Onlinebridge og feilklikking

Mulighetene for juks er vel det de fleste hater med online bridge. Nå spilles det mye på RealBridge med kamera og forsinket "bakspilling" så muligheten for å jukse ved å bakspille seg selv er ikke tilstede. Dessuten er det mye vanskeligere å kommunisere ulovlig med makker på telefon eller chat osv., for spillerne ser hverandre på skjermen. Det er nesten som å sitte sammen med andre spillere i et rom. 

Selv liker jeg RealBridge mye bedre enn BBO selv om jeg lengter tilbake til vanlig face-to-face bridge.

Historien jeg forteller i dag handler om et annet faremoment i onlinebridge enn at ulovlige ting som kan skje. Du skal få se et skrekkens eksempel på feilklikking.

Feilklikking skjer selvsagt i onlinebridge. Det er en mulighet til å få stoppet det hvis man er rask på labben etter å ha klikket feil. Du kan få endret til riktig kort eller riktig melding, hvis du klikker på "undo-knappen" med det samme. Det gjelder dog åpenbar feilklikking, ikke at du har ombestemt deg!

Selv har jeg spilt veldig mye på RealBridge i det siste. Litt vel mye, kanskje. Uten å ha tenkt på det kan det hende at det går litt på stumpene nå, men det er ingen unnskyldning for det som skjedde i går da det var på'an igjen, nok en todagers lagturnering.

I første runde hadde mitt lag trukket et av de kanskje svakeste lagene av de 54 deltakende lagene. Kampen endte med uavjort 19-19. 

Det er ikke bare å hente seiere samme hvem man spiller mot, men å ikke slå det laget var overraskende. Det skyldtes bl.a. det vanvittige spillet du her får se. Hold deg fast...

Dette var kampens andre spill. Etter pass fra øst åpnet makker (syd) med 1 kløver, og jeg hadde denne hyggelige hånden:

            NORD

Vi spiller med såkalte kløverføringer, dvs. svaret 1 ruter på 1 kløver viser hjerter og 1 hjerter viser spar. Så mitt svar blir 1 ruter.

Jeg skrev tydelig og klart i den chatten til motspillerne (det er selv-alertering på Realbridge når man spiller med skjermodus) at min melding viste 4+ hjerter før jeg meldte. Da kom makker tilbake med 2 spar!

Det er god gammeldags stålrevers, fire spar og minst fem kløver og slik vi har definert det nesten 2 kløveråpning! Med ganske bra hender sier vi bare 1 spar her så her har han sterke saker. Vel, det lukter det storeslem i kløver. Det må nesten være det?

Jeg tenkte "intet hastverk" og sa 3 kløver, støtte og kravmelding. Med svake kort går vi her via 2 NT. Makkers melding nå var overraskende, 4 spar!

Kan det vise 5-6 hånd?

Nei, ikke for oss. Det husket jeg godt vi har snakket om, med 5S + 6K melder vi bare sånn som makker først, men så 3 spar andre gangen. Så 4 spar er noe annet. Det virker veldig rart, så det burde nok ringt noen alarmklokker nå...

Vi bruker 4 spar som Key Card Blackwood (i stedet for 4NT) når hjerter, ruter eller kløver er trumf. Så hans 4 spar må være KeyCard me dkløver som trumf? Men da må han jo være monstersterk, ellers kan han ikke gå på sånn som det der direkte over 3 kløver som dog er krav, men ikke sleminvitt nødvendigvis? Han må altså ha enorme monsterkort.

Så nå giddet jeg ikke mer og sa bare 7 kløver. Det kan hende det står i 7NT, men det får så være, 7 kløver må stå!

Meldingsforløpet var altså slik (trodde jeg):

Jeg regnet med dette ville være et spill som var over på sekunder og planla å si "sorry, should hva considered 7NT".

Men da kortene kom opp på skjermen fikk jeg sjokk. Slik så hele spillet ut:

Hva i alle dager?

Da gikk det opp for meg hva som hadde skjedd og fikk bekreftet det ved å se på meldingsforløpet (jada, det kan man med fordel gjøre idet man sitter og melder også...). Slik hadde meldingene gått:

Det er kun en forskjell her fra det første meldediagrammet, min første melding.

Jeg trodde jeg hadde meldt 1 ruter (hjerterfarge), men hadde tastet 1 hjerter som viser sparfarge!

Da blir jo alt annerledes, makkers 2 spar er ikke revers i det hele tatt, snarere tvert om. Over 1 hjerter som viser sparfarge (!) viser makkers 2 spar kun støtte og minimumsåpning, omtrent som for de som ikke bruker "kløverføringer" om de melder 1 kløver-1 spar og så sier åpneren 2 spar. For oss viser 1 spar trekorts spar, og 2 spar fire spar og vanlig åpning) i denne situasjonen.

Hvis jeg hadde oppdaget feilklikket i det samme meldingen var avgitt og bedt om "undo" ville jeg nok fått det. Men det ble ikke oppdaget før vi allerede var krasjlandet i en hårreisende 7 kløver med verdier knapt nok til utgang!

Makker skal ha ros, han spilte godt i 7 kløver og gikk kun to bet. Som du ser av analysen i spilldiagrammet er det mulig å vinne utgang, men det er med åpne kort. Slik det satt er det ikke enkelt, og mange lag gikk bet i utgang. Våre motstandere ved det andre bordet gikk to bet i utgang, uavgjort spill. Og uavgjort kamp, altså. Vi, eller mer korrekt jeg fortjente vel neppe mer enn det...