Vintermesterskap i Frankrike: Tre "norske" lag videre

Flere av de norske spillerne som deltar i European Winter Games i alpebyen Alpe D'Huez i Frankrike hadde en god dag onsdag. Tre lag med norske spillere er videre til Round of 16 som spilles torsdag. 

Team GILLIS ble på 6.plass av 48 lag i kvalifiseringen. På GILLIS spiller Simon Gillis (UK) og fem nordmenn, Per Erik Austberg, Arild Rasmussen, Christian Bakke, Boye Brogeland og Erik Sælensminde.

Team Funbridge Blue er et lag med unge spillere, alle supertalenter fra Sverige, Norge, Danmark og USA. På det laget spiller Nicoai Heiberg-Evenstad. De ble nr. 8. 

På 9.plass kom team SCORWAY (Norge/Skottland) som foruten skotten Steve Levinson består av de tre nrodmennene Nils Kvangraven, Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen.  

De 16 beste lagene spiller altså fra nå av utslagskamper, vinn eller forsvinn! Finalen spilles søndag.

Hele resultatlisten, bulletiner og alt du måtte ønske å vite om dette mesterskapet finner du her.

De som er slått av lagturneringen går over i en Board-A-Match turnering som starter torsdag.

En rask gjennomgang av listene til SCORWAY viste at de spilte godt og solid. Så at vi tar med et særdeles heldig spill er ikke for å påstå de hadde flaks i turneringen over hele 144 spill. Men i dette tilfellet Fru Fortuna i perlehumør og på SCORWAY sin side. Spillet starter med et valg av åpningsmelding for øst, og du kan jo selv bestemme deg for hva du sier:

Giver øst. Ø/V i sonen

Ingen passer med dette selv om øst har kun 10HP. Men bør det åpnes med 1 hjerter eller 1 ruter?

Gammel meldeteori tilsier åpning i lengste farge generelt sett. Men med så få HP kan det fort bli vanskelig å få vist majorfargen med slike 5-6 hender. Derfor er det mange som velger å starte med 1 i majorfargen, for åpnes med 1 ruter kan det bli ukomfortabelt høyt å melde hjerter senere om motparten melder og kanskje sperrer.

Det er nok ingen garantier for hva som blir rett her. Hvis Ø/V har hjertertilpansing er åpning med 1 hjerter blink. Og får de melde i fred får i alle fall øst etter hvert vist 5-5 i rødt. 

Slik så hele spillet ut:

Det var åpningsmeldinger med både 1 ruter og 1 hjerter rundt omkring i lokalet. Mot Grude-Johansen åpnet øst med 1 ruter. Det norske paret (N/S) meldte ikke. Vest høynet til 2 ruter. Da kom 3 ruter fra øst, og der spilte de.

Litt tamt av Ø/V, og som du ser fant de ikke hjertertilpasningen. Dette er en ganske bra utgang med veldig få HP til sammen, og som du også ser, det sitter veldig snilt. Så her kunne det vel bli et pluss-spill for det norsk-skotske laget?

Ja, det ble pluss-spill galore, men det var ikke mye som skulle til før det hadde blitt tapt spill. Ved det andre bordet meldte Steve Levinson som om han eide kortstokken etter han valgte å åpne med 1 hjerter. Der meldte N/S, og det ble et livlig meldingsforløp:

Temmelig uvanlig må det være lov å si: delkontrakt i minorfarge ved det ene bordet, doblet slem i majorfarge ved det andre!

Kvangraven så nok for seg en god del mer hos øst og med to ess meldte han altså 6 hjerter etter at Levinson hadde meldt temmelig brutalt på andre siden av bordet. 

Det satt som det skulle. Det kom kløver ut som ga et ekstra inntak til vest. Siden trumfen ordnet seg med en taper og ruteren viste seg å være gående via finesse ble det tolv stikk og +1660 på bok. Dermed ga spillet hyggelige 16 IMP til SCORWAY.

Om det kommer spar ut har 6 hjerter veldig dårlig sjanse. På kløver ess forsvinner østs andre spar, men så må hjerteren må ordne seg med en taper samt at det må bli inntak til vest i tredje trumfrunde slik at ruterfinesse kan tas. Og da må ruter konge sitte singel eller dobbel foran!

Om det hadde blitt en bet (doblet) i 6 hjerter ville Ø/V med sin litt triste +170 ved det andre bordet vunnet 9 IMP, 25 IMP i sving.

Ett par til noterte +1660. Det var en del doblede utganger med hjemgang og doblede overstikk som ga "postnummer scorer". "Room top" ble det for et Ø/V-par som spilte 4 hjerter redoblet med to redoblede overstikk. Det gir det samme som postnummeret i Eidsberg, Indre Østfold: 1880. 

 

 

 

 

 

 

European Winter Games

Denne uken spilles Europan Winter Games i idylliske Alpe D'Huez i Frankrike. Det er et transnasjonalt mesterskap så det deltar mange spillere fra andre verdensdeler enn Europa. Fire lag har med norske spillere.

Spillestedet i skisportstedet Alpe D'Huez  i Frankrike

Lagene med norske spillere glitret ikkle de to første kvalifiseringsdagene, men de kan nok komme seg videre til sluttspillet som blir utslagskamper. Det starter torsdag og da starter også et Board-a-Match mesterskap.

Alle resultater, deltakerlister osv. finner du her. 

I en av kampene på mandag kom dette spillet som til en viss grad ble avgjort av syds vurdering i starten av meldingsforløpet:

Giver øst. Alle i sonen

Du hører åpning med 1 spar fra øst. Melder du inn 2 kløver? 

En slags regel er å ikke melde så aktivt med lengde i motpartens farge. Endel spillere på syds plass passet derfor på østs 1 spar, men det var vel flere som meldte inn 2 kløver, bl.a. Boye Brogeland som spiller på lag Gillis. Vest passet og Christian Bakke (nord) meldte 3 spar - Splinter - dvs. kortfarge i spar og kløvertilpasning. Hva gjør du nå?

Brogeland smalt til med 6 kløver. Det er ganske hardt, men fristende. Det er veldig sannsynlig makker har minst en ruterhonnør, men om det er kun en topphonnør i ruter må kløveren være god nok. Trumfen var mer enn god nok, men det var likevel i teorien en håpløs slem. Teori og praksis er dog to forskjellige ting:

Håpløse slemmer er ikke håpløse før det har blitt bet! Som så ofte viste det seg at ess-utspill mot slem var tingen. Og spesielt siden meldingen går slik er det vel noen argumenter for å spille ut ruter ess? Men det utspillet kan selvsagt være det eneste som gir spillefører kontrakten også. 

Vest spilte ut hjerter knekt. Da var det bare å trumfe, spille seg over til nord på trumfkongen og ta sparfinessen. En ruter forsvinner fra nord i andre runde spar og det er igjen fire trumf hos nord til å trumfe en ruter og tre spar (om nødvendig kan hjerter dame godspilles også) - tolv stikk. Det ga en massiv +1370 til notering.

Hva tror du skjedde ved det andre bordet?

Der og ved fire-fem andre bord passet syd på østs 1 spar. Dermed kom ikke N/S med i meldingene i det hele tatt! Arild Rasmussen-Per Erik Austberg fikk spille en fredelig delkontrakt i ruter som Ø/V og fikk ti stikk, +130. Spillet ga hele 17 IMP til lag Gillis.

Nicolai Heiberg-Evenstad spiller på det flernasjonale laget Team Funbridge Blue som består av unge spillere. De ligger brukbart an før siste kvalikdag, men i dette spillet gikk det helt galt. Nicolai satt øst og makkeren var det amerikanske stortalentet Finn Kolesnik som fortsatt ikke har fylt 20 år. Så til sammen er alderen på det makkerparet bare halvparten av alderen til mange enkeltspillere som deltar. Både Finn og Nicolai har gjort det skarpt i det siste, men her ble det altså fiasko da de doblet 6 ruter og Finn spilte ut spar 8. Dermed ble det +1740 til N/S. Ved det andre bordet var lagkameratene i den merkelig kontrakten 2 spar spilt av syd og gikk en bet. Så ungdommene måtte tåle -18 IMP på dette spillet, men de ligger ganske bra an med 8VP over middels etter åtte kamper av 12.