LAGFINALEN sett fra langt hold

I Stavanger er første dag av LAGFINALEN ferdigspilt, og det betyr at de åtte lagene har gjennomført tre og en halv kamp (av 7).

Studentenes BK har tatt ledelsen foran Topbridge 5 med Sortland på 3.plass. Mine gullfavoritter, Heimdal 1 ligger foreløpig på middels.

Mesterskapets hjemmeside finner du her med bl.a. bulletiner som Kristian B. Ellingsen har ansvaret for. Direkte til resultatene kommer du om du klikker her.

Dette spillet fra runde 2 ble mest av alt avgjort i meldingene:


De som bruker overføring som svar på 1 kløver havner i 3 grand spilt av nord, fordi nord viser spar med 1 hjerter, og syd viser da tre-korts spar med 1 spar.

Hvis det ikke spilles med overføringer vil det gå 1 kløver-1 spar, og syd gjenmelder helt naturlig 1 grand. Det skulle vise seg å bli kostbart for dem som kom i 3 grand som syd.

Vest spilte ruter ut, og da er det ikke så lett å vinne kontrakten selv om det selvsagt går an med åpne kort. I kampen mellom Stavanger og Topbridge 5 ble Topbridge sin syd spillefører i 3 grand og gikk bet. Tre andre spilleførere gikk bet i 3 grand, to av dem hvor syd ble spillefører.

Thorleif Skimmeland spilte 3 grand som nord for Stavanger. Han fikk det behagelige hjerterutspillet som gjorde at tieren vant første stikk.

Det er ikke helt over fortsatt. Skimmeland spilte pent da han i andre stikk spilte liten spar mot tieren. Han behøver kun to sparstikk, og om øst hadde hatt knekten i spar ville det trekket gitt spillefører to sparstikk og ni i alt. Øst la liten spar fra kongen dobbel, pent motspill, og her vant vest med spar knekt over syds tier. Det kom spar tilbake. Nå gjorde Skimmeland nok et godt trekk da han vant med esset. Hvis kongen ikke faller har han fortsatt sjansen for at vest har kongen simpelthen ved å spille spar mot damen dobbel gjenværende på hånden (nord). Med andre ord, om finessen går behøver han ikke ta den. Ekstrasjansen for to sparstikk var at det satt som det gjorde, kongen dobbel bak.

Idet kongen falt hadde Skimmeland ni sikre stikk og fikk tak i det tiende da han i fortsettelsen innkasserte hjerterstikkene og skviset vest ned til kun tre ruter, to spar og to kløver. A-K i ruter ble innkassert og vests fordeling var klar.

Nå fulgte spar til damen og mer spar (øst kastet hjerter knekt da spar dame ble spilt). Vest kom altså inn på sin siste spar og kunne ta for ruter dame, men så måtte han spille unna kløver K-J. Spillefører kunne også gjettet kløveren for to stikk med liten til tieren før han tar spar- og ruterstikkene sine. Gjør han det (vest legger antagelig liten) vinner kløver 10 det tidende stikket direkte, og deretter blir faktisk vest skviset i tre farger for det ellevte! Slik det gikk ble det to kløverstikk til spillefører, ti stikk i alt og +630 til Stavanger som var verd 10 IMP. Det bidro til en god ledelse for hjemmelaget ved halvtid, men Topbridge 5 snudde kampen og vant til slutt med 11 IMP.