 590 og 12 IMP til lag NAMBAWAN.

 

 

 

Far og sønn vant igjen!

I Marit Sveeas internasjonale bridgeturnering ble det en ekstremt dramatisk innspurt. Da Tor og Fredrik Helness vant i fjor var det også jevnt og spennende, men finishen i årets turnering var enda mer spesiell. Far og sønn fikk i år som i fjor til en knallspurt og avsluttet med en kanonrunde. Men det så egentlig ikke ut som om det ville være nok, resultatene fra andre bord var avgjørende.

To på rad for Fredrik og Tor Helness! 

På 2.plass kom nederlandske Marion Michielsen (bosatt i Sverige) og Johan Upmark (Sverige), kun 2,1 poeng bak! På 3.plass kom Ulf Tundal-Nils Kåre Kvangraven.

Beste damepar ble Sølvi Remen-Paula Leslie (13.plass) som ledet etter lørdag.

De som kanskje lettest kunne slått Helness-Helness i siste runde var imidlertid danskene Kasper Konow og Mikael Askgård som kom på 4.plass. Deres store mulighet var dette spillet:

 


Det var stort sett delkontraker i spar, noen få meldte for hardt og kom i utgang med bet. Det er åtte stikk i spar med muligheter for å få ni stikk. Konow ble doblet i 2 spar, og den hadde danskene så stor tro på - helt korrekt - at de redoblet! Men dansken mistet kontrollen i spilleføringen og gikk to redoblede bet. Hvordan det går an å få kun seks stikk i sparkontrakt er en gåte. Det svingte rundt 200 poeng om han hadde vunnet kontrakten.  

Sveeas-turneringen var en stor suksess, og det var et flott arrangment i Operahuset. Alt tyder på at arrangøren er i ferd med å lykkes i å få til en internasjonal toppturnering som  vil være populær i årene fremover.  

 

 

Marit Sveaas internasjonale bridgeturnering

Denne storturneringen avholdes for andre gang. I helgen foregår spillingen i Operahuset i Oslo, og det er et bra antall internasjonale størrelser blant de 216 parene. Etter ca. en tredel av turneringen er ferdigspilt er det fire utenlandske par først på listen. Tor Helness-Fredrik Helness er så langt beste norske par på 5.plass. De vant fjorårets Sveeas-turnering. 

Undertegnede har det litt travelt nå, fra fredag kveld til turneringen avsluttes søndag, da jeg deltar selv. Men vi kommer selvsagt tilbake til spill fra turneringen. Det er allerde flere interessante spill på blokka.

Her er link til MSIBT sin hjemmeside.

Resultatoppdatering finner du her.

 

 

Christian Bakke og André Hagen vant junior-NM

Siste del av junior-NM for par tok Bakke-Hagen (Bergen AK/Aurskog) kommandoen og vant til slutt ganske klart. På andreplass, sølvplassen kom Marcus Andreas Scheie-Markus Lund (Norrøna/Heimdal), mens bronsen gikk til Joakim Sæther-Ludvig M. Kristoffersen (Melhus/Kolbotn). Det deltok 21 par.

Resultatene finner du her.

Tidligere denne uken har det som de foregående blitt arrangert juniorleir i Drammen. Den ble en suksess. Total deltok 74 ungdommer hvorav 32 gikk på nybegynnerkurs mens resten spilte turneringer hvor det var en rekruttpulje (16 par) og en A-pulje.

Mer om juniorleiren vil du nok få senere her hos NBF, og det er også lagt ut bilder på NBF sin Facebookside.

I Chairmans Cup i Sverige ble det et klart tap for laget til Terje Lie og Ole Marius Myrvold. Likevel er det selvsagt en meget sterk prestasjon av de to norske spillerne. 

 

Junior NM

Norsk Bridgefestival spilles i neste uke, og en "tyvstart" på festivalen er junior NM som startet i går og avsluttes i kveld, torsdag. Dessuten spilles om kjent den internasjonale Marit Sveaas-turneringen i helgen i Oslo før Drammen blir fylt opp av bridgespillere.

I skrivende stund (torsdag ettermiddag) har juniorene omtrent en sesjon igjen å spille, så intet er avgjort. I øyeblikket leder Marcus Andreas Scheie - Markus Lund (Norrøna/Heimdal).

Dette spillet satte meldeteknikken på prøve, og mange av de unge spillerne gjorde det bra.

Du kan jo tenke gjennom hvordan du og din favorittmakker ville meldt.

Normalt vil vel syd åpne med 1 spar etter pass fra øst, og da har nord allerede til slem. Hvis han underveis får vite om K-Q i spar og hjerter ess (via Key-Card Blackwood) er det storeslem på gang. Da er det ikke mye å si på om nord tar sjansen på 7 grand siden det er parturnering, selv om 7 spar kan være sikrere.

Som N/S sine kort er har ikke N/S mer enn tolv toppstikk, og det trettende må komme ved at kløveren eller hjerteren gir ett ekstra. Kløver kan sitte 3-3, hjerter dame kan sitte dobbel, men det er også flere sjanser om det ikke kommer kløver ut. Hvis det spilles ut kløver brytes nemlig forbindelsen som er nødvendig for en eventuell skvis. Beholdes den forbindelsen kan det bli skvis i kløver-ruter, kløver-hjerter, eller en tosidig skvis om kløveren altså sitter 4-2 eller 5-1. Men i praksis var det ingen problemer, kløveren satt fordelt 3-3, og de som satset på 7 grand kunne notere +2220. Det var delt topp mellom to par, fire par meldte 7 spar som ble vunnet, to par var i lilleslem, ett par må vel ha hatt en misforståelse da de stoppet i utgang, og ett par gikk bet i 7 spar. 

 

 

Spennende Chairmans-semi

Da laget til Terje Lie og Ole Marius Myrvold (los Escandinavos) vant semifinalen i Chairmans Cup var det en råspennende avslutning av kampen. Laget med de to norske lå under med 9 IMP før de siste seksten spillene.  Før det aller siste spillet var de fortsatt bak, da med 11 IMP.

Her er kampens siste spill:

Los Escandinavos sitt Ø/V-par spilte 4 hjerter og vant elleve stikk. Lederlagets Ø/V meldte 6 hjerter etter at vest hadde åpnet med 1 grand. Vest ble spillefører etter overføring. Lie spilte ut spar 10 til syds konge. Nå spilte Myrvold ruter 9! Det så for meg i første omgang ut til å være et lurt spill for å lage et feilaktig bilde av rutersitsen. Og spillefører tråkket feil, han valgte en spilleplan som i utgangspunktet er bra; stjele en ruter lavt og håpe fargen sitter 4-3, og så stjele den siste ruteren med hjerter konge. Men da kunne Lie trumfe over i tredje ruterrunde - en bet. 

I etterpåklokskapens lys er kanskje ikke ruterskiften så briljant som jeg tenkte først? For spørsmålet er hva syd kan ha skiftet til ruter fra? Med det bordet (østs hånd) ser det unektelig ut til å være opplagt med kløvervri med de fleste ruterkombinasjoner hos syd. Hvis han for eksempel har 98-fjerde vil han vel aldri røre ruterfargen? Det kan jo godt løse akkurat den fargen spillefører må tippe (for eks. om han har KJ10). Og det finnes ikke mange ruterkombinasjoner han kan trygt vri ruter 9 fra. Jeg satt sammen med Tor Helness i morges, og da jeg ga ham spillet som spilleprøve med denne starten resonnerte han akkurat som beskrevet herover, og til slutt sa han: "Jeg tror han må ha vridd ruter 9 fra J109-femte! Han stakk med ruter konge og spilte ruter til nords dame og esset. Da ble antagelsen om den riktige rutersitsen bekreftet, for hva i all verden kan syd ha som gir en rutervri når det ser så normalt å vri til kløver i den situasjonen? Dette høres kanskje etterpåklokt ut det, men en spiller av Helness sitt format er kapabel til å trekke sånne slutninger. Og da spilles i tredje ruterrunde ruter til stjeling med trumfkongen. Så trumf, og etter dette er det elleve toppstikk. Det tolvte kan komme via kløverfinessen som går, men det er ikke nødvendig. Syd er alene om spar-, ruter- og kløverholdet og blir ganske tidlig svett og rar. Skvisposisjonen kan du pusle litt med selv.

Det er nok menneskelig å gå bet i slemmen, absolutt, og med kløvervri i andre stikk tror jeg det også blir bet. Spillefører vil nok da satse på 4-3 i ruter og stjele en lavt, så etterpå hvis det går bra stjele den siste ruteren med kongen. Så han stikker nok med kløver ess, og da er også forbindelsen til en eventuell skvis brutt. Spillet ga 13 IMP til laget med de to norske, og da var de foran med 2 IMP og klare for finalen.

 

 

Chairmans Cup: Lie og Myrvold i finalen

Vi fulgte utviklingen for det eneste helnorske laget (ProWenger) som hang lenge med i Chairmans Cup i Ørebro. De røk imidlertid ut med god margin i kvarfinalen.

Men det er andre nordmenn som spiller i Sverige, og da på lag med svenske spillere, eller også i noen tilfeller på lag med spillere fra andre nasjoner også.

TERJE LIE og OLE MARIUS MYRVOLD spiller på  LOS ESCANDINAVOS som i tillegg til de to norske består av svensker og dansker. Det har gjort det veldig skarpt og skal i dag spille finalen! Den blir overført på BBO.

Link til resultatsiden på swangames.com har du her.

 

Chairmans Cup: Sur norsk start i kvartfinalen

Etter første halvrunde i kvartfinalen (Chairmans Cup) ligger det norske laget med Liv Marit Grude, Bodil Nyheim Øigarden, Espen Haugstad og Fredrik Helness under med hele 62 IMP. Det er imidlertid fire 16-spills sett i kvartfinalen, så løpet er ikke kjørt.

Kampen startet dramatisk, og allerede i spill 1 stod det mange IMP på spill.

Ville du likt å spille slem med dette?

6 spar er en ganske bra slem, normalt avhengig av sparfinessen. Kontrakten bør imidlertid spilles av nord slik at kløveren er beskyttet. Da er normalt alt som skal til at trumfkongen sitter i saksen. Det norske paret N/S kom imidlertid i 6 spar med syd som spillefører. Og selvsagt, vest spilte kløver 3 ut. Hva legger du fra blindemann?

Den norske spilleføreren la knekten, men det ble feil siden vest hadde vært i topp utspillsform:

Forsvaret tok med denne starten på spillet to raske kløverstikk, +50 til det svenske Ø/V-paret. Ved det andre bordet kom svenskenes N/S-par i 6 spar spilt av nord, +980, og dermed var det 14 IMP ut for det norske laget allerede idet kampen såvidt hadde startet.  

Over til Norge - ganske snart...

For mange norske spillere er fortsatt i Sverige hvor den svenske bridgefestivalen pågår i Ørebro. Og noen av dem gjør det riktig bra! Så det går noen dager til før bridgefolket samles i Oslo, nærmere bestemt i operaen, for å spille Marit Sveeas Internasjonale bridgeturnering (MSIBT). Det er en tredagers parturnering som starter fredag 4.august, og det er meldt på mange internasjonale stornavn. I skrivende stund er det 207 påmeldte par.

I Oslo Operahus møter norske spillere utenlandske toppspillere i helgen

MSIBT har uvanlig store pengepremier, men det er verd å nevne at det også er kategoripremier, så mange får sjansen til å kjempe om pene pengepremier uten å være med helt i toppen på hovedresultatlisten. All informasjon om MSIBT kan du finne her. 

Rett etter MSIBT er avsluttet forflytter bridgefolket seg til Drammen for å delta Norsk Bridgefestival. Informasjon om den finner du her.

Men altså, det er noen dager til det braker løs i Norge, og i Ørebro spilles det fortsatt.

CHAIRMAN's CUP

De unge spillerne på lag ProWenger har gjort det meget skarpt. I går vant de både i Round of 32 og Round of 16 og skal derfor idag spille kvartfinale mot et svensk lag. På det norske laget spiller Liv Marit Grude, Bodil Nyheim Øigarden, Fredrik Helness og Espen Haugstad.  

Et ganske typisk trekk i gårsdagens kamper var et det norske laget meldte hardere utganger enn motparten, og de fleste stod. La oss håpe det fortsetter i dag, både at de ikke blir for overmodige og at mange av de tøffe, brukbare utgangene fyker hjem. Her en utgang Haugstad-Helness meldte hvor de svenske motstanderne ved det andre bordet stoppet i delkontrakt. (Øst giver, ingen i sonen)


Er dette en god utgang, og hvordan bør den meldes? Det er også et spørsmål om 5 ruter eller 3 grand er best. 

I 3 grand har du elleve enkle stikk om ruteren går. Det er dessuten en viss sjanse for å vinne 3 grand selv om ruteren ikke går, hvis du for eksempel får spar ut. Hvis den fargen sitter 4-4, og spillefører får beholde hjerter ess får ikke forsvaret mer enn tre sparstikk og ett i ruter. 

I 5 ruter er det elleve enkle stikk om ruteren løses uten taper, forsvaret får bare to sparstikk. Det er imidlertid et rutervalg. Men også i den utgangen kan det i praksis bli en sjanse selv om det blir rutertaper, og det er at det ikke kommer spar ut. Hvis det kommer for eksempel hjerter ut mot 5 ruter, eller sparhonnør fulgt av hjerterskift, kan det spille to runder ruter fra topp. Selv om det da viser seg at det er en rutertaper kan kanskje spillefører rekke å bli kvitt en spar på kløveren før forsvaret kommer inn.

Alt i alt: utgang er bra! For å komme dit etter pass-pass må vel vest åpne med 1 ruter og hoppe til 3 ruter i andre melderunde. Han har bare 14 hp, men den syvende ruteren i en bra farge gjør at å melde slik har mye for seg.

Slik så hele spillet ut:

 

Helness-Haugstad var i 5 ruter. Haugstad fikk spar ess i utspill, og om nord tar for spar konge også blir det et rutervalg, toppe eller ta finesse. Men nord skiftet til hjerter, og da prøvde Haugstad dobbelsjansen jeg nevnte, toppe ruteren først, og hvis det da viser seg å være rutertaper blir håpet at en spar kan kastes på kløver før han med ruterstikket kan stjele. Siden ruter dame falt var det sikker utgang, og nå ble nord automatisk skviset i kløver og spar for overstikket, +420.

Ved det andre bordet spilte Grude-Øigarden motspill mot delkontrakt i ruter hvor det ble elleve stikk, 7 IMP inn.

Omtrent halvparten av lagene var i utgang. To steder ble det tre bet i 3 grand etter hjerter dame i utspill fra syd da spillefører forsøkte ruterfinessen.

 

Over til Sverige!

Den svenske bridgefestivalen har pågått noen dager og varer til 6.august.Festivalen foregår i Ørebro.


Mange nordmenn har de siste årene tatt turen over kjølen og deltatt i svenskenes festival. Alle skyrter veldig av turneringene der.

CHAIRMAN's CUP har mange norske lag. Av helnorske lag henger ProWenger fortsatt med, de vant i formiddag sin kamp i Round of 26 mot Latvia.  

På ProWenger spiller Liv Marit Grude, Bodil Øygarden, Fredrik Helness og Espen Haugstad. Her er et eksempel på tøff lagbridge.

Dette er en hard, men ganske god utgang i 4 spar. Den er ikke på noen måte sikker, men det behøver bare sitte sånn noenlunde så ruller det hjem ti stikk og soneutgang. De som oppvurderte nords hånd til 15-17 grand kom ut. Men det var bare 8 av de 32 lagene som meldte utgang, resten fikk kun delkontraktscore. Fredrik Helness og Espen Haugstad fikk tak i den fete 620-plussen, og det var 10 IMP inn da latvierne spilte 2 spar med ni stikk.

 

Mortons fork i Spingold-finalen

Da Brogeland og Lindqvists lag satte inn den formidable sluttspurten i Spingold-finalens siste sett kom det ene gladspillet etter det andre. Det norske parets liste ble veldig solid, med bl.a. to ganger +800, to gode slemmer og masse annet bra. Men det spillet jeg likte best var dette:


Ved det andre bordet gikk Platnick-Diamond en bet i 4 spar doblet. Med denne type kort er det litt uvanlig å la N/S få spille 4 hjerter som italienerne gjorde mot Brogeland-Lindqvist, men det kan se ut som om det er riktig av Ø/V å gjøre det i dette tilfellet siden 4 spar går bet, og det tilsynelatende er fire tapere (en i hver farge) i 4 hjerter. Men det er et lite synsbedrag. I alle fall er det vanskelig for forsvaret etter at vest har spilt ut spar ess som Sementa gjorde. I andre stikk skiftet han til ruter knekt, liten fra nord. Da oppstår en variant av det som kalles "Mortons fork". Hvis øst ikke tar for ruter ess kan det kastes ruter fra syd på spar konge. For hvis øst legger liten vinner ruter dame stikket, så trumf. Øst er inne på hjerter ess, og tar han ikke for ruter ess da så får ikke forsvaret ruterstikk, syds andre ruter forsvinner på spar konge. Det hjelperimidlertid ikke å ta for ruter ess verken i fargens første runde, eller om han legger liten i det stikket og kommer inn på hjerter ess i neste stikk. For tas ruter ess "på luft" får spillefører to ruterstikk, og han har plutselig to avkast, ett på nords spar konge og ett på ruter konge. På de forsvinner syds to små kløver.

Ved bordet stakk øst med ruter ess i andre stikk, og Brogeland kunne raskt notere +790 som var verd 12 IMP.

 

Brogeland og Lindqvist vant Spingold!

Det ble en dramatisk avslutning da Boye Brogeland og Espen Lindqvist sammen med lagkameratene John Diamond and Brian Platnick vant Spingoldfinalen mot LAVAZZA. Før det siste settet lå det norske parets lag hele 41 IMP bak og de færreste trodde nok LAVAZZA ville gi fra seg det. Men det meste gikk veien for lag DIAMOND og ledelsen krympet. Brogeland-Lindqvist hadde en kanonliste. Før det aller siste spillet ledet LAVAZZA med 3 IMP.

Som du ser i nederste venstre hjørne i bildet har LAVAZZA spilt 4 spar og vunnet ett overstikk ved det andre bordet, +450. Og under der står stillingen, 116-113 i favør av LAVAZZA. Da Brogeland-Lindqvist valgte å spille motspill mot 3 hjerter doblet måtte det bli svingspill, men hvor stort?.

Det ser ut som om Sementa skal kunne skrape sammen seks stikk i 3 hjerter doblet. Det ville i så fall betydd +500 til DIAMOND, og det ville gitt kun 2 IMP, fortsatt 1 IMP bak etter siste spill. Men Sementa traff vel ikke helt i spilleføringen, og motspillet var godt. Det kom to ganger kløver ut og skift til spar ess og mer spar som vest trumfet. Så spilte han litt merkelig ruter til åtteren. (Det er litt uklart om BBO rapporteringen av spillets gang er helt korrekt, og det har jeg ikke rukket å få bekreftet) Boye vant med kongen og spilte spar, stjeling med åtteren og overstjeling med Lindqvists konge. Så kløver fra nord, og syd kunne kaste sin siste ruter. Dermed hadde ikke Sementa særlig kontroll over det her, og det endte med fire doblede bet, +800 til lag DIAMOND. Den fjerde beten var avgjørende, for nå ga spillet 8 IMP, og DIAMOND vant kampen med 5 IMP!

 

Vinnerne av SPINGOLD 2017

Merk at lag DIAMOND bestod kun av fire spillere. Det er knalltøft, ingen hvile, alle må spille samtlige runder. LAVAZZA har tre par, alle makkerparene bestående av spillere i verdenseliten. Så det meste talte egentlig for at DIAMOND ikke skulle vinne denne finalen, og underveis så det ut som det gikk mot tap. Men en fantastisk innspurt ordnet seier, og nok en enorm triumf til BROGELAND-LINDQVIST som har befestet sin stilling som et av verdens beste par. 

 

Drømmefinale i SPINGOLD!

Boye Brogeland og Espen Lindqvist sitt lag DIAMOND suste til finalen med overlegen seier i semifinalen der det møtte lag MITTELMAN. DIAMOND hadde full kontroll og ledet så mye etter tre sett at motstanderlaget ga opp før det siste settet!

Dermed blir det drømmefinale, laget med det norske paret møter det knallsterke itialienske laget LAVAZZA. Kampen starter i kveld og blir overført på BBO.

I semifinalen var lag DIAMOND best i alt, men det var kanskje gode vurderinger de sanket flest IMP på. Her er et eksempel:

Vest var giver med ingen i sonen, og vest åpnet med 3 ruter. Espen Lindqvist (nord) doblet opplysende, og øst sa pass. Hva ville du meldt med Brogelands kort?:

Jeg synes Boye fant en praktisk og god melding da han inviterte til slem med 5 spar. Slik så hele spillet ut:

Over syds sleminvitt gikk Lindqvist på og tok med seg en storeslemsinvitt som Brogeland avslo. De hadde funnet toppkontrakten 6 spar, og da slem ikke ble meldt ved det andre bordet var spillet verd 11 IMP. Ved det andre bordet åpnet Diamond med 4 ruter, også en god avgjørelse synes jeg, bedre melding enn Delmontes litt forsiktige 3 ruter.

Når man spiller godt får man ofte god glid også:

  

Det var ganske naturlig å komme i 3 grand med disse kortene. Med den dårlig ruterkombinasjonen - tre bortkastede honnørpoeng - er den utgangen bet siden det tapes fire ruterstikk og ett stikk til kløver konge. 

Og øst spilte ut liten ruter. Vest stakk med esset og spilte ruter 8 tilbake. Hvorfor han spilte åtteren (feil fordeling) vet vel bare han selv, og det forvirret øst som trodde vest hadde trekorts ruter. I så fall satt nord med Q-J-10 i ruter, og siden det var det øst trodde la han liten i andre ruterrunde! Lindqvist fikk det gratisstikket og gikk over til syd på hjerter knekt for å forsøke kløverfinnessen. Øst måtte få for kløver konge, men nå hadde forsvaret kun tre ruterstikk totalt, soneutgang til notering! Slurvete motspill av vest, men det fritar vel heller ikke øst for ansvar for fadesen. Han har inntak i kløver og kunne vel bare ha vunnet med ruter konge og spilt mer ruter selv om han tror nord kommer til å vinne det tredje ruterstikket.  

NICKELL slått ut av en Kiwi!

Lag Nickell var som tidligere sagt her i bloggen en av de største favorittene i Spingold. I Round of 16 var det imidlertid slutt for stjernelaget som tapte med 10 IMP mot lag Mittelman. På det laget spiller den opprinnelige Kiwien Ishmael Delmonte. Han har i flere år bodd i Australia, men er fra Auckland, New Zealand hvor han voks opp rett nede i gata der jeg bor. "Ish" har nå forflyttet seg til Las Vegas hvor han har bridge som sitt levebrød.   

"ISH" - en meget fargerik spiller

I kvartfialen møter MITTELMAN lag GUPTA som bl.a har med ZIA og Nystrøm-Upmark fra Sverige. ZIA var Delmontes makker i den forrige syklusen (periode hvor proffene er knyttet til et bestemt lag), men det var langt i fra noen suksess. To veldig kreative og kanskje litt egenrådige typer fungerte ikke som makkerskap. "Aldri mer" sa Delmonte til meg da jeg i januar spurte han om hvordan det var å spille med selveste Zia. Nå får de sjansen til å møte hverandre i en viktig kamp, og ISH mot ZIA blir litt sånn "en kamp i kampen". Det laget som vinner den kampen kommer til å møte det "norske" laget DIAMOND i semifinalen hvis det går som vi håper (og tror), at Lindqvist og Brogeland ordner semifinale. 

Brogeland - Lindqvist til kvartfinalen!

I Spingold, den mest prestisjetunge lagturneringen i US nationals ble det ren overkjøring i favør Boye Brogeland og Espen Lindqvist sitt lag DIAMOND. Da de ledet med over 100 IMP etter kun to av fire sett ga motparten (lag SONSINI) seg, og det norske paret fikk en kort dag på jobben. I kveld (fredag) møter de lag PIEDRA som var 62 seedet fra start og har skapt en liten sensason med å komme så langt som dette. Så laget med det norske stjerneparet blir klar favoritt i kvartfinalen sin. Følg kvartfinalen på BBO i kveld!

 

Spingold: Sterk norsk spurt i R-32

I Round of 32 lå lag DIAMOND med Brogeland-Lindqvist under stort sett hele tiden, og før det siste 16-spills settet ledet motstanderlaget (SHEN) med 36 IMP. Men DIAMOND spurtet fantastisk og vant siste sett med 47 IMP og kampen med 11 IMP. Dermed er DIAMOND fortsatt med, og i Round of 16 møter de lag SONSINI, et meget sterkt lag med bl.a. noen nederlandske verdensmestre. Kampen starter torsdag kveld norsk tid.

I R-32 kampen stoppet Brogeland-Lindqvist veldig lavt i dette spillet:

 

Dette ser unektelig ut som en slem ved første øyekast. Faktisk kan det godt være tretten enkle stikk. Problemet i hjerterkontrakt er imidlertid at kløverutspill tar bort inntaket til sparfargen. Riktignok har spillefører fortsatt hjerter dame som inntak, men hvis kløver ess blir revet bort med det samme så kan ikke sparfargen utnyttes da spillefører ikke får tatt ut trumfen og så hentet sparstikkene. Det norske paret stoppet faktisk i 4 hjerter. Det var en god avgjørelse slik hele sitsen var:

Med kløver ut, og den fryktelige sitsen både i spar og hjerter var det ikke mulig å vinne slem i hjerter. Brogeland vant ti stikk, +420, og var ganske sikkert fornøyd med det. Ved det andre bordet var N/S mye mer optimistiske, de meldte 7 hjerter! Den kontrakten gikk tre bet, +150 til lag DIAMOND ved det bordet, og 11 IMP.

 

Metoder og nyanser

Lag NICKELL er alltid blant favorittene uansett hvilken turnering de spiller i. I Spingold (Round of 64) møtte de et kinesisk lag. Halvveis i kampen lå NICKELL under, men som vanlig kom de sterkt utover i kampen. Til slutt gikk de videre med 26 IMPs margin.

Et spill som ga sving har interesse kun fra et meldeteknisk synspunkt. Noe avhenger nok av hvilke avtaler man har. 

  

Som du ser av stillingen i hjørnet til venstre nederst lå NICKELL under i kampen på dette tidspunktet.

Ved det andre bordet åpnet syd med 2 spar, femkorts spar pluss minst firekorts minorfarge og under åpning. Det gikk to passer før Meckstroth (øst) meldte 3 spar. Hva de har avtalt i den posisjonen vites ikke, men det kunne ut fra de videre meldingene se ut som det rett og slett var "vanlig" Michaels Cuebid, dvs. hjerter og en minor, minst 5-5. Vest gikk på mot slem med en sleminvitt, og de fant den sikre kontrakten 6 hjerter. Da syd ikke fant ruter ut fikk Meckstroth tretten stikk, +1460.

Levin (syd) passet, og etter pass fra vest også åpnet Weinstein (nord) med 3 ruter. Øst kan liksom ikke doble med singel spar og meldte inn 3 hjerter. Da syd smalt til med 5 ruter ble det riktig "tempo" på meldingsforløpet for N/S, mens Ø/V måtte ut å gjette. Vest sa 5 hjerter, og øst kunne ikke vite om det var basert i gode kort, eller om vest bare pushet da han støttet sin makker. Som du ser passet øst, og da de dermed hadde brent den opplagte slemmen var det 13 IMP i favør lag NICKELL.

Det er diverse muligheter for å bruke Michaels Cuebid, eller såkalt Leaping Michaels og det som kalles "non-leaping" Michaels over sperremeldinger. Det er melding på firetrinnet i minorfarge for å vise en sterk hånd med minst 5-5, med fem+ kort både i meldte minorfarge og den ledige majorfargen. Over 3 ruter er det jo to ledige majorfarger, og det gjør det hele mer komplisert. Over en minoråpning på tre-trinnet bør vel 4 i motpartens minorfarge (her 4 ruter) vise begge major, men hva med 4 kløver? Å bruke det som kløverfarge er neppe mest nyttig. Sterke 5-5 hender er viktigere å få vist i slike meldesituasjoner.

Slike meldinger må selvsagt være 100% avtalt, og det er også et spørsmål hvor sterke kort slike to-fargemeldinger på firetrinnet forutsetter. At det må være gode kort er åpenbart, man slår jo fast at egen side skal spille på fire- eller femtrinnet (eller høyere). 

Har du og din favorittmakker gode avtaler om hvordan gjøre det med sterke, tofargede hender over sperremeldinger?

Å bruke Leaping Michaels over 2 åpninger i majorfarge er i alle fall å anbefale. Det er et direkte hopp til 4 kløver/ruter over 2 hjerter eller 2 spar i åpning fra motparten for å vise minst fem i den fargen samt minst fem i den ledige majorfargen. Veldig beskrivende, og selvsagt må det innebære sterke kort siden man melder så høyt. Å hoppe til 4 kløver eller 4 ruter over 2 hjerter eller 2 spar med lang minorfarge, enten som sperr eller om man spiller med sterke(re) innhopp, har som regel lite for seg. Med den typen kort kan det dessuten godt være at sluttkontrakten er 3 grand, og det blir det vanskelig å komme til om man melder direkte på firetrinnet!

Men husk en ting hvis du og din makker innfører "Leaping Michaels"; det kan være en "memory-trap", og om en av dere glemmer betydningen av meldingen er det fort gjort at det blir "katastrofe". 

Det som i alle fall er typisk med det spillet jeg her fortalte er at det gikk i favør lag NICKELL, det skjer forbløffende ofte. Trolig har det med gode avtaler å gjøre, men også gode vurderinger. 

Spingold: Brogeland-Lindqvist komfortabelt videre

I Round of 64 vant Boye Brogeland og Espen Lindqvist sitt lag DIAMOND enkelt. De vant sin kamp med 110 IMP over 64 spill mot lag SMITH som var seedet som nr. 69. I neste runde møter DIAMOND lag SHEN som består av sterke spillere fra Kina.

Det ble slutt etter tirsdagens kamp for Lars Arthur Johansen, Harald Eide og Christian Bakke på lag WOLFSON som møtte ett av topp-lagene, Fleicher (nr. 2 seed). Laget med tre nordmenn tok en liten ledelse etter 16 spill, men etter det var de stort sett på etterskudd, dog med en fair sjanse før de siste seksten. Da det settet ble tapt var det over, kampen ble tapt med i 55 IMP.

For Tor Eivind Grude og Kristoffer Hegge på lag LEBOWITZ var det knalltøff motstand. De møtte GUPTA som bla. består av Zia, Fredin og andre verdensstjerner. Kampen var helt jevn, og laget med de to norske spillerne ledet med 3 IMP før de siste seksten spillene. Det settet ble tapt, og GUPTA gikk videre med 10 IMPs margin som ikke er særlig mye over 64 spill.

Det manglet noen få IMP, Kristoffer. Next time!

Totalt bra innsats av de unge norske spillerne. Brogeland-Lindqvist er jo fortsatt med og kan forsvare de norske farger. Det vil ikke være noen stor sensasjon om deres lag (DIAMOND) vil være med lenge i denne turneringen.