Spilleprøve

I en treningskamp på BBO forleden kom et spill hvor spillefører ved begge bord overså vinnervarianten. Min makker vant sin kontrakt likevel, men da motspilleren som gjorde feil hadde sagt "sorry" var makker den første til å påpeke han burde selv si "sorry" for sin spilleføring. For han hadde ikke fått med seg et lekkert poeng. Prøv selv om du kan se trekket som må til:

Du er i 4 spar som vest etter at syd har åpnet (1 kløver) og nord har sagt 1NT over vests 1 spar. Nord spiller ut kløver 8 (norsk fordelingsutspill). Planlegg spillet før du leser videre.

Det er sikkert en spartaper (nord sa jo 1NT). Dessuten er det en taper i hver av de røde fargene samt en mulig kløvertaper. Men kløverutspillet gjør at du har en sjanse, en kløver kan trumfes. Det må skje ved at spar konge brukes til å trumfe med. Om spar sitter 3-2 kan det gå å slippe med kun en trumftaper likevel. Om nord har Q-9 fjerde i trumf blir det automatisk to trumftapere etter å ha trumfet en kløver med kongen, men det kan du ikke gjøre noe med. Den tredje kløveren må du jo bli kvitt, og det finnes ingen annen mulighet enn å trumfe den hos øst.

Det med at det etter å ha brukt trumf konge til å stjele med blir to trumftapere om nord har fire kan kanskje sette deg på sporet til å finne riktig spill her? For er det noen fare om nord har kun tre trumf med damen?

Vel, du har ikke noe valg i starten og starter med kløver konge, kløver til esset og kløver til stjeling. Nord fulgte i andre kløverrunde med femmeren og så med kløver 10 idet du trumfet den tredje kløveren. Det er nesten helt sikkert at kløver satt 4-4 fra start. Hva gjør du nå?

Det var det der med "fare for to trumftapere" om nord har kun tre trumf, da. Du må slippe han inn på trumfdamen i andre trumfrunde etter esset fulgt av knekten (eller tieren), og da har han en mellomstor spar (nieren) igjen bak for eksempel tieren tynt femte. Da er det fare for en trumfhøyning hvis syd kommer inn og spiller en farge nord ikke har lenger. Nieren forfremmes til forsvarets fjerde stikk. En farge nord ikke har lenger kan være kløver om den satt 5-3 fra start, men det tror du ikke på. Hvis nord har 3-3-3-4 fordeling er det ingen fare for noen trumfhøyning, nord må ha den fargen som spilles av syd i sluttposisjonen. Men hva om nord hadde 3-2-4-4 fra start, ingen usannsynlighet? Og det var fordelingen fra start:

Merk østs dobling. Vi bruker ikke det som straff (eller styrkevisende) etter innmelding 1 i major fra makker og 1NT fra nestemann, men opplysende med 4-5 kort i umeldt major.

Etter å ha tatt en kløverstjeling med trumf konge ble det ved begge bord spilt hjerter til esset, spar ess og stor spar. Min makker spilte i alle fall litt bedre enn ved det andre bordet da han spilte spar ess fulgt av spar 10. Det spiller egentlig ingen rolle, men nord lå unna, en soleklar feil selv om hun ikke ser vest sine kort. Hun har jo selv spar 9 så selv om syd har knekten koster det ingen ting å dekke tieren å se knektne komme på, for da står jo nieren.

Idet spillefører fikk for spar 10 var det kun en trumf igjen og N/S kunne ikke få mer enn for den og ett stikk i hjerter. Men hva om nord stikker vests spar knekt/10 med damen? Dette er igjen idet nord er inne på spar dame:

N/S tar ett ett ruterstikk, så ett i hjerter og en en tredje runde hjerter fra syd. Nå må nord få for spar 9 som vokser til stikk - en bet. 

Dette skjedde ved det andre bordet hvor spillefører fullstendig overså faremomentet og "claimet" (forlangte ti stikk) idet hun hadde spilt spar ess fulgt av spar knekt til nords dame. "Nei, det går vi ikke med på", sa N/S. og så tok de to røde stikk før hjerter fra syd ordnet betestikket for nords trumfnier.

Har du sett hva spillefører kunne gjort for å stoppe denne triste avslutningen?

Starten er altså opplagt med to store kløver fulgt av stjelingen med trumf konge. Nå må spillefører beskytte seg mot den mulige trumfhøyingen og bør ikke spille hjerter til esset som setter opp all kommunikasjon mellom N/S. Han må spille ruter.

De får ett ruterstikk og må angripe hjerter for forsøke å få til det med ett hjerterstikk og trumfhøying etterpå. Men da ligger spillefører unna første i første runde hjerter, vinner så den andre hjerteren med esset og spiller spar ess fulgt av stor spar til nords dame. Nord har igjen spar 9, men det er ingen mulighet for få inn syd. Spillefører må få komme inn igjen idet nord spiller ruter eller kløver, og stor spar tar da ut nords siste trumf, ingen trumfhøyning for den truende nieren.