IMSA dag 2 - tøffe tak mot Frankrike

I den første kampen onsdag møtte Norge Frankrike. Det franske laget spilte som vanlig tett og solid, og Norge kom bakpå. Her er et vanskelig spill hvor Norge faktisk gjorde alt riktig ved begge bord i meldingene, men tapte spillet stort likevel.

Meldingene gikk:

Hvor åpningen 2 spar viste spar og en minorfarge, minst 5-4.

Som vest spiller du ut hjerter ess og får se bordet. Makker følger på med hjerter dame og syd med hjerter 6. Hva spiller du i andre stikk?

Vanskelig motspill selv for megarutinerte Terje Aa

Østs påspill av hjerter dame er fra QJ(x), eller det kan være damen singel. Makker på østs plass har noen verdier i minst en av minorfargene. Hvis det er i ruter kan det hende det må skiftes til den fargen, men det er vel mulig hjerter konge vil ta stikk også? Hvis makker ikke har noe særlig i ruter, men i kløver (og kanskje ett stikk i trumf) bør det fortsettes med hjerter. Aa prøvde hjerter konge, men det var fatalt. Slik så hele spillet ut:

Og her ser du meldingsforløpet ved det andre bordet også.

Brogeland-Bakke var et sekund eller to i 4 spar som i teorien er en stamp mot 4 hjerter som står, men åpenbart meldt av syd i den hensikt at 4 spar godt kan stå. Over den meldingen valgte vest feil da han meldte 5 hjerter hvor det er kun ti stikk. Det er en såkalt fantomstamp mot 4 spar som er bet - igjen i teorien. (Fantomstamp = å stampe mot en utgang som ikke står). Men ingen vet jo helt sikkert hvem som har høyeste kontrakt i slike meldingsforløp.

I 5 hjerter ble det en bet, spilefører måtte tape ett stikk i spar og to i kløver, +100 til Norge.

Selv om +100 er et bra resultat for Norge teoretisk sett ble det tapt spill da motspillet mot 4 spar ved det andre bordet gikk galt.

Aa-Livgård å spille motspill mot 4 spar i stedet for å si 5 hjerter, riktig beslutning om man ser alle kortene - en sjanse for et lite pluss-spill.

Ø/V kan ta ett hjerterstikk og tre stikk i ruter for en bet, men motspillet er vanskelig å finne etter disse meldignene hvor vest ikke vet at makkeren har tre hjerter. Med to ganger hjerter ut ble det ti stikk i 4 spar. Franskmannen vant fem stikk i hver av de sorte fargene. Det ga -790, og Norge tapte spillet med 12 IMP etter å ha gjort det riktige i meldingene ved begge bord! 

Norge tapte kampen mot Frankrike klart (2,55-17,45 VP), og vårt lag er dermed litt på etterskudd, på 3.plassen litt mindre enn 14 VP bak Frankrike som er nesten 10 VP bak lederlaget Nederland. Kina ligger 3 VP bak Norge.

Det gjenstår to kamper før det er avgjort hvem som skal spille finale. Norge skal senere i dag møte Kina før de skal opp mot lederlaget Nederland til slutt.

Resultater, annen informasjon og bulletiner finner du her.