Nok en seier i U-26

Belgia ble slått i dagens andre kamp, men kun med sifrene 31-23 IMP, eller 12,44-7,56 VP. Etter det ligger Norge fortsatt på 8.plass, 10VP bak Italia som er nr. 6, og 4 VP bak Danmark på 7.plassen. Det kan se ut som de tre lagene blir de som vil kjempe om den viktige 6.plassen, for det er en luke fra 6.plass og opp til England på 5.plass. Det par andre lag bak Norge kan med en god sluttspurt melde seg på i kampen om VM-billett (topp-6), for det er tross alt fem kamper igjen å spille.

I dameklassen ble det for Norge et lite tap mot England (9 IMP) som ligger på 3.plass.

U-21 laget begynner sin neste kamp mot lederlaget i den klassen, England, nå kl. 14.30. Den klassen har et annet tidskjema pga. forskjellig antall spill. 

I neste runde møter Norge U-26 Hellas som ligger på 12.plass, mens U-26W skal opp mot Ungarn (4.plass så langt).

I dagens siste kamp møter Norge U-26 Frankrike, og den kampen blir som tidligere nevnt overført på BBO, fra kl. 17.50. 

Norge - Belgia på BBO (U-26)

I skrivende stund pågår runde 22 av 27, og Norge spiller mot Belgia i BBO-overført kamp.

Norge tok tidlig ledelsen, men så kom en slemsving feil vei.

Bakke tok nok en sjanse da han løftet til lilleslem, det kan vel være en viss fare for to rutertapere etter disse meldingene (nord støttet ikke)? Men det kunne godt ha vært nedlegg, for eksempel om vest hadde hatt spar konge. Sånn som Ø/V sine kort så ut var lilleslemmen avhengig av spar konge i saks. Nord hadde to konger, men ikke spar konge...

Med en bet i den, og da Belgia stoppet i utgang, ble det 12 IMP ut, og kampen var jevn igjen.

Damelaget spiller i øyeblikket jevnt mot England, mens U-21 laget vårt avsluttet nettopp sin kamp mot Irland hvor de vant stort, 18,3 - 1,7 VP. 

Norge på BBO - fredag

I den knivskarpe kampen de norske lagene kjemper i Ungdoms EM er det nå (kl 12, fredag) tre kamper igjen i dag, og tre kamper til i morgen.

Følg med her i bloggen, men hvis du vil følge det norske U-26 laget spill for spill på BBO så spiller de direkteoverførte kamper der både i dagens andre kamp (runde 22, mot Belgia) og i dagens siste kamp (runde 24, mot Frankrike).

Du kan også følge med på liveoppdateringen som du finner link til på mesterskapssiden.

Vi rapporterer også her i bloggen (siste innlegg for noen minutter siden, "Det løsnet for Norge", fra morgenkampen i dag), samt i NBF sin mesterskapsblogg.

 

Det løsnet for U-26 laget

I morgenkampen mellom Norge og Portugal (U-26) fikk ikke Norge helt dreisen på det i starten av kampen. Da Portugal, et av bunnlagene ledet 7-2 etter fem spill løsnet det imidlertid for Norge. Det raknet for det portugisiske parene, spesielt i åpent rom hvor Espen Flått-Christian Bakke fikk inn noen voldsomme plusser i motpartens 5 i minor. De kom to ganger i 5 ruter doblet, det ene var mot en delkontrakt, det andre mot en utgang utenfor sonen, og scorene var +800 og +1100 i norsk favør. Det tredje var mot +140, kort hvor man kunne ende i en ikke så altfor dårlig utgang N/S, men den vil normalt gå bet slik det satt. Sæther-Scheie stoppet i 3 hjerter og noterte +140. I åpent rom ble det altså igjen doblet 5 i minor, og denne gangen ble det +800 til Norge! De tre spillene ga 12, 12 og 14 IMP, og plutselig ledet Norge med 40 mot 7!

Samtidig med dette spilte de norske jentene godt mot Frankrike. I det ene spillet hvor Norge U-26 fikk inn +800 var det altså utgang de fleste steder, men våre jenter var de eneste som slo den noteringen!

Slik så spillet ut:

 

Det er lov å være litt heldig i bridge! Thea Indrebø og Sofie Sjødal meldte seg opp i 6 kløver spilt av sistnevnte (nord). Ruter ess kom ut til stjeling. Det var ingen vei utenom hjerterfinessen for å kunne komme over til syd to ganger for å spille to ganger kløver mot hånden og fiske etter damen. Det satt som det skulle, og jentene kunne notere en meget fet +920!

Det så ut til å kunne bli maks-seier for Norge i U-26, eller i alle fall svært nært det. Men så kom siste spillet, og det så slik ut:

 

 

Dette er egentlig bare en lilleslem. For som du ser er det kun tolv stikk (seks i spar + to i hjerter + to i hver minorfarge = 12). Dessuten må faktisk sparen sitte 3-2 for at det skal være tolv toppstikk. Det er imidlertid to måter å vinne tretten stikk på med denne sitsen i mot. Om man ser nærmere etter på hele sitsen oppdages at nord har for mye å passe på. Han er den eneste som holder minorfargene, og det blir ganske enkelt å få til skvisen. Det blir egentlig bare å innkassere toppstikkene i spar og hjerter, og mot slutten greier ikke nord å holde begge minorfargene. En annen måte å vinne tretten stikk på, og det er beste spilleplan, er etter uttrumfing å ta for A-K i kløver, og inne på bordet ta for A-K i hjerter med to kløveravkast, så trumfe en kløver. Den fjerde kløveren blir godspilt, og ruter konge er inntaket. 

Det var nokså surt å se på at både Portugal (U-26) og Frankrike (U-26W) meldte storeslemmen 7 spar i sine kamper mot Norge! I begge klassene stoppet Norge i lilleslem, og det førte det til at et par VP forsvant i siste spill i begge kampene. Likevel vant Norge U-26 kampen klart, 16,55-3,45 VP, og jentene fikk seg også en fin seier 13,72-6,28 VP.

Etter dette ligger Norge U-26 bare 5,3 VP bak Danmark på 6.plass!

I U-26W knappet våre jenter inn på lagene foran og ligger som nr. 7, kun litt mindre enn 10 VP bak 6.plassen!  

 

 

Viktig seier i U-26

Etter tapet mot England i dag kom et nytt, litt overraskende stort tap mot Estland for Norges lag i U-26. Da var de i ferd med å miste kontakten med topp-6, selv om det er hele syv kamper igjen samt kveldskampen i dag mot Romania. Norge lå før kveldskampen som nr. 9 på listen, 28VP bak 6.plassen.

Da kom en kanonkamp igjen, Romania ble slått 20-0 VP! Det førte laget vårt opp en plass, og på 8.plass ligger de nå 13,31 VP bak Danmark på 6.plass.

I kveldsdkampen var de norske både gode og heldige. Her tråkket Gundersen-Sæther hardt på gasspedalen:

Kontrakten ble 6 hjerter. Det er et par muliugheter å velge mellom i spilleføringen. For eksempel er en mulighet å stjele to ruter hos øst, kaste spar 9 på kløver ess, og satse på at trumfen ordner seg. Uten trumf igjen hos øst blir det da å spille trumfen fra topp og håpe knekten faller. Det ville ført frem, hjerter knekt satt som bestilt dobbell. En annen variant er å ta sparfinesse, for hvis den holder kan en ruter kastes på kløver ess, og spillefører får da spilt en gang trumf fra øst. Trumffinessen gir i så fall kontrakt. Samme hva som velges ordner det seg altså i den hardmeldte slemmen. Pluss 1430 til Norge var verd 13 IMP siden Romania stoppet i utgang. Kun ett par til meldte slem i U-26.

Syv kamper gjenstår, og vårt lags motstandere de to siste dagene blir en miks av sterke nasjoner høyt oppe på listen, og lag som ligger litt lenger nede. Det hele blir nok opp til de norske spillerne selv, og hvis de spiller opp mot sitt beste tror jeg det er en god sjanse for at de klarer topp-6 plassering som gir VM-billetter. 

Jentene nærmer seg!

I dagens andre kamp klarte Norge i klassen Damer U-26 å slå Polen som ligger på 2.plass med 16,72-3,28 VP! 

Etter den fine seieren ligger Norge fortsatt på 7.plass i den klassen, men avstanden opp til 6.plass er ikke mer enn 14 VP, ingen umulighet med ni kamper igjen å spille.

Brutale engelskmenn

Etter at den norske troppen gledet seg over yngstelagets glimrende 5.plass i U-16 klassen ble det en midlertidig nedtur for de norske da U-26 laget fikk bank mot Sverige i går kveld. Med hele elleve kamper igjen å spille i den klassen etter Sverige-kampen er løpet om en topp-plassering selvsagt ikke kjørt, og stemingen i laget er fortsatt god. Og i går kveld var det de yngste som ble feiret!

Full jubel - VM-plassen er sikret!

I dag morges virket Norge U-26 å være tilbake på sporet og vant 13,72-6,28 over Østerrike. Etter det var de på 7.plass med god kontakt med de foran på listen. Så møtte Norge England i BBO-overført kamp.

Engelskmennene spilte solid fra start og tok ledelsen allerede i første spill. I det spillet må jeg innrømme at valget Englands øst gjorde i meldingene får min støtte:

Med syd som giver og N/S i sonen gikk det pass, pass, pass. Hva ville du som øst åpnet med hvis du spiller med standard system og 15-17 grand?

Den norske øst åpnet med 1 grand som makkeren passet på, og da N/S kom innpå og var i 2 spar gikk det pass rundt.

Englands øst åpnet med en 1-melding og viste etterpå 18-19, en avgjørelse som kan støttes med denne gode 17-poengeren. Det er selvsagt litt tilfeldig hva som blir riktig i slike tilfeller, men her ga det gevinst å være optimistisk med østs hånd som i følge Kaplan Rubens handevaluator er verd 18,2 hp. Slik så hele spillet ut:

Kontrakten 2 spar gikk en bet, +100 til Norge. Englands Ø/V kom altså i 3 grand som ble vunnet, 8 IMP til England. 

Litt senere var engelskmennene brutale i dette spillet:

 

Der Norge satt N/S fikk England spille 2 spar udoblet med to bet, +200 til Norge. Det er ganske så tøft av det engelske N/S-paret å doble denne delkontrakten, synes jeg. Det ble to bet ved det bordet også, +500 til England og 7 IMP den gale veien. 

En marginal norsk slem gikk bet. Den kunne kanskje blitt vunnet med åpne kort, men valget av spilleplan var ikke enkelt. Det ga stor sving i Englands favør i stedet for andre veien da de stoppet i utgang. Det kom noen IMP tilbake til Norge en periode, men så ble en soneutgang vunnet av England hvor Norge gikk bet.

Så det ble Englands kamp, dette.

Sluttresultatet ble 16-50, og kun 2,37 VP til Norge som likevel beholder 7.plassen. Men nå har det blitt en luke på 9 VP opp til 6.plassen. Den luken er det imidlertid langt i fra håpløst å tette med hele ni kamper igjen å spille (180 mulige VP)!

Stå på Boys!   

 

Ungdoms EM onsdag: Dette blir grusomt spennende!

I yngsteklassen er det en knivskarp konkurranse om den viktige 6.plassen som medfører at laget vil være kvalifisert til VM. Kun en kamp gjenstår i den klassen, og den starter kl. 15.30.

I nest siste kamp slet Norge U-16 mot Nederland, men kom brukbart tilbake og greide nesten uavgjort (9,64 VP). De ligger på 5.plass, like bak et lag, men med fire-fem lag like bak oss igjen! Det blir skikkelig spennende utover ettermiddagen!

U-26 laget vårt fulgte opp storseieren i dagens første kamp med å slå bunnlaget Spania med 16,21-3,79 VP. Etter det ligger vårt lag på 5.plass. Norge møter i ettermiddag Russland, og i kveldskampen møter de Sverige i BBO-overført kamp! (kl. 17.50)

Også damelaget fikk til en fin seier i denne runden da de slo Tyskland med hele 19,08-0,92 VP! I den klassen ligger Norge på 8.plass med kontakt til de foran, og her er det mange kamper igjen. Så 6.plass er i hvertfall innen rekkevidde!

U-21 laget hadde oversitt i denne runden.

Følg med i sluttspurten for vårt U-16 lag! Alt av lagoppstillinger, hand-records, bulletiner og mye annet finner du her. På den siden er det også link til live-updaten hvor resultatene tikker inn like etter hvert spill er avsluttet.  

Kanonkamp av U-26 laget!

I dagens første kamp møtte Norge U-26 Serbia som før denne kampen lå over middels, en motstander det selvsagt kunne bli en tøff kamp mot. Men det norske laget kjørte over serberne på en nesten sensasjonell måte. Her har du listene fra den kampen:

Seieren med massive 85-3, 20-0 i VP bragte Norge opp på 5.plass, og nå er det kun 14 VP opp til bronseplassen. I eldsteklassen er lagene kun halvveis i turneringen.

Norge U-16 møtte Frankrike som ligger på en tilsynelatende trygg medaljeplass med to kamper igjen å spille. Det norske laget greide seg bra selv om det ble tap, og de fikk fatt i 6,03 VP. Det gjør at de faktisk klatret en plass på listen og ligger som nr. 5 før de to siste kampene. Det er nå 6,5 VP ned til 7.plassen som vil være den sureste plasseringen idet denne klassen avsluttes i ettermiddag. o

 

Utspillsdobling

Å doble en Stayman eller overføringsmelding for utspillet forekommer stadig. Her er et eksempel fra Ungdoms EM i morges, dagens første spill. Her er hva som skjedde i kampen Sverige-Latvia (U-26).

Med nord som giver og ingen i sonen gikk det tre passer før vest åpnet med 1 grand (15-17). Nord passet, og øst meldte 2 kløver - Stayman. Syd satt med:

Ville du doblet nå?

Det er fristende å doble for å indikere kløverutspill, hvis ikke kommer makker ofte til å gi spillefører ett stikk med utspill fra sin farge. Slike doblinger for utspill kan ha noe for seg i lag, det kan jo være at kontrakten betes med det utspillet du ønsker. Men oftere fører det kun til at det blir litt færre stikk i sluttkontrakten, ikke så ofte at det gjør at du beter deres kontrakt. Derfor har det kanskje mer for seg å være frempå ofte med utspillsdoblinger i parturnering hvor å holde kontrakten på minimum antall stikk er så uendelig viktig. Og i lagkamp (IMP) kan det bli fryktelig kostbart å doble om det viser seg han bak deg også har den fargen. Sånn var det i dette spillet, og svenskene Mikael og Ola Rimtstedt var ikke nådige:

2 kløver redoblet ble kontrakten, og da Mikael (øst) fikk tak i ett overstikk noterte svenskene den uvanlige scoren +760! Det ga 12 IMP til Sverige da det ble spilt delkontrakt i spar Ø/V ved det andre bordet. 

I Norge sin U-26 kamp meldte Flått-Bakke 4 spar som de vant i dette spillet. Den er litt vanskelig å bete, men i teorien er det ikke mer enn ni stikk. Plus 420 var verd 10 IMP for Norge da motstanderlaget Serbia gikk bet i 3 grand. 

Like etter plusset Norge U-26 på ledelsen sin og leder 27 -0 etter bare fem spill! Vi kommer selvsagt tilbake til utviklingen både i den kampen og de andre kampene litt senere. 

U-16 klassen avsluttes i dag

Vårt lag i U-16 har gjort en fremragende innsats i Ungdoms EM så langt, og uansett hvordan det går i de tre siste kampene i dag har de vært med å prege turneringen. Målet er å bli på topp-6 som gir VM-billetter, og det har de selvsagt gode muligheter til siden de ligger akkurat nr. 6 før innspurten. 

Underveis har det vært litt ujevnt, men de har slått til med fire (!) 20-0 seiere i de tolv kampene som har blitt spilt til nå. De var litt synd med to store tap i går. Hvis ikke det hadde skjedd hadde de vært helt med i medaljekampen! Det kan bli hardt å vinne medalje nå, mest teori, for marginen opp til nr. 3 har etter hvert blitt stor (28 VP).

At det har blitt litt ujevnt er ikke mer enn man kunne forvente med så unge spillere. Flere av dem får flere sjanser i U-16 klassen. Laget består av Marius Dalemark Austad (14 år), Anders Brogeland (12), Christian Fredrik Johnsen (13), Ida Marie Øberg (15), Magnus Sætre (13) og Thomas Tøsse (13).  

Det er veldig hyggelig at norsk bridge har fått opp enda en ny gruppe svært unge talenter i tillegg til de gode spillerne i klassene for eldre juniorer U-21 og U-26, og damelaget vårt. Vi håper og tror støtteapparatet Kristian Barstad Ellingsen (NPC) og Liv Marit Grude (Coach) har fått motivert de yngste ungdommene til den siste spilledagen, for å se dette laget i VM ville vært så spennende!

I dagens tre kamper spiller U-16 laget mot sterke Frankrike (ligger som nr. 2), Nederland (nr. 12) og Tsjekkia (nr. 13). 

Heia Norge!

Norge sliter litt i ettermiddag

De norske lagene i Ungdoms-EM fikk ikke helt dreisen på det i ettermiddag, men det er en kamp igjen å spille i dag. Og det er mange dager igjen for lagene, unntatt U-16 laget som avslutter i morgen, onsdag.

U-16 laget vårt har hatt en sterk periode, men i runde 11 (av 15) ble det et klart tap, og de ligger fortsatt på en bra 5.plass.

U-26 laget tapte to kamper på rad og har falt til 9.plass. 

Det kommer en oppsummering i NBF sin mesterskapsblogg etter dagens siste kamp, link til den er her.

 

 

Ungdoms EM, tirsdagens andre kamp

Det ble et aldri så lite tilbakeslag for Norge i U-26 i dagens andre kamp som var mot Israel. Det ble tap med 2,81-17,19, og med det falt de ned på 8.plass. Man skal være klar over at i den klassen er de fortsatt ikke halvveis i turneringen idet runde 11 starter i ettermiddag. Det skal spilles 27 runder i alt før medaljer kan utdeles.

Et viktig moment i alle klasser er å komme seg på topp-6 siden det gjør at de vil være kvalifisert for VM i den klassen.

I klassen for de yngste (U-16) fulgte vårt lag opp med nok en knallsterk seier, denne gangen mot lederlaget Polen som ble slått 13,45 - 6,55! Norge ligger på 4.plass, omtrent likt med Israel på 3.plass.

Også damelaget og U-21 laget vant i den runden som ble avsluttet for ikke lenge siden. 

I U-26 lagets kamp mot Israel var et spesielt spill litt irriterende, for det var en slem man så gjerne skulle likt å ha vært i.

Det er vel ikke så lett å finne ut hvor perfekt disse kortene sitter sammen. Dobbeltonene i spar og ruter er helt perfekte mot AK, og siden trumfen er en 5-5 tilpasning er det en nydelig lilleslem med bare 26 hp til sammen, uten singeltoner.

Israel meldte slemmen, men da Norge meldte spillet gikk det 1 hjerter fra vest, 2 grand fra øst og 3 kløver innpå fra syd. Vest passet, og det benkter slik de fleste melder at han har singelton i kløver (svært mange bruker dobling i den situasjonen som singelton i motpartens farge). Men pass bør vel også bety at man ikke har helt minimum? Selv mener jeg at man i slike situasjoner bør vise sin minimumshånd uten kløverkontroll med det samme med 4 hjerter, og at 3 hjerter og pass skal ha en annen betydning (for eks. 3 hjerter kan vise tillegg uten kløverkontroll, pass tillegg med kløverkontroll). Det er viktig å få differensiert åpnerens hånd raskt i en slik situasjon siden innmelderens makker også godt kan finne på å melde nå, for eksempel sprette til 5 kløver. Så her er det helt avgjørende at svarhånden får en beskjed om hvordan det ligger an! Men det dreier seg selvsagt om avtaler Jeg kjenner ikke det norske parets avtaler, men etter pass fra Sæther meldte Gundersen 4 hjerter, og slemmen ble ikke funnet. Siden trumfen satt 2-1 var det ikke mulig å gå bet i lilleslem, og dermed var det 13 IMP ut for det norske laget. I U-26 var det kun seks av 26 lag som meldte 6 hjerter. 

I U-16 var det uavghort med utgang i Norges kamp, tre lag av 16 meldte slemmen. 

I dameklassen var det kun to lag som meldte slem, og begge var i Norge sin kamp hvor både Thea Indrebø-Katarina Ekren og det latviske paret fant frem slik at det ble uavgjort spill med +1430!

 

U-26 og U-16 snuser på medaljene!

Det er langt igjen før medaljer skal deles ut, spesielt i U-26 klassen som skal spille helt til lørdag. Men både laget vårt i U-26 og U-16 laget gjør det skarpt. I formiddagstimene tirsdag fikk raskt Norge U-26 taket på Tyrkia som de møtte i BBO-overført kamp.

Ett av gevingstspillene tidlig i kampen var dette:

Anders Gundersen og Marcus Scheie endte i 3 grand i stedet for 4 spar som også er en grei utgang. Syd spilte ut ruter ess og skiftet til hjerter til nieren og kongen. Scheie tok et par sparrunder før han spilte kløver til knekten som var safe, ruter dame gardert. Dermed hadde han ti enkle stikk, +630.

Ved det andre bordet var tyrkerne i 4 spar. Bakke spilte ut sin single kløver til nieren, liten og liten. Spillefører startet med trumfen, men da den satt 4-1 innså han at det ikke var inntak til kløverfargen, så etter tre runder trumf spilte han kløver mot østs A-J. Bakke stjal (spillefører la da esset fra øst) og skiftet til ruter knekt som vant det stikket, så to ganger ruter til som vest måtte trumfe. Dermed var han uten trumf og uten inntak til vest, kløver knekt lå der og blokkerte den fargen. Till slutt fikk han en hjertertaper, en bet, og dette ga +12 IMP til Norge. Spillefører kunne nok gjort det bedre (for eksempel lagt kløver knekt i første stikk), men det spiller ingen rolle, +IMPS er +IMPs!

Dessverre kom Tyrkia bra tilbake i kampen. De vant noen småspill, men så bommet den norske spilleføreren et rutervalg i utgang og gikk bet mens Tyrkia vant den, 10 IMP tilbake. Kampen var plutselig ganske jevn igjen.

Så fikk Espen Flått en vanskelig meldeprøve som syd med vest som giver og N/S i sonen.

, . 

Østs 4 grand var selvsagt begge minor. Hva ville du meldt med så gode kort og sterk åttekorts farge?

Det er vel ikke så mye å si på at Espen tok sjansen på 6 spar, men litt gambling er det. Det blir gambling å nøye seg med utgang med slikt også...

Merk at vest ikke fant kløver ut mot 6 spar da han sendte i vei sin single ruter 9! Hadde vest hatt kun tre hjerter ville nå slemmen føket hjem med kun en trumftaper, Espen ville blitt kvitt begge sine kløver i tide. Siden vest stoppet hjerteren ble det kun et kløveravkast - en bet. 

Ved det andre bordet gikk meldingene litt annerledes (øst hoppet inn med 2 grand), og Tyrkia fikk stoppet i 5 spar. Den er også bet om det kommer kløver ut, men da vest ikke unaturlig startet med sin single ruter ble det 650 til Tyrkia, og 13 IMP ut for Norge. Etter dette spillet ledet Tyrkia kampen en liten stund, men Norge avsluttet bra.

Den spennende kampen endte med norsk seier 12,97-7,03 VP, og etter det ligger Norge på 4.plass.

Knallsterke seiere i U-16 og U-21!

Vårt U-16 lag er helt med der oppe! I denne runden slo de brukbare Tyskland med maksimum, 20-0! Etter det ligger de på 3.plass etter ni av 15 kamper i den klassen. Våre yngste representasjonsspillere har nå hele fire seiere med 20-0, helt fantastisk!

Norges damelag tapte med 4 IMP i sin kamp mot Polen. De har en tøff jobb å gjøre om det skal kunne bli medalje idet de nå ligger litt under middels.

U-21 laget ligger ikke så godt an i sammendraget, men i denne runden feide de Irland av banen med 20-0!

 

Bra norsk dag i Ungdoms EM

U-26 laget vårt vant fire strake seiere og ligger på 6.plass etter 8 kamper, og det er ganske jevnt (28 lag).

I U-26 damer ble det i dag to seiere, men også to store tap så vårt lag falt til 6.plass (10 lag). Det er ikke så stor avstand til lagene foran, så en kamp om medalje kan det fortsatt bli, men da må slike store tap som de fikk i dag unngås i fortsettelsen.

U-21 laget slet i dag og vant en kamp, tapte tre kamper. De ligger på en foreløpig 13.plass av 17 lag.

De yngste som spiller i klassen U-16 fikk til en kanondag med to raske 20-0 seiere på formiddagen, et veldig lite tap (-2 IMP, 9,70VP) og en stor seier til slutt. Det holder til foreløpig 5.plass, men de er omtrent likt med laget på 4.plass, og kun et par VP bak 3.plassen!

Det blir spennende å følge de norske de neste dagene. U-16 klassen avslutter sin turnering på onsdag, de andre spiller helt til lørdag ettermiddag.  

De norske lagene klatrer!

Vårt U-16 lag slo til med nok en storseier i dagens andre kamp da bunnlaget Skottland ble feid av banen med 20-0. To kamper med full uttelling er flott, selv om de nå har møtt et par av de svakeste lagene. Likevel, å få tak i full pott mot slike lag er kjempesterkt. Etter det lå vårt lag på 4.plass. I den klassen stiller 16 lag som spiller en kamp mot hver av de andre nasjonene, 12 spill i hver kamp.

I U-26 ble det også en storseier da Tyskland ble slått med 18,17-1,83. Norge U-26 ligger dermed på 8.plass og har god kontakt med lagene på topp-3. Dette er den største klassen med 28 deltakende nasjoner, og det skal spilles en kamp mot hver av de andre lagene.

Også vårt damelag vant sin sjette kamp, og de ligger på 4.plass. I dameklassen deltar kun 10 nasjoner, og de skal spille hele tre kamper mot hver av de andre nasjonene, 14 spills kamper.

Vårt U-21 lag sliter foreløpig litt mer og ligger litt under middels på 11.plass blant 18 nasjoner. I den klassen spilles kun 10 spill i hver kamp, og de skal møte de andre nasjonene to ganger.  .

I dagens andre kamp var dette spillet interessant:

Det er naturlig å havne i 4 hjerter selv om det ved noen bord ble spilt delkontrakt.

I 4 hjerter ser det ut til å kunne bli fire tapere (to i spar, en i ruter og en i kløver) selv om det går an å løse trumfen uten taper. Det forsvaret må gjøre er å ligge unna kløveren en gang så ikke spillefører får utnyttet kløveren til avkast, og det er ikke senere noe inntak til nord. For å vinne må spillefører gjøre alt riktig, for eksempel må han stikke over kløver knekt hos nord og ta hjerterfinesse, så hjerter ess og ute med den tredje trumfen siden kongen faller. Deretter frispiller han seg i kløver som vest må stikke. Da er imidlertid han innspilt! Han må hjelpe syd med sparspill, eller spille ruter. Spiller han ruter 2 må spillefører gjette riktig å legge tieren som gjør at østs kongen blir fanget.

Men er det ikke en ting jeg har glemt her?

Joda, vest må finne et godt utspill først, og det er ikke lett slik disse kortene er. Det er vel ganske naturlig å starte med trumf. Da får spillefører hjelp til å løse den fargen og spiller etter uttrumfing kløver. Vest må hjelpe spillefører en gang til. Så i praksis fyker utgangen hjem overalt, og flere steder spilte vest ut spar ess etter at han selv hadde meldt inn spar og fått støtte til 2 spar fra makkeren.

Det utspillet som kunne gitt litt problemer er liten kløver unna esset. Da må spillefører stikke hos nord og spille som beskrevet her over, hjerterfinesse, uttrumfing og så spille inn vest i kløver for å få den nødvendige hjelpen.   

For U-26 laget meldte og vant Marcus Scheie og Anders Gundersen 4 hjerter mens Tyskland stoppet i delkontrakt; 10 IMP til Norge.

I U-16 klassen ble det meldt og vunnet utgang ved begge bord, mens i dameklassen ble det spilt delkontrakt ved begge bord i Norges kamp.

Omtrent midtveis i runde 7 leder Norge over Irland og er oppe på 7.plass i U-26. Damelaget ligger litt under mot lederlaget Nederland med 6 spill igjen å spille, og U-16 laget har en knapp ledelse mot Hellas og er dermed opp på 3.plass i skrivende stund! U-21 klassen har pga. forskjellig antall spill andre startidspunkt enn de tre andre klassene.

 

 

Storseier til yngstelaget

I morgenkampen mandag fikk U-16 laget virkelig dreisen på det i sin kamp mot Irland. Det var ren overkjøring, og sluttresultatet ble hele 73-15, eller 20-0 i VP.

Det var godt spill, og det meste gikk bra i denne kampen. Men i dette spillet måtte Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad ha litt hjelp fra motparten:


Er dette en god slem?

Ja, det er i alle fall langt i fra noen dårlig slem. Hvis hjerterfinessen går er den nesten nedlegg. Pussig nok var det norske paret det eneste i yngsteklassen som melde 6 spar. Slik det satt var det feil å melde slem, i teorien:

Hjerterfinessen gikk altså ikke, men hva gjør vel det når iren på nords plass valgte å spille hjerter ut! Da Irlands Ø/V-par hadde en stygg misforståelse og stoppet i delkontrakt (som eneste par, selvsagt) ble det hele 14 IMP til Norge.

Etter den fine seieren er U-16 laget oppe på 7.plass.

I U-26 slo Norge Skottland med 14,85-5,15 og klatret til 9.plass.

Damelaget vårt gikk på en smell mot Tyskland, og U-21 laget tapte knepent mot Tsjekkia. 

 

 

Tøffe meldinger

Det norske laget i EM klassen U-26 er blant meldajekandidatene. Første dag ble det hårfint under middels etter en fin seier mot Kroatia, så to relativt klare tap mot sterke Danmark og Polen før de hadde oversitt i dagens siste runde. Jeg tror vårt lag i eldsteklassen kommer sterkt utover i mesterskapet.

I kampen mot Danmark lå Norge kraftig under, men det kom et gladspill til slutt etter tøffe, norske meldinger ved begge bord.

Ganske hardt meldt av Christian Bakke. En invitt ville antagelig ha ført frem også, for Espen Flått har fine verdier selv om fordelingen er flat. Det spørs også hva invittene bør bety over 2 spar i slike situasjoner, for eks. kan dobler kanskje være kortfargeinvitt med singel spar (?).

Christian tok avgjørelsen selv. Det er vel ikke noen spesielt god utgang, men sjanserik og det dreier seg om soneutgang. Det satt snilt, begge minoressene foran og trumfen 3-2. Likevel kan det se ut som om det blir bet om forsvaret spiller spar hver gang de er inne, for da blir spillefører for kort i trumf til å kunne få godspilt kløver konge som er det tiende stikket. Men det ble en fet +620 til notering da vest i første ruterrunde gikk opp med esset og spilte mer ruter.

Ved det andre bordet ble det et helt annet meldingsforløp, med Anders Gundersen vest og Marcus Sheie som øst.

 

Det var gunstig sone for de norske, og Gundersen benyttet anledningen til en sperremelding. Det fungerte bra da den danske nord gikk inn med 3 hjerter og det gikk pass rundt. Kanskje burde syd løftet til 4 hjerter? Med kun +170 til Danmark ble det 10 kjærkomne IMPs til Norge, og dermed fikk vårt lag i alle fall 6,04 VP mot det velspillende danske laget.

  

Ungdoms EM: God start for damene

Norges lag i U26 - Women fikk en bra start i junior EM og ligger på 3.plass etter fire kamper. 

I de andre klassene gikk det litt tråere første dag, men U-16 laget har litt over middels. Mesterskapet har jo nettopp startet så det er gode muligheter for våre lag å spille seg oppover på listene.

 

Den norske troppen til EM i Samorin, Slovakia (foto: Andre Øberg)  

 

 

 

Nå blir det ungdommenes tur!

Søndag starter junior-EM i Samorin, Slovakia.

I mesterskapene (fire klasser) deltar Norge i alle klasser. Vi skal følge med og rapportere her i bloggen, men det vil også bli stoff fra junior-EM i NBF sin mesterskapsblogg hvor en av de norske kapteinene, Kristian Barstad Ellingsen vil skrive når han har tid innimellom gjøremålene som kaptein. Dessuten vil helt sikkert Nils Kåre Kvangraven følge godt med og levere interessante spill og historier i sin blogg, kvangraven.no. 

I Kvangravens blogg kan du også finne endel forhåndsstoff, bl.a. intervjuer med kapteinene osv. 


Norske juniorspillere (og et par som ikke er juniorer lenger) gleder seg stort til det braker løs i Slovakia

Mye annen informasjon om mesterskapet, lagoppstillinger, tidskjema osv. finnes på mesterskapets hjemmeside, her.

Følg med fra søndag morgen kl. 10.00!