Tromsø BK 1 til lagfinalen

Hemsedal BK møtte Tromsø BK 1 (Evenstad) i NM for klubblag, 6. og siste utslags runde før lagfinalen. Den kampen endte med meget klar seier til Tromsø som spilte med Kristian B. Ellingsen/Peter Marstrander og Stian Evenstad/Nicolai Heiberg Evenstad.  

Mot slutten var kampen mer eller mindre avgjort, og etter det nest siste spillet var det ingen tvil. 

Syd åpnet med 1NT ved begge bord. Kristian B. Ellingsen doblet med vests kort, og nord redoblet som jeg antar ba om at makkeren skulle si 2 kløver så kunne nord passe eller melde sin farge for å spille der. Men Peter Marstrander (øst) sa 2 spar. Etter pass fra syd kom 3 ruter fra vest og nord prøvde 3 hjerter. Øst gjentok sparfargen, og vest løftet til 4 spar. Hele meldingsforløpet ble altså slik:

Det kom hjerter ut og mer hjerter stjålet hos øst. Så spar som syd stakk med esset. Det kom kløverskift som Marstrander dukket til nord, så mer kløver til esset. Vests tredje kløver ble stjålet slik at han kom seg over til hånden, og da spar knekt kom på under trumfkongen var det en ganske heldig utgang til bokføring, Tromsø + 620.

Syd kunne betet denne utgangen, men det er ikke så lett ved bordet som det er med åpne kort. Syd kunne skiftet til ruter idet hun kom inn på trumfesset. Da er spillefører inne på bordet og kommer seg ikke hjem til hånden for å tå tatt ut trumfen uten at N/S må få komme inn. Nord må også være med på dette motspillet og ikke bruke kløver konge, men la syd komme inn på damen det spillefører er nødt til å spille kløver for å kunne få stjålet seg hjem til hånden i tredje kløverrunde. Hvis syd så får komme inn på kløver dame kan det spilles ruter til stjeling, betestikket. Det er ikke så ofte man spiller en dobbelton for senere gi makker stjeling ved å fortsette den fargen, men slik var det i dette spillet!

Ved det andre bordet passet vest da syd åpnet med 1NT uten at jeg vet sikkert hvorfor. Kanskje var det pga. av systemvarianter, for eksempel dobling viste noe annet enn sterke kort, og 2 ruter også noe annet enn ruter? Eller kanskje vest bare hadde et litt romantisk håp om å få spille motspill mot grandkontrakt? Det videre meldingsforløpet ble imidlertid kort:

Grandkontrakt ville sevsagt ikke Nicolai Heiberg-Evenstad (nord) at faren hans skulle spille. Det kom i stedet en overføringsmelding til hjerter, og med ungdommelig optimisme klinket han til og plasserte Stian i 4 hjerter!

Dermed meldte og vant Tromsø utgang i begge retninger, for 4 hjerter var ikke til å rokke. Ø/V fikk kun ett stikk i ruter og ett i kløver, Tromsø +650. Dobbelscoren +1270 er verd 15 IMP.