Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Klart for LAGFINALEN!

Torsdag starter et av sesongens høydepunkt i norsk bridge, LAGFINALEN (Finale, NM for klubber). Den spilles i Stavanger og avsluttes lørdag. 

Vi vil forsøke å følge finalen her "fra langt hold". Jeg tror ganske sikkert finalen vil bli mer spennende i år enn i fjor da Sunndalsøra BK vant helt overlegent. De hadde vunnet mesterskapet før siste kamp ble spilt! Det laget er iimidlertid ikke kvalifisert i år. Som tidligere nevnt går mitt gull-tips i årets finale til Heimdal BK 1 og største utfordrere tror jeg blir Studentenes BK. Alle de andre lagene vil nok ha et ord med i laget idet som tegner til å bli en artig finale å følge. 

Vi tar et lite tilbakeblikk og ser på et spill som viser hvor vanskelig det var å finne spill mot Sunndalsøra i den turneringen. Her handlet om å treffe riktig utspill.

 

Hjemmelaget fra Mo BK spilte her mot de suverene norgesmestrene. Bogen hadde lurt innpå 2 hjerter over Bersets 1NT, og Bogens melding viser jo ikke bra kort (som det ville vist over en annen innmelding fra øst), med 9-10+ poeng ville han normalt ha doblet 1NT.

Så skulle syd spille ut mot 3NT. Forslag?

For at hjerter ut skal være noe særlig bra må nesten nord har kongen eller esset tredje og et inntak i en annen farge. Det er ikke så sannsynlig etter dette meldingsforløpet. Nord hadde sjansen å redoble 2 hjerter også, så Bogen slo fra seg hjerterutspill. Kan det være riktig å spille ut kløver, fargen makker "meldte"? Jeg sier "meldte" i anførselstegn fordi Flakstads 1 kløver ikke viste farge. Selv har jeg en meget sterk aversjon mot å spille ut singelton i grand i en umeldt farge for å "treffe" makker da det skal så mye til før det før det blir riktig. Mye oftere enn det blir blink ruller man opp makkers lengde i en farge motparten har 4-3 eller 4-4. Vel, Bogen vet nok det, men han spilte ut kløver 9 likevel. Og for en blink det var:

Kløverutspillet var drepende med denne sitsen. Merk at det skal utrolig lite til før spillefører har dobbelstopper. Bytt vests kløver 8 med en av østs små kløver og han har to kløverstoppere etter nieren ut. Eller bytt nords kløver 7 med en av østs små kløver, og det er igjen to stoppere i fargen. Her var spillefører sjanseløs. Nord kunne stikke over nieren og spille god fargen sin. Berset innså han ikke kunne vinne kontrakten, for nord med kløverstikkene var markert med spar ess, så han tok sine åtte stikk, -50.

Ved det andre bordet gikk meldingene annerledes, og det var nok ikke så vanskelig å finne kløverutspillet der:

 

Siden Kvangraven passet i åpning og doblet vests Stayman 2 kløver fant Tundal kløverutspillet. Men det var en forskjell her, nord hadde ikke åpnet så han behøvde ikke ha spar ess. For å ha sjanse til å vinne kontrakten må spillefører spille spar før han tar sine to hjerterstikk, og han vinner kontrakten enkelt om syd har spar ess. Så det ble hva han naturlig nok satset på, men da kunne nord forsyne seg med alle kløverstikkene og det ble to bet. Dermed vant Sunndalsøra det spillet også, det var vanskelig å vinne IMP mot dem i den turneringen! 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.