Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

DAMELANDSKAMP MOT NEDERLAND

I helgen spilte Norge damelandskamp mot Nederland. På det norske laget spilte Ann Karin Fuglestad-Marianne Harding, Liv Marit Grude-Gunn Tove Vist og Maja Rom Anjer-Stine Holmøy.

I en artikkel på NBF sin hjemmeside forut for landskampen fortelles om opplegget (for å lese det, klikk her), og om den styrtrike nederlenderen Hans Melcher som i år som mange ganger tidligere finansierer det hele for å forberede sine landslag godt før mesterskap. Og det har gitt resultater!

I år hvor VM skal spilles i september får deres spillere bryne seg i en rekke oppgjør mot sterke europeiske bridgenasjoner. Så det drypper på andre også, bl.a. Norge, og disse kampene er selvsagt meget nyttig trening før VM i Kina.

I helgens landskamp ble det spilt med seks par fra hver nasjon. Ett ankerbord ble scoret mot de to andre bordene, så det ble to kampresultater. Norge var på høyde mot de nederlandske damene selv om Nederland totalt sett scoret flest IMPs.

Den norske innsatsen i helgen lover bra for Norge damer, man skal huske at Nederland blir en av gullfavorittene i Venice Cup (VM) i Kina i september.


Stine (t.v.) og Maja i aksjon i Nederland

Detaljerte resultater kan du finne her.

Noen spill fra landskampen:

I slemspill er det viktig å tråkke riktig. Her en fin slem meldt av Gunn Tove Vist og Liv Marit Grude:


Lilleslem i spar er bra selv om de ikke har den samlede styrken som normalt skal til. Nord har en sånn hånd som av og til kan produsere slem mot en 12-14 grand, men da må åpneren ha de riktige honnørene. Det spiller ikke så stor rolle om åpneren har 13 eller 14 poeng i slike spill, det som er avgjørende for om det er en god slem eller ikke er hvilke honnører hun har. Derfor kan det av og til være litt farlig å melde slemmer som er avhenig av akkurat de riktige kortene. Her er slemmen i praksis avhengig av en av to finesser, spar- eller ruterfinessen må gå – totalt sett en veldig god sjanse.

Merk at spar 10 og ruter 10 er viktige kort som gjør at sjansen for tolv stikk er så god. Med for eksempel AJx mot Qxxx i ruter, og de heller ikke har spar 10 så ville det også vært brukbare sjanser, men ikke så bra som det var nå.

For Liv Marit og Gunn Tove startet det med 1 kløver fra syd, 1 hjerter som viser spar i svar fra nord (kløverføringer), og 1 spar fra syd (tre-korts spar). Det er en bra start, og nå kan nord kreve til utgang med 2 ruter fulgt av en liten sleminvitt etterpå. Det gjorde nord, og med litt optimisme stod de på til 6 spar.

Om de har en annen avtale etter den starten er det kanskje enda bedre styring (?):

1K-1H

1S-?

Nå 3 hjerter fra nord over 1 spar som Splinter (kortfarge). Da har syd perfekte kort og vil bidra i de videre slemundersøkelsene. Esset og ingenting bortkastet i singelfargen er bra, og de andre honnørene syd har er også glimrende for sparkontrakt. Syd bør ikke tenke så mye på at hun har flat fordeling her, det tar makker seg av!

Hvis det ikke spilles med overføringsvar på 1 kløver vil syd gjenmelde 1NT over nords svar 1 spar. Nord kan så kreve til utgang (for eksempel med såkalt XY-grand, dobbel checkback) og får vite om tre-korts spar hos syd. Om nord så avgir en sleminvitt kan ikke syd ha særlig bedre kort enn dette (har begrenset hånden allerede) og vil være med på notene og vise interesse. Det bør være mulig å snuse på slemmen, men det kan være litt «pushy». Det er klart at 12-14 granden godt kan ha gode kort som likevel ikke passer så godt mot nords kort, og da kan de ende for høyt.


Uansett, Norge meldte altså 6 spar som stod mens det ved de andre bordene ble stoppet i utgang.

Gunn Tove og Liv Marit fant frem til slem!

MERRIMAC COUP - en sjeldenhet


Marianne og Ann Karin viste gryende form i helgen

Et motspill av Marianne Harding vakte oppsikt. Det er en klassiker som ikke forekommer så ofte i praksis, men er mer vanlig i bridgelitteraturen. .

Spillet er fortalt flere steder i sosiale medier, men vi tar med en kortversjon av det her og. Mot syds 3 grand kom spar ut til esset. Spillefører gikk på kløveren med liten til tieren. Marianne lasjerte, men stakk den neste kløveren. Nå ser det ut til at spillefører har fått godtspilt seg fire kløverstikk ialt, men ikke mot den norske damen. Hun klasket ruter konge i bordet! Det er sannelig et uvanlig skift fra kongen tynt fjerde, men hensikten var klar: ta bort det eneste inntaket til nord siden syds tredje kløver blokkerer fargen. Spillefører får da kun to stikk i kløver i stedet for fire! Ruterskiftet ga riktignok ett ekstra stikk i den fargen til spillefører, men at det ble kun to stikk i kløver i stedet for fire kompenserte godt for det for forsvaret. Kontrakten var etter dette helt uten sjanser.

Et slikt motspill kalles Merrimac Coup, og det er altså å skifte til en ugardert konge som i dette spillet, for å ta bort et ess som er et vitalt inntak til den hånden.

Vakkert motspill!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.