Over til Sverige!

Den svenske bridgefestivalen har pågått noen dager og varer til 6.august.Festivalen foregår i Ørebro.


Mange nordmenn har de siste årene tatt turen over kjølen og deltatt i svenskenes festival. Alle skyrter veldig av turneringene der.

CHAIRMAN's CUP har mange norske lag. Av helnorske lag henger ProWenger fortsatt med, de vant i formiddag sin kamp i Round of 26 mot Latvia.  

På ProWenger spiller Liv Marit Grude, Bodil Øygarden, Fredrik Helness og Espen Haugstad. Her er et eksempel på tøff lagbridge.

Dette er en hard, men ganske god utgang i 4 spar. Den er ikke på noen måte sikker, men det behøver bare sitte sånn noenlunde så ruller det hjem ti stikk og soneutgang. De som oppvurderte nords hånd til 15-17 grand kom ut. Men det var bare 8 av de 32 lagene som meldte utgang, resten fikk kun delkontraktscore. Fredrik Helness og Espen Haugstad fikk tak i den fete 620-plussen, og det var 10 IMP inn da latvierne spilte 2 spar med ni stikk.

 

Mortons fork i Spingold-finalen

Da Brogeland og Lindqvists lag satte inn den formidable sluttspurten i Spingold-finalens siste sett kom det ene gladspillet etter det andre. Det norske parets liste ble veldig solid, med bl.a. to ganger +800, to gode slemmer og masse annet bra. Men det spillet jeg likte best var dette:


Ved det andre bordet gikk Platnick-Diamond en bet i 4 spar doblet. Med denne type kort er det litt uvanlig å la N/S få spille 4 hjerter som italienerne gjorde mot Brogeland-Lindqvist, men det kan se ut som om det er riktig av Ø/V å gjøre det i dette tilfellet siden 4 spar går bet, og det tilsynelatende er fire tapere (en i hver farge) i 4 hjerter. Men det er et lite synsbedrag. I alle fall er det vanskelig for forsvaret etter at vest har spilt ut spar ess som Sementa gjorde. I andre stikk skiftet han til ruter knekt, liten fra nord. Da oppstår en variant av det som kalles "Mortons fork". Hvis øst ikke tar for ruter ess kan det kastes ruter fra syd på spar konge. For hvis øst legger liten vinner ruter dame stikket, så trumf. Øst er inne på hjerter ess, og tar han ikke for ruter ess da så får ikke forsvaret ruterstikk, syds andre ruter forsvinner på spar konge. Det hjelperimidlertid ikke å ta for ruter ess verken i fargens første runde, eller om han legger liten i det stikket og kommer inn på hjerter ess i neste stikk. For tas ruter ess "på luft" får spillefører to ruterstikk, og han har plutselig to avkast, ett på nords spar konge og ett på ruter konge. På de forsvinner syds to små kløver.

Ved bordet stakk øst med ruter ess i andre stikk, og Brogeland kunne raskt notere +790 som var verd 12 IMP.

 

Brogeland og Lindqvist vant Spingold!

Det ble en dramatisk avslutning da Boye Brogeland og Espen Lindqvist sammen med lagkameratene John Diamond and Brian Platnick vant Spingoldfinalen mot LAVAZZA. Før det siste settet lå det norske parets lag hele 41 IMP bak og de færreste trodde nok LAVAZZA ville gi fra seg det. Men det meste gikk veien for lag DIAMOND og ledelsen krympet. Brogeland-Lindqvist hadde en kanonliste. Før det aller siste spillet ledet LAVAZZA med 3 IMP.

Som du ser i nederste venstre hjørne i bildet har LAVAZZA spilt 4 spar og vunnet ett overstikk ved det andre bordet, +450. Og under der står stillingen, 116-113 i favør av LAVAZZA. Da Brogeland-Lindqvist valgte å spille motspill mot 3 hjerter doblet måtte det bli svingspill, men hvor stort?.

Det ser ut som om Sementa skal kunne skrape sammen seks stikk i 3 hjerter doblet. Det ville i så fall betydd +500 til DIAMOND, og det ville gitt kun 2 IMP, fortsatt 1 IMP bak etter siste spill. Men Sementa traff vel ikke helt i spilleføringen, og motspillet var godt. Det kom to ganger kløver ut og skift til spar ess og mer spar som vest trumfet. Så spilte han litt merkelig ruter til åtteren. (Det er litt uklart om BBO rapporteringen av spillets gang er helt korrekt, og det har jeg ikke rukket å få bekreftet) Boye vant med kongen og spilte spar, stjeling med åtteren og overstjeling med Lindqvists konge. Så kløver fra nord, og syd kunne kaste sin siste ruter. Dermed hadde ikke Sementa særlig kontroll over det her, og det endte med fire doblede bet, +800 til lag DIAMOND. Den fjerde beten var avgjørende, for nå ga spillet 8 IMP, og DIAMOND vant kampen med 5 IMP!

 

Vinnerne av SPINGOLD 2017

Merk at lag DIAMOND bestod kun av fire spillere. Det er knalltøft, ingen hvile, alle må spille samtlige runder. LAVAZZA har tre par, alle makkerparene bestående av spillere i verdenseliten. Så det meste talte egentlig for at DIAMOND ikke skulle vinne denne finalen, og underveis så det ut som det gikk mot tap. Men en fantastisk innspurt ordnet seier, og nok en enorm triumf til BROGELAND-LINDQVIST som har befestet sin stilling som et av verdens beste par.