HEIMDAL BK med to lag til lagfinalen

Vi har tidligere meldt at Bergen Akademiske BK klarte å få med to lag til årets finale i NM for klubblag. Det hadde også Heimdal BK sjansen til da deres to gjenværende lag skulle spille sine 6.rundekamper. Og klubben fra Trondheim tok vare på den sjansen.

Heimdal BK 4 med Villiam Ovesen, John Vegard Aa, Steinar Aa og Lars Frøland tok seg fredag videre med seier 126-102 over Gudbrandsdal BK.

Heimdal BK 1 slo ut Stavanger BK, også det i en jevn kamp hvor resultatet ble 70-59. På klubbens førstelag spiller Per Erik Austberg, Arild Rasmussen, Terje Aa og Allan Livgård.

Dermed har Bergen Akademiske BK og Heimdal BK halvparten av lagene i lagfinalen. Og det rimer jo, de har vært to av de mestvinnende og dominerende klubbene i landet i flere tiår nå. Om årets norgesmestre viser seg å komme fra Bergen eller Trondheim vil det neppe være noen sensasjon, men noen av de andre lagene vil nok helt sikkert ha et ord med i laget også. Vi kommer tilbake med forhåndsomtale av lagfinalen som vil bli arrangert på Storefjell 30.5 – 2.7. Det er BK Missklikk og Hemsedal BK som sammen skal arrangere finalen.

Her er et spill fra kampen mellom Heimdal 4 og Gudbrandsdal BK. Det ga noen interessante meldevurderinger, og det vil hjelpe godt om makkerparets avtaler er på plass også. Villiam Ovesen har fortalt meg spillet som ikke akkurat er et av vinnerlagets skrytespill da det som ble gjort ble feil.

Du sitter nord og er giver med N/S er i sonen og Ø/V utenfor. Åpner du?

I moderne bridge åpner mange med slikt, tofargehender med minst 5-4. Det har blitt ganske vanlig å åpne med alle 11 poengere om det ikke er balansert hånd, og noen 10 poengere også om fargene er bra. Det er antagelig mest å hente strategisk med tynne åpningsmeldinger om man har begge majorfargene. Her er imidlertid ikke hjerterfargen noe å skryte av, men det er begge major, og hånden ser ganske ok ut med to ess og en singelton. Det er uansett ingen garantier når det gjelder slikt. Hva som oftere blir rett eller galt når det gjelder slike avgjørelser er jeg på ingen måte sikker på. Et faremoment med veldig tynne åpningsmeldinger er at vi kanskje ikke har tilpasning, men makker har bra kort, og så vi havner i 3NT med alt for lite HP til sammen. Da er det imidlertid fortsatt muligheter om fargene er bra og potensielt stikkgivende.

Villiam Ovesen åpnet med 1 spar. Nestemann gikk innpå med 2 kløver og syd meldte 2 hjerter. Øst var med også, 5 kløver! Det er din tur igjen. Hva melder du nå?

Alternativene er pass, dobler og 5 hjerter.

Hvordan er det med avtalene du har med din makker i slike posisjoner? Er pass krav (bra kort) og i så fall vil å doble nå vise minimum og være en slags advarsel?

Det vanligste blant topp-par er nok at det ikke er kravpass-situasjon så lenge det ikke er etablert utgangskrav, og de fleste spiller vel med 2-over-1 som kun rundekrav etter innmelding fra motparten.

Det er fristende å si 5 hjerter likevel, man ønsker jo gjerne å få med seg utgangsbonusen i sonen, og motparten går kanskje bare en bet eller to i 5 kløver. Et faremoment med å melde en gang til etter allerede å ha åpnet med 10 poeng er at makker er veldig sterk og legger på til slem selv om også han vet at dette er en veldig presset situasjon.

Villiam sa 5 hjerter, og da skjedde det som ikke burde skje, makkereb løftet til 6 hjerter. For mye Møllers tran? Slik så hele spillet ut:

Dette var på ingen måte en slem, og syd var kanskje litt brutal han også selv om han må få lov til å forvente en del mer hos nord. Det er fort gjort å se for seg noen vanlige åpninghender som mot syds hånd gir bra spill for slem. Nord må imidlertid ha to ess og mere til om slem skal være noe særlig bra, men syd vet jo at nord ikke har ett eneste HP i hjerter.

Slik det faktisk var, med spar konge bak måtte sparen gi fire stikk og gi tre ruteravkast for å få elleve stikk.

Etter å ha meldt sånn og gått bet i slem i en tett rundekamp mot et godt lag tenker man "huff, her har jeg kanskje ødelagt kampen". Men denne gangen ble heimdalingene reddet av Gudbrandsdals N/S-par som også havnet i slem selv om nord passet i åpning. Bet i slem ved begge bord, med andre ord nok en gang et kjedelig uavgjort spill...

Jeg forsøkte å få fatt i flere detaljer om hva som skjedde i meldingene ved det andre bordet fra en av spillerne på laget som tapte kampen. "Det meldingsforløpet vil du ikke vite" var svaret. Og neste setning var "Hele fredagen burde sensureres". Hvem som sa dette vil jeg ikke fortelle, men jeg kan si så mye at han opprinnelig er fra Meldal.

Vi kommer tilbake med flere spill fra 6.rundekampene om litt.