Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

"Vant" kampen - ble slått ut likevel

 I OCBL September Teams (BBO) ble det et uvanlig brutalt tap for Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen sitt lag (AMALGAMATED) i kvartfinalen.

Det begynte å se lysegrønt ut med få spill igjen, men med 23 IMP ut på de tre siste spillene gikk det galt, selv om laget deres faktisk scoret flest IMP i selve kampen! Det andre laget (HARRIS, England/Bulgaria) ) hadde nemlig "carry-over" på 8,1 IMP pga. bedre plassering i kvalifiseringen (de vant sin pulje), og det gjorde at totalresultatet ble 5,1 i favør HARRIS. 

Det norske parets lag ledet før det aller siste spillet, og det burde blitt uavgjort spill. Se om du gjør samme feilen som Grude-Johansens lagkamerat. Noen synes nok det er litt urettferdig å dra frem ett sånt spill i en kamp som blir hårfint tapt, og det er det. De andre kunne sikkert ordnet seier også, og det kan godt hende han som gjorde den avgjørende feilen spilte en god kamp. Men når det er en så dramatisk avslutning på kampen må det nesten fortelles.

                                                                     BLINDEMANN

Du sitter syd og skal spille motspill. Det har gått 1 spar (vest) - 2 spar, 4 spar så motspilleren på syds plass vet ikke veldig mye om vest sine kort. 

Nord spiller ut kløver dame til syds ess. Det ser nokså logisk ut å skifte til trumf for å forhindre mange stjelinger for spillefører hos blindemann, den korte trumfehånden.

Liten spar fra syd går til toeren fra vest og nords dame. Tilbake kommer spar 7 og spillefører forlanger knekten fra øst. Legger du kongen, eller liten?

Konge "går på draget" uansett, det er klart at det blir ikke flere trumfstikk til forsvaret. Det kan simpelthen ikke ha noen betydning for antall trumfstikk hva syd gjør. Så spiller det da noen rolle om syd legger på kongen eller liten?

Ja, det gjør det. Selv om det altså ikke koster noe i trumffargen som sådan koster det faktisk hele kampen og seminfinalebilletten:

Ved det andre bordet spilte Johansen 4 spar og fikk samme motspill, men han kom inn på hånden i andre sparrunde. Da var det ingen annen mulighet enn å trumfe en hjerter å håpe at damen satt tredje. Siden den ikke gjorde det måtte senere ett stikk i hjerter gis bort for å godspille den femte hjerteren, og det ble en taper i hver farge - en bet.

Siden HARRIS sin spillefører fikk lov å finne stikket for spar knekt var han inne hos øst. Spillefører hadde fortsatt et valg, ta hjerterfinesse, eller spille liten til esset og trumfe en hjerter i håp om damen tredje. Det er bare med damen tredje bak han tjener på å spille liten til esset og trumfe en hjerter, mens finessen får med at damen sitter fjerde foran, og om damen sitter tredje foran blir det samme hvordan det spilles. Han tok hjerterfinessen, og siden den holdt fikk han satt opp hjerteren med kun en stjeling. Dermed ble det kun en taper i trumf, en i ruter og en i kløver, +420 som sammen med +50 var verd 10 IMP. Grude-Johansen sitt lag hadde selv med det tapte spillet vunnet 3 IMP mer enn mostanderne på de 24 spillene, men kampen ble likevel tapt med 5,1 IMP når carryoveren ble medregnet. Brutalt. 

 

Kommentarer

Jeg vil heller si vest hadde mer flaks enn hvor han var dyktig.

Syd gjorde en tabbe, greit nok, men burde ikke vest gå bet likevel? Som spillefører ville jeg tenkt, "Motparten kunne tvunget meg til å spille AK i hjerter og hjerter til stjeling, men nå slipper de inn bordet med vilje, hva kan være årsaken til det"?

Den eneste grunnen til å gi spillefører inntak i bordet er vel for å sette spillefører på en liten prøve?

Slik spillet gikk nå burde Syd hatt 10xxx i hjerter i stedet, og spillefører ville blitt latterliggjort for å la seg lure trill rundt.

Men sånn går no dagan :)

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.