LAGFINALEN sett fra langt hold

I Stavanger er første dag av LAGFINALEN ferdigspilt, og det betyr at de åtte lagene har gjennomført tre og en halv kamp (av 7).

Studentenes BK har tatt ledelsen foran Topbridge 5 med Sortland på 3.plass. Mine gullfavoritter, Heimdal 1 ligger foreløpig på middels.

Mesterskapets hjemmeside finner du her med bl.a. bulletiner som Kristian B. Ellingsen har ansvaret for. Direkte til resultatene kommer du om du klikker her.

Dette spillet fra runde 2 ble mest av alt avgjort i meldingene:


De som bruker overføring som svar på 1 kløver havner i 3 grand spilt av nord, fordi nord viser spar med 1 hjerter, og syd viser da tre-korts spar med 1 spar.

Hvis det ikke spilles med overføringer vil det gå 1 kløver-1 spar, og syd gjenmelder helt naturlig 1 grand. Det skulle vise seg å bli kostbart for dem som kom i 3 grand som syd.

Vest spilte ruter ut, og da er det ikke så lett å vinne kontrakten selv om det selvsagt går an med åpne kort. I kampen mellom Stavanger og Topbridge 5 ble Topbridge sin syd spillefører i 3 grand og gikk bet. Tre andre spilleførere gikk bet i 3 grand, to av dem hvor syd ble spillefører.

Thorleif Skimmeland spilte 3 grand som nord for Stavanger. Han fikk det behagelige hjerterutspillet som gjorde at tieren vant første stikk.

Det er ikke helt over fortsatt. Skimmeland spilte pent da han i andre stikk spilte liten spar mot tieren. Han behøver kun to sparstikk, og om øst hadde hatt knekten i spar ville det trekket gitt spillefører to sparstikk og ni i alt. Øst la liten spar fra kongen dobbel, pent motspill, og her vant vest med spar knekt over syds tier. Det kom spar tilbake. Nå gjorde Skimmeland nok et godt trekk da han vant med esset. Hvis kongen ikke faller har han fortsatt sjansen for at vest har kongen simpelthen ved å spille spar mot damen dobbel gjenværende på hånden (nord). Med andre ord, om finessen går behøver han ikke ta den. Ekstrasjansen for to sparstikk var at det satt som det gjorde, kongen dobbel bak.

Idet kongen falt hadde Skimmeland ni sikre stikk og fikk tak i det tiende da han i fortsettelsen innkasserte hjerterstikkene og skviset vest ned til kun tre ruter, to spar og to kløver. A-K i ruter ble innkassert og vests fordeling var klar.

Nå fulgte spar til damen og mer spar (øst kastet hjerter knekt da spar dame ble spilt). Vest kom altså inn på sin siste spar og kunne ta for ruter dame, men så måtte han spille unna kløver K-J. Spillefører kunne også gjettet kløveren for to stikk med liten til tieren før han tar spar- og ruterstikkene sine. Gjør han det (vest legger antagelig liten) vinner kløver 10 det tidende stikket direkte, og deretter blir faktisk vest skviset i tre farger for det ellevte! Slik det gikk ble det to kløverstikk til spillefører, ti stikk i alt og +630 til Stavanger som var verd 10 IMP. Det bidro til en god ledelse for hjemmelaget ved halvtid, men Topbridge 5 snudde kampen og vant til slutt med 11 IMP. 

Klart for LAGFINALEN!

Torsdag starter et av sesongens høydepunkt i norsk bridge, LAGFINALEN (Finale, NM for klubber). Den spilles i Stavanger og avsluttes lørdag. 

Vi vil forsøke å følge finalen her "fra langt hold". Jeg tror ganske sikkert finalen vil bli mer spennende i år enn i fjor da Sunndalsøra BK vant helt overlegent. De hadde vunnet mesterskapet før siste kamp ble spilt! Det laget er iimidlertid ikke kvalifisert i år. Som tidligere nevnt går mitt gull-tips i årets finale til Heimdal BK 1 og største utfordrere tror jeg blir Studentenes BK. Alle de andre lagene vil nok ha et ord med i laget idet som tegner til å bli en artig finale å følge. 

Vi tar et lite tilbakeblikk og ser på et spill som viser hvor vanskelig det var å finne spill mot Sunndalsøra i den turneringen. Her handlet om å treffe riktig utspill.

 

Hjemmelaget fra Mo BK spilte her mot de suverene norgesmestrene. Bogen hadde lurt innpå 2 hjerter over Bersets 1NT, og Bogens melding viser jo ikke bra kort (som det ville vist over en annen innmelding fra øst), med 9-10+ poeng ville han normalt ha doblet 1NT.

Så skulle syd spille ut mot 3NT. Forslag?

For at hjerter ut skal være noe særlig bra må nesten nord har kongen eller esset tredje og et inntak i en annen farge. Det er ikke så sannsynlig etter dette meldingsforløpet. Nord hadde sjansen å redoble 2 hjerter også, så Bogen slo fra seg hjerterutspill. Kan det være riktig å spille ut kløver, fargen makker "meldte"? Jeg sier "meldte" i anførselstegn fordi Flakstads 1 kløver ikke viste farge. Selv har jeg en meget sterk aversjon mot å spille ut singelton i grand i en umeldt farge for å "treffe" makker da det skal så mye til før det før det blir riktig. Mye oftere enn det blir blink ruller man opp makkers lengde i en farge motparten har 4-3 eller 4-4. Vel, Bogen vet nok det, men han spilte ut kløver 9 likevel. Og for en blink det var:

Kløverutspillet var drepende med denne sitsen. Merk at det skal utrolig lite til før spillefører har dobbelstopper. Bytt vests kløver 8 med en av østs små kløver og han har to kløverstoppere etter nieren ut. Eller bytt nords kløver 7 med en av østs små kløver, og det er igjen to stoppere i fargen. Her var spillefører sjanseløs. Nord kunne stikke over nieren og spille god fargen sin. Berset innså han ikke kunne vinne kontrakten, for nord med kløverstikkene var markert med spar ess, så han tok sine åtte stikk, -50.

Ved det andre bordet gikk meldingene annerledes, og det var nok ikke så vanskelig å finne kløverutspillet der:

 

Siden Kvangraven passet i åpning og doblet vests Stayman 2 kløver fant Tundal kløverutspillet. Men det var en forskjell her, nord hadde ikke åpnet så han behøvde ikke ha spar ess. For å ha sjanse til å vinne kontrakten må spillefører spille spar før han tar sine to hjerterstikk, og han vinner kontrakten enkelt om syd har spar ess. Så det ble hva han naturlig nok satset på, men da kunne nord forsyne seg med alle kløverstikkene og det ble to bet. Dermed vant Sunndalsøra det spillet også, det var vanskelig å vinne IMP mot dem i den turneringen! 

FEMUND BRIDGEFESTIVAL

I denne festivalen ble det spilt både par- og lagturnering.

I parturneringen deltok 31 par. Vinnere ble Kjetil Byrkjeland-Erik Granly (Otta BK).

Resultatene fra parturneringen finner du her.

I lagturneringen deltok 17 lag, og vinnere ble "Disco Ninjas" med Kjell Gaute Fyrun, Ove Andersbakken, Olav Arve Høyem og Aksel Hornslien

Resultater, butler osv. fra lag finner du her.

Vi tar med en slem fra lagturneringen. Det er en god slem, men det er ikke så lett å vinne den.


Hvordan spiller du 6 spar med hjerter ut til nords konge? Det ser ut som det bør gå greit ved rett og slett trumfe to hjerter hos nord. Kan det være farlig? Jo, selvsagt kan vest ha sekskorts hjerter så øst kan trumfe over den andre stjelingen, selv om spillefører er så forsiktig som mulig og ikke tar hjerter ess før han trumfer. Kanskje kan du trumfe med esset den andre gangen? Det går bra om bare ikke trumfen sitter 4-0.

Slik det satt var det fort gjort å gå bet:


Av åtte N/S-par som meldte slem var det kun tre som vant den. De som vant slemmen spilte den fra nord sin side. To av dem fikk det enkelt etter kløver ess ut, og den tredje som vant slem fikk liten trumf ut og vant første stikk med åtteren. Da kunne en hjerter trumfes lavt og en med esset uten at øst får trumfstikk.  

 

 

 

TRENINGSKAMP

For oss her i New Zealand er det tid for trening forut for noen internasjonale turneringer vi skal delta i.

I september er det VM. For undertegnede blir det i år ekstra morsomt å dra til Kina (Bermuda Bowl) fordi Norge er med, ikke bare i Bermuda Bowl, men i alle klassene. I åpen klasse (BB) blir Norge en av medaljefavorittene.

Like morsomt som selve bridgen blir det for meg å treffe så mange bridgevenner fra gamlelandet.

Før VM er det nå i juni en annen internasjonal turnering for vårt vedkommende. Det blir kjærkommen trening for oss. Pga. vår bortgjemte posisjon geografisk er vi ikke så heldige at vi særlig ofte får god matching mot topp motstand. Norge og andre europeiske nasjoner møter jevnlig de andre toppnasjonene. Jeg sier ikke dette som en unnskyldning hvis det går dårlig i VM, og vi har langt i fra tenkt å gi oss uten kamp! Hovedmålet (mitt) er å komme foran Norge på resultatlisten! Klarer vi de tror jeg vi ender ganske høyt på listen.

Kan vi klare det?

New Zealand overrasket både i Wroclaw (Polen) i 2016 og Lyon (Frankrike) i 2017. Selv har jeg ikke så stor tro på noen gjentagelse av de resultatene, men ikke si det til noen her i landet – jeg som de andre på laget er jo programforpliktet til å ha den berømte troen.

Om et par uker får vi bra matching i Asia Pacific Championship hvor flere soner i Asia og Oceania møtes. Det blir ikke så tøff motstand som Norge fikk i treningskamper mot Nederland og i IMSA World Masters forleden. En av Norges motstandere i IMSA, Kina er dog med, og det er noen andre ganske sterke lag og, for eksempel India, Japan og Indonesia. Australia har også et sterkere landslag enn på lenge. Det mesterskapet foregår i Singapore fra 11.juni.

Min makker tar seg imidlertid før det (neste helg) en tur «overseas» som de sier her, og gir litt blaffen i forberedelsene til bridgemesterskap. Han er ihuga Liverpool-fan og drar til Madrid for å se Champions League finalen heller enn å trene bridge med meg i en stor turnering vi kunne spilt her i Auckland.


Noe kan faktisk være viktigere enn bridge...

Selv er jeg jo som enkelte vet Tottenham-fan, men må innrømme jeg alltid har hatt litt sansen for Liverpool også. Og min makker synes altså fotball noen ganger er viktigere enn bridge. Han støtter seg nok til den legendariske Liverpoolmanageren Bill Shanklys utsagn:

"Some people think football is a matter of life and death. I don't like that attitude. I can assure them it is much more serious than that."

Vel, vel…tilbake til bridgen…

På grunn av at fotball vil ta bort litt tid som kunne vært brukt til forberedelser arrangerte vi forleden en treningskamp med noen av de beste rundt her som med- og motstandere. Da kom det et par spill som er litt instruktive, kanskje mest for den vanlige klubb- eller turneringspiller (?).


Øst er i 3 grand og får spar 5 (fjerde høyeste) ut fra syd.

Planlegg spillet.

Dette er et eksempel på hvor viktig det er å ta seg en liten pause før du spiller på til det første stikket. Du er desperat etter å komme deg inn på vest sin hånd så du kan få tatt ruterfinessen. Merk at utenom spar konge er dine mellomspar (knekt, 10 og 9) likeverdige, det spiller ingen rolle for sparstikkene som sådan hvilken av de sparene du spiller på først og sist.


For å sikre deg inntak til vest bør du forlange spar 9 i første stikk. Hvis du sover i timen og legger spar 7 (det ser jo med hensyn til sparfargen som sådan litt uvesentlig ut hva du gjør) dekker nord med åtteren og du blir låst på østs hånd. Idet nord kommer inn på ruter konge kommer spar gjennom, og syd tar fire sparstikk og beten.

Å legge spar 9 på syds utspill er best. Det går bra i dette tilfellet om du legger knekten også siden syd har A-Q, men om nord dekker knekten med damen blir det ikke noe inntak til vest. Du ville i så fall etter å ha vunnet med kongen hatt igjen spar 9x hos vest og 10-x hos øst. Da kan syd med esset kontrollere det hele så du ikke får inntak på nieren. Men om du sier spar 9 i starten går det bra også om nord har spar dame. Enten får du for nieren, eller du får inntak på knekten om nord legger på damen.

Og merk at om nord har spar ess så går det også bra med hensyn til inntak til vest. Nord stikker da med spar ess over nieren, og du legger elegant kongen under esset! Da må du få inntak til vest med spar kn-9 gjenværende mot 10-x på hånden.

Her vinner altså spar 9 første stikk og du er ovenpå.

Det er imidlertid en liten felle til, i ruterfargen.

Hvis du spiller ruter dame (nord dekker selvsagt ikke) og legger den minste ruteren fra hånda går det galt. Damen vinner stikket, men så må du idet den andre finessen tas vinne neste stikk på hånda (du har i så fall igjen AJ109) og du får ikke tatt den tredje finessen i fargen som er nødvendig fordi nord har kongen fjerde!

Det løser du ved å spille damen og legge nieren, tieren eller knekten under damen. Så kan du spille ruter 8 og følge på med syveren, og du får tatt en tredje finesse siden du fortsatt er inne hos vest idet åtteren vinner stikket i andre ruterrunde.

Alternativt kan du spille ruter 8 først og legge syveren, da får du i fargens andre runde spilt ruter dame, og tre ruterfinesser kan tas.

Med riktig spill i starten og så i ruterfargen etterpå blir det ti stikk i kontrakten (1+2+5+2).

Det neste spillet bør ikke være alt for vanskelig? Det kan dog være fort gjort å overse poenget.


Du er som øst i 4 spar og får hjerter dame i utspill fra syd.

Planlegg spillet.

Det er ikke vanskelig å se taperne du vil få her, en i hjerter og en i kløver er det umulig å unngå.

Det er ruterfargen det handler om.

Selvsagt er det ti enkle stikk i denne kontrakten om ruteren sitter fordelt 3-3. Det er imidlertid en mye bedre sjanse enn det i dette spillet, det handler om å få seg en stjeling på den hånden med færrest trumf!

Det er som de fleste vet et kjent konsept, stjeling på den hånden med kortest trumf gir ekstra stikk. Det er som regel enkelt å se slikt om du har en singelton på den korte trumfhånden mot esset tredje, eller bare småkort på den hånden med mange trumf mot singelton på den andre siden. Eller hvis du har noe sånt som kongen dobbel på den hånden med noen få trumf, og esset tredje på den hånden med mange trumf. Vi trumfer taperen (eller taperne) og får ekstra stikk for det (beholder trumflengden på «hovedhånden»).

Her er det mer skjult.

Du bør ordne deg med en ruterstjeling!


Merk at om du tar ut trumfen med det samme blir det ikke flere trumf igjen hos vest, og det er ingen steder du kan bli kvitt dine potensielle rutertapere. Da blir du avhengig av 3-3 sits i ruter, og her blir det defor bet med to rutertapere.

Løsningen er å starte med ruter før du rører trumfen.

Et godt tips for trumfkontrakter er dette: Aldri start å spille før du har spurt deg selv dette spørsmålet:

«kan jeg ta ut trumfen med det samme, eller må jeg vente med det fordi jeg behøver trumfene på den ene siden til noe (for eksempel ofte til å stjele tapere med).

Først når du har svaret på det spørsmålet kan du gå videre.

Her er svaret: nei, jeg kan ikke ta ut motpartens trumf nå med det samme.

Ved for eksempel å spille to store ruter og en tredje runde ruter tidlig går det fint.

Hvis ruteren sitter 3-3 er den fjerde ruteren godspilt, det tiende stikket. Her sitter imidlertid ruteren 4-2, men det gjør ingen ting. Så snart du kommer inn trumfes den fjerde ruteren – ett ekstra stikk – og med seks trumfstikk i alt blir det utgang til notering.

Kontrakten vinnes altså enkelt om ruteren sitter 3-3, men også om den sitter 4-2.

Det er en liten ekstravariant i dette spillet som kan være lett å overse selv om du ser det poenget med å stjele den fjerde ruteren. Ruteren kan jo sitte 5-1. Da går du imidlertid også bet om du tar ut trumfen med det samme, du får to rutertapere.

Kan noe gjøres om ruter sitter 5-1?

Det er mest sannsynlig at det er nord som i så fall har singel ruter siden syd ikke spilte ut ruter, noe han ofte ville ha gjort om han hadde hatt singelton.

Hvis nord har singel ruter kan det gå bra om du sørger for at de ikke har overgang i hjerter. Hvis du stikker med hjerter ess og spiller ruter til kongen og ruter mot hånden kan nord med denne sitsen trumfe. Så kan han spille liten hjerter til syd og få nok en ruterstjeling. Du må i så fall senere få en kløvertaper også, og det blir en bet.

Løsningen med den sist beskrevne sitsen er å lasjere den utspilte hjerteren. (Det går selvsagt bra også om ruter sitter 4-2 eller 3-3)

La oss si syd fortsetter med hjerter i andre stikk. Du vinner og spiller ruter til kongen og mer ruter. Da også kan nord trumfe, men på luft (du legger liten og har igjen kun en liten ruter etterpå). Idet du kommer inn igjen tas to store trumf fulgt av ruter ess, så trumfes den siste ruteren. Da går det bra også, om nord har kun to eller tre trumf fra start. Forskjellen er at du fratok dem overgang i hjerterfargen.

Fra premieutdelingen i Kina (bilde)

Fra IMSA WORLD MASTERS: to nederlandske par på topp, bak dem var det norsk!

Christian Bakke og Boye Brogeland mottar sine bronsemedaljer etter parturneringen i Kina

Du finner flere innlegg med spill og referater fra IMSA WORLD MASTERS her i bloggen. Nils Kåre Kvangraven som deltok i Kina har også skrevet om mesterskapene de spilte. Bulletiner og resultater kan du finne på mesterskapssiden, her. 

 

 

BRONSE TIL BROGELAND OG BAKKE!

Det ble bronse til Boye Brogeland og Christian Bakke, en veldig bra prestasjon i det knallsterke feltet i IMSA World Masters. Det lå og vippet, men mot slutten virket det nesten som om det var ganske god kontroll for å sikre tredjeplassen. Selv et uheldig spill helt til slutt var ufarlig, det var til slutt mer enn en topp-bunn sving margin til fjerdeplassen.


Dette spillet føltes nok litt surt å få i fleisen helt til slutt, i det aller siste spillet. Minus 1390, og populær kontrakt rundt omkring i slaen var 3NT. Boye og Christian kunne bare se på at det ble mager uttelling uten at de kunne gjøre noe med det. Men for å være ærlig, lilleslem i ruter er helt glimrende med disse kortene, og da må man vel bare si det er rettferdig at den står. Ville du og din favorittmakker funnet frem til 6 ruter?

Heldigvis spilte det ingen rolle hva som skjedde i dette spillet. Hva det norske paret scoret på det siste spillet betydde ingen ting, marginen opp var for stor, og marginen ned til 4.plass var trygg.

Underveis siste spilledag snuste det norske paret flere ganger på de to nederlandske parene som lå foran, men det ble aldri helt nok til å komme seg opp og forbi.

Simon De Wijs-Bauke Muller (Nederland) vant etter å ha ledet størstedelen av turneringen.

Sjoert Brink-Bas Drijver (Nederland) ble nummer 2.

Boye Brogeland-Christian Bakke var 18 MP bak sølvplassen og 18 MP foran fjerdeplassen. En topp var verd 10 MP.

I dameklassen var svenske Jessica Larsson og Kathrine Bertheau nær en pallplassering. På et tidspunkt i nest siste sesjon ledet de. Det ble 4.plass til slutt bak Zuo-Wang (Kina), Dhondy-Senior (England) og Sarniak-Kazmucha (Polen). Alle resultater, bulletiner osv. fra mesterskapene i Kina finner du her.

Christian Bakke og Boye Brogeland på vei mot 3.plassen

At Boye er på et nivå til å kunne ta medalje i det ypperste selskap er velkjent, det har han jo vist en haug med ganger. Veldig positivt, om ikke akkurat overraskende var det dog at unge Christian Bakke - han er fortsatt bare 23 år - med all mulig tydelig (igjen) viste at han allerede er god nok for det aller høyeste nivået i verden.

Det er godt å se at vi nå har enda en internasjonal klassespiller i Espen Lindqvist midlertidige fravær. Og han kommer tilbake! Om Lindqvist blir klar for VM i september vites ikke. Vi håper jo det, alle vet hva han står for både som enkeltspiller og i det knallsterke makkerparet med Brogeland. At Norge har flere som kan hevde seg i toppen mot de aller beste i verden kan ikke være annet enn veldig bra!

I siste sesjon spilte de to andre norske parene også bra. Terje Aa og Allan Livgård kom sterkt og var veldig nære fjerdeplassen. Det ble «bare» 6.plass til slutt med to kinesiske par like foran dem - en sterk prestasjon.

Ulf Tundal og Nils Kåre Kvangraven slet endel hele veien i parturneringen, men de spilte pluss mot slutten og ble nr. 10. Det paret er slik jeg oppfatter det kanskje mer for «bygget» for lagkamp enn parturnering, spesielt når det gjelder systemet deres, og i et slikt parturneringsfelt er det da ikke så lett å få uttelling.

En skal også merke seg hvor jevnt det var. Sisteplassen (et fransk par) ble besatt med noe over 46%. Vinnerparets score var 56,5%, altså kun 10% forskjell på første- og sisteplass!

Uansett, for alle de tre norske parene som deltok i Kina har dette mesterskapet vært en veldig god gjennomkjøring. Å spille mot denne typen spillere i runde etter runde medfører et enormt press, og en slik erfaring er derfor gull verd for fortsettelsen.

Det blir veldig spennende å se hva Norge kan få til i VM i september!

IMSPA PAR-avslutningen: Aa-Livgård klatrer!

Med noen få runder igjen i IMSA WORLD MASTER PAIRS er det veldig spennende, spesielt med hensyn til hvem som skal vinne bronsemedaljene.

Brogeland-Bakke har et slags grep på det, men det er flere om beinet.

Terje Aa og Allan Livgård har hatt en god sesjon og meldt seg på. Det er i øyeblikket på 6.plass. Det er ikke alt for mange MP frem til Boye og Christian på 3.plass, men det begynner å bli få spill igjen. Det er dessuten to-tre andre par, spesielt to kinesiske som først og fremst kan stjele den norske bronsen med en kanon avslutning. 

I toppen ser det ganske lyst ut for De Wijs-Muller, og når det gjelder andreplassen har Brink-Drijver gode muligheter til å sikre den. Men selv hvem som får gull og sølv er ikke sikkert!

Her er et av gladspillene Aa-Livgård fikk nå nettopp:

     

Det er det samme spillet som Bakke (øst) vant sin knallhardt meldte 4 hjerter (se forrige innlegg).

Terje Aa satt syd og spilte mot Brink-Drijver som kjempet voldsomt for å hente inn lederparet De Wijs-Muller. Da Terje var i 2 spar valgte nederlenderne å spille motspill mot 2 spar doblet! En doblet sonebet så fristende ut...

Den kontrakten var aldri i fare slik det satt, og dermed fikk det norske paret hjem doblet delkontrakt (utgangsbonus) i det samme spillet som Brogeland-Bakke vant utgang Ø/V!

Den intense medaljekampen går mot avslutning, og du kan logge deg på BBO og følge den. 

LIVE UPDATE for scorene finner du her. 

 

IMSA PAR - intens medaljekamp!

Det ser lovende ut for Brogeland-Bakke sine medaljesjanser omtrent halvveis i den siste sesjonen. Første del av sesjonen var det ikke store endringer annet enn at Brink-Drijver var i ferd med å innhente lederparet De Wijs-Muller. Gullkampen ser i øyeblikket ut til å stå mellom de to nederlandske parene.

Midtveis i sesjonen møtte Brogeland-Bakke lederparet. Det var god bridge fra begge par, og i det siste spillet var kanskje det norske paret litt heldige?

(navnet på nord er feil fordi de var i ferd med å skifte til neste runde da jeg tok bildet. Det var De Wijs som fortsatt spilte med Muller...)

Det er litt vanskelig å forstå Boye sin dobling av 2 spar for oss andre, men hvem er vi, kan vi egentlig diskutere dette med han?

En opplysende dobling av 2 spar innpå viser vel for de fleste minorfargene, i alle fall toleranse for begge minor, og ofte litt flere HP enn dette? Ikke har han mange honnørpoeng, og ikke har han ideell fordeling…

Men altså, det jeg skriver er her «standard» tenking når det gjelder slike doblinger, og Boye Brogeland er ikke noen standard spiller…

Det er også mulig de har en annen avtale enn det de fleste av oss er vant med. Hvis ikke de har det trodde nok Bakke at vest ikke hadde mange spar…, det er jo uvanlig når man dobler opplysende (negativt), og da er det veldig sannsynlig at han har en dobbelton hjerter?

Bakke hadde en god hånd, og med alt dette i minorfargen ser det bra ut? Bakke smalt til med 4 hjerter.

Det er ikke noen håpløs kontrakt, og for å vinne må han unngå to hjertertapere.

Det kom to store spar ut til stjeling hos øst. Bakke spilte kløver til kongen og esset. Nå vinner Bakke sin kontrakt om han ikke prøver hjerter dame, for klølverfinessen med nieren går jo - igjen, for oss som ser alle kortene. Men det var ikke veldig aktuelt for unggutten å pådra seg to hjertertapere. Han stakk med hjerter ess, og da knekten kom fortsatte han med trumf til syds konge. Nå ser altså alle oss tilskuere at kløverfinessen går, men om den går behøver han ikke engang ta den da nord blir et offer for en show-up squeeze. Bakke hadde alt dette klart, og han vinner også om ruter knekt sitter dobbel.

Plus 420 var naturlig nok et kanonspill, og midtveis i sesjonen har det norske paret omtrent 10 MP margin til 4.plassen.

INTENST!

 

IMSA PAR - Nest siste sesjon

Det kan virke litt merkelig å lage en live-oppdatering fra Kina mens de fleste av denne bloggens lesere ligger og sover! Men om du er en morgenfugl kan du få med deg litt her, før du følger avslutningen av mesterskapet, om hva som skjedde i formiddagstimene i Kina der Brogeland-Bakke kjemper en intens medaljekamp i IMSA World Masters parturnering.

I denne rapporten finner du spill som ble vist på BBO. Jeg tar et visst forbehold om at alt kanskje ikke er korrekt, for BBO-overføringene har vært så som så fra dette mesterskapet. I begynnelsen var det fryktelig, feil på feil i en haug med spill. Det har bedret seg, og vi får håpe det meste som fortelles er korrekt.

Det var norsk oppgjør fra start på avslutningsdagen i IMSA, Brogeland-Bakke møtte Livgård-Aa.

Brogeland-Bakke som startet dagen på 3.plass innledet med å melde en fin lilleslem i ruter, og de fikk et lite overtak i runden. Men det ble bare litt over middels i de fire spillene, og de lå de fortsatt nr. 3, dog litt nærmere de to parene foran. Opp til ledende Muller-DeWijs var det med 42 spill igjen å spille 24 MP (Mathcpoints) og 14 MP opp til Brink-Drijver på andre. Toppen på et spill er 10 MP.

I andre runde meldte Brogeland-Bakke glimrende med dette:

Bakke (nord) åpnet med 1 grand, og syd sa 3 kløver, en variant av Puppet Stayman. Syd fikk i neste melderunde sleminvitert med rutefargen slik de har definert sitt grandsystem (bra!), og nord var med på notene siden han hadde en fin hånd for fargekontrakt (mange kontroller) og rutertilpasning.

De endte i 6 ruter, en god slem. Hvis det hadde vært rutertaper ville det fortsatt vært en god sjanse, kløverfinessen.

Slik det satt var det tretten stikk, og +1390 var de ganske alene om da 3 grand var den populære kontrakten rundt omkring i lokalet.

Dette ble fulgt opp av en fin 200-lapp i motspill mot 3 spar i sonen. Det ble imidlertid ikke topp, for ved et annet bord fikk Livgård-Aa dratt til 3 spar og noterte seg for +500! Etter et middelspill var så Brogeland-Bakke en stakket stund på 2.plass, men Brink-Drijver fikk tak i en ekstra bet i det fjerde spillet i runden, et stikk Brogeland-Bakke ikke hadde noen mulighet for å få. Så stillingen var uendret etter åtte spill. Dog var nordmennene nå bare 3 MP bak toerne, og 18 MP bak ledende DeWijs-Muller.

Så kom det andre norske oppgjøret, og mot Tundal-Kvangraven startet Brogeland med å spille godt i 4 spar som endte med fem trekk, +650 og et bra spill.

Ledende DeWijs-Muller sitter imidlertid i flyten. Mot dem stampet motparten i gunstig sone, og det så ut som en bra stamp. Men slik det satt kostet det 800 som slo utgangene som stort sett ble meldt med ti eller elleve stikk.

En god lilleslem i ruter ble meldt de fleste steder, også av Brogeland-Bakke. Det så ut til at runden mellom de to norske parene skulle ende omtrent uavgjort, men så fikk Bakke inn et kanonspill.

Hva ville du spilt ut etter disse meldingene som er nokså standard, 15-17 NT og Stayman fra vest?

Kvangraven valgte ruter ut.

Han vet vest trolig har major (meldte Stayman), men ikke nødvendigvis begge. Han vet også at spillefører er bra utstyrt i minorfargene (meldte 2 ruter)? Ruterutspillet virker litt merkelig, men som vi alle vet, et utspill er et utspill (er et utspill…) - det er litt bingo av og til.


Her var ruter ut fryktelig for forsvaret, spesielt da nord brukte kongen som kostet stikket hans i den fargen (å legge kongen kan være riktig om ruteren ser ganske annerledes ut ). Bakke stakk nords ruter konge og spilte liten kløver. Syd tok for kongen og spilte mer ruter til vests tier. Da fulgte en frekk liten hjerter fra vest, og nord la liten slik at knekten dro esset. Spillet var fullstendig ødelagt for N/S, og Bakke endte med 11 stikk!

Med majorfarge ut ser det nesten vanskelig ut å vinne 3 grand. Men altså, et utspill er et utspill, og det er ofte gjettverk. Vi tilskuere ser som kjent alle kortene.

Unge Christian har ingen problemer med nivået i en av verdens tøffeste mesterskap!

Den neste runden startet med en slem som ikke Brogeland-Bakke fant. Det skjedde ved flere bord, og noen var i verre kontrakter enn 4 grand som nordmennene spilte med tolv stikk. DeWijs-Muller gjorde det dårligst, de spilte 5 kløver med tretten stikk – bunn!

Det norske paret lå og vippet mellom andre og tredjeplass, men denne runden gikk klart i motpartens (et fransk par) favør. Dermed er det fortsatt tredjeplass, og ikke langt bak ligger to-tre par og lurer. Det er imidlertid kun 12 MP opp til andreplassen, mens DeWijs-Muller på topp har fått en liten luke.

På dette tidspunktet hadde Livgård-Aa klatret noe og lå på 7.plass.

Det kom en runde hvor ikke Brogeland-Bakke sitt bord ble vist på BBO. Men man kan ikke alltid helt stole på det man ser på BBO, for ved et annet bord stod det at DeWijs-Brink spilte, og det er neppe sannsynlig at de to nederlandske parene i gullkampen har byttet makkere…

Så i denne runden fulgte jeg det tredje norske oppgjøret. Aa-Livgård hadde som nevnt klatret litt, men så fikk de en på trynet av sine lagkamerater da Tundal-Kvangraven meldte 6 spar med dette, en ganske så hardmeldt slem:


Kvangraven fikk hjerter 10 ut. Det er ikke tapere utenom trumfen, men det betyr ikke at det er tolv stikk. Nils måtte utnytte hjerterfargen, det går ikke å trumfe nok minortapere med kun tre trumf hos blindemann.

Han stakk med hjerter ess og spilte kløver til hånden, så spar dame som ble dekket med kongen og esset. Nå ble en hjerter trumfet fulgt av spar knekt. Den behagelige 3-2 sitsen i trumf kom for en dag. En kløver ble trumfet og hjerterfargen som også satt 3-2 ble godspilt med nok en stjeling på hånden. Syd kunne ikke få for mer enn trumfstikket sitt, en massiv +980 til notering for Ø/V.

Og det ga da også en etterlengtet topp til Tundal-Kvangraven!

Etter det spillet lå de to parene omtrent likt, men Aa-Livgård fikk litt pluss i de andre spillene i runden og innbyrdes oppgjør endte med middels.

I den nest siste runde av denne sesjon fikk jeg altså ikke med meg hva som skjedde ved Brogeland-Bakke sitt bord, men live-oppdateringen (kun scorene) viser at de tapte runden. De ligger imidlertid fortsatt på tredjeplass, men det har blitt 22 MP opp til Brink-Drijver på andreplass, og franske Bernard-Lhuissier på fjerdeplass ligger nå kun 5 MP bak det norske paret. I den siste runden før lunsj avsluttet Brogeland-Bakke godt:

 

Da Brogeland hadde til en melding i andre runde var ikke Bakke nådig. Straffedoblingen av motpartens frivillige meldte utgang ga +300.


Boye "lukter" medalje, og da er han farlig!

Før siste sesjon leder De Wijs-Muller (Nederland) 19,5 MP foran Brink-Drijver (også Nederland). Brogeland Bakke er på 3.plass, 21 MP bak andreplassen. Bak det norske paret er det kun 8, 11 og 13 MP luke til forfølgeren. Det blir garantert en spennende avslutning hvor medalje til Norge absolutt er mulig.

Aa-Livgård klatret noe i denne sesjonen og ligger før siste sesjon litt under middels på 7.plass. Tundal-Kvangraven ligger som nr. 11. 

 

 

Vi følger avslutningen av IMSA - par

Nå på natta norsk tid avsluttes IMSA World Masters med to sesjoner parspilling, og det er siste sjanse for en norsk medalje i dette mesterskapet. Dere som er i Norge må opp tidlig for å kunne følge avslutningen som overføres direkte på BBO. Selv er jeg i New Zealand, og her er det allerede midt på dag, lørdag. Og i dag har jeg anledning til å følge spillingen fra bare "ganske langt hold", og vil komme med noen oppdateringer og spill underveis.

Det er etter alt å dømme Christian Bakke og Boye Brogeland Norge må stole på i dag. De ligger på 3.plass, men det er jevnt. En god avslutning sammen med at de to nederlandske parene DeWijs-Muller (leder) og Brink-Drijver som er foran dem på listen ikke scorer så bra kan gjøre det spennende også med hensyn til gull. På den annen side skal det nok ikke mye til før en pall-plassering glipper også.

Vi krysser finger og håper på norske gladspill utover dagen (natten i Norge). 

   

Christian og Boye (med ryggen til) er klare for innsats den siste spilledagen i Kina. Her mot B. Drijver og Nab som er et av parene som ønsker å spille seg opp til pall-plassering.

 

IMSA WORLD MASTERS PAR - Brogeland og Bakke i medaljekamp

Christian Bakke og Boye Brogeland lå på andreplass etter den første av fire sesjoner i parturneringen i Kina, IMSA World Masters.

De to andre norske parene lå beskjedent plassert, men det var spilt bare 22 spill, 66 spill igjen av turneringen.

I andre sesjon fredag ettermiddag kinesisk tid spilte Bakke-Brogeland litt under middels, men hang fotsatt godt med.

De to andre norske parene slet imidlertid i det ekstremt tøffe feltet bestående av kun tolv par, alle i verdensklasse - «stikkmaskiner» - og kanskje spillere som er enda verre å spille mot i parturnering enn i lagkamp.

Da jeg fulgte spillingen på BBO kom dette spillet som illustrerer hvor tøft det er å spille parturnering på dette nivået. Å beskrive dette spillet er ikke for å være negativ. Av alle som kaster inn kommentarer om de som spiller i slike turneringer, og blir vist på BBO, er jeg en av de som vet hvor tøft og ubarmhjertig det kan være. Å spille på dette nivået innebærer et enormt press. Det er nesten som en annen type bridge.


Noen løste dette nokså enkelt selv etter at vest åpnet med 2 ruter (Multi, som oftest en svak 2 åpning i major), og øst sa 3 hjerter, pass-korriger (han lover med et støtte både i hjerter og spar, altså uansett hvilken farge åpneren har).

De (N/S) fant likevel ut av det fordi nord meldte inn 3 ruter. .

Ved ett bord jeg fulgte (se bildet) doblet syd opplysende etter 3 ruter fra nord og 3 hjerter fra øst, for å vise en god hånd, typisk med firekorts spar for å få den fargen på banen. Nord meldte 4 ruter, og syd sa syd 4 hjerter – kontrollmelding. Nord mente han ikke hadde noe å skjemmes for og kontrollmeldte kløver ess. Da sa syd 6 ruter som ikke var til å rokke, uansett utspill.

I klassen for MENN var +1370 for 6 ruter med tolv stikk firedelt topp (70%), og blant de som fikk den scoren var Brogeland-Bakke.

Ved tre andre bord, i dameklassen, ble det også åpnet med 2 ruter av vest, 3 ruter innpå av nord. Syd smalt til med 6 grand! Den går bet med hjerter ut, men det var vel ikke så opplagt?

Ved alle de bordene endte det med +1440 for 6 grand med tolv stikk etter kløverutspill – tredelt topp i dameklassen.

Ved det ene bordet jeg fulgte passet den norske nord over 2 ruter (hvis det som står på BBO er korrekt). Det mener jeg er litt tamt med en god sekskorts farge og 12 poeng. Øst hoppet til 3 hjerter – sperr i hjerter eller spar (pass/korriger). Det gjorde det ikke enkelt for syd. Han kunne sagt 3 grand, men dobler ser mer normalt ut. Da han gjorde det hadde kanskje ikke nord særlig mange alternativer?

Han hoppet til 5 ruter.

Kan syd løfte makkeren til slem?

Jeg tror ikke det er opplagt i alle fall, makkeren på nords plass sa tross alt pass i forrige melderunde.

Syd passet, og da ble de spillende 5 ruter med tolv stikk, +620 som neppe kan gi særlig med poeng i parturnering når det er ti sikre stikk i grand selv med det verste utspillet, hjerter.

Og +620 ga ren bunn!

Det tredje norske paret endte i 3 grand med tolv stikk, +690 som kun ga 20%. To norske par i utgang, altså, de andre i parene i slem som ble vunnet.

Halve parturneringen gjenstår. Brogeland-Bakke ligger på tredjeplass bak to nederlandske par. Aa-Livgård ligger på 9.plass, og Tundal-Kvangraven nr. 12. Begge de to sistnevnte parene må ha en kanondag i morgen om de skal kunne oppnå en topp plassering.

Vi håper på flere norske poeng i morgen, og spesielt for Brogeland-Bakke som er med i medaljekampen.

Sølv til SVERIGE i Kina

Lagturneringen i IMSA WORLD MASTERS ble avsluttet torsdag.

Kina ble for sterke for Norge i bronsefinalen. Vårt lag tapte med 43 IMP over 48 spill. I finalen hadde Nederland god kontroll mot Frankrike og vant med 38 IMP. 

Pallen i klassen for menn, NEDERLAND til topps

I klassen for damer ble Sverige nr. 2 i grunnspillet og kom seg til finalen. Det skjedde imidlertid med minimal margin, 0,16 VP foran Kina! Det polske damelaget virket bunnsolide i grunnspillet, og i finalen var svenskene et godt stykke unna hele veien. Selv et sterkt svensk siste sett hjalp ikke. Polens seiersmargin ble på 38 IMP.

På Sveriges sølvlag spilte foruten "halvt norske" Kathrine Bertheau disse spillerne: Cecilia Rimstedt, Ida Grønkvist, Maria Grønkvist, Catharina Ahlesved og Jessica Larsson. 

England som ble klart sist i grunnspillet tok seg sammen i bronesfinalen og slo Kina.

 

Pallen i kvinneklassen.

Alle resultatene, spilldiagrammer, bulletiner osv. kan du finne på mesterskapssiden, her. 

Selv om det er høyt nivå i denne turneringen må det være lov å si at Norge skuffet litt. Det er tydelig at det norske laget i peridoer er på høyde med de andre, men resultatene totalt sett taler et tydelig språk. Norge startet godt med seier over Kina i åpningskampen. Så ble det nok en seier, og det mot knallsterke Nederland som til slutt vant mesterskapet. Det så veldig lovende ut, men etter det ble det en lang rekke tapte kamper. 

Det gir ingen mening å "synse" for mye om hva som kan være årsaken til den svake utviklingen utover i dette mesterskapet. Forhåpentligvis kan det komme noen kommentarer fra spillerne. Uansett resultat er det opplagt at dette var en meget god gjennomkjøring for det norske landslaget før VM senere i år. 

Sjansen for at de norske deltakerne kan dra hjem med edelt metall er ikke over. Fredag og lørdag spilles det parmesterskap. Vi krysser fingre og håper på norsk medalje! 

 

 

 

 

 

 

IMSA bronsefinale: Brutale kinesere

I bronsefinalen i IMSA World Masters kom Norge under mot Kina fra start. Etter første sett (16 spill) av tre ledet Kina med 36-15. I andre sett fortsatte kinserne med tett og tøff bridge, og det kunne synes som om Norge ikke hadde noe å svare med. Her synes jeg det kinesiske N/S-paret var brutalt:

Aa-Livgård stoppet i 2 spar ved det andre bordet, og det ble hele ni stikk, +140.

Da Brogeland-Bakke var med til 3 kløver doblet nord. Det var en opplysende dobling, men syd passet ut med sine fine motspillsverdier. Likevel, det er ikke vanlig å straffedoble motparten i delkontrakt når de har nikorts tilpasning! Etter hjerter ut fikk N/S fatt i de seks toppstikkene. Pluss 500 til Kina mot 140 var verd 8 IMP, og den kinesiske ledelsen begynte å bli ukomfortabelt stor. Etter et par gevinstspill til ledet de på et tidspunkt 70-19.

Så vurderte Brogeland-Bakke bedre enn det kinesiske Ø/V-paret.Ved alle de fire bordene var N/S naturlig nok med og meldte kløver. Aa-Livgård fikk spille 5 kløver doblet, -300, et meget godt resultat. Det er jo plussspill selv mot utgang, og det er en fin slem. I finalekampen spilte de utgang Ø/V ved begge bord. 

Bakke syntes det så ut som det var god tilpasning med tre små kløver, Brogeland kunne ikke ha så mange kløver etter den starten på meldingsforløpet. I sparkontrakt er det kun tolv stikk, i hjerterkontrakt tretten siden sparen gir avkast for ruter hos øst.

Selv om 3 ruter viste spartilpasning fant de frem til hjerterkontrakt da Bakke foreslo 6 hjerter. Dermed var de de eneste paret i disse to kampene som fant slemmen hvor det var tretten enkle stikk. Spillet ga en redusering, 12 IMP til Norge. 

Mot slutten av andre sett hadde Kinas ledelse minket, og det blir i alle fall match i det siste settet. Kanskje kan det bli bronsemedalje til de norske spillerne. Kampen overføres på BBO nå på morgenkvisten norsk tid. (Siste: Kina leder med 33 IMP før de siste 16 spillene, ingen umulighet å hente inn for de norske)

I finalen leder Nederland ganske klart etter to tredeler av kampen er spilt.      

IMSA - Bråstopp for Norge

Under mesterskapet i Kina ble det fullstendig stopp for Norge den andre dagen. Etter den tapte morgenkampen mot Frankrike som ble fortalt om i forrige innlegg ble vondt til verre. To store tap ble avslutningen av grunnspillet, og Norge endte klart sist av de fire lagene. Det er fortsatt sjanse for medalje. Torsdag spilles finale mellom Frankrike og Nederland mens Norge møter Kina i bronsekamp.  

Nederland vant grunnspillet med god margin. Da Norge møtte dem i går kveld ble det noe som lignet på en overkjøring.


Solid spilling og vel så det av Bauke Muller og hans lagkamerater

Selv med 12 IMP inn i det siste spillet ble det tap med 41 IMPs margin. Dette spillet er litt symptomatisk for spillingen i de siste kampene:

Tundal valgte å melde inn 1 spar da Michaels Cuebid for dem viser major + kløver (antar jeg). Så da ble valget å melde inn spar, eller si 2 ruter. Over østs 1 spar sa syd 2 ruter som viste hjerterfarge (overføring). Nord sa 2 hjerter, og syd meldte 2 spar - krav. Nord sa da 2 grand som syd løftet til 3 grand. Hva ville du ha spilt ut etter dette?

De ser fristende ut å spille ut ruter. Om makker har ett inntak kan det være betemotspillet. Tundal la ruter dame i disken, men det ble helt feil. 

Ruter konge ga stikk, det niende stikket og +600 til Nederland. 

Ved det andre bordet meldte øst inn 3 ruter som viste ruter og spar, og da motparten kom i 3 grand spilte øst ut spar 10. Vest vant med esset og spilte ruter 10 tilbake. Det var drepende motspill, Ø/V fikk seks ruterstikk i tillegg til spar ess, +300 til Nederland. Spillet ga hele 14 IMP til grunnspillets vinnerlag.

Avslutningen av dette relativt korte grunnspillet var skuffende sett med norske øyne. Man skal dog være klar over at i denne turneringen er det skyhøyt nivå. Kun fire lag deltok, men to av dem er soleklare medaljekandidater i VM om noen måneder, og både Kina og Norge har nok ambisjoner om å melde seg på i medaljekampen. For Norge er denne turneringen en super gjennomkjøring før VM. Og det kan fortsatt bli medalje! Kina må slås torsdag, og etter det er det en ny øvelse hvor det er medaljesjanser, parturneringen.  

 

 

IMSA dag 2 - tøffe tak mot Frankrike

I den første kampen onsdag møtte Norge Frankrike. Det franske laget spilte som vanlig tett og solid, og Norge kom bakpå. Her er et vanskelig spill hvor Norge faktisk gjorde alt riktig ved begge bord i meldingene, men tapte spillet stort likevel.

Meldingene gikk:

Hvor åpningen 2 spar viste spar og en minorfarge, minst 5-4.

Som vest spiller du ut hjerter ess og får se bordet. Makker følger på med hjerter dame og syd med hjerter 6. Hva spiller du i andre stikk?

Vanskelig motspill selv for megarutinerte Terje Aa

Østs påspill av hjerter dame er fra QJ(x), eller det kan være damen singel. Makker på østs plass har noen verdier i minst en av minorfargene. Hvis det er i ruter kan det hende det må skiftes til den fargen, men det er vel mulig hjerter konge vil ta stikk også? Hvis makker ikke har noe særlig i ruter, men i kløver (og kanskje ett stikk i trumf) bør det fortsettes med hjerter. Aa prøvde hjerter konge, men det var fatalt. Slik så hele spillet ut:

Og her ser du meldingsforløpet ved det andre bordet også.

Brogeland-Bakke var et sekund eller to i 4 spar som i teorien er en stamp mot 4 hjerter som står, men åpenbart meldt av syd i den hensikt at 4 spar godt kan stå. Over den meldingen valgte vest feil da han meldte 5 hjerter hvor det er kun ti stikk. Det er en såkalt fantomstamp mot 4 spar som er bet - igjen i teorien. (Fantomstamp = å stampe mot en utgang som ikke står). Men ingen vet jo helt sikkert hvem som har høyeste kontrakt i slike meldingsforløp.

I 5 hjerter ble det en bet, spilefører måtte tape ett stikk i spar og to i kløver, +100 til Norge.

Selv om +100 er et bra resultat for Norge teoretisk sett ble det tapt spill da motspillet mot 4 spar ved det andre bordet gikk galt.

Aa-Livgård å spille motspill mot 4 spar i stedet for å si 5 hjerter, riktig beslutning om man ser alle kortene - en sjanse for et lite pluss-spill.

Ø/V kan ta ett hjerterstikk og tre stikk i ruter for en bet, men motspillet er vanskelig å finne etter disse meldignene hvor vest ikke vet at makkeren har tre hjerter. Med to ganger hjerter ut ble det ti stikk i 4 spar. Franskmannen vant fem stikk i hver av de sorte fargene. Det ga -790, og Norge tapte spillet med 12 IMP etter å ha gjort det riktige i meldingene ved begge bord! 

Norge tapte kampen mot Frankrike klart (2,55-17,45 VP), og vårt lag er dermed litt på etterskudd, på 3.plassen litt mindre enn 14 VP bak Frankrike som er nesten 10 VP bak lederlaget Nederland. Kina ligger 3 VP bak Norge.

Det gjenstår to kamper før det er avgjort hvem som skal spille finale. Norge skal senere i dag møte Kina før de skal opp mot lederlaget Nederland til slutt.

Resultater, annen informasjon og bulletiner finner du her.

     

IMSA World Masters - dag 1

Den første dagen i IMSA (International Mind Sport Association) World Masters i Kina ble det to seiere og ett tap for Norge. Av de fire nasjonene i åpen klasse kom Nederland best ut og leder med vel 7 VP foran vårt lag. De to andre nasjonene, Frankrike og Kina ligger like bak Norge. Norge slo imidlertid lederlaget i den andre kampen. Det blir returkamper i dag, alle lag spiller to ganger mot de andre lagene før det hele avgjøres med finalespill.

Frankrike har erstattet USA som egentlig skulle spille. Det gjør ikke noe for kvaliteten, begge de nasjonene vil alltid være blant gullkandidatene i ethvert mesterskap.

Mesterskapssiden finner du her.

Sverige deltar i klassen for kvinner.

For Norge i klassen for menn spiller Aa-Livgård, Kvangraven-Tundal og Brogeland-Bakke. Boye og Christian "varmet opp" i Kina før IMSA med å vinne en parturnering og vinne sølv i et kinesisk mesterskap rett før mesterskapet i Hengshui startet. Mot Nederland gikk slemspillene en periode i Norges favør.

  

Dette er et litt skummelt spill da det står tretten stikk om man gjetter spar dames plassering. Det betyr ikke at storeslem bør meldes, men det er ikke helt håpløst å gjøre det når paret har knekten og tieren i spar. Normalt vil et samspilt makkerpar finne ut at trumf dame mangler, og da stoppes i 6 spar.

Her er meldingsforløpene i kampen mellom Norge og Nederland:Det er overraskende å se et verdenskjent topp-par som Brink-Drijver melde storeslem med dette. Allan Livgård satt med trumf dame tredje, og da gjelder selvsagt ikke den gamle "regelen" om trumf ut mot storeslem. Drijver tenkte sikkert et øyeblikk på det, hvorfor spilte ikke øst ut trumf?

Heldigvis for Norge satt sparen som dette, for den beste sparvarianten med denne kombinasjonen er kongen fulgt av liten til tieren. Den fargebehandlingen løser 3-2 sitsene med damen hos vest, men også damen fjerde hos vest. Å spille sparfargen motsatt vil tape til damen fjerde siden N/S ikke har nieren.

Bakke noterte +1430 og da Drijver spilte sparen på den naturlige måten (kongen først) ble det en bet og +100 til Norge, 17 IMP inn!

Brogeland (t.v.) og Bakke mot Nederland. 

Allerede i neste spill var det slem på gang igjen.

Dette er en glimrende slem spilt av nord. Kun en svært uheldig sits i trumf med alle tre trumfene bak nords hjerter beter 6 hjerter, eller at det sitter helt vilt og de får en stjeling i en farge. Spilleføringen var en formalitet, +980 til Norge.

Det er svært overraskende å se at et makkerpar av Brink-Drijvers kaliber bommer i dette spillet, og det etter at de har meldt en for hard storeslem og gått bet i forrige spill! De stoppet altså i 5 hjerter, og dermed ga spillet 11 IMP til Norge. 

Lagspillingen fortsetter altså onsdag før det er finaledag i lag på torsdag. Fredag og lørdag spilles det parturnering.  

 

DAMELANDSKAMP MOT NEDERLAND

I helgen spilte Norge damelandskamp mot Nederland. På det norske laget spilte Ann Karin Fuglestad-Marianne Harding, Liv Marit Grude-Gunn Tove Vist og Maja Rom Anjer-Stine Holmøy.

I en artikkel på NBF sin hjemmeside forut for landskampen fortelles om opplegget (for å lese det, klikk her), og om den styrtrike nederlenderen Hans Melcher som i år som mange ganger tidligere finansierer det hele for å forberede sine landslag godt før mesterskap. Og det har gitt resultater!

I år hvor VM skal spilles i september får deres spillere bryne seg i en rekke oppgjør mot sterke europeiske bridgenasjoner. Så det drypper på andre også, bl.a. Norge, og disse kampene er selvsagt meget nyttig trening før VM i Kina.

I helgens landskamp ble det spilt med seks par fra hver nasjon. Ett ankerbord ble scoret mot de to andre bordene, så det ble to kampresultater. Norge var på høyde mot de nederlandske damene selv om Nederland totalt sett scoret flest IMPs.

Den norske innsatsen i helgen lover bra for Norge damer, man skal huske at Nederland blir en av gullfavorittene i Venice Cup (VM) i Kina i september.


Stine (t.v.) og Maja i aksjon i Nederland

Detaljerte resultater kan du finne her.

Noen spill fra landskampen:

I slemspill er det viktig å tråkke riktig. Her en fin slem meldt av Gunn Tove Vist og Liv Marit Grude:


Lilleslem i spar er bra selv om de ikke har den samlede styrken som normalt skal til. Nord har en sånn hånd som av og til kan produsere slem mot en 12-14 grand, men da må åpneren ha de riktige honnørene. Det spiller ikke så stor rolle om åpneren har 13 eller 14 poeng i slike spill, det som er avgjørende for om det er en god slem eller ikke er hvilke honnører hun har. Derfor kan det av og til være litt farlig å melde slemmer som er avhenig av akkurat de riktige kortene. Her er slemmen i praksis avhengig av en av to finesser, spar- eller ruterfinessen må gå – totalt sett en veldig god sjanse.

Merk at spar 10 og ruter 10 er viktige kort som gjør at sjansen for tolv stikk er så god. Med for eksempel AJx mot Qxxx i ruter, og de heller ikke har spar 10 så ville det også vært brukbare sjanser, men ikke så bra som det var nå.

For Liv Marit og Gunn Tove startet det med 1 kløver fra syd, 1 hjerter som viser spar i svar fra nord (kløverføringer), og 1 spar fra syd (tre-korts spar). Det er en bra start, og nå kan nord kreve til utgang med 2 ruter fulgt av en liten sleminvitt etterpå. Det gjorde nord, og med litt optimisme stod de på til 6 spar.

Om de har en annen avtale etter den starten er det kanskje enda bedre styring (?):

1K-1H

1S-?

Nå 3 hjerter fra nord over 1 spar som Splinter (kortfarge). Da har syd perfekte kort og vil bidra i de videre slemundersøkelsene. Esset og ingenting bortkastet i singelfargen er bra, og de andre honnørene syd har er også glimrende for sparkontrakt. Syd bør ikke tenke så mye på at hun har flat fordeling her, det tar makker seg av!

Hvis det ikke spilles med overføringsvar på 1 kløver vil syd gjenmelde 1NT over nords svar 1 spar. Nord kan så kreve til utgang (for eksempel med såkalt XY-grand, dobbel checkback) og får vite om tre-korts spar hos syd. Om nord så avgir en sleminvitt kan ikke syd ha særlig bedre kort enn dette (har begrenset hånden allerede) og vil være med på notene og vise interesse. Det bør være mulig å snuse på slemmen, men det kan være litt «pushy». Det er klart at 12-14 granden godt kan ha gode kort som likevel ikke passer så godt mot nords kort, og da kan de ende for høyt.


Uansett, Norge meldte altså 6 spar som stod mens det ved de andre bordene ble stoppet i utgang.

Gunn Tove og Liv Marit fant frem til slem!

MERRIMAC COUP - en sjeldenhet


Marianne og Ann Karin viste gryende form i helgen

Et motspill av Marianne Harding vakte oppsikt. Det er en klassiker som ikke forekommer så ofte i praksis, men er mer vanlig i bridgelitteraturen. .

Spillet er fortalt flere steder i sosiale medier, men vi tar med en kortversjon av det her og. Mot syds 3 grand kom spar ut til esset. Spillefører gikk på kløveren med liten til tieren. Marianne lasjerte, men stakk den neste kløveren. Nå ser det ut til at spillefører har fått godtspilt seg fire kløverstikk ialt, men ikke mot den norske damen. Hun klasket ruter konge i bordet! Det er sannelig et uvanlig skift fra kongen tynt fjerde, men hensikten var klar: ta bort det eneste inntaket til nord siden syds tredje kløver blokkerer fargen. Spillefører får da kun to stikk i kløver i stedet for fire! Ruterskiftet ga riktignok ett ekstra stikk i den fargen til spillefører, men at det ble kun to stikk i kløver i stedet for fire kompenserte godt for det for forsvaret. Kontrakten var etter dette helt uten sjanser.

Et slikt motspill kalles Merrimac Coup, og det er altså å skifte til en ugardert konge som i dette spillet, for å ta bort et ess som er et vitalt inntak til den hånden.

Vakkert motspill!

Veteranseier i Skien

Skien Open ble spilt lørdag. Det deltok 48 par, og seieren gikk til veteranene Per Bryde Sundseth og Knut Kjærnsrød (Nøtterøy BK). På andreplass kom brødrene Sven Olai og Sam Inge Høyland (Bergen AK) og på tredje Ranja Sivertsvik-Harald Eide (Heimdal/Hamar).

 

Pallen i Skien Open

Alle resultatene, spill og score osv. finner du her.

Vi tar med et spill fra lørdag, og det er av typen "gitt med bokserhansker".

Vel, syd satt med en helt flat grandhånd og 18 poeng. Men både nord og spesielt vest hadde fordelingsuhyrer. Vest med sin nikorts farge, to renonser og en sterk sidefarge ville naturlig nok ikke gi seg tidlig. Men nord meldte også aktivt flere steder, og med 6-5 i to farger og en makker som har sterke kort og tilpasning til begge fargene ville det normalt ikke være galt å melde endel. Men se på sitsen i N/S sine eventuelle kontrakter, med hjerter eller kløver som trumf. Hjerteren sitter 5-0 og kløveren 4-0!

Det er klart det blir mange forskjellige, store scorer på et slikt spill. Det meste som kan vinnes i teorien (såkalt parscore) er +420 til Ø/V. Det står ti stikk i sparkontrakt, men da må det spilles ruter mot vest idet spillefører er inne på spar ess, det eneste inntaket til østs hånd. Om N/S melder over 4 spar blir det kostbart!

Ved ett bord spilte Ø/V 4 spar doblet og vant den akkurat, +590. Paret som noterte seg for den scoren ble sikkert litt skuffet da de fikk godt under middels for det (-5). Å vinne den teoretiske maksimalscoren +420 (ingen hadde det) ville gitt -17 (23 er maks)!

Paret på tredjeplass noterte seg for +9 for 4 spar med ett doblet overstikk. Det blir overstikk med kløver ut, to kløverstikk blir godspilt for avkast av to ruter mens spillefører fortsatt har overgang til øst på spar ess.

Toerne var ikke heldige her, de var i 5 hjerter doblet som N/S. Med denne uhyggelige sitsen kostet det 1100 som ga dem -20. Vinnerparet satt Ø/V og var heldigere, de tok toppen for +1400 i motspill mot 6 hjerter doblet. 

1st IMSA World Masters Championship

Tirsdag starter 1st IMSA World Masters Championship i Hengshui, Kina. Det er et mesterskap arrangert av IMSA, International Mind Sport Association.

Kina ser ut til å få arrangørstatus for flere og flere bridgemesterskap. Denne gangen skjer det i enda en by som i hvertfall ikke jeg har hørt om, men det er ikke en landsby akkurat.

Hengshui, nok en "ukjent" by (for meg), men det bor 4,5 millioner mennesker der og...

Det er to klasser i lagturneringen som starter først: MEN og WOMEN, og i hver klasse spiller fire lag.

I herreklassen deltar disse nasjonene:

Kina - arrangørnasjon

USA - Gull i VM i Lyon (Bermuda bowl 2017)

Nederland - Gull i VM i VM I Wroclaw (bridge-OL 2016)

Norge – regjerende europamestre (2018)

I dameklassen stiller:

Kina – Gull i VM - Ladies i Lyon (Venice Cup 2017)

USA – Gull i VM i Wroclaw (bridge OL 2016)

Polen – Europemestre 2018

Sverige – bronse i Lyon-VM og sølv i EM 2018

Dette er med andre ord virkelig et «mestermøte». I begge klassenes lagturnering spilles dobbel Round Robin på tirsdag og onsdag, dvs. hvert lag spiller to ganger mot de andre lagene, i alt seks kamper. Deretter blir det finale og plasseringskamper.

Fredag og lørdag avvikles den andre øvelsen, parturneringen.

Norge deltar med dette laget: Allan Livgård-Terje Aa, Nils Kåre Kvangraven-Ulf Tundal og Boye Brogeland-Christian Bakke.  Det er et meget sterkt lag som bør ha gode muligheter for å gjøre det bra selv om de virkelig får brynt seg mot de aller beste.

Det er litt sparsomt med informasjon så langt. Det blir forhåpentligvis bedre idet de har kommet i gang, og vi håper å kunne følge opp mesterskapet her i bloggen.

Overganger (m/video)

I den videoen handler det om overganger, eller inntak til den siden du trenger det.

Innholdet er litt sånn «opplæring», noen tips, og passer for den vanlige klubb eller turneringsspiller. Det er dog klart at selv meget bra spillere gjør feil av typen som beskrives i denne leksjonen.

Det handler altså om komme seg frem og tilbake mellom hånden og blindemann. Dette kan godt være et poeng også mellom de to motspillerne, og for spillefører for å forpurre motspillernes overganger, men her snakkes mest om problemer med overganger spillefører må være oppmerksom på.