Vinterlekene: Espen Erichsen til topps i BAM'en

I Alpe D' Huez, Frankrike er European Winter Transnational Championships avsluttet. 

ZIMMERMANN (Sveits) vant lagturneringen. De slo i finalen lag NIKOS, en Polen-USA-Hellas kombinasjon.

De norske deltakerne i alpene ble slått ut av lagturneringen tidligere i uken og spilte derfor i Board-a-Match mesterskapet.

Vi har i tidligere nevnt norske resultater og spill fra vinterlekene, men glemte i de rapportene Espen Erichsen som vi fortsatt regner som norsk selv om han bor i England og spiller under engelsk flagg. Hans lag ORCA gikk videre til Round of 16 etter 7.plass i lagkvaliken, men så ble det stopp og BAM-turnering for dem også. I BAM'en gikk det imidlertid bedre, og de gikk helt til topps! På ORCA spilte foruten Erichsen hans makker Richard Plackett (Wales) og de svenske brødrene Ola og Mikal Rimstedt.

SCORWAY med Tor Eivind Grude, Lars Artur Johansen, Nils Kåre Kvangraven og skotske Steve Levinson ble nr. 4 i BAM'ens A-finale.

Plackett og Erichsen flankert at brødrene Rimstedt etter den sterke seieren i BAM-mesterskapet

_________________________________________________________

Vi tar med et spill fra den nevnte lagfinalen mellom ZIMMERMANN og NIKOS, et spill hvor det handlet om å melde godt.

 

Øst er giver og N/S i faresonen. Øst passer, og det er syds tur. Hvordan bør disse kortene meldes om N/S får melde i fred?

Det starter vel for de fleste 1 ruter - 1 hjerter før syd melder 3 spar - Splinter. Kalita-Klukowski som spiller for ZIMMERMANN meldte godt videre.

Da nord spurte om nøkkelkort med 4NT antar vi at syds hopp til 6 kløver viste to nøkkelkort og en renons (bekreftet kanskje trumf dame også?). Det er forskjellige måter å gjøre det på når man har renons som ikke er vist (syds 3 spar var singelton eller renons), ved å ikke avgi et de vanlige svarene på spørsmålet 4NT. Uansett, ZIMMERMANN sitt N/S par endte i 7 hjerter hvor det ikke var noe å spille om, N/S +2210.

Det er tretten toppstikk i grand og det er derfor beste og tryggeste kontrakt da det en sjelden gang kan komme ruter ut til stjeing i hjerterkotnrakt. Men det er bra å komme seg i storeslem. Det ville imidlertid stått i 7 hjerter selv om nord ikke hadde hatt spar ess. 

Ved det bordet fikk altså N/S melde i fred. Det gjør man ikke så ofte når Ø/V er i gunstig sone og der sitter Brink-Drijver! Slik så alle kortene ut: 

Det er vel neppe alle som melder med Ø/V sine kort her? Svært få melder antagelig...

Men Brink meldte inn 1 spar som vest med sine 3 HP! Han traff makkeren med perfekte kort for sparkonrakt, og da ble det fres over det. NIKOS sitt N/S-par gjorde det bra som kom frem til 7 hjerter, men det var ikke slutt. Slik ble hele meldingsforløpet ved det bordet:

Vest meldte altså tre ganger i dette meldingsforløpet. Temmelig aktivt, på en måte en gang for hvert av de tre honnørpoengene han hadde  

Å stampe over 7 hjerter er litt gambling, for kanskje har makkeren en mulighet for å få ett stikk mot motpartens storeslem. På den annen side er det svært lukrativt å stampe de gangene motpartens storeslem står. 

Merk nord sin pass på 7 spar. Det er klart at det er kravpass, og da må det logisk være en invitt til å si 7 NT. Passen bør derfor love spar ess. Syd var nok fristet, men visste ikke sikkert at ruteren var så potte tett. Dermed tok de "pengene" som man sier, tok det som var å hente i motspill mot 7 spar doblet. Det var ikke mer enn N/S +1100, så ZIMMERMANN vant spillet med 13 IMP.